Бисквитки

събота, 6 април 2013 г.

7 април - Световен ден на здравето


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на всички лекари, медицински сестри и акушерки! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК и на всички ангажирани в здравеопазването!
Всеки от нас носи в сърцето си вяра и надежда към хората в бяла престилка. Всеки от нас е благодарен поне на един лекар, намесил се в живота му, връщайки му здравето.

Поздравявам всеотдайните медици, за които Хипократовата клетва не е отживелица и формалност, а върховен жест на хуманност.

Бъдете живи и здрави, отлични професионалисти и хора с големи сърца!

Орлин ЦВЕТКОВ,
изпълнителен директор на

МБАЛ „Христо Ботев” АД, Враца

Пето място за врачанските полицаи

 

108 състезатели от 21 отбора взеха участие в ежегодния Републикански турнир по стрелба „Величко Величков”, който завърши вчера в Плевен.
При жените врачанската състезателка Катя Василева влезе във финалите на индивидуалната надпревара  и се класира на шесто място. Мъжкия отбор в състав Ивайло Флоров , Николай Милушев и Йордан Ценов  се класира на пето място .
В отборната надпревара  при жените шампиони станаха домакините от ОДМВР - Плевен , на второ място Академия - МВР , а на трето ОДМВР - Пловдив . При мъжете първи станаха отборите на  Габрово , следвани от тези на ОДМВР - Плевен и СДВР .
В комплексната надпревара шампиони станаха стрелците на ОДМВР - Плевен . Следващото състезание е в края на месец април, когато в София  е  състезанието в памет на  загиналите при изпълнение на служебния дълг полицай „ Бонев , Трошанов Ангелов „ .

.

ОИЦ-ВРАЦА СЕ ВКЛЮЧИ В КАМПАНИЯТА „ДАРИ КНИГА-ПОДАРИ ЗНАНИЕ“


Управителят на ОИЦ-Враца Цветана Иванова днес взе участие в маратон на четенето: „Приказки от Ангел Каралийчев“ с деца от предучилищна група на ЦДГ „Дъга” в града. Инициативата е част от дарителската кампания „ДАРИ КНИГА-ПОДАРИ ЗНАНИЕ“ и се проведе в Детския отдел на Регионална библиотека „Христо Ботев“. Целта на кампанията е да се подпомогне набавянето на съвременни детски книги, за да се поощри четенето и да се провокирана интерес към знание. В периода от 2-23 април 2013 г. в кампанията могат да се включат представители на врачанската общественост, институции, бизнес и граждани.

Областният информационен център-Враца раздаде подаръци на децата, които от своя страна поздравиха всички присъстващи с изпълнението на няколко детски песни. Цветана Иванова разговаря с тях и се опита да разбере какво знаят най-малките за Европейския съюз. По време на срещата преподавателите от детската градина изявиха желание да посетят центъра и децата да получат повече информация за страните в ЕС.

ОИЦ – Враца е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.



петък, 5 април 2013 г.

Започва подготовката за пролетното почистване


  
            Кметовете на селата ще трябва да заявят в Община Враца каква техника и на кои дати от април ще им е необходима за предстоящото пролетно почистване. Това стана ясно по време на традицонния Ден на кмет, който бе председателстван от кмета на общината инж. Николай Иванов. По заявките в администрацията ще бъде направен график за почистването със специализираните машини. Очаква се също жителите на селата и тази година да се включат в инициативата „Да почистим България за един ден”. „Ще напомня, че целта на инициативата е да се почистят замърсени терени извън населените места. В някои от селата вече има набелязани такива точки, нека и останалите помислят. Чували и ръкавици за кампанията ще бъдат раздадени в седмицата преди 20 април” – поясни Ирена Статкова, старши експерт в отдел „Публична инфраструктура и околна среда” в Общината. Статкова допълни, че в рамките на инициативата, на 20 април, в град Враца ще бъдат отворени 24 пункта за раздаване на чували и ръкавици на инициативните комитети и гражданите, които искат да се включат в почистването.
            Другата важна тема, която бе обсъдена на традиционната месечна среща, бе за охраната в селата през пролетно-летния сезон. „От януари сме направили нова организация на работата. Полицейски патрули има, ако не всеки ден, то през ден във всяко от населените места на общината, включително в тъмните часове на денонощието. Само през март сме направили 47 полицейски проверки и определено можем да кажем, че има ефект върху превенцията на извършване на домови кражби” – отчете гл. инспектор Пламен Костов от РУ „Полиция”. Кметовете на населените места се присъединиха към това становище и дори изказаха благодарност на патрулиращите полицаи.
            Тази година бе възстановена възможността в кметствата да се събират дължимите от жителите на общината местни данъци и такси. Тази организация на работата бе оценена като ефективна от Марияна Тонашка, началник отдел „Местни приходи” в Общината. Все още има какво да се желае по отношение на събираемостта и в тази посока се предприемат всички разрешени от закона действия, подчерта Тонашка. До края на април всички жители на община Враца могат да платят данъка си върху МПС и такса „Битови отпадъци” с 5 % отстъпка. В региона са изпратени общо 66 000 данъчни съобщения.


Кмет поздрави управители на здравни заведения във Враца


Днес кметът инж. Николай Иванов прие управители на здравни заведения във Враца. Поводът бе предстоящият на 7 април Международен ден на здравето. „Радвам се, че уважихте моята покана за тази среща. Предстоящият празник винаги е бил повод отново да изкажем благодарността си за вашите усилия животът на българина да бъде по-качествен и по-дълъг. Приемете признателността ни за хилядите спасени животи! Знам колко е трудно да продължавате да поддържате високия престиж на българското здравеопазване, за което не само декларативно, а и успяваме да го доказваме, имате нашата ежедневна и голяма подкрепа. Защото каквито и планове да се разписват, вие сте хората, които реално ги изпълняват. Бъдете все така ангажирани с политиката в системата на здравеопазването в община Враца. Желая ви здраве и много професионални успехи!” – с тези думи се обърна към гостите кметът на Враца.

Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                  

Намалена е мощността на пети блок на АЕЦ „Козлодуй


Съгласно разпореждане на Централно диспечерско управление (ЦДУ), считано от 3 април е намалена мощността на пети блок на АЕЦ „Козлодуй” – до 750 MW, и на шести блок – до 500 MW.
Причините за предприетата от ЦДУ мярка са намаленото потребление на електроенергия в страната, намаления износ на електрическа енергия, увеличеното производство на електрическа енергия от ВЕЦ поради увеличените притоци на вода и увеличеното производство на електроенергия от ВЕИ, както и необходимостта от осигуряване на баланса на енергийната система.
В съответствие с графика за работа на блоковете на АЕЦ „Козлодуй” през 2013 г., плановият годишен ремонт на пети блок започва на 23 април.

Представят нова книга за Васил Левски

  „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски” е новата книга на проф. Иван Стоянов, която ще бъде представена във Враца. Срещата с автора е на 9 април в 17 ч. в Регионалния исторически музей. Книгата е отпечатана във връзка със 175-ата годишнина от рождението на Апостола и според автора й е много различна от всичко, което е писано за Левски досега. Проф. Стоянов се противопоставя на различни митологеми, с които историята ни се е сдобила през последните 100 – 130 години. Авторът се ангажира в творбата си да не героизира излишно и да не дописва направенето от Васил Левски, а да направи опит да разграничи истината от художествената измислица. Книгата вече е представена във Виена, Братислава, Париж и Москва. Врачани също ще имат възможността да се докоснат до нея. 

Талантливи деца от Враца получиха престижни европейски награди


  В астрийската столица Виена се проведе VІІ Международен фестивал-конкурс „Виенски звезди”. Участниците в конкурса бяха номинирани в три категории – инструментална, вокална и танцова. В раздела „Инструменталисти” имаше изпълнения на пиано, цигулка и флейта. Четири малки пианисти от Враца, от Музикалната школа към читалище „Развитие”, участваха за първи път в престижния европейски форум. С младите таланти бе и музикалният им педагог Олга Младенова. За соловите си изпълнения Мария Стоянова (7 г.) и Елица Стефанова (9 г.) грабнаха първите места в своите възрастови групи. Мария и Елица спечелиха златни медали и за клавирните си дуа с Радослав Цветанов (10 г.) и Павел Стефанов (11 г.), който е брат на Елица. И четирите талантливи врачанчета свириха на гала концерта, в който взеха участие всички лауреати на първи награди. Четиричленното жури от професори от Виенската консерватория, очаровано от представянето на младите таланти, връчи „Диплом за високи педагогически успехи” на техния преподавател Олга Младенова.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
С
нимка Обюина Враца

четвъртък, 4 април 2013 г.

„Ботев” – Враца и „Кадис” ще подпишат споразумение за сътрудничество


   Споразумение за сътрудничество между футболните клубове „Ботев” – Враца и „Кадис” предстои да бъде подписано в близките дни. Първата стъпка в посока на бъдещото сътрудничество е размяната на футболисти. След месец Валентин Станчев ще замине на подбор на футболисти от „Б” отбора на „Кадис” и тези, които имат нужните качества и са необходими на врачанския тим ще бъдат поканени да се включат в него. Това съобщи след завръщането си от посещението в испанските градове Кадис и Картахена кметът на Враца и президент на ФК „Ботев”. Инж. Николай Иванов заедно със спортно-технически директор на клуба Валентин Станчев и Юлиян Петров, който отговаря за финансовите и търговски въпроси проведоха няколко работни срещи в Испания. В Картахена делегацията е разговаряла с членове на общото събрание на футболния клуб „Картахена”, който е втори в класирането на Втора „Б” девизия на Испания. Представителите на „Ботев” – Враца са разгледали подготвителните бази на футболните клубове, които гостуват в Картахена. В тях своята подготовка правят едни от най-големите европейски футболни отбори. Гостите са видяли също спортния комплекс, където през зимата са се подготвяли футболистите на „Боруся Дортмунд”. Базата е извън града, в голям голф комплекс и включва шест затревени и три изкуствени терена. Втората база, която делегацията е посетила, е в близост до града и е току-що построена по архитектурната идея на един от бившите футболисти на „Картахена”. Комплексът включва пет затревени терена, три с изкуствена настилка, басейни, фитнес зала, спа център за възстановяване. В базата има резервирани часове за местния футболен отбор, допълнително се резервират часове, когато има отбори на подготовка, а в останалото време се ползва от всички желаещи, като предимство имат притежателите на клубни карти на отбора.
„След това заминахме за град Кадис, където наши домакини бяха президентът на футболен клуб „Кадис” Флорентино Гарсия и изпълнителният директор Антонио Манцано. Присъствахме като вип гости на футболната среща между ФК „Кадис” и ФК „Албасете” – решаващ мач за нашите домакини, който им даваше шанс да участват в плейофите за влизане във Втора дивизия. За съжаление те загубиха с 2:0. След края на срещата разгледахме стадиона, който е уникално ново спортно съоръжение, построено  от Община Кадис за 65 милиона евро. Има изключително модерна инфраструктура – съблекални, възстановителни центрове, зали за пресконференции, съдийски зали, административни офиси, магазини, хотелска част, ресторанти, подземен паркинг за феновете, който е под целия стадион. Имат чудесни условия за тренировки на футболистите и възстановяване” – разказа инж. Николай Иванов. Делегацията от Враца е разгледала и спортния кампус на ФК „Кадис”, където се подготвят всички отбори на клуба – 10 детски отбора, три елитни юношески и три мъжки. Спортната им база е разположена в огромен парк и включва 10 терена с изкуствена и естествена трева и отделни съблекални за всеки от отборите на клуба. Кросовата подготовка се извършва в парка. „Това, което най-много ме впечатли там по отношение на децата и юношите е, че след тренировките в базата идват учители и ги подготвят за следващия учебен ден. Помагат им, учат заедно, пишат домашни по всички учебни предмети. Спортната подготовка е съчетана с едно изключително добро образование” – коментира кметът на Враца. Инж. Николай Иванов допълни също, че от ФК „Кадис” проявяват интерес от това ниво на футбола в България и се очаква, че сътрудничеството с ФК „Ботев” в бъдеще може да бъде разширено.

Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                  

Кауза.BG гостува в АЕЦ „Козлодуй”



Единадесет младежи, участници в телевизионния формат на БНТ – Кауза.BG, посетиха АЕЦ „Козлодуй” на 3 април 2013 г. В продължение на няколко часа младите хора успяха лично да се запознаят с атомната електроцентрала – посетиха командна и машинна зала на пети блок, а след обхода се състоя разговор с изпълнителния директор на Дружеството. Близо час продължи срещата с Валентин Николов. „Когато младите хора са активни и искат да знаят, когато провокират обществото със своите каузи и мнения, тогава винаги човек си спомня с оптимизъм, че България има бъдеще” – с тези думи ги приветства изпълнителният директор. Той запозна младежите с основните цели, които стоят пред атомната електроцентрала – безопасна експлоатация, продължаване на срока на експлоатация на двата хилядника, изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ, и разказа как тези цели се превръщат в кауза както лично за него, така и за работещите в централата. От своя страна участниците в телевизионния формат задаваха въпроси, свързани с работата на атомната електроцентрала, с управлението и мотивацията на персонала, с бъдещето на страната и националните каузи.
„Разговорът с господин Николов беше вълнуващ и полезен, защото участниците имаха възможност да се докоснат до един ръководител на много високо ниво и по този начин, дори и подсъзнателно, те се учат да управляват. Посещението на пети блок, където бяхме водени от Янко Тошев, главен технолог “Експлоатация”, беше много любопитно и всички обогатихме своите познания”, коментира Гергана Ковачева, редактор в БНТ.
„Преди посещението в Козлодуй младежите бяха много развълнувани, в автобуса не спираха да говорят за това, което знаят за АЕЦ, даже си бяха взели учебници по физика. Смятам, че останаха много доволни от това, което видяха тук, посрещнахте ни много дружелюбно”, каза и Косара Николаева – репортер в БНТ.
Младите хора от различни градове на страната участват в телевизионния формат със своите каузи. Най-разнообразни идеи се представят в продукцията – от училище сред природата и политология за ученици до бъдеще за предприемачи и спасяването на обсерваторията в Рожен.


ТРИ СРЕЩИ НА ОИЦ-ВРАЦА В ОБЛАСТТА


Екипът на ОИЦ-Враца посети общините Мизия, Оряхово и Бяла Слатина. Срещите преминаха под надслов „Европейските фондове - актуални възможности за кандидатстване“  и са част от първия цикъл от срещи на ОИЦ-Враца за 2013 г.  На срещите присъстваха представители на общинските администрации, читалища и бизнеса.
Екипът на центъра представи информация за мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезонната политика на ЕС в България и постигнатите резултати на ОИЦ-Враца. На срещите екипът на центъра презентира изпълнението на оперативните програми към момента, както и информация за проектите във всяка община според данни от Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН).
Най-голям интерес предизвика информацията за актуалните възможности за кандидатстване и какви процедури предстои да бъдат отворени. Присъстващите заявиха желание да участват и в информационна среща за Новия програмен период 2014-2020. Екипът на ОИЦ-Враца планира, в допълнение към националната информационна кампания, да проведе цикъл от срещи в областта в края на годината и ще предостави актуална информация за новите оперативни програми и възможностите за кандидатстване, които те ще предоставят.
С информационни събития в Общините Хайредин и Козлодуй на 09.04.2013 г., Криводол на 10.04.2013 г. и Борован на 11.04.2013 г. ОИЦ – Враца ще завърши цикъла от информационни събития за популяризиране на актуални възможности за кандидатстване. 
ОИЦ – Враца е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Елка Стойчовска
Експерт „КИЛ“
092/627431


Крими хроника


На 03.04.2013г.,  в 21:15ч. в гр.Враца е спрян за проверка лек автомобил BMW управляван от Д.Г./36г./ от гр.Враца. Пробата  за алкохол на водача  е положителна-  1,05 промила.
На 04.04.2013г., в 04.20ч. в гр.Враца е извършена проверка на  лек автомобил “Пежо 406” управляван от  В.Н./20г./ от гр.Враца. Пробата за алкохол  е положителна- 1,06 промила.
На 03.04.13 г., в  УП-Габаре  е получен сигнал,  че две лица разрушават тухлени стени на приземен етаж на бившата сграда на АПК в   с.Габаре. На мястото са установени лицата: Х.Р./37г./ -криминално проявен  и осъждан;  Р.А./14г./, които били разрушили четири преградни стени от приземният етаж на сградата  и  подготвили за кражба 100 тухли четворки  и 200 единични тухли. Х.Р. избягал и се укрива от органите на МВР.
В 03:30 ч. с. Бутан  е спрян за проверка мотопед „Симсон” без регистрационна  табела и управляван  от М.Г./21г./ -неправоспособен водач от гр. Плевен. Пробата за алкохол е  положителна-  1,12 промила.
В къщата на Н.С./33г./ в село Крушовица  е извършена полицейска проверка. Открит  е самоделно направен пистолет  самоделно направен пистолет пригоден за стрелба с патрони калибър 22  и 98 боеприпаса.  Образувано   е дознание. 
В 16:45ч. в село Ребърково, лек автомобил „Гойота” управляван от 68-годищен гражданин на Великобритания, се преобърнал извън пътното платно и паднал върху тухлена постройка в частен имот в с.Ребърково.  Водачът и  43-годишната му спътница са  ранени, настанени са под наблюдение  в болницата  в гр. Мездра.

 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

“Да изчистим България за един ден” 2013



         Инициативата "Да изчистим България за един ден”, подета от bTV през пролетта на 2011 г., е част от световното движение Lets Do It World!, което стартира преди 4 години в Естония. Оттогава опитът "чистене на една държава за един ден" се предава от страна в страна. У нас над 322 000 души почистиха повече от 2500 мръсни зони и над 530 незаконни сметища в националната акция на 12 май 2012-а.
  И през тази година МОСВ остава традиционен партньор на “Да изчистим България за един ден”, като предоставя експертна и логистична подкрепа за участниците в почистването. На 20 април в РИОСВ-Враца ще има открит Зелен телефон, на който гражданите ще могат да получат компетентен отговор от експерт по управление на отпадъците на всички въпроси, свързани с вида на отпадъка и местата, на които може да бъде предоставен за разделно събиране и оползотворяване. Линиите ще бъдат отворени от 9 до 18 ч. Актуалните номера са: 092/ 629 211 РИОСВ-Враца. В деня на почистването в щабовете към областните управи ще има и дежурен експерт от съответната Регионална инспекция по околната среда и водите в помощ на участниците в кампанията.
     МОСВ ще помогне за своевременното прибиране на събрания боклук. За целта в периода 20-22 април е осигурен свободен достъп до съществуващите общински и регионални депа за всички транспортни средства, които се включват в инициативата. За тези дни общините са освободени от дължимата такса за количествата депонирани отпадъци, за да бъдат реално насърчени да организират прибирането на отпадъка от своята територия. За да няма изостанали и неприбрани отпадъци от сборните пунктове, на 20 април и в следващите два дни след деня на кампанията, МОСВ чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) ще предостави ваучери за гориво на стойност 72  хиляди лева на областните щабове за тяхното окончателно извозване, където това се налага. Те ще бъдат изпратени на областните администрации в периода от 3 до 8 април с необходимите указания за начина на разходването и отчитане им.
    Министерството ще предостави безвъзмездно и 35 хиляди чувала и 35 хиляди чифта ръкавици на обща стойност 24 хиляди лева. Разпределението им ще бъде извършено според броя на участниците от отделните административни области в кампанията през миналата година.
    Близо две хиляди души - членове на екипите на централното управление на МОСВ и на Изпълнителната агенция по околната среда и на регионалните  структури на МОСВ в цялата страна ще се включат като доброволци. 
     Тази година за първи път картата на сайта: www.daizchistim.bg има и мобилно приложение за Android, както и нови функции – отбелязани са депата, на които ще се транспортират събраните отпадъци на 20 април. Добавено е и приложение за общините, което позволява да посочат места, на които има нужда от доброволци за чистене. По този

сряда, 3 април 2013 г.

Ръководството на Ботев /Враца/ пуска в предварителна продажба билетите за двубоя с ЦСКА


Ръководството на Ботев /Враца/ пуска в предварителна продажба билетите за двубоя от 20-ия кръг на първенството с ЦСКА. Срещата ще се играе на 6-ти април от 15.00 часа на стадион „Христо Ботев” във Враца. За улеснение на привържениците на врачанския тим билети ще се продават от утре. Цената на билетите остава непроменена - 4 лева.
Стана извяестно, че Ботев /Враца/ води разговори с Владимир Манчев за привличането му като директор на ДЮШ на клуба. Утре /4.04/ предстоят последни преговори с бившия футболист на ЦСКА, като се очаква той да приеме условията на врачани. С привличането му се цели подобряване качеството на работата в школата, както и да се разшири сътрудничеството с отбори зад граница. 
Мария Георгиева

Крими хроника


На 24.03.2013г., в РУП Мездра е постъпил сигнал за извършена кражба на 15 поцинковани водосточни тръби от двора на ЦДГ-1 в гр.Мездра. След процесуално-следствени действия  е установено, че  кражбата   е извършена от лицата: Х.В./10г./ от гр. Мездра; Н.Т./13г./ и А.Б./13г./ от гр.Враца.
 На 02.04.2013г., в къща в землището на с. Очин дол, полицейски служители са извършили претърсване и са открили гладкоцевна ловна  пушка без идентификационни номера, пригодена за стрелба с патрони 16 калибър. Оръжието  е притежавано от 76-годишен жител на с. Зверино. Образувано   е дознание.
След ОИМ за кражба на: 5 чифта обувки, коса с косило, 2 железни вили, два заека  и кокошка, извършена на 23.03.2013г. от частен двор  в село Рогозен  е установено, че  извършител е Б.К./16г./ от същото село.
На 02.04.2013г., в РУП-Оряхово е получено съобщение, че от частен имот в гр. Оряхово, неизвестно лице  е откраднало прасе.  След ОИМ и ПСД е установено, че кражбата  е дело на лицето- Б.К./21г./ от гр.Оряхово.
 На 02.04.2013г., в 14.55ч. в с.Софрониево е спрян за проверка лек автомобил „Опел Корса”, управляван от Д.Д./22г./ от същото село. Установено е, че има несъответствие между номерата на рамата и на двигателя. Образувано  е дознание. Водачът на автомобила шофирал след употреба на алкохол- 0.63 промила.
  Регионален говорител на МВР:
    Красимир Василев
                                                                          

вторник, 2 април 2013 г.

Крими хроника


На 01.04.13 г., в 14.05ч. и 14.07ч. часа, на служебен телефон  в Бюро по труда -Враца е получено анонимно обаждане от мъжки глас, че в сградата има поставена бомба. Извършена е проверка в сградата при която не е открито взривно вещество. След ОИМ е установено, че сигнала  е подаден от лицето П.М./58г./, служител в Бюро по труда, който споделил пред полицаите, че по този начин си направил шега по повод 1 април.
В 11.53 в с.Борован, полицейски служители заловили трима мъже, които разрушавали тухлена стена на необитаема къща. Образувано  е дознание. 
След получен сигнал, че  в землището на село Типченца, мъж извършва незаконна сеч на дървета, полицейски служители са задържали лицето И.Ц./70г./ от гр.Ябланица.
В  11.15ч. в РУП-Козлодуй е получено съобщение от 23-годишна жена от с. Лехчево, която е заявила, че в село Бутан е бита и насилствено качена в лек автомобил от три познати за нея лица.   След ОИМ и ПСД е установено, че лицата: Л.П./30г./ от с. Хърлец;  М.И./27г./ и А.З./23г./  от с. Бутан, са осъществили насилствени полови контакти с жената. Мъжете са задържани. Образувано   е дознание.
На 02.04.2013г., по време   на СПО в с.Гложене е спрян за проверка лек автомобил “Фолксваген ” управляван от П.Р./32г./  от с. Хърлец. Пробата за алкохол на водача е положителна- 1,85 промила.
На 01.04.2013 г., в 16.30 ч. в УП-Мизия е получено съобщение от 73-годишен жител на с.Софрониево, който заявил, че пред къщата му дошли пет лица от ромски произход, като две от тях са провели разговор с него, а в същото време друго лице  влязло в жилището  и откраднало 1200 лева Групата мъже се придвижвали с лек автомобил миниван черен на цвят. Образувано   е дознание.
След ОИМ за кражби на: два акумулатора,  3 метални джанти за лек автомобил „BMW”, куфар с гаечни ключове, електрическа дрелка, ъглошлайв, електрически винтоверт и кормилна рейка за лек автомобил „BMW, извършена от  три гаражни клетки в двора на бившето ТПК - Лесковец, е установено, че кражбата е дело на двама криминално проявени мъже от гр. Оряховво.
    На 01.02.2013г., при проверка  в къщата на Ц.Х./35г./ в гр. Оряхово, полицейски служители са открили:  пушка с патрони 22 калибър,              40 ловни патрони 22 кал., сигнален пистолет без идентификационният номер. Собственикът на оръжието  и боеприпасите не притежава разрешително за тяхното притежание. Образувано  е дознание по по чл.339, ал.1 от НК.
На 01.04.2013 год.,  в 22:20 ч. в гр.Оряхово е спрян за проверка лек автомобил „Мерцедес-230 Е”,  управляван от   В.П./24г./  от гр.Оряхово. Пробата   за алкохол е положителна-  0,91 промила.
В 16.40ч. в РУП – Враца се е явил 40-годишен мъж от гр.Враца, който  заявил, че около 16.25 ч. в гр. Враца, пред клон на „Пощенска банка” неизвестно лице го напръскало  в лицето със спрей, съборило го на земята  и опитало да отнеме от него плик с пари, но опита не успял.  Образувано   е дознание.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

понеделник, 1 април 2013 г.

Крими хроника


На 31.03.13г., в РУП-Враца е получено, че за времето от 20.10ч. на 30.03.13г. до 09.00ч. на 31.03.13г., от охраняем паркинг на бул.”Мито Орозов” в гр. Враца, неизвестно лице противозаконно  е отнело товарен автомобил ”Волво”  с прикачено полуремарке натоварено  с 22 тона  медни шини. Образувано   е дознание.
На 01.04.13г.,  в 01.56ч. в гр.Враца е извършена проверка на лек автомобил „ Форд”, управляван от В.Н./38-годишна/ от гр.Враца. Пробата  за алкохол на водача  е положителна-  1,98 промила.
На 31.03.13г., в 21.12ч. в РУП-Враца е получен сигнал  за пожар в сезонна кошара за овце в землището на с.Девене. Кошарата е напълно изгоряла.Щети  и причини- в процес на изясняване. Образувано   е дознание.
За времето от 21.00 ч. на 30.03.2013г. до 05.00 ч. на 31.03.2013г., на територията на селата Хайредин, Рогозен, Манастирище, Михайлово, Крива бара, Бутан и Гложене е проведена  СПО с цел: предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, осигуряване на добър обществен ред и безопасност на движението.
Проверени са  леки автомобили и техните водачи, питейни заведения,  охранявани обекти,  учебни заведения
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                          

Започват номинациите за почетен гражданин и наградата на Враца


  От днес до 30 април в Община Враца се събират номинациите за носителите на званието „Почетен гражданин” и „Наградата на Враца” за 2013 г.. Издигането на кандидатурите може да бъде направено от институции, сдружения, организации и граждани. Със званието „Почетен гражданин” се удостояват физически лица с изключителни заслуги и особен принос в областта на хуманитарните дейности, обществено-политическия, стопанския, социалния, културния и спортен живот на града. „Наградата на Враца” е ежегодна и с нея се удостояват творци, дейци, общественици, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката, икономиката, здравеопазването, спорта, медиите, социалната сфера и обществения живот за значителния им принос и активна дейност за издигане авторитета на Враца. Номинациите се приемат в сградата на общинска администрация, в Центъра за административно обслужване - на гише „Общо деловодство”. Предложенията са адресирани до Общински съвет – Враца. Центърът за административно обслужване се намира на адрес ул. „Стефанаки Савов” № 6 и е с работното време от 8.00 ч. до 18.00 ч. без прекъсване.

Община Враца раздаде над 2 000 дръвчета и декоративни храсти

            Община Враца раздаде безплатно 2 141 фиданки и декоративни храсти за озеленяване на града и селата в региона. Дръвчетата и храстите са отпуснати на 128 домсъвета и физически лица, на 10 училища и детски градини, на Регионалния исторически музей. Подкрепени са също 10 инициативи за залесяване и облагодородяване на паркове и свободни зелени площи. В кампанията са изпълнени заявки и на селата Челопек, Горно Пещене, Лиляче, Оходен, Три кладенци и Лютаджик. Раздадени са 171 широколистни дръвчета, 40 иглолистни фиданки, 500 вечнозелени храста, 200 иглолистни храста, 30 цъфтящи храста, 200 розови храста и 1 000 бр. жив плет. Общата им стойност е 10 000 лева.

Врачани могат да кандидатстват за работа в Израел

         Жители на община Враца могат да кандидатстват за работа в Израел. Държавата набира кандидати за строителните специалности „кофражисти”, „арматуристи”, „мазачи” и „работници за полагане на керамични настилки”. „Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, освен че трябва да имат умения в съответната специалност, са да имат българско гражданство, да са на възраст от 25 до 50 г., да не са работили в Израел и да нямат първа степен роднини, които да работят там, с изключение на братя и сестри, да нямат криминално минало и да са физически и психически здрави” – поясни зам.-кметът Светозар Луканов. През изминалата седмица той участва в работна среща в София, на която бяха разяснени подробности по споразумението между Израел и България. Заявленията, които са по образец, се попълват и подават от кандидатите от региона в Бюрото по труда във Враца. Кандидатите не е необходимо да са регистрирани в Бюрото по труда.Стартовата заплата е 1 800 $ месечно за 211 часа работа, като при повече заработени часове се предвижда допълнително заплащане. Не се изисква сетрификат за професионална специалност. Преди подписването на договорите, кандидатите ще положат практически изпити по съответните специалности.

Танцовият спектакъл „Кармен от Факултето” идва във Враца
           
            С два концерта във Враца ще бъде отбелязан Международният ден на ромите – 8 април. „Кармен от Факултето” е името на най-новия танцов спектакъл на трупата на Нешка Робева. Спектакълът ще гостува във Враца на 8 април. Концертът ще започне в18.30 ч. в голямата зала на Драматично-кукления театър във Враца. Билетите с цена 6 лева могат да се закупят от касите на театъра.
            На 9 април в 17 ч. в Градската концертна зала ще се състои концерт на ромски формации от врачанска област и съседните области.


Сградата на читалище „Развитие” ще бъде осветена в синьо

            На 2 април, в тъмната част на денонощието, художественото осветление на сградата на читалище „Развитие” във Враца ще грее в син цвят. Поводът е Международният ден за информираност по отношение на аутизма. Инициативата „Да осветим света в синьо” се провежда в много градове в България, където в синьо ще бъдат осветени символични за населените места сгради. Към нея се присъединяват Община Враца, Родителската организация на деца от аутистичния спектър „Специали и обичани палавници” и Ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специализирани образователни потребности във Враца.

Събраха 640 книги в благотворителна кампания за българчета в Молдова

         640 тома със специализирана музикална литература и книги на български автори са събрани до момента в рамките на благотворителна кампания, инициирана от Община Враца. Дарението е за Българския музикален колеж в с. Твърдица, Република Молдова. Голяма част от книгите са по подадения списък от директора на колежа Алла Кара. Очаква се тя да пристигне във Враца на 24 май. До тази дата продължава кампанията. На специална церемония в Деня на славянската писменост на г-жа Кара ще бъде връчено дарението. Сред дарителите е видната българска спортистка Йорданка Благоева, която предостави цялата си лична библиотека. Десетки са гражданите и институциите от цялата страна, подарили български книги в рамките на кампанията.
Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                  

ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ ИЛИЯНА ЦАНОВА ЩЕ ДАДЕ СТАРТА НА НАЦИОНАЛНА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ



Вицепремиерът и министър по управление на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова ще даде началото на национална информационна кампания „Новият програмен период 2014-2020” в Монтана. Кампанията ще продължи със събития на територията на всички райони за планиране.
Инициативата, организирана от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз в България, ще представи новите възможности за финансиране.
В кампанията ще се включат експерти от управляващите органи, които ще представят бъдещите оперативни програми: „Транспорт и транспортна инфраструктура", „Околна среда", „Региони в растеж 2014-2020 г.", „Развитие на човешките ресурси", „Наука и образование за интелигентен растеж", „Добро управление" и „Програма за развитие на селските райони".
Поканени за участие са представители на всички общини на територията на района за планиране, социално-икономически партньори, териториални структури на държавната администрация и неправителствени организации, заинтересовани граждани.
Кампанията се финансира по Оперативна програма „Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. 

ГЕРБ: Станишев се самооцени като лош премиер



С предложението Орешарски да стане министър-председател при победа на БСП на изборите, Станишев се самооцени като слаб и недостоен за премиер. След като четири години беше кукла на конци в ръцете на мандатоносителя Ахмед Доган и Сакскобургготски, днес Станишев поиска да играе тяхната роля спрямо Орешарски, а той може би заедно с Ахмед Доган да определя политиката в сянка. С посочването на Орешарски за бъдещ евентуален премиер, БСП си има нова кукла на конци, която да служи за параван на провалите и зад която, Станишев и неговата партия да не носят политическа отговорност така, както зад него се криеха Ахмед Доган и Сакскобургготски. По този начин се подменя вотът на левите избиратели.
А що се касае до компетентността, Орешарски ще остане в историята като единственият финансов министър неразбрал, че в света има финансово-икономическа криза.

30.03.2013 г.
Пресцентър ПП ГЕРБ