Бисквитки

събота, 13 април 2013 г.

Точен мерник на врачанските полицаи



Във Видин се проведоха квалификациите по стрелба с голямокалибрен пистолет от зона I - ва на Републиканки преглед по стрелба с пистолет за служители на МВР. За пореден път състезателите от СК „ Спартак” при ОД на МВР - Враца показаха класа и спечелиха шест призови класирания.
Ръководителят на отбора Дамян Петров спечели златото с постижение 187 точки, следва от съотборниците си Ивайло Флоров и Йордан Ценов.
Златото при жените отново замина във Враца, като го спечели Катя Василева. На второ и трето място се класираха състезателките от Видин Соня Николова и Петя Борисова, а четвърта остана врачанката Десислава Иванова.
В зона I - ва на републикански преглед са включени отборите на ОД на МВР - Видин , Враца и Монтана, СПУ - Монтана при ГДНП и поделенията на транспортна полиция .

петък, 12 април 2013 г.

ПП ГЕРБ Враца откри предизборната кампания с водосвет



Имаме воля да продължим европейското развитие на България, заяви водачът на листата за област Враца Тотю Младенов
ГЕРБ има воля да продължи европейското развитие на България“, заяви водачът на листата за област Враца Тотю Младенов след водосвет за здраве и успех в църквата „Дванадесет апостола”, с който ПП ГЕРБ Враца откри предизборната кампания. На събитието присъстваха и другите кандидати за народни представители за област Враца инж. Петя Аврамова, д-р Валери Ангелов, инж. Рашо Първанов, д-р Янко Здравков, Наташа Велчовска, инж. Мариана Петкова от Мизия, инж. Николай Рашев, д-р Галина Лещарска, Миглен Иванов, Мирослав Комитски и Николай Николов, членове на предизборния щаб и симпатизанти на партията.
Постигнахме много, въпреки най-тежката финансова и икономическа криза. Критични сме към работата си и отчетохме своите грешки“, каза още Тотю Младенов. „ПП ГЕРБ предлага реализъм и строителство. Ние не даваме на хората илюзии, които искат да чуят. ГЕРБ предлага реални неща – приоритет на енергийната ефективност, връщане на ДДС в 7-дневен срок, запазване на плоския данък от 10%, за да има повече събираемост и повече инвестиции“, допълни водачът на листата на ПП ГЕРБ за област Враца.
Той бе категоричен, че ефектът от работата на правителството на ГЕРБ ще се усети след 2-3 години, когато всички предприети реформи ще започнат да дават резултат. Младенов посочи като пример реформата в пенсионната система, благодарение на която пенсиите на близо 2,2 млн. души бяха увеличени от началото на този месец. „Пенсиите ще продължат да растат, на базата на това, което сме заложили в социалната система“, каза още водачът на листата на ГЕРБ за област Враца.
През следващите четири години фокус на управлението за Северозападна България ще бъде социалната дейност, образованието и квалификацията, както и успешно реализиране на важни инфраструктурни проекти, които ще доведат до по-голяма заетост“, поясни Тотю Младенов.
По време на кампанията си кандидатите за народни представители на ПП ГЕРБ Враца ще заложат на личните срещи с хората от областта, за да представят приоритетите на правителството за следващо управление.


Предизборен щаб
ПП ГЕРБ Враца

“Ботев”-Враца приема тима на “Миньор”-Перник

В мач от 22 кръг на NEWS 7 футболно първенство. Двубоят ще се играе в неделя на стадион “Христо Ботев”.
Отборът на “Ботев”-Враца излиза за победа срещу “Миньор”-Перник. Това заяви наставникът на врачани Антони Здравков. “Ще се опитаме да затвърдим добрата игра от последните два-три мача и да спечелим трите точки, които са изключително важни за нашия тим. Познавам добре играта на “Миньор”. Разполагат с 2-3 чуждестранни футболисти, но не мисля, че имат с какво да ни изненадат”, допълни треньорът. Той уточни, че няколко футболисти са с леки здравословни проблеми. Дали ще играят срещу “Миньор” ще се прецени на утрешната тренировка. Под въпрос са Петър Альошев, Александър Якимов и Светослав Валериев. Със сигурност срещата пропуска оперираният Павел Петков. Радостната новина от щаба на врачани е, че след изтърпяно наказание в състава се завръщат бранителите Жайро и Николай Маринов. На скамейката се завръща и старши-треньорът Антони Здравков, който също бе наказан за една среща.
Двубоят между “Ботев”-Враца и “Миньор”-Перник ще ръководи Георги Кабаков от Пловдив. Ще му помагат Атанас Бозев и Георги Калудов. Четвърти съдия на срещата ще е Ангел Ангелов.

Театърът представя

Акцент в програмата през следващите 7 дни е най-новото заглавие от репертоара на Драматично-куклен театър – Враца: „Underground

Underground от Христо Бойчев ще се играе два пъти през следващата седмица на различни сцени във Враца. Билети за представлението в понеделник- 15 април,, което е от 19.30 часа в камерна зала вече няма. Все още обаче има свободни места за представлението, което е във вторник – 16 април от 17.30 часа на голяма сцена. Вместо анотация, ви изпращам мъдри думи от създателите на този изключително успешен проект:

ХРИСТО БОЙЧЕВ, АВТОР:
„Когато започнах да пиша тази пиеса бяхме все още братя със Съветския съюз.
Когато я завърших окончателно вече бяхме в Европейския съюз.
Тъй като пиесата има две части, някой може да я тълкува и така:
Първа част – животът ни преди Европейския съюз.
Втора част – животът ни в Европейския съюз.
Каква е разликата между двата съюза?
Съветския съюз, като Съюз на Съветите, ни даваше само съвети.
Затова ние мислехме, че Европейския пък е съюз на Еврото и ще ни дава евра.
Оказа се, че и той дава само съвети.
А българинът казва: „ Акъл не ща, пари ми дай.”
За това става въпрос в тази пиеса…”

НИКОЛАЙ ПОЛЯКОВ, РЕЖИСЬОР:
„Човек може да се шегува с всичко – политика, власт, бунтове, революции... Но най-добре е да прави това с вечните си недостатъци невежество, нахалство, суета, завист, егоизъм, алчност, сребролюбие, високомерие, подозрителност, равнодушие, отмъстителност, безразличие и т.н. и т.н... Чувствителният човек може да се шегува дори със смъртта. Смехът я прави някак по-разбираема. Всъщност, шегувайки се с нея, по-разбираема става загадката, наречена живот. Христо Бойчев е забелязал това и с неподражаемото си чувство за хумор ни разказва една история на границата между съня и реалността. Ако обичате терапията смях, гледайте UNDERGROUND в ДКТ Враца. (Преди употреба не е необходимо да четете никаква листовка.)”

ЗАБЕЛЕЖКА: Спектакълът „Underground” вече има покана да бъде показан и на софийска сцена – това ще се случи след около месец в Малък градски театър „Зад канала”.


ПРОГРАМАТА

13.04.`13 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
Калпазански рай”

15.04.`13 г. – понеделник в Камерна зала от 19.30 часа
Underground” от Христо Бойчев - ПРОДАДЕНО

16.04.`13 г. – вторник на Голяма сцена от 17.30 часа
Underground” от Христо Бойчев

17.04.`13 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
Сладкиш от любов” по Карло Голдони

18.04.`13 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
Една жена – трима мъже” от Петър Петрович-Пеция

20.04.`13 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
Умният, храбър шивач” по братя Грим


КОД ЗА ДОСТЪП ДО ЕЛЕКТРОННО ЗДРАВНО ДОСИЕ ЩЕ ИЗДАВА НЗОК

От 15 април РЗОК-Враца стартира процедура по издаването на уникален код за достъп до персонализираната информационна система /ПИС/ на НЗОК. Всеки български гражданин над 18 години, задължително здравноосигурено лице по смисъла на ЗЗО, в т.ч. и такива с прекъснати здравноосигурителни права, има възможност безплатно срещу предоставяне на лична карта да подаде заявление в здравната каса и да получи своя код за достъп до електронното си здравно досие. 
Децата до 18 години няма да имат уникален код за достъп. Информацията за тях може да бъде получена чрез получения код на единия от родителите - този, който го е записал при личния лекар.
До момента единствено хората, които притежават електронен подпис, можеха да се запознават със своите електронни досиета.
Уникалният код за достъп представлява комбинация от десет цифри и букви, които се въвеждат на страницата на НЗОК. Така лицето получава достъп до съдържащата се информация за отчетена дейност в персонализираната информационна система на НЗОК, като например кой е личният му лекар, дали е постъпвал в болница и какви дейности са извършени при неговото лечение. В базата данни на НЗОК се съдържа информация за извършени и отчетени дейности от лични лекари, специалисти, болници, лаборатории и аптеки от 2009 г. до момента, както и извършени дентални дейности от 2012 г. насам.
Сред най-важните възможности, които се предвиждат да влязат в сила, е онлайн изборът на джипи с попълването на един-единствен формуляр. Друга услуга ще е уведомяването за обема дейности, които се полагат на здравноосигурените лица от пакета здравни усулги, заплащан от бюджета на НЗОК.
По време на лечението изпълнителите на медицинска помощ ще обновяват информацията в електронното досие ежедневно. В пациентското досие обаче няма да има данни за медицинските услуги, които човек е платил кеш или чрез доброволен здравен фонд. В него ще фигурират само дейностите, които е финансирала здравната каса. При основателни съмнения за отчетени фиктивни прегледи, изследвания или лекарства, пациентът ще има възможност да подаде писмен сигнал до РЗОК за извършване на проверка. При установени нарушения се следва предвидената в закона процедура.
С въвеждането на уникалния код за достъп ще се засили контролът на изразходваните публични средства и ще се улесни достъпа на пациентите до здравна информация.

ПРЕСЦЕНТЪР


Информационният център на НАП 0700 18 700 ще работи с удължено време до края на кампанията


До края на данъчната кампания (30 април 2013 г.) информационният център на НАП ще работи с удължено време. Експертите на агенцията ще приемат обаждания и запитвания на телефон 0700 18 700 от 8,30 до 18,30 ч., всеки работен ден.
На телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 гражданите и представителите на фирмите могат да получат съвет за декларирането и плащане на данъци и осигурителни вноски. Избирайки номера, клиентите на НАП могат да ползват и автоматичните услуги, които не изисква разговор с оператор и са достъпни 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, а именно проверка на здравен статус, справка за регистрация по ДДС и др. Обаждането към телефон 0700 18 700 е на цената на стандартен разговор в зависимост от съответния абонаментен план.
От началото на годината до края на март 2013 г. експертите от колцентъра на НАП са предоставили отговори на 102 767 запитвания на клиенти на администрацията. 7541 от тях са постъпили по електронната поща, а останалите 95 226 са въпроси, поставени по телефона. Средно на ден от информационния център са обслужени 1550 запитвания, като в пиковите моменти при изтичане на определени данъчни и осигурителни срокове, въпросите са достигали по над 2000 на ден.
За първите три месеца на годината автоматизираните услуги на колцентъра са използвани 32 139 пъти. Най-много клиентите на НАП са проверявали своя здравен статус – 19 000 пъти, а информацията „Къде и как да платим данъци и осигуровки“ е прослушана 10 138.

Юлия Грънчарова  



четвъртък, 11 април 2013 г.

Крими хроника

На 11.04.13г., след извършени ПСД - оглед и претърсване в местността „Голямо Краище”, в товарен автомобил „Форд Транзит” и във вилен имот са намерени и иззети 13 760 кутии цигари от различни марки, без български акцизен бандерол. Образувано е дознание.
В19:35 ч. в гр. Враца, кръстовището на бул.”М.Орозов” и ул.”Околчица”, в метален стълб катастрофирал лек автомобил ”Опел” управляван от Г.И./38г./ от гр.Враца. Пробата за алкохол на водача показала 3,2 промила.
В 22.00ч. на пътя с.Алтимир - с.Липница е спрян за проверка автомобил „УАЗ” без регистрационни табели. При проверката на автомобила е установено, че превозва дърва за огрев, които не били маркирани и без документ за произход. На водача- К.П./42г./ от село с.Галиче са съставени актове по ЗДвП и по Закона за горите.
Служители на РУП-Мездра са извършили претърсване в частен дом и прилежащите стопански постройки в гр.Мездра, ул.”Хр.Ботев”, собственост на Н.П./49г./, а ползван от сина му- Н.Н./25г./. Намерени и иззети са: преносим компютър, предмет на престъпление по воденото досъдебно производство, 3 пистолета и 48 патрона. Лицата нямат разрешение за притежаване на оръжията и боеприпасите. Работата по случая продължава.
В 21.35ч. в с.Крива бара е спрян за проверка лек автомобил “Фолксваген Джета” управляван от Х.Х./50г./ от същото село. Пробата за алкохол е положителна- 2,56 промила. Образувано е дознание.
На 10.04.2013г., в РУП Оряхово е постъпил сигнал за кражба на плазмен телевизор „”LG” от частен дом в гр. Оряхово. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е Р.Н./24г./ от гр.Оряхово.
На 12.04.2013 год., в 04:15 ч. в с.Липница е извършена проверка на лек автомобил „Опел” управляван от М.К./32г./ от гр.Б.Слатина. Пробата за алкохол е положителна- 0,94 промила алкохол.
Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев


Възстановяват по-бързо данък по декларации с баркод

По-бързо се възстановява данък при подаване на декларация за облагане на доходите с баркод, напомнят от НАП. Това е така защото не се налага допълнителното обработване и попълване на данните от тези декларациите ръчно, тъй като информацията директно се прехвърля от формуляра след сканирането на баркода. Затова от приходната агенция съветват всеки свой клиент, който е декларирал данък за възстановяване, да попълни и подаде декларация за доходите с баркод.
От НАП припомнят, че до възстановяване на суми се стига в случаите, в които гражданите ползват данъчно облекчение – например това за млади семейства, при което данъчната основа се намалява с направените през годината лихвени плащания по ипотечен кредит. Данъците могат да се намалят законно и с направени дарения, вноски за допълнително доброволно осигуряване, сключване на застраховка „Живот” и други. Когато е деклариран данък за възстановяване, той се прихваща от други дългове към държавата или се възстановява по посочена от клиента банкова сметка.
Образец на декларацията за облагане на доходите с баркод клиентите на НАП могат да изтеглят от интернет страницата на агенцията – www.nap.bg.
Подаването на декларацията става с изпращане по пощата или на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.
Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне.
От 1 януари 2013 г. всички данъци и осигурителни вноски (с изключение на тези за допълнително задължително пенсионно осигуряване) се плащат по една единствена банкова сметка. Освен това при превод на пари към бюджета отпаднаха всички над 50 кода за вид плащане, с изключение на два - 11 11 11 (за плащания за данъци и осигуровки) и 58 11 11 (за плащания за ДЗПО). Не е необходимо и попълването на изрично основание за плащане, тъй като погасяването на задълженията към хазната става според датата на възникването им.
Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.
Юлия Грънчарова  


Киноафиш



Aташе към Правата на децата при Външно министерство на Франция, посети МБАЛ „Христо Ботев”



Мариама Диало, аташе към Правата на децата при Външно министерство на Франция, посети МБАЛ „Христо Ботев” АД – Враца. Тя бе придружена от Вероник Норт-Минка – секретар на френското посолство, Георги Богданов – изп.директор на Национална мрежа за децата, Спаска Михайлова от Сдружение „Нов път” и зам.кмета на Община Враца Светозар Луканов.
Делегацията бе посрещната от изп.директор на Врачанската болница Орлин Цветков. Гостите, придружени от зам.директора по медицински дейности д-р Цветанка Генкова, направиха оглед на образцово ремонтираните хирургични отделения, открити не отдавна, и с които болницата се гордее. Обиколката премина още през Първо педиатрично отделение и Отделението по неонатология, където бяха приветствани от началниците д-р Георги Цветков и д-р Жана Станева.
Визитата на френската делегация във Враца е по покана на Националната мрежа на децата, чийто партньори в община Враца са Дом на науката и техниката – Враца  и Сдружение „Нов път”.

Крими хроника


На 03.04.2013г., в РУП-Враца е постъпил сигнал от фирма „Камибо”ООД – София, че на 17.02.2013г. е установена кражба на голямо количество меден проводник от сярна инсталация и отпадъчно желязо в ТП „Хименерго”-Враца. След ОИМ е установено, че извършители на кражбата са криминално проявените и осъждани лица: П.Г./26г./; И.И./21г./; С.Н./45г./.
На 11.04.2013г., в 03.20ч. в гр.Враца, ж.к. „Дъбника” е извършена проверка на лек автомобил “Москвич” управляван от С.Ц./24г./ от гр.Враца. Пробата за алкохол на водача е положителна- 1,18 промила. В 03.55ч. същият лек автомобил е спрян в ж.к.”Сениче”. Зад волана било лицето Н.П./19г./ от гр. Враца. Пробата за алкохол е положителна- 1,05 промила.
На 10.04.13г., в РУП-Б.Слатина е получено съобщение за извършена кражба от неработеща частна мелница в с.Алтимир От извършената проверка е установено, че за времето от 03.04.13г. до 10.04.13г.. от мелницата са откраднати: 4 ел.мотора марка, 3 метални врати, 2 броя рифелована ламарина с размери 5м.Х1,20 м. дебелина около 6мм. и 8 многожилни ел.проводници с дължина от 50м. Започнато е досъдебно производство.
На 10.04.13г., в РУП-Б.Слатина е получено съобщение от жител на село с.Габаре, който заявил, че неизвестно лице е счупило с камък задното панорамно стъкло на лек автомобил „Мерцедес” негова собственост. След ОИМ е установено, че извършител на деянието е Т.А./20г./ от същото село.
На 10.04.2013г., в РУП Мездра е получено съобщение от ЧЕЗ Разпределение район- Мездра, че за неустановен период от време, от трафопост в бившия металургичен комбинат в с.Елисейна, неизвестни лица са извършили кражба на медни намотки/шини / от неработещ трансформатор. Нанесената щета е на стойност около 50 000лв. Образувано е дознание.
За времето от 21:00ч. на 10.04.2013г., до 05:00ч. на 11.04.2013г. на територията на селата Хайредин, Рогозен, Ботево, Михайлово, Крива бара, Бутан, Гложене и Хърлец е проведена комплексна специализирана полицейска операция с цел: предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, осигуряване на добър обществен ред и безопасност на движението. Проверени са 10 МПС, 17 лица, 5 питейни заведения, 4 учебни заведения, охранявани обекти, обекти за търговия с акцизни стоки. За констатирани нарушения са съставени 2 акта по ЗДвП и 3 акта по ЗБЛД.

На 10.04.2013г., при проверка в къщата на Р.М./48г./ в село с.Крушовица, полицейски служители са намерили мотоциклет „Сузуки” собственост на жител на гр. София. Мотоциклетът е обявен за издирване от СДВР. В къщата са открити и иззети косачка и микровълнова печка.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев


сряда, 10 април 2013 г.

Старейшини ГЕРБ Криводол обновиха пенсионерски клуб и ремонтираха път в с. Краводер


Старейшини ГЕРБ Криводол създаде пенсионерски клуб в с. Краводер. Заедно с местното население те обновиха помещение в сградата на кметството. Изградена е нова ВиК и ел. инсталация, боядисани са стените и дограмата, поставено е осветление и е подменен подът. 
Благодарение на съвместните им усилия, възрастните хора в селото вече ще имат така необходимия клуб, където да разговарят на чаша чай и честват местните празници заедно.
Няколко дни преди това бе завършен и ремонтът на пътя до гробищния парк, в който също се включиха и доброволци от местното население. Поради лошото състояние на пътя до гробищния парк можеше да се стигне само при добри метеорологични условия. Така те реализираха един от важните проекти в програмата на починалия кмет на с. Краводер Любомир Коцев.



Крими хроника

На 09.04.2013г., служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД на МВР -Враца проведоха специализирана акция в гр. Враца. На паркинг на ул. „Стоян Заимов” в гр. Враца бяха задържани лицата: Г.М./40г./ и Н.И./38г./-криминално проявен за кражба. Двамата мъже са задържани в момент на предаване и приемане на неистински официални документи за платен данък, регистрация и пререгистрация на МПС. С тяхното задържане са предотвратени щети за бюджета на държавата. В лицето Г.М. бяха установени неистински приходни квитанции за платен данък, копие на регистрационен талон за МПС част I и флаш-памет. При последавлото претърсване в жилището му са намерени и иззети 4 компютърни конфигурации, скенер, 3 принтера, документи, 10 патрона за незаконно притежаван пистолет „Макаров”. В лек автомобил „Ауди-80” ползван от Г.М. е намерен нерегистриран газов пистолет.
Работата по случая продължава. Двамата мъже са задържани за срок от 24 часа. Образувано е дознание по чл. 308, ал. 1 от НК.
След ОИМ и ПСД по сигнал от кмета на село Брусен, който съобщил, че за времето от 18 до 24 февруари 2013г., неизвестни лица са демонтирали и откраднали 200 покривни керемиди е установено, че извършители са лицата: Х.Т./19г./ и Х.Т./19г./ от същото село.
 На 09.04.2013г., в РУП- Козлодуй е получен сигнал за откраднат велосипед оставен без надзор пред хранителен магазин в гр. Козлодуй. След бързи издирвателни мероприятия е установено, че велосипеда е откраднат от 15.-годишно криминално проявено лице от гр. Козлодуй.
За времето от 21:00ч. на 09.04.2013г. до 05:00ч. на 10.04.2013 г., на територията на селата Хайредин, Рогозен, Ботево, Михайлово, Крива бара, Бутан и Гложене е проведена комплексна специализирана полицейска операция с цел: предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, осигуряване на добър обществен ред и безопасност на движението. Проверени са леки автомобили, 21 лица, 7 питейни заведения, обекти за търговия с акцизни стоки.
След ОИМ за кражба на бодлива тел, лист ламарина с размери 140см. на 180см. и 2 секретни катинара от необитаема къща в гр.Оряхово е установено, че кражбата е извършена от лицата: Р.Н./24г./ и Л.Н./24г./ от гр.Оряхово.
За времето от 19.00 ч. на 09.04.2013 г., до 03.00ч. на 10.04.2013 г. на територията на РУП-Роман е проведена СПО с цел противодействие на битовата престъпност и повишаване на сигурността в малките населени места. Проверени са 74 лица, леки автомобили, учебно заведение. Няма констатирани нарушения.
  Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев


ВМРО: ИМА ОПАСНОСТ СКОРО ВРАЦА ДА СЕ СДОБИЕ С ДЕЙСТВАЩА ДЖАМИЯ


На пресконференция във Враца Областния комитет на ВМРО разкри скандална информация за ислямизацията в Северозападна България. Красимир Богданов, заместник-областният председател на ВМРО Красимир Тодоров и Марин Цветков – председател на градската организация на ВМРО във Враца заявиха, че през февруари във Врачанския окръжен съд е заведено дело от мюсюлманското вероизповедание в България, което иска да му бъде възстановена „Ески джамия” във Враца, където в момента се помещава природозащитен център „Натура”. 
Воеводите заявиха, че има много голяма вероятност спазвайки закона, българският съд да върне центъра на мюсюлманското вероизповедание и „един ден, на 100 метра от паметника на Христо Ботев да реве мюезин“. 
С оглед на това и поради факта, че този въпрос е от общобългарски характер и застрашава националната сигурност на страната ни, от ВМРО попитат отговорните институции дали има такова дело, на което ответник е областният управител.
Красимир Богданов подчерта, че това е единственият за региона туристически информационен център. Според него не бива да се допуска центърът да се превърне в действащ храм и да се нагнетява допълнително етническо напрежение „в един район, който е чисто български“. 
Този процес е опасен за страната и региона, и ние като отговорни български патриоти искаме да призовем хората да изразят своята активна гражданска позиция. В петък ВМРО стартира подписка срещу връщането на Природен център „Натура“ на мюсюлманското вероизповедание и превръщането му в действащ мюсюлмански храм. Ще бъдат изпратени писма от името на областния комитет на ВМРО до врачанския окръжен съд и до областна администрация Враца с искане за разяснение на този въпрос. При липса на решителна намеса от държавните и съдебните институции, воеводите ще организират протести в дните, когато се провеждат заседанията по делото“, каза Богданов. ВМРО се закани да блокира достъпа до съда и да организира протести пред отговорните институции.
„Ще браним собствената си национална идентичност. Цели региони вече губят българския си облик и там властват хора с мургав цвят на кожата, трудноговорещи български език. Пълзящата ислямизация, която привидно не се забелязва и на която никой не обръща внимание, реално е факт. Действа се подмолно, с убеждения, с финикийски знаци, с купуване на души. Няма да допуснем Враца да загуби християнския си облик и основната религия, която ни е крепила в продължение на повече от хилядолетие. Няма да допуснем да станем една аморфна и неориентирана духовно, религиозно и етнически общност. 
Мога да кажа, че външни на страната ни организации подпомогнати по един или друг начин от някои „български” партии от сорта на ДПС, провеждат асимилационна политика по отношение на циганското малцинство, което на места е мнозинство. Появяват се т. нар. цигани – конвертити, сменили християнската си вяра с мюсюлманска, а с това идва и духовният проблем - да изповядват новата религия.
Тук голяма роля играят и ДПС и отделилият се от тях Касим Дал. Ролята на ДПС като партия с големи позиции в управлението на страната в предишни периоди, а в настоящия момент чрез местната власт е много голяма. Политиката на ДПС се ориентира към малките общини, където населението е достатъчно бедно и което може да бъде манипулирано много лесно. В момента в област Враца трите малки общини Криводол, Борован и Хайредин са контролирани от ДПС. Същото ще се случи във Враца, ако не се вземат мерки, за което ние ще се борим. Ние не сме против мюсюлманите като вероизповедание, но сме против да бъдат нарушавани правата на българското население. Инструмент на ислямизацията в нашия край е циганското малцинство, защото голяма част от тях нямат българското самосъзнание и не уважават българските ценности. 
Няма да допуснем в най-българския град – Враца да се купуват души и да има мюсюлмански храм“, категоричен бе Красимир Богданов. 


C концерт и спортно състезание бе отбелязан празникът на ромите във Враца


С две съвместни събития Община Враца и Сдружение „ГОРДИ” отбелязаха Международния ден на ромите. 20 момичета и момчета от ромски произход взеха участие в първия по рода си за Враца спортен празник, посветен на 8 април. Те се състезаваха в дисциплината „300 метра щафета с преодоляване на препятствия” на закритата лекоатлетическа писта във Враца. Участниците бяха разделени в два смесени отбора на ученици от 3 до 11 клас. Победители станаха Методи Костадинов, Марио Маринов, Иволин Маринов, Светлозара Иванова, Снежана Рачева, Стивън Маринов, Цветелина Илиева, Захари Иванов, Стефан Петров и Анастасия Ранчева. Призьорите получиха награди от зам.-кмета на Враца Светозар Луканов.
Празничен концерт събра ромски и български таланти на сцената на концертната зала във Враца. „Поздравявам ви с празника и на всички желая здраве, семейно щастие и успехи. Убеден съм, че заедно можем да постигнем повече не само на хартия, но и на дела” – каза в приветствието си към присъстващите зам.-кметът Светозар Луканов. За доброто настроение на гостите се погрижиха Ромският ансамбъл „Старс” от Монтана, Ромският оркестър „Тупалка бенд”, певци и танцьори от СОУ „Отец Паисий”, клубът по спортни танци „Харизма” и фолклорната група „Веселинче” към Младежкия дом, и грациите от школата по спортни танци „Танцувай с мен” към Центъра за работа с деца. Всички изпълнения бяха съпроводени от бурните аплодисменти на публиката.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Л И С Т А На Шести Многомандатен избирателен район – Враца Коалиция за България


  1. ЯНАКИ СТОИЛОВ
Роден на 8 септември 1958 година в град Велико Търново. От детска възраст, после като юноша и младеж всяка година прекарва значително време във Враца, където са живели неговите баба и дядо.
Завършил е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Сега е доцент, доктор по право и преподава теория на държавата и политология в същия университет. Автор е на книгата „Държавната власт” и на редица други научни публикации в областта на правната теория.
Народен представител в няколко парламента, включително във Великото Народно събрание. Един от авторите на Конституцията на Република България. В 40-то Народно събрание е председател на Комисията по правни въпроси, в 41-то НС – член на тази комисия и основен представител в делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.
Заместник-председател на Националния съвет на БСП с активна роля в изработването и приемането на Политическата рамка за участието на БСП в парламентарни избори 2013 – „Радикална промяна за демократична и социална България”; на предизборната платформа – „Промяна за достоен живот в България” и на ангажиментите, които БСП поема в предстоящите избори.
Женен, с дъщеря на 10 години.
Има влечение към спорта и музиката.

  1. МИНЧО МИНЧЕВ

-Локомотивен машинист – 15 години . Поет , писател , член на Съюза на българските писатели , носител на национални награди , автор на осем книги Създател на в-к „ Нова Зора” преди 23 години, около който се създава голям интелектуален кръг - акад. Николай Хайтов , акад. Васил Гюзелев, проф. Бончо Асенов, проф. Николай Генчев , ст.н.с. Румен Воденичаров. Председател на политическа партия „ Нова Зора”. Неговото верую е „ За нас България е всичко и е над всичко”. Да живее Отечеството!

  1. ЦВЕТЕЛИНА ДАМЯНОВСКА

  • Родена в град Враца през 1977 г.
Завършва висше икономическо образование в УНСС –София и висше юридическо образование специалност „ Право”. Била е директор на Български пощи – Враца.
Председател на Общинския съвет на БСП- Враца и заместник председател на Областния съвет на БСП – Враца.
Член на Националния съвет на жените – социалистки за паритет и солидарност в БСП.
Заместник председател на Общински съвет – Враца.
Съдебен заседател по наказателно право в Окръжен съд – Враца.
Омъжена с едно дете- син.

  1. МАРИЙКА КОЛАРОВА

-Родена в с. Остров, област Враца . Живее в град Козлодуй . Завършва висше образование „ Магистър” по френска филология във ВТУ” Св.Св. Кирил и Методий”. Директор на СОУ”Св.св.Кирил и Методий „ гр. Козлодуй. Двукратен носител на отличие „ Неофит Рилски” на Министерството на образованието и науката . Кавалер на ордена на академичните палми на Република Франция. Член на Европейската асоциация на администраторите в областта на образованието. Член на сдружението на жените социалистки в община Козлодуй. Общински съветник от листата на БСП – Козлодуй. Омъжена с две деца.

  1. ТАНЯ НАЙДЕНОВА – юрист

-Родена в село Добруша, община Криводол. Завършва Английска гимназия в София . Завършва право в Московския държавен университет „ Ломоносов” със специализация – Международно право. Управител на Фондация „ Слънце за децата ни”. Адвокат и член на Софийската адвокатска колегия. Член на Изпълнителното бюро на ГС на БСП – София. Член на Бюрото на НС на обединението на жените социалистки и Председател на Обединението на жените в БСП – София. 2003 – 2011 г – общински съветник от БСП – София. Заместник председател на Комитета по Европейските въпроси в сферата на различни Европейски програми.

  1. проф. НИНО НИНОВ

  • Роден през 1946 г. в с. Ракево , Врачанска област.
Ректор на Лесотехнически университет от 2003 – 2011 г, преподавател по Ловно стопанство . Д-р на Селскостопанските науки , Председател на Съюза на ловците и риболовците в България до 2000 г. , експерт по оценка на ловни трофей на Международен съвет за запазване на дивеча и Президент на Комисията „ Изложби и трофей” към Световната ловна организация до 2010 г.


  1. СИЛВИЯ ЧОРБАДЖИЙСКА - ПЪРВАНОВСКА
- Магистър по психология. Председател на Обединението на жените в БСП община Бяла Слатина. Зам. председател на Младежката организация на БСП в община Бяла Слатина , член на Областния съвет на БСП – Враца. Член на НС на БСП .Работи в община Враца. Директор Дирекция „ Здравеопазване, социални и младежки дейности”. Омъжена с едно дете.


  1. ПЕТЪР ЦВЕТКОВСКИ

Роден в с. Борован през 1953 г. Завършил висше образование - Магистър по финанси и икономика.
Многомандатен кмет на Община Борован. Финансов контрольор на Община Бяла Слатина. Заместник председател на Областния съвет на БСП - Враца.


  1. ЛЮБЕН ЦВЕТАНОВ ВИДЕНОВ

-Роден през 1947 г. Завършва ВСШ” Георги Димитров” към МВР – София и СУ” Климент Охридски” – специалност „Право”. Специализира застраховане в УНСС и преподавател по застрахователно право .Има компетенции в областта на МВР, външните отношения и социалната политика. Владее руски, гръцки и английски езици.



  1. ПЕТКО ТОДОРОВ

-На 30 години. Живее в Бяла Слатина . Магистър по банков мениджмънт и в момента учи Политология в СУ „Климент охридски”. Експерт в областта на административното и информационно обслужване. Председател на МО в БСП – Бяла Слатина и член на Областния съвет на БСП – Враца.

  1. РАДОСЛАВ СТОЙКОВ

-Роден в село Хайредин през 1951г. Завършил е Военна академия Георги Сава Раковски” и ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” – Магистър публична администрация. Бил е служител в международния фонд по разоръжаване. Офциер от резерва.
Кмет на Община Хайредин. Понастоящем - Председател на Общински съвет на БСП – Хайредин и Общински съветник и член на Областния съвет на БСП – Враца.


  1. ВЛАДИСЛАВА ДИМИТРОВА

-Родена през 1979 г в гр. София. Магистър по мениджмънт на социалните дейности . Живее и работи в град Мездра. Работила е в Дом за деца и младежи с умствена изостаналост, а сега Управител на Дом за стари хора – гр. Мездра. Омъжена с 2 деца.



вторник, 9 април 2013 г.

ВЪВ ВРАЦА ПРЕДСТАВИХА НОВА КНИГА ЗА ВАСИЛ ЛЕВСКИ



Най-новата книга на проф. Иван Стоянов от Великотърновския университет „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски” беше представена във Враца. Книгата излезе във връзка със 175 години от рождението на Апостола е много по-различна от всичко, което е писано за Левски до този момент. Представена е в над 50 града в България, а освен това и във Виена, Братислава, Париж и Москва.
Залата на художествената галерия в Регионалния исторически музей се оказа тясна за множеството почитатели на Апостола. Встъпителни думи произнесе Красимир Богданов, а увлекателния разказ на проф. Стоянов развълнува всички присъстващи.
Книгата не представя цялостно биографично изследване, а прави опит за осветляване на отделни спорни или нерешени все още проблеми за възгледите и дейността на Апостола.
Научните приноси на автора са безспорни: новото значение, което се отделя на пребиваванията на Левски в Букурещ за неговото израстване като идеолог на българската национална революция. „Университетът в Букурещ”, както сполучливо определя проф. Стоянов времето, през което Апостола се потапя в хъшовската среда на румънската столица, заема действително много важно място в идейната еволюция на Дякона и това в книгата е разкрито със сериозни и трудно оспорими аргументи. Ценни и важни за личностното развитие на Левски наблюдения са направени и по линия на открояване на заемките в идейното наследство на Апостола от съвременната нему европейска политическа мисъл. Разсъжденията и оценките на автора за революционния терор, който постепенно се налага в практиката на Вътрешната организация през 1871-1872 г. са изведени като предпоставка за нейния крах.
Без да изневерява на академичния подход, със силата на фактите и на автентичните документални извори, на основата на критичното осмисляне на вече постигнатото от българската историопис, проф. Стоянов проследява как се раждат митовете за Левски, оборва някои от наложилите се във времето клишета в оценките, убедително се противопоставя на фалшификациите и на преекспонирането на неверни или недоказуеми твърдения. Чрез страниците на своята книга проф. Стоянов прави читателите съпричастни на въпросите, които го вълнуват не само като университетски преподавател и изледовател на политическото ни Възраждане, но и като българин със своите тревоги и разочарования по отношение на направеното и ненаправеното досега за Васил Левски.
В края на своето пребиваване във Враца прф. Стоянов подари на библиотеката на Регионалния исторически музей няколко изключително ценни издания, а на присъстващите раздаде много автографи.

Гастрол на Асен Блатечки във Враца


Комедията „Бившата жена на моя живот” гостува на голямата сцена на Драматично-куклен театър във Враца на 25 април от 19 часа. Лошото момче на българското кино и театър Асен Блатечки си партнира в спектакъла със звездите от телевизионния сериал „Етажна собственост” Невена Бозукова, Милена Маркова и Стефан Иванов. Творбата е последната режисьорска работа на великия Велко Кънев, а сценографията и костюмите са на Антония Попова.
Пиесата е изпълнен с много зрелищност, комедийни ситуации и може да доведе зрителите до истеричен смях. Авторът на текста Жозиан Баласко е известен у нас с творбите си “Омайна нощ”, “Дядо Коледа е боклук” и “Вик за помощ”.
Бившата жена на моя живот” се играе във Враца на 25 април от 19 часа на голяма сцена на театъра.
Билети могат да се купят на касата на театъра или да се резервират на телефон: 092/623044