Бисквитки

събота, 20 април 2013 г.

V енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” бе включен


Днес 20 април 2013 г., в 12:07 часа пети енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” бе включен в паралел с енергийната система на страната.
Блокът беше спрян на 14 април поради установен пропуск на водород, служещ за охлаждане на турбогенератора в машинна зала неядрената част на блока. След констатирането на технологичния проблем за пропуска дефектиране на гумено уплътнение на фланец на един от тръбопроводите на турбогенератора, превантивно са подменени всички такива уплътнения. В рамките на престоя успешно са изпълнени необходимите изпитания на оборудването.
Двата блока на АЕЦ “Козлодуй” – пети и шести, ще работят с натоварване съгласно разрешението на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

петък, 19 април 2013 г.

Подкрепата на публиката ще е най-важният коз на “Ботев”-Враца

 в сблъсъка срещу “Черноморец”-Бургас. Това признава ръководството, треньорите и футболистите на врачанския тим. “За нас е много важно трибуните да са пълни. Затова се обръщаме към всички привърженици на отбора - напълнете стадиона и отново докажете какво значи марката “Ботев”. Надяваме се и ние да ви се отблагодарим с добра игра и да спечелим трите точки срещу “Черноморец”, призовават футболистите на врачанския тим.  
В деня на двубоя между “Ботев”-Враца и “Черноморец”-Бургас ще работят всички каси пред стадион “Христо Ботев”. Цената на билета остава непроменена - 4 лева.  
 

Ден на Земята


За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северно американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.
 В момента Денят на Земята  22 април се отбелязва по света от над половин милиард души. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики на развитие по целия свят. Кампанията, свързана с Деня на Земята има за цел да подтикне човечеството да е по-внимателно към крехката и уязвима околна среда на планетата Земя.
По случай отбелязването Деня на Земята, експерти от РИОСВ-Враца съвместно с ученици от СОУ “Христо Ботев” ще извършат  на 22 април /понеделник/ залесяване на 250 бр. акации на терен в спортен комплекс “Христо Ботев”, гр. Враца.

Пресцентър РИОСВ-Враца

Маратон на четеното


За четвърта поредна година в рамките на националния 2013 г. Домакин и съорганизатор на проявата по традиция беше Регионална библиотека „Христо Ботев”. Краеведите се събраха на своята годишна среща не само с подготвени доклади и презентации на широка тематика, но и в още по-разширен географски обхват – от Мездра и Враца, Бяла Слатина и Оряхово до Лом. Освен редовните представители на краеведските дружества в Бяла Слатина – Василка Цачева, Мездра – Мирослав Гетов  за пръв път се включи и Иван Георгиев – председател на краеведското дружество в Лом.
Маратон на четеното Регионално краеведско дружество – Враца проведе своите Самостоятелните четения на 19 април
Тематичният обхват на изследванията се обогати с османо-турските документи за селища от региона, представени за пръв път от нашия гост от Лом. Бяха проследени няколко поселищни проучвания  - за Оряхово - от Деница Петрова, представител на музея в града, за Бяла Слатина - от Василка Цачева, за Мездра - от Мирослав Гетов, за Криводол - от Иван Георгиев. Родови проучвания четоха Боян Пищиков – разработка на Огнян Пищиков - за една снимка от семейния архив и Галя Василева от Враца, за своя род от с. Мраморен. На вечната тема за Ботев и Ботевата чета беше посветено изследването на Анета Дилова. Ивана Захариева посвети проучването си на забележителната 100-годишнина на жп линията Мездра – Лом. Към историята на институциите принос представлява изследването на Бойка Лозанска за Дома на учителя във Враца. Отделни тематични акценти поставиха изследванията на Ивайло Никодимов за „сърчасването” при домашните животни, тълкуванието на сънищата според „народния съновник” от Калина Тодорова и първата танцова трупа „Българска китка” на Весела Пелова. Бяха представени и шестте нови книги, излезли през изминалата година с автори – членове на дружеството.
Дружество „Млад краевед” с ръководител Мая Антова се представи равностойно с три презентации на млади изследователи, по документи от Държавен архив за врачанските хумористични вестници „Веселяк” и „Музовир” и архива на театрална група „Темп” по случай нейната 30 годишнина.
Четенето премина в свободна, творческа атмосфера, с обмяната на мнения и коментари по представените теми и проучвания от полза за всички участници и подходящо настроение за нови срещи и проекти.

Започва изплащането на еднократната помощ за деца, родени през 2013 г.



 Община Враца започва изплащане на еднократна финансова помощ за децата, родени през 2013 г. Сумата, осигурена от  бюджета на Общината, се изплаща при едновременното наличие на следните условия:
1. Новороденото дете да е с постоянен адрес на територията на община Враца.
2. Поне един от родителите на новороденото дете да притежава българско гражданство и постоянен адрес на територията на община Враца най-малко 12 месеца преди раждането.
3. Новороденото дете да е български гражданин.
Заявления се подават в Център за административно обслужване на гише „Гражданско състояние“ от 08.00 ч. до 18.00 ч. всеки работен ден. Подробна информация има и на официалния сайт на Община Враца www.vratza.bg, раздел Гражданско състояние.

Правят нов подбор за обществените трапезарии във Враца


 На територията на община Враца продължава реализацията на националния проект „Обществени трапезарии”, финансиран от Фонд „Социална закрила” на Министерство на труда и социалната политика с нов подбор на бенефициенти. Периодът, през който ще се предоставя услугата, е 01.05.2013 г. - 31.12.2013 г. Целта е да се осигури помощ и подкрепа за най-уязвимите групи от населението в нашата община. Услугата предвижда ежемесечно контролиране на статуса на ползвателите, чрез съответните дирекции по компетенции. Съставени са комисия по подбор на бенефициенти със заповед на кмета на Община Враца, която ще извърши подбора и комисия по разглеждане на жалби и сигнали.
От услугата ще се възползват 98 деца и лица, от следните целеви групи:
-               Лица и семейства на месечно подпомагане с доход по-нисък от диференцирания минимален доход;
-               Лица, с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях;
-               Самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, наследствени пенсии;
-               Скитащи и бездомни лица и деца;
Услугата ще се предоставя в стола на ул. „Стоян Заимов” №2 и стола на ул. „Екзарх Йосиф” № 75 във Враца.
Срок за подаване на документи: 22.04.2013 г. - 26.04.2013 г., от 8.00 до 12. 00 ч. и от 13.00 до 17.00 ч. в стая № 43, етаж 2 – вход от към бившето кино „Метропол”.
Одобрените лица ще бъдат информирани своевременно, чрез списъци, поставени на таблата на Информационния център и двата стола, в които ще се реализира услугата.
Телефони за повече информация: 092/62 45 81 – Мария Йорданова и 092/ 62 45 82 – Калин Диков.
Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника


На 18.04.2013г., на територията на РУП-Оряхово е проведена  специализирана полицейска проверка с цел противодействие на престъпления свързани с разпространението на акцизни стоки на територията на УП- Мизия. В къща  в с.Крушовица са намерени  и иззети 32 кутии цигари без акцизен бандерол. В паркиран пред къщата товарен автомобил без регистрационни табели с неустановена собственост, са намерени  20 кутии цигари без акцизен бандерол.
В РУП-Враца е получено съобщение, че от стопански двор  в село Ботуня, неизвестни лица са откраднали  6 торби с по 30 кг. третирана царевица за посев сорт „Пионер Р 9494”  на стойност 256 лева за всяка торба, 11 торби с по 20кг. третирана царевица за посев сорт „Пионер Р 9400” по  256 лева всяка торба,   48 торби третирано слънчогледово семе за посев от по 11.200 кг. всяка сорт „LG 5663” на стойност 300 лева всяка.
Обекта се охранява от ведомствена охрана. Образувано  е дознание
         След ОИМ по сигнал подаден на 26.01.2013г, че от апартамент  в гр. Враца, неизвестно лице е откраднало мобилен телефон,  е установено, че извършител на деянието  е С.К./20г./ от гр.Враца.
В гр. Мездра, за времето от 09.30ч. до 12.00ч. е проведена СПО с цел: контрол на пътното движение, оказване въздействие върху поведението на водачите на МПС, нарушаващи правилата за движение. За констатирани нарушения са съставени един акт по ЗДвП, 4 фиш по ЗДвП, един акт по ЗБЛД.
За времето от 21:00ч. на 18.04.2013г., до 05:00ч. на 19.04.2013г., на територията на селата  Крива бара, Бутан и Гложене е проведена  комплексна специализирана полицейска операция с цел: предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, осигуряване на добър обществен ред и безопасност на движението. Проверени са леки автомобили  пътуващите  в тях лица, питейни заведения, учебни заведения.  
За времето от 20.00ч. на 17.04.2013г., до 06.00ч. на 18.04.2013г.,   на пътя от с.Липница за с.Алтимир, от аварирал товарен автомобил /ТИР/ с регистрация от Република Словакия, неизвестно лице  е източило 500л. дизелово гориво. Образувано   е дознание.
На 18.04.2013г., в 13:05ч.  в РУП-Враца е получено съобщение, че за времето от 16.00ч. на 17.04.2013г., до 12.30ч. на 18.04.2013г. от неохраняем паркинг в гр.Враца, ул.”Иванчо Цветков”, противозаконно е отнет лек автомобил „Ауди А6”. Образувано   е дознание.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

Отборът на “Ботев”-Враца приема тима на “Черноморец”-Бургас


B мач от 23 кръг на NEWS 7 футболно първенство. Двубоят ще се играе на 20 април – събота, от 17.00 часа на стадион “Христо Ботев” във Враца. Старши-треньорът на “Ботев”-Враца Антони Здравков се надява отборът да спечели ценни три точки срещу “Черноморец”. „Искрено се надявам, че отборът ще изглежда добре на терена и с добра игра ще спечелим нужните ни три точки. Надявам се мачът с “Миньор”-Перник да не се повтаря и да играем нашата си игра. Надявам се този мач да бъде изтрит от съзнанието на всички, а в събота да спечелим така необходимите ни три точки“, коментира Здравков. Той съобщи, че има проблеми със състава. Поради наказание двубоят с “Черноморец” ще пропусне наказаният защитник Руслан Куанг. Поради контузии под въпрос за съботния мач са и двама нападатели.  “Руслан Куанг е наказан с лишаване от състезателни права за една среща за натрупани пет жълти картона. Контузиите на Андрей Атанасов и Александър Якимов все още тежат. При Якимов има по-голяма вероятност да го използваме, но това ще преценим утре. За Атанасов е почти невъзможно да играе. Днес не можа да тренира. Надявам се, че утре ще бъде по-добре, но едва ли ще бъде в групата за мача. Има разтежение и за пет дни, ако се оправи ще бъде някакъв феномен“, допълни треньорът на врачани. Здравков уточни, че познава добре играта на “Черноморец” и вярва, че футболистите на “Ботев” имат сили и възможности да се противопоставят по най-добрия начин. “При всички положения нагласата ни е да се противопоставим на “Черноморец” и да спечелим двубоя. “Черноморец” е добре познат отбор. Един тим, който е смесица между млади и опитни футболисти. Мисля, че познаваме добре състава им“, каза още наставникът.
Двубоят между “Ботев”-Враца и “Черноморец”-Бургас ще ръководи Владимир Вълков. Ще му асистират Мартин Маргаритов и Тони Пандарски. Четвърти съдия на мача ще е Георги Игнатов.

четвъртък, 18 април 2013 г.

ОВОС – Срещи със засегнатата общественост в Румъния



Делегация водена от Изпълнителния директор на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД посети Румъния,  където се  срещна с кмета на  град  Бекет
На 16 април 2013г., предвид заявеното от страна на Румъния желание за участие в процедурата по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на инвестиционното предложение за „Изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй““,  по инициатива от страна на проектната компания „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД бе проведена среща с кмета на град Бекет - Георгиу Йонеле. В рамките на срещата, страните обсъдиха основните елементи на инвестиционното намерение за изграждане на нова ядрена мощност от най-ново поколение на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, състоянието на процедурата по ОВОС и участието на Румъния в нея.
Българската делегация, водена от г-н Любен Маринов, изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, включваше още г-н Росен Добрев - кмет на град Оряхово, г-жа Красимира Пищухина - административен директор на проектната компания и г-жа Светлана Папукчиева - ръководител на екипа на консорциума „Дикон -Аксиона Инж.“, изпълняващ ОВОС. От румънска страна, в срещата взе участие и представител на Гражданска защита.
Страните дадоха висока оценка на значението на проекта за икономическото развитие  и заетостта в региона, като от страна на г-н Йонеле беше проявен интерес към участие на румънски специалисти и работници в бъдещи дейности свързани с проекта. Същевременно страните се съгласиха, че успешното развитие на ядрената енергетика, както в България, така и в Румъния, критично зависи от адресирането на всички въпроси на безопасността и състоянието на околната среда, вълнуващи населението на двете съседни страни.
Във връзка с процедурата по ОВОС, за целите на ранното уведомяване на заинтересованата общественост в град Бекет, разположен в близост до потенциалната площадка, изпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД - Любен Маринов - предостави на Община Бекет голям брой информационни брошури на румънски език, които г-н Йонеле се ангажира да разпространи сред населението.
Г-н Маринов информира относно полученото от МОСВ одобрение на Заданието за обхват и съдържание на ОВОС, в което са отчетени резултатите от консултациите със  специализирани ведомства и засегнатата общественост, в това число получените до момента коментари на Румъния. Заданието ще бъде представено в МОСВ и на английски език, за неговото изпращане в Румъния като засегната страна, съгласно Конвенцията за ОВОС в трансграничен контекст. Г-н Маринов подчерта, че евентуални допълнителни препоръки на Румъния относно Заданието, също ще бъдат отчетени и адресирани в Доклада за ОВОС.
Г-н Йонеле изрази готовност за сътрудничество при организацията на предстоящите обществени обсъждания на Доклада за ОВОС в Румъния.
В заключение на срещата, г-н Маринов предаде на г-н Йонеле покана за посещение на АЕЦ „Козлодуй“, любезно отправена от изпълнителния директор на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД - г-н Валентин Николов.  Поканата бе приета с удоволствие. 

Област Враца ще се включи в Кампанията "Месец на ЕВРОПА"


Народно  читалище “Развитие - 1892”- гр. Бяла Слатина, Народно читалище “Просвета - 1915” – гр. Мизия  и Народно читалище „Просвета - 1909” – с. Хайредин са читалищата от Врачанска област, които ще реализират културни и информационни събития по повод Кампанията "Месец на ЕВРОПА" (април-май 2013 г.).
Инициативата е в рамките на Работната програма за 2013 година на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз и е във връзка с отбелязване Годината на гражданите 2013 г.
Ще бъдат организирани концерти, тематични срещи, викторини, изложби.
През декември 2012 година  Област Враца се включи в Кампанията "Седмица на Европа", в която читалища представиха с атрактивни инициативи Европейския съюз и привлекоха много граждани.
В рамките на Комуникационната стратегия на РБ за ЕС е изготвен сайт във връзка с отбелязване Годината на гражданите -http://eucitizens.bnt.bg. 

Крими хроника


След ОИМ и ПСД за кражба на 118 литра ракия, 20 буркана с консервирани домати, електрожен и 30м. гумиран захранващ кабел, извършена на 14.04.2013г. от къща  в село Челопек  е установено, че  извършител е криминално проявеното  и осъждано за кражби лице – Н.Н./38г./ от гр. Враца.
За времето от 14.00ч.  до 22.00ч. на 17.04.2013г., на  територията на кв.Кулата, кв.Нефела, с.Косталево, с.Веслец и лозята край гр. Враца е проведена специализирана полицейска проверка  с цел: повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражба на животни от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Нарушения не са констатирани.
За времето от 19.00ч. на 17.04.2013 год.  до 03.00 ч. на 18.04.2013 г., на територията на селата  Моравица и Руска Бела е проведена СПО с цел: осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления. За констатирани нарушения са съставени 1 фиш по ЗДвП и акт по ЗБЛД.
На 17.04.2013г.,  в 14:20ч. от тел.112 е получено съобщение от 80-годишна жена  от гр.Козлодуй, която заявила, че е предала 950 лв. на непознато лице, което се обадило на домашния й телефон и се представило за лекар,  а парите били необходими за сина й, който бил приет  в болница  със счупен крак. Образувано  е дознание.
За времето от 21:00ч. на 17.04.2013г. до 05:00ч. на 18.04.2013г., на територията на селата  Крива бара, Бутан и Гложене е проведена комплексна специализирана полицейска операция с цел: предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, осигуряване на добър обществен ред и безопасност на движението. Проверени са леки автомобили и пътуващите  в тях лица, питейни заведения,  учебни заведения.  
След ОИМ по сигнал за кражба на метално скеле, тръби и ламарина от частен имот в гр. Оряхово, извършена за времето януари- април 2013г.  е установено, че извършител е криминално проявеното лице Ю.Т./21г./ от гр. Оряхово.
За времето от 21.00 ч. на 17.04.2013 г. до 05.00ч. на 18.04.2013 г., на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО по време на която са проверени 21 МПС, 23 лица, 4 питейни заведения. Съставени са 3 акта по ЗДвП и два акта по ЗБЛД.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

сряда, 17 април 2013 г.

ОИЦ – Враца представя Новия програмен период 2014-2020



На 18.04.2013 г. (четвъртък), от 13.00 ч. в залата на Областен информационен център – Враца (ОИЦ – Враца, ул. „Полк. Кетхудов” № 4) ще се проведе пресконференция на тема: „Новият програмен период 2014-2020“.
На събитието ще бъдат представени проектите на новите оперативни програми  „Транспорт и транспортна инфраструктура“, „Околна среда“, „Региони в растеж“, „Наука и образование за интелигентен растеж“, „Развитие на човешките ресурси“, „Добро управление“, както и отчет и предстоящи дейности на ОИЦ – Враца.

Поканени за участие са всички представители на медии.

ОИЦ – Враца е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Регионално краеведско дружество - Враца Четвърти самостоятелни четения, 19 април 2013 г.


Програма


9.30-10.00 Регистрация – Обща читалня на Регионално библиотека „Христо Ботев”

Първа сесия – Водещ Весела Пелова

10.00-10.15    Откриване

10.15-10.30    „По следите на една снимка” - Огнян Пищиков
           
10.30-10.45  "Най-ранният извор за Оряхово - интерпретация на историческия контекст"
Деница Петрова, Исторически музей - гр. Оряхово

10.45-11.00  "Хидроними в землището на Белослатинска община"
Василка Цачева – Краеведско дружество „Сребрения”

11.00-11.15    „За съприкосновението на Баничани с Ботевата чета , май 1876 г. От легендата и преданието до историческата истина” – д-р Анета Дилова

11.15-11.30    „Към историята на кметската институция в община Мездра 1899-1989 г.” Мирослав Гетов – Краеведско дружество гр. Мездра

11.30-11.45    „100 години железопътна линия Мездра – Враца – Брусарци – Лом.” Съобщение – Ивана Захариева

11.45-12.0            „Град Криводол в Османо-турски документи”
 Иван Георгиев, Краеведско дружество – гр. Лом

12.00-12.15        „Сърчасване при домашните животни” - Ивайло Никодимов

12.15 – 12.30 Организационни въпроси

12.30 – 13.30 Обедна почивка

Втора сесия – водещ Калина Тодорова

13.30 – 13.45  „За какво е пътят, ако не води към храма” – 30 г. Театрална група „Темп” –
част І – Дария Колева, Николай Николов, Мая Антова от 1,30 всичките

13.45-14.00  Предизвикателството в. „Веселяк” – Анита Тошевска, Варвара Тодорова,
Диана Витанска, Полина Велчева – СОУ „Хр. Ботев”

14.00 – 14.15  Северозападът във в. „Музовир” – Милица Диманова, Павел Шапов,
Цветелина Иванова, Цветелина Иванчева – СОУ „Хр. Ботев”

14.15 – 14.30 „Домът на учителя във Враца - възможности за социална изява на  педаго-
гическата общност” - Бойка Лозанска

14.30 – 14.45  „Да сънуваш птици. І част - Сън. Сънища” – Калина Тодорова – РБ

14.45 – 15.00  „Първата танцова трупа „Българска китка” – Весела Пелова – ДА

РИОСВ – Враца провежда “Конкурс за най-чисто населено място, граничещо с резерват “Врачански карст”


Във връзка с изпълнението на проект „Дейности по устойчиво управление на резерват „Врачански карст” – изключителна държавна собственост, попадащ в териториалния обхват на РИОСВ - гр. Враца”, финансиран по Приоритетна ос 3: „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие" на оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г., РИОСВ – Враца проведе “Конкурс за най-чисто населено място, граничещо с резерват “Врачански карст”.
В състава на конкурсната комисия взеха участие експерти от РИОСВ-Враца в областта на управлението на отпадъците и защитените територии, които обходиха населените места Паволче, Челопек, Бели Извор, Лютаджик, Згориград и квартал Бистрец.
Критериите, по които ще бъде класиран тазгодишния победител, са следните:
1. Състояние на входно-изходните пътни артерии.
2. Осъществен целогодишен контрол от страна на кметовете по отношение правилното третиране на битовите отпадъци в населените места.
3. Поддържане на чистотата в населените места.
4. Работа с жителите на населените места по отношение чистотата и въвеждане на разделното събиране на отпадъци - пластмаси, хартия, стъкло.
5. Закрити сметища.
6. Формиране на положително отношение и познания в местните общности за отговорно поведение и ангажираност в опазване на биологичното разнообразие и защитените територии.
7. Запознаване на местното население с режимите и ограниченията в резерват “Врачански карст”.
Победителят в конкурса, ще бъде обявен на 25 април на специална церемония в информационния център на РИОСВ-Враца.
С реализирането на посочената дейност очакваме да се постигне основната цел на проекта - опазване, популяризиране и устойчиво управление на резерват „Врачански карст".
Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013”
Сума на предоставената безвъзмездна финансова помощ: 352 900.00лв.
Европейски фонд за регионално развитие: 299 965.00лв.
Национално съфинансиране: 52 935.00лв.
Име на бенефициент: Регионална инспекция по околна среда и води – Враца

Повече информация по реализацията на проекта може да намерите на страницата на РИОСВ - Враца www.vracakarst.com
Пресцентър РИОСВ-Враца

На 18 април се отбелязва Европейския ден за правата на пациента


Европейският ден за правата на пациента се отбелязва утре - 18 април. Правата на пациентите според Европейската харта са 14. Сред тях са право на профилактика, право на достъп, право на информация, право на съгласие, право на свободен избор, право на тайна и поверителност, право на уважение към времето на пациента, право на спазване стандартите на качество при медицинското обслужване, право на безопасност, право на достъп до иновации, право да се избегнат ненужно страдание и болка, право на персонализирано лечение, право на жалби и обезщетение.
Ежедневно на място в РЗОК гражданите търсят консултации по различни здравни въпроси. Работата с тях е насочена основно към запознаване на техните права и задължения като здравноосигурени лица и съдействие за разрешаване на конкретни здравни проблеми. Ежедневно на място – в приемната на РЗОК или на посочените и оповестени телефони на касата, постъпват различни запитвания от пациенти, на които се дава своевременен и компетентен отговор.
Най-често  гражданите с хронични заболявания се интересуват за вида и честотата на диспансерните прегледи, осъществявани за конкретното заболяване от лекарите специалисти, нивото на заплащане от НЗОК на различни лекарствени продукти, включени в Позитивно-реимбурсния списък, лечение по конкретна клинична пътека, за консумативи по КП, които НЗОК не заплаща, в кои случаи се заплаща потребителска такса на лекарите, кои лица са освободени от нея и как се процедира в случаите, когато сумата е изискана неправомерно.
Интерес предизвикват и въпросите, касаещи здравната осигуреност на лица, работещи в ЕС и изискването на техните здравни осигуровки от чужбина. Хората се интересуват и за различни изследвания, заплащани от бюджета на РЗОК, както и от стойностите и обемите на заплащаната от РЗОК извънболнична дентална помощ
Ако пациентите не са доволни от медицинската помощ, която получават на всички нива на здравноосигурителната система, могат да отнесат проблемите си до Националната здравноосигурителна каса – на адрес 1407 София, ул. „Кричим” №1 или в РЗОК-Враца на адрес -  ул. „Иваница Данчов” № 2. Това може да стане и на следните телефони: националния телефон за консултации: 0800 14 800 и стационарен телефон в РЗОК – 092/686-124.

                          ПРЕСЦЕНТЪР
РУМЯНА СТЕФАНОВА

МОСВ одобри Заданието за обхват и съдържание на ОВОС



На 12 април 2013г. в „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД е получено писмо от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), с което компетентният орган  одобрява Заданието за обхват и съдържание на оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение за „Изграждане на нова ядрена мощност от най-ново поколение на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.
В писмото се потвърждава, че Заданието е изготвено съгласно изискванията на нормативната уредба по околна среда и е съобразено с указанията, дадени от МОСВ като компетентен орган.
В Заданието са отчетени и резултатите от проведените до момента обширни консултации с имащите отношение над 30 специализирани ведомства и засегнатата общественост.
Предвид заявеното от Румъния желание за участие в процедурата по ОВОС в трансграничен контекст и искането на Австрия за нотифициране, Заданието ще бъде представено в МОСВ и на английски език, за неговото изпращане в Румъния като засегната страна и на Австрия като заинтересувана страна, съгласно Конвенцията за ОВОС в трансграничен контекст.
С полученото от МОСВ одобрение стартира изготвянето, в съответствие с консултираното Задание, на Доклад за ОВОС и приложенията към него, в това число Нетехническо резюме на Доклада, Доклад за оценка на степента на въздействие на инвестиционното предложение върху защитените зони и Доклад за оценка на трансграничното въздействие на инвестиционното предложение.
В случай, че засегнатите/заинтересованите  страни изразят становища, съдържащи допълнителни бележки и/или препоръки относно Заданието, същите ще бъдат отразени в окончателния вариант на заданието за ОВОС и ще бъдат отчетени при разработването на Доклада за ОВОС. 

Крими хроника


След оперативно- издирвателни мероприятия за кражба на две метални тръби с дължина около 3 метра, извършена на 11.04.2013г. от двора на частен дом  в Мраморен е установено, че извършител на деянието е И.Ц./45г./ от същото село.
На 16.04.13г., в къщата на  И.В./38г./ в село Галатин, полицейски служители са открили и иззели незаконно притежавано оръжие- ловна пушка и газов пистолет.
На 16.04.2013г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана полицейска проверка с цел:противодействие на престъпления свързани с разпространението на акцизни стоки. В къщата на Т.Т./40г./ в село Лесковец са намерени  17 бордови двигатели за лодки различни марки и модели. Работата по случая продължава.
За времето от 16:00ч.  до 24.00ч на 16.04.2013г., на  територията на селата Тишевица, с.Вировско и с.Върбица е проведена специализирана полицейска проверка с цел: повишаване чувството за сигурност на гражданите,противодействие на битовата престъпност, кражба на животни от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Не са констатирани нарушения.
Спецализирана операция със същата цел е проведена и в селата Галатин ,Лесура и Фурен.
На 16.04.2013г., около 20:50ч.  в с.Търнава  катастрофират: лек автомобил „Мазда”  управляван от М.М./24г./ от с.Добролево и товарен автомобил „Пежо Боксер”  управляван от П.М./22г./ от с.Ясен. Водачът М.М.   напуснал мястото на катастрофата. Причина за катастрофата- неправилно изпреварване от страна на водача М.М.
На 31.03.2013г., в 16:20ч. в РУП-Мездра е получен сигнал, че  в необитаема къща в гр. Мездра влязло непознато лице, което най-вероятно им за цел да извърши кражба. Изпратеният на мястото полицейски екип е заловил лицето Т.У./35г/ - криминално проявено и осъждано за кражби.
За времето от 09.00 ч. до13.00ч. на 16.04.2013 г., на територията на РУП-Мездра  с участието на служители от  РУП-Роман е проведена   специализирана полицейска операция по време на която са проверени 20 МПС и 22 лица. Констатирани са 20 нарушения на ЗДвП, които са санкционирани  с 12 фиша и 8 акта.
За времето от 17.30ч.  до 22.00 ч. на 16.04.2013 г., на територията на селата: Игнатица,Оселна,Елисейна,Очин дол и Зли дол е проведена СПО с цел: осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления.

 За времето от 21:00ч. на 16.04.2013г. до 05:00ч. на 17.04.2013г., на територията на селата  Крива бара, Бутан и Гложене е проведена  комплексна специализирана полицейска операция с цел: предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, осигуряване на добър обществен ред и безопасност на движението. Проверени са питейни заведения, училищни сгради, леки автомобили 
         След ОИМ за кражба на 36 литра олио от къща  в гр.Оряхово, извършена на 03.03.2013г.,  е установено, че извършители са криминално проявените лица: З.Б./19г./ и Д.М./16г./ от гр. Оряхово. 
След ОИМ за кражба на мобилен телефон извършена на 27.02.2013г. в гр. Враца е установено, че извършител  е криминално проявеното за кражби лице С.Т./43г./ от гр.Враца. 
На 16.04.2013 г., в  08:50 ч. на пътя гр.Мездра – гр.София, лек автомобил „Тойота” катастрофирал в ограда на заведение „Ханчето”. Автомобилът е бил управляван от В.В./37г./ гр.Етрополе. Водачът е настанен в болницата  в гр. Враца. Пробата  за алкохол  е отрицателна.
 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

вторник, 16 април 2013 г.

Тютюнопроизводителите благодариха на Бойко Борисов за реформата в тютюневия сектор


         „Въпреки, че ни се падна да управляваме в най-голямата криза, изпълнихме ангажимента си към тютюнопроизводителите и само през нашия мандат при вас дойдоха 332 милиона лева.“ Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с представители на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в централата на партията. От името на над 42 хиляди тютюнопроизводители и техните семейства, председателят на асоциацията Цветан Филев благодари на Борисов за редовното изплащане на средствата от националните доплащания за тютюна и изрази надежда, че ще продължат заедно реформата в тютюневия сектор, която са започнали с правителството на ГЕРБ. По време на срещата Бойко Борисов припомни, за последните три години и половина на зърнопроизводителите са изплатени над 2 милиарда лева, на животновъдите са платени 400 милиона лева, а за целия аграрен сектор са били платени общо над 3 милиарда лева. „С всичките тези пари първо сме помогнали на хората, които обработват земя, запазили сме работни места и сме инвестирали в производството на продукция, за която има пазар“, каза още Борисов. Тютюнопроизводителите благодариха на председателя на ГЕРБ, че кабинета на Борисов е размразил спрените еврофондове и благодарение на това сега получават европейски средства, благодарение на които осигуряват работни места, произвеждат, продават и печелят. „Всички виждаме и оценяваме всичко, което направихте за нас. Животновъдите за първи път получиха субсидии при вашето правителство. Благодарни сме ви и за пътищата, които ни построихте и в северна, и в южна България. Промените за последните 4 години са видими и никой не може да отрече“, заяви Цветан Филев.

16.04.2013 г.
Пресцентър ПП ГЕРБ

Община Враца няма да плаща санкции за водния цикъл



         На Община Враца няма да бъдат налагани финансови корекции по интегрирания проект за воден цикъл. Това става ясно от получено в администрацията уведомително писмо от Мария Лазарова - ръководител на Управляващия орган на ОП „Околна среда 2007 – 2013 г.”.  В него се казва, че Управляващият орган не удобрява налагането на санкция в размер на  1 073 794 лв. без ДДС на Общината за договора за възлагане изпълнението на Етап ІІ от реконструкция на градската В и К мрежа. До отмяната на финансовите корекции се стигна след разглеждането на подробното становище на Община Враца по случая. Решението на Управляващия орган потвърди позицията на общинското ръководство, че няма причини за налагането на санкции по проекта. Изказване в тази посока направи и зам.-министър на МОСВ Малина Крумова при посещението си в Община Враца преди месец.

Кмет поздрави юристите



         Кметът на Враца инж. Николай Иванов днес изпрати поздравителни адреси до юристите и съдебните служители по случай професионалния им празник и Деня на конституцията. “Обръщам се към всички вас в Деня на професионалния ви празник, за да изразя своето уважение и да ви уверя, че  високо ценим ролята ви  на гарант на правата и свободите на гражданите. За една модерна и демократична държава е повече от необходимост да утвърждава и прилага правото в синхрон с голямото Европейско общество, за да бъде част от него. Приемете моите пожелания за здраве и късмет, за нови лични и професионални успехи!” – се казва в поздравителния адрес.

Врачани ще поднесат цветя на Ботев и в Австрия



         На 1 и 2 юни, в дните на особена почит към подвига на Христо Ботев и неговата чета, делегация от Враца ще посети австрийския град Голс. Недалеч от него се намира ВИП паркът на „ЮНЕСКО”, където наред с паметниците на други велики световни личности, се издига и паметник на Христо Ботев. На 1 юни врачани са поканени да вземат участие в местното честване, посветено на подвига на Войводата. Ще бъдат поднесени цветя в знак на признателност и групата ще вземе участие в честването. На 2 юни делегацията ще посети Българския културен институт във Виена. Поканата за двудневната визита е от Българската културно-просветна организация „Кирил и Методии”. Посещението е първо по рода си и е сред събитията в официалния календар на културните прояви, с които Община Враца ще отбележи 137-та годишнина от подвига на Христо Ботев и четата му. На свое заседание днес ботевският организационен комитет прие последни допълнения и утвърди програмата за тазгодишните чествания.
Даниела Хитова,
\ гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                  

понеделник, 15 април 2013 г.

Пожар в Мизия


Днес, в 02.45ч. в РУП-Оряхово е получен сигнал от тел.112 , че в гр.Мизия  е възникнал пожар в сервиз за гуми и автомивка, собственост на М.М./40г./.  Изгорели са лек автомобил Форд Мондео,  мотопед, машини, около 300 автомобилни гуми.  Огънят се е прехвърлил на съседни сгради- хранителен магазин и заведение за бързо хранене, които са частично изгорели. 
 
Пожарът   е загасен от служители на РУПБС-Оряхово.
При извършения допълнителен оглед е установено, че се касае за палеж.
 От полицията съобщиха, че е образувано е дознание.

Общински пролетен празник


П Р О Г Р А М А

21 април 2013 г.

 с. Тишевица


Начало 10:00 ч.

I. НЧ „Пробуда-1906”- с. Тишевица
1. Детска певческа група 
художествен р-л: Милчо Гергов
·        Ирино, моме
·        Гана мързелана
·        Садила Яна

2. Женска певческа група
художествен р-л: Милчо Гергов
·        Разсърдила се бабата
·        Тръгнали са девет баби
·        Цветница

3. Танцова формация
·        Фолклорна китка

4. Детска група на народни песни и обичаи при ОУ „ Св. Климент Охридски” – с.Тишевица
·        Пеперуда – нар. обичай

II. НЧ „Отец Паисий- 2008”- кв. Кулата
1. Певческа група
художествен р-л: Димитър Иванов
·        Рано стана поп Йордан
·        Внимавай кога се жениш

2. Певческа група
художествен р-л: Веселин Методиев
·        Куне, моме
·        Марийче, ле

3. Оркестър „ Вез Вал Бенд”
художествен р-л: Веселин Методиев
·        Йовано, Йованке
·        Ганкино хоро

III. НЧ „Пробуждане-1907” – с. Чирен
1. Група за буфосинхрон
·        ШегиТката

2. Певческа група
художествен р-л: Недялка Данчева
·        Стойновото булче
·        Снощи ойдох

3. Явор Найденов – с. Чирен
·        Стойне, Стойне

4. Фолклорна танцова формация – с. Чирен
·        Ръченица

IV. НЧ „Съзнание” – с. Девене
1. Фолклорна група  „Сладка раздумка” при Клуб на пенсионера „Пенка Павлова” и читалището
художествен р-л: Петър Павлов
·        Малинарка
·        Песен за Девене

2. Детска танцова група
·        Рибената

3. Гита Иванова и Димитринка Давидова- изпълнение на хумористична сценка
·        На ромката Люба мъжът й е невалиден

4. Квартет „ Девенци”
художествен р-л: Юрий Лозанов 
·        Пролет
·        Хубав е живота

V. НЧ „Пробуда-1927” – с. Върбица
1. Женска певческа група
художествен р-л: Александър Петров
·        Бела гълъбица
·        Вечер ке ти дойда

2. Дует: Николина Иванова и Евгения Иванова
·        Три години

3. Духов оркестър при читалището
·        изпълнение на народни хора

VI. НЧ „Просвета- 1927” – с. Вировско
1. Певческа група
художествен р-л: Павлина Атанасова
·        Празник споделен
·        Легнала мома, заспала

2. Георги Христов- народен певец
·        Еничари ходят, мамо

3. Духов оркестър при читалището
художествен р-л: Васил Петров
·        Бяла роза

VII. НЧ „Селска пробуда-1925” – с. Горно Пещене
1. Певческа група
художествен р-л: Милчо Макавеев
·        Сойка птица
·        Мила мамо

2. Милка Цолова
·        Тръгнала е Ангелина

3. Веселка Коцева – изпълнение на хумор
·        Неочаквани гости на Сирни Заговезни

VIII. НЧ „Милин камък-1927” – с. Мраморен
1. Детски танцов състав
художествен р-л: Николай Николов
·        Северняшки танц

2. Смесена певческа група
·        Хайде, Радо

3. Младежки танцов състав
художествен р-л: Николай Николов
·        Чичовата

4. Мъжка певческа група
·        А, бре, Кольо
·        Хайде всички на хорото

IX. НЧ „Отец Пайсий- 1927” – с. Три кладенци
1.Хумористична сценка  в изпълнение на:
Йордан Кинов, Йоана Захариева, Румен Валентинов и Кристина Начкова
·         Чедо

2. Детска певческа група
·        Пиленце пее
·        Малка мома

3. Младежка група за песни и танци
·        Без радио не мога
·        Купон
·        Кючек

4. Дом за младежи с увреждания – с. Три кладенци
·        Гангнам стайл        /диско танц/

X. НЧ „Отец Паисий- 1926” – с. Косталево
1. Женска певческа група
художествен р-л: Милчо Гергов
·        Провикнал ми се зелен здравец
·        Я дай ми, бульо

2. Дует: Христина Славчева и Мария Кръстева
·        Гледай ме, гледай, либе

XI. НЧ „Пробуда- 1931” – кв. Бистрец
1. Женска певческа група
художествен р-л: Димитър Кръстев
·        Хайде, Радо льо, да идем
·        Искаха ме, мамо

2. Сандра Гешева – 5 годишна
·        Мари, момиченце

3. Венцислав Георгиев
·        Поскарай се, сине

4. Калинка Костадинова
·        Славейче пее

5. Танцова формация
·        Хип- хоп- фолк

ХІІ. НЧ „Св.св. Кирил и Методий – 2007” – с. Нефела
1. Фолклорна певческа група
художествен р-л: Георги Българийски
·        Донка се в гора изгуби
·        Стойновото булче

2. Георги Българийски – изпълнение на акордеон
·        Френски мюзет

ХІІІ. НЧ „Фар – 1930” – с. Паволче
1.Танцов състав „Балкански извори”
художествен р-л: Г. Филипова
·        Радомирско хоро

2.Женски народен хор „ Балкански славеи”
художествен р-л: Кръстю Стефанов
·        Мома Тодора
·        Ех, Българийо

3.Детски фолклорен състав при читалището
художествен р-л: Г. Филипова

·        Радмирка-песен
·        Карамфилчето

4.Танцов състав „Балкански извори”
художествен р-л: Г. Филипова
·        Чичовата

ХІV. НЧ „Пробуда -1912” – с. Оходен
1. Трифон Трифонов
·        Канил се Георги на Рада

2. Дует: Трифон Трифонов и Николай Николов
·        Пойде дядо в градинка

ХV. НЧ „Светлина-1910” – с. Баница
1.Женска певческа група
художествен р-л: Афродита Вешева
·        Качила се Тодора
·        Цветините очи

2. Детска танцова формация
·        Чудно горско цвете

3. Детски танцов състав
художествен р-л: Иван Христов
·        Ръченица

4. Младежка брейк група
художествен р-л: Тихомир Василев
·        Брейк денс

ХVІ. НЧ „Бъдеще-1926” – с. Бели извор
1.Певческа група при Пенсионерски клуб „ Здравец” със
солистка: Николина Ангелова
музикален съпровод: Ангел Русинов
·        Дойди, дойди, либе, ле
·        Ирино, моме

2. Танцов състав „ Извор”
·        Северняшко хоро

3. Детски дует в състав: Миглена Симеонова и Мирослав Найденов
·        Бре, воденичарю

4. Певческа група „ Беленки”
·        Залюбих, мамо, три  моми

5. Танцов състав” Извор”
·        Влашки танц

ХVІІ. НЧ „ Пробуда-1926” – с- Голямо Пещене
1. Силвия Николова
·        Бре, воденичарю

2. Кристиян Денков
·        Чернооко ергенче

3. Череша Банчовска
·        Димо из чаршия вървеше

4. Мариян Богданов – изпълнение на дудук
·        Народни мелодии

5. Детска певческа група
·        Снощи отидох за вода

6. Смесена певческа група
художествен р-л: Николай Николов
·        Райна на пенджер седеше

ХVІІІ. НЧ „Пробуда – 1926” – с. Згориград
1. Танцов състав „Балканци” – ІІІ-та възрастова група
художествен р-л: Георги Евденов
·        Граовски танц

2. Женски народен хор „Балканска китка”
художествен р-л: Нина Цветкова
·        Алтън, Маро
·        Тук ми казаха, Лазаре
·        Залюбих си, мамо

3. Елеонора и Тихомир Любомиров –  хумористична сценка
·        Пена и Вуте

4. Танцов състав  „30 +”
художествен р-л: Георги Евденов
·         Влашки танц

5.Венцислав Маринов и Емил Кръстев – хумористична сценка
·        Среща между стари приятели

ХІХ. НЧ „Просвета-1927-Лиляче” – с. Лиляче
1. Женска певческа група
музикален съпровод: Горан Горанов
·        Янке ле, Янке, хубава
·        Карамфило, моме

2. Гъдуларски състав –
                                                        художествен р-л: Пламен Герганов
·        Дайчово хоро

3. Калушарска група
·        Обреден танц „Калуш”

XX. НЧ „Огнище” – с. Челопек
1.Детска група за хумористични сценки
·        Чедо

2. Женски народен хор
художествен р-л: Кръстьо Стефанов
·        Мър, Гергано
·        Садила мома на двор калина
·        Аспаруховата конница