Бисквитки

петък, 3 май 2013 г.

Приветствие от кмета на Враца

Скъпи съграждани и гости на община Враца!
Светлото Христово Възкресение е наречено от Църквата „празник на празниците”. Празник, който ознаменува победата на живота над смъртта, на светлината над мрака, на доброто над злото. Нека в този ден се извисим над делничното и отворим сърцата си за радостта на празника, за вярата в доброто, за любовта! Да направим място за надеждата и милосърдието!
Щастливо посрещане на най-големия християнски празник!

Христос Воскресе!

инж. Николай Иванов,
кмет на община Враца


Честито Възкресение Христово!


Нека здравето не Ви напуска през цяла година!
Нека не забравяме, че сме хора, да носим човещината в себе си, а пламъците на любовта и добротата да изпълват живота ни!
Желая Ви мир, надежда и сбъднати пролетни обещания!

Изп. Директор на МБАЛ „Христо Ботев” АД – Враца
Орлин Цветков


Започна плановият годишен ремонт на пети блок


Вчера, 2 май 2013 г., в 23 часа и 27 мин. 1000-мегаватовият пети блок на АЕЦ “Козлодуй” бе спрян за планов годишен ремонт.
В рамките на престоя ще бъдат извършени планираните ремонтни дейности и профилактика на оборудването и системите на блока. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво.
Предвижда се ремонтната кампания да приключи през първата десетдневка на м. юни.
Другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ “Козлодуй” – шести енергоблок, работи с натоварване съгласно разрешението на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).
 



сряда, 1 май 2013 г.

Ивайло Флоров втори в стрелбата


За 17-ти път на стрелбището на Главна Дирекция Национална полиция вчера в столицата се проведе Републикански турнир по стрелба „БИНЕВ , ТРОШАНОВ , АНГЕЛОВ”.
В надпреварата взеха участие 133 състезатели от 23 отбора в системата на МВР.
При мъжете отлично се представи Ивайло Флоров от спортния клуб „Спартак” при ОД на МВР Враца , който стреля точно във финала и се окичи със сребърен медал.
При жените врачанката Катя Василева също се класира за финала и след оспорвана борба завърши на почетното пето място.
В отборното класиране при мъжете Ивайло Флоров, Николай Милушев и Йордан Ценов са четвърти, а при жените Катя Василева и Десислава Иванова завършиха пети.
В комплексното класиране купата спечелиха стрелците на ОД на МВР – Габрово, а състезателите от спортния клуб „Спартак” при ОД на МВР Враца са пети.
Първенците бяха наградени с медали и грамоти.
Турнира в София бе последна проверка на стрелците преди републиканското първенство , което ще се проведе от 19- ти до 21 юни в гр. Стара Загора .

Огнян Филипов

вторник, 30 април 2013 г.

Крими хроника

На 29.04.2013г., служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД МВР Враца, съвместно с представител на Национална служба по зърното – гр. Враца проведоха специализирана полицейска проверка с цел: противодействие на икономическите престъпления и нарушения в сферата на съхранението и търговията със зърно на територията на област Враца, при която бяха проверени три обекта. В склад за зърно в село Манастирище е съставен акт за установено административно нарушение по чл. 30, ал. 5 от Закона за съхранението и търговията със зърно.
Cлужители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД МВР Враца, съвместно със служители на ОДБХ-Враца, ТД НАД-офис Враца и КЗП-Враца проведоха специализирана полицейска проверка в големите търговски обекти в гр. Враца, свързана с извършвана търговска дейност със суровини и храни от животински произход, козунаци, яйца и други. Проверени

На Великден се открива най-новият храм във Враца

Най-големият жилищен квартал във Враца – жк „Дъбника” – за първи път от създаването си ще има свой православен храм. Официалното откриване на църквата „Св. Мина” ще се състои на 5 май – Възкресение Христово – в 11 ч. Днес общинска комисия с председател главния архитект на града Данаил Дилков прие направения от ЕТ „Димитър Димитров – МИРДИММАР” иконостас. На неформална среща кметът инж. Николай Иванов, врачанският митрополит Калиник и служители на общината и врачанска митрополия уточниха последните детайли около тържественото откриване на църквата.
Храмът е построен на общински терен, като голямата част от средствата са за изграждането му са от общинския бюджет. В строителството на църквата са вложени 254 434 лева. Проектната документация за най-новия храм във Враца е изцяло дарение от арх. Иван Велев. Общата застроена площ е 120 квадратни метра. Църквата е кръстокуполна, а височината на централния купол е близо 13 метра. Строителството започва през 2008 г. Ангажирана е фирмата „Тедибел” ЕООД. Храмът е изграден до кота 3.200 метра и обектът е спрян поради липсата на финанси. Дейностите по изграждането на църквата са подновени през октомври 2010 г. Изпълнител е фирма „ОПАЛ 94” АД, като дружеството прави и довършва грубия строеж. Неблагоприятните метеорологични условия спират строежа. Третият етап от строителството – поставянето на дограма, покривните и довършителни работи – завършва през 2011 г. В същата година дружеството „ОПАЛ 94” извръшва вътрешната планировка и оградата на храма. През 2012 г. Община Враца кандидатства с проект по „Красива България” и печели финансиране за изграждането на пешеходен подход и паркинг към храма „Св. Мина”. В тях са вложени още 139 139 лева, като половината от тези пари са от съфинансиране от Община Враца. През март тази година бе доставена и монтирана камбаната на храма. Средствата за нея – 3 500 лева – са дарени от врачански фирми и граждани. Последната придобивка, преди официалното откриване, бе иконостасът, който е на стойност 19 965 лева, като средстава отново са подсигурени от общинската хазна. Дарение от Общината е и посадъчният материал за озеленяване на комплекса в района на църквата.
На откриването са поканени всички врачани. След освещаването на храма на гостите ще бъде раздаден курбан за здраве.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Ръководството на "Ботев"-Враца пуска по-евтини билети за домакинския мач с "Етър"

в петък. Срещата ще се играе на 3 май от 18.00 часа на стадион “Христо Ботев”, а врачани искат да създадат всички предпоставки за пълни трибуни. “Билетите за всички сектори ще струват 2 лева. Надявам се въпреки почивните дни стадионът да се напълни и публиката за пореден път да бъде нашият 12 играч”, коментира спортният директор на "Ботев"-Враца/ Валентин Станчев.

Фестивалът „Врачанска пролет” събра над 700 певци и танцьори


За осма година в началото на пролетта Враца събира певци и танцьори от страната и чужбина. Тази година на сцената на Международния фолклорен фестивал „Врачанска пролет” ще стъпят над 700 певци и танцьори от пет държави. Сред гостите са фолклорни състави от Индонезия, Сърбия, Гърция и Украйна. „Добре дошли във Враца, скъпи гости! Вярвам че нашият град и нашата природа ще ви харесат и нещо повече – тук ще бъдете сред близки хора, приятели, изпълнени с доверие и с добри чувства към вас! С вашето участие празникът се утвърди като сцена на танцовото изкуство на различни български региони и даде възможност за по-широко международно участие! Прекрасно е хората по света да общуват помежду си, талантите да срещат таланти, словото, музиката, танцът да не познават границите!” – с тези думи приветства участниците кметът на Враца инж. Николай Иванов. Официалното откриване на фестивала се превърна в празник под открито небе. Врачани бурно аплодираха фолклорните „визитки” от песни и танци, с които участниците се представиха. Днес фестивалът продължава с концерти – в 11 ч. в градинката пред Пощенската палата, а половин час по-късно – в Регионалния исторически музей, където групата от Приморско, освен народни песни ще изпълни и църковни песнопения. Гала концертът на участниците е тази вечер в 18 ч. в залата на читалище „Развитие”.
Третия ден от фестивала – 1 май – ще започне с дефиле на фолклорните състави, което ще тръгне в 10 ч. от площад „Македония”, ще премине по пешеходната зона на града и ще завърши на площад „Христо Ботев”. В 10.30 ч. ще има два концерта на открито – пред сградата на Драматично-кукления театър и в градинката пред Пощенската палата. Фолклорният фестивал ще завърши с концерт на Николина Чакардъкова, който ще започне в 19 ч. на площад „Христо Ботев”.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

понеделник, 29 април 2013 г.

Областна администрация Враца беше домакин на 18-ти обществен антикорупционен форум

 На 26.04.2013 г. В Областна администрация Враца се проведе 18-тия обществен антикорупционен форум: „Прозрачни избори-2013. Гласът на гражданския сектор в контекста на Европейската година на гражданите-2013“, като  част от антикорупционната информационна кампания на Областния обществен съвет за превенция на корупцията - Област Враца: „Изграждане на интегритет-управление по правилата 2013 г.“
               Антикорупционният форум беше организира от Областна администрация Враца в партньорство с Регионална информационна агенция „Електронни вести Модерна Враца“ .
              Г-жа Цветелина  Теофилова – Заместник  областен управител на област Враца откри форума, като в своето експозе акцентира върху добрите практики на Съвета и приемствеността и последователността на инициативите, които отговарят на актуални теми от обществения живот и управлението на страната. Спазването и прилагането на действащото изборно законодателство бяха думите, върху които  г-жа Теофилова наблегна, като залог за прозрачни и честни избори.
               На форума присъстваха като гости заместник областните управители на Монтана и Габрово – инж.  Калин Хайтов и г-н Неделчо Търкаланов, както и главните секретари на Областните администрации Монтана и Русе.
              Програмният  директор на Асоциация „Прозрачност без граници“- София г-жа Ваня Нушева  представи добри практики на асоциацията, като проследи периода от 2001 до 2011 г.,  изпълнен с инициативи и полезна информация за участниците.
              Г-жа Ваня Нушева представи  подписания от част от  участващите партии и коалиции Обществен договор за честни и прозрачни демократични избори,  както и някои ключови моменти от предстоящата работа на Асоциация „Прозрачност без граници“, свързана с изборите на 12 май 2013 г., осъществяване на гражданско наблюдение на изборния процес,   чрез пътната карта: всички институции и органи на държавна и местна власт с компетентност по организацията на изборния процес и протичане на изборния ден. Презентацията предизвика  оживена дискусия, в която се включиха активно г-н Владимир Христов – член на ЦИК и г-жа Ирина Иванова – Председател на РИК Враца.
              В хода на дискусията участниците се обединиха около предложението на Областна администрация Враца, направено от г-н Любомир Маринков секретар на Областния обществен съвет за превенция на корупцията, с цел гарантиране на максимална прозрачност, удобство за наблюдателите и за по-добрата организация на работата на РИК-Враца и Информационно обслужване-АД, клон Враца, да бъде организиран във физкултурния салон на СОУ „Отец Паисий“ Враца, с близост до административната сграда на Областна администрация Враца, временен приемателен пункт на 12 май вечерта, в който  РИК и Информационно обслужване да приемат секционните комисии, с което свободно пространство, да се даде максимална прозрачност и възможност да се приложи Изборния кодекс, в частта за наблюдение на въвеждане на данните от секционните протоколи  от служители на Информационно обслужване.  
Г-жа Камелия Трифонова Заместник окръжен прокурор, заедно с представител от ДАНС и ОД на МВР- Враца, изложиха пред участниците в антикорупционния форум, готовността им за предстоящите избори,  работата по сигнали, оповестяването на данни по сигнали, както и  създадените между тях екипи и дежурства, включително и в изборния ден -12 май 2013 г. 

Звеното „Български документи за самоличност” при ОДМВР Враца ще съдейства на българските граждани,


Звеното „Български документи за самоличност” при ОДМВР Враца ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в изборния ден 12 май 2013 г.


В седмицата преди провеждането на изборите е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас, като:

1.     В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност.
2.     При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 10 май 2013 г., по искане на гражданите ще им бъде издавано необходимото удостоверение, с което да гласуват.
3.     За издаване на удостоверение гражданите лично подават искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 07 май 2013 г. до 11 май 2013 г. от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 12 май 2013 г. от 08.00 ч. до 17.00 ч.
4.     Удостоверенията за упражняване правото на глас в изборния ден се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя.
5.     В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.


УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 12 МАЙ 2013 Г.

Отвориха ценовите оферти за ремонтите на улиците във Враца


 Ценовите оферти за основния и текущ ремонт на улиците във Враца и общинската пътна мрежа за тази година бяха отворени днес. В процедурата и за двете позиции на обществената поръчка участват шест дружества – „Гарант – 90 – Цонев и сие”, „Мегаинвест – холд”, „Трейс груп холд”, „Пътремонт”, „Пътища северозапад 2012” и „Виагруп”. Офертите на четири от фирмите са с 20 % по-благоприятни от средната стойност на предложенията на останалите участници, поради което комисията ще изиска писменна обосновка за начина на образуването им. До това се стигна след като един от участницити - „Виагруп” ЕООД – даде изключително високи цени (с около 200 % по-високи в сравнение с останалите участници) за дейностите по ремонта на уличните мрежи в града и общината. Срокът за подаване на обосновките изтича на 8 май.

Община Враца ще получи подкрепа от МОСВ за проекти за селата Згориград и Бели извор


 Община Враца ще получи от МОСВ подкрепа за реализирането на проектите за управление на отпадъчните води на селата Згориград и Бели извор. Това е станало ясно по време на съвместна визита на общините Враца и Попово и екип на Министерството на околната среда и водите, воден от зам.-министър Малина Крумова в Лайпциг. Домакин на срещите е била инженеринговата фирма „Тилия умвелт”. Двете общини са докладвали за напредъка на проектите си за децентрализирано пречистване на водите в малки населени места. „Днес община Враца ще изпрати в Министерството на околната среда и водите писмо за заявяване на интерес за получаване на финансиране по линия на „Техническа помощ” за следващия програмен период за изготвяне на предпроектно проучване и технически проекти за двете села. Прогнозната стойност за изготвянето им за Згориград е 230 000 евро, а за Бели извор – 76 000 евро. След като бъдат подготвени, ще можем да кандидатстваме за финансиране - или по програмата за селските райони, където след 2014 г. селата от община Враца ще бъдат бенефициенти, или по стартиращата нова оперативна програма „Околна среда”. Община Попово ще получи същата подкрепа от МОСВ” – поясни инж. Николай Иванов.
            Фирмата „Тилия умвелт”, която извършва предварителните идейни проучвания и подготвя плана за управление на отпадъчните води за проектите на общините Враца и Попово, е направила окончателния анализ за финансирането им на база гъстота на застрояването. За Згориград  ще е необходимо изграждането на система за управление на отпадъчни води от т.нар. „смесен тип” – конвенционален и децентрализиран, което е съобразено с различните райони в селото. Прогнозната стойност на проекта е 6.5 милиона евро. За Бели извор анализът показва, че трябва да се изгради изцяло децентрализирана система за отвеждане и пречистване на отпадъчните води, което ще е на стойност 2 275 000 евро.
            По време на визитата в Германия кметовете на общините Враца и Попово, съвместно с зам.-министър Малина Крумова и екипа от инженери от МОСВ, са посетили демострационен център в Лайпциг. В него се намират всички познати в Германия технологии за децентрализирано пречистване на отпадъчни води. Технологиите са били представени на гостите от ръководителя на центъра Михаел Хиршвелт. След края на разговорите, гостите са имали възможност да видят как работят съоръженията.
            Своята подкрепа за българските проекти, по време на среща, е заявила и Констанце Крел – председател на комисията по кохезионна политика в европарламента. Председател Крел се е ангажирала да даде писмена подкрепа за проектите в МОСВ.
Българската делегация е посетила също кмеството в Лайпциг, където е била приета от  Габриеле Голдфус – директор на дирекция „Международно сътрудничество”. Гостите са получили покана след две години да се включат в тържествата по отбелязването на 1000-годишнината от създаването на Лайпциг. По време на визитата е проведена и среща с председателят на лайпциската българо-немска асоциация за партньорство.
            Посещението в Германия е включвало и работна среща в Куерфурт. Делегацията е била приета от кмета на града Петер Кунерт, който е запознал гостите с успехите на кметството по отношение на децентрализираното пречистване на отпадъчни води и използването на биомаса за биогазстанция. С нея се извършва допълнително подаване на топлоенергия за една част от града, за около 5 000 човека, което намалява цената на топлофикационните услуги в Куерфурт. Този проект също е реализиран със съдействието на „Тилия умвелт”.
            Делегацията от България е посетила и голямото изложение „Технологии във В и К сектора” в Берлин.


Започна пролетното измиване на Враца

         Започна пролетното измиването на улиците на Враца. Тази година, освен екипи на БКС, в почистването на града безвъзмездно ще се включи и фирмата „Екопак България” АД. Дружеството е проявило инициатива да измие улиците и тротоарите, като за целта Враца е разделена на пет района. Почистването ще е от 17 до 21 май със специализирана техника, което ще наложи в съответните райони да се осигури проходимост. На всяка улица предварително ще бъде обявено кога ще се мие – денят и часовият обхват. Община Враца моли гражданите да съдействат максимално като отстранят автомобилите си на посочените дати.
            От „Екопак България” АД са поискали също безвъзмездно да им бъде предоставена възможност да обновят три детски площадки. Детските площадки са в ЦДГ „Люляк”, ЦДГ „Слънце” и на ул. „Найден Геров”.


Двама врачански футболисти отиват на проби в „Динамо Дрезден”

         Асен Георгиев и Родригос Жайро ще правят проби през лятото в „Динамо Дрезден”. Това съобщи кмета на Враца и председател на футболния клуб „Ботев – Враца”. Тази договореност е била постигната при среща между инж. Николай Иванов и Дейвид Бергнер от ръководството на „Динамо Дрезден”. Точните дати на заминаването на двамата врачански футболисти предстои да бъдат уточнени. По време на срещата са проведени разговори и за евентуалния им трансфер в германския отбор.


Сепариращата инсталация получи разрешение за ползване

            Сепариращата инсталация на Регионалното депо за твърди битови отпадъци на Враца получи разрешение за ползване. От днес се работи по техническото задание за обществена поръчка за избор на организация, която да управлява сепарирането на отпадъците на територията на депото. „Законът позволява дейността да бъде възложена директно, но искаме да се осигури конкуренция при избора на изпълнителя, за да сме убедени и спокойни, че ще постигнем резултатите, които нормативната база е разписала по отношение на рециклируемите отпадъци. Това е изключително важно относно отчисленията, които плащаме за сметка на депонираните отпадъци. При едно добро управление ще си осигурим възможност да спестим средства, които да доинвестираме в механизация и за сметосъбиране, и за поддръжка на депото. И заедно с това да осигурим едно устойчиво намаление на такса „битови отпадъци” за гражданите и за бизнеса” – поясни инж. Николай Иванов, кмет на Враца.

 Даниела Хитова,
 гл. експерт „Връзки с обществеността”

От 1 май стартира електронното отчитане на болниците към РЗОК


От 1 май болниците, които работят по договор със здравната каса ще подават задължително ежедневни отчети за изписани и приети пациенти по клинични пътеки и клинични процедури. В персонализираната информационна система /ПИС/ на НЗОК ще се подава информация и за извършени диагностични, терапевтични и хирургични процедури на пациента в болничното лечебно заведение.
На база на подадените ежедневни електронни отчети ще се генерира седмичен отчет. Служителите в РЗОК извършват проверка на данните и основанията за потвърждаване или отхвърляне на отчетени медицински дейности.
Ако здравнонеосигурен пациент постъпи на лечение в болница и до края на престоя си там не заплати здравните си осигуровки, здравната каса не заплаща на болницата клиничната пътека, по която се е лекувал. За удостоверяване на непрекъснати здравноосигурителни права лицата трябва да преставят пред съответното лечебно заведение удостоверение от ТД „НАП”, офис Враца.
Електронното отчитане в ПИС на НЗОК ще улесни договорните партньори на РЗОК, за които се дава възможност да коригират веднага допуснатите технически грешки в отчетите си и по този начин ще пестят време в обработката на приетите и изписани пациенти.
С ежедневните отчети ще се засили контролът от страна на здравната каса по изразходваните средства в болниците и ще се гарантират по-качествени и ефективни проверки. Ползи от ежедневните отчети ще имат и пациентите, които със своя код за достъп до ПИС ще имат медицинска информация в реално време.

РУМЯНА СТЕФАНОВА

Крими хроника


На 28.04.2013г.,  около 19:30ч. в с. Згориград катастрофира в ел. стълб мотоциклет „Априлия”, управляван от Н.Н./30г./- неправоспособен водач за управляваното на МПС от подобен клас /без кат. „А”/.  Водачът  е загинал.
На 29.04.2013г., в  00:55ч. гр.Враца е спрян за проверка мотопед “Джили ЖЛ 50 КТ 15”, управляван от Ц.И./29г./ от гр.Враца. Пробата за алкохол на водача е положителна- 1,82 промила.
На 28.04.2013г.,   около 12.40 ч. в гр. Б.Слатина, лек автомобил „Опел” катастрофирал в оградата на  училище”Н.Й.Вапцаров”. Автомобилът е управляван от Р.С./19г./- неправоспособен водач от гр.Б.Слатина. Пробата за алкохол  е отрицателна.  Пътуващите  в автомобила лица: П.И.//19г./ и Д.Н./17г./ са прегледани и настанени за наблюдение в ХО-МБАЛ-Б.Слатина.  
На 28.04.13 год., около 10.30 ч. на пътя  между селата Бутан и Гложене катастрофират: лек автомобил „Фолксваген Пасат”,  управляван от М.М./64г./ от гр. Русе, и лек автомобил „Рено Лагуна”,  управляван от Й.Й./39г./  от гр. Лом. Ранена  е 66-годишна жена, която пътувала  във „Фолксвагена”-а. водачите са изпробвани за алкохол, пробите са отрицателни.
                       Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

Над 40 участваха в Маратон на акушерките

Над 40 бяха участниците в Маратона на акушерките, организиран от АГО при МБАЛ „Христо Ботев“ АД във Враца. Надпреварата се проведе на втората алея към стадион „Христо Ботев“, която бе разпределена на четири отсечки с различна дължина. В слънчевия ден първи на старт-линията застанаха акушерките от Родилно отделение. В тази група челното място разделиха Мария Красимирова и Калина Кирилова, следвани от Даниела Борисова и Алина Върбанова. Вторият старт бе за акушерките студентки, за които бе предвидена най-дългата отсечка. Сред тях най-бърза се оказа Фани Жорова, втора остана Тереза Тодорова, а трета Любомира Стойчева. Последва най-атрактивният старт – на майките с колички. Първа финалната линия пресече Десислава с бебе Никола, следвана от Боряна със сина си Светлозар и Вержиния с дъщеря си Сияна. Не по-малко интересно бе индивидуалното надбягване при малчуганите, които реферът Георги Петков – секретар на Туристическо дружество „Веслец“, раздели в две групи. При най-малките дечица първа стана Диана Георгиева с майка Галя, която остави след себе си Лора Петрова с майка Милена и Теодор с майка Гергана. При по-големите хлапета пръв се класира Калоян Петров с майка Кристалина, следван от Гергана – дъщеря на гинеколога д-р Генка Партовска и Тонислав Петров с майка Милена.
За положените усилия всички участници в маратона получиха награди, осигурени от МБАЛ „Христо Ботев“ АД, Община Враца и фирми, предлагащи продукти и аксесоари за деца: хвърчила, тениски, балони и знаменца с логото на АГО, лакомства, плодове и напитки. Наградите бяха връчени от Виолета Цветанова – старша акушерка в Родилното отделение и главен организатор на проявата.
Символичният маратон бе организиран по повод предстоящия Международен Ден на акушерките- 5 май и се провежда за първи път у нас. Така акушерките от АГО подадоха ръка на майките, децата, техните семейства и фирмите и заявиха своето желание за партньорство по пътя в подобряване грижите за майчиното, женското и детското здраве в България.

Галина ГАНОВА