Бисквитки

събота, 18 май 2013 г.

Невероятен празничен спектакъл по повод 25-годишнина на най-младото детско заведение в град Враца- ОДЗ „ Звънче”




На 15 май 2013 г. в читалище „ Развитие”, с вълшебен, цветен, празничен, авторски спектакъл „Нова приказка за грозното патенце” ,  ОДЗ „ Звънче” отбеляза своята 25-годишнина.
Един юбилей е винаги важен! Той означава опит, традиция, постижение, извървян път....
            Но когато юбилеят ознаменува 25 години принос в развитието на предучилищното образование, формирането на ценностни нагласи и изграждането на човешкия характер, той не е просто значим, важен. Той е много специален! Не е просто суета и гордост, стремеж за доказване, неуморен труд, той е любов и търпение, всеотдайност и признателност за нас хората, отдали се на грижите  за най-милото, най-невинното, най-истинското- децата.
            Директорката Н. Гигова изказа благодарности към община Враца и РИО-Враца за разбирането и подкрепата, към родителите на децата и към колектива на ОДЗ „ Звънче”.
Залата бе изпълнена с развълнувани родители, гости от Община Враца, РИО-Враца, бивши директори на ОДЗ „ Звънче”, директори на детски градини, училища, ЦРД, преподаватели от ВТУ „ Св. Св.Кирил И Методий”-филиал Враца и приятели на детското заведение. Сред официалните гости бе и инж.Маринела Петрова – директор на дирекция „Култура, образование, спорт и туризъм” в Община Враца.  „Днешният ден е истински празник за грижата към най-малките възпитаници, ден да признаем колко е отговорен труда и възпитателната дейност,за да пораснат децата ни здрави и щастливи! Следвайте пътя на новаторството и знайте,че хората, отдадени на децата имат дарбата да творят и създават красивото!” – това бе пожеланието на г-жа Маринела Петрова, поднесено към рожденницитe заедно с прекрасни подаръци.
Г-жа Даринка Костадинова- старши експерт по ПУВ в РИО-Враца с много вълнение сподели за незабравимите спомени от 15-годишната си работа в ОДЗ „ Звънче” и се обърна  към екипа и децата с думите :
 „ Детската градина е последната построена за целта в града, но за кратко време тя успя да  утвърди своето достойно място в образователната летопис, защото там работят инициативни педагози, родителите са истински техни партньори, а децата са щастливи и обичани! Нека любовта към децата и творческото вдъхновение бъдат все така вашият верен ориентир по пътя към нови успехи! Нека са огласени от весели детски гласчета-звънчета делниците ви и  честити, стоплени от щастливи детски усмивки празниците!”
За рождения си ден ОДЗ „Звънче” получи много поздравителни адреси, цветята и подаръци от: г-жа Пепа Владимирова- Областен управител на Област Враца, г-жа Галина Евденова- Началник на РИО-Враца, инж. Николай Иванов- Кмет на Община Враца, доц. д-р Маринела Михова-директор филиал-Враца към ВТУ,     г-жа П. Гушанска- директор на ЦРД-Враца, г-н Румен Павлов- председател на читалище „ Развитие”-Враца, директори на детски градини и училища .

петък, 17 май 2013 г.

АЕЦ “Козлодуй” предостави възможност за изява на малки художници



 
Приключи организираният от Атомна електроцентрала “Козлодуй” Регионален конкурс-изложба под надслов “АЕЦ – Енергия за чиста природа”. В него със 164 свои творби се включиха 140 деца от 19 населени места – от областите Видин, Враца, Монтана и Плевен. Днес, 17 май, в Дома на енергетика административният главен секретар на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД Калин Стануков официално откри изложбата с отличените произведения и връчи награди на победителите в конкурса.
Колоритно и вдъхновено малките художници пресъздадоха в картините си идеята, че с дейността си АЕЦ допринася за по-чиста и устойчива околна среда. Съгласно регламента, участниците бяха разпределени и оценявани в три възрастови групи – до 8 г., от 9 до 11 г. и от 12 до 16 години. При най-малките първото място си поделиха 4-годишната Виктория Валентинова от гр. Козлодуй и 5-годишната Мария Тодорова от гр. Кула, област Видин. Във втора възрастова група победител стана Сияна Джелебска, на 9 г., от гр. Монтана. В трета група първа награда не бе присъдена, а втори се класира 12-годишният Александър Георгиев от Козлодуй. Журито удостои със специална награда, извън конкурсната надпревара, творбата на първокласничката от Козлодуй Анелия Джуркова, която с много въображение и търпение е сътворила пластика на енергоблок на АЕЦ.
От всички изпратени произведения журито определи 47 творби, които са изложени в Дома на енергетика в гр. Козлодуй и могат да бъдат видяни до 26 май.

Крими хроника



На 15.05.13г., в 17.30ч. в РУП-Враца е получено съобщение от 19-годишната Й.С. от гр.Враца, която  заявила, че около 14.30ч. в гр.Враца в заведение  в гр. Враца, неизвестно лице  е откраднало дамската  й  чанта,  в която имало 22лв , лична карта,  2 дебитни карти. След ОИМ е установено, че извършители на кражбата са лицата: Л.Х./19-годишна  и К.Г./19-годишна/  от гр.Враца.
         След ОИМ за кражба на 40 лева от автомат за кафе  в гр. Враца, извършена за времето от 02.05.13г. до 10.05.2013г. е установено, че извършител  е лицето В.А./15г./ от гр.Вършец.
      На 15.05.13г., в РУП-Враца е постъпил сигнал, че на 09.05.13г. от къща в с.Голямо Пещене е извършена кражба на коза.  След ОИМ е установено, че извършител на деянието е лицето Б.П./36г./ от същото село.
След ОИМ за увреждане на 3 улични кофи за смет, контейнер за отпадъци  и счупени стъкла на автобусната спирка  в село Лесура е установено, че деянието  е извършено от криминално проявеното и осъждано за кражби лице М.М./37г./ от село Лесура.
На 17.05.13г. в 00:30ч. в РУП-Б.Слатина е получено съобщение, че в на ул.”Хр.Ботев” в гр. Бяла Слатина гори лек автомобил „Опел Корса”. Огънят  е потушен от собствениците  и от служители на РСПБЗН-Б.Слатина.. Причините и щети- в процес на изясняване. Образувано   е дознание.
След ОИМ за кражба на ел. инсталацията на къща  в село Оселна, извършена за времето от 01.01.2013год. до 01.05.2013г.  е установено, че  извършител  е лицето А.И./29г./ от същото село. 
На 16.05.2013 год., в 14.00 часа е получено съобщение от билетопродавач във влак, който съобщил, че по време на престой на влака на  гара Мездра Юг, неизвестно лице от ромски произход   откраднало дамската  й чанта и слязло от влака. В чантата имало: лични документи, козметика, два мобилни телефона, др.вещи. След незабавни действия от страна на служители на РУП- Мездра,  лицето /Р.К./ 48г./ извършило кражбата е задържано.
На 16.05.2013г., в РУП-Враца  е получено съобщение от 64-годишен мъж от гр. Враца, който заявил, че неизвестно лице го  е въвело в заблуждение с обещание, че ще закупи собственият му лек автомобил Chrysler Voyager”. При изпробване на автомобила  на разклона за с.Горно Пещене под предлог, че автомобила е технически неизправен , неизвестното лице потеглило  с автомобила в посока с. Горно Пещене и не се върнало. Образувано е дознание.


Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

четвъртък, 16 май 2013 г.

Кметът на Враца инж. Николай Иванов откри 24-ия Национален фестивал на малките театрални форми



и 3-ия Международен фестивал на камерния театър на НЕТА днес – 16 май. В дните до 22 май на три сцени в Драматично-кукления театър ще се изиграят 18 постановки, половината от които с чуждестранно участие. Повече от 300 актьори и театрали от Албания, България, Литва, Македония, Румъния, Словения, Сърбия и Черна гора ще си оспорват наградния фонд и аплодисментите на две журита. Председател на българското е Никола Вандов, а на международното Нора Макарова.
Директорът на ДКТ – Враца Анастас Попдимитров приветства участниците и гостите в най-стария форум:
„За мен е изключителна радост да ви приветствам в годината, в която ще честваме 75-годишнината на Врачанския театър и да съм на откриването на най-стария театрален форум в България.”
Кметът на Враца инж. Николай Иванов пожела на добър час на всички участници:
„Горд съм, че съм тук с вас и можем да продължим една стара традиция – благодарение на този фестивал Враца да е театралната столица на България, а защо не и на Европа!”
Сред официалните лица беше проф. Кирил Топалов, съветник на президента Росен Плевнелиев по въпросите на културата, духовността и националната идентичност. Той заяви, че неведнъж е бил участник и гост на най-стария фестивален форум в България:
„Идвал съм и друг път на този фестивал. Дори една моя постановка получи заслужена първа награда на него през годините. С радост установих, че във време на икономическа криза и бездуховност, този фестивал не само се е съхранил, но и развил. Той вече не е само национален, но е и международен. Той не би бил това, ако нямаше енергията на своя прекрасен директор и на силния кмет, който има града ви. Браво!”
Във Враца заради двата фестивала дойдоха президентът на Нова европейска театрална асоциация Благой Стефановски и генералният секретар на НЕТА Дамир Домитрович. Те ще ръководят утрешната генерална асамблея на управителния съвет на НЕТА, която ще се проведе от 12 часа във Враца.