Бисквитки

събота, 25 май 2013 г.

Трето място за врачанските полицаи


Вчера на столичния стадион „Раковски” завърши Зоналното първенство по полицейска лична защита за служители от МВР. В надпреварата взеха участие всички Областни полицейски управления от Благоевград до Видин, включително гранична полиция и жандармерия. Врачанските полицаи отново демонстрираха сериозна подготовка и се наредиха на трето място в отборното класиране, заедно с отбора на Благоевград. Първи са полицаите от Монтана, а втори са втория отбор на Монтана.
Иван Попов и Кирил Тошев бяха врачанските състезатели с треньор Ивайло Мирославов, а водач на отбора бе Дамян Петров.
Победителите бяха наградени с купи, медали и грамоти.
Това класиране позволи на врачанските полицаи да се борят на републиканското първенство, което ще се проведе есента в Правец.

Уникален музей от хартия откриха във Враца



         В деня на българската просвета и култура във Враца бе открит уникален музей от хартия. Над 100-те експоната в него са триизмерни реплики от хартия на съкровища от целия свят. Сред експонатите са също съдове от откритите в България съкровища в Рогозен, Борово, Панагюрище, Сливен, Свищов и Плевен.  Експозицията е направена по съвременната Zn Art технология и е дело на художника Красимир Тодоров. „Тук врачани и гостите на града ни ще имат възможността да се докоснат до експонати, за които иначе би трябвало да изминат хиляди километри” – каза при откриването кметът на Враца инж. Николай Иванов. Интерес предизвика и демонстрацията на друга съвременна технология в изкуството – dreamoc. При нея експонатът е само триизмерно лазерно изображение. Сред първите гости бяха скулпторът Ставри Калинов и Виктор Метьолкин – първи секретар на посолството на Русия в България.
Музеят от хартия е разположен в две от залите на Регионалния исторически музей, които са изцяло ремонтирани и оборудвани, така че да се създаде необходимата среда за експонатите. В обновяването и оборудването Община Враца е вложила 43 500 лв.
         От 28 до 30 май във Враца ще се проведе Международна конференция "Дигиталните технологии и съвременият свят". Форумът се организира от Община Враца и фондация "Музеон" и в него ще се включат представители на Руския държавен хуманитарен университет и Международния институт за нови образователни технологии.


Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

Врачани отбелязаха Деня на българската просвета и култура




            С празнично шествие по централната пешеходна зона започна отбелязването на 24 май във Враца. В началото на колоната бяха кметът на града инж. Николай Иванов, заместниците му Красимир Богданов, инж. Красимира Георгиева, инж. Николай Йорданов и Светозар Луканов, народният представител Янаки Стоилов и Галина Евденова – началник на Регионалния инспекторат по образование. В шествието се включиха ученици и учители от всички врачански училища. Колоната премина през града предвождана от мажоретки и духовата музика към читалище „Развитие”.
Тържеството по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост се състоя пред паметника на светите братя Кирил и Методий, пред сградата на Общината. „Този ден е празник венцеславен на първоучителите Кирил и Методий, преклонение пред културното наследство, прехвърлило мост през Средновековието и  Възраждането до днешния модерен век! И всяко поколение българи с труда си и стремежа за знания допринася за красотата и аромата на празничния венец, надгражда духовното богатство на родината, пише историята на своя ден, на своето време. От 855  година – когато се ражда българското А и Бе – до днес! Ако събитията дават тласък на своето историческо време, то делото на братята Кирил и Методий надскочи епохи и с ума и таланта на българския народ се вписа в световната история като  вековечно! Враца и врачанският край пазят богата съкровищница от свидни спомени, исторически паметници и ръкотворни дела, посветени на българщината, на културата, традициите и просветата през вековете. Нека да пренесем в бъдното гордите и символни имена, и най-вече – искрената и всеотдайна деятелност за повече знания, за богата духовност, култура и просвета. Нека е честит 24 май  - Празникът на българската просвета и култура!” – каза в тържественото си слово инж. Николай Иванов. По традиция кметът на Враца връчи награди за принос в сферата на просветата и културата. Отличия получиха директорите на ОДЗ „Радост” и ОУ „Васил Левски” във Враца, арт студио „Българче” и театрална формация „Ефект”, колективите на ЦДГ „Вълшебница” и Общинския Младежки дом, читалищата в селата Згориград, Паволче и Чирен, Танцов състав „Хемус”, десет учители и осем ученици. Други 27 ученици, които бяха номинирани, заради спечелени награди от областни, национални или международни конкурси и състезания, получиха грамоти от зам.-кмета Красимир Богданов на традиционния празничен концерт, който се състоя в навечерието на празника. За здравето на всички траянополският епископ Киприян, в съслужение с врачански свещеници, отслужи тържествен водосвет. Празникът днес завърши с поднасянето на венци и цветя пред паметника на светите братя.


Даниела Хитова,
                                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

четвъртък, 23 май 2013 г.

ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА „АЕЦ КОЗЛОДУЙ – НОВИ МОЩНОСТИ” ЕАД ЛЮБЕН МАРИНОВ БЕ ОТЛИЧЕН С ГРАМОТА ЗА ЗАСЛУГИ КЪМ ОБЩИНА КОЗЛОДУЙ




Награждаването се състоя на 20 май 2013г. от 18.00 часа в Зрителната зала на Дома на енергетика, гр. Козлодуй.
По повод 30 май – Ден на град Козлодуй, традиционно кметът на общината връчва Грамота за заслуги към община Козлодуй за принос в развитието на общината. Тази година отличието бе връчено на институции, които са допринесли за издигане равнището на детското благосъстояние в общината със своята съпричастност и подкрепа към детската и младежката политика. Сред тях беше и “АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД.
Припомняме, че на 17 май 2012г., Дружеството награди ученици от средните училища в гр. Козлодуй, участвали в Конкурса за създаването на уеб-сайт на Компанията. За фирмен уеб-сайт бе избрано проектното предложение на екипа от СОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Инициативата се проведе със съдействието на общинската администрация на гр. Козлодуй.
Сред отличените бе и „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД – в лицето на изпълнителния директор г-н Валентин Николов.

Крими хроника



След ОИМ за кражба на: автоматична пералня, готварска печка, 2 мивки, метален плот, матраци, метална входна врата, извършена на 16.05.2013г. от спортна база във Врачански балкан  е установено, че  извършител е жалбоподателят М.И. Работата по случая продължава.
След ОИМ за срязване на 2 гуми на  лек автомобил ”Фиат „, извършено на 19.02.2013г. в  гр. Враца е установено, че деянието  е извършено от лицето Х.А./50г./ от гр.Враца.
След ОИМ  за кражба на: 4 ел.мотора, 3 метални врати, две платна рифелована ламарина,  8 броя многожилни проводници с дължина от 50м. всеки, извършена на 03.04.2013г., от мелница  в село Алтимир  е установено, че извършители са  криминално проявените лица: Б.Б./20г./ И.Б./27г., К.И./26г./, всичките от село Алтимир.
На 22.05.13 г., на пътя между между с.Тлачене и с.Габаре, полицейски служители спрели за проверка  лек автомобил ”Фолксваген Поло” управляван от И.Г./20г./ от с.Буковец. Установено  е, че  регистрационните табели  на колата са от друг лек автомобил.
На 22.05.13г., при проверка  в къщата на А.Д./56-годишна/ в село  Галиче, полицейски служители са намерили  иззели 320 кутии цигари  без акцизен бандерол. Образувано  е БП.
         След ОИМ за кражба на  метална ограда от  гробищен парк в с. Елисейна е установено, че извършител  е лицето Ц.Ц./55г./ от с. Елисейна.
На 22.05.2013 г. в 23.25ч. в гр.Козлодуй е извършена проверка на лек автомобил  “Пежо-206”  управляван от Г.Б./20-годишна/  от гр. Козлодуй. Пробата за алкохол  е положителна- 0,66 промила.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

Внесоха проекта за лекоатлетическата писта



Проектно предложение „Изпълнение на пакет мерки за повишаване на енергийната ефективност на „Покрита лекоатлетическа писта към Спортен комплекс „Христо Ботев”- град Враца” е преминало успешно проверката за съответствие с обявените приоритети на Националната схема за зелени инвестиции от Национален Доверителен Еко Фонд.
На 23.05.2013 г. Община Враца внесе проект на стойност 845 566 лева, като собственият принос е 126 844 лева (15 %). Предвижда се продължителността на проекта да бъде 9 месеца.
Целта на проекта е да осигури понижаване нивото на енерегийно потребление на обекта и отделени емисии СО2, намаляване на разходите за отопление и електричество и постигане на комфорт.
След извършване на енерго спестяващите мерки, сградата на лекоатлетическата писта ще принадлежи към клас на енергопотребление В, по смисъла на Наредба № РД-16-1057 за условията и реда за извършване на обследване за енергийна ефективност и сертифициране на сгради, издаване на сертификати за енергийни характеристики и категориите сертификати, може да получи сертификат за енергийна ефективност категория „А”. Закритата лекоатлетическа писта се използва от Центъра за работа с деца, учениците от спортно училище „Св. Климент Охридски” и „трети учебен час” за ученици от други училища в града. Тя е място за провеждане на ученически, общински и регионални първенства по лека атлетика, баскетбол, волейбол, футбол, тенис на маса, шах, бадмингтон, плуване и хандбал. Тук се провежда още лекоатлетическия трибой „Лъвски скок” за ученици III и IV клас. През зимният период през пистата преминават около 200 деца дневно, като основните тренировки са на възпитаниците на спортното училище. През летният период, тренировъчна дейност осъществяват около 80 деца дневно. В закритата писта се провеждат и общинските състезания „Млад огнеборец”. Като цяло, проекта има въздействия върху цялото население на града и индиректно региона - при организиране на общински, областни и регионални състезания.
Създадената благоприятна среда за спорт ще стимулира развитието на леката атлетика в града и ще позволи организирането и провеждането на национални и международни състезания.

Безплатен WI – FI в центъра на Враца



         Община Враца и „Виваком” се договориха в центъра на Враца да има зони за безплатен достъп до интернет. Двете WI – FI зони ще са на площад „Христо Ботев” и на площада пред сградата на Общината. Новата придобивка ще бъде достъпна от 27 май до края на 2013 г.

 Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”