Бисквитки

събота, 8 юни 2013 г.

6 медала и отборна титла за врачанските автомоделисти




Късно снощи от Сливница се завърна детския отбор по автомоделизъм, който взе участие в Републиканското първенство за деца. 32 състезатели от 7 клуба мериха сили в класовете „електроформула”, „електроформула със сток мотор”, „фигурен курс”, „прав курс” и клас „електроформула 1/16” за ученици 9-12 клас. Състезанието бе организирано от Министерство на образованието и науката, Националния дворец на децата, Община Сливница и Българската федерация по автомоделни спортове. Мероприятието бе последен етап от Национални ученически игри 2013 година. Възпитаниците на треньора Огнян Филипов надминаха себе си и освен, че за шести пореден път безапелационно завоюваха отборната титла, в индивидуалната надпревара спечелиха 6 медала от които два златни, два сребърни и два бронзови медала.
Петокласникът от врачанската математическа гимназия Емил Давидов за трети пореден път стана шампион в клас „Фигурен курс”, като в същият клас абсолютния дебютант Веселин Анимиров, който е ученик във 2-ри клас на СОУ „Никола Войводов” се класира на трето място и загатна за добро си бъдеще в автомоделния спорт.
Четвъртокласничката от ОУ”Св.Кирил и Методий” Ванина Крумова също за трети пореден път спечели шампионската титла в клас „прав курс” и доказа, че автомоделизма не е само мъжки спорт. В клас „Електроформула” сребърен медал спечели Никола Иванов, а в клас „електроформула 1:16” за ученици 9-12 клас Кристиян Крумов също завоюва сребърен медал. Емил Давидов спечели и бронзов медал в клас  „електроформула със сток мотор”
В отборното класиране първи за моделистите от СТМК Враца, следвани от Националния дворец на децата-София, а трети се класира клуб „Кинетик” Русе. Индувидиалните първенци бяха наградени с медали и грамоти, а отборните получиха купи.

петък, 7 юни 2013 г.

Крими хроника


На 06.06.2013г.,  в 16.00ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение, че на ул.”Георги Бързашки” в гр. Враца, неизвестно лице  е стреляло с пневматично оръжие по намиращите се там трима 15-годишни ученици от СОУ”Хр.Ботев”-Враца. След бързи ОИМ е установено, че извършители на деянието са лицата:  Г.П./24г./ и Х.Н./21г./ от гр.Враца. Учениците са прегледани от лекар и освободени. Пушката  е иззета. Образувано   е дознание.
След ОИМ и ПСД за кражба на 96  пластмасови туби с вместимост по 20 литра с течна тор, извършена на 10.03.2013г. от паркиран в гр. Мизия товарен автомобил „Волво”  е установено, че кражбата  е извършена от  три лица: К.А./24г./ и  И.А./25г./ от село Гложене; П.П./25г./ от гр.Мизия.
По сигнал за кражба на хранителни  продукти и дрехи от къща  в село Лесура, извършена на 25.05.2013г. е установено, че деянието  е извършено от лицето: М.М./36г./ от същото село.
По сигнал за кражба на мобилен телефон на стойност 370 лева, извършена на 27.12.2012г. в гр.Враца  е установено, че кражбата е дело на лицето И.Т./31г./  от гр.Враца.
На 31.05.2013г., в РУП-Враца е постъпил сигнал, че от за времето от 01.05.2013г. до 07.05.2013г., от двора на автосервиз в гр. Враца, неизвестно лице  е  извършило кражба на ел. проводници от ел. инсталациите на 10 леки автомобила. След ОИМ е установено, че извършител е лицето: К.В./60г./  от гр.Враца, криминално проявена,  осъждано за кражба и средна телесна повреда.
След ОИМ за кражба на:  ръчна количка, 3 тежести за мото култиватор,  метален профил с дължина 4м.,  3 метални тръби с дължина от по 3м., извършена от двора на частен имот в Баурене е установено, че извършител е лицето- Ц.Ц./27г./ от същото село.
На 06.06.2013г., в  09.25 ч. в гр.Б.Слатина  е спрян за проверка  лек автомобил Форд „Транзит”  управляван от Г.Д./39г./ от гр.Червен бряг. Пробата за алкохол на водача е положителна-  0,53 промила.
Около 12.30 ч. в гр. Б.Слатина  катастрофират:  лек автомобил „Ровър” управляван от Й.Г./70г./ от гр.Б.Слатина  и  лек автомобил  „Дайхатсу”,  управляван от Т.Т./32г./ от гр.Б.Слатина.  Ранени са: водача Т.Т. и 64-годишна жена, която пътувала  в лекия автомобил „Ровър”. Пробите за алкохол са отрицателни.
На 07.06.12., в 00.20 ч.  в РУП-Б.Слатина  е получено съобщение за пожар в селскостопанска постройка в с.Добролево.  Изгорели   са 100 кв. метра покривна конструкция. Причини-  в процес на изясняване.  
На 06.06.2013 г., в  около 08.30ч. в гр.Мездра е извършена проверка на товарен автомобил ”Ивеко”, управляван от М.Г./41г./ от с.Бързия. Пробата за алкохол  е положителна- 1,17 промила.
В 11.10 ч. по време на СПО в с. Хърлец е спрян за проверка лек автомобил „Рено”  управляван от В.Р./52г./  от гр. Враца. Пробата  за алкохол  е положителна- 1,11 промила
 В приемната на МВР в с.Селановци се е явил 77-годишен жител от същото село, който заявил, че е откраднат велосипеда му. След бързи ОИМ е установено, че извършител на кражбата е лицето С.П./54г./ от гр.Оряхово.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


четвъртък, 6 юни 2013 г.

Стартира шампионата при моторните модели



В събота и в неделя на автомоделната писта във Враца ще се проведе Гранд При България по автомоделизъм. Състезанието е и първи кръг от държавния шампионат в класовете „моторни модели”. 30 състезатели от 8 клуба в страната са заявили участие в мероприятието. Надпреварата ще се проведе в 5 категории модели-„Нитро с пулстартер”, „Нитро”, „Форула 2”, „Формула 5” и „Електроформула”.
Врачанския отбор ще е начело със заслужилия майстор на спорта Дамян Петров както и Росен Ралчовски, Кристиян Крумов, Виктор Робев, Николай и Атанас Георгиеви, Генко Базитов, Цветелина Генчева и Емил Давидов.
Квалификациите са в събота от 12.00 часа, а финалите са в неделя от 10.00 часа. Първенците ще получат купи и грамоти.

Крими хроника

На 05.06.2013г., по време на СПО относно закононарушения с акцизни стоки без български акцизен бандерол,  в с.Ребърково е спрян за проверка лек автомобил ”Мерцедес LM”,  управляван от Ю.Й./22г./ от с.Церово. В колата пътувало  и лицето К.В./29г./ от същото село. В автомобила са открити  и иззети 5 мастербокса / 2 500 кутии/ цигари”Марлборо”, без български акцизен бандерол. Образувано  е БП.
Пак н а 05.06.2013г., на територията на РУП-Роман е проведе СПП за незаконна търговия и разпространение на акцизни стоки.  Проверени  6 обекта и 4 лица. Констатирани са следните нарушения:
- в частен дом в  гр. Роман са  намерени и иззети 30  кутии цигари „Famous”, без български акцизен бандерол.
         -на ул.”Търговска”, на градския пазар е извършена полицейска проверка на лицето Д.Н./22-годишна/ от с. Буковлък. Установено  е,че жената извършва търговска дейност, като продава нарязан тютюн без български акцизен бандерол. Иззети са 6 кг. рязан тютюн пакетиран в 41 найлонови пакета.
         -на бул.”Хр. Ботев” е извършена проверка на лицето В.В./20г./ от с. Буковлък. Лицето  извършвало незаконна  търговска дейност, като продава нарязан тютюн без български акцизен бандерол. Иззети са 3,200 кг. тютюн пакетиран в 14 найлонови пакета.
       -до Градския пазар-Роман  е извършена полицейска проверка на лицето С.Ч./24г./ от с. Буковлък.  Иззети са 6,5 кг. тютюн пакетиран в 42 найлонови пакета.
На 05.06.2013 г. за времето от 10:00ч. до 19:00ч., на територията обслужвана от УП Хайредин е проведена СПП с цел: установяване на лица притежаващи незаконни оръжия и боеприпаси, както и акцизни стоки без български акцизен бандерол.  По време на операцията са извършени проверки в 8 частни домове и 3 търговски обекта. В магазин в село с.Хайредин са намерени и иззети 137 кутии с цигари от различни марки, без български акцизен бандерол.
В кафене в село с.Михайлово  са намерени и иззети  6 кутии с цигари марка „Паладиум”, без български акцизен бандерол.
В  частен в с.Михайлово са намерени и иззети  3 кутии с цигари марка „Паладиум” без български акцизен бандерол.
В  стопанска постройка в с.Михайлово, полицейските служители са открили 169 кутии с цигари „Паладиум”, без български акцизен бандерол.  По всички случаи са образувани дознания.

На 05.06.2013г., в с.Войводово е извършена полицейска проверка  в къщата на Г.К./52-годишна./ Намерени  и иззети са 13 кутии цигари от различни марки, без български акцизен бандерол.
След ОИМ за кражба на 20 броя бетонови колове от лозе в частен имот на ул.”Ком” в гр. Козлодуй, извършена на 26.05.2013г. е установено, че извършители на престъплението са лицата: М.Б./30г./ и Б.М./17г./ от гр. Козлодуй.
След ОИМ за кражба на кухненски бюфет с мивка  и шкафче от Ловен дом -Б.Слатина е установено, че деянието е  извършено от лицата:  П.А./43г./, М.К./19г./ и С.Й.22г./.
При извършване на проверка  в частен дом в с.Михайлово, полицейски служители са намерили  и иззели самоделно направено оръжие за стрелба с патрони 22 калибър. Образувано   е дознание.
         След ОИМ за кражба на 10 метра далекосъобщителен кабел, извършена на 04.04.2013г. в землището на гр. Оряхово  е установено, че извършители на кражбата са лицата: Д.Т./14г./ и Д.Л./10г./  от гр.Оряхово. По време на разследването   е установено, че същите лица са извършили и кражба на дъски от вилен имот в землището на гр. Оряхово.
 На 04.06.13г., в 22.00ч. в гр. Оряхово  е спрян за проверка лек автомобил „BMW324”. Установено е, че водача- С.Д./34г./ е неправоспособен и  управлява автомобила в условията на влязло  в сила наказателно постановление за същото деяние. Образувано  е БП.
На 06.06.2013г., в 01.30ч. в гр.Оряхово е спрян за проверка товарен автомобил „Фиат Дукато” с чешки регистрационни табели, управляван от  Б.С./39г./-неправоспособен водач от гр. Оряхово, който шофирал след употреба на алкохол-  0,56 промила.
На 05.06.2013г. на територията на с. Камено поле е проведена СПП за противодействие на кражбите от кабелно трасе на бившето военно поделение. В момента на кражба на 40м. коаксиален кабел и ламарина са заловени лицата: Б.А./19г./ от с. Камено поле и И.Б./17г./ от с. Върбица.
 На 05.06.2013г., в РУП-Роман е получен сигнал от 89-годишна жена от гр.Роман, която  е съобщила за кражба на  3 кокошки от имота  й. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е 9-годишно момче от гр. Роман.
След ОИМ по случая  с изгорелите 6 моторни превозни  средства  в  двора на бившия противочумен институт- Враца е извършен допълнителен оглед и разследвания, като заключението  е, че се касае за умишлен палеж.
Работата по случая продължава.
В РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение, че за времето от 17.30ч. на 04.06.2013г., до 08.00ч. на 05.06.2013г., от колбасарски магазин в района на Кооперативен пазар- Враца, неизвестни лица са откраднали 8 нерасфасовани агнета,  80 кг.обезкостено месо,  както и сумата от 50 лева. Образувано   е дознание.

Тони Здравков вече не е треньор на "Ботев" Враца

 Това съобщи спортният директор на врачани Валентин Станчев. Причините, поради които наставникът няма да поднови договора си не са финансови, уточниха от ръководството на клуба. “Много малко са хората, на които имам доверие в града и клуба, имам и семейни проблеми, но те не са водещи за моето окончателно решение”, коментира Тони Здравков. Специалистът уточни, че в това число не влизат феновете на отбора и ръководството на клуба, с които е в прекрасни отношения и на които е имал и продължава да има 100% доверие. “Говоря за хората, които са в страни от клуба, които обаче пречехи през цялото време на отбора. Благодаря на верните привърженици, които подкрепяха тима и трябва да продължат да го подкрепят без значение дали аз съм старши-треньор или не. Още веднъж повтарям, че не съм обиден на феновете и на ръководството”, допълни Здравков. Наставникът съобщи още, че на този етап прекратява кариерата си на треньор. “В последната година ми се насъбраха доста проблеми и мисля да си дам малко почивка”. Все още не е ясно името на новия старши-треньор на “Ботев”. “Към днешна дата не сме говорили с никой. Искахме Тони Здравков да остане начело на тима, но при така създалата се ситуация спешно ще търсим негов заместник”, коментира спортният директор на врачани Валентин Станчев. 

ПМГ „Акад. Иван Ценов”, град Враца Прием за учебната 2013/2014 г.


Прием в V клас
Две паралелки за млади математически таланти (52 ученици) с интензивно
 изучаване на математика и информационни технологии. Изучаван чужд
език – английски език.
Прием в VІІІ клас – 7 паралелки в профил „природоматематически”:
ü    Две паралелки математика с английски език.
ü    Две паралелки биология и ЗО с английски език.
ü    Една паралелка информатика с английски език.
ü    Една паралелка география и икономика с немски език.
ü    Една паралелка химия и ООС с английски език
Обучението по профилиращи предмети се осъществява в съвременно оборудван природоматематически корпус  от доказани висококвалифицирани специалисти.
Гаранция за  качеството на обучение в ПМГ „Акад. Иван Ценов”са високите  резултати от ДЗИ, НВО  и челни класирания на  състезания и олимпиади!

сряда, 5 юни 2013 г.

Най-малките автомоделисти ще карат в Сливница


На 7 юни /петък/ в гр.Сливница ще се проведе Републиканското първенство по автомоделизъм за деца. 30 състезатели от 7 клуба са подали заявки за надпреварата, която ще бъде в четири класа модели - електроформула, електроформула със сток мотор, фигурен курс и прав курс. Организатори на мероприятието са Министерство на образованието и науката, Националния дворец на децата, Община Сливница и Българската федерация по автомоделни спортове. Състезанието е последен етап от Национални ученически игри 2013 година.
Треньорът на врачанския отбор Огнян Филипов и механикът Кристиян Крумов са включили в състава миналогодишните шампиони Емил Давидов и Ванина Крумова както и двама дебютанти - второкласникът от СОУ”Н.Войводов”Веселин Павлов и осмокласникът от врачанската математическа гимназия Никола Иванов. Четиримата ще карат с шест автомодела. „Отиваме за шеста поредна отборна титла-категоричен е Огнян Филипов. От един месец се подготвявме сериозно и ще се приберем във Враца поне с четири медала.”
Победителите ще получат купи, медали и грамоти.

ДРАМАТИЧНО КУКЛЕН ТЕАТЪР ВРАЦА и театрална къща "Вива арте" представят


Д

новата постановка "Вик за любов" от Жозиан Баласко с участието на Асен Блатечки, Койна Русева, Стефан Иванов и Александър Александров. Гледайте тази уникална френска комедия на 27 юни /четвъртък/ от 19 часа на голямата сцена на театъра.
Перипетиите, през които преминава животът в театъра са безумно смешни и непредвидими - любов, омраза, изневери, непостигнати мечти, наивност и чаровност на актьорските души. Героите са изпаднали от театралната каруца, а сега отново трябва да се възкачат на нея, изминавайки пътя към актьорската голгота.
Четирима души, замесени от различно тесто, се оказват въвлечени в игра, от която някой ще излезе сух и още по-богат, друг ще е на ръба на нервен срив, а пламъкът на една стара любов ще припламне отново.
Това е един спектакъл на лошото момче на родния театър и кино Асен Блатечки, в който музиката е на наградения с „Аскеер 2013” за оригинална музика Христо Намлиев.

В Зверино честваха 85 год. на „Скала”


85 годишнина от създаване на организиран футбол бе честван вчера в
балканското село от искърското дефиле Зверино. По този повод стотици зрители изгледаха футболната среща между отбора на ветераните, които
спечелиха областната футболна титла през 2004 година и сегашния отбор, класирал се на второ място в областното футболно първенство Враца за 2012-2013 година. След много майсторство и напрегнати моменти срещата завърши наравно 2:2.
Кметът на с.Зверино Цани Павлов връчи статуетки и почетни грамоти на спортни ръководители, деятели и активисти за принос в развитието на футбола в селото, грамоти и медали на дългогодишни футболисти на „Скала” Зверино.
Кметът на Община Мездра Иван Аспарухов награди отбора с плакет.
Огнян Филипов 

Крими хроника


На 04.06.2013г., в  16:00 ч. в гр.Криводол е спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген”  управляван от В.В./60г./ от гр.Криводол. Пробата за алкохол  е положителна- 0,78 промила.
         След ОИМ по сигнал за това, че на 12.04.2013г. в 22.50ч. в гр. Враца, неизвестни лица чрез заплаха  с нож отнели от 37-годишен мъж мобилен телефон, личната му карта и 10 лева,  е установено, че деянието  е извършено от лицата: Ю.В./17г./, Ц.М./17г./,Ц.К./16г./ и Х.А./19г./
На 04.06.2013 г., в РУП-Враца е получено съобщение от жител на село Добруша, че неизвестно лице  е счупило панорамно стъкло, два фара, и увредило емблемата на автомобила му марка „Мерцедес”  е установено, че деянието  е извършено от лицата: С.П./55г./ и Я.П./19г./  от гр.София . 
В 19.00ч. в РУП-Роман е получено съобщение жител на село Камено поле, че от къщата му  е извършена кражба на 30 лева. След бързи ОИМ е установено, че кражбата е дело на две малолетни лица от същото село.
В  с.Търнава е извършено претърсване  в къщата на А.У./46г./. Намерени  и иззети са 36 кутии цигари без български акцизен бандерол. 
         След  ОИМ и ПСД за кражба на CD и акумулатор от лек автомобил „Пежо”, извършена на 07.04.2013г. в гр. Козлодуй  е установено, че деянието   е извършено от лицето Р.В./21г./ от гр.Козлодуй.
         След ОИМ и ПСД по сигнал от 25.05.2013г., че  в гр. Козлодуй неизвестно лице е разбило стъклопакет на хранителен магазин,  е установено, че деянието  е извършено от лицата: Р.В./21г./ и Б.И./17г./ от гр.Козлодуй.
На 04.06.2013г., в 19,:40ч. в  РУП Козлодуй е получен сигнал от дежурен в частен СОТ, че в 19:37ч. е получен сигнал за нарушение в едноетажна сграда в гр.Козлодуй, улица „Панайот Хитов”. Изпратеният на мястото полицейски патрул е задържал четири малолетни и непълнолетни лица  в момент на извършване на кражба на музикална уредба „Блаупункт” и комплект инструменти от сградата. Лицата проникнали  в сградата след като разбили стъкло.
Около 13:09ч. в гр.Козлодуй в гр. Козлодуй катастрофират: ”Мицубиши-Паджеро” управляван от Р.Г./54г./ от гр.Козлодуй и мотопед управляван от Р.Е./20г./ от гр.Козлодуй. Ранен  е водача Р.Е. Пробите за алкохол са отрицателни.
На 05.06.2013г., в 00.04ч. в РУП Враца е получено съобщение за пожар в гр.Враца, ул.”Илинден” №2, в двора на бившия противочумен институт. Изгорели са шест МПС- три леки автомобила: бракуван „Фолксваген Голф”, „Ауди”  и „Крайслер”,  и три товарни-„Ивеко”, „Мерцедес Спринтер” и „Форд Транзит”, както и около 30 кв. метра покривна конструкция на три гаражни клетки.   Причини и щети- в процес на изясняване. Ще бъде извършен допълнителен оглед.  Образувано   е дознание.


 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


вторник, 4 юни 2013 г.

Пет проекта на библиотеки във Врачанско спечелиха финансиране



Пет проекта на целеви библиотеки в община Враца ще бъдат финансирани по програмата „Глоб@лни библиотеки - България”. Спечелените проекти са на Регионалната библиотека „Христо Ботев” и на библиотеката при читалище „Развитие - 1869” във Враца, а също на библиотеките при читалищата в селата Згориград, Чирен и Паволче. В Згориград с отпуснатите пари ще „отвори врати” виртуално медицинско училище. Проектът на библиотеката в Чирен е с мотото „И ние можем”. Над това да са мотивирани и конкурентноспособни ще работят в Паволче. Двата врачански проекта са „Информационен център „Здраве” на РБ „Христо Ботев” и „Е-краезнание, за да знаят децата ни” на библиотеката при читалище „Развитие - 1869”. Общата стойност на финансирането е 20 239 лв.

Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

“Левски” бави плащането на втория транш за футболиста Михаил Иванов



Вратарят премина при “сините” в началото на тази година. Според клубното ръководство на врачани на 30 април “Левски” е трябвало да преведе втория транш от дълга си. “До този момент обаче не са постъпвали никакви средства при нас. Всеки ден от столичния клуб измислят различни оправдания. Отговорностите се прехвърлят между Тодор Батков, Константин Баждеков и Иво Тонев. Смятаме, че е крайно време да се разбере кой е шефът в “Левски” и кой ще ни плати. Още през месец март е издадена фактурата за цялата сума, но плащане на втория транш няма”, коментира председателят на ПОФК “Ботев”-Враца инж. Николай Иванов. Той уточни, че при изплащането и на първата сума за бившия младежки национал е имало забавяне, но то е било в рамките на нормалното. “Търсим всеки ден някой от ръководството на “Левски” за среща. От отсрещната страна обаче никой не иска да разговаря с нас. Дори не си вдигат телефоните”, коментира спортният директор на врачани Валентин Станчев. Ръководството на “Ботев” вече изпрати официални писма до Спортно-техническата и Лицензионната комисии на БФС. Утре /5.06./ адвокатът на врачанския клуб Христо Петков завежда иск и в съда.
Междувременно стана ясно, че най-опитните футболисти Илия Илиев и Дарко Савич са дали принципно съгласи да останат в отбора на “Ботев” и през следващия сезон. “С останалите футболисти водим преговори за уточняване на параметрите по договорите им”, съобщи Станчев. Той допълни, че бранителят Руслан Куанг и нападателят Андрей Атанасов са го уведомили, че след изтичането на договорите им на 30 юни няма да останат в тима на “Ботев”. Двамата са получили предложение  да продължат кариерата си в други отбори. Съдбата на старши-треньора Антони Здравков пък ще стане ясна утре. “Здравков поиска отсрочка до сряда за да вземе окончателно решение дали остава в отбора или не. Нашето желание е той да продължи да работи във Враца”, коментира спортният директор на “Ботев” Валентин Станчев.
Врачани започват подготовка за новото футболно първенство на 17 юни.