Бисквитки

петък, 21 юни 2013 г.

Момче от Три кладенци получи награда от национален конкурс



         Фотография, изработена от Евгени Симеонов от врачанското село Три кладенци,  бе отличена в национален конкурс. Снимката „Занаятите на предците ни” получи втора награда в раздела за фотография на Националния ученически конкурс „Заветът на майстора през моите очи”. Конкурсът бе иницииран от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”.  Наградената фотография е сред първите снимки, които седемгодишният Евгени прави.

Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

Тържество в ПМГ Враца

На 21 юни в Концертната зала на Община Враца на тържествена церемония бяха връчени дипломите на зрелостниците от випуск 2013 година. 
Общо 184 са завършилите XII клас ученици. От тях трима са пълни отличници - Мелина Бориславова Василева, Моника Николаева Христова и Теодора Тодорова Иванова.
Те получиха златни медали, връчени им лично от кмета на община Враца Николай Иванов. Седемнадесет ученици, чийто успех е над 5,90 - получиха сребърни медали, а 25 отличници с успех от 5,75 до 5,89 - грамоти.

Честит ден на енергетика!



 
Ръководството на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД честити Професионалния празник на всички енергетици. С пожелания за здраве, лично и семейно щастие, много успехи в професионалното поприще. Бъдете все така отговорни и отдадени на работата си.
ЧЕСТИТ ДЕН НА ЕНЕРГЕТИКА!

Питане от депутати на ГЕРБ


Съобщшение

"Водоснабдяване и Канализация" ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че поради отстраняване
на авария на ул. "Ген. Леонов", водоподаването ще бъде спряно до 14.00 часа в района на ул. "Ген Леонов", ул. "Хр. Матов",ул. "Хаджи Димитър", ул."Константин Фотинов" - до пресечките им с ул. "Ген. Скобелев" в гр. Враца. 

Крими хроника



 На 21.06.2013г. в 03.10ч. в РУП Козлодуй е получено съобщение, за това че в с. Гложене  гори  л.а. „Ауди А8” паркиран пред частен   дом собственост на  К. А..
            Автомобила е изгорял напълно, същия има сключена застраховка”Авто-каско” за сумата от 7000лв.
            Щети в процес на изясняване.
            Пожара е потушен от служители РСПБС-Козлодуй.
            Извършен е оглед на местопроизшествие.
            Предстои допълнителен оглед през светлата част на денонощието.
            По случая в РУП Козлодуй е образувано ДП.

  На 20.06.2013 г.  в  09.36ч. часа в РУП – Враца е получено съобщение от ОУПБЗН, за това, че в с. Три Кладенци гори къща. При извършения оглед след загасяването на пожара е установено, че в следствие на недобре обезопасена печка на твърдо гориво е възникнал пожар пред къща в с. Три Кладенци собственост на П. П. в следствие на което пред къщата са изгорели около 2 куб.м. дърва за огрев и са опушени стените на къщата.
Пожарът е загасен от РСПБЗН – Враца с помощта и на граждани.
Причината за пожара е неправилното боравене с печка на твърдо гориво.
Щетите са в процес на изясняване.
По случая в РУП – Враца е образувано ДП .

От проведените ОИМ и ПСД по ДП образувано за извършена кражба на 1 мобилен телефон на стойност 360 лв., от паркиран не заключен лек автомобил „Мерцедес Ц 320ЦДИ”  в гр.Враца станала на 03.03.2013г., около 12.00ч., собственост на Б. Г.от гр.Враца се установи, че не се касае за извършена кражба а се касае за друго престъпление  от НК.
Мобилният телефон е намерен и иззет от лицето Г. В.жив.гр.Враца

На 13.06.13г. в РУП-Враца е подадена жалба от лицата И. Ц.с.Тишевица, М. Д. с.Тишевица и Ц. М. с.Тишевица за това, че за времето от 03.06.13г. до 04.06.13г. Н.Л. е извършило кражба на не установено количество  хранителни продукти /картофи и лук/ от бунгало собственост на Ц. М. находящо се в местността „Колибището” в землището на с.Тишевица.
Нанесената щета в процес на изясняване.
От проведените ИМ се установи,че извършител на деянието е криминално проявеното и осъждано за кражби лице А. Й. с.Тишевица. Продуктите са изконсумирани от А.Й. От извършителя е снето сведение и освободен.
Преписката ще бъде изпратена на РП-Враца с мнение за образуване на ДП.
От проведените OИМ и ПСД по ДП по описа на РУП-Б.Слатина ,образувано за извършена кражба на мобилен телефон на стойност около 300 лева, собственост на Д. П. от гр. Бяла Слатина се установи ,че извършител на деянието е лицето С. Ц.от гр. Бяла Слатина,. Мобилният телефон е намерен и иззет.

            От проведените ОИМ и ПСД по ДП по описа на РУП-Б.Слатина, образувано за извършена кражба на мобилен телефон на стойност 160 лева на 02.06.2013г, собственост на М. Р. от гр. Бяла Слатина се установи ,че извършител на деянието е К. К. от с . Алтимир. Телефона е намерен и иззет.

На 20.06.2013г. в 16.30ч. в РУП Мездра е получено съобщение за извършена кражба на мобилен телефон „ Сони Експериа” в гр.Мездра пред м-н  намиращ се на кооперативен пазар, собственост на Г. Г.от гр.Згориград.
 От проведените бързи ОИМ се установи ,че не се касае за извършена кражба ,а телефона е бил забравен на пейка пред магазина от тъжителката ,а впоследствие намерен и прибран от лицето Р. Х.от с.Върбешница.
 Р.Х. е установена в с.Царевец ,където е   предала с протокол за доброволно предаване посочения телефон .Снети сведения и заведена преписка.

От проведените ОИМ и ПСД по ДП образувано на 26.05.2013г. по повод получен сигнал от Я. П.жив. гр. Козлодуй за това, че за времето от 20.00 часа на 25.05.2013г. до 09.30 часа на 26.05.2013г. НИ, чрез демонтаж на стъкло на задна -пета врата на собственият му л.а., «Сузуки-Самурай» паркиран на неохраняем паркинг в гр. Козлодуй е отнел: 1 флашка от 2GB и 1 FM-трансмитер, се установи, че извършители на престъплението са лицата: Л. С. от  гр.Вълчедръм, и непълнолетният Р. В.от гр.Козлодуй. Инкриминираните вещи са предадени с протокол за доброволно предаване от Р.В.

          От проведените ОИМ и ПСД по ДП образувано на 26.05.2013г. по повод получен сигнал от Р. М.жив. гр. Козлодуй за това, че за времето от 12.00 часа на 25.05.2013г. до 09.00 часа на 26.05.2013г.НИ, чрез взломяване на стъкло на задна лява врата на собственият и л.а., »Хюндай» I 30 паркиран на не охраняем паркинг в гр. Козлодуй е отнел: 6лв. на монети с различен номинал и е унищожил 1 GPS се установи, че извършители на престъплението са лицата: Л. С. от  гр.Вълчедръм и непълнолетният Р. В.от гр.Козлодуй .

От проведените ОИМ и ПСД по ДП образувано на 26.05.2013г. по повод получен сигнал от Ц. Н. жив. гр. Козлодуй за това, че за времето от 20.00 часа на 25.05.2013г. до 09.30 часа на 26.05.2013г. НИ, чрез взломяване на стъкло на предна, лява врата на собственият му л.а., »Пежо 405» паркиран на не охраняем паркинг в гр. Козлодуй е отнел: 1 Авто – CD се установи, че извършители на престъплението са лицата: Л. С. от  гр. Вълчедръм  и непълнолетният Р. В.от гр.Козлодуй.

В РУП Козлодуй е образувано до съдебно производство по повод постъпила жалба от С. П. жив. гр.Козлодуй за това, че на 22.02.2013г. в гр.Козлодуй, общ.Козлодуй, от класна стая на у-ще в гр.Козлодуй неизвестен извършител е извършил кражба на мобилен телефон от владението на сина и Х. Х.
От проведените ОИМ и ПСД се установи,че извършител на деянието е лицето С. Б.жив. гр.Козлодуй. С.б. е задържан в РУП Оряхово за срок до 24 часа.
Вещта, обект на кражба е предадена с протокол за доброволно предаване от извършителят и се намира на съхранение в РУП Козлодуй.


21.06.2013г.                                                                                                 
гр.Враца                                                                                                      

четвъртък, 20 юни 2013 г.

Враца ще отбележи Международния олимпийски ден



         На 24 юни във Враца ще бъде отбелязан Международният олимпийски ден. Мотото на празника е „Да спасим олимпийската борба”. За тържеството в града ще пристигне Александър Томов – носител на три олимпийски медала по борба. Програмата ще започне в 11 ч. в Регионалния исторически музей с кратко представяне на историята на олимпийските игри с акцент върху 150-годишнината от рождението на барон Пиер дьо Кубертен – „бащата на съвременните олимпийски игри” – и оставането на борбата в олимпийските спортове. Предвидени са също демонстрации на отбора по борба „Ботев – 93”. Организатори на проявата са Община Враца и Български олимпийски комитет. В края на празника кметът на Враца ще раздаде грамоти за високи постижения на спортисти, завоювали медали за първите шест месеца на 2013 г.



Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

Крими хроника



„В и К“  ВРАЦА  РАЗКРИ

НАГЛА КРАЖБА

                    
         На 19.06.2013г при направена проверка, служители на „В и К“ ООД гр. Враца разкриха грубо нарушение в имот на ОП „Спорт и туризъм“ в  гр. Враца (бившето „Спортни имоти“).
         Установено е, че общият водомер на входа на имота на фирмата е грубо манипулиран, в следствие на което не може да се отчете реалното количество потребена вода. Така са създадени условия да се консумира огромно количество вода, без да се заплаща.
         На момента служителите са заснели как механизмът за отчитане е пробит и показанията на водомера се обработват на ръка. За нарушението е съставен протокол. Своевременно е уведомено и ръководството на Община Враца.
         Водоподаването на ОП „Спорт и туризъм“ гр. Враца е прекъснато незабавно  съгласно разпоредбите на чл. 37, ал.2. на Наредба №4/2004г. на МРРБ,  а наложената санкция ще бъде в размер съгласно Общите условия на дружеството.
         „В и К“ ООД гр.  Враца ще бъде безкомпромисно към всички нарушители, тъй като неотчетените количества вода всъщност се заплащат от всички потребители. 
           


Снежка Петкова
PR Враца


След ОИМ за кражба на  ръчен часовник и сумата от 44 лв. собственост на 87-годишна жена от гр. Враца, извършена  на извършена на 01.06.2013г. в медицинско заведение  в гр. Враца,  е  установено, че извършител на престъплението e лицето Р.К./48г./  от гр. Вършец.


На 19.06.2013г., в 18.51ч. в РУП Враца е получено съобщение за съмнително лице в тавански помещения на жилищна кооперация в гр.Враца. След бързи заградителни мероприятия, служители на РУП Враца задържали криминално проявеното и осъждано за кражби  и грабеж лице- М.К./31г./ от гр.Враца. Мъжът е  задържан при опит за извършване на кражба на вещи.
След ОИМ и ПСД по сигнал от 16.06.203г., че лице  наето да транспортира 150 автомобилни гуми с джантите и 100 автомобилни гуми без джанти на  обща стойност около 7800 евро, противозаконно е присвоило гумите. Установено е, че извършител  е лицето Ц.И./37г./ от с. Горно Озирово.


На 19.06.13., в 02:20 ч.  в РУП-Б.Слатина  е получено съобщение за горящ лек автомобил „Фолксваген”  паркиран на улица  в село Габаре.  След допълнителен оглед е установено, че се касае за умишлен палеж. Причини и щети  в процес на изясняване. Образувано   е дознание.


За времето от 01.00 до  01.30ч. в гр.Козлодуй, неизвестно лице разбило стъклопакет на входна врата  на сладкарница, проникнало  в заведението  и извършило кражба на    вафли.  Разбит  е бил и стъклопакет на друг магазин, от който е извършена кражба на монетник и пари на обща стойност 70 лева.  След бързи ОИМ и работа по горещи следи  е установено, че извършители са криминално проявените: Л.С./19г./ от  гр.Вълчедръм  и 15-годишно момче от гр. Козлодуй.


На 19.06.2013г., в  12.30ч. в с.Рогозен е спрян за  проверка лек автомобил „Мерцедес” управляван от В.В./44г./- неправоспособен водач от същото село. В автомобила са намерени 14 бойни патрони с различен калибър, които В.В. притежавал без надлежно разрешение. Образувано  е БП.


 В 23.45ч. в с.Бутан е спрян за проверка мотопед управляван от С.Й./52г./ от същото село. Пробата за алкохол на водача  е положителна- 0,95 промила.
Около 09.00ч. в с.Бутан, товарен автомобил ”Пежо” управляван от Н.Н./45г./  от гр.Плевен, отнел предимството на движещият се срещу него л.ек автомобил ”Форд Фиеста.”, като  в резултат на това предизвикал катастрофа. Ранени и убити няма. Водачите са изпробвани за алкохол, пробата на Н.Н. е положителна- 0,63 промила
.Регионален говорител на МВР:
 Красимир Василев