Бисквитки

събота, 29 юни 2013 г.

Екопленер „Елате да творим заедно!”



На 29-ти и 30-ти юни във Вършец  се провежда артистичен пленер с фокус върху опазването на околната среда. Събитието ще стартира от 11 ч. на Алеята с чинарите и е отворено за всички желаещи, които биха искали да изпробват артистичните си таланти. Мотото на Арт пленер „Врачански Балкан” гласи: „Елате да творим заедно!”

Артисти от различни области на приложното и изящното изкуство ще представят по достъпен начин своята работа. Те ще творят с изцяло природни или рециклирани материали, за да могат творбите им да вдъхновяват хората към по-отговорно отношение към околната среда.
Всички желаещи ще могат да опитат своят талант и творчески заложби, подкрепяни и поощрявани от творците. Готовите творби могат да останат собственост на този, който ги е изработил или да бъдат дарени на Природен парк „Врачански Балкан”.

На 29-ти и 30-ти юни на Алеята с чинарите във Вършец ще бъдат представени множество любопитни приложения на предмети и материали, от които на пръв поглед вече нямаме нужда. В творческите ателиета ще могат да се включат и най-малките. По време на пленера гостите ще могат да научат: как се тъче с парцали, как се плете с хартия, как се рециклира пластмаса, как се прави квилинг и декупаж, как се правят восъчни свещи, как се рисува върху стъкло, как се правят модни прически с найлонови торбички, основи на работата с дърво и много други изненади.

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан” ще представи информация за биоразнообразието в защитената територия и необходимостта да се отнасяме с по-голямо внимание към дивата природа. Гостите на пленера ще могат да научат повече и за един изчезнал в миналото и наскоро завърнал се вид птица на територията на парка – белоглавият лешояд. За тези внушителни и любопитни птици ще разкажат представители на проект „Завръщане на лешоядите в България”.

На 30-ти юни част от гостите и участниците в пленера ще изтеглят дейността си към местността Иванчова поляна, разположена източно от Вършец. Там ще се проведе открит урок по рисуване, както и забавни игри, които са насочени към творческо мислене, споделяне и провокиране на усещането за единност с околната среда и всички около нас. По пътя към Иванчова поляна участниците ще научат много любопитни факти за дивите растения и животни, както и за начините да пребиваваме максимално хармонично сред дивата природа.

 Арт пленер „Врачански Балкан” е инициатива на Природен парк Врачански Балкан” и се реализира от Сдружение „Устойчиво Общество”.  Идеята се осъществява в рамките на проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП Врачански Балкан”, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013”. 

петък, 28 юни 2013 г.

Първа междинна пресконференция във връзка с изпълнението на „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца”



На 28.06.2013г. в гр. Враца, Община Враца проведе първата междинна пресконференция във връзка с изпълнението на  „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца”, Договор № 58111-С065-256/ 21.12.2009 г.

            Проектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”, Приоритетна ос 1 /http://ope.moew.govenment.bg/.
            Oбщата стойност на проекта е  136 373 288,07 лв., а безвъзмездната финансова помощ е 123 523 616,01 лв., от които съфинансирането   от  Кохезионния фонд на ЕС е в размер на  98 818 893,59 лв., съфинансирането  от държавния бюджет  е 24 704 722,42 лв., а  от Община Враца (външен заем) е съответно 12 849 672,06 лв. Договорът за безвъзмездна финансова помощ влиза в сила от 15.01.2010 г. и е с продължителност 72 месеца. Oбщина Враца e бенефициент, а „В и К“ ООД гр. Враца – асоцииран партньор.

            Конференцията бе организирана с цел да се представи пред медиите и обществеността напредъка по проекта за шестмесечния период от началото на строителните дейности. Община Враца получи одобрение и високи оценки.
           
            Събитието бе открито от г-жа Красимира Георгиева – заместник-кмет по европейско финансиране и обществени поръчки на община Враца.  Тя приветства гостите и направи кратка оценка за изпълнението на проекта до момента. „Нашият проект е най-големият, финансиран по ОП „Околна среда 2007 – 2013 г.” в сектор „Води” и за това  този проект е голяма отговорност за нас. В изминалата една година  от официалното обявяване на началото на проекта е постигнато много” - заяви г-жа Георгиева. „Изпълнението на проекта е свързано с доста проблеми. Ние, съвместно със Звеното за изпълнение на проекта и фирмите изпълнители на отделните етапи полагаме усилия за тяхното преодоляване” – допълни г-жа Красимира Георгиева.
            Г-жа Малина Крумова – Ръководител на УО но ОП „Околна среда 2007 – 2013 г.” представи значимостта на проекта в национален мащаб и  съпостави  изпълнението му  с други аналогични проекти, финансирани от ОПОС. Тя изрази увереност, че благодарение на съвместните усилия на всички участници в проекта ще бъдат преодолени закъсненията в строителните графици и той ще бъде завършен в срок. „До 2015 г. се извършват разплащания по проектите финансирани от ОПОС и аз съм уверена, че до тогава ще бъдат завършени всички етапи включително и довеждащия водопровод от яз. „Среченска бара” – заяви г-жа Малина Крумова.
            Г-жа Марияна Рашева – Директор на Звеното за изпълнение на проекта чрез мултимедийна презентация представи в детайли хода на изпълнение на реалното строителство и предизвикателствата, пред които то ежедневно се изправя и решава. Представители на медиите и гости на конференцията бяха запознати с амбициозността на проекта да реши проблемите на община Враца по отношение на „В и К” - услугата и мащабността му като обем за изпълнение в момент, когато строителството се разгръща. „В кв. „Кулата” се работи по 9 профила с диаметър ф 300 и колектор І. Работи се и по изграждане на нова канализация. Изпълнени са 930 м” – заяви г-жа Марияна Рашева. В кв. „Дъбника” се работи на 7 участъка, като са изпълнени 2800 м канализационна мрежа и сградни отклонения, както и 52 бр. ревизионни шахти. Работи се и по реконструкция на водопроводната мрежа на ул. „Братя Миладинови”, ул. „Генерал Леонов”. До сега са изпълнени над 1 км водопроводи. Тези обекти са от Етап 1” – посочи директора на ЗИП. По Етап 2 се работи в кв. Бистрец. Изпълняват се 8 профила с диаметър ф 300 и колектор ІІ. Изпълнени са  около 3300 м канализационна мрежа и 65 ревизионни шахти. Работи се усилено и на ПСОВ” – допълни г-жа Марияна Рашева.
            С голям интерес бяха изслушани и представителите на строителите от Етап 1 и ПСОВ - г-н Людмил Стоянов и Етап 2 - г-н Николай Богданов, които дадоха конкретна информация за работния процес, за неговата организация и предстоящи действия. Те увериха, че ще се направи всичко възможно да се ускори изграждането на обектите.
            В програмата  взе участие и представителят на асоциирания партньор „В и К” ООД  гр. Враца – гл. инженер на дружеството г-н Кирил Кочев. Той увери , че „В и К” ООД – Враца съдейства за успешната реализация на проекта.
            Г-н Владимир Николов – ключов експерт организиране на събития – ръководител екип към консорциум „АИП-Агенция за информация и публичност“ бе модератор на събитието.
            Събитието уважиха и народните представители от ПП „ГЕРБ” – г-н Тотю Младенов и г-жа Петя Аврамова, областният управител на област Враца г-н Венцислав Василев, г-н Николай Йорданов - зам.-кмет по устройство на територията на община Враца, г-н Иван Жеков - секретар на община Враца, кметските наместници от кв. Дъбника, кв. Бистрец, кв. Кулата, председателят на Общински съвет – Враца г-жа Малина Николова и общинските съветници членове на Постоянната комисия по програми с европейско и национално финансиране.  На   събитието присъстваха и Жоао Перейра – Инженер на проекта, г-жа Тодорка Гергова – Директор на РИОСВ - Враца, както и други експерти и представители на свързани с проекта институции, журналисти от местните и национални медии, ЗИП, избраните чрез обществени поръчки изпълнители. Специални гости бяха и представители от гр. Габрово и гр. Бургас, изпълняващи сходни водни проекти.

            В дискусията с която завърши пресконференцията бяха разгледани въпроси, свързани с изпълнението на проекта.
           
            След пресконференцията бяха посетени част от обектите на Водния цикъл за запознаване на място със строителните работи.


            Повече информация вижте на сайта на проекта: www.vratsawaterproject.eu и на сайта на община Враца: www.vratza.bg
           

ЗДРАВНАТА КАСА ИЗПЛАТИ НАПЪЛНО СРЕДСТВАТА НА ЛЕКАРИТЕ И БОЛНИЦИТЕ ЗА МАЙ


 
Районната здравноосигурителна каса се разплати напълно с всички изпълнители на медицинска, дентална помощ, болници и аптеки за извършената и отчетена от тях дейност през месец май 2013 г. Всички плащания са извършени в срок и е осигурено спокойствие и сигурност в работата на договорните партньори, както и достъп на пациентите до медицинска помощ.
Общият размер на изплатените от здравната каса средства е в размер на 5 349 260 лв. От тях 387 198 лв. са изплатени на общопрактикуващите лекари, за специализирана извънболнична медицинска помощ са преведени 385 402 лв., за извършени медико-диагностични дейности лабораториите са получили 115 524 лв., а изпълнителите на дентална помощ са отчели по здравна каса дейности в размер на 175 751 лв.
Здравноосигурителните плащания за болнична помощ през май 2013 г. възлизат на общо 2 330 678 лв. От тях за лечение на пациенти по клинични пътеки, клинични процедури и изпълнение на високоспециализирани медицински дейности болниците са получили  1 808 466 лв., а за оказана медицинска помощ на неосигурени родилки са изплатени 12 500 лв.
С решение на Надзорния съвет на НЗОК на болниците, отчели дейност над утвърденият им за второ тримесечие бюджет, са изплатени допълнително още 560 031 лв. От тях за лечение по клинични пътеки и клинични процедури са изплатени 465 364 лв., за лекарствена терапия 78.00 лв и за медицински изделия 94 590 лв.
От 1 май болниците подават към НЗОК ежедневни отчети за изписани и приети пациенти по клинични пътеки и клинични процедури. В персонализираната информационна система /ПИС/ се подава информация и за извършени диагностични, терапевтични и хирургични процедури на пациента в болничното лечебно заведение.
            За отпускане на напълно или частично платени от НЗОК лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за двата отчетни периода на месец април и първият период на май 2013 г. аптеките от областта са получили 1 931 509 

Освобождаване от здравноосигурителни вноски в България на българите в чужбина


        
   Българските граждани, които живеят в чужбина, вече могат да бъдат освободени от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за минали периоди. Подаването на заявление в НАП вече не е обвързано с изискването това да стане преди напускането на страната, както беше до сега.
За да бъдат освободени от здравноосигурителни вноски обаче, българските граждани, живеещи извън родината, трябва да отговарят на няколко условия. Лицата трябва да са български граждани, както и да са били в чужбина най-малко 183 дни през една календарна година. Най-важното условие за освобождаване от плащане на вноски за здраве е подаване на заявление в офиса на НАП по постоянен адрес. Вече няма срок, в който това заявление трябва да бъде представено в НАП. До 8 март 2013 г. законодателството изискваше документът да бъде подаван  преди напускането на България.
Заявлението може да се подаде лично или чрез упълномощено лице. Документът може да бъде изпратен до НАП и по пощата, с обратна разписка.
В офис на НАП Враца от началото на годината са подадени близо 700 заявления за напускане на страната. Заявленията за завръщане са над 100 броя.
            За да се възстановят здравноосигурителни права при връщане в България, в НАП се подава друго заявление - за завръщане. Освен него трябва да се представят и документи, които доказват, че сте били в чужбина повече от 183 дни през една календарна година. Такива документи могат да бъдат например копие от задграничен паспорт, удостоверение от областна дирекция на полицията, документ, издаден от компетентен орган на съответната държава, придружен с точен превод от заклет преводач на български и други.
            Здравноосигурителните права на българи, които са били в чужбина и са подали заявление, могат да се възстановят по два начина. Единият е автоматично след изтичане на шест последователни месеца, през които те се осигуряват за здраве в България. Ако българите, които са били зад граница искат веднага да възстановят своите здравни права, то те трябва да платят еднократно 12 здравноосигурителни вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица. Ако се плащат през 2013г. това са 12 вноски по 33,60 лв.
С последните промени в Закона за здравното осигуряване българските граждани, които са  граждани и на друга държава и не живеят постоянно (повече от 183 дни през календарната година) на територията на страната, не подлежат на задължително здравно осигуряване в България.
Те могат да декларират, че не дължат здравноосигурителни вноски с декларация по образец. Документът се подава в офис на НАП. Това може да стане лично, чрез пълномощник или по пощата с обратна разписка.
            Повече информация и консултации за попълване на всички видове данъчни и осигурителни декларации може  да се получи от кол центъра на НАП на телефон  0700 18 700, на цената на един градски разговор. Кол центърът на приходната агенция работи от 9,00 до 17,30 ч., всеки делничен ден.
Изключения:
Българите, които живеят в страна-членка на ЕС, за периода след 1 януари 2007 г. трябва да имат предвид, че разпоредбите на чл. 40а от ЗЗО, не се прилагат по отношение на периоди, за които съгласно европейските регламенти се прилага законодателството на другата държава-членка на ЕС. Ако спрямо лицето през периода на трудова заетост в другата държава-членка е приложимо законодателството на съответната държава, за този период то ще бъде освободено от задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски в НЗОК. За да удостовери този факт пред Националната агенция за приходите, лицето може да представи формуляр, издаден съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност (напр. А1, Е 101, ЕЗОК, Е 104, Е 106 или аналогичните документи по Регламент (ЕО) № 883/2004 и др.) или друг документ/удостоверение, издаден от компетентна институция на държавата-членка, в който изрично е посочен конкретен период на задължително здравно осигуряване в тази държава-членка. Въз основа на данните, посочени в документа, месеците без данни за здравно осигуряване ще бъдат покрити и ще бъде коригиран здравноосигурителния му статус.

 Юлия Грънчарова