Бисквитки

събота, 6 юли 2013 г.

Врачанските автомоделисти с нови 12 медала




Днес във Враца завърши втория кръг от Държавния шампионат по автомоделизъм за електрически модели. В надпреварата се включиха 25 пилоти от 7 клуба в страната в 5 категории модели-„Електроформула 1/10”, „Електроформула със сток мотор” за деца и мъже, „Електроформула 1/12” и „Тимово надбягване”.
В кралския клас  „Електроформула 1/10”козлодуйския ас Марио Вутов категорично спечели златния медал следван от Никола Кръстев”Стелди еър” София и Николай Георгиев от СТМК Враца. В класовете „Електроформула със сток мотор” за мъже и деца домакините от Враца доминираха и спечелиха и двата комплекта модели. При децата първи е Емил Давидов, следван от Веселин Анимиров и Никола Иванов, а при мъжете над всички бе Александър Георгиев, пред Атанас Георгиев и Никола Иванов. В клас „Електроформула 1/12” първи завърши Кристиян Крумов от СТМК Враца пред Екатерина Венелинова-АЕЦ Козлодуй.
В клас „Тимово надбягване” в двата финала по 24 мин. двойката Марио Вутов-Никола Кръстев навъртяха 155 обиколки и заслужиха златото, следвани от братята Николай и Атанас Георгиеви от СТМК Враца с 132 обиколки, а трети завърши втората врачанска двойка Виктор Робев и Александър Георгиев с 123 обиколки.
Така врачанските автомоделисти записаха в своята сметка 3 златни, 4 сребърни и 5 бробнзови медала. Победителите получиха медали и грамоти. Следващото състезание е в другата събота и неделя в Шумен, където ще се проведе втория кръг от ДШ за модели с ДВГ.

Проливен дъжд прекъсна последната контролна среща на „Ботев”-Враца от лагера в Брестник



 Във втората проверка от началото на подготовката момчетата на Ясен Петров се изправиха срещу „Спартак”-Пловдив. Още от първия съдийски сигнал врачани взеха инициативата и логично откриха резултата в 15-ата минута. Жак Коен проби от ляво и подаде към Александър Киров, който стреля и бранител на „Спартак“ в опита си да изчисти топката си отбеляза автогол. Последваха още няколко опасни положения пред вратата на пловдивчани след вихрени атаки от ляво на Георги Какалов. Жак Коен също бе близо до гол, но ударът му с глава мина покрай вратата. Последва красив удар на Тихомир Найденов от воле, но вратарят със сетни сили изчисти топката, а силен шут на Киров прелетя на сантиметри покрай страничния стълб. Втората част започна отново с натиск на врачани. Три опасни атаки по десния фланг организира тандемът Камен Каменов-Пламен Илиев, но до гол така и не се стигна. Стражът на „Спартак“ спаси опасни удари на Васил Велев и Жак Коен. Така се стигна до 55-ата минута, когато над стадиона в Брестник се изсипа проливен дъжд и превърна терена в басейн. Реферът Светослав Табаков взе решение да прекрати мача за да запази здравето на футболистите. Днес футболистите на „Ботев“ проведоха последното си занимание от тренировъчния лагер в Брестник, след което се завърнаха във Враца. Третата контролна среща на врачани е във вторник /9.07/ от 18.00 часа на стадион „Христо Ботев” във Враца. Възпитаниците на Ясен Петров ще премерят сили с новака в „Б” група „Академик”-Свищов.

петък, 5 юли 2013 г.

Строителни материали за над 128 000 лева влагат в селата




         От понеделник във всички села на община Враца ще започне доставката на строителните материали, които кметовете на малките населени места са заявили, че са им необходими за текущи ремонти на пътища и тротоари. Това стана ясно по време на традиционната месечна среща на кметовете от общината, в която участие взеха също кметът на Враца инж. Николай Иванов и заместник кметовете Светозар Луканов и инж. Николай Йорданов.      Строителните материали са на обща стойност 128 224 лв. като средствата са от общинския бюджет. За ремонтите са предвидени 800 куб. м бетон, 878 бр. заварени мрежи, 260 т трошен камък и 6.5 куб. м дървен материал. Доставчик е врачанската фирма „Бетон Цв”. „Ако в някое от населените места не достигнат материалите, няма да има проблем да се направят допълнителни заявки и да се вземат още, така че да се довършат започнатите обекти” – категоричен бе зам.-кметът Светозар Луканов. Той изрази притеснение единствено относно краткия срок, в който кметовете ще могат да ползват помощта на работниците, ангажирани по програмите за временна заетост. Последните договори изтичат в средата на август. Проблемът обаче трябва да бъде решен на национално ниво с удължаването на срока на програмите или с отварянето на нови програми за временна заетост, тъй като настоящите приключват.
         На срещата бе обсъдена и темата за поддържането и обезопасяването на речните корита и водните басейни. Отчетено бе, че в почти всички села по социалните програми са назначени работници, които да се грижат за почистването на реките. Извършва се регулярно почистване на коритата на реките. В региона няма опасни язовири с изключение на язовир „Сухия скът”, чийто основен изпускател не работи. Язовирът обаче е под постоянно наблюдение, към момента няма опасност от преливане, а през август проблемът с основния изпускател ще бъде решен.
        

Започва нова инициатива „Осинови градинка”



 
         Началото на нова инициатива във Враца обяви днес кметът инж. Николай Иванов. Мотото на инициативата е „Осинови градинка” и в нея могат да се включат собственици на фирми и граждани, които да облагородят зелени площи в града. Идеята бе огласена по време на официалното откриване на новия шадраван, изграден от Цветомил Николов, собственик на врачанското кафене „Кадифе”. „Благодаря на г-н Николов за инициативността и се надявам тя да бъде последвана и от други собственици на заведения и офиси, където в съседство има зелени площи. С общите ни усилия градът ни със сигурност ще изглежда много по-добре” – каза инж. Николай Иванов. „Изграждането и поддръжката на такъв шадраван не струва повече от 30 – 40 лева месечно. Мисля, че всеки бизнесмен в града може да си го позволи” – коментира Цветомил Николов.

Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

Крими хроника



След ОИМ за кражба на два мобилни телефона, извършена на 17.06.2013г. от прозорец на магазин в гр. Враца е установено, че извършител е 14-годишно момче от гр. Враца.
На 03.06.2013г., в УП-Криводол е постъпил сигнал, че от къща  в гр. Криводол, неизвестно лице  е ивършило кражба на мобилен телефон.  След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е  лицето Н.П./47г./ от гр.Враца. Образувано   е дознание.
За времето от 21.00ч. на 04.06.2013г., до 05.00ч. на 05.07.2013г., на територията на селата Крива бара, Бутан и Гложене е проведена комплексна специализирана полицейска операция с цел: предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, осигуряване на добър обществен ред и безопасност на движението.
На 04.07.2013г., за времето от 09:00ч. до 13:00ч., на територията на РУП - Мездра е проведена  СПО по време на която са проверени  20 МПС, 25 лица. Констатирани са нарушения на ЗДвП, които са санкционирани.

Красимир Василев