Бисквитки

петък, 12 юли 2013 г.

„Ботев“-Враца и „Миньор“-Перник в А група?



Няколко столични адвокатски кантори са заявили желание да защитават отборите на „Ботев“-Враца и „Миньор“-Перник след като днес стана ясно, че Българският футболен съюз е нелегитимен. Върховният касационен съд определи това решение и то не подлежи на обжалване. От него става ясно, че трябва незабавно да се свика нов конгрес на БФС и всички решения на футболния съюз от 2009 година насам могат да бъдат атакувани в съда. Така юридически излиза, че отборите на „Ботев“-Враца и „Миньор“ –Перник все още са в „А“ група, тъй като решението за намаляването на клубовете в майсторската група е взето от нелегитимното ръководство на БФС. Другата причина поради която адвокатите са предложили услугите си са задкулисните игри на футболния съюз, които изхвърлиха неправомерно врачанския тим от „А“ група. /Пример: уговореният мач между „Локомотив“-София и ЦСКА завършил при резултат 2:1 в полза на столичните железничари от последния кръг на миналия сезон, където нито една инстанция не се самосезира /. Договорите за ТВ правата и много други решения също са определени като невалидни от Върховния касационен съд. От ръководството на „Ботев“-Враца на този етап отказаха коментар по случая.


Лятното кино на БНТ идва във Враца


    Пътуващото лятно кино на БНТ тази година ще има спирка и във Враца. На 16 юли врачани ще могат да гледат безплатно българския игрален филм „Кецове”. Филмът разказва за шестима младежи, които искат да избягат от своите провали - в семейството, любовта, парите, амбициите, срещите с различните от тях. Те бягат от града, завладян от същите тези различни. Всеки от шестимата се отправя на изток от ада, колкото се може по-далече, край морския бряг, на чист и девствен плаж. Тук пътищата на шестимата се пресичат и откриват пред всекиго от тях надежда за ново начало.
Прожекцията ще се състои в пространството пред Куртпашовата кула, недалеч от Регионалния исторически музей. Началото е в 20.30 ч., а на първата от години вечерна лятна прожекция под открито небе са поканени всички врачани.
Инициативата се реализира съвместно с Община Враца.
         Турнето на лятното кино на БНТ ще премине през 32 града в страната.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

3164 ЛИЦА СА СМЕНИЛИ ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР ПРЕЗ ЮНИ 2013




3164 здравноосигурени лица от общо 192 708 с избор на личен лекар са сменили общопрактикуващия си лекар през юни 2013 г. За сравнение броя на лицата, извършили смяна на личния си лекар през декември 2012 г. е бил 3460 души.
Това показват данните, обработени от интегрираната информационна система на РЗОК-Враца. По последни отчети лицата с непрекъснати здравноосигурителни права са 153 999, а неосигурените – 38 709 души. Общопрактикуващият лекар /ОПЛ/ е длъжен да оказва медицинска помощ на здравноосигурените лица от датата, на която е осъществен избора. Пациентите, които са направили нов избор на ОПЛ представят на новоизбрания ОПЛ извлечение от медицинската документация. Извлечението с копия от необходимата медицинска документация се представя на здравноосигурените лица от предишния ОПЛ.
Най-честите причини за смяна на личния лекар в област Враца са: недоволство от качеството на медицинското  обслужване, неиздаване на направления за консултация с лекар специалист, промяна в местоживеенето на пациентите, лични предпочитания на здравноосигурените лица към общопрактикуващите лекари и др.

Крими хроника


След ОИМ за кражба на мобилен телефон собственост на жител на село Враняк  е  установено, че извършител  е лицето  Б.А./29г./ от гр.Б.Слатина.
На 11.07.13г., в  частен дом в гр.Бяла Слатина са открити  и иззети 38 кутии  цигари от различни марки, без български акцизен бандерол.
B пункт за изкупуване на мляко  в гр. Бяла Слатина, полицейски служители са открили 24 кутии цигари в лицето П.Р./53-годишна/.
Oт 08.30ч.  до 11.30 ч. на територията на  РУП -Б. Слатина е  проведена специализирана операция  във връзка с  нарастване броя на мотоциклетистите и мотопедистите в движението по пътищата, както  и тенденцията на увеличаване на ПТП с ранени  и убити в сравнение със същия период на 2012г.  Проверени са   48 МПС и  66 лица. Констатиран са 21  нарушения.
На 12.07.2012г.,  в 01.05ч. гр.Враца е спрян за проверка лек автомобил ”Рено”, управляван от Ц.И./22г./ от гр.Враца. Пробата  за алкохол е положителна-  0,94 промила .
На 03.01.2013г., в РУП- Мездра е постъпила жалба от 76-годишна жена от с.Старо село, която заявила, че неизвестно лице е изтеглило 200 лева от дебитната  й карта, без да има нейното знание и съгласие. След ОИМ  е установено, че деянието  е извършено от лицето И.П./49-годишна/ от гр.Мездра.
На 11.07.2013г., на територията на община Хайредин е проведена специализирана полицейска проверка за противодействие на разпространението на наркотични вещества. При претърсване  в частен дом, полицейските служители са открили иззели 5 топчета суха листна маса- канабис, 52 семена с неустановен произход, газов пистолет, металотърсач, бойни боеприпаси от различен калибър.
На  територията на с.Остров е проведена специализирана операция  по линия “Наркотични вещества”. В двора на частен имот са намерени  и иззети  7 растения – канабис.  Зелената листна маса  е иззет. Образувано   е дознание. 
На 12.07.2013 г., в 00.35 ч. в гр.Оряхово е спрян за проверка    лек автомобил „Фиат”,  управляван от Т.М./36г./ от с.Галиче. Пробата  за алкохол  е положителна-   1,22 промила.


Автомоделистите ще карат в Шумен



Над 30 пилоти от 9 клуба в страната ще участват в надпреварата във втория кръг от Държавния шампионат по автомоделизъм, който ще се проведе през почивните дни в Шумен. Пилотите ще мерят сили в класовете „Нитро с пулстартер”, „Нитро”, „Формула 2” и „Формула-5”. В отбора на СТМК Враца са включени за участие з.м.с. Дамян Петров, Росен Ралчовски, Кристиян Крумов, Генко Базитов, Виктор Робев, Емил Давидов и Веселин Анимиров.
Победителите в състезанието ще бъдат наградени с плакети и грамоти.

четвъртък, 11 юли 2013 г.

Здравословното състояние на двете момчета, претърпели катастофа късно снощи край село Ракево.




В Спешно отделение на МБАЛ „Христо Ботев” АД – Враца са докарани две момчета в тежко състояние – на 14 и 16 години. Дежурните екипи са оказали незабавна медицинска помощ на пострадалите. В по-тежко състояние, с опасност за живота, е било 14-годишното момче – травма на дясна подбедреница, гръдна травма и тежка черепно - мозъчна травма. След като е реанимиран, пациентът е транспортиран незабавно в УМБАЛ „Пирогов”, в клиниката по неврохирургия.
16-годишното момче е настанено в ОАИЛ при МБАЛ „Христо Ботев” АД – Враца със сътресение на мозъка, мозъчен оток и пневмоторакс на десния бял дроб. При направения скенер не са установени счупвания и травми на други органи. В момента пациентът е опериран, контактен е и без опасност за живота.

Посланикът на Великобритания на визита в атомната електроцентрала



Посланикът на Кралство Великобритания в България Негово Превъзходителство Джонатан Алън посети АЕЦ “Козлодуй” днес, 11 юли 2013 г. Той бе придружен от Карол Суини – директор на дирекция “Високотехнологични производства” в Британската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите (БАНТИ), и от Питър Хендли – ядрен специалист от британската Национална ядрена лаборатория (NLL), работещ с БАНТИ по проекта “Ядрена енергетика” за Централна и Източна Европа. В делегацията бяха включени още Питър Хилър – експерт от NLL, и представителите на Посолството на Великобритания в България Уейн Даймънд – енергиен аташе, и Сашка Евтимова – старши търговски съветник.
В Информационния център Иван Генов – изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”, поздрави гостите и ги приветства с добре дошли в една от най-добрите, по оценки на международните мисии, атомни електроцентрали в света. Той изрази надежда, че установеното добро сътрудничество между експертите от ядрените сектори на България и Великобритания ще продължи и занапред. Н. Пр. Джонатан Алън благодари за възможността той и воденият от него екип да се запознаят на място с работата на българските ядрени енергетици. Посланикът на Великобритания посочи, че визитата е една добра възможност за обмяна на опит и експертни мнения в областта на атомната индустрия.
Иван Андреев – директор на дирекция “Развитие и модернизации” в АЕЦ “Козлодуй”, представи пред делегацията актуалното състояние на ядрените мощности и перспективите пред българската АЕЦ.
В рамките на визитата британският посланик и придру
жаващите го лица посетиха 440-мегаватовия втори блок, който е в процес на извеждане от експлоатация, както и работещия 1000-мегаватов шести енергоблок.


Семинар на ВАНО в АЕЦ "Козлодуй"

От 8 до 11 юли българската атомна централа бе домакин на международен семинар на Московския център на Световната асоциация на ядрените оператори – WANO. Темата “Проучване за локализиране на стопилката след тежка авария за реактори ВВЕР – 1000/320” събра 34 експерти от ядрената индустрия и научните среди от Армения, България, Германия, Иран, Русия, Украйна, Унгария, Финландия и Чехия.
Във фокуса на работната програм
а бяха усилията на специалистите да се намерят оптимални решения за локализиране на стопилката след тежка авария като част от общата цел – повишаване на надеждността и гарантиране на безопасната експлоатация на атомните централи. Срещата предостави възможност за запознаване и обсъждане на съвременните подходи за реализиране на различни предложения за технологични и конструктивни решения. Всички участници бяха единодушни, че споделянето и прилагането на експлоатационния опит е най-добрата превенция и средство за поддържане на високо ниво на ядрената безопасност. В тази връзка представената информация ще даде възможност да се обединят усилията на експлоатиращите организации за намиране на обосновани и оптимални решения в тази посока.
Днес, 11 юли, съгласно програмата на форума, участниците в семинара посетиха Учебно-тренировъчния център на атомната централа, където Емилиян Едрев – директор “Производство”, ги запозна със състоянието на АЕЦ “Козлодуй” и с плановете за нейното развитие. Чуждестранните експерти разгледаха машинната и командната зала на шести енергоблок, както и други обекти на площадката на АЕЦ.


сряда, 10 юли 2013 г.

Поставиха нова беседка при „Вратцата”


  Нова беседка е монтирана недалеч от емблематичния проход „Вратцата”. Инициативата е на общинското ръководство, а служители от администрацията поставиха новата придобивка в района под Алпийския дом. Беседката се намира недалеч от познатия на врачани пешеходен маршрут, който върви покрай коритото на река Лева. Новата беседка е на стойност 3 800 лв.
  

Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”

Вицепремиерът Златанова обяви началото на мащабна кампания сред бенефициенти




Инициативата се реализира от мрежата от Областни информационни центрове в цялата страна
Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова обяви началото на мащабно проучване сред бенефициенти, което ще премине под мотото „Научени уроци“. Целта на инициативата, която се изпълнява на територията на цялата страна от мрежата от областни информационни центрове, е да се установят къде са критичните места при изпълнението на проекти, финансирани със средства от европейските фондове и да се предложат начини за тяхното преодоляване.

„През текущия програмен период наистина администрацията се презастраховаше, усложняваше процедурите и не разбирахме, че еврофондовете са предназначени главно за хората, а не за удобството на държавната администрация. Целта ни е да обхванем максимален брой бенефициенти на различни по вид проекти, за да видим с какви проблеми те са се сблъсквали...“, обясни още вицепремиерът.

За инициативата е разработена анкетна карта, която обхваща всички етапи на изпълнение на проект – от кандидатстването, до финалното отчитане. Цялата мрежа от областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз в България ще търси проактивно бенефициенти на всички оперативни програми.

След като данните бъдат събрани и анализирани, ще бъдат организирани кръгли маси по очертаните слаби места при изпълнението на проекти, за да се предложат работещи идеи за преодоляването им.

Всички предложения ще бъдат обобщени и предоставени на управляващите органи на оперативните програми. Вицепремиерът подчерта, че разчита изключително много на конструктивизма на администрацията, за да постигнем наистина улесняване на бенефициентите при сигурни и ефективни процедури.

Централният информационен и координационен офис, който отговаря за методическата подкрепа на мрежата от Областни информационни центрове, ще публикува регулярно на Единния информационен портал www.eufunds.bg данни за развитието на инициативата.
Информация за инициативата и анкетната карта можете да получите във всеки областен информационен център. 

За контакти:
092/627431