Бисквитки

петък, 9 август 2013 г.

УВАЖАЕМИ ПОТРЕБИТЕЛИ,




Уведомяваме ви, че поради извършване на ремонтни дейности по водния цикъл на гр. Враца, водоподаването е спряно в Промишлена зона,  кв. „72“, района между „Стария пазар“,   ул. „Симеон“ и бул. Васил Кънчов в гр. Враца  до 17:00 часа.


За информация:
Диспечери – 0889316774
Безплатен телефон на потребителя (само от мрежата на БТК): 080019229

Домът на енергетика се превърна в притегателен културен център за жителите и гостите на Козлодуй

С разнообразната си дейност в сферата на изкуството и културата, в своята повече от 20-годишна история. В афиша на културния дом присъстват концерти, балетни и шоу програми, театрални постановки за деца и възрастни. В залите му се провеждат творчески срещи, конференции и семинари. В изложбеното фоайе на Дома на енергетика представят свои творби утвърдени и млади художници, гостуват със свои колекции различни галерии. Експозициите се обновяват обикновено на две седмици.
Домът на енергетика привлича жителите на града и община Козлодуй с богатите възможности за обучение и творческа дейност, които предоставя: индивидуално музикално обучение по пиано и цигулка, студио за изобразително изкуство, самодейни състави, езикови курсове за деца и възрастни и др. За качеството на обучението и за високите достойнства на художествените продукции говорят многобройните награди, спечелени в национални и международни конкурси и множеството покани за гостувания и турнета в България и в чужбина.
Изграден на около 4000 кв. метра разгъната площ, Домът на енергетика разполага със съвременна и отлично поддържана материално-техническа база, създаваща много добри условия за провеждане на конференции, семинари, изложения и др.:

  • Зрителна зала – с 470 седящи места, оборудвана с модерна озвучителна уредба (вградено озвучаване – 1500 W, преносими озвучителни системи – 500, 1500 и 3000 W); сцена с въртящ механизъм; сценично осветление; оркестрина; пиано.
  • Зала “Кафе театър” – със 100 места. Има възможност за озвучаване и за мобилно подреждане на местата.
  • Камерна зала – със 120 места, малка сцена, роял и пиано.
  • Фоайе – изложбени пана по 6 кв. м.

О Б Я В Л Е Н И Е




Община ВРАЦА със съдействието на общини:  Берковица - област Монтана, Вършец област Монтана и Криводол – област Враца
  

      О  Б  Я  В  Я  В  А  Т,  в съответствие с чл. 128 (1) и (2), че е изработен и предоставен  на разположение в  цитираните общински администрации и в интернет страниците им „ПУП – ПАРЦЕЛАРЕН ПЛАН ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ЗАХРАНВАЩ ВОДОПРОВОД ОТ ЯЗ.”СРЕЧЕНСКА БАРА” ДО ГР.ВРАЦА”.
      С решение № 471/11.06. 2012 година на Министерски съвет е обявен за „Обект с национално значение” и съгласно чл.156(а) от ЗУТ  всички органи и лица извършват административно обслужване или съгласуване по този закон в срокове, с една втора по-кратки от предвидените.
       Предвид на горното, чл.128(5) и във връзка с чл.156(а) от ЗУТ  заинтересуваните лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта за подробен устройствен план до съответната общинската администрация.
      

Коментари на общински съветници от Враца



КРАСИМИР ДОНОВ: ПРИТЕСНЕНИЯТА НА ЖИТЕЛИТЕ НА КВ. КУЛАТА СА ОСНОВАТЕЛНИ
Притесненията на жителите на кв. Кулата, ж.к. „Сениче“ и с. Нефела, които внесоха сигнал до Общински съвет – Враца, подкрепен от 269 души, се оказаха основателни, заяви на редовното заседание Красимир Донов, общински съветник от СДС.
Той представи Протокол на временната комисия, сформирана с решение на Председателски съвет. В работната група бяха включени Ангел Иванов от „Свободен избор“, Мирон Драганов от БСП и Светослав Арнаудов от ЗНС.
Съветниците се срещнаха с председателя на Инициативния комитет Ивайло Иванов, както и с жители на квартала, след което изготвиха протокол за констатираните обстоятелства. Становището на комисията е, че посочените проблеми при изпълнение на водния цикъл са факт и е необхоима намесата на управата на града.
В тази връзка бе и питането на Красимир Донов, който настоява кметът да посочи какви мерки ще бъдат предприети и кога ще бъдат изпълнени ангажиментите, поети към жителите на кв. Кулата, ж.к. „Сениче“ и с. Нефела.

МАЛИНА НИКОЛОВА: ЖИТЕЛИТЕ НА ЗГОРИГРАД ЩЕ ЗАТВОРЯТ ПЪТЯ КЪМ ПЕЩЕРАТА „ЛЕДЕНИКА“
„Жителите на с. Згориград заплашиха, че ще затворят пътя към пещерата „Леденика“, ако Община Враца не се съобрази с исканията им. Хората настояват да бъде възстановена амортизираната пътна настилка в населеното място, вследствие преминаващата тежкотоварна техника и извършваните през годините частични ремонти епизодично” - каза председателят на местния парламент Малина Николова.
Тя допълни, че жителите на Згориград са обезпокоени от тежкото състояние на моста и подпорната стена под църквата.
Настояват и за изграждане на алтернативен път, успоредно на реката, по който да преминават тежкотоварните автомобили.
„Необходимо е да запознаете Общински съвет – Враца с предприетите от Вас действия за предоставяне на целеви средства от Републиканския бюджет за финансиране на превантивни дейности от Националната програма за защита при бедствия по чл.18 от Закона за защита при бедствия на обекти и съоръжения в Община Враца, като тези в с.Згориград и всички останали населени места с подобни проблеми в община Враца, с отправено искане към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.
                Необходимо е да предоставите за сведение на Общински съвет – Враца и резултатите от проверка на назначена от Вас комисия за установяване основанията за ползване и извозване на материал от мина „Плакалница” на юридическото лице, което я управлява, както и да предоставите самото разрешително за тази дейност“, каза в заключение Малина Николова.









Д-Р ЕМИЛИЯН КЮРКЧИЙСКИ: ВРАЧАНИ НЯМАТ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОБХОДНИЯ ПЪТ
„Врачани не са запознати и не разполагат с достатъчно информация относно строителните дейности на Оряховско шосе, преди бензиностанцията на „ЛУКОЙЛ”. Гражданите искат да знаят как ще бъде организирано движението в този участък - кръгово движение, надлез или подлез? Как ще се извърши съединяването с пътя за Видин и с пътя за Криводол?“, каза на редовното заседание общинският съветник от БСП д-р Емилиян Кюркчийски.
Той допълни, че общинската администрация следва да намери начин чрез медиите да популяризира техническите характеристики и макета на съоръжението.

МАРГАРИТА ДРАГАНОВА: ТРЕВОЖНА Е СИТУАЦИЯТА С ГРОБИЩНИТЕ ПАРКОВЕ
Общинският съветник от групата на ГЕРБ Маргарита Драганова постави на вниманието на кмета изключително сериозен проблем, свързан с гробищните паркове.
„В Общински съвет – Враца са получени сигнали от граждани, свързани с изчерпване  капацитета на новия гробищен парк. Хората са обезпокоени и затова поставям следните въпроси:
                1. Какъв е остатъчният капацитет към настоящия момент на Нов гробищен парк като брой гробни места. За какъв период от време той ще бъде изчерпан, според статистиката за смъртност на предприятието, което управлява тази дейност?
                2. Какви действия са предприети от Общинска администрация – Враца за осигуряване на гробни места в обществен терен със специално предназначение, каквито са гробищните паркове, при условията на изчерпване на капацитета на съществуващите такива?“, заяви Маргарита Драганова.

четвъртък, 8 август 2013 г.

СИГНАЛИ ЗА ИЗВЪРШЕНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ



 На 07.08.13г. в 06.00ч. в РУП-Враца е получено съобщение от Г. Р. от  гр.Враца, който е заявил, че Н.Л. е запалило входната врата на жилището му . Входната врата на апартамента е напълно унищожена и е опушена етажната площадка на втория етаж. Нанесената щета в процес на изясняване. Намерена е информация за лабораторна обработка.
            По случая в РУП-Враца е образувано ДП.
На 07.08.13г. в 09.00 ч е получено съобщение от Б. И. – инженер във фирма, че на 06./07.08.13, Н.И след проникване и срязване от 2 шахти е извършил кражба на  86  метра телефонен кабел  .Открити са трасологични следи.
Започнато е ДП по описа на РУП-Б.Слатина.
 На 07.08.2013 г. в РУП-Мездра е получен сигнал от жител на с. Цаконица, който съобщава, че през нощта на 06/07.08.2013 г., НИ е срязал около 120 м. меден проводник, собственост на фирма за електроснабдяване и около 30 м. меден проводник, собственост на Община-Мездра, от едно междустълбие на улица в с. Цаконица. Щетите са в процес на изясняване. На място е изпратена ДОГ и е извършен оглед, като не са намерени следи за лабораторна обработка.
По случая е образувано ДП по описа на РУП-Мездра
 На 07.08.2013г. в РУ„ПОЛИЦИЯ”-Козлодуй е получено съобщение от Д. Г. от гр.Козлодуй за това, че е въведен в заблуждение от НЛ, което е поканил в дома си на горепосочения адрес от където му е била отнета сумата от 2800лв. в банкноти с различен номинал.
По случая в РУП-Козлодуй е образувана преписка.

 РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ:
На 11.07.13г. в РУП Враца е постъпила жалба от гражданин от гр. Враца за това, Й. В. и В. Ш. и двамата от с. Скравена, като тъжителя е поверил МПС-то марка „Пежо-Боксер” собственост на фирма с. Лиляче, с цел извършването на транспортна дейност за фирмата на жалбоподателя, като от месец декември на 2012г. не са се явявали на работа, укривали са се и  не са върнали МПС-то. 
На 04.08.13г. в гр. София, служители на 2-ро РУП към СДВР са установили товарния автомобил и ползвател, В. Ш. Микробусът е иззет с протокол за доброволно предаване от 2-ро РУП на СДВР и докаран в гр.Враца,за доизясняване на случая,за което е образувана преписка.
 На 07.08.2013 год. в 08.30.ч. в РУП Оряхово е получено съобщение от В. И.  от с.Селановци, че НЛ след като е свалило метална решетка и е взломило прозорец е проникнало в хранителен магазин и е извършило кражба на неустановени по вид и количество цигари, хранителни стоки и сумата от 12 лв.в монети. От проведените бързи ОИМ се установи,че извършители на кражбата са:И Б. от гр.Лом и Б. П. от гр.Белоградчик.Част от вещите са намерени и предадени с протокол за доброволно предаване.
  На 07.08.2013 г. в гр. Роман, при извършена проверка на Х. Х. от с. Дерманци е установено, че същия извършва търговска дейност, като продава нарязан /насипен/ тютюн без български акцизен бандерол. Установени и иззети са 2 кг. такъв тютюн пакетиран в 11 найлонови пакета.
Образувано е ЗМ по описа на РУП-Роман.

БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО:
Данни за станали ПТП
1. На 07.08.2013г. около 17:00ч. в гр.Враца катастрофират като се блъскат л.а. „Ауди А6” собственост и управляван от П. К. от гр.Враца кат.”В” стаж 2 г. и л.а. „Волво”, управляван от Л. Д. от гр.Враца кат.”В” стаж 16г.
Убити и ранени:няма.Щети по МПС:100лв
Причини:отнемане на предимство
Водачите са изпробвани за алкохол с техн.ср-во „Алкотест-Дрегер”с, като пробата е отрицателна.
 На 07.08.2013г.  около 11.50ч. в гр.Б.Слатина, катастрофират като се сблъскват товарен автомобил „Мерцедес Спринтер” 311, собственост на фирма и управляван от Ц. К. от гр.Плевен и л.а. „Нюндай ИХ 35” собственост на фирма от гр.София и управляван от М. М. от с.Паволче. Водачите са  е изпробвани за наличие на алкохол с техническо средство Дрегер-Алкотест, който е отчел отрицателен резултат за двамата
Убити и ранени няма.Щети по двете  МПС за около 500лв.
Причини:Неправилна маневра при движение на заден ход от водача Ц. К..
  На 07.08.11 г. към 15.30 ч. на път III-134, на около 3км. от с.Бъркачево посока с.Попица, катастрофира  като се преобръща два пъти на платното за движение и излиза в ляво по посока на движението си,  лек автомобил „Форд Фиеста”,собственост и управляван от М. К. от гр.София,  водач кат. В,М,  на отчет в КАТ-София, стаж-3 месеца. Водача е   изпробвани за наличие на алкохол с техническо средство Дрегер-Алкотест, който е отчел отрицателен резултат.
Ранен е водача М. К. който е настанен в „ХО” на МБАЛ-гр.Б.Слатина  с комоцио /мозъчно сътресение/ под наблюдение без опасност за живота.Возещата се на предна дясна седалка В. М. от гр.София, е настанена в ХО с фрактура на раменна кост на дясна ръка  и возещата се на задна седалка М. К. е с охлузни рани по тялото, прегледана  и освободена.
            Щети по МПС за  около 2000 лв.
            Причини: Несъобразена скорост с особеностите на пътя.
            Започнато е ДП по описа на РУП-Б.Слатина


Двама нови подписаха с “Ботев”

Двама нови футболисти подписаха договори с отбора на “Ботев”-Враца. Това са централният защитник Владимир Байрев и халфът Кристиян Димитров. 24-годишният Байрев е юноша на “Ботев”-Пловдив. Играл е още за отборите на “Чавдар”-Етрополе и “Раковски”-Русе. Кристиян Димитров е на 20 години и за последно е играл в тима на “Добруджа”. Юноша е на варненския “Черно море”. Днес двамата футболисти подписаха договори с ръководството на “Ботев”-Враца. “Контрактите на Байрев и Димитров са за една година, с опция за удължаването му с още една”, коментира Валентин Станчев. Спортният директор на врачани съобщи, че новите попълнения ще са на разположение на наставника Ясен Петров за втория кръг на първенството в “Б” група срещу “Витоша”-Бистрица в събота. “Дали ще бъдат включени в групата за двубоя обаче ще реши само старши-треньорът”, допълни Станчев.

сряда, 7 август 2013 г.

Мнения на общински съветници от Враца



ДВА ПРОБЛЕМА ПОСТАВИ ЗА РЕШАВАНЕ ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТНИК ИВАН УЗУНОВ
Независимият общински съветник Иван Узунов постави на вниманието на кмета два изключително сериозни проблема, за които е бил сезиран от врачани.
Първият касае евентуално настаняване на бежанци от Сирия в част от сградите на военното поделение.
Вторият се отнася до помещение, намиращо се до ТЕЛК, което се е превърнало в сборище на наркомани и е в окаяно състояние.
Иван Узунов настоява администрацията да провери каква е действителната ситуация и да излезе с конкретни мерки за решаване на тези проблеми.

ТАТЯНА ВАСИЛЕВА: КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ ИЗГОТВИ СТРАТЕГИЯ В ОБРАЗОВАНИЕТО
„Крайно време е да се изготви стратегия за образованието в Община Враца. Образованието, възпитанието, опазването на живота и здравето на децата е приоритетна и важна задача на всяка община. За да се постигнат тези цели е необходимо да се направи цялостен анализ на състоянието на системата, да се набележат приоритетите и целите, мерките и начините за постигането им, да се разработи стратегия  в общинското образование“, заяви на редовното заседание общинският съветник от групата на ГЕРБ Татяна Василева.
Тя допълни, че тази стратегия трябва да начертае бъдещото развитие на предучилищното, средното и професионалното образование в община Враца до края на мандата.
„Втора година комисията по образование към Общински съвет – Враца поставя въпроса за разработването на стратегия в общинското образование. Проблемите се задълбочават и нарастват, особено в детските заведение. Създаването на тази стратегия е наложителна. Затова поставям конкретен въпрос - Кога ще бъде създадена и внесена за обсъждане в общинския съвет „Стратегия за развитие на образованието в Община Враца”, попита Василева.

ВАСИЛ ДРАГАНОВ: КВ. БИСТРЕЦ МОЖЕ ДА ОСТАНЕ БЕЗ ДЕТСКА ГРАДИНА
„Всяка година детската градина в кв. Бистрец спира да работи по 2 месеца през лятото. Това създава големи проблеми на работещите хора, които няма къде да оставят децата си. Принудени са да ги местят за два месеца във Враца, което не е най-доброто решение“, заяви на сесията общинският съветник от БСП Васил Драганов.
Той допълни, че този режим на работа ще накара много от жителите на кв. Бистрец да преместят трайно децата си във врачански детски заведения, което ще доведе до окончателно затваряне на градината.
Васил Драганов настоява за незабавен отговор, поради сериозността на проблема.


БОРИСЛАВ СТОЕВ: В СЕПИРАРАЩАТА ИНСТАЛАЦИЯ СА ВЛОЖЕНИ БЛИЗО 5 МИЛИОНА, А НЕ СЕ ЕКСПЛОАТИРА
                „Милиони са вложени в изграждане на сепариращата инсталация, а експлоатацията й се бави вече месеци наред. Толкова ли сме богати и можем ли да си позволим такъв лукс?“, попита на сесията зам.-председателят на Общински съвет – Враца Борислав Стоев.
                Той описа фактическото състояние в момента и допълни, че съоръжението е завършено на 9 януари 2013 година. На 18 март дружество „Екопроект“ е получило Комплексно разрешително, а на 1 април е издадено и Разрешение за ползване. Въпреки наличието на всички необходими документи за експлоатация, обществената поръчка за избор на оператор на сепариращата инсталация е обявена едва на 19 юли, т.е. близо 4 месеца по-късно, след направена проверка от комисията по екология при общинския съвет.
„Община Враца участва в „Екопрект“ със 75%, но не проявява никаква загриженост за състоянието на дружеството. То е генерирало значителни разходи във връзка със сепираращата инсталация, които не може да възстанови. В това число са разходи за издаване на Комплексно разрешително, за ел.енергия, както и за подръжка на съоръженията. Само за персонал похарчените средства са около 20 000 лева“, заяви от трибуната Борислав Стоев.
Той допълни, че общината не е упражнила необходимия контрол и обектът е бил приет, въпреки че са констатирани течове от покрива на фонарното осветление, теч от покрива на сухата камера, течове от водостоци и улуци, теч на навеса за съхранение на балиран отпадък. В резултат на това е наводнен пулта за управление на вентилационната система за отвеждане на дим и топлина, която е в неизправност и в момента. Стигнало се е до спиране на ел.захранването, вследствие на което сградата  е лишена от система за пожарогасене и пожароизвестяване, т.е. е пожароопасна.
Не са предприети никакви действия по закупуването на необходимите фургони за персонала, съгласно ЗБУТ, и на необходимото оборудване от спомагателни  машини и съоръжения за извършване на сепарирането.
„В обявената от Община Враца обществена поръчка са заложени изисквания, които не биха могли да бъдат покрити от нашето дружество – „Екопроект“ - /участниците за последните 3 г. да имат оборот от 4 600 000 лв. от услуги по предварително обработка на отпадъци и да имат поне една поръчка за сепариране за същия период/. Така ли смятате да защитавате интересите на общинските дружества?“, попита Стоев.
Конкретните въпроси на Стоев бяха:
1.            Какви са причините за забавянето от близо 4 месеца, като за това време Община Враца губи пари от излишно депониране /съгласно ПМС 207/2010 г./?
2.            Какви са причините за възлагане на Обществена поръчка за Оператор на СИ, без Общински съвет – Враца да е запознат с финансово-икономическия анализ на дейността, без да са водени разговори в комисиите на съвета?
3.            Кой допусна възлагане на външна фирма, след като Община Враца има свое дружество, създадено за тази цел, на което може да се извърши пряко възлагане на дейността,  и  което притежава всички необходими разрешителни. Разгледани ли са бъдещи възможности за публично-частно партньорство в инвестиции за оборудване за СИ и в инсталация за Механично-биологично третиране и компостиране?
4.            Как биха съжителствали заедно фирма-оператор на СИ и общинско дружество, използващи заедно везна, ток, вода, охрана?
5.            Какви допълнителни разходи ще заплаща Община Враца във връзка със сепарирането: ток, вода, разрешителни и мониторинг, освен таксата за сепариране?
6.            Как ще се оцени степента на амортизация на СИ след 5 г. при договор с външен оператор, след като в Проекто-договора  няма предвидена клауза за опазване и стопанисване на СИ?
7.            Защо като предмет на обществената поръчка е записано: „Предмет на откритата процедура за възлагане на обществена поръчка е избор на изпълнител за услуги – дейности по предварителна обработка (сортиране) на смесени битови отпадъци, генерирани на територията на община Враца.“ т.е къде е община Мездра?
8.            Какви действия са предприети до този момент за отстраняване на забележките от фирмата-изпълнител /30.07.13 г. е КРАЕН срок за отстраняването им/ и какви действия ще се предприемат в тази връзка?