Бисквитки

петък, 30 август 2013 г.

Промяна в движението във Враца




         От 7 ч. на 31 август (събота) до 21 ч. на 1 септември (неделя) ще бъде затворено движението по ул. „Стоян Заимов” от площад „Св. Софроний Врачански” до бул. „Мито Орозов” във Враца. Промяната на движението се налага, поради изпълнението на проекта за водния цикъл.



Влагат над 400 кубика бетон в ремонти по селата





         Днес изтича крайният срок, в който кметовете на селата в община Враца трябва да подадат своите заявки за необходимите им количества бетон и трошен камък. Материалите ще бъдат използвани за ремонти на тротоари и улици. Това стана ясно днес на редовната месечна среща на кметовете от малките населени места, която бе водена от зам.-кмета Николай Йорданов. Общинската управа предвижда да раздаде общо над 400 кубически метра бетон, като доставката ще е за сметка на общинския бюджет. Циментът за бетона е осигурен със споразумение за дарение между „Холсим” и Общината, за което общинското ръководство благодари на дружеството. Ремонтите по селата ще се извършват с помощта на 140 безработни, които са наети от Общината по Националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост”.
         Зам.-кметът Николай Йорданов се ангажира всички амортизирани контейнери за боклук по селата да бъдат подменени с нови, като старите ще се ремонтират и ще останат за резерв.

Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

“АЕЦ Козлодуй-Нови мощности” ЕАД получи разрешение за избор на площадка на ядрено съоръжение


На 28 август 2013 г. председателят на Агенцията за ядрено регулиране („АЯР“) д-р Лъчезар Костов връчи на изпълнителния директор на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД – Валентин Илиев разрешение за определяне местоположението на ядрено съоръжение (избор на площадка) по смисъла на чл. 15, ал. 4, т. 1 от Закона за безопасно използване на ядрената енергия. Издаденото разрешение е в отговор на постъпилото писмено заявление от страна на дружеството на 13.12.2012 година, с което на практика се стартира техническата част на лицензионната процедура за изграждане на нова ядрена централа.
 Подаденото заявление е част от процедурата по изпълнение на решение на Министерския съвет от 11 април 2012 г., с което бе дадено принципно съгласие за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“.
В полученото разрешение се уточняват задълженията на “АЕЦ Козлодуй - Нови мощности” ЕАД, свързани с избора на площадка за ново ядрено съоръжение. Те включват осигуряване изпълнението на инженерните проучвания и изследвания, необходими за разработване на проектните основи и оценките на безопасността и впоследствие за одобряване на избраната площадка.
Издаденото разрешение е в съответствие със Закона за безопасно използване на ядрената енергия и изискванията на Наредбата за реда за издаване на лицензии и разрешения за безопасно използване на ядрената енергия.
Изборът на площадка е първата стъпка от техническата част на лицензионната процедура за изграждане на нова ядрена централа. Следващата стъпка е одобряване на избраната площадка от Председателя на АЯР.

Детска глъчка в почивна база на АЕЦ “Козлодуй”



Пореден знак на внимание към децата със специални потребности от селищата на Община Козлодуй отправи атомната централа. От 25 до 30 август 36 деца, родители и педагози имаха възможността да бъдат близо до природата в гостоприемната обстановка на Почивно-оздравителния комплекс “Леденика” на АЕЦ “Козлодуй” във Врачанския Балкан, където на тяхно разположение бяха всички услуги на комплекса.
Дните на почивка за малките гости бяха изпълнени с разходки по горските пътеки, весели игри в басейна на Почивно-оздравителния комплекс и с радостта да са заедно в една приятелска, дружелюбна и грижовна среда.
В края на престоя си всички те настояха да изкажат своята благодарност към ръководството на АЕЦ “Козлодуй” за реалната социална подкрепа, чрез която им бе осигурена една пълноценна ваканция.

Крими хроника




            На 27.08.13г., в РУП-Враца е получено съобщение за увредени 7 машини за кафе на различни места  в гр. Враца. Извършена  е  кражба на монети, а материалните щети са на обща стойност около 1 700 лева. След  ОИМ и ПСД е установено, че извършители на деянието са четири лица на възраст от 13 до 17 години.
На 29.08.2013г., в РУП-Враца е получено съобщение от търговски работник, който заявил, че клиент се възползвал от невниманието му  и представил банкнота с номинал 1 000 лв. /емисия от 1994г. извън обръщение/, с която закупил  2 кутии  цигари, а като ресто му били върнати 100 лв. След ОИМ е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното лице К.А./55г./  от гр.Враца. 
На 30.08.13г., в 02.00ч.гр.Враца е спрян за  проверка  лек автомобил „Фолксваген”, управляван от И.Х./27г./ с.Средец, Смолянска област. Пробата за алкохол е положителна- 1,67 промила. Образувано   е дознание. 
На 29.08.2013г., в 19.50 ч.в гр.Мездра е спрян за проверка лек автомобил “Мерцедес”,  управляван от В.А./41г./ от гр.Мездра. Пробата за алкохол на водача е положителна-  1,64 промила.
За времето от 10.00ч. до 11.00ч., от 15.00ч. до 16.00ч. и от 21.00ч до 22.00ч. на 29.08.2013г.,  на територията на РУП - Козлодуй е проведе комплексна СПО с цел: противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал, противодействие на престъпността, опазване на реколтата и пожарна безопасност при прибирането на селскостопанска продукция, превоз на живи животни и продукти от животински произход. Констатирани са 3 нарушения по ЗДвП.
 Регионален говорител на МВР:
       Красимир Василев
                                                                         

С Ъ О Б Щ Е Н И Е


   “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че днес, 30.08.2013г, поради отстраняване на авария, водоподаването ще бъде спряно до 14:00 часа в ж.к. „Река Лева“ между улиците: „Хр. Ботев“,  „Оборище“, „Остри връх“ и ул. „Река Лева“ в гр. Враца.

ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774