Бисквитки

събота, 7 септември 2013 г.

Враца празнува деня на Съединението


С националния химн и издигане на българския трикольор във Враца започнаха тържествата в деня на Съединението. 128 години след тази паметната дата на площада пред сградата на Община Враца се събраха общественици и граждани, за да отдадат своята признателност към делото на славните ни прадеди. Сред официалните лица бяха кметът на Враца инж. Николай Иванов, народните представители инж. Петя Аврамова, инж. Тотю Младенов и Венцислав Лаков, областният управител Венцислав Василев, председателят на общинския съвет Малина Николова, заместник областният управител Борислав Банчев, секретарят на областната администрация инж. Слави Димитров, и зам.-кметът Красимир Богданов.
„Посланията и примерът на героите от Съединението са живи и днес. Съвременните поколения на България четат в страниците на онези славни събития уроци по мъдрост, уроци за бъдещето! На нас, днешните поколения, е отредено да работим за своите градове и села в нелеко време, време на предизвикателства и трудности, за които няма предписания. Нека бъдем още по-единни за постигане на големите цели, които стоят пред нас, за големите очаквания, които имат нашите съграждани и за още по-доброто бъдеще на нашата Родина – Република България!” – призова в тържественото си слово кметът на Враца инж. Николай Иванов.
След края на официалната церемония в градската концертна зала бе представен спектакълът „Силата на България” с участието на народната певица Гуна Иванова и танцова формация „Майсторите на танца”. Спектакълът изпълни сърцата на врачани и гостите на града с родолюбие и патриотизъм.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

четвъртък, 5 септември 2013 г.

Поздрав от кмета на Враца


Уважаеми съграждани и гости на Враца, 
на 6 септември отбелязваме едно от най-светлите събития в българската история – Съединението на Княжество България с Източна Румелия! Тази дата и до днес е символ на единението на духа и волята на всички българи, независимо от тяхната социална или политическа принадлежност.  Празник, който ни изпълва с патриотизъм и признателност и ни напомня, че само обединени сме силни!

         Скъпи съграждани и гости, нека помним деня на Съединението и запазим в сърцата си пламъка на неговите вдъхновители!




                                               Инж. Николай Иванов
                                               кмет на Община Враца

Делегация от Враца замина за Суми




         Делегация от Враца замина тази сутрин за побратимения град Суми, за да вземе участие в тържествата за деня на украинския град. Празникът се отбелязва винаги в първата събота на септември и тази година в него ще се включат зам.-кметът Николай Йорданов и секретарят на Община Враца Иван Жеков. На 7 септември градът Суми ще отбележи 358 години от своето основаване. Лично Геннадий Минаев - кметът на побратимения град - изпрати покана за участие в тържествата на делегация от Враца.



Даниела Хитова,

                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”

                                                                 

Крими хроника


За времето от 18.00ч. до 22.00ч на 04.09.2013г., на територията на с.Върбица е проведена специализирана полицейска операция с цел: противодействие на незаконния добив,транспортиране и съхранение на  дървен материал. Нарушения не са констатирани.

На 04.09.2013г., в 18.30ч. в РУП-Козлодуй се е явил 67-годишен мъж  от гр.Козлодуй, който е заявил, че около 12.30ч. същият ден, на домашния си телефон получил  обаждане от мъж, който му съобщил, че снаха му е със счупен крак и се нуждае от спешна операция, за която ще трябва сумата от 3000 лв. Около 16.00ч. мъжа предал парите на непознато лице, а след това отишъл до болницата в гр. Козлодуй, където разбрал, че е бил измамен от мним лекар.   Образувано  е дознание.

За времето от 09.00ч. до 10.00ч., от 15.00ч до 16.00ч и от 21.00ч до 22.00ч. на 04.09.2013г., на територията на РУП - Козлодуй е проведена  комплексна специализирана полицейска операция с цел: противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал, противодействие на престъпността, опазване на селскостопанска продукция, превоза на живи животни и продукти от животински произход. За констатирани нарушения са издадени 2 акта и два фиша по ЗДвП. 

За времето от 21.00ч. на 04.09.2013г. до 05.00ч. на 05.09.2013г.,  на територията на с.Гложене, с.Бутан, ромската махала в гр.Козлодуй е проведена специализирана полицейска операция с цел: предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, осигуряване на добър обществен ред и безопасност на движението. Проверени са МПС и  питейни  заведения. Съставен е един акт по ЗДвП. 

За времето от 21.00 ч. на 04.09.2013 г.  до 05.00ч. на 05.09.2013 г., на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО за противодействие на битовата  престъпност и повишаване на сигурността в малките населени места на територията на РУП-Оряхово. Проверени са :  3 питейни заведения,  15 МПС, 22 лица. Съставени са 3 акта и 5 фиша.

В РУП-Роман е получено съобщение за кражба на мобилен телефон от хранителен магазин  в гр. Роман. След ОИМ е установи, че извършители на  кражбата са две лица на възраст 15 години и 23 години.

На територията на РУП-Роман е проведена специализирана проверка за незаконна търговия и разпространение на акцизни стоки без български акцизен бандерол. В лицето Д.В./23-годишна/ от  с. Буковлък, полицейски служители са намерили  и иззели 41 плика  с нарязан тютюн, без акцизен бандерол.

В 09.50ч., в РУПолиция”-Враца е получено съобщение за противозаконно отнет лек автомобил „”Фолксваген Пасат ”. Колата  е била паркирана на неохраняем паркинг на ул.”Ген. Леонов”. Работата по случая продължава.

В 16.35ч. на кръстовище  в гр. Мездра, лек автомобил ”Фиат”,  управляван от Д.Г./32г./ от с.Лик, блъснал 77-годишна жена, която пресичала уличното платно на пешеходна пътека. Пробата за алкохол на водача е  отрицателна. Образувано  е дознание.



05.09.2013г.                                    Регионален говорител на МВР:

          гр. Враца                                                /Красимир Василев/

                                                                         

сряда, 4 септември 2013 г.

Слаба оценка получиха футболистите на “Ботев”-Враца

за представянето си от началото на шампионата. Това стана ясно днес на среща между кметът на Община Враца Николай Иванов в качеството му на председател на врачанския футболен клуб и спортно-техническият директор на “Ботев” Валентин Станчев.
Оценката за изиграните пет мача до момента е слаба”, съобщи Станчев. Той допълни, че в понеделник Николай Иванов ще проведе среща и с футболистите.
 

Крими хроника




На 03.09.13г., в 14.50ч. гр.Враца е спрян за проверка  лек автомобил  „Форд”,  управляван от  Л.Л./44г./ от гр.Враца. Пробата за алкохол на водача  е положителна-  2,62 промила. Образувано  е дознание.
На 04.09.13г., в 01.13ч.гр.Враца, при проверка на лек автомобил  Мазда”  е установено, че водача- К.И./23г./ от гр. Враца, шофира след употреба на алкохол-  2,04 промила.
         На 03.09.13г., при претърсване  в къща  в село Власатица, полицейските служители са открили  52  кутии с цигари от  различни марки, без български акцизен бандерол.
На 03.09.13г., в 12.50ч. гр.Враца е извършена проверка на лек автомобил „Форд”,  управляван от  М.Д./60г./ от гр.Враца. Пробата за алкохол е положителна- 1,10 промила.
След ОИМ по сигнал от 07.08.2013г. за откраднат мобилен телефон  е установено, че извършител е лицето М.Т./25-годишна/ от гр.Бяла Слатина.
 На 03.09.2013г.,  в частен дом  в с.Михайлово са намерени 7кг. суха листна маса/тютюн/, без български акцизен бандерол. Образувано  е дознание. 
 За времето от 09.00ч. до 12.00ч. и от 21.00ч до 22.00ч. на 03.09.2013г., на територията на РУП - Козлодуй е проведена  комплексна СПО с цел: противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал, противодействие на престъпността, пожарна безопасност при прибирането на селскостопанска продукция,  превоз на живи животни и продукти от животински произход. Установени са 3 нарушения на ЗДвП.
         След ОИМ за кражба на мобилен телефон от таксиметров автомобил в гр.Оряхово, извършена  на 20.08.2013г. е установено, че извършител е 37-годишната А.Б. от гр.Оряхово.
На 03.09.2013г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана полицейска проверка по линия на „Незаконно притежаване на огнестрелно оръжие”. В къща  в село Селановци са намерени  и иззети: самоделно направено устройство наподобяващо пушка,  въздушна пушка без фабричен номер, боеприпаси.  Образувано е дознание.
За времето от 21.00 ч. на 03.09.2013 г.  до 05.00ч. на 04.09.2013 г., на територията на РУП-Оряхово е проведена с цел:  противодействие на битовата  престъпност и повишаване на сигурността в малките населени места. Проверени са  12 МПС и 20 лица. Констатирани са 4 нарушения на ЗДвП.
На 03.09.2013г., около 15:35ч. край село Люти дол катастрофират: лек автомобил „Тойота”,  управляван от П.Ц./41г./ от гр.София,  влекач „Мерцедес” с прикачено към него полуремарке,  управляван от П.Т./41г./ от с.Згориград, товарен автомобил ”Сеат”,  управляван от Р.И./40г./ от гр.Враца.  Леко ранен е пътник от лекия автомобил „Тойота”. Причини за катастрофата: несъобразена скорост от  водача на  л.а. „Тойота”, който   се блъснал в насрещно движещия се влекач, отклонил се и блъснал движещият се пред него т.а.”Сеат ”. Пробите за алкохол на тримата водачи са отрицателни.


 Регионален говорител на МВР:

         Красимир Василев

                                                                         

Врачанските полицаи заслужиха среброто


Преди минути в курортния комплекс „Златни пясъци” завърши републиканското първенство по плажен футбол за служители в системата на МВР. В последната си среща врачанските полицаи биха колегите си от Пазарджик с 5:2 и си заслужиха сребърните медали от първенството. Врачани стигнаха до победата с голове на Георги Иванов-3 , Светослав Божинов и Ивайло Данчев по един. Златните медали станаха притежание на полицаите от СДВР - София, а бронзовите на представителите на ОД на МВР Пазарджик. Бившия футболист на „Ботев”Враца Ивайло Данчев спечели приза за голмайстор на турнира с 9 гола. Победителите ще бъдат наградени тази вечер с купи, медали и грамоти.
Огнян Филипов 


вторник, 3 септември 2013 г.

Шест гола на Ивайло Данчев



Днес в морския курорт „Златни пясъци” започна Републиканското първенство по плажен футбол за служители на МВР. Надпреварата се организира от Варненската областна дирекция на МВР и Спортната асоциация на МВР.
Преди минути завърши първата среща от надпреварата, в която врачанските полицаи победиха колегите си от домакините Варна със 7:5. Отлично се представи Ивайло Данчев, който работи като полицай в АЕЦ-Козлодуй, нанизвайки в тази среща 6 попадения. Утре врачани срещат отбора на СДВР-София, а в четвъртак са финалите.  
Огнян Филипов

“Ботев”-Враца приема тима на “Монтана”

Северозападно дерби в 1/16-финалите от турнира за Купата на България. Според изтегления днес жребий в първия мач отборът на “Ботев”-Враца приема тима на “Монтана”.  “Абсолютно нормален жребий. Можеше и да е по-тежък с отбор от “А” група. Разстоянието между двата града е близо и двубоят ще може да бъде наблюдаван от повече фенове”, коментира спортният директор на “Ботев”-Враца Валентин Станчев.В тази фаза на надпреварата се включват отборите от “А” и “Б” група, както и четирите зонални първенци. Първите срещи са на 18 септември, а реваншът на 23 октомври.
Мария Георгиева

Три концерта за празника на Съединението




         С три концерта във Враца ще бъде отбелязан денят на Съединението. В навечерието на 6 септември, в четвъртък от 18 ч., врачанската симфониета ще изнесе празничен концерт пред сградата на Драматично-кукления театър. В петък тържествата ще започнат в 10 ч. с концерт пред читалище „Развитие” на градския духов оркестър. В 10.30 ч. пред сградата на Община Враца е началото на официалната церемония по издигането на националния флаг. Веднага след това, в 11 ч., в градската концертна зала ще започне концерт на Гуна Иванова и танцова формация „Masters of the dance”, посветен на 128-та годишнина от Съединението на България.

Още пет дни приемат заявки за панаира




         Само пет работни дни остават до крайния срок, в който в Община Враца ще се приемат заявки за участие в традиционния есенен панаир. Срокът за подаване на заявленията е до 17 ч. на 10 септември. До момента документи са представили 67 фирми, от които 10 заявления са за питейни заведения. Разрешителните за разполагане на преместваеми съоръжения ще се издават от 11 до 13 септември  включително и ще се получават лично от заявителите или упълномощени от тях лица, след заплащане на такса в Центъра за административно обслужване на Община Враца. При издаването на разрешението се заплаща депозит от 500 лева за почистване на терена. Този депозит се възстановява след  като ползвателят почисти терена при приключването на ползването му.  Настаняването на търговците ще е от 10 до 17 ч. на 12 и 13 септември.
Официалното откриване на врачанския есенен панаир е на 14 септември от 18 часа.




Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”