Бисквитки

събота, 21 септември 2013 г.

ЗАПОЧНА ПЛАНОВИЯТ ГОДИШЕН РЕМОНТ НА ШЕСТИ БЛОК


Днес, 21 септември 2013 г., в 01 часа и 33 минути 1000-мегаватовият шести блок на АЕЦ “Козлодуй” бе спрян за планов годишен ремонт.
В рамките на престоя ще бъдат извършени планираните ремонтни дейности и профилактика на оборудването и системите на блока. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво и ще започне своя 19 горивен цикъл.
Предвижда се ремонтната кампания да приключи в края на месец октомври.
Другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ “Козлодуй” – пети енергоблок, работи със 100% натоварване съгласно разрешението на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).




петък, 20 септември 2013 г.

Ботев”-Враца няма друга алтернатива освен да спечели трите точки срещу “Спартак”-Варна

Това заявиха от ръководството на врачанския тим. “Победата срещу “Монтана” за Купата на България няма нищо общо с първенството и трябва максимално бързо всички да се настроят на друга вълна. Няма лесни мачове. Това, което държим е футболистите да играят със спокойствие и увереност. Длъжни сме да дадем всичко от себе си за да спечелим трите точки срещу “Спартак”. Победа срещу варненския тим ще даде глътка спокойствие”, коментира спортният директор на “Ботев” Валентин Станчев. Той допълни, че повече от всякога отборът има нужда от подкрепата на верните привърженици и се надява, че те ще бъдат утре на стадион “Христо Ботев”. В състава на врачани няма наказани футболисти. Под въпрос е участието на Александър Киров, който е с контузия в коляното. Футболистът бе заменен принудително в 24 минута на мача с “Монтана”.
 Мария Георгиева

Крими хроника

На 19.09.2013г., по време на специализирана полицейска проверка в защита на интелектуалната и индустриална собственост,  на територията на обособения „Врачански панаир 2013г.”, служители от сектор ПИП/Икономическа полиция/ съвместно със служители на Патентно ведомство на Република България извършиха проверка в обект нает от М.Г./24-годишна/ от гр.Вършец. Установено е, че лицето използва в търговската си дейност запазени търговски марки означени с надписи „PUMA”,  „ADIDAS”, „NIKE” и “BENCH”, за които не може да представи фактури и сключени договори с притежателите на изключителните права на тези марки. Артикулите са иззети. По случая е образувано дознание  за извършено престъпление по чл. 172 б, ал. 1 от НК.
По време на проверката е проверен  и  обект нает от лицето С.С./23-годишна/ от гр. Берковица. Намерени  и иззети са търговски стоки с надписи „PUMA” и „ADIDAS”, за които не са представен фактури и сключени договори с притежателите на изключителните права на тези марки.
Около 11:50ч. в гр.Враца , ул.”Г.С.Раковски”,   лек автомобил „Рено ”, управляван от И.В./65г./ от с.Борован, блъснал на пешеходна пътека 52-годишна жена, след което напуснал мястото на катастрофата.
След ОИМ за кражба на месингови ВиК части,медни ел.проводници от частен дом в село Галатин,  е установено, че извършител  е лицето И.К./23г./ от с.Долно Озирово.
         За времето от 14.00ч. до 18.00ч. на 19.09.2013г., на територията на с. Чирен, с.Девене и с. Три кладенци  е проведена специализирана полицейска проверка с цел: повишаване чувството за сигурност на гражданите,противодействие на битовата престъпност, кражба на животни от частни домове и превантивни мерки срещуу престъпления от всякакъв вид.
Констатирани нарушения – няма.
След ОИМ по  за кражба на: ел. винтоверт, ел.дрелка, ъглошлайф , 8 кутии с винтове и 50 литра дизелово гориво, е установено, че  извършители на деянието са криминално проявените лица:  С.Д./17г./ и И.И./35г./ от село Търнава
         На 19.09.2013г.,  в 22.15 ч. в гр.Б.Слатина  е спрян за проверка лек автомобил „Тойота” ,управляван от Д.Д./45г./ от гр.Б.Слатина. Пробата за алкохол е  положителна- 1,50 промила.
         На 18.09.13г., в 22.00ч. в землището на с.Враняк, лицето М.А./22г./ е било простреляно от неизвестно лице. М.А. е с нараняване на десния крак, настанен е  в МБАЛ-Враца.       По случая е започнато досъдебно производство.
След ОИМ за кражба на акумулатор от лек автомобил ”Ауди 80”, паркиран на  паркинг на ФСМП гр.Козлодуй, е установено, че извършители са два непълнолетни лица от гр. Козлодуй  и село Гложене.
На територията на РУП - Козлодуй е проведена комплексна СПО по противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал, противодействие на престъпността, опазване на селскостопанска продукция,  превоза на живи животни и продукти от животински произход. Констатирано   е  едно нарушение на  ЗДвП.
 Oт  112 е получено съобщение, че в землището на с.Крушовица,  лице извършва сеч на гора общинска собственост. Изпратеният на мястото полицейски патрул не е установил нарушител, но след ОИМ е установено, че извършител  е лицето М.С./57г./ от с.Крушовица.


20.09.2013г.                                     Регионален говорител на МВР:
          гр. Враца                                                /Красимир Василев/
                                                                         


Изявени спортисти получиха грамоти от кмет


         Кметът на Враца инж. Николай Иванов връчи днес  грамоти за високи спортни постижения. Медалите от европейски, балкански и държавни първенства са завоювани от врачански спортисти през летните месеци. Сред наградените бе спортист № 1 за 2012 г. Асен Асенов, който спечели европейска титла по кик бокс. Негов треньор е Ангел Иванов. На държавни първенства призови отличия спечелиха автомоделистите Росен Ралчовски и Дамян Петров с треньор Огнян Филипов, състезателите по тенис на маса Калоян Зашев, Петър Караджов и Мартин Търновалийски с треньор Красимир Ангелов, шахматистите Георги Игнатов и Стивън Василев с треньор Красимир Бочев. Кметът награди и 17 състезатели по таекуон-до и техните треньори Ирена Цветкова и Илия Цветков.
За доброто си представяне на балкански първенства грамоти получиха и ветераните Георги Костов и Катя Семкова (лека атлетика) и  Славчо Каменов (плуване). На церемонията присъства зам.-кметът Красимир Богданов, Росица Стаменова – гл. експерт за Северозападна България на МФВС, треньори и близки на състезателите. Всички треньори изказаха благодарност към кмета и общинското ръководство за финансовата подрепа към спортните клубове. От своя страна инж. Николай Иванов благодари на състезателите за високите спортни постижения и пое ангажимент и в бъдеще Общината да подкрепя спорта.

 Даниела Хитова,гл. експерт „Връзки с обществеността”

                                                                  

четвъртък, 19 септември 2013 г.

Кмет връчва грамоти на изявени спортисти

Кметът на Враца инж. Николай Иванов ще връчи грамоти за високи постижения на спортисти от общината, завоювали медали на държавни и международни състезания през летните месеци. Церемонията ще се състои в петък – 20 септември – от 11 ч. в заседателната зала на Общината. Пръв сред отличените ще бъде спортист № 1 за 2012 г. Асен Асенов, който наскоро стана европейски шампион по кик бокс. До него ще застанат състезатели от спортовете кик бокс, автомоделизъм, борба, шахмат, лека атлетика, плуване, водна топка и таекуон-до. Трима от призьорите са ветерани.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

  “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че днес, 19.09.2013г, поради отстраняване на авария на ул. „Скакля“, причинена от строителни дейности по проекта за водния цикъл на гр. Враца, водоподаването ще бъде спряно в блокове „Химик“ от № 1 до № 10 и бл. „Ясен“ докато строителните фирми не отстранят аварията.



ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774




ОБЩИНА ВРАЦА СПЕЧЕЛИ ПРОЕКТ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ


Община Враца спечели проект „Устойчиви и ефективни общински политики” по Оперативна програма “Административен капацитет 2007–2013 г.”, приоритетна ос І.„Добро управление”, подприоритет 1.3 „Ефективна координация и партньорство при разработване и провеждане на политики”, бюджетна линия BG051PO002/13/1.3-07. Неговата основна цел е подобряване процеса на разработване, прилагане и мониторинг на общински политики за устойчиво развитие на Община Враца. Проектните дейности са насочени към  оценка на ефективността на съществуващите механизми за консултиране с обществеността, последвана от разработване и  въвеждане на методикa за мониторинг на изпълнението на конкретни политики от общинската администрация. Проектните дейности включват и оценка на изпълнявания общински план за развитие и разработване на новия общински план за развитие за периода 2014 – 2020 г. Предвидено е и обучение на 80 служители на общинска администрация и представители на структури на гражданското общество, свързано с прилагане на правилата и методиките за мониторинг и контрол при изпълнението на политиките за стратегическо планиране и управление.
Бюджетът по проекта е 78 хил. лева, а неговата продължителност е 8 месеца. Разработването на стратегически документи на общината, съобразени с новите реалности и актуалните интереси на местната общност ще подобри работата на местната власт и ще допринесе за прилагането на съгласувани и ефективни политики за изпълнение на общи за държавата и за община Враца цели.


Крими хроника

 На 18.09.2013г., в „Пътна полиция” -Враца, при извършване на проверка по повод промяна на регистрацията на лек автомобил „Пежо” собственост на жител на Уровене е установено, че идентификационния номер на рамата на автомобила е подправен. Работата по случая продължава. Образувано   е дознание. 
На 29.08.2013г.,  в РУП-Враца е постъпил сигнал от жена от гр. Сандански, която  е заявила, че  за времето от 21.08.2013г. до 11.00 часа на 22.08.2013г., неизвестно лице е извършило неправомерни тегления на сумата от 490.00 лева от дебитна карта собственост на брат й, починал на 21.08.2013г. в гр. Враца.  След ОИМ е установено, че извършител на деянието е лицето С.С./54г./ от гр. Враца.
На 19.09.13г., в 00.10ч. в  гр.Враца е спрян за проверка  лек автомобил „Опел” ,управляван от И.И./39г./ от гр.Враца. Пробата  за алкохол е положителна- 1,47 промила.
 След ОИМ  за кражба на телевизор и дамска чанта с принадлежности собственост на жител на с.Търнава, е установено, че  извършители на деянието са криминално проявените лица: С.Д./17г./ и И.И./36г./ от същото село.
 На .18.09.2013г.,  на територията на  РУП-Бяла Слатина е  проведена  СПО с цел: ефективно противодействие на престъпността ,осъществяване контрол по спазване правилата за движение по пътищата ,установяване и задържане на извършители на противоправни деяния и осигуряване на добър обществен ред. Съставени са 2 акта по ЗДвП , 1 акт по ЗБЛД
 За времето от 07.00ч. до 19.00 ч на 18.09.2013 г., на територията на гр.Мездра е проведена специализирана полицейска операция  за противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Не са констатирани нарушения.
За времето от 10.00ч. до 11.00ч., от 11.00ч до 12.00ч. и от 19.00ч до 21.00ч. на 18.09.2013г., на територията на РУП - Козлодуй е проведена комплексна СПО по противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал, противодействие на престъпността, опазване на селскостопанска продукция, превоза на живи животни и продукти от животински произход.Констатирани са 3 нарушения, за които са издадени  2 акта по Закона за горите и 1 фиш по ЗДвП.
За времето от 21.00ч. на 18.09.2013г. до 05.00ч. на 19.09.2013г.,  на територията на с.Гложене, с.Бутан и ромската махала в гр.Козлодуй е проведена комплексна специализирана полицейска операция с цел предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, осигуряване на добър обществен ред и безопасност на движението.Констатирани са 4 нарушения, съставени са:  1 акт по ЗДвП, 1 акт по КЗ,   1 фиш по ЗДвП.

По време на СПО проведено на 18.09.2013год. в гр.Мизия е извършена проверка на  мотопед  /нерегистриран/, управляван от В.Д./43г./ от гр.Мизия. Пробата за алкохол е положителна – 1,56 промила.
За времето от 09.00ч.  до 16.00ч. на 18.09.2013г., на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО по линия на незаконен добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Няма констатирани нарушения.
За времето от 08.30ч.  до 17.30ч. на 18.09.2013г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО с цел: противодействие и превенция на престъпност и повишаване сигурността на територията на УП-Мизия.  Констатирани  са  7 нарушения, за които са съставени:    2 акта по ЗДвП,  1 акт по КЗ,   5 фиша по ЗДвП.
На 18.09.2013г., за времето от 14:00ч. до 17:00ч. на територията на РУП - Роман е проведена специализирана полицейска проверка.  Констатирани са  3 нарушения на ЗДвП.
На 18.09.2013г., на територията на РУП-Роман е проведе СПО с цел: противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Няма констатирани нарушения.
 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

сряда, 18 септември 2013 г.

Дамян Петров ще кара в Румъния



Най-титолувания врачански моделист Дамян Петров заминава за румънската столица Букурещ, където през почивните дни ще вземе участие в Международното състезание Гранд При Румъния по автомоделизъм. Врачанския ас е по покана на Румънската национална федерация и ще кара в клас „Формула 2”. Заедно с Дамян за румънската столица ще пътува и младия врачански моделист Кристиян Крумов за механик.

Крими хроника


След ОИМ по сигнал за кражба на 500 лева от ветеринарен комплекс в гр.Враца, извършена на 09.07.2013г.  е установено, че извършител е лицето Б.А./40г./ от гр. Враца.
 На 03.09.2013г., в РУП-Враца е постъпил сигнал за кражба на велосипед, паркиран пред къща  в гр. Враца. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е лицето Д.Д./20г./ от гр. Видин.
За времето от 19.00ч. на 17.09.2013г. до 03.00ч на 18.09.2013г., на територията на селата: Горно Пещене, Тишевица, Вировско, Върбица, Голямо Пещене и Мраморен  е проведена специализирана полицейска проверка с цел: повишаване чувството за сигурност на гражданите,противодействие на битовата престъпност, кражба на животни от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Проверени са МПС, учебни заведения, питейни заведения. Не са констатирани нарушения.
След ОИМ за кражба на две кози и две ярета, извършена на 16.09.2013г, от къща  в село Борован  е установено, че извършител е лицето И.В./21г./ от същото село.
На 17.09.13г., в магазин  в с.Соколаре,  при съвместна проверка от служители на ТМУ-Лом и служители на РУП-Б.Слатина, са намерени и иззети 19 кутии цигари , без акцизен български бандерол
На 17.09.13г., в с.Тлачене,  при извършване на съвместна проверка от служители на ТМУ-Лом и РУП-Б.Слатина са намерени и иззети 16 кутии цигари, без български акцизен бандерол.
На 17.09.2013г., на територията на  РУП-Б. Слатина е  проведена СПО с цел: противодействие на престъпността ,осъществяване контрол по спазване правилата за движение по пътищата ,установяване и задържане на извършители на противоправни деяния и осигуряване на добър обществен ред. Констатирани са 5 нарушения. Съставени са 1 акт по ЗДвП ,4 фиша и 1 акт по ЗБЛД.
На 17.09.2013г., от 08.30ч.  до 12.30 ч. и от 20.00 до 01.00 на 18.09.13г.,   на територията на  РУП –Б. Слатина е  проведена СПО с цел: ефективно противодействие на престъпността ,осъществяване контрол по спазване правилата за движение по пътищата ,установяване и задържане на извършители на противоправни деяния и осигуряване на добър обществен ред.. Проверени са 27 МПС и 52 лица, 2 заложни къщи.   Констатирани са 20  нарушения.
На 17.09.2013г., за времето от 09.00ч. до 16.00ч. на територията на РУП Мездра е проведена СПО за  противодействие и превенция на престъпления против собствеността. Проверени: 6 търговски обекта, частни домове. Задържано е  1 лице във връзка с извършена кражба. Съставени  са 4 фиш по ЗДвП, проверени лица- 12бр
За времето от 14.00ч. до 22.00 ч. на 17.09.2013г.,  на територията на селата: Дърманци, Лик, Ослен Криводол и Типченица е проведена СПО с цел: противодействие на незаконния добив,транспортиране и съхранение на  дървен материал.  Нарушения на се констатирани.
За времето от 10.00ч. до 11.00ч., от 15.00ч до 17.00ч. и от 21.00ч до 22.00ч. на 16.09.2013г.,  на територията на РУП-Козлодуй е проведена комплексна СПО по противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал, противодействие на престъпността, опазване на селскостопанска продукция, превоза на живи животни и продукти от животински произход. Проверени са 14 МПС и 34 лица. Констатирани са 3 нарушения по ЗДвП.
За времето от 08.30ч.  до 17.30ч. на 16.09.2013г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО по линия на противодействие и превенция на престъпност и повишаване сигурността на територията на УП-Мизия.  Проверени 15 МПС и   22 лица. Констатирани  са 14 нарушения.
На 17.09.2013 г. , на територията на РУП-Роман е проведена СПО с цел: противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал, на територията на РУП-Роман, съвместно със служители на ДГС-Мездра. Няма констатирани нарушения. 
На 18.09.2013г., в 02.19ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от продавач в денонощен магазин в гр.Враца, бул.”В.Кънчов”, който е заявил, че около 02.15ч. непознати лица използвайки невниманието й са извършили кражба на сумата от 1300 лева от касов апарат в   магазина. Образувано   е дознание.
 Регионален говорител на МВР:
      Красимир Василев

                                                                          

вторник, 17 септември 2013 г.

Ръководството на “Ботев”-Враца не прие оставката на Ясен Петров

Ръководството на “Ботев”-Враца не прие оставката на старши-треньора Ясен Петров, която бе подадена след двубоя от 6-ия кръг на първенството с “Ботев”-Гълъбово. Причината да не бъде приета оставката на Ясен Петров е, че футболистите са се застъпили за треньора и са поели изцяло отговорността за слабото представяне на тима от началото на шампионата. От Управителния съвет на врачани съобщиха, че са били помолени от играчите да направят всичко възможно и да задържат в клуба старши-треньора. Късно снощи бяха подадени още две оставки – на спортния директор Валентин Станчев и на помощник – треньора Тодор Гарев. Ръководството на “Ботев” прие оставката на Гарев, но Станчев остава на работа в клуба. Така в утрешния двубой от 1/16-финалите за купата на България срещу “Монтана” врачанският тим ще бъде воден от Ясен Петров, а негови помощници ще са Румен Ненов и Илия Войнов. В състава няма проблеми с контузени и наказани футболисти и в последния момент ще се преценява, кой ще попадне в стартовата единадесеторка. Двубоят започва от 17.00 часа на стадион “Христо Ботев” във Враца. Главен рефер на мача ще е Владимир Вълков. Ще му асистират Румен Иванов и Радослав Фисински. За четвърти съдия е определен Димитър Буров.

Крими хроника

На 15.092013г., около 04:00ч. в гр.Враца с.Згориград, лек автомобил  „Фолксваген Голф” управляван от Е.К./28-годишна/ от гр.Враца, катастрофира  в паркирани на улицата леки автомобили  „Мазда 323” и „BMW”. Пробата за алкохол на водача  е положителна- 1,48 промила.
         На пътя от  гр.Враца за пещера „Леденика” полицейски патрул забелязал  в земен път лек автомобил „BMW”.  В автомобила са установени лицата П.А./27г./ и  М.Н./29г./ от гр.Враца. В автомобила  е намерено прахообразно вещество, което при полевия тест е реагирало  на метамфетамин. Образувано   е дознание.
         На 15.09.13 г. в гр.Б.Слатина, при полицейска проверка  в частен дом са намерени  и иззети 3 плика съдържащи  суха листна маса с общо тегло 8.84гр., която при направения полеви наркотест реагира на канабис.  Иззети са  и 13 полиетиленови съдържащи прахообразно вещество което при направения полеви наркотест реагира на амфетамин с общо тегло 24 грама.При извършения личен обиск на лицето е намерена и иззета кафява на цвят субстанция - хероин.
 На територията на РУП Мездра е проведена СПО с цел: предотвратяване, пресичане на престъпления свързани с разпространяването на наркотични вещества. Съставени са 1  фиш по ЗДвП и 1протокол по  чл.69 от ЗМВР
На територията на РУП - Козлодуй е проведена комплексна СПО за противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал, противодействие на престъпността, опазване на селскостопанска продукция , превоза на живи животни и продукти от животински произход. Констатирани са 2 нарушения на ЗДвП
На 15.09.2013г., в 20.50ч.  от тел.112 в РУП Оряхово е получено съобщени за пожар в пчелин   в землището на гр.Мизия, при който са изгорели напълно около 30  кошери с пчелните семейства. Пожарът е загасен от служители на РСПБЗН-Оряхово.
                                   Регионален говорител на МВР:
                                                  /Красимир Василев
                                                                         


Израелският посланик посети Враца


         На официално посещение във Враца бе делегация, водена от израелския посланник в България негово превъзходителство Шаул Камиса Раз. Делегацията включваше също съпругата му Арца Камиса Раз, архитектът Ицхак Липовецки и съпругата му Рут Джейкъбсън. Гостите бяха приети от кмета на града инж. Николай Иванов. На срещата бяха разгледани възможностите за сътрудничество и съвместна работа по проекти, сред които е създаването във Враца на модерен център за професионално обучение на кадри. Привличането на туристи бе друга обсъждана тема. „Враца ще стане спирка на излаелските туристи, които идват в България. Тук има изключителна комбинация между история, природа и много добри хора” – каза посланник Раз.
Поводът за визитата бе откриването във Враца на пътуващата изложба „Истории от Израел”, подредена в художествената галерия на Регионалния исторически музей. На 15 пана с фотографии са представени различните лица на съвременен Израел – евреите и арабите, религиозните и нерелигиозни хора, пустинята и градовете. „При нас винаги се намира начин тези различни неща да действат заедно” – обобщи при откриването Шаул Камиса Раз. Кметът инж. Николай Иванов и зам.-кметът Красимир Богданов бяха сред официалните гости на откриването на изложбата и последващия концерт на известния израелски музикант Амир Гвирцман. Прочутият джазмен изпълни виртуозно популярни и традиционни мелодии от различни страни и континенти. Публиката дълго аплодира младия талант. В края на концерта кметът на Враца инж. Николай Иванов благодари на своите гости за прекрасната вечер на израелската култура в града.


 Даниела Хитова, гл. експерт „Връзки с обществеността”

                                                                  

понеделник, 16 септември 2013 г.

Детските градини получиха дарение


         Седемнадесетте детски градини във Враца получиха дарение в началото на учебната година. На площадките за игра на малчуганите бяха поставени 27 детски съоръжения. Благородният жест е на дарител на Общината, който е пожелал анонимност.


Кметът на Враца откри новата учебна година в две училища


            На тържественото откриване на новата учебна година в две училища във Враца днес специален гост бе кметът на общината инж. Николай Иванов. „Първият учебен ден отново ни поднася празничното си настроение – един пъстър  букет от спомени за отминалото лято,  вълнения от срещата с новото, което предстои и надеждите за успешна учебна година! Най-нетърпеливи са нашите първокласници – всичко за тях е ново, непознато! Затова искам към тях да се обърна с най-добри чувства, с хубави и топли пожелания: Нека страховете бързо си отминат и да откриете в родното училище най-доброто място за вашите мечти, за знания и отдих! Добре дошли в училище, мили деца!” – с тези думи кметът приветства първолаците в НУ „Св. Софроний Врачански”. В словото си той пожела успех на всички ученици и на преподавателите, без чийто труд и всеотдайност успехите са невъзможни. Тази година в училището влизат 96 първокласници, а възпитаниците му са общо 405. Всички те заедно ще подготвят предстоящата 105-годишнина на училището, която се отбелязва през тази година. За здравето и преуспяването на учениците и техните преподаватели траянополският епископ Киприян отслужи водосвет и молебен.  След края на тържеството учениците влязоха в училището под арка от цветя.  Всеки от първокласниците получи лично от кмета подарък – книжката „Здравей, училище!”, която съдържа любими детски стихове от българските класици Иван Вазов, Петко Славейков, Младен Исаев, Елисавета Багряна, Веса Паспалеева, Калина Малина, Стоян Михайловски и други. Всичките 583-ма първокласници днес ще получат книжката-подарък от кмета.
            С признателност и родолюбие ученици и преподаватели в СОУ „Васил Кънчов” са събрали музейна експозиция, която отвори врати в първия учебен ден. В нея са подредени предмети, вещи, книги и фотографии, свързани с живота и делото на Васил Кънчов и с историята на училището, носещо неговото име. Сред уникалните експонати са макет на къщата на видния врачанин, ученическа униформа от миналото, указът, с който бившият държавен глава Тодор Живков присъжда орден „Кирил и Методий” на училището. В знак на почит церемонията по откриването на новата учебна година се състоя пред паметника на Васил Кънчов, който бе издигнат неотдавна по инициатива на учениците и педагозите от училището. „Успех на всички ученици от СОУ „Васил Кънчов”, достойни за името на своя патрон – един голям наш съгражданин, горд българин и родолюбец! И нека все по-често срещаме бъдещи успешни мениджъри и специалисти с диплом от това училище! Община Враца, каквито и трудности да се явяват, ще бъде гарантът  за  поддържане и обогатяване на учебната база, ще търсим  обществена подкрепа за успешна образователната дейност,  за по-добри стандарти. Желая на всички здраве, щастие и много радостни мигове!” – каза в тържественото си слово кметът инж. Николай Иванов. Директорът на СОУ „Васил Кънчов” Димитър Марков връчи на кмета почетен плакет за особените му заслуги и личен принос за реализирането на „епохалното дело врачани да имат паметник на един от най-великите наши съграждани”.


Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Инж. Петя Аврамова бе гост на откриването на новата учебна година в Краводер


Народният представител от ПП ГЕРБ инж. Петя Аврамова присъства на откриването на новата учебна година в ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, с. Краводер, Община Криводол.  Тя поздрави учители, ученици и родители с вълнуващия празник – Първият учебен ден!
„Уважаеми учители, обучавайте и възпитавайте с всеотдайност децата, защото те са най-голямото богатство на България! Вие скъпи родители, подкрепяйте своите деца в бъдещото им развитие като достойни и образовани личности. А вие мили ученици, бъдете отговорни и усвоявайте знанията, защото само така можете да се реализирате успешно! Бъдете здрави и на добър час на всички!”, пожела инж. Аврамова.
След тържественото откриване на новата учебна година, директорът на училището г-жа Юлиана Михайлова покани гостите да разгледат класните стаи. По време на огледа тя обясни, че на сградата е извършен цялостен ремонт през пролетта на 2013 г. по Национална програма „Оптимизация на училищната мрежа” с подготвен и спечелен проект през 2012 г. Подменена е дограмата, ремонтирани са покривът и ВиК инсталацията, изцяло обновени са и класните стаи, осигурено е ново и съвременно оборудване за повишаване качеството на учебния процес.

През 2007 г. в училището е разкрита професионална паралелка с прием след 7 клас по специалност „Производство на тапицирани изделия” с двегодишен курс на обучение. След завършването й, учениците получават свидетелство за професионална квалификация – І степен. „Това е начин децата по-дълго да бъдат по родните си места и възможност за превенция на отпадането на ромските ученици от училище. За предстоящата учебна година приемът е вече реализиран! Към момента средищното училище разполага с 2 учебни работилници по дървообработване и кабинет по шивачество. Също така се работи по проект „Подобряване качеството на образование чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес”, поясни Михайлова. 

ВЕЦ “КОЗЛОДУЙ” ПУСНАТ В ДЕЙСТВИЕ



Днес в 11.45 ч. ВЕЦ “Козлодуй” бе включена в паралел с енергийната система на страната. Пусковите операции започнаха в ранните часове на 16 септември. ВЕЦ-ът разполага с две турбини с обща мощност 5 мегавата. Те се задвижват от воден стълб с височина 7.5 метра. За задвижването на турбините се използва водата от топлия канал на атомната централа, която се връща в река Дунав.

В края на август бяха направени изпитания на пълна мощност. На 4 и 5 септември бе извършена проверка от държавна приемателна комисия, а на 13 септември дружеството получи разрешение за ползване от Дирекцията за национален строителен контрол.

С работата си новата водна централа дава допълнителен принос към електропроизводството с нулеви въглеродни емисии в България.

Едноличен собственик на капитала на ВЕЦ “Козлодуй” е “АЕЦ Козлодуй” ЕАД.





Удари звънецът в Природо-математическата гимназия във Враца

Директорът на гимназията Таня Василева поздрави учениците с добре дощли.

ВиК Враца стана шампион

От 9 до 13 септември 2013 г. в комплекс „Гранд Хотел Варна“  -  „Св. Св. Константин и Елена“ се проведе Десетата национална работническа спартакиада на работещите във ВиК сектора в Република България.
         Лично министърът  на регионалното развитие г-жа Десислава Терзиева откри юбилейното издание на спартакиадата, а Зам. министъра
г-н Добромир Симидчиев награди победителите при закриването на спортното събитие.
         Над 800 участника от 38 ВиК -дружества в страната се състезаваха в шест вида спорт: мини футбол (мъже), плажен волейбол (мъже и жени), теглене на въже (смесени отбори), дартс (мъже и жени индивидуално), тенис на маса (мъже и жени индивидуално) и шахмат (мъже и жени индивидуално).
         За пети път от началото на работническите игри,
ВиК Враца стана шампион при минифутбола. В оспорван двубой на финала врачани доказаха за пореден път, че са най-добрите и победиха отбора на ВиК Монтана. Врачанския офанзивен полузащитник Николай Методиев беше награден като голмайстор на турнира с 14 точни попадения в противниковата врата.
         За втора поредна година Геомил Иванов спечели златен медал на тенис на маса при мъжете, а Ана Барбова стана пета в същата дисциплина при жените.
         В дисциплината дартс - жени за втора поредна година Снежка Петкова влезе в първата шестица, като се класира на пето място, а женският отбор по плажен волейбол зае достойното шесто място в състезанието.
         Десетата Национална работническа Спартакиада за ВиК-дружествата в страната бе организирана от Съюза на ВиК-операторите в Република България, Национално-представените синдикати в бранша КНСБ и „Подкрепа“ и се проведе със финансовата подкрепа на 18 фирми - спонсори.


Снежка Петкова

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

            “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че днес, 16.09.2013г, поради отстраняване на авария, водоподаването ще бъде спряно до 14:00 часа в района между улиците „Екзарх Йосиф“, „Андрей Николов“ и „Вестителят“ в гр. Враца.


ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774





неделя, 15 септември 2013 г.

Поздрав от кмета на Враца


Уважаеми педагози,
скъпи ученици,

Първият учебен ден е вълнуващ празник, изпълнен с надежди, стремежи и очаквания. Първолаците очакват своите първи стъпки в науката. Гимназистите се стремят към овладяването на нови пространства в знанието и се надяват на нови приятелства. Учителите се вълнуват от възможността да помагат в сбъдването на мечтите на своите ученици. На всички желая неотменно да вярвате в способностите си, да търсите предизвикателствата и да сте постоянни в самоусъвършенстването.
Нека новата учебна година бъде успешна и вдъхновяваща!
Честит първи учебен ден!

Инж. Николай Иванов,
кмет на община Враца

„Ботев“-Враца регистрира второ поражение



Отборът на „Ботев“-Враца регистрира второ поражение от началото на шампионата в „Б“ група. Момчетата на Ясен Петров отстъпиха с 1:0 като гости на „Ботев“-Гълъбово.  През всичките 90-сет минути по-дейна на терена бяха врачанските футболисти, но за пореден път демонстрираха неумение да отбелязват голове. През първата част Жак Коен пропусна на два пъти да открие резултата, след като излизаше очи в очи с вратаря на домакините. Удар на Мечев пък срещна напречната греда. През вторите 45 минути два пропуска направи и капитанът Илия Илиев след отлични пробиви на Георги Пейчев, както и Георги Какалов. Така се стигна до 86-ата минута, когато след центриране от корнер и меле в наказателното поле на врачани Георги Кирилов се оказа най-съобразителен и се разписа за 1:0. В последната минута на двубоя Светослав Валериев излезе сам срещу стража на домакините, но би неточно и пропусна да донесе поне точка за своя тим.
„Нашето желание и нагласа бе да победим. През целия мач диктувахме темпото на игра. Домакините се бяха прибрали в собственото си наказателно поле и разчитаха на контраатаки. Не мога да кажа, че не е имало старание от страна на футболистите. Гони ни някакъв малшанс, който аз не мога да си го обясня. Победата за Гълъбово дойде без почти да са имали голови положения“, коментира след двубоя старши-треньорът на „Ботев“-Враца Ясен Петров.  „Създаваме много положения, но не успяваме да отбележим гол. Поведението на част от футболистите обаче е необяснимо. В тренировките и контролите показват различна игра в сравнение с двубоите от първенството. За мен това не е нормално“, заяви  спортният директор на врачани Валентин Станчев.
След тази загуба отборът на „Ботев“ се свлече на 10-то място във временното класиране с актив от 6 точки и голово съотношение 7:8. В следващия кръг врачани приемат тима на „Спартак“-Варна. Двубоят ще се играе на 21 септември. 


Втора поредна победа записаха юношите-старша възраст на „Ботев“-Враца. Възпитаниците на Ивайло Димитров надиграха като гости с 5:2 връстниците си от „Ком“-Берковица в мач от втория кръг на шампионата в зона „Враца“.  Двубоят започна отлично за врачани и още във 2-ата минута Вилиян Манолов излезе сам срещу вратаря на домакините, преодоля го и на празна врата прати топката в аут. В 20-ата минута Кирил Кръстев стреля опасно, но топката премина покрай десния страничен стълб. Пет минути по-късно Найджъл Яниславов центрира в наказателното поле, където след разбъркване Кирил Кръстев се разписа за 1:0. При този резултат приключи първата част на мача. В 54-ата минута отново Яниславов изведе Кръстев зад гърба на защитата и последният покачи на 2:0. В 62-ата минута капитанът на врачани Михаел Парасков с далечен удар направи преднината на „Ботев“ класическа.  Минута по-късно след грешка на вратаря на врачани Иван Печенийски Десислав Иванов да намали на 1:3. Десет минути по-късно отново след грешка на Печенейски Десислав Иванов се разписа за 2:3. В 83-ата минута Найджъл Яниславов се пребори за топката в центъра на терена, напредна с нея, преодоля бранителите на домакините и сам срещу вратаря не сгреши за 2:4. Пет минути преди последния съдийски сигнал Любомир Кирилов проби отдясно, върна към Яниславов, който с хубав насочващ удар прати топката в горния ляв ъгъл на вратата  за крайното 5:2 в полза „Ботев“-Враца. В следващия кръг момчетата на Ивайло Димитров са домакини на „Ботев“-Криводол. Двубоят ще се играе на 20 септември от 17.00 часа на помощното игрище на стадион „Христо Ботев“ във Враца.
 Мария Георгиева