Бисквитки

петък, 1 ноември 2013 г.

Софрониева гора посадиха във Враца

    Днес в спортния комплекс във Враца бе засадена гора, посветена на 200-годишнината от успението на св. Софроний Врачански. Враца е вторият град в България, който се присъединява към националната инициатива „Памет”. Родолюбивото начинание предвижда във всеки от българските градове, който е свързан с паметта на народен будител, да бъде засадена гора в негова памет. Преди две седмици в Асеновград бе посадена Паисиева гора. В засаждането на Софрониевата гора във Враца днес се включиха зам.-министърът на образованието Атанаска Тенева, зам.-министърът на културата Васил Василев, депутатите Янаки Стоилов, проф. Ваня Добрева – председател на комисията по образование в НС и доц. Христо Монов – председател на комисията за младежта и спорта в НС, проф. Надежда Драгова, областният управител Венцислав Василев и заместникът му Иван Даков, кметът на Враца инж. Николай Иванов, зам.-кметът Красимир Богданов и ученици от СОУ „Васил Кънчов” и Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство. В градския парк бяха посадени 25 фиданки от видовете планински явор, сребрист явор, ясен, чинар и каталпа. Всички дръвчета са подбрани така, че да могат успешно да „съжителстват” с останалите растителни видове в района. Идеята е догодина в съседство да бъде засадена гора, посветена на друг народен будител и поборник за българската независимост – Христо Ботев. Така след години на това място да има гора на народните будители. В засаждането на дърветата инициаторите виждат символика – предаването на паметта за делото на народните будители от поколение на поколение.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


Европейски индивидуален турнир по ускорен шах “Дунав”

Иван Генов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”, направи 
символично първия ход в турнира.
На 1 ноември в Дома на енергетика, град Козлодуй, официално бе открит вторият Европейски индивидуален турнир по ускорен шах “Дунав”. Първия ход направи изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Иван Генов, който се обърна към участниците с думите: “Много се надявам това да стане традиционен турнир. Пожелавам успех на всеки и нека победи най-добрият!”
Състезанието ще продължи на 1 и 2 ноември. То ще премине в девет кръга, от които 5 ще се играят днес, а 4 утре. Главен съдия на турнира е Владимир Шакотич, председател на Европейския шахматен съюз. Ще му помагат неговите заместници – международните съдии Светлана Генова и Георги Живков. Пряко, на интернет страницата на Българската федерация по шахмат, ежедневно от 10:30 ч., ще бъдат излъчвани 5 партии на живо между едни от най-добрите шахматисти на стария континент – от Германия, Австрия, Унгария, Хърватска, Сърбия, Румъния и България. Нашата страна е представена от суперзвездата на българския шахмат, 19-я световен шампион гросмайстор Веселин Топалов.

Враца се поклони пред народните будители

Особено празнично днес във Враца бе отбелязан Денят на народните будители. Честването събра в себе си и кулминацията на тържествата по повод 200-годишнината от успението на св. Софроний Врачански. Денят започна с божествена света литургия в храма „Св. Възнесение”, отслужена от врачанския митрополит Калиник в съслужение със свещеници. След края й духовници и миряни се отправиха към паметника на св. Софроний Врачански. Своето преклонение пред родолюбивото дело и подвига на будителите поднесоха мнозина врачани, ученици от училищата в града, студенти, културни дейци. Сред официалните гости бяха вицепрезидентът Маргарита Попова, народният представител инж. Петя Аврамова, областният управител Венцислав Василев и кметът на Враца инж. Николай Иванов и заместниците му, председателят на общинския съвет Малина Николова и началникът на РИО Галина Евденова. „Враца е място, което ясно доказва, че духът на будителите е жив! Ние, днешните поколения, имаме отговорността да го пренесем в следващите десетилетия и това е огромна чест. Честит празник!” – написа кметът инж. Николай Иванов в почетната книга, която бе отворена за празника. След тържеството врачани и гостите на града посетиха Регионалния исторически музей, където видяха оригинала на първата печатна новобългарска книга – „Кириакодромион сиреч Неделник” с проповеди на св. Софроний Врачански. Направено бе посещение и в училището, носещо името на небесния закрилник на Враца.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ В АЕЦ „КОЗЛОДУЙ”

 АЕЦ „Козлодуй” организира Ден на отворени врати на 9 ноември, събота. Посещенията за разглеждане на хилядамегаватовите енергийни блокове – 5-и или 6-и, ще се извършват само срещу предварително записване. Ще се сформират групи от 20 души до запълване на местата в тях. Часовете за влизане в АЕЦ са от 9.00 до 15.00 часа през половин час.
Записване можете да направите на следните телефони:
-          за посещение на блок 5: тел. 0973 7 28 30
-          за посещение на блок 6: тел. 0973 7 40 16
Телефоните са отворени за записване на желаещите от 4 до 7 ноември 2013 г. включително, от 13.30 до 15.30 часа.
Посещенията започват от Информационния център на АЕЦ “Козлодуй”, като водачи ще бъдат експерти от атомната централа. В програмата, наред с разглеждането на командна и машинна зала на хилядамегаватовите 5 или 6 блок, са включени демонстрации на работа с противопожарна техника и на измервания с мобилната лаборатория за мониторинг на околната среда.

Уважаеми посетители,

Необходимо е поне половин час преди часа за посещение, за който сте се записали, да се регистрирате с документ за самоличност на определеното за целта място в Информационния център. Това се отнася и за членовете на Вашите семейства, като децата до 16-годишна възраст трябва да са с пълнолетен придружител. Посрещането и регистрацията започват в 8.00 часа.
На 9 ноември 2013 г. за достигането до Информационния център е осигурен безплатен автобусен транспорт от гр. Козлодуй на всеки кръгъл час от 8.00 до 14.00 часа, с начална спирка “Бриз”.
Телефони за допълнителна информация: 0973 7 21 00 и 0973 7 27 68.


Крими хроника

За времето от 08.00ч. на 29.10.2013г., до 08.00ч. на 31.10.2013г., на територията РУП Враца бе проведена специализирана полицейска операция с цел: противодействие, ограничаване и разкриване на престъпления свързани с МПС / кражби на МПС, лизингови или застрахователни измами, незаконни сделки с МПС, трафик на крадени или придобити по измамен начин МПС . По време на операцията бяха проверени две автокъщи  и две автоморги, в които  не бяха установени  МПС обект на престъпление
По време на операцията, на различни места бяха обособени временни КПП, на които  бяха проверени 51 луксозни автомобили от марките: БМВ, Фолксваген, Ауди, Мерцедес, Рейндж Ровер, Порше и др. Проверени са и 63 лица.  Съставени са 11 фиша по ЗДвП. При извършените проверки не са установени автомобили обект на престъпления.
В района на сектор „Пътна Полиция” при ОД МВР – Враца бе извършена проверка на лек автомобил „BMW”320 Д” без регистрационни табели,  внос по документи от Република Италия. До автомобила е установено лицето Ю.Е./27г./ от гр.Враца, което заяви, че   е упълномощено от трето лице да извърши регистрация на автомобила.
Установено  е още, че друг съпровождащ автомобила документ за собственост, най-вероятно е неистински. Уведомени са  компетентните италиански власти, от които е получен отговор, че автомобил е собственост на компания занимаваща се с отдаване на автомобили под наем. Работата по случая продължава.
На 31.10.2013г., на територията на с.Власатица, с.Лиляче,  с. Бели извор, с.Паволче и с.Згориград, с.Горно Пещене, с.Тишевица,  с. Вировско и с.Върбица е проведена специализирана полицейска операция с цел: противодействие на незаконен добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Нарушения не са констатирани.
 След ОИМ за кражба на трифазен ел. мотор, монофазен ел. мотор и 30м.трифазен кабел, извършена на 26./27.10.13 г. от частен имот в с.Алтимир е установено, че кражбата е дело на лицето М.П./23г./ от с.Алтимир , криминално проявено,осъждано.
         На 31.10.13 г., в 20.17 ч. в с.Сираково  е спрян за проверка лек автомобил „Форд”. Установено е, че водача  Д.Д./28г./ от с.Добролево  е неправоспособен  и шофира след употреба на алкохол- 1,50 промила.
За времето от 08.00 на 29.10.2013г., до 08.00ч. на 31.10.2013г., на територията на РУП „АЕЦ Козлодуй„ е проведена специализирана проверка  с цел: Противодействие на трансграничния  трафик на крадени коли и придобити по измамен начин МПС. Проверени са 21 МПС. Констатирани са 14 нарушения, които са санкционирани по ЗДвП. Издаден е  един акт по  КЗ. 
На 31.10.2013г., в 15.15ч. в гр.Оряхово, по време на специализирана полицейска операция  е извършена проверка на лек автомобил „Форд Ескорт”,  управляван от М.С./37г./ от гр.Оряхово. Установено  е, регистрационните номера отговарят на друг лек автомобил.  Образувано  е досъдебно производство.
За времето от 14.00 ч. до 16.00ч. на 31.10.2013г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО с цел: пресичане трансграничният трафик на инкриминирани МПС, лизингови и застрахователни измами, клонирани МПС и други. Констатираните нарушения са санкционирани  с 4 акта  и 1 фиш по ЗДвП.
На 31.10.2013г., в 22:52 часа в РУП- Враца е получено съобщение, че е извършена кражба на камера за видеонаблюдение,  монтирана на южната страна на сградата на концертната зала на Община Враца. Образувано  е дознание.
На 01.11.2013г., в 02.55ч. в РУП- Враца е получено съобщение, че на улица в село в с.Паволче, гори лек автомобил „Сеат „Ибиза”. Напълно изгоряла е предната част на автомобила.  Огънят е загасен от служители на РСПБЗН Враца. Образувано  е дознание.
На 31.10.2013г., в 04.05ч. в РУП-Враца е получено съобщение от живущ на ул.”Ст.Кялъчев”, гр. Враца,  който е заявил, около 04.00ч., е видял дим излизащ от мазе в жилищната сграда. След разбиване на входната врата на мазето  е намерил починало лицето И.В./46г./  от гр. Враца. На мястото е пристигнал екип на РСПБЗН- Враца, който е предотвратил възникването на  пожар. По трупа не са установени видими следи от насилие. Образувано  е дознание.
 На 3110.13г., в 21..00 ч., на кръстовище  в гр.Б.Слатина катастрофират: лек автомобил „Рено Еспейс” управляван от В.Б./57г./ от гр.Б.Слатина  и велосипедиста Х.Х./26г./ от гр.Б.Слатина.  Ранен е водачът Х.Х., чиято проба за алкохол е показала 0,12 промила.
В 08: 30 часа в РУП- Мездра е получено съобщение от 83-годишна жена   от село Зверино, която е съобщила, че на 30.10.2013 год. около 21.00ч., непознат мъжки глас й се обадил на домашния телефон и се представил за лекар от гр. София. Същият й съобщил, че дъщеря й е пострадала, като си е счупила единия крак, а за операцията са необходими  6 000 лв. На 31.10.2013г., около 01.00ч. жената  отишла на моста в с. Зверино и предала  1 500 лв. на непознат  мъж. Образувано   е дознание.
В РУП Оряхово е получено съобщение, че за времето от 17.00 ч.на 30.10.2013 г., до 10.30 ч. на 31.10.2013 г. в с.Липница,  от строителна площадка в детска градина е извършена кражба на строително скеле/разглобено/ от четири секции. Образувано  е дознание.

 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


С Ъ О Б Щ Е Н И Е


“Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че днес, 01.11.2013г, поради отстраняване на авария причинена от фирма извършваща строителни дейности по Проекта за водния цикъл на           гр. Враца, ще бъде спряно водоподаването от 10:00 часа до 16:00 часа в                 ж.к. „Дъбника”, в района от бл. № 1 до бл. № 7.


ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774


Футболистите на ПМГ „Акад. Иван Ценов” – Враца - общински първенци


         В последния ден на октомври завърши общинското първенство по футбол от Ученически игри 2013/2014. И трите отбора на ПМГ „Акад. Иван Ценов” – Враца – 5-7 клас, 8-10 клас и 11-12 клас, се класираха на първите места. Възпитаниците на Димитър Арменов убедително се наложиха над своите връстници и продължават в следващия областен етап на Ученическите игри, който ще се проведе през пролетта.

Класиране на общински етап по футбол:

5-7 клас
1. ПМГ Акад. Иван Ценов”
2. СОУ „Никола Войводов”
3.  СОУ „Христо Ботев”

8-10 клас
1. ПМГ Акад. Иван Ценов”
2. ЕГ „Йоан Екзарх”
3. СОУ „Христо Ботев”

11-12 клас
1. ПМГ Акад. Иван Ценов”
2. СОУ „Христо Ботев”
3. ЕГ „Йоан Екзарх”

         До края на годината ще се проведат и общинските етапи по хандбал, бадминтон и баскетбол.

                                                                                             Галя Василева
                                                                                            Гл. експерт

„Спортни дейности”

Тържество за народните будители се проведе в с. Баница



         Празник, посветен на Деня на народните будители, се състоя в ОУ „Христо Ботев” в с. Баница. Слово, посветено на най-достойните българи и приносът на Враца към почитта на непреходното им дело произнесе етнографът доц. Йорданка Манкова. Ученици почетоха будителите с рецитал. Сред официалните гости на празника бяха зам.-кметът Красимир Богданов и директорът на Мемориален комплекс „Ботев път” Росица Кузманова. По време на тържеството бяха връчени награди на учениците, завоювали първи места в провелото се общинско състезание „Хиляда причини да се гордеем, че сме българи”. Красимир Богданов подари на училищната библиотека класически български литературни творби и няколко броя от току що излязлата от печат книга „Врачански будители и дарители”. След края на празника в училището, гости, учители и ученици направиха преход от селото до паметника на поп Сава Катрафилов, където поднесоха венец и засадиха фиданки и храсти.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


„Будна Враца” за Деня на народните будители



          С книжка, описваща живота и делото на най-видните просветители от града, Младежи ГЕРБ Враца отбеляза Деня на народните будители. Изданието се разпространява безплатно и е реализирано с любезната подкрепа на евродепутата Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ).
         Ретроспективни моменти от живота и най-значимите дела на будителите от Враца са събрани в книжката, която е част от инициативата на М ГЕРБ „Будна Враца”. Това е чудесна възможност за врачани да подхранят патриотичния си дух и гордост за това, че живеят в град, пазещ духа на много дейци, дарители, революционери и всеотдайни родолюбци.

          Целта на младежите е да се провокира националното самосъзнание и самочувствие! Честит 1-ви ноември!

четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Среща на областите от Северозападен район

На инициираната среща от Областен управител на Враца инж. Венцислав Василев присъстваха  всички областни управители на областите от Северозападен район –Видин, Монтана, Ловеч, Плевен,  представители на Администрацията на Министерски съвет и представител на екипа на СУ “Климент Охридски“, на който е възложени да изготви Междусекторната интегрирана стратегия за териториално развитие. Бяха обсъдени въпросите за координационен съвет на областно ниво за съдействие и координиране на действията по изготвянето. Секторите, в които се предвижда да се използват Интегрираните териториални инвестиции са основно икономика, земеделие и туризъм. 

Стиляна Стоянова 

Шести енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” бе включен

В 17.45 ч. на 31 октомври 2013 г. шести енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” бе включен в паралел с електроенергийната система на страната. Блокът бе спрян вчера, 30 октомври, след загуба на захранване на органите за регулиране мощността на реактора.
Направеният анализ на събитието показва, че е възникнало смущение в захранването, последвано от нарушена последователност в сработване на електрическите защити в част от схемите на силово захранване на системата за управление и защита. Сигналът за проблем в собственото й захранване предизвиква автоматично сработване на аварийната защита. Това е заложена в проекта превантивна мярка, за да се осигури безопасността на реакторната инсталация.
На блока са изпълнени необходимите изпитания, които са потвърдили, че всички системи и съоръжения работят нормално. Мощността на 1000-мегаватовия шести блок се повишава в съответствие с графика на Електроенергийния системен опера

Театърът представя


ПРОГРАМАТА
01.11.`13 г. – петък в Камерна зала от 10, 14 и 17 часа
„Обувки за щастие” по братя Грим

02.11`13 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
„Обувки за щастие” по братя Грим

05.11`13 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
ГОСТУВА Народен театър - Пирот, Сърбия
„Малкият Гезо” от Янош Хай

06.11.`13 г. – сряда в ЦДГ „Българче” от 9.45 часа
„Приключение на горската полянка”

06.11`13 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Търговци на презервативи” от Ханох Левин

07.11.`13 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Шекспир – събрани съчения” от Джес Адам Даниъл

08.11`13 г. – петък ТУРНЕ в Цариброд, Сърбия
„Търговци на презервативи” от Ханох Левин

09.11.`13 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа

„Мечо Пух” от Алън Милн

Владимир Уручев: Новата директива за защита от йонизиращи лъчения е важна стъпка за подобряване защитата на населението


Към днешна дата въпросите за радиационната защита на населението са предмет на отделни директиви и регламенти, приети по различно време, което поражда съществуващите различия и дори противоречия в правните разпоредби. Ето защо евродепутатът Владимир Уручев от Групата на ЕНП (ГЕРБ) приветства предложението за обединяването на изискванията за безопасност при излагане на йонизиращо лъчение в една обща директива.
Според него, гласуваното на пленарна сесия на Европейския парламент предложение отразява последните научни препоръки на МКРЗ за промени на съществуващата система за защита от йонизиращи лъчения, базирани на натрупания до момента опит и научни данни.
Владимир Уручев определи като уместно и значимо нововъведението за включването в приложното поле на директивата на естествените източници на радиация и космическото лъчение, на което са изложени хора от определени категории. Относно правните основания за директивата, той подкрепи становището на Правната комисия на Европарламента, което предлага ЕВРАТОМ като основа на законодателното предложение.
Според г-н Уручев, въвеждането на отделна глава в директивата за опазване на околната среда би имало само символично значение, доколкото въздействието на лъчението върху растителните и животинските видове все още не е научно установено. Той определи като неприемливи предложенията за драстично ниски норми на някои от дозите с мотив, че не почиват на солидна научна база.
„Вярвам, че с приемането на доклада ще постигнем съществено подобряване на защитата на населението от излагане на йонизиращо лъчение чрез установяване на съвременни норми за безопасност“, изтъкна българският евродепутат.

Извозиха над 700 кубика буклук от ореховата гора във Враца

   Днес приключва почистването на местността „Егледжето” във Враца. От района, познат на врачани като „Орехите”, до момента са извозени 741 кубика битови отпадъци. Ореховата гора от години е превърната в нерегламентирано сметище, където се изхвърлят всякакъв вид отпадъци. Най-често в района са забелязвани роми, живеещи на близката улица „Доспат”, които изсипват на мястото каруци с отпадъци. Срещу символична сума те извършват транспорни услуги на граждани, събрали отпадъци при ремонт на жилища или при почистване на мазета и тавани. За последен път теренът е чистен преди три години. Сега за почистването Община Враца е ангажирала комуналното дружество „БКС”. „Теренът е частен и ние нееднократно сме изпращали писма до собствениците да го почистят. Те от своя страна искат от нас съдействие, защото сами не могат да се справят. Мястото се беше превърнало в сметище и няма как нещата да бъдат оставени така. Предстоят разговори със собствениците и с живеещите на ул. „Доспат” и ще настояваме те да се ангажират с това районът да остане чист, както е сега” – категоричен бе кметът на Враца инж. Николай Иванов.

Събирането и извозването на боклука започна на 21 октомври, като в него се включиха работници на комуналното дружество и техника – булдозер, фадрома, катерпилар и тежкотоварен автомобил. Направени са над 140 курса до депото за твърди битови отпадъци. В почистването до момента Община Враца е вложила 8 400 лв. На групата днес бе възложено да почисти още един район в съседство, намиращ се непосредствено преди боровата гора. 

Във Враца ще има месец за борба със зависимостите

            
            На 1 ноември във Враца започват поредица от инициативи, събрани в месец за борба със зависимостите. Организатори са Общинският съвет по наркотични вещества, Младежкият дом и РЗИ – Враца. Инициативата бе обявена днес от зам.-кмета Красимир Богданов. Доброволци от БМЧК в 10 ч. на 1 ноември ще започнат информационна кампания „Антидрога”. В централната част на града младежите ще раздават материали за вредните последици от различните зависимости. В същия ден ще бъде обявено началото на конкурса „Антидрога”, в който млади автори ще могат да учасват с есе, плакат, мултимедийна презентация или видеоклип. Според регламента, участниците трябва да са на възраст 7 – 12 клас. Творбите могат да са индивидуални или групови, но само по една във всеки от разделите. Крайният срок за подаването им в Младежкия дом е 7 ноември. Авторитетно жури с председател Красимир Данов – директор на СОУ „Отец Паисий” - ще оценява авторския подход и оригиналните идеи. Церемонията по награждаването ще е на 18 ноември в 17.30 ч. в Младежкия дом. През целия месец са предвидени тематични беседи с консултантите от Младежкия информационно-консултантски център. На 7, 14, 21 и 28 ноември между 17 и 19 ч. ще работи открита телефонна линия по проблемите на зависимостите – номерът е 092/62-70-35. Предвидени са също прожекции на тематични видеофилми. На 20 ноември в Превантивно-информационния център ще се състоят дискусии на теми „Специфика на работата с деца и юноши с вредна употреба и вазисимости към психо активни вещества” и „Превантивни кампании – планиране, реализация и ефективност”. В тях ще вземат участие експерти от Националния център по наркомании – София. И тази година пушачите и непушачите ще могат да си направят измерване на издишания въглероден оксид. Измерванията ще се правят от 11 до 13 ч. на 21 ноември пред Сувенирната палата. На 29 ноември от 18 ч. в Младежкия дом ще отвори врати изнесен кабинет за анонимно и безплатно измерване на ХИВ/СПИН. Месецът за борба със зависимостите ще завърши с концерт на група „Р.I.F.”, посветен на Световния ден за борба със СПИН. Началото е в 18.30 ч. на 29 ноември, вход – свободен.
            По официални данни, регистрираните случаи на зависимости във Враца са 48. Повечето хора със зависимости са мъже на възраст между 18 и 35 години.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


Сериозни кадрови проблеми има тимът на “Ботев”-Враца

преди последния домакински мач от есенния полусезон срещу “Хасково”. Седем футболисти ще пропуснат двубоя поради контузии и наказания. Срещата между “Ботев” и “Хасково” ще се играе на 2 ноември от  14.30 часа. Бранителят Владимир Байрев е с ангина и не е тренирал цяла седмица. Футболистът със сигурност няма да вземе участие в мача срещу “Хасково”. Вън от групата поради контузии са Георги Павлов и Юлиан Ненов. Все още не е възстановен и младежкият национал Георги Пейчев, който е с разтегнати връзки на глезена. Най-тежско е състоянието на Кирил Иванов, който е с комоцио и също не е тренирал от началото на седмицата. “Той има една седмица пълна почивка и дори срещу “Раковски” доигра полувремето с комоцио. Добре, че нищо не се случи. Беше прегледан в Пирогов и няма как да нарушаваме предписанията на лекарите. И той отпада за тази среща”, коментира старши-треньорът Тодор Гарев. Наставникът съобщи, че по всяка вероятност групата за двубоя с “Хасково” ще бъде запълнена от футболисти от юношите – старша възраст, като има голяма вероятност поне един от тях да вземе участие в мача. Заради получения червен картон срещу “Раковски” Симеон Мечев е наказан с лишаване от състезателни права за една среща. Васил Велев също пропуска мача заради натрупани жълти картони. “Те бяха основни футболисти в средата на терена, но се надявам да намерим техни достойни заместници”, коментира Гарев. При толкова много контузени и наказани твърде вероятно е отборът на “Ботев” да не успее да събере група от 18 футболисти за съботното домакинство. “Проблемът не е дали ще съберем 18 човека. Виждате вчера “Черноморец” игра като домакин с група от 15 човека.  Важното е да се свърши работа. Това, което си говорим през седмицата е да играем с повече агресия, повече хъс, да има настроение. Играем ли апатично няма как да бием нито един отбор. Това се видя във всички мачове до сега. Омръзна ми да ни взимат точки отбори, които само имат малко по-голямо желание за победа, а не някакви спортно-технически качества. Надявам се, че са ме разбрали”. Въпреки сериозните кадрови проблеми, които има врачанският тим и класата на противникът Тодор Гарев се надява “Ботев” да се поздрави с крайния успех. “Наясно сме, че отборът на “Хасково” е добър. Няма как да са на второ място и това да е случайно, Те сега влезнаха в групата, но играят доста успешно. Аз се надявам  ние да прекъснем лошата си домакинска серия. Вече сме изчерпали лимита от грешки и няма да бъдем толкова гостоприемни. Опрени сме  до стената и мисля, че момчетата го разбират. Очаквам в събота мача да бъде добър за нас. Като резултат и точков актив”, завърши Гарев.



ИЗВЪРШЕНА Е НЕЗАБАВНА ПРОВЕРКА НА РЕКА ЛЕВА ПО СИГНАЛ ЗА ЗАМЪРСЯВАНЕ


Експерти от Регионална инспекция по околна среда и водите във Враца и Регионална лаборатория – Враца извършиха незабавна проверка на река Лева в района на кв. Бистрец и местност “Железния мост”, в землището на гр. Враца, във връзка със сигнал, постъпил на “зелен телефон” на 30 октомври в 13,30 ч.
Проверката е извършена в присъствието на подателите на сигнала: Пенко Недялков-собственик на рибовъдно стопанство ЕТ “Байковец” и Евгени Тодоров – собственик на кравеферма, намиращи се в района на “Железния мост”.
При проверката се констатира, че водите на река Лева при “Железния мост” са видимо леко мътни с кафяво оцветяване. Не се констатира наличие на умряла риба в реката и в рибарниците на ЕТ “Байковец”, които се захранват с вода от нея.
Извършен е оглед на река Лева в района на кв. Бистрец, където в нея се влива Бистрешка река. Констатирано е, че река Лева преди вливане на Бистрешка река е видимо бистра без следи от замърсяване. Река Бистрешка е мътнокафява и значително по-пълноводна, поради което оттока на река Лева се формира изцяло от нея. Замътняването на реката се дължи на извършваните строително-ремонтните дейности във връзка с водния цикъл на град Враца, включително и преминаване през реката на пътностроителна техника.
Взети са водни проби за анализ от РЛ-Враца от:
- река Лева преди вливане на Бистрешка река – рН-8,17; разтворен кислород-3,29mg/dm3; електропроводимост-651µS/cm;
- река Бистрешка – рН-8,09; разтворен кислород-3,76mg/dm3; електропроводимост-420µS/cm;
Във връзка с подобен сигнал, постъпил по електронна поща в РИОСВ-Враца с Вх. № В-2584/30.10.2013г. за замърсяване на река Лева в района на кв. Бистрец от дейността на млекопреработващото предприятие, собственост на “Млечен рай-2” ООД, по-рано същият ден е извършена проверка на фирмата.
Млекопреработващото предприятие има изградена и работеща пречиствателна станция за отпадъчни води за механично, биологично и физикохимично пречистване. Същата работи на автоматичен режим и в момента на проверката цикъла на пречистване не е приключил, поради което няма отток на отпадъчи води от млекопреработващото предприятие.  Извършен е оглед на района около мястото на заустване на отпадъчните води на фирмата при който е констатирано, че водите на реката са видимо бистри и коритото е чисто без следи от замърсяване.
Дружеството “Млечен рай-2” ООД има издадено от БДУВДР-Плевен разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води. В изпълнение на условията в разрешителното фирмата извършва редовно собствен мониторинг на отпадъчните води. При извършения контролен и собствен мониторинг, след пускане в експлоатация на пречествателната станция, не са констатирани надвишения над индивидуалните емисионни ограничения поставени в разрешителното.

31.10.2013 г.

Пресцентър РИОСВ - Враца

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

   “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че днес, 31.10.2013г, поради отстраняване на авария, ще бъде спряно водоподаването до 17:00 часа в ж.к. Дъбника” в района от бл. № 1 до бл. № 7.


ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/

ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774

Крими хроника


На 31.10.2013г., в  02.55ч. гр.Враца  е спрян за проверка лек автомобил „Ауди”,  управляван от В.Л./23-годишна/ от гр.Враца. Пробата за алкохол е положителна-  0,56 промила .
На  30.10.2013г., на територията на РУП-Б.Слатина  е  проведена полицейска операция с цел: противодействие на трафика на крадени и придобити по измамен начин МПС, пресичане на трансферния трафик на инкриминирани МПС, лизингови и застрахователни измами. Проверени  са 16  МПС и 30 лица . Съставени са 1 акт и 2 фиша по ЗДвП.
В 06.15ч. в РУП Мездра е получено съобщение, че  за времето от  22:00ч. на 29.10.2013г.,  до 06:00ч. на 30.10.2013г., неизвестно лице е разбило  входна врата на заведение за бързо хранене в гр. Мездра, откъдето извършило кражба на микровълнова печка. След предприетите издирвателни мероприятия печката е открита в тревна площ на около 100 метра от заведението.
На 31.10.2013год., в 00.18.ч. в гр.Оряхово е извършена проверка на  лек автомобил „Мерцедес”,  управляван от М.Т./28г./ от гр.Оряхово. Пробата за алкохол е положителна- 0,89 промила.
На 30.10.2013г., на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО с цел: пресичане трансграничния трафик на инкриминирани МПС. Проверени са 2 автоработилници, 10 МПС.  Констатирани са 6 нарушения на ЗДвП.
На територията на РУП-Оряхово е проведе СПО по линия на незаконен добив,транспортиране и съхранение на дървен материал. Не са констатирани нарушения
На 30.10.2013г., около 02:30ч. в гр.Криводол, лек автомобил ”Мазда” управляван от И.И./22г./ от гр.Криводол,  катастрофирал в бетона ограда на частен дом,  след което напуска место произшествието.  Водачът е неправоспособен
На 30.10.2013г., в РУП Враца е получено съобщение, че  за времето от 16:45ч. на 29.10.2013г. до 11:10ч. на 30.10.2013г., от кабинет на първия етаж на „Топлофикация-Враца” е открадната термовизионна камера. Неизвестният извършител счупил прозорец на сградата и демонтирал метална каса, в която се  намирала камерата. Образувано  е дознание. 
На 31.10.2013 год., в 02.22.ч. в РУП-Оряхово е получено съобщение за пожар в  двора на къща  в гр.Мизия. Установено е, че гори  седлови влекач „МАН”,  собственост на Г.Г./25г./ живущ на същият адрес.  Влекача е напълно изгорял, а паркираният до него автобус „Ивеко”  е частично обгорял. Огънят е загасен от служители на РСПБЗН-Оряхово.Щети и причини-  в процес на изясняване.
За времето от 18.00ч. на 29.10.2013г., до 08.30ч. на 30.10.2013г.,  от аптека в село Софрониево  е извършена кражба на неустановени по вид и количество  лекарства. В обекта е проникнато след разбиване на катинар и секретна брава. Образувано  е дознание.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


Подредиха цветни композиции за 14 000 лева

 Есенно зацветяване бе направено в градинките на Враца. Поставянето на новите цветни композиции струва 14 000 лева, като със засаждането им е ангажирано комуналното дружество „БКС”.  Засадени са над 12 000 цветя от видовете хризантема, незабравка, виола хибрида, силене и беллис перенис. Общата площ на композициите е 373 квадратни метра. След засаждането им обаче веднага започнаха кражби. Сред извадените растения най-много са хризантемите, какъвто е и случаят с откраднатите цветя пред Съдебната палата. От общинското ръководство бе разпоредено цветните композиции да бъдат възстановени и отново призовават гражданите да опазват направеното озеленяване и зацветяване на Враца.


Цветан Цветанов откри фитнес площадка



В градинката на площад  „Христо Ботев“ по инициатива на ГЕРБ бе построена спортна площадка за уличен фитнес. Откри я лично заместник председатреля на партията Цветанов.

сряда, 30 октомври 2013 г.

1000-мегаватовият шести блок на АЕЦ “Козлодуй” е спрян


В 14.17 ч. на 30 октомври 2013 г. 1000-мегаватовият шести блок на АЕЦ “Козлодуй” е спрян  поради сработване на  аварийната защита на реактора. Причината за сработването е  загуба на захранване на органите за регулиране мощността на реактора.
За случая е уведомена Агенцията за ядрено регулиране. Няма промяна в състоянието на радиационната обстановка на площадката на атомната централа и в близките населени места. Екип на атомната централа работи за установяване на причината за загубата на захранване. След отстраняването й, шести блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната.




75-годишния юбилей на Драматично-куклен театър – Враца


Стотици изпълниха голямата зала на Драматично-куклен театър във Враца в понеделник, за да уважат празничния концерт по повод 75-годишния юбилей на врачанския театър. Спектакълът, който беше коктейл от постановки на местния театър, задоволи и най-изтънчените вкусове на публиката, която награди с овации актьорите, сценичните работници и останалите служители на театъра. Концертът беше дело на режисьора Венцислав Асенов, който получи немалко ласкави оценки.
Заместник-министърът на културата Васил Василев и кметът на Враца инж. Николай Иванов бяха начело на официалните лица, сред които имаше директори на театри от България, Сърбия, Словения и Македония. В голямата зала на театъра бяха още банкери, общественици, бизнесмени и бивши работници от театъра. Заедно с празнуващите бяха и доста хора, които изпратиха поздравителни адреси и цветя, за да украсят юбилея на врачанския театър

ПОЗДРАВИТЕЛНИ АДРЕСИ ЗА 75-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ ИЗПРАТИХА:
Министър на културата  д-р Петър Стоянович;
Съюза  на театралните деятели на руската федерация –  завеждащ кабинет-Нора Макарова и председател  народен артист – Александър Калягин;
Позорище „Славия” Белград – директор Батрич Жаркович;
Национална агенция за приходите  - Враца – Александър Александров;
Стефан Поляков – режисьор;
Национален осигурителен институт – Враца – Иван Грозданов;
Народно читалище „Развитие” – Румен Павлов с грамота и почетен плакет за постигнати високи творчески успехи;
Театър „ Христо Ботев” – Димитровград, Сърбия;
Областен управител на Враца – инж. Венцислав Василев;
Драматичен театър в Монтана – Любомир Бояджиев;
Изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй” - Иван Генов;
Театър „Българска армия” – Мирослав Пашов;
Театър „СОФИЯ” – Ириней Константинов;
Сатиричен театър „Ал. Константинов” - проф. Здравко Митков;
Драматичен театър „Сава Огнянов” в Русе – Орлин Дяков;
Кирил Беков – председател на комисията по култура в Общински съвет Враца;
Малина Николова – председател на Общински съвет – Враца;
Народен театър „Иван Вазов” – София;
Драматичен театър „Иван Радоев” – Плевен;
СОУ – „Васил Кънчев” – Враца;
Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца;

ЦВЕТЯ ЗА НАШИЯ ПРАЗНИК ИЗПРАТИХА:
Министър на културата д-р Петър Стоянович;
Областен управител на Враца инж. Венцислав Василев;
Кмет на Община Враца инж. Николай Иванов;
Председател на Общински съвет  Враца – Малина Николова;
Управителят на „ВиК  Враца” Ангел Престойски;
Боряна Бончева, директор на специяализирана болница за рехабилитация „Св. Мина” – Вършец;
ПП ГЕРБ – Враца;
Общински съвет на БСП – Враца;
Народен театър „Иван Вазов” – София;
Драматичен театър „Никола Масалитинов” – Пловдив;
Драматично-куклен театър „Константин Величков” – Пазарджик;
Малък градски театър „Зад канала” – София;
Драматичен театър „Сава Огнянов” – Русе;
Театър „София”;
Драматичен театър „Иван Радоев” – Плевен;
Куклен театър – Силистра;
СОУ „Васил Кънчев” – Враца;
Читалище „Развитие” – Враца;
Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца;
Симфониета  - Враца;
ЕТ „Витка Младенова” - Враца

ВиК Враца получи Международната европейска награда за качество за 2013 година


         На официална церемония в Париж „Водоснабдяване и Канализация“  гр. Враца получи Международната европейска награда за качество за 2013година, която се присъжда ежегодно от клуба на световните лидери за постигнати високи резултати в различни сектори на дейност. Изборът е направен между 7000 фирми от 95 държави в света.   
         Наградата бе връчена на 28 октомври 2013г. в конгресния център на хотел Меридиен  Етоал в Париж. Сред наградените фирми бяха водещи компании от целия свят, производители от тежката и леката промишленост, както и компании, предоставящи услуги в различни области като банкови и финансови институции,  маркетингови и консултантски компании, болници и фармацевтични компании, фирми, предоставящи комунални услуги на населението и други. На награждаването присъстваха бизнесмени от пет континента, президенти на водещи компании в своите страни.
         Международната европейска награда за качество е учредена с цел популяризиране на философията за качество и признание  на наградените  фирми за постигнатите трайни резултати и устойчиво бизнес-развитие. С получаването на този висок приз мениджърите на наградените компании  се присъединяват към членовете на престижния „Клуб на световните търговски лидери“, който е създаден за насърчаване на обмена и връзките между най-добрите компании в света.                                                                                                                                                                                                                                                                                Водоснабдителното дружество получи и правото да бъде включено в следващото издание на многоезичен справочник на най-добрите фирми, носители на международната награда за качество.               



Крими хроника

На 29.10.2013г., на територията на РУП-Б.Слатина  е  проведена полицейска операция във връзка с противодействие на трафика на крадени и придобити по измамен начин МПС,  пресичане на трансферния трафик на инкриминирани МПС и МПС придобити чрез лизингови и застрахователни измами. Проверени са  12 МПС и 30 лица. Няма констатирани нарушения.
На територията на РУП-Оряхово е проведена СПО с цел: пресичане трансграничният трафик на инкриминирани МПС, лизингови и застрахователни измами, клонирани МПС и други.  Проверени са  1 автосервиз, работилници, 16 МПС. Констатирани са  17 нарушения, които са санкционирани с актове  и фишове.
В 02:30ч. в РУП-Мездра е получен сигнал от кметския наместник на с. Цаконица, който съобщил за извършена кражба на медни проводници от енергопреносната мрежа в селото. В светлата част на денонощието, на място е изпратен полицейски екип, който установил, че е извършена кражба на около 320 м. меден проводник от две междустълбия на улица. Образувано  е дознание. 
На 30.10.2013г., в 00.25ч. в РУП-Козлодуй е получено съобщение от дежурен лекар във ФСМП- Козлодуй, че в неадекватно състояние  е прието 3-годишно  дете от село Михайлово. Детето  е транспортирано със специализиран превоз до МБАЛ „Христо Ботев” гр.Враца, за установяване на причините за състоянието му.   По данни на майката,  детето е погълнало неустановено вещество около 15.30ч., дадено му от непознато лице на улицата. Работата по случая продължава.
На 29.10.2013г., в  10:15ч. в гр.Враца,  кръстовището на ул.”Поп Сава Катрафилов” и ул.”Хр.Ботев”,  катастрофират: лек автомобил ”Деу” управляван от М.К./62-годишна/ от гр.Враца и товарен автомобил ”БМВ”, управляван от И.Ц./33г./ от гр.Враца.  Причина за катастрофата: водача на лекия автомобил не спазил предписанията на пътен знак „Б1” вследствие на което блъскнал движещия се по пътя с предимство товарен автомобил,  след което направил опит да  напусне мястото на катастрофата. Пробите за алкохол са отрицателни. 
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

                                                                          

Започва конкурс за послание на защитените територии в област Враца


Предложенията ще се събират от 1 до 18 ноември 2013 г.

Регионална инспекция по околната среда и водита във Враца обявява конкурс за послание на брошура за защитените територии в област Враца. Предложенията за мото ще се събират от 1-ви до 18-и ноември 2013 г.
Предложенията ще бъдат оценявани по следните критерии:
  • Оригиналност;
  • Краткост;
  • Съответствие с темата „Защитените територии в област Враца“.
Еко-посланията ще бъдат оценявани от жури, което ще селектира 10 от най-сполучливите предложения. Печелившото предложение ще стане мото на подготвяната за отпечатване брошура за защитените територии в област Враца.
Предметни награди ще получат първите трима. РИОСВ – Враца ще връчи поощрителна награда и на най-младия участник.
Предложенията за послание, придружени от кратка информация за автора, ще се приемат на електронен адрес: riosv_vr@m-real.net, а повече информация за конкурса може да бъде намерена на електронната страница на РИОСВ – Враца: www.riosv.vracakarst.com

За информация:                                                                                                               
Милена Николова, ст. експерт ПИСОС и ВО
Тел. 092 991967
GSM: 0893 393 187
E-mail: pr@vracakarst.com

Набират ползватели на нови социални услуги


До 5 ноември се удължава срокът за приемане на документи на ползватели на новата социална услуга „Дневен център за лица с увреждания в това число физически увреждания, психични разстройства и умствена изостаналост” във Враца. Дневният център ще бъде разкрит в базата на Центъра за психично здраве и ще започне да работи през декември. Срокът за подаването на документи бе един месец и изтече на 25 октомври. Информация за подбора бе огласена, както чрез медиите, така също и на официалния сайт на общината. До изтичането на крайния срок, обаче кандидати за ползватели на тази услуга нямаше и специализираната комисия по подбора  взе решение срокът да бъде удължен. Подаването на документи за кандидатстване става в сградата на общинска администрация във Враца, ул. „Стефанаки Савов” № 6,  етаж 3, стая 83. За улеснение на гражданите комплект от документите за кандидатстване може да бъде получен от дирекция „Социално подпомагане” на територията на общината на желаещите, както и на официалния сайт на Община Враца - www.vratza.bg - в раздел „Социални и младежки дейности”, социални програми и проекти.
Седемнадесет са подадените комплекти с документи за ползватели на другата нова социална услуга „Защитено жилище за лица с психични разстройства”. По тях ще бъде направен подбор на ползвателите. Двете нови социални услуги са по проект на Община Враца, спечелил финансиране от ОП „Развитие на човешките ресурси”. Стойността на проекта е 199 632 лв.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


вторник, 29 октомври 2013 г.

ШЕСТИ БЛОК Е В ПАРАЛЕЛ С ЕНЕРГИЙНАТА СИСТЕМА


В 9.28 ч. на 29 октомври 2013 г. шести блок бе успешно включен в паралел с електроенергийната система на страната.  
Блокът бе в планов годишен ремонт от 21.09.2013 г. до 26.10.2013 г. В рамките на престоя бяха изпълнени ремонтни дейности и профилактика на оборудването и реакторът на блока бе презареден със свежо ядрено гориво.
Блокът бе пуснат на 26 октомври, но поради дефект в дренажен тръбопровод на турбината той бе спрян в ранните часове на 28 октомври до отстраняване на проблема.
Мощността на шести блок постепенно се повишава. Пети блок работи със 100% натоварване на мощността.


Крими хроника


На 21.10.2013г., в РУП-Враца е постъпил сигнал, че за времето от 01.01.2013г. до 25.09.2013г., неизвестно лице е разбило входна врата на складово помещение на бул.” Мито Орозов” /бившето материално осигуряване/, след което откраднало  28 комплекта спално бельо, 50 пликове и чаршафи, 50 калъфки за възглавници, 15 покривки за маса, 10 дамски пижами, 4  покривала за спалня. Нанесената щета е за около 2 000 лева.
След ОИМ е установено, че извършител на деянието е лицето П.Г./43г./ от с. Охрид.
На 28.10.2013г., в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от жител на село Згориград, че  за времето от 22.10.2013г. до 05.00ч. на 28.10.2013г., неизвестно лице е  откраднало 20 кофражни платна от дворно място на частен имот.  След проведените незабавни ОИМ и ПСД е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното лице  А.П./68г./  от с.Згориград. 
Около 13.00ч. в с.Добруша , полицейски патрул спрял за проверка трактор „Беларус” с прикачено ремарке, без регистрационни табели, натоварен с нарязани сурови дърва за огрев. Установено  е, че дървата са  без контролна горска марка и без документ  удостоверяващ произхода им. Водачът- Н.Н./37г./  е неправоспособен и управлявал трактора след употреба на алкохол- 1,47 промила. 
 Около 18:30 ч. в гр.Враца,  кръстовището на ул.”Славянска” и бул.”Хр.Ботев”,  лек автомобил „Форд”  управляван от С.Н./29-годишна/ блъснал 32-годишна пешеходка. Пробата за алкохол на водача  е отрицателна.

  Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


понеделник, 28 октомври 2013 г.

Нови назначения в ОД МВР-Враца

Със Заповеди на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев,  в ОД МВР-Враца са извършени следните назначения:
1. Главен инспектор Иво Манчев е назначен временно за срок от 1 година на длъжност Зам.директор на ОД МВР-Враца.
2. Главен инспектор Аспарух Максимов е назначен на длъжност началник на РУ"Полиция"-Враца
3. Главен инспектор Иван Иванов е назначен на длъжност началник на РУ"Полиция"-Роман.
4. Главен инспектор Володя Ангелов е назначен на длъжност началник   сектор " Противодействие на криминалната престъпност" .
 

Първи фотопленер на Враца


На път е да се случи първият фотопленер на Враца. Максималният брой участници е 35 човека. Във фотографското събитие ще могат да се включат както професионални, така и любители фотографи. Долната граница за навършени години на участниците е 15, а горна няма да определяме, тъй като имаме за цел да привлечем желаещи на всички възрасти. Пленера е напълно безплатен, като за него е нужно само фотоапарат и огромно количество добро настроение. Определените дати за снимане са 2-ри и 9-ти ноември. В първия ден от фотопленера групата ще снима забележителностите на Враца, като площад "Христо Ботев", ЕВК "Св. Софроний Врачански", някои от най-старите сгради в града, парк "Хижата" и много други туристически дестинации. През втория ден от пленера ще има организиран автобус, с който ще се отиде до пещерата „Леденика“, където фотографите ще останем към 2 астрономически часа и ще правим пейзажни снимки на балкана, както и на парк „Леденика“. Втората дестинация за 9 ноември е слизане до прохода "Вратцата", където ще останем около 1 час. След снимките се отправяме към връх Околчица със спирка в село Челопек. Ще снимаме къщата-музей на Баба Илийца. Снимките на Околчица ще са с продължителност 3 астрономически часа.

Колко снимки може да изпратите за участие във фотоизложбата?

Всеки регистриран и взел участие в един от дните определени за фотопленера могат да изпратят до 10 подбрани и озаглавени кадъра.
Партньори за качественото провеждане на фотопленера са Община Враца и Младежки дом – Враца. 

Общи условия за участие в първия фотопленер на Враца:

За да участвате във фоторазходка „Дестинация есенна Враца“ е нужно предварителна регистрация на е-mail:fotoplenervratza@gmail.com или на телефон: 0883 36 06 04 - Виктория Пандурска, единствената информация която искаме е трите имена, телефон и валиден е-mail адрес. С регистрацията предоставяте изключителните права върху снимките които сте изпратили за участие във фотоизложбата. Подбрани кадри от изложбата ще бъдат предоставени на Община Враца където ще вземат участие в туристическите изложби които се провеждат всяка години.

Изисквания към снимките: 

1. Минимален размер 2000 px по дългата страна.
2. Да са направени в един от дните определени за фотопленера /2 ноември и/или 9 ноември/.
3. Да отговарят на темата „Дестинация есенна Враца“.
4. Без грубо обработване във фотошоп. Възможни корекции: Подсилване на контраст и цветове, прекадриране в обработваща програма.
5. Съгласявате се да участвате във фотоизложбата посветена на фотопленера.
Фотоизложбата ще се състои на 22ри ноември в Малдежки дом – Враца. 

Запазваме си правото да извършваме промени в правилата на фотопленера, за които всички участници ще бъдат известявани своевременно. 
По всички въпроси свързани с първия фотопленер за град Враца - фоторазходка „Дестинация есенна Враца“ може да се обърнете към нас на е-mail: fotoplenervratza@gmail.com

--------------------------------------------------------

Петима млади експерти започват работа в Община Враца



         Кметът инж. Николай Иванов лично връчи трудовите договори на петима млади специалисти, които ще работят в Община Враца по програмата „Старт на кариерата”. Виктор Антов и Лозана Митова от днес са назначени в дирекция „Административно-правни дейности”. Анна Христова, Катя Иванова и Гергана Гергова ще работят в дирекция „Финанси, икономически анализи, местни приходи и общинска собственост”. „Желая успех на нашите млади колеги. Бих се радвал ако и след края на програмата те останат да работят при нас” – каза инж. Николай Иванов. Програмата „Старт на кариерата” предвижда девет месеца трудова заетост при работна заплата от 400 лв. Целта е млади хора, без трудов стаж по специалността си, да придобият професионален опит и умения.

Въвеждат непрекъснат контрол върху питейните заведения

„Една от най-важните теми в последните два месеца е за контрола по опазването на обществения ред, недопускане на нарушаването му и извършването на престъпления около и в питейни заведения в града. От РУ „Полиция” – Враца получихме анализ за периода 1 януари – 28 октомври 2013 г. Анализът включва сигнали за нарушаване на обществения ред, сигнали за извършени престъпления, образувани преписки, заявителски материали за извършени престъпления, досъдебни производства и съставени актове за установяване на административни нарушения по Закона за закрила на детето” – това заяви на пресконференция днес кметът на Враца. Инж. Николай Иванов поясни, че в анализът се съдържа информация за всички рискови, от гледна точка на простъпки, питейни заведения, които работят с удължено работно време. Този анализ ще даде на общинското ръководство възможност да се предприемат действия по коригиране на работното време на питейните заведения, където е необходимо. За осигуряването на обществения ред в централната градска част, в района на площад „Христо Ботев” и питейните заведения „Go play”, „Бирхале” и „Карамел, е разпоредено да има постоянно полицейско присъствие в тъмната част от денонощието от 19 ч. до 7 ч. Ежеседмично ще се планират и провеждат специализирани полицейски операции, резултатите от които ще бъдат докладвани на кмета. Последните две полицейски операции, в които са участвали и двама общински служители, бяха в миналия петък и събота. На 25 октомври са констатирани седем нарушения, от които три по Закона за закрила на детето и е съставен един акт по Закона за МВР, разкрито е едно престъпление. При проверката на питейните заведения са открити двама непълнолетни. На следващия ден в проверката са се включили и представители на „Закрила на детето”, Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”, „Митници”, ТД на НАП – офис Враца. Констатирани са 13 нарушения, от които три по Закона за закрила на детето. Съставени са два акта на родители по същия закон и един – на собственик на заведение за неспазване на общинска наредба. „Непрекъснатият контрол, превенцията на нарушаването на обществения ред  и недопускането на малолетни и непълнолетни в питейните заведения ще е една устойчива тенденция” – категоричен бе инж. Николай Иванов.


Започна залавянето и кастрирането на бездомните кучета

         От две седмици фирмата „Ветеринарни практики 3 Д” извършва залавяне и обработка на бездомни кучета във Враца. През първата седмица са заловени, кастрирани, обезпаразитени – вътрешно и външно, чипирани и маркирани 92 кучета, а през втората – 48. Залавянето и обработката на бездомните животни ще продължи и през тази седмица. Договорът за залавянето и транспортирането на бездомните животни бе подписан между Община Враца и „Ветеринарни практики 3 Д” на 7 октомври, защото по избора на изпълнител имаше обжалвания, а за обработката на животните – на 17 септември 2013 г. В Община Враца непрекъснато се получават сигнали за скитащи кучета и те са предавани на лекарите от дружеството.

Издават книга за врачанските будители

         В Деня на народните будители във Враца ще излезе от печат ново издание. Книгата „Врачански будители и дарители” е общо дело на Община Враца, Регионалния исторически музей и Регионална библиотека „Христо Ботев”. Изданието ще е в бутиков тираж от 200 броя и ще бъде подарявано на гостите, уважили тържеството по повод Деня на будителите и 200-годишнината от успението на св. Софроний Врачански. Книгата съдържа информация за най-видните просветители и благодетели на врачански край, сред които са св. Софроний Врачански, Димитраки Хаджитошев, Козма Тричков, Кръстьо Пишурка, Васил Кънчов, Иванчо Младенов и Цвета Кръстенякова. В томчето, освен биографични данни и информация за техния принос за региона, ще бъдат поместени фотографии и илюстрации.



Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”