Бисквитки

събота, 9 ноември 2013 г.

СИГНАЛИ ЗА ИЗВЪРШЕНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ


На 07.11.13г. в 20.00ч. в  РУП-Б.Слатина е получено съобщение от жител на гр.Б.Слатина, който е заявил за  извършена кражба  на електрожен от домът му.
            От извършената проверка се установи,че за времето от 10.00ч. до 16.30ч. на 07.11.13г., НИ след преминаване през незаключена  входна врата на дворно място е извършил кражбата на  заводски електрожен марка „Кракра” на стойност 500лв.
            По случая е образувано ДП . по описа на РУП-Б.Слатина.
В 15.30 ч. в ОДЧ на РУП- Козлодуй е получено съобщение от жител на с.Бутан, за това, че за времето от 00.00ч. до 14.00ч. на 07.11.2013г. НИ чрез взломяване на стъкло на прозорец е проникнал в къща от където е извършил кражба на мъжки портфейл с намиращите се в него лична карта,дебитна карта и сумата от 350 лв.
По случая в РУП - Козлодуй е започнато ДП.

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
            На 07.11.2013г. в РУП-Враца е депозирана жалба от жител от гр. Враца, за това че за времето от 22.00 часа на 06.11.2013г. до 06.30 часа на 07.11.2013г. неизвестно лице, след като е взломило кафе автомат негова собственост, монтиран в гр. Враца е извършило кражба на сумата от 40.00 лева.
            Нанесената щета по данни на тъжителя е за около 560 лева.
            От проведените бързи ОИМ се установи, че извършители на деянието са: И. С. от гр. Враца и И. И. от гр. Враца .
            Парите предмет на кражба са изхарчени.
            От И. С. и И. И. са снети сведения и са освободени.
            На 07.11.2013г. в РУП-Враца е депозирана жалба от жител от гр. Враца, за това, че за времето от 22.00 часа на 06.11.2013г. до 06.15 часа на 07.11.2013г. неизвестно лице, след като е взломило кафе автомат негова собственост, монтиран в гр. Враца е извършило кражба на сумата от 120.00 лева.
            Нанесената щета по данни на тъжителя е за около 350 лева.
            От проведените бързи ОИМ се установи, че извършители на деянието са: И. С. от гр. Враца и И. И. от гр. Враца .
            Парите предмет на кражба са изхарчени.
            От И. С. и И. И. са снети сведения и са освободени.
От проведените ОИМ и ПСД по ДП. по описа на РУП-Враца за извършена кражба на мобилен телефон марка „Самсунг”, от района на Кооперативния пазар в гр. Враца, собственост на Н. И. от гр. Враца, се установи, че извършител е  Е. В. от  с. Нефела.
Мобилният телефон е намерен и иззет.
Е.В. е разпитана и освободена.
На 07.11.13 г. г.11.31 часа е получен сигнал от жител от с.Търнак, която е заявила , че за времето от 08.00 до 08.20 часа от частен дом нейна собственост,НИ е извършил кражба на мъжко конче  с каруца на стойност около 500 лева .
Започнато е ДП. по описа на РУП-Б.Слатина.
От проведените ПСД се установи ,че извършител на кражбата е М. П. от с.Горни Дъбник.
  На 07.11.13г. към 21.45 ч. в с.Нивянин автопатрул на РУП-Б.Слатина спират за проверка  лек автомобил „Алфа Ромео 145” собственост на  К. В.  от с.Борован и управляван от Д. Д.  от с.Нивянин.
            Водачът е изпробван за алкохол с техническо средство Дрегер Алкотест 7510,който е отчел 1.94 промила на хиляда в издишания въздух. Издаден е талон за медицинско изследване, представен е пред ФЦСМП-Б.Слатина  ,където е  дал кръв за химически анализ.
            Съставен е АУАН. Д.Д. не е задържан в РУП-Б.Слатина поради здравословни проблеми.
            Уведомен дежурен прокурор и РП.
            Започнато е   бързо полицейско производство по описа на РУП -Б.Слатина.
На 28.10.2013 г. в РУП – Мездра е получена жалба от жител от с. Типченица, за това, че за времето от 20:20 ч. до 20:40 ч. на 28.10.2013 г., докато е пазарувала в хранителен магазин, находящ се в гр. Мездра, неизвестно лице е извършило кражба на мобилния й телефон. По данни на тъжителя стойността на нанесената й щета възлиза на около 500 лв. По случая в РУП – Мездра е образувана преписка .
            От проведените ОИМ е установено, че извършител на горепосоченото деяние е М. М. от с. Ослен Криводол. Мобилният телефон предмет на посегателство е предаден от М.М. с протокол за доброволно предаване и върнат на собственика с разписка.

На 08.11.2013 год. в  02:15 ч.   в с.Софрониево на кръстовище автопатрул на РУП Оряхово спират за проверка лек автомобил    „БМВ-323 ИС” собственост  и управляван от И. Б.  жив. с.Софрониево.
От извършената проверка за употреба на алкохол на водача И.Б. с алкотест „ДРЕГЕР-7510” се установи, че същият управлява МПС след употреба на алкохол / 1 , 36/ промила. Издаден е талон за медицинско изследване като водача е отказал да даде кръв за изследване във ФСМП-Оряхово. Съставен е  АУАН..
           
БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО:
Данни за станали ПТП
На 07.11.2013г. около 07:45ч. в гр.Враца в двора на МБАЛ”Хр.Ботев” Враца катастрофират като се блъскат л.а. „Опел Омега” собственост на М. С. с адрес гр.Враца управляван от Г. Н. с адрес гр.Враца, водач кат.”В” стаж 36г. и паркираният л.а. „Опел Астра” собственост на И. И. от гр.Варна.
Убити и ранени – няма.
Щети по МПС – 500лв.
Щети извън МПС – няма.
Причини: движение с несъобразена скорост с релефа на пътя от страна на водача на л.а.”Опел Омега”, който след реализиране на ПТП напуска местопроизшествието.
На водача Г. Н. е съставен АУАН.
Oколо 10:45ч. в гр.Враца катастрофират като се блъскат т.а. „Рено Керакс” собственост на фирма с адрес гр.Благоевград, управляван от Д. Л. от с.Елешница водач кат.”С+Е” стаж 12г. и паркираният л.а. „Опел Вектра” собственост на К. Л. от гр.Враца.
Убити и ранени – няма.
Щети по МПС – 600лв.
Щети извън МПС – няма.
Причини: неправилна маневра влизане в реда на паркираните превозни средства от водача на т.а.”Рено”.
Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с тех.средство „Алкотест Дрегер”7510. Пробите са отрицателни.
На водача Д. Л. е съставен АУАН.
               На 07.11.13 г. в 20.50ч. в с.Нивянин на кръст. катастрофират като се сблъскват, л.а. Хонда Сивик нерегистрирана по надлежния ред и без данни за собственост, управляван от А. С. от с.Нивянин и л.а. Опел Астра, собственост и управляван от  Л. Л. от с.с.. Л.Л. е изпробван за алкохол с Дрегер Алкотест 7510+ . ,който е отчел отрицателен резултат.
            А.С. е изпробван за алкохол  с Дрегер Алкотест 7510+, който е отчел 2.45 промила в издишания въздух. Съставен  е АУАН и издаден талон за медицинско изследване.
            Убити и ранени няма.
            Щети по двете МПС- 500 лв.
            Причини: Несъобразена скорост с пътните условия  и употреба на алкохол от страна на водача А.С..
            Уведомен дежурен прокурор и РП. 
Започнато е   бързо полицейско производство по описа на РУП -Б.Слатина.



Полицаи от региона в състезание по стрелба

Регионален турнир по стрелба с боен пистолет за служители на МВР се проведе по случай Празника на българската полиция. В надпреварата се включиха 19 състезатели.
В отборния турнир участваха 9 отбора. На първо място се класира съставът на Сектор СОД при ОД на МВР Враца – Николай Милушев и Дилян Добрилов със 147 точки. На второ място се нареди отборът от РУП – АЕЦ Козлодуй в състав Ивайло Флоров и Венцислав Георгиев с актив от 138 точки. Трети са пожарникарите от РСПБЗН – АЕЦ Козлодуй Йордан Ценов и Георги Тодоров със 125 точки.
Победител в индивидуалната класация в Ивайло Флоров, втори се нареди Николай Милушев, а на трета позиция се класира Йордан Ценов.
И тримата призьори са състезатели на клуб „Спартал” при ОД на МВР Враца. Наградите връчи секретарят на клуба Дамян Петров и отговорникът на секцията по стрелба Катя Василева. Турнирът се проведе на стрелбището при учебно-тренировъчен комплекс „Дъбника”.


555 гости посрещна АЕЦ “Козлодуй” в Деня на отворени врати

Днес, 9 ноември, атомната електроцентрала отвори врати за външни посетители. С работата на най-голямата електропроизводствена мощност в България се запознаха 555 души. Най-младият от тях бе Борис Янкулов на 5 месеца от гр. София, а най-възрастният – Пенко Беглекчиев на 84 г. от гр. Априлци. Посетителите, проявили интерес към АЕЦ, бяха, както винаги, от цялата страна – от Кърджали, Русе, Габрово, Враца, Монтана, София, Шумен, Пловдив, Карлово, Пирдоп, Попово, Лом, Стамболийски и много други населени места. Инициативата и тази година привлече много деца и младежи – те бяха над една трета от гостите в Деня на отворени врати.
В програмата на проявата бяха включени посещения на командна и машинна зала на хилядамегаватовите 5 и 6 блок, където експерти от атомната централа представиха технологията за електропроизводство от ядрена енергия. През целия ден желаещите можеха да наблюдават измерване на радиационния гама-фон в реално време с мобилната лаборатория на атомната централа. Като най-атрактивни за посетителите се откроиха демонстрациите с противопожарна техника, осъществени пред Информационния център на централата от специалисти от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” – АЕЦ “Козлодуй”. Гостите в Деня на отворени врати получиха и различни информационни материали за ядрената енергетика и за дейността на атомната електроцентрала.



Враца чества 136 години от освобождението си

   С възстановка на тържественото посрещане на ген. Николай Степанович Леонов днес във Враца бе отбелязана 136-годишнина от осбождението на града. Врачани отново видяха онзи паметен миг, в който техните предци са посрещнали освободителите с хляб и сол и тържествения възглас „Христос воскресе”. Пред събралото се множество застанаха първенците на града от далечната 1877 г. Прозвуча речта на Иванчо Николакев – председателят на първото привременно правителство на свободна Враца. От неговите ръце ключът на града бе предаден в ръцете на днешния кмет инж. Николай Иванов. „С вълнение заставам пред вас в тържествения момент на преклонение пред героизма и подвига на воините – освободители на Враца! Девети ноември 1877 година е паметна дата за врачани – ден на възкресение, ден на дълго жадувана свобода! Преди 136 години, тук, от това свято място, руският боец – тръбачът Петлак, възвестява края на героичната битка на отряда на генерал Леонов. Възвестява свободата, заради която по бойните полета на Руско-турската освободителна война загиват достойните синове на Майка България, опълченци и доброволци! Днес се прекланяме и пред героизма на руските, украинските, белоруските, финландски и румънски воини, извоювали освобождението на България! Свое достойно място в победния ход на войната има и осетинският народ. Над 2000 осетинци се включват като доброволци  в състава на Руската армия, един до друг са  бащи и синове, родни братя.  Те участват в битките, командвани от прославени пълководци–генерали   -  Скобелев, Гурко, Столетов, Радецки. Никога една война не е била толкова очаквана и  желана! И колко нечовешки усилия коства тя! Днес плетем венци в знак на почит пред падналите за свободата на нашия роден град, пред стоицизма и родолюбието на четници и войводи, пред безсмъртието на нашите предци, съхранили българския дух в този кът на Отечеството през петте века на мрак. Нека е честит светлият ден 9 ноември – Денят на освобождението на Враца!” – с тези думи се обърна към врачани и гостите на града кметът инж. Николай Иванов. Да изразят своята признателност пред подвига на героите на хълма над града, пред паметника на Вестителя на свободата, бяха дошли също депутатите Янаки Стоилов, инж. Петя Аврамова и инж. Тотю Младенов, заместник кметовете на Враца инж. Красимира Георгиева, инж. Николай Йорданов и Красимир Богданов, председателят на общинския съвет Малина Николова, делегация от побратимения град Владикавказ, водена от кмета Сергей Дзантиев, Сергей Панкрушкин – първи секретар на посолството на Руската федерация в България, общински съветници, културни дейци, граждани и гости. В своето слово Сергей Дзантиев поздрави врачани за празника на освобождението и подчерта, че гостите от Северна Осетия участват в тържеството с чувство на гордост и уважение към делото на предците си. Той подчерта своята увереност в това, че започнатите отношения между Враца и Владикавказ ще продължат и в бъдеще и ще стават все по-близки. Водосвет-молебен за здраве и благоденствие отслужи траянополският епископ Киприян. Празникът завърши с народни танци и хора, изпълнени от танцов състав „Хемус”.
            След тържеството осемчленната делегация от гр. Владикавказ посети Регионалния исторически музей, където бе открит камерен експозиционен кът, посветен на годишнината от осбовождението на Враца. В него гостите видяха историческо изследване на зам.-кмета Красимир Богданов, посветено на участието на северно-осетинците в осбовождението на България. Изложбата включваше също фотоси на осетинци, участвали в освобождението. Изключително ценна книга със снимките е била предоставена любезно на музея от зам.-кмета на Владикавказ Светлана Есиева. Делегацията присъства и на откриването на гостуващата изложба „Преславско съкровище” на РИМ – Шумен в залата „Рогозенско съкровище” на врачанския музей. Експозицията представя част от златното съкровище от Х век., открито през 1978 г. край гр. Велики Преслав. Ювелирно изработените женски накити – обици, части от огърлици, апликации – се свързват с българската царица Ирина, съпруга на цар Петър І. След края на посещението в музея, гостите и кметският екип поднесоха цветя и венец пред паметника на Христо Ботев.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


четвъртък, 7 ноември 2013 г.

Враца ще е домакин на държавно първенство по планинско бягане

   За първи път в България ще се проведе държавно първенство по планинско бягане за студенти и негов домакин ще е Враца. Спортното събитие ще се състои на 10 ноември и е по инициатива на  Асоциацията за студентски спорт „Академик”. Домакини на първенството ще бъдат ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, неговият филиал във Враца и Университетският спортен клуб „Академика 2011” в партньорство с Община Враца. Своите заявки до момента са направили 50 участника от 12 висши учебни заведения. Официалното откриване ще е в 10.15 ч. на площад „Христо Ботев”, където ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Войводата. Стартът на планинското бягане ще бъде даден от същото място в 10.30 ч., а финалът ще е пред паметника на Вестителя на „Хижата”. Състезателните дисциплини са 5 км бягане за мъже и 2 км бягане за жени.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


Театърът представя

Акцентът през следващата седмица поставям на „Танго” от Славомир Мрожек, който може да бъде видян в петък, на 15 ноември.
Спектакълът „Танго” от Славомир Мрожек под режисурата на Николай Поляков ще бъде показан за първи път отново след няколкомесечна пауза, предизвикана от трайно заболяване на актрисата Калина Кипрова. В нейната роля вече влиза нова актриса – Сабина Коен, която е едно от новите попълнения в трупата ни.
Припомням Ви, че спектакълът „Танго” има няколко награди – от международния фестивал в Питещ, Румъния през 2011 г. – за най-добър спектакъл и за режисурата на Н.Поляков, както и от НФМТФ – Враца 2012 г. и номинация за „Аскеер 2012” за поддържаща мъжка роля на Сава Георгиев.


ПРОГРАМАТА
08.11`13 г. – петък ТУРНЕ в Димитровград, Сърбия
„Търговци на презервативи” от Ханох Левин

09.11.`13 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Мечо Пух” от Алън Милн

11.11.`13 г. – понеделник ТУРНЕ в ДТ – Ловеч от 19 часа
„Търговци на презервативи” от Ханох Левин

12.11.`13 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Боб” от Елин Рахнев

13.11.`13 г. –сряда в Камерна зала от 19 часа
„Боб” от Елин Рахнев

13.11.`13 г. – сряда ТУРНЕ в НЧ „Постоянство” – Лом
„Хитър Петър” от Панчо Панчев” – от 13 часа
„Шекспир – събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл – от 18 часа

14.11.`13 г. -четвъртък ГОСТУВА
на Голяма сцена от 19 часа
„Палавите вдовици” по Азис Несин

15.11.`13 г. – петък в Камерна зала от 19 часа
„Танго” от Славомир Мрожек

16.11.`13 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Червената шапчица” от Шарл Перо

16.11.`13 г. – събота ТУРНЕ в Димитровград, Сърбия
„Боб” от Елин Рахнев


Започва конкурс за послание на защитените територии в област Враца

Предложенията ще се събират от 1 до 18 ноември 2013 г.

Регионална инспекция по околната среда и водита във Враца обявява конкурс за послание на брошура за защитените територии в област Враца. Предложенията за мото ще се събират от 1-ви до 18-и ноември 2013 г.
Предложенията ще бъдат оценявани по следните критерии:
  • Оригиналност;
  • Краткост;
  • Съответствие с темата „Защитените територии в област Враца“.
Еко-посланията ще бъдат оценявани от жури, което ще селектира 10 от най-сполучливите предложения. Печелившото предложение ще стане мото на подготвяната за отпечатване брошура за защитените територии в област Враца.
Предметни награди ще получат първите трима. РИОСВ – Враца ще връчи поощрителна награда и на най-младия участник.
Предложенията за послание, придружени от кратка информация за автора, ще се приемат на електронен адрес: riosv_vr@m-real.net, а повече информация за конкурса може да бъде намерена на електронната страница на РИОСВ – Враца: www.riosv.vracakarst.com

За информация:                                                                                                               
Милена Николова, ст. експерт ПИСОС и ВО
Тел. 092 991967
GSM: 0893 393 187
E-mail: pr@vracakarst.com

ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА СЕ ИЗИСКВАТ СЛЕД ОКОНЧАТЕЛНОТО ИМ ЗАВРЪЩАНЕ В СТРАНАТА



Процедурата за изискване на завършени здравноосигурителни периоди на лица, работещи  в чужбина и взаимодействието в това отношение между РД на НАП гр. Велико Търново, офис за обслужване Враца и РЗОК беше темата на провелата се вчера /06.11.2013/ съвместна среща в здравната каса между директорите на двете институции и техни представители.
На срещата бяха обсъдени и различни въпроси във връзка с прилагането на закона за здравното осигуряване и ползотворното сътрудничеството между двете институции.
От началото на 2007 г. всички здравноосигурени в други държави-членки на ЕС лица след окончателното си завръщане в България могат лично или чрез здравната каса да си изискват здравноосигурителните периоди от чужбина чрез формуляр Е104/S041.
С представянето в НАП на документ Е104/S041 лицата си прехвърлят здравноосигурителните периоди от чужбина и влизат като осигурени в българската здравноосигурителна система. Този документ не се изисква, когато осигурените лица продължават да се осигуряват в чужбина.
Те плащат здравни осигуровки само в държавата, в която работят и не следва да се осигуряват и в България. Когато осигурените в други държави лица са само временно пребиваващи в България, е необходимо да разполагат само с валидна Европейска здравна карта от чужбина, която при необходимост им гарантира получаването на спешна или неотложна медицинска помощ.
Служителите на НАП и РЗОК се ангажираха да си сътрудничат активно при изискването на европейските формуляри и да засилят информираността на гражданите относно техните права и задължения с цел избягване на двойното осигуряване.
          

   ПРЕСЦЕНТЪР РУМЯНА СТЕФАНОВА

С Ъ О Б Щ Е Н И Е


“Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че днес 07.11.2013г. поради отстраняване на авария ще бъде спряно водоподаването от 11:00 часа до 15:00 часа в района между ул. „Максим Горки”, бул. „Демокрация”, ул. „Ек. Йосиф”, ул. „Спортна” и ул. „Васил Кънчов”.  
  

ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ


На 04.11.13 г. е депозирана жалба ЗМ от жител на
гр. Враца   в която  заявява, че за времето от 13,30ч. до  14,00ч. на 04.11.13г. неизвестно за него лице е проникнало в домът му находящ  се на горепосоченият адрес от където е извършило кражба на 1 плазмен телевизор.
Нанесената  щета по данни на тъжителя е в размер от 400лв.
            От проведените бързи ОИМ се установи, че извършител на деянието е лицето О. С. от гр.Враца.
         Извършителят е разпитан и задържан в РУП-Враца за срок от 24 часа. 

На 05. 11. 2013г около 17, 30 часа служители на РУП- Мездра  засичат лицето Н. М. от с. Долна Кремена , който карал метални винкели и тръби с велосипеда си. Същият бил доведе в РУП- Мездра за установяване на вещите, като при последващи ОИМ се установило, че Н.М. е откраднал винкелите същият ден от вила в землището на гр. Мездра, собственост на Н. Н.от гр. Мездра.Винкелите са предадени с протокол за доброволно предаване. На 06. 11. 2013г местопроизшествието е посетено от ДОГ и е извършен оглед.
Щети в процес на изясняване.
Образувано е ДП по описа на РУП- Мездра 
От проведените ОИМ и ПСД по до съдебно производство по описа на РУП Козлодуй, образувано по повод постъпила жалба от жител на  с.Манастирище за това, че на 20/21.09.2013г. НИ е извършил кражба на мобилен телефон марка „Нокиа 113” със СИМ карта, лични документи и 1  акумулаторна батерия от собствения му лек автомобил паркиран пред дома му, се установи, че извършител на престъплението е П. М.жив. с.Хайредин. Мобилният телефон, предмет на извършената кражба е предаден с протокол за доброволно предаване от брата на извършителят. Акумулаторът, предмет на извършената кражба е предаден с протокол за доброволно предаване от бащата на П.М..
П. М.жив. с.Хайредин и М. М. жив. с.Хайредин са задържани за срок до 24 часа в РУП Оряхово.
БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО:
Данни за станали ПТП
На 06.11.2013г. около 18.50ч. в гр.Враца на кръстовище катастрофират като се блъскат л.а.”Шевролет Авео” управляван от Л. С. жив.гр.Враца водач категория „В” стаж-25год. и л.а.”Фолксваген Голф” управляван от И. А. жив.гр.Враца водач категория „В” стаж-2год.
Убити и ранени-няма.
Щети по МПС-250лв.
Причини:Отнемане на предимство на регулирано кръстовище при маневра ляв завой от водача Л.С.
Водачите изпробвани за алкохол с Дрегер -пробите отрицателни. 
На 06.11.2013г. около 08.40ч. на път II-15 гр.Враца-гр.Оряхово катастрофира като се блъска в крайпътен скат  л.а.”Фиат Браво” управляван от К. В.жив. с.Остров водач категория „В” стаж-1год.
Убити и ранени-няма.
Щети по МПС-500лв.
Причини:Несъобразена скорост с релефа на пътя (ляв завой) от страна на водача Н.В.
Водача изпробван за алкохол с Дрегер -пробата отрицателна.

сряда, 6 ноември 2013 г.

Отборът на “Ботев”-Враца гостува на “Дунав”-Русе

в последен мач от есенния полусезон на “Б” професионална футболна група. Двубоят ще се играе в събота – 9 ноември от 14.30 часа. “Отиваме в Русе за победа, въпреки, че и домакините имат нужда от нея и ще са мотивирани да я постигнат”. Това заяви старши-треньорът на “Ботев”-Враца Тодор Гарев. “Срещат се два отбора с традиции във футбола. Вярвам, че ще стане оспорван двубой и дано победителите да сме ние”, допълни наставникът. Гарев уточни, че познава добре играта на “Дунав”, тъй като някой от футболистите са се състезавали и за врачанския тим. “Надявам се, че ще играем добре, както в последните мачове на чужд терен и ще се завърнем във Враца с трите точки”. Старши-треньорът на “Ботев” съобщи, че в с леко резтежение на бедрото е Тихомир Найденов, но бранителят ще бъде възстановен до събота. След изтърпяно наказание в отбора се завръщат Васил Велев и Симеон Мечев. Младежкият национал Радослав Цонев вече няма да играе за врачани, тъй като полузащитникът се е завърнал в родния си клуб “Левски”. 

Екоинспекторите се отчитат

През месец октомври са проверени 118 обекта, извършени са 131 бр. проверки, от които: 94 бр. планови и 37 бр. извънредни, от които 17 бр. по последващ контрол по изпълнение на предписания, 7 бр. по жалби и сигнали, 8 бр. във връзка с наложена санкция и 5 бр. във връзка с писма от МОСВ.
При извършване на контролната дейност през август от страна на РИОСВ – Враца има издадени общо 10 предписания.

През месец октомври e съставен 1 бр. АУАН на кмет на с. Попица, общ. Бяла Слатина, обл. Враца. В качеството си на кмет на с. Попица, не е изпълнил предписание на РИОСВ-Враца за почистване на засегнат терен от депонираните отпадъци, находящ се до тютюносушилнята в близост до мелница “Скът”; не са събрани и отстранени пластмасовите, найлоновите и стъклените отпадъци от опаковки от района; не са поставени указателни табели с обозначения забраняващи изхвърлянето на битови отпадъци и отпадъци от опаковки. Не е изпълнил задължение по чл. 166, т. 3 от Закона за опазване на околната среда.
Издадено е наказателно постановление и на юридическо лице, извършващо дейност в с. Михайлово. На основание чл. 200, ал. 1, т. 38 от Закона за водите във връзка с чл. 46, ал. 1, т. 3, буква “б” от същия, имуществена санкция в размер на 500 лв.

Контрол чистотата на въздуха:

При анализ на регистрираните от АИС “ЖП Гара”- Враца концентрации на контролираните замърсители, влияещи върху качеството на атмосферния въздух: серен  диоксид, азотен оксид и диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон и ФПЧ10 са отчетени 10 бр. превишения на средноденонощната норма по показателя ФПЧ10, като за същия период на 2012 г. са регистрирани 5 бр. превишения. Регистрираните превишения по показателя ФПЧ10, не се дължат на промишлени източници, а основно на използваните твърди горива в битовия сектор и лошите пътни настилки.

Контрол чистотата на водите:

През месец октомври в направление “води” са извършени 40 бр. проверки на обекти, формиращи отпадъчни води, от които: 23 бр. планови и 17 бр. извънредни.
За отчетния период са извършени 4 проверки във връзка със сигнали за замърсяване на река Лева в районите на кв. Бистрец и с. Бели Извор, общ. Враца. При извършените незабавни проверки и пробонабиране не е констатирано замърсяване на реката.
За направените констатации от извършените проверки по постъпилите сигнали своевременно са изготвени и изпратени отговори до жалбоподателите.
       През октомври са наложени 4 санкции на фирми поради установени превишения над индивидуалните емисионни ограничения, определени в Разрешителното за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води.

Управление на отпадъците и опазване на почвите:

Извършени са общо 48 бр. проверки.
За периода са постъпили 2 бр. жалби, от които 1 бр. свързана с нерегламентирано депониране на земни маси и строителни отпадъци в гр. Враца за която се констатира, че е основателна и е дадено предписание на Община Враца за предприемане на необходимите мерки за почистване на замърсените терени и 1 бр. жалба, свързана с отглеждане на животни на територията на гр. Бяла Слатина, за която е дадено предписание с превантивна цел за недопускане на замърсяване с торов отпад, генериран от отглежданите животни в имота.
            В изпълнение на програмата по почвен мониторинг ІІІ-то ниво - локални почвени замърсявания, съвместно с представители на ОУПБЗН – Враца и ОД на МВР – Враца са извършени проверки на 8-те склада и Б-Б кубове, разположени на територията на обл. Враца в които се съхраняват ПРЗ с изтекъл срок на годност.
            Взето е участие в две Комисии за приемане на извършена работа на реализирани проекти, финансирани от ПУДООС в рамките на националната кампания “За чиста околна среда” на МОСВ за следните обекти:
●  по Договор № 9160 от 17.05.2013 г. за обект “Обичам природата – и аз участвам” в с. Бутан, общ. Козлодуй, обл. Враца;
● Договор № 8836 от 08.04.2013 г. за обект “Почистване, озеленяване и възстановяване на зона за отдих и игра в кв. „Христо Ботев” в гр. Оряхово, общ. Оряхово, обл. Враца;
● по Договор № 8837 от 08.04.2013 г. за обект “Почистване и рехабилитация на парк при Ловен дом” в гр. Оряхово, общ. Оряхово, обл. Враца;
● по Договор № 8875 от 08.04.2013 г. за обект “Създаване на привлекателна зона за отдих в местността „Лесопарка” в гр. Бяла Слатина” на  Община Бяла Слатина, гр. Бяла Слатина, общ. Бяла Слатина,  обл. Враца;
 по Договор № 8873 от 08.04.2013 г. за обект “Паркът с мечката” любимо място за отдих на малки и големи” на  Кметство Търнава,  с. Търнава,  общ. Бяла Слатина,  обл. Враца;
● по Договор № 8877 от 08.04.2013 г. за обект “Всички заедно в парка” на  Кметство Бъркачево,  с. Бъркачево,  общ. Бяла Слатина,  обл. Враца;
● по Договор № 8904 от 10.04.2013 г. за обект “Национална кампания „За чиста околна среда – 2013” „Обичам природата - и аз участвам” на  Кметство Згориград,  с. Згориград,  общ. Враца, обл. Враца;
по Договор № 8977 от 16.04.2013 г. за обект “Паркова зона - Девене” на Кметство Девене,  с. Девене,  общ. Враца,  обл. Враца;
по Договор № 9070 от 29.04.2013 г. за обект “Екобъдеще за с. Мраморен” на  Кметство Мраморен,  с. Мраморен,  общ. Враца,  обл. Враца.


06.11.2013 г.     

Пресцентър РИОСВ - Враца

Проектът „Два пъти Коледа” ще зарадва врачани


         Днес зам.-кметът инж. Красимира Георгиева прие делегация от БЧК и Швейцарския червен кръст. От българска страна гости бяха д-р Надежда Тодоровска – зам.-генерален директор на БЧК и Гергана Михалчева – директор на Областния съвет на БЧК във Враца, а от швейцарска - Джоузеф Райнхард от Швейцарския червен кръст и Ладина Шпийс от Швейцарското национално радио. Поводът за срещата бе предстоящото реализиране във Враца на проекта „Два пъти Коледа”. Проектът е на швейцарското правителство и е насочен към социално слаби граждани. Всяка година доброволците на Швейцарския червен кръст в дните след Коледа събират около 70 000 благотворителни пакети, които съдържат хранителни продукти, хигиенни материали, играчки и ги раздават на хора в затруднено социално положение. Ежегодно червеният кръст в Швейцария избира държавата и регионът, в които ще се реализира благотворителната кампания. Тази година са избрали България и най-бедният регион в Европа – Северозападният, който включва Враца, Монтана и Видин. Гостите поискаха съдействие от общинската управа за подбора на социално слабите граждани, които да получат даренията. Това ще трябва да са хора, които по една или друга причина са отпаднали от друг вид социално подпомагане. „Благодарим за благородната инициатива. Община Враца ще окаже всякакъв вид съдействие, каквото е необходимо. Ще бъдем на Ваше разположение” – ангажира се зам.-кметът инж. Красимира Георгиева. Инж. Георгиева представи пред гостите града и региона, а Силвия Първановска – директор на дирекция „Здравеопазване, социални и младежки дейности” ги запозна със социалните услуги, които Община Враца предоставя на гражданите.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


Крими хроника


На 05.11.2013г., около 09.35ч. на разклона за с. Веслец катастрофират:  лек автомобил „Ауди”, управляван от Б.Д./53г./ от,гр. Плевен и лек автомобил „БМВ”,  управляван от Б.П./28г./  от гр. Бяла Слатина. Загинал е 48-годишният Д.П. от  гр. Плевен , който пътувал на предната седалка на лекия автомобил „Ауди”. Водачът на същия автомобил е ранен, настанен е  в болницата  в гр. Враца.  Водачът  Б.П. е изпробван за употреба на алкохол с техническо средство.Пробата  е отрицателна.
На 03.11.2013г., в РУП-Враца е постъпил сигнал от фармацевт  от гр. Враца, който  е заявил, че на същата дата, неизвестно лице  е откраднало 290 лева от касата на аптеката. След ОИМ е установено, че извършител на деянието е 13-годишно момче от гр.Враца.
На 05.11.2013г.,  в апартамент в гр.Враца, обитаван от К.Н./23г./, полицейски служители са извършили претърсване и са намерили  и иззели около 10 грама суха зелена листна маса/канабис/ с тегло около 10 грама, бяло прахообразно вещество с тегло около 8 грама, което при направения полеви наркотест реагира на метаанфетамин. При извършения му личен обиск, в лицето  е намерен около 10 грама канабис. Образувано   е дознание.

След ОИМ  за кражба на 30 л. дизелово гориво, извършена на 15/16.10.2013г.,  от товарен автомобил „Шкода”, паркиран на улица  в село Галиче  е установено, че извъшители са лицата: Д.К./18г./ и Ц.А./18г./ от с.Галиче.
 След ОИМ и ПСД за кражба на мотопед, извършена на   14/15.05.13 г. от къща  в гр.Бяла Слатина,  е установено, че извършител е 14-годишно лице от гр. Бяла Слатина.
Във връзка с постъпил на 05.11.2013г., в 04:05ч. в РУП-Мездра сигнал  за взломена входна врата на магазин за цигари, алкохол и захарни изделия, в светлата част на денонощието е извършен оглед на местопроизшествието, при който е установено, че входната врата е взломена с твърд предмет в областта на заключващия механизъм и от същата липсва катинар, с който е била заключена допълнително. По пода в помещението са открити кутии цигари от различни марки, като по данни на собственика, от щандовете в магазина липсват кутии цигари от различни марки за около 2500 лв. При претърсване на района около местопроизшествието е открит кашон съдържащ голям брой цигари от различни марки, идентични с липсващите от магазина. Извършено е претърсване на т.а Фиат Дукато” задържан от служители на РУП-Мездра непосредствено след взломяването на магазина. Лицето управлявало  автомобила  е с наложена мярка за неотклонение „Задържане за срок от 72 часа”.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                        


вторник, 5 ноември 2013 г.

8 медала за врачанските моделисти

Днес бяха публикувани крайните резултати от Държавния шампионат по автомоделизъм за радиоуправляеми автомодели с електродвигател. Врачанските моделисти завършиха в тази категории модели с 2 златни, 3 сребърни и 3 бронзови медала. Кристиян Крумов е републикански шампион в клас „електроформула 1:12”, а Александър Георгиев е със златен медал в клас „електроформула със сток мотор за мъже”. Със сребърни медали се отличиха братята Николай и Атанас Георгиеви в клас „тимово надбягване” и Емил Давидов в клас „електроформула със сток мотор за деца”.
Бронзови медали спечелиха Николай Георгиев в кралския клас „Електроформула 1/10” и Александър Георгиев и Виктор Робев в клас „тимово надбягване”.
Козлодуйския ас Марио Вутов е със две титли в класовете „Електроформула 1/10” и  „тимово надбягване” заедно със своя приятел Никола Кръстев от „Стелди Еър” София.



понеделник, 4 ноември 2013 г.

Крими хроника

На 04.11.2013г., в 09.25 ч. в гр.Враца, полицейски патрул спрял за проверка  лек автомобил „Мерцедес” с немски регистраионни табели, управляван от лицето А.И./33г./  от гр.Добрич. В автомобила пътували още две лица от Област Варна. При извършената проверка на номера на рамата и на немските регистрационни табели е установено, че автомобила е обявен за издирване във Федерална Република Германия.
В 23.13 часа   от 112 е получено съобщение от жител на село  Малорад, който е заявил, че лицето  Д.П./21г./ от същото село, счупило предното стъкло и нанесло повреди на автомобила му „Ауди„, който бил паркиран пред дома на собственика му. Образувано  е дознание. Лицето Д.П.  се укрива от органите на МВР.
В къщата на В.А./65г./ в гр.Бяла Слатина,полицейски служители са открили иззели два пистолета и боеприпаси за тях.  По случая е образувано дознание.
В  15.55 ч. в гр.Б.Слатина е спрян за проверка  влекач „Ман”, управляван от П.Р./33г./ от с.Лехчево. Пробата за алкохол е положителна-  0,74 промила.
На 05.11.2013г.,  в 04.05 ч. в РУП-Мездра е получен сигнал от служител на частна охранителна фирма, който съобщил, че е задействан СОТ в хранителен магазин в гр. Мездра, ул.”Г.Димитров”. Служителят съобщил още, че е забелязал оттеглящ се от адреса микробус. След бързи действия от страна на полицейските  служители, буса „Фиат Дукато”  е установен в района на железопътната гара в гр. Мездра. Автомобилът  е бил управляван от лицето  И.Д./55г./  от гр.София. Ще бъде извършен допълнителен оглед на взломеният хранителен магазин.
 След ОИМ по сигнал за кражба на  ел.проводници, захранващи питейно заведение в с.Елисейна е установено, че извършители на деянието са 4 малолетни лица от село. Елисейна.
 На 04.11.2013г., в къщата на Г.П./40г./  в село Ослен Криводол, полицейски служители са намерил и иззели газ-сигнален пистолет, за който няма издадено  разрешително.
За времето от 28.10.2013г., до 03.11.2013г., на територията на РУ”Полиция” - Мездра е проведена комплексна специализирана полицейска операция. Проверени са 111 лица, 47 МПС, 13 питейни заведения, проведени са срещи и беседи с 5 лица. Констатирани са общо 24 нарушения, които са санкционирани с 3 акта и  18 фиша по ЗДвП,  3 акта по ЗБЛД.
На 04.11.13г., в ОД МВР-Враца на тел.112 е получено съобщение, че за времето от 18.00ч. на 02.11.13г., до 08.45ч. на 04.11.13г., след направа на отвор в тухлена стена на автосервиз в гр. Враца, бул.”В.Кънчов”, неизвестни лица са откраднали  техника и инстументи за около 10 000лв. Образувано  е дознание.
 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


Отчетоха напредъка на „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца”


Във Враца проведе втората междинна пресконференция за „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца”, Договор № 58111-С065-256/ 21.12.2009 г. на тема: Една година след началото на строителните дейности: ход на изпълнение на реалното строителство, предизвикателства, напредък.
Проектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”, Приоритетна ос 1 /http://ope.moew.government.bg/.
            Oбщата стойност на проекта е  136 373 288,07 лв., а безвъзмездната финансова помощ е 123 523 616,01 лв., от които съфинансирането   от  Кохезионния фонд на ЕС е в размер на  98 818 893,59 лв., съфинансирането  от държавния бюджет  е 24 704 722,42 лв., а  от Община Враца (външен заем) е съответно 12 849 672,06 лв. Договорът за безвъзмездна финансова помощ влиза в сила от 15.01.2010 г. и е с продължителност 72 месеца. Oбщина Враца e бенефициент, а „В и К“ ООД гр. Враца – асоцииран партньор.
 
            Конференцията бе организирана с цел да се информират медиите и обществеността за напредъка по проекта през едногодишния период от началото на строителните дейности и премина при голям интерес. Отчете се напредъкът в резултат на мобилизирането на всички участници в строителството и съпътстващите дейности, с подкрепата на общинското ръководство и структури.
            Събитието бе открито от Кмета на община Враца инж. Николай Иванов. Той приветства гостите и направи своята оценка за изпълнението на проекта до момента - „Една година е достатъчен период, в който можем критично и обективно да споделим какво е изпълнено, какви трудности срещаме и какво трябва да подобрим в организацията за да вървим към успешен финал. Искам да благодаря на г-жа Искра Михайлова за нейното присъствие и ангажираност, защото изключителната помощ от страна на МОСВ и Управляващия орган на ОП „Околна среда” е от решаващо значение за изпълнението на проекта”.
            Г-жа Искра Михайлова – Министър на околната среда и водите представи виждането на Министерството и Управляващия органа на Оперативната програма за изпълнението на проекта. „Искам специално да благодаря на всички екипи на община Враца, на изпълнителите, на екипа по надзор, на интереса на обществеността на гр. Враца по отношение на този проект. Тъй като реализацията му е наш общ ангажимент, това е обща задача, която трябва да изпълним с общи усилия” – заяви министър Михайлова. „Много е важно на предстоящата среща на  Комитета по наблюдение на ОП „Околна среда” да излезем с ясни послания от опита при реализацията на такъв голям проект. Това ще помогне при изпълнението на аналогични инициативи в други населени места и за цялостното изпълнение на Оперативната програма”.   Участие в конференцията взе и представителя на Асоциирания партньор „ВиК“ ООД – Враца г-н Ангел Престойски, който представи тяхното виждане по отношение на изминалия период и бъдещите действия. „ В последните месеци изпълнението на строителните дейности значително се подобри и се надявам, че успешно ще можем да финализираме проекта”.
            Г-жа Красимира Георгиева – зам.-кмет по европейско финансиране и обществени поръчки на община Враца направи кратка мултимедийна презентация за да представи изпълнението и напредъка на строителните дейности по Етап 1, Етап 2 и ПСОВ. Тя даде конкретна информация за работния процес, за неговата организация и предстоящи действия. Коментира възникващите трудности в процеса на реалното строителство и преодоляването им. Г-жа Георгиева увери, че ще се направи всичко възможно от страна на община Враца да се ускори изграждането на обектите и да се избегнат затрудненията за жителите на града.
            На пресконференцията бе излъчен вторият междинен промоционален филм, заложен в Мерките за информация и публичност по проекта. Филмът, изработен от екип на консорциум „АИП – Агенция за информация и публичност“, представи организацията и контрола в строителството, визуализира строителните дейности, подчерта ползите от проекта.
            Г-н Владимир Николов – ключов експерт организиране на събития – ръководител екип към консорциума бе модератор на събитието.
            Събитието уважиха и народните представители г-н Тотю Младенов, г-жа Петя Аврамова и г-н Венцислав Лаков, зам.областният управител на област Враца г-н Борислав Банчев, г-н Николай Йорданов - зам.-кмет по устройство на територията на община Враца, кметските наместници от кв. Бистрец, кв. Кулата, общинските съветници членове на Постоянната комисия по програми с европейско и национално финансиране.  На   събитието присъстваха и експерти и представители на свързани с проекта институции, журналисти от местните и национални медии, ЗИП, избраните чрез обществени поръчки изпълнители.
            Пресконференцията завърши с дискусия по отношение изпълнението на проекта. Ръководството на община Враца и представители на фирмите-изпълнители отговориха на въпроси, свързани с контрола и качеството на строителните дейности, извършените плащания за изградени участъци, възстановяване на настилките след края на строителните дейности и цялостната реконструкция на пътната мрежа след завършване на проекта за водния цикъл. Те увериха, че всички строителни обекти, включително и рехабилитацията и реконструкцията на захранващия водопровод от яз. Среченска бара до гр. Враца ще бъдат изпълнени в сроковете, заложени в проекта.
           
           
            Повече информация вижте на сайта на проекта: www.vratsawaterproject.eu и на сайта на община Враца: www.vratza.bg


            

Кмет прие педагози от четири държави

         Педагози от Турция, Румъния, Полша и Испания днес бяха приети от кмета на Враца инж. Николай Иванов. Гостите са партньори на екипа на врачанското ОДЗ „Брезичка” по проекта „Ежедневният живот чрез изкуство”.  В проекта са включени общо над 1000 деца и над 50 учители от държавите-участнички. Преди всяка от визитите в съответната страна, децата от другите държави в продължение на месец изучават нейната история и особености, разказа Венета Гергова - директор на ОДЗ „Брезичка”. Между детските градини се обменят различни педагогически практики с помощта на музиката, танците и другите изкуства.




Кмет провери готовността за снегопочистване


         Кметът на Враца инж. Николай Иванов днес направи проверка в базата на „БКС” ЕООД за готовността им за предстоящия зимен сезон. На комуналното дружество се разчита да извършва снегопочистването на улиците в града и четвъртокласната пътна мрежа в общината. Тази година през зимата ще работят 20 собствени машини на фирмата и още 20 наети. Всички те ще бъдат оборудвани с GPS-системи, с които по всяко време може да се следи движението им. За първи път техника ще бъде разположена и ще е в готовност в двата края на града. “При прогноза за дълготрайно застудяване под 5 градуса ще започнат 24-часовите дежурства на техника и хора. Имаме готовност при 3 сантиметра снежна покривка до половин час да започнем почистването” – ангажира се Момчил Младенов, управител на „БКС” ЕООД. В момента дружеството разполага с 45 куб. м сол, 25 куб. м пясък и 3 тона калциев двухлорид. Количествата са достатъчни за два месеца и има готовност при изчерпването им да има нова доставка. Направено е и разпределение на районите за ръчно снегопочистване, като общата площ е 66 декара.
В бюджета на община Враца за почистването на сняг до края на годината са заделени 310 000 лв. – каза кметът инж. Николай Иванов. Той обяви, че през следваща седмица ще се проведе заседание на общинския щаб по снегопочистване. Община Враца е предоставила на „БКС” ЕООД списък с необходимите инертни материали, чиято доставка ще започне до дни.
В проверката днес взе участие и зам.-кметът по устройство на територията инж. Николай Йорданов.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


С Ъ О Б Щ Е Н И Е

                              
  “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че поради отстраняване на авария, водоподаването ще бъде спряно
до 14:00 часа в района между ул. „Арда“, бул. „Демокрация“, ул. „Иванчо Цветков“ и ул. „Охрид“, както и
до 16:00 часа  в блокове от № 1 до № 7 в ж.к. „Дъбника“ в гр. Враца.
        


ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/

ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774

Крими хроника

За времето от 28.10.2013г. до 03.11.2013г., на територията на РУП - Козлодуй е проведе комплексна СПО с цел:  предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал, превоза на живи животни и продукти от животински произход. Проверени са  дискотеки, барове, ресторанти, интернет клубове, в които има данни за посещение от деца, търговски обекти извършващи търговска дейност с акцизни стоки.
Проверени са 117 лица.Констатирани са 14 нарушения, които са санкционирани с  3 акта по ЗДвП, 9 фиш и 2 акта по ЗБЛД. Образувано   е  едно дознание.
За времето  от 26.10.2013 г.  до 03.11.2013г., на територията на РУП-Роман е проведена СПО с цел противодействие на  престъпността.     Констатирани са   11  нарушения, за които са съставени, 3 акта по ЗБЛД,  2  акта по  ЗОСИ, 2 фиш по ЗДвП ,   4 акта по ЗДвП .
На 03.11.13г., в 15.30ч. в гр.Враца, при проверка на  лек автомобил „  Фолксваген”, управляван от 29-годишен украйнски гражданин, е установено , че водача шофира след употреба на алкохол- 1,99 промила. Образувано  е дознание.
Около.13.05ч. в с.Борован, 72-годишен велосипедист се блъснал в товарен автомобил „Ивеко”. На двамата водачи са направени проби за алкохол, пробата на велосипедиста  е 0,35 промила.   Причини: отнемане на предимство на кръстовище   от страна на велосипедиста. \\
Oколо 14:00 часа  в с.Долна Кремена катастрофират: лек автомобил „Фолксваген Пасат”,  управляван от Г.М./36г./ от гр.Мездра и лек автомобил ”Форд” управляван от П.Т./51г./-неправоспособен водач от село Долна Кремена. Пробата за алкохол на водача П.Т.е положителна- 0,47 промила.
                                   Регионален говорител на МВР:
                                             Красимир Василев
                                                                         


Проверки за издаване на касови бележки започват данъчните

От началото на ноември стартират проверки за издаване на касови бележки в обекти за продажба на дребно в цялата страна, съобщиха от НАП. На база на анализите от данните, подавани от касовите апарати в Агенцията, вече са селектирани 1000 обекта, които ще бъдат посетени през следващите няколко седмици от данъчните.
Целта е търговците, чиито обороти се различават значително от тези на аналогични обекти в съседство, да бъдат проверени дали издават касови бележки и на какво се дължат разликите. Едновременно с проверките на касовите апарати, инспекторите по приходите ще следят и дали се спазва осигурителното законодателство, дали продавачите имат сключени трудови договори, подадени ли са всички осигурителни декларации в НАП.
Проверките започнаха в София, като само за няколко часа бяха проверени 42 обекта. Неиздаване на касови бележки е констатирано в 30% от случаите. От НАП предупреждават, че глобата за физическо лице, което не издаде касова бележка, е до 500 лв., а за фирмата, може да се стигне и до запечатване на търговския обект.

Проверките продължават в цялата страна.