Бисквитки

петък, 22 ноември 2013 г.

Постижения на ученици от ПМГ Враца през тази година

Десетокласничката Виктория Алипиева отново грабна златния медал в VІ-то национално състезание за ключови компетентности по природните науки физика, химия и биология. То се проведе от 1 до 3ноември 201 4 година в гр. Плевен.   В националното състезание взеха участие 60 ученици - по двама от всяка област. Област Враца бе представена от Виктория Мирославова Алипиева и Ана Александрова Вълковска - ученички от Х "ж" клас - профил "Биология и химия".  След жребий бяха формирани 10 отбора, с по 6 участници от различни градове. Темата на състезанието бе „Обикновената необикновена вода” и се проведе в два кръга - теоретичен с 4 задачи и практически с две задачи. Състезателите публично представяха пред квалифицирано четиричленно жури по една задача от трите природни науки, с до 10 подвъпроса. Ключов критерии за класиране, освен изчерпателни и компетентни знания, бе умението на децата за работа в екип. 
   По регламент журито присъди 3 призови  места, като най-добре представилите се се предлагат от националната комисия на МОН за участие в олимпиадата по природни науки на Европейския съюз, която ще се проведе през март-април 2014 година в град Атина, Гърция. Отбор №6, в който бе Виктория, бяха включени деца от Сливен, Плевен, Враца, Димитровград, Търговище и Пазарджик. Отборът на Ана Вълковска се класира на 4-то място. И двете момичета участват за втора година в това състезание и отбора на Виктория Алипиева за втори път печели златен медал. За подготовката на двете момичета отговаряха:
Ø  г-жа Детелина Харизанова - старши учител по биология
Ø  г-жа Йорданка Христова - старши учител по химия
Ø  г-жа Пепа Павлова - старши учител по физика
Йоан Найденов Найденов, ученик от V А клас, завоюва І място на математическото състезание "Стоян Заимов" в гр. Плевен. То се проведе на на 2.11.2013 г.

РЗОК-Враца проверява болниците за лекари и изправно техническо оборудване



РЗОК-Враца, съвместно с експерти от РЗИ Враца извършва проверки на всички лечебни заведения  за болнична помощ, намиращи се на територията на област Враца. Целта на проверяващия екип е да установи  съответстват ли дейностите на болниците с критериите за достъпност и качество на медицинската помощ, съгласно чл.59 в от Закона за здравното осигуряване. До края на ноември ще бъдат проверени всички 11 лечебни заведения, работещи по договори за болнична помощ с касата.
Обект на проверката са предоставяне на актуални данни за лекари, работещи в болницата, структурата на ЛЗ и техническа, и апаратурна обезпеченост.
До момента са проверени 7 болници.
Съгласно изисквания на закона за здравното осигуряване /чл.59 в/ критериите за достъпност и качество на медицинската помощ са:
обезпеченост на лечебното заведение с медицински специалисти, работещи на основен трудов договор, наличие на технически изправна медицинска апаратура и техника на територията на лечебното заведение, осигуряване на непрекъснато 24-часово изпълнение на медицинска помощ при спешни състояния и предоставяне на медицинска помощ в съответствие с утвърдените медицински стандарти и Правила за добра медицинска практика.  


  ПРЕСЦЕНТЪР
РУМЯНА СТЕФАНОВА

четвъртък, 21 ноември 2013 г.

От началото на 2014 г. декларации 1 и 6 се подават едновременно и само, ако задълженията в тях са равни


От 1 януари 2014 г. две от най-често подаваните от осигурители и работодатели месечни декларации - образец № 1 „Данни за осигуреното лице” и образец № 6 „Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 от ЗДДФЛ”, трябва да постъпват в НАП едновременно. Това се отнася за данните, които ще подават задължените за месеците след декември 2013 г. Тоест това важи за декларациите образец 1 и 6, които ще се подават например за месец януари 2014 г., които трябва да постъпят в Агенцията до 25 февруари 2014 г. Това е записано в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № Н-8 от 29 декември 2005г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица. НАП ще приема двете декларации само ако декларираните месечни задължения с декларация образец № 6 са равни на изчислените задължителни осигурителни вноски, от подадените декларации образец № 1.
Промените в наредбата бяха публикувани в Държавен вестник бр. 99 от 15.11.2013 г. и влизат в сила от началото на следващата година. Със посочените съпоставки на декларираните данни, освен улесняване на клиентите на приходната администрация, се минимизира и възможността за подаване на данни за осигурени лица, когато осигурителят не е декларирал в пълен размер задълженията си за осигурителни вноски. По този начин ще намалеят и опитите за манипулиране на данните, подавани с декларация образец № 1, водещи до злоупотреби с фондовете на Държавното обществено осигуряване и със средствата на НЗОК.  
Промените в Наредба № Н-8 от 29 декември 2005 г. бяха предварително съгласувани и с разработчиците на програмни продукти за работни заплати и управление на персонала, така че работодателите и осигурителите да не бъдат затруднени в края на годината от преработването на софтуера.
Повече информация за попълване на декларациите, плащане на осигурителните вноски и новостите, може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на един разговор.
От началото на 2014 г. декларации 1 и 6 се подават едновременно и само, ако задълженията в тях са равни
 Юлшя Грънчарова


Крими хроника

         На 22.11.2013г., в  00.05ч.  в гр.Враца  е спрян за проверка  товарен автомобил „Мерцедес Вито”, управляван от Б.С./39г./  от гр.Мездра. Пробата за алксохол на водача  е положителна- 2,65 промила.
На 21.11.13г., в РУП-Б.Слатина е получено съобщение от кметския наместник в с.Комарево, че е извършена кражба на 250 циментови тротоарни плочки собственост на кметството. След ОИМ е установено, че плочките са откраднати от лицата : Н.Т./38-годишна/ и Т.Т./17г./ от с.Комарево.   Плочките са намерени и иззети.
       В РУП-Роман е получен сигнал от жител на село  Долна Бешовица , който съобщил, че от необитаема къща  в селото, неизвестни лица са извършили кражба на 70м. медни тръби от инсталация за парно отопление. След ОИМ  е установено, че извършител на  кражбата  е лицето Б.Я./23г./ от същото село.
         На 14.11.2013г., в УП Криводол е постъпил сигнал за извършена кражба на 6 чувала с ронена царевица от двора на частен имот. След ОИМ е установено,че че извършители на кражбата са лицата: Л.А./26г./ от гр.Кнежа и Т.С./31-годишна/ от гр.Криводол.
 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

                                                                          

„Младите хора - знаещи и можещи европейски граждани“

ОИЦ – Враца проведе среща с младежи в Община Враца и Община Мездра Участие в срещата на 20.11.2013 в залата на Община Мездра взеха ученици, представители на общинска администрация и безработни млади хора. Участниците бяха запознати с разработването на един успешен проект и беше разискано какво е значението на Кохезионната политика за България. Един ден по късно ОИЦ-Враца събра младежи и от Община Враца в залата на ТПП, където заедно с представянето на двете теми, младежите бяха въвлечени в практикум под формата на игра. Сформираха се 4 екипа, които премериха сили в разработване на най-успешен проект. От направените презентации младите обогатиха знанията си за Европейския съюз и станаха част от популяризирането на Кохезионната политика на ЕС.

Театърът преставя

23.11.`13 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Вълшебният цилиндър” от Павел Вашичек

24.11.`13 г. – неделя в Питещ, Румъния
„Търговци на презервативи” от Ханох Левин

25.11.`13 г. – понеделник в Питещ, Румъния
„Боб” от Елин Рахнев

26.11.`13 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
Underground от Христо Бойчев

26.11.`13 г. – вторник ГОСТУВА на голяма сцена от 19 часа
Драматичен театър – Ловеч с „Методът Грьонхолм” от Жорди Галсеран

Повече за пиесата:

„Ние търсим добър човек, който се прави на мръсно копеле. Нужно ни е мръсно копеле с вид на симпатяга!” – тази реплика от спектакъла обяснява същината на постановката, с която на 26 ноември във Враца гостува Ловешкият драматичен театър. Автор на тази комедия е прочутият по цял свят каталунски драматург Жорди Галсеран, а режисьор на продукцията е настоящият заместник-министър на културата Васил Василев.
На сцената ще видим един от „столичаните в повече” Иван Юруков, на когото успешно партнират Цвятко Стоилов, Ивайло Спасимиров и Надя Стефанова.
Накратко: спектакълът показва съвременните методи за работа в една частна фирма, където личните взаимоотношения са обвързани с парите, а прецакването е част от играта.



27.11.`13 г. – сряда в Камерна зала от 12.30 часа
„Хитър Петър” от Панчо Панчев

27.11.`13 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Търговци на презервативи” от Ханох Левин

28.11.`13 г. – четвъртък в ЦДГ „Европейчета” от 9.30 часа
„Не пресичай не червено!”


28.11.`13 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Шекспир – събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл

29.11.`13 г. – петък в ЦДГ „Вълшебница” от 9 часа
„Тримата снежковци”

30.11.`13 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
„Хитър Петър” от Панчо Панчев



Провежда се детски турнир „Мама, татко и аз!”

За втора година Община Враца организира детски турнир „Мама, татко и аз!”. Спортното състезание ще се проведе в събота – 23 ноември и е за най-малките наши съграждани и техните родители.  Поводът е Денят на християнското семейство. Според регламента, в надпреварата ще се включат 36 отбора от детските градини, като всеки е съставен от родител и дете. Децата ще са на възраст 5 - 6 години, а родителите ще избират майката или таткото да се включи в отбора. Отборите ще участват в една от две предвидени игри. В отделните стартове ще бъдат излъчени шест победители.
Домакин на състезанието ще е спортната зала на ПМГ „Акад. Иван Ценов”, а началото е в 10 часа.


Поредна успешна стъпка по пътя към 7 блок

Приключиха срещите за обществено обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда
От 14 до 20 ноември бяха проведени пет срещи за обществено обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на инвестиционно предложение: “Изграждане на нова ядрена мощност от най-ново поколение на площадката на АЕЦ “Козлодуй”. Срещите, организирани от “АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД, дъщерно дружество на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, се състояха в общински центрове в 30-километровата зона около атомната централа – Оряхово (14 ноември), Мизия (15 ноември), Вълчедръм (18 ноември), Хайредин (19 ноември) и Козлодуй (20 ноември).
По време на обществените обсъждания Ивайло Нинов – началник-отдел “Инвестиционно проектиране и инженеринг” в “АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД, запозна присъстващите с компанията възложител и с проекта. Инвестиционното предложение включва проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нова ядрена мощност от най-ново поколение (III или III+), с леководен реактор с вода под налягане, с инсталирана електрическа мощност от около 1200 MW.
Основното внимание в рамките на обществените обсъждания бе съсредоточено върху съдържанието и резултатите от Доклада за ОВОС и от оценката на съвместимостта на инвестиционното предложение. Те бяха подробно разгледани от инж. Цветанка Димитрова и от проф. Румяна Мечева – представители на консорциума “Дикон-Аксиона Инж.”, на който през ноември 2012 г. бе възложено изготвянето на Доклада за ОВОС с приложенията към него.
На срещите и в петте общини присъстваха представители на местната власт, жители на съответните населени места, експерти от екипа, подготвил Доклада за ОВОС, от “АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД и от “АЕЦ Козлодуй” ЕАД. В общественото обсъждане в гр. Козлодуй със свои въпроси и становища се включиха и представители на множество неправителствени организации.
По време на обсъжданията бяха представени всички постъпили до момента писмени становища и въпроси, на които присъстващите експерти дадоха изчерпателни и компетентни отговори.


ГЕРБ ЗАРАДВА ДИАМАНТЕНИ СЕМЕЙСТВА ОТ ВРАЦА

  14 семейства, отбелязали диамантена сватба, уважи ГЕРБ в Деня на християнското семейство. Всяка двойка получи икона с лика на 
„Св. Мина” и поздравителен адрес от ГЕРБ Враца.
          Поводът бе официалното представяне на книгата „Врачански диамантени семейства”, чийто автор е видният краевед и общественик Илиян Нисторов. В нея са представени биографиите на семейства от града, запазили над 60 години своя свещен съюз – брака.
          От своя страна, двойките с дългогодишно съжителство разказаха за любимите си съвместни занимания,  за преодолените трудности и несгоди, за радостните мигове и малките тайни на щастливия им брак... Празникът завърши с коктейл, също организаран от местната партийна структура.

          ПП ГЕРБ Враца пожелава на „диамантените семейства” да отпразнуват и своята Благодатна сватба!

Кмет „осинови” двегодишно момиченце за Коледа

   Мечтаният коледен подарък за двегодишно момиченце от Враца ще бъде осигурен от кмета на града инж. Николай Иванов. Момиченцето, на което кметът пожела да стане символичен осиновител за Коледа, бе сред 30-те деца от социално слаби семейства, които са включени в тазгодишната кампания „Осинови врачанско семейство”. „Осиновители” станаха също зам.-кметовете Красимир Богданов и инж. Красимира Георгиева. Благородното начинание се реализира вече за 11 път и е съвместна инициатива на СНЦ „Дом на науката и техниката”, читалище „Развитие”, Майчин център „Българка”, Сдружение „МОСТ”, Клуб „Приятели на Врачански Балкан”, Клуб по франкофония, СНЦ „Светлина в живота”, Община Враца, Областна администрация, РИО, Младежки дом и други. В рамките на кампанията от 21 ноември до 15 декември „осиновителите” ще подготвят своите пакети, в които ще са желаните от децата подаръци. Даренията ще се събират в три пункта – в читалище „Развитие”, Дома на науката и техниката и Информационен център „Натура”.  В дните около Коледа всеки подарък ще стигне до 30-те деца, сред които тази година има и десет малчугана със специални образователни потребности.


Ученичка направи интервю с кмета на Враца


         Деветокласничката Люба Мазнова от Природо-математическата гимназия във Враца направи първото в кариерата си интервю с кмета инж. Николай Иванов.  Журналистическият материал ще излезе в училищния вестник, чийто брой ще бъде посветен на кампанията „Осиновете врачанско семейство”. Вестникът ще се реализира по проект „Успех” на клуба по фотография и графичен дизайн към гимназията. Въпросите, които тийнейджърката зададе, бяха тематично насочени към кампанията. Разговорът завърши с пожелание от кмета към читателите на бутиковото издание.

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника

За времето от 22.30ч. на 20.11.13г. до 02.30ч. на 21.11.2013г., на територията РУП-Враца  е проведена полицейска операция с цел:  проверка и контрол за неправомерно престояване и паркиране на МПС пред увеселителни заведения и други обществени места. Установяване на малолетни и непълнолетни лица в и около нощните увеселителни питейни заведения. Проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол. Повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал.
Проверени са 11  заведения,  34 лица, 11 МПС.  Констатирани са 9 нарушения, които са санкционирани  с 2 акта по Закона за защита на детето/ две непълнолетни лица на улицата/, 1 акт и 6 фиша по  ЗДвП. Съставен е един  протокол за предупреждение по чл.56 от ЗМВР и 1 разпореждане по чл.55 от ЗМВР.
След ОИМ за кражба на около 150 литра дизелово гориво от два трактора в село Баурене е установено, че  извършител на деянието е лицето- С.М./21г./ от същото село.
След ОИМ по сигнал за кражба на 30 метални планки и болтове  и 6 ламарини от двора на промишлено предприятие  в град Враца, извършена на 12.10.2013г.,  е установено, че извършители са лицата: Ц.С./31г./ от с.Вирове,  Д.С./20-годишна/ от гр. Враца.
На 20.11.2013г., в  13.15ч. е възникнал пожар в частен дом в гр.Мизия. Изгорели са  210 кв.м. покривна конструкция, ел. печка, ел. бойлер, хладилник. Причина- техническа повреда в ел. инсталацията на климатик в къщата. Пожарът  е загасен от служители на  РСПБЗН-Оряхово.
        
Регионален говорител на МВР:
         Красимир Василев
                                                                    

сряда, 20 ноември 2013 г.

Проектират обновяването на емблематични места във Враца

            Проекти за обновяването на централната пешеходна зона, на градския транспорт, парка „Руски” и сградите на театъра, музея и Младежкия дом, както и на три училища, три ЦДГ и седем ОДЗ във Враца ще бъдат изготвени по техническата помощ на ОП „Регионално развитие” 2007 – 2013 г.. Това съобщи зам.-кметът инж. Красимира Георгиева на първата пресконференция по проекта „Община Враца – с готовност за изпълнение на проекти през следващия програмен период”. „Проектът е дългоочакван и много важен, защото с него ще осигурим готовност за следващия програмен период. Обектите, които влизат в него бяха обсъждани дълго, а в дебатите се включиха представители на различните сфери на обществения живот” – каза при представянето инж. Красимира Георгиева. Стойността на проекта е 550 000 лв. и ще се реализира 18 месеца.
            Предстои д а бъде направено прединвестиционно проучване за цялата система на градския транспорт с вариантни решения за разширяване на тролейбусната мрежа в града, рехабилитация на съществуващата контактна мрежа и оптимизиране на градския транспорт. Ще се изработи проект за интегриран градски транспорт на гр. Враца. Ще се проведе конкурс за проект за обновяване на централната градска част, като в избора на най-добрата идея ще могат да участиват и граждани на Враца. Ще бъде подготвен и работен проект за реконструкция на обществен парк “Руски”. Екипът ще направи 17 технически паспорта и енергийни обследвания на съществуващи сгради и работни проекти по реда на чл.169 от ЗУТ за тях.
            Проектът „Община Враца – с готовност за изпълнение на проекти през следващия програмен период” се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

 Даниела Хитова, гл. експерт „Връзки с обществеността”


Актриса от врачанския театър записа нова песен


Съвсем скоро ще вали и в света, в който ще ни потопи Ралица Ковачева-Бежан с новия си музикален проект. Многоликата актриса от трупата на врачанския театър е работила по новата си песен със същия екип, с който преди година постави основите на своеобразен еклектичен музикално-театрален стил с песента "Полунощ".
"Вали" без капка колебание преплита в себе си fusion, елементи на breakbeat, drum and bass, chill out, funk, dubstep и pop. С други думи - чувствено и модерно градско звучене, с премерена нотка носталгично потропващи по перваза капки дъжд. Текстът на песента е роден от перото на самата Ралица, музиката също е нейно дело с професионалната подкрепа на Иван Ковачев, а аранжиментът е на Алекс Нушев и Калин Жечев. Парчето и видеото към него ще бъде представено днес /20 ноември/ в Sofia Live Club в столицата, от 20 ч. Концертът, който ще е част от изненадите на вечерта ще даде начало на няколко събития през този сезон. Под режисурата на вечно предизвикващия себе си Иван Юруков и прецизното око зад камерата на Димитър Костов, видеото към песента, носи в себе си много елементи. Една загадъчна дама, много секси мъже, шлифери, чадъри и един споделен дъжд, които в цялата атмосфера на клипа оживяват като картини на Рене Магрит.
Прекрасната визия на Ралица Бежан е благодарение на "GENE", модна марка популярна повече в Обединеното Кралство. А динамичната хореография е дело на талантливия хореограф Милен Петров. Художник отново е провокативната Деница Аргиропулос, в чиято галерия и място за арт събития "Антракт" са снимани по-голяма част от кадрите. Филмовата визия на видеото и прокрадващата се британската нотка ще ни накарат да се почувстваме като от вътрешната страна на прозореца в кабинета на Стенли Кубрик - сюрреализъм, експресионизъм и все пак вплетена, като лъч светлина, нишка твърда истина.

Ралица Ковачева – Бежан се занимава с музика от 4-годишна. Учила е певческо изкуство и пиано при музикални колоси като проф. Юлия Ценова, Петя Диманова, Пламен Бейков и Етиен Леви. А тази година година завършва и майсторски клас при голямата и неповторима Йълдъз Ибрахимова. Повлияна от разностранните си интереси, кандидатства в „Консерваторията” – естраден отдел и в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов. Приета е и на двете места, но избира да следва в НАТФИЗ. През 1997 г. завършва висшето си образование специалност: Актьорско майсторство за драматичен театър при проф. Крикор Азарян, доц. Тодор Колев и Николай Поляков.
Ралица не се отказва от пеенето и записва две авторски песни „Бягам към теб” и „Зелени улици”. Малко по-късно заедно с група ”Mery Lu Band” заминава в Южна Корея и в продължение на 9 месеца има ежедневни концерти в „Woobang Tower Land” – голям увеселителен парк в град Даегу. След завръщането си в България става част от група „К2”, в репертоара на която влизат авторските песни „Вик”, кавърът на старата градска „Сняг се сипе” и “Beauty kaka” . От 2005 г. работи по джаз и поп проекти с пианиста Калин Жечев. Песента „Полунощ” е завръщането й към голямата музикална сцена след като 2 години е отдадена изцяло на най-прекрасното в нейния живот, дъщеря й Дара-Йоана.
Ралица Ковачева – Бежан има над 30 роли в театъра. Лицето й е познато от множество реклами, кино и телевизионни продукции, последната от които е „Стъклен дом”. А кадифеният й глас звучи в любими сериали като: „Женени с деца”, „Семейство Флинтстоун”, „Две момчета и едно момиче”, „Живот след развод”, „Моите мили съседи”. В момента дублира новия сезон на хоитовия сериал „Малки, сладки лъжкини”. Гласът й можете да разпознаете и в редица анимационни филми – „Атлантида, изгубената империя” – Принцеса Кида, „Лило и Стич” – Нани, „Синбад мореплавателя” – Принцеса Марина, „Чикън Литъл” – Фокси, „Рио” – Линда, „Колите”2 – Холи и др.
Миналата година Ралица участва във Фентъзи Рок Комедията „Донеси ми главата на принца-2”, където си партнира с изключителния Филип Аврамов.. Блестяща е и ролята й на Оливия в „Дванайсета нощ” от Шекспир с режисьор проф. Надежда Сейкова, в Драматично-куклен Театър – Враца. Можете да гледате и новото й превъплъщение в пиесата „Съвсем проста история” от Марина Ладо, с един от най-успешните македонски режисьори Люпчо Георгиевски

Проведе се дискусия за зависимостите


         Две обществено значими теми бяха обсъдени на провела се днес дискусия в рамките на Месеца за борба със зависимостите, иницииран от Общинския съвет по наркотичните вещества във Враца. Дискусията бе открита от зам.-кмета Красимир Богданов. Гост-лекторът Елмира Нешева, старши експерт в Националния център по наркомании направи презентации за спецификата на работата с деца и юноши с вредна употреба и зависимости от психоактивни вещества (ПАВ) и за планирането, реализацията и ефективността от превантивните кампании. В обсъжданията взеха участие медицинските специалисти и педагогическите съветници от училищата в общината, специалисти от РЗИ – Враца, младежи от Ученическия общински съвет и представители на Младежкия дом и БМЧК.
         Следващата инициатива от Месеца за борба със зависимостите е измерването на въглеродния оксид в издишания от пушачи и непушачи въздух. Изследването ще бъде направено от 11 до 13 ч. на 21 ноември пред Сувенирната палата. На 29 ноември в 18 ч. в Младежкия дом ще отвори врати изнесен кабинет за безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН. Кампанията ще завърши в същия ден с концерт на група P.I.F. Началото е в 18.30 ч. в Младежкия дом.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Ученици от ПМГ „Акад. Иван Ценов“ се представиха отлично на национално състезанние по физика

 Ученици от ПМГ „Акад. Иван Ценов“ и тази година се представиха отлично на традиционното есенно национално състезанние по физика, проведено от 15 – 17 ноември 2013г. в град Сливен. Това  състезание предоставя възможност за творческа индивидуална изява на ученициот VII до XII клас, разпределени в шест възрастови групи със задълбочени знания и придобити практически умения. 380 деца от 21 областни града регистрираха своето участие. Нашият отбор се състоя от 14 ученика от всички възрастови групи, подпомогнат финансово от СНЦ  "Дом на техниката".
 С първо място  се завърна ученичката от XII клас Десислава Мариова Цветкова с преподавател Пламен Варчев.Учениците от XIIклас имат и трето отборно място, като в отбора участваха Светослав Пламенов Иванов и Любомир Георгиев Симеонов.
Учениците на госпожа Павлова също се прдставиха отлично. Ученичката  Христина Калинова Христова има първа награда, а Инна Георгиева Иванова е с трета награда от 75 участника. Заедно с Владислав Петров Катранкиев и Ангел Пламенов Ангелов имат и отборно второ място в това трудно състезание!
Това са  традиционни  успехи на ученици от ПМГ „Акад. Иван Ценов“ от състезания по физика, защото и учители и ученици работят със сърце и се надяваме това да продължи!

ПМГ "Академик Иван Ценов"
Враца


ЧЕЗ ПРЕДУПРЕЖДАВА ЗА ВРЕМЕННИ ИЗКЛЮЧВАНИЯ НА ЕЛЕКТРОЗАХРАНВАНЕТО ПО ИСКАНЕ НА „ЕСО“ В ОБЛАСТ ВРАЦА


Изключванията се налагат заради ремонт на подстанция „Бяла Слатина“ и ще засегнат     21 населени места в периода от 02.00 до 04.00 ч. на 25 и 27 ноември

По искане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) ще бъдат извършени изключвания на електрозахранването на 25 и 27 ноември 2013 г. за периода от 02.00 до 04.00 часа в 21 населени места в Област Враца - град Бяла Слатина и селата Върбица, Габаре, Борован, Малорад, Бърдарски геран, Бъркачево, Враняк, Комарево, Попица, Соколаре, Добролево, Сираково, Търнава, Алтимир, Галиче, Рогозен, Ботево, Буковец, Тлачене и Бързина. Изключването се налага заради ремонт на подстанция „Бяла Слатина“.

„ЧЕЗ Разпределение България“ АД е създало необходимата организация, за да ограничи до минимум неудобствата за своите клиенти, които възникват в резултат на ремонтните дейности. По тази причина изключванията ще бъдат извършени през нощта.

Клиентите на ЧЕЗ ще бъдат предварително уведомени за изключванията чрез средствата за масово осведомяване. Подробна информация за планираните прекъсвания може да бъде намерена и на корпоративния уебсайт www.cez-rp.bg.



Пресцентър на ЧЕЗ България 

Крими хроника

На 10.11.13г., в РУП-Враца е постъпил сигнал от жител на с.Вировско, който е заявил,че за времето от 08.11.13г. до 09.11.13г., неизвестно лице откраднало от къщата 20кг. замразено месо и 5л. домашна ракия. След ОИМ е установено, че извършители на деянието са лицата:  В.К./28г./ от с.Вировско и К.С./18г./ от с.Баница.
 На 11.11.13г., в РУП-Враца е депозирана жалба от жител на гр. Враца, който заявил, че за времето от месец Септември 2013г. до 10.11.13г., от къщата му  в село Вировско  е извършена кражба на печка на дърва и други дребни вещи.
След ОИМ е установено, че извършители на деянието са лицата:  В.К./28г./ от с.Вировско и К.С./18г./ от с.Баница.
На 16.11.13г. в РУП-Враца е постъпил сигнал жител на село Вировско, че от имота му  е извършена кражба на  медна лозарска пръскачка и 10 кокошки.
След ОИМ  е установено, че извършители са лицата: В.К./28г./ от с.Вировско и К.С./18г./ от с.Баница.
На 20.11.13г., в 03.18ч. в гр. Враца е извършена проверка на лек автомобил „Фолксваген”,  управляван от  С.Б./24г./ от гр.Враца. Пробата за алкохол  е положителна- 1,23 промила.  Образувано  е дознание.
На 19. 11. 2013г., от тел. 112 е получено съобщение за смърт на работник в кариерата в землището на с. Царевец. Установено е, че около 16. 00часа, каменен блок е затиснал 40-годишен работник, който е починал. Образувано  е дознание.
Регионален говорител на МВР:

Красимир Василев

ПОКАНА


На основание чл. 84, ал.2 от Закона за публичните финанси и чл.29 от Наредбата за съставяне, изпълнение и отчитане на Общинския бюджет,

Кметът на Община Враца организира


Публично обсъждане на   Проектобюджета на Община Враца за 2014 година




Обсъждането ще се проведе на 27.11.2013 година /сряда/ от 17.30 часа в Градската концертна зала на Община Враца.

Каним гражданите на общината, кметове на кметства, кметски наместници, юридически лица, представители на средствата за масово осведомяване, ръководители на бюджетни звена, на граждански сдружения, общински съветници и други заинтересовани лица, да вземат участие в публичното обсъждане.


вторник, 19 ноември 2013 г.

Вандали изпочупиха пейки, ремонтират ги за 9 000 лева



         Над 9 000 лева е похарчила Община Враца през тази година за възстановяването на счупени пейки във всички части на града. Ремонти са извършвани в градските паркове и алеи, по централната пешеходна зона и в междублоковите пространства. В края на миналата седмица отново бяха възстановени дървените части на пейките в района на площад „Македония”. През седмицата екип на общинска администрация и „БКС” ще приберат счупените пейки, намиращи се по алеите на бул. „Демокрация” и бул. „Н. Войводов”. Възстановяването им ще стане през пролетта на следващата година, поради изчерпването на средствата за този вид дейност в бюджета. От Община Враца отново се обръщат с апел към гражданите да опазват общественото имущество, което всички ползваме. През годината по искане на граждани Общината е раздала над 90 пейки за междублоковите пространства.


Наградиха победителите в конкурса „Антидрога”



            Над 60 ученици от врачански училища се включиха тази година в конкурса „Антидрога”, иницииран от Общинския съвет по наркотичните вещества. Тийнейджърите писаха есе на тема „Цената на лекомислието”, правиха плакати, видеоклипове и презентации. Творбите бяха оценявани от жури с председател Красимир Данов – директор на СОУ „Отец Паисий” и членове – младият режисьор Искрен Красимиров, художникът Явор Венчев, д-р Володя Петров – гл. инспектор „Наркотични вещества и лекарствени политики” в РЗИ и Ваня Иванова – директор на Младежкия дом във Враца. Зам.-кметът Красимир Богданов, който връчи част от наградите, поздрави всички участници за тяхната загриженост и заинтересованост от особено актуалната тема за зависимостите.
            Първа награда в раздела „есе” и 100 лева получи Павел Димитров от СОУ „Никола Войводов”. Златина Петрова от ЕГ „Йоан Екзарх” взе втората награда и сумата от 70 лв. Джанет Тодорова от СОУ „Н. Войводов” стана трета, а Моника Костадинова от Езиковата гимназия получи поощрение. За тях също имаше парични награди. Четири творби се състезаваха в раздела „плакат”. Журито не присъди първо място. Втората награда и 70 лв. получи Виктория Вандова от ПМГ „Акад. Иван Ценов”, а третата и 40 лв. – Мадлен Иванова от Езиковата гимназия. Двадесет минутният филм на Ученическия общински съвет взе първа награда и 100 лв. в раздела „видеоклип”. Втора награда не бе присъдена, а на трето място бяха класирани клиповете на Николай Гоцев от Езиковата гимназия и на Благовест Данов и Божидар Кирилов от Природо-математическата гимназия. На тях бе дадена и парична награда от по 40 лв. На първо, второ и трето място в раздела „мултимедейна презентация”  се класираха само ученици от ПМГ „Акад. Иван Ценов”. Първи стана екипът Александра Неделкова, Вероника Въкадинова и Инес Недялкова, втори – Алексей Митков, а трети – Глория Пазийска, Девора и Микаела Дакеви. Те също получиха парични награди. Поощрението в този раздел бе за Александър Кръстев, Гергана Иванова и Йордан Найденов от СОУ „Никола Войводов”.
            В препълнената зала на Младежкия дом прозвучаха най-добрите есета, представени бе най-добрия филм и презентации.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


понеделник, 18 ноември 2013 г.

Крими хроника


На 18.11.13г.,  в ОС ”Земеделие”- Б.Слатина, полицейски служители са извършили проверка и са установили, че лицето  Р.И./43-годишна/ от с.Попица, чрез използване на неистински документ /пълномощно/  е получила характеристики  и скици на недвижими имоти /земеделски земи/ в землището на с.Попица, без знанието и съгласието на собствениц ите. Образувано   е дознание.
Натериторията на гр.Враца е проведена специализирана полицейска операция по отношение пребиваващи чужди граждани на територията обслужвана от РУП-Враца.  Проверени са хотели, както и  адреси, на които законно пребивават граждани от рискови държави. Извършени са проверки и на търговски обекти. Не са констатирани нарушения.
За времето от 09.00ч.  до 16.00ч. на 18.11.2013г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО по линия на незаконен добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Няма констатирани  нарушения.
За времето от 09.00 ч. до 12:00 ч.  и от 16.00ч. до 19.00ч. на 18.11.2013 год., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция  „АКЦИЯ ЗИМА”, за намаляване предпоставките за тежки ПТП.  Констатирани са 3 нарушения, които са санкционирани  с 1 акт и 2 фиша по ЗДвП.
Около 14.00ч. в РУП-Враца се е явила  81-годишна жена от гр.Враца, която е заявила, че около 12:30ч. на ул.”Бенковска”, неизвестно лице я бутнало на земята  и отнело от нея  портмоне, в което имало  лична карта на нейно име и сумата от 50 лева. Образувано  е дознание.

 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев/


Театърът представя



Методът Грьондхолм
от Жорди Галсеран
„Ние търсим добър човек, който се прави на мръсно копеле. Нужно ни е мръсно копеле с вид на симпатяга!” – тази реплика от спектакъла обяснява същината на постановката, с която на 26 ноември във Враца гостува Ловешкият драматичен театър. Автор на тази комедия е прочутият по цял свят каталунски драматург Жорди Галсеран, а режисьор на продукцията е настоящият заместник-министър на културата Васил Василев.
На сцената ще видим един от „столичаните в повече” Иван Юруков, на когото успешно партнират Цвятко Стоилов, Ивайло Спасимиров и Надя Стефанова.
Накратко: спектакълът показва съвременните методи за работа в една частна фирма, където личните взаимоотношения са обвързани с парите, а прецакването е част от играта.


Община Враца наема още 100 безработни


Нови 100 работни места ще бъдат отворени за община Враца по Националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост”. От тях 80 ще бъдат наети през ноември, а останалите 20 – през декември. Това съобщи днес кметът инж. Николай Иванов. Приемането на документи на кандидатите ще продължи до 22 ноември, след което ще се направи подбор и ще бъдат подписани трудовите договори. Одобрените ще станат част от работещите и в момента в града и по селата аварийни групи, които през зимния сезон ще бъдат ангажирани със снегопочистване. Предвижда се от новоназначените 60 да работят в селата от общината, а останалите – във Враца. Те ще са ангажирани по четири часа дневно и ще получават половин минимална работна заплата. Договорите на този етап ще се подписват със срок до края на годината. В момента по тази национална програма в община Враца работят общо 267 души, от които 209 в селата, а 67 – във Враца.


Ремонтирани са над 60 улици във Враца

         Ремонт на пътната настилка на над 60 улици във Враца е направен през това лято – отчете днес зам.-кметът по устройство на територията инж. Николай Йорданов. С асфалтова смес са изкърпвани улици, които не са включени за поставянето на нов водопровод и канализация по интегрирания проект за воден цикъл на Враца. Обновяването на улиците в града е струвало 602 205 лв. В ремонта на общинската пътна мрежа са вложени 279 459 лв. От тях 4 000 лв. са били заделени за възстановяването на откраднати парапети на два моста между селата Баница и Мало Пещене.

Кметовете по селата са работили активно през лятото

         Кметовете от селата на община Враца са работили активно през това лято – това е един от изводите, направени от кмета инж. Николай Иванов след първите изнесени приемни в малките населени места. Използвани са всички възможности, за да се правят ремонти, като са ползвани средствата, заделени в общинския бюджет за капиталови разходи, проекти от фонда „Малки граждански инициативи” и материалите и работниците по ОП „Развитие на човешките ресурси”. „Искам да благадоря на основния ни дарител – „Холсим”, който тази година ни отпусна 200 тона цимент. Циментът бе миксиран и раздаден на селата, като количествата бяха предварително заявени от кметовете” – каза инж. Николай Иванов.
 Основните проблеми, който хората в малките населени места са поставили пред кмета на общината, са свързани с безработицата и с водоснабдяването. По време на срещите са обсъждани и приоритетите, които ще залегнат в капиталовата програма за 2014 г. В село Мраморен, например, предстои да се направи ремонт на покрива и фасадата на читалището, а в Девене – да бъде преместена здравната служба, като новото помещение бъде ремонтирано така, че да отговаря на всички изисквания.

Талоните за преференциални пътувания ще се издават на 6 месеца

         Веднъж на шест месеца гражданите, които имат право на преференциални пътувания в обществения транспорт, ще получават талон, издаден им от Община Враца. Срещу този талон гражданите получават преференциални карти за тролейбусния транспорт в града. „При нас вече има съставен регистър на правоимащите и на хората няма да се налага отново да подават заявления и декларации. Те ще идват в Общината само, за да получат талон за избраната от тях преференция и то само веднъж на половин година” – поясни кметът инж. Николай Иванов. В общинския съвет е внесена докладна с това предложение, което ще бъде обсъдено на предстоящото заседание на общинския съвет. Кметът поясни, че създаването на новата процедура за получаване на преференциалните карти за пътуване е била необходима, за да може този публичен ресурс да се използва ефективно. „Извинявам се, че създадохме затруднения на тези възрастни хора, но по този начин напълно обективно ще бъдат разпределени субсидиите за преференциалните пътувания” – поясни кметът. До момента в Община Враца са издадени почти 2000 талона на граждани, ползващи различни преференции при пътуване в тролейбусния транспорт.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


Bъзстановяване на биологичното разнообразие.

Дирекция на Природен парк „Врачански балкан“ на официална церемония „Символична първа копка“ стартира изграждането на Посетителски център, намиращ се в местността „Копана могила”. Центърът е част от изпълнението на проект „Изпълнение на дейности за устройството и управлението на ПП „Врачански балкан“ стойност 4 533 937,85 лева. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.” Финансирането от Европейския фонд за регионално развитие е 85 %, а от държавния бюджет на Република България е 15 %.
            Посетителският център ще изпълнява комуникационна, образователна и управленска функция.  В него ще бъдат разположени администрацията на Дирекция на ПП „Врачански Балкан”, образователно-интерпретативен център и контролна зала за наблюдение. На церемонията присъстваха кмета на община Враца инж. Николай Иванов, зам. кмета Красимир Богданов, Емил Василев – кмет на село Паволче, Гриша Григоров – кмет на село Челопек, Кирил Ташев – експерт в Изпълнителна агенция по горите, инж. Христо Христов -  и.д. Директор на РИОСВ – Враца, инж. Сашко Каменов – директор на Регионална дирекция по горите – Берковица, арх. Валери Маринов – проектант на проекта, Володий Пеков – изп. Директор на „ИНКОМС ЕСТ Милин камък“ - фирмата строител на обекта, гости и представители на медиите.

            Инж. Николай Иванов поздрави присъстващите и подчерта, че проекта е плод на поредните усилия в посока развитието на туризма във Враца, насочени към популяризиране красотите на Врачанския балкан. „Поздравявам екипа на „Врачански балкан“ за положените усилия и съм убеден, че Враца ще стане посещавана и любима туристическа дестинация не само на нашите сънародници, но и извън пределите на България“ - каза инж. Николай Иванов.


            Поздравителен адрес от името на инж. Григор Гогов – изпълнителен директор на Изпълнителна дирекция по горите прочете Кирил Ташев - експерт в дирекцията. В него инж. Гогов приветства инициативата на ПП „Врачански Балкан“ и декларира, че Изпълнителна агенция по горите ще поощрява и подкрепя всяка една инициатива, свързана с популяризирането на Природния парк, който е неделима част от мрежата на защитените територии в България.


            Инж. Христо Христов – и.д. Директор на РИОСВ – Враца предаде поздрави за инициативата от министъра на околната среда и водите инж. Искра Михайлова и допълни, че благодарение на изграждането на „Посетителския център“ туристическата инфраструктура ще бъде обновена, а природните забележителности на Врачанския балкан – популяризирани.

            За да поздрави гостите по време на събитието говори и инж. Николай Ненчев - Директор на Дирекция на Природен парк „Врачански балкан“, който уточни, че тази първа копка е една от многото дейности, заложени в проекта „Изпълнение на дейности за устройството и управлението на ПП „Врачански балкан“. Освен изграждането на „Посетителски център“ в новата сграда ще се помещава и администрацията на парка. „Благодаря на всички на местно ниво, които ни подадоха ръка и помогнаха за строежа на новата сграда“ - допълни инж. Николай Ненчев.

            Володий Пеков - Изп. Директор на „ИНКОМС ЕСТ Милин камък“, представител на фирмата, която е ангажирана със строежа на новата сграда, увери всички, че това ще бъде уникален обект и образец -  еталон в България, в строителството на сглобяеми сгради.

            Повече информация по реализацията на проекта можете да намерите на страницата на ДПП „Врачански Балкан” – www.vr-balkan.net

\
възстановяване на биологичното разнообразие.

Крими хроника

На 18.11.13г., в 03.50ч. в гр. Враца е спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген”, управляван от Б.С./19г./ от гр.Враца.Пробата за алкохол  е положителна- 0,55 промила.
На 17.11.2013г.,  в  19.45ч. в гр.Мездра е спрян за проверка  лек автомобил” Форд”, управляван от З.Х./25г./ от с.Ослен Криводол. Пробата за алкохол на водача  е положителна-  2,89 промила. Образувано   е дознание.
За времето от 11.11.2013 г. до 17.11.2013 г.,  на територията на РУ”Полиция” - Мездра е проведена специализирана полицейска операция.Проверени са 105 лица, 32 МПС, 22 питейни заведения, проведени са срещи и беседи с 9 лица. Съставени са 2 протокола по чл. 55 от ЗМВР и 3 протокола по чл. 56 от ЗМВР.  Констатирани са общо 37 нарушения, за които са съставени  10 акта и 13 фиша по ЗДвП, 13 акта по  ЗБЛД, 1 акт по  НОбС-Мездра. Разкрити са 3 престъпления, образувани са три досъдебни производства.
За времето от 11.11.2013г. до 17.11.2013г., на територията на РУП - Козлодуй е проведена комплексна СПО с цел: предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал, превоза на живи животни и продукти от животински произход. Проверки са извършени  на дискотеки, барове, ресторанти, интернет клубове в които има данни за посещение от деца,  проверки на търговски обекти извършващи търговска дейност с акцизни стоки. Проверени са 218 лица. Констатирани са 34 нарушения, за които са съставени  11 акта по ЗДвП, 14.фиш и 9 акта по ЗБЛД. По време на СПО са образувани 12 досъдебни производства.
На 17.11.2013г, в 14:50 ч. на кръстовище  в гр.Криводол катастрофират: лек автомобил „Рено Клио”, управляван от И.Г./25г./  от гр.Криводол и лек автомобил „Мазда”, управляван от Т.Т./24г./ от гр.Криводол. Ранен е мъж, който пътувал в лекия  водачите са отрицателни.
Около  13:45ч. на изхода на гр.Б.Слатина в посока за с.Търнава, лек автомобил ”Форд Фокус” управляван от И.Б./37-годишна/ от с.Търнава, катастрофирал в товарен автомобил „Мерцедес Спринтер”, управляван от Д.Д./46г./ от гр.Варна.  Загинал е водача на лекия автомобил. Водачът Д.Д. е транспортиран и настанен за лечение в МБАЛ-Хр.Ботев-Враца.  Пробата за алкохол на водача  Д.Д. е отрицателна. Образувано  е следствено дело.
       В 07.15 ч. в РУП- Мездра е получено съобщение , че от магазин в село Ребърково е извършена кражба на пари и хранителни продукти. Образувано   е дознание.
 Регионален говорител на МВР:
     Красимир Василев