Бисквитки

петък, 6 декември 2013 г.

В АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” БЕ ПРОВЕДЕНА ПАРТНЬОРСКА ПРОВЕРКА НА WANO


На 6 декември в АЕЦ "Козлодуй" завърши партньорската проверка на WANO (World Association of Nuclear Operators) на 1000-мегаватовите 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй".

На заключителното заседание, с което приключи работата на екипа на WANO в АЕЦ "Козлодуй", Янош Тот, ръководител на екипа експерти, отбеляза: "Окончателното заключение на екипа е, че няма пропуски в нито една област, които биха могли да застрашат безопасната експлоатация. Персоналът е силно мотивиран да поддържа високо ниво на безопасност."

Наред с другите програми на световната организация на ядрените оператори, програмата за партньорски проверки е един от основните инструменти за максимално повишаване на безопасността и надеждността на атомните централи по света чрез общи усилия за оценка, сравняване с най-добрите постижения и усъвършенстване на експлоатацията.

В рамките на проверката, която започна на 22 ноември, бе направен преглед на следните основни области в дейността на атомната централа: Организация и администрация; Експлоатация; Ремонт; Инженерно осигуряване; Експлоатационен опит; Радиационна защита; Химия; Обучение и квалификация; Аварийно планиране и готовност; Пожарна безопасност. Проверяващите извършиха наблюдения на състоянието на оборудването на 5 и 6 блок, на работата на персонала и проведоха интервюта със специалисти и ръководители от АЕЦ "Козлодуй".


В проверяващия екип бяха включени 24 експерти от Унгария, Русия, Словакия, Чехия, Южна Африка, Украйна и Аржентина, които бяха ръководени от Янош Тот, заместник-директор по безопасността на АЕЦ "Пакш", Унгария. В последния етап на проверката към работата на екипа на WANO се присъединиха Сергей Виборнов, заместник-директор на Московския център на WANO, и Василий Аксьонов, първи заместник генерален директор и главен инженер на ОАО "Атоменергоремонт", Русия.

“Враца заслужава своя истински “Ботев”!

Заслужава един отбор, с който да се гордее! Идвам във Враца с цялото си уважение и респект, който имам към футболната история на града”. Това заяви на пресконференция при представянето си новият старши-треньор на “Ботев”-Враца Бойко Величков. Наставникът допълни, че ще се се опита да бъде максимално полезен за цялостното развитие на футболен клуб “Ботев”-Враца. Поставената от ръководството цел пред новия наставник е стабилизиране на отбора за да не трепери за своето оставане в групата. “Моята лична цел е извеждайки отбора на “Ботев” да спечеля всеки един мач”, категоричен бе Величков. Той допълни, че все още не е ясно, кои ще са помощниците му, както и кои ще са новите имена в отбора. “Относно селекцията и треньорския щаб имам пълен картбланш от ръководството. Решенията обаче няма да бъдат взети еднолично, а ще бъдат добре анализирани и премерени имайки предвид обстановката и ситуацията, в която се намира отборът. Все още не е уточнен треньорският щаб. Имам намерението да се намери необходимият баланс между хора като мен, които не са от Враца и местни специалисти”, съобщи Бойко Величков. Една от основните цели на треньора е врачани да се идентифицират с тима и да почувстват “Ботев” като свой отбор. Величков уточни, че във врачанския тим ще играят само най-добрите. “Шанс не се дава, шанс се заслужава. Ситуацията в “Ботев” не е цветуща в момента за да си правим експерименти. Който заслужава, той ще играе. На нас ни трябват резултати”, категоричен бе старши - треньорът. Величков съобщи, че е наясно, с кои футболисти в момента разполага отборът и ще проведе разговори с всеки един от тях. “Предполагам, че тяхното желание е да останат в отбора, моето до голяма степен е същото. Не казвам на 100%. Ясно е, че трябват и нови футболисти. Ще търся баланса между опита и младостта, защото бъдещето на българския футбол е в младите футболисти. Отделен е въпросът, колко са подготвени те за игра”, коментира специалистът.
Изпълнителният директор на “Ботев”-Враца Валери Цветанов съобщи, че клубното ръководство се е договорило почти по всички параметри с Бойко Величков и е въпрос на време да бъде подписан договор с треньора. “Все още не сме уточнили пръдолжителността на договора. Може да бъде за една година или за една плюс една година, но това са детайли, които ще изчистим в най-скоро време”, коментира Цветанов. Той допълни, че след края на есенния полусезон с врачанския тим по взаимно съгласие са се разделили четирима футболисти. Това са Владимир Байрев Симеон Мечев, Александър Киров и Николай Николов. Ръководството има договорка за разтрогване на договора и с Георги Павлов, но на този етап контрактът не е прекратен.
Подготовката на “Ботев” ще започне на 13 или 14 януари, като точната дата и часът на тренировката ще бъдат уточнени допълнително.  

ЕКСПЕРТИ ОТ РИОСВ-ВРАЦА РЕАГИРАХА НЕЗАБАВНО ПО СИГНАЛ ЗА ИЗКОПНИ РАБОТИ

РИОСВ – Враца извърши незабавна проверка след постъпил сигнал за нерегламентирано извършване на изкопни работи в землището на с. Манастирище. Сигналът е подаден на 5 декември от кмета на община Хайредин. По време на проверката служители на инспекцията и са установили, че в землището на с. Манастирище са извършени изкопни работи от фирма „Дикистрой” ЕООД, гр. Монтана с цел нов подход към участъка на кариерата за добив на инертни материали. В момента на проверката не са представени документи, с които да се докаже целта на изкопни работи, както и документи за удостоверяване правото на добиване на инертни материали от намиращата с в близост кариера.
РИОСВ-Враца е дала три предписания, да се преустановят незабавно изкопните работи и изземането на хумус в землището на с. Манастирище, иззетите и натоварени в камиона земни маси да се върнат обратно на терена и да се извърши подравняване на нарушения участък. В екоинспекцията да се представят документи за собственост на техниката, с която се работи, договор за правото на добиване на инертни материали от кариерата и документи, удостоверяващи целите, за които се използват добитите инертни материали.
От страна на РИОСВ - Враца ще бъде извършена контролна проверка за изпълнението на дадените предписания.


Пресцентър РИОСВ – Враца

Годишни награди за опазване природата в ПП "Врачански Балкан".

На 5.декември 2013 г. от 18.30 ч. в Природозащитен център "Натура" бе проведена
церемония по връчване на Годишни награди за опазване на биоразнообразието и природата в ПП "Врачански Балкан".
Събитието се организира за първи път и има за цел да отличи институции, неправителствени организации, доброволци и медии,
които са подпомогнали в организирането и осъществяването на дейности по опазване на биоразнообразието и природата на Врачанската планина през 2013 година.
Освен първоначално обявените номинации, имаше и допълнителни - 
за „Образцов кмет за 2013 г.” ; „Чистач на парка за 2013 г.”; „Дарител на парка за 2013 г.” и "Дългогодишно сътрудничество“

НАП търси инспектори за „Фискален контрол”

 Териториална дирекция на НАП Велико Търново търси 23 служители за новото звено „Фискален контрол”, което ще стартира дейност от 1 януари 2014 г. Агенцията е обявила конкурс за длъжността „старши инспектор по приходите” и „инспектор по приходите”. Те ще работят в екипи на територията на дирекцията. Екипите ще правят проверки в близост до граничните пунктове между България и Румъния, както и във вътрешността на страната – в местата, където транспортните средства ще бъдат разтоварвани под данъчен контрол. За работа на територията на областите Враца, Монтана и Видин свободните щатни бройки са 5 /пет/ за длъжността "старши инспектор по приходите" и 10 /десет/ за длъжността "инспектор по приходите".
 Конкурсът за свободните работни места ще се проведе на два етапа. На първия участниците ще решават тест, чиято цел е да се установят професионални им знания. Допуснатите до втория етап ще бъдат и интервюирани.
Работата на инспекторите във фискалното звено ще бъде свързана с физически и документален контрол на стоки, представляващи висок фискален риск. Данъчните ще следят как се движат стоките, дали се реализират на територията на България, изнасят ли се за трети страни и дали всички транзакции се отразяват коректно в счетоводните и финансови документи на превозвача, получателя и доставчика. Служителите в звеното ще бъдат обезпечени с транспортни средства и техническо оборудване за изпълнение на функциите си.
Кандидатите за работа в НАП трябва да подадат документи до 15 декември лично или чрез пълномощник с нотариално заверено пълномощно-оригинал в сградата на в сградата на ТД на НАП Велико Търново, гр. Велико Търново, пл. "Център" № 2, етаж 1, стая 106, всеки работен ден от 10:00 до 12:00 и от 14:00 до 17:00 часа. Тъй като 15 декември е неделя, от НАП уточняват, че ще приемат документи включително и в понеделник.

Описание на длъжностите, изискванията за конкурса и образци на заявление за участие, могат да бъдат намерени на интернет страницата на НАП www.nap.bg.
За информация: Юлия Грънчарова                
                            Тел.:092 66 84 152

Подписан бе договор за дарение за изграждането на храм в кв. Кулата


         Днес, на един от най-почитаните християнски празници – Никулден, кметът на Враца инж. Николай Иванов и  Славейко Спиридонов подписаха договор за дарение. С договора г-н Спиридонов дарява безвъзмездно на Общината свой недвижим имот и двор към него в квартал „Кулата”. Имотът се намира в центъра на квартала. Желанието на дарителя е в двора да бъде изграден православен храм, а в сградата, след ремонт, да бъде настанена местната здравна служба. До този момент в квартала няма храм и здравна служба и това е една дългогодишна мечта на жителите на Кулата.


 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника

На 05.12.2013г. , служители на Сектор „Противодействие на икономическата престъпност” проведоха специализирана полицейска проверка с цел: пресичане, разкриване и документиране на закононарушения при търговията, транспортирането и съхранението на акцизни стоки без български акцизен бандерол. При проверка в частен дом в с. Липница, собственост на Е.Д./51г./  бяха открити 380 къса цигари без български акцизен бандерол от различни марки.
 Служители на Сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД МВР-Враца  проведоха специализирана полицейска проверка с цел в защита на интелектуалната собственост. Извършени са проверки в 2 търговски обекта, в които се ползва бизнес софтуер. Установени са 3 нарушения по Закона за авторските права и сродните му права. Съставени са  3  акта за възпроизвеждане, съхраняване в паметта на компютър и разпространяване на компютърни програми, без наличие на договор с автора или упълномощен от него законов представител за използване на установените компютърни програми. Иззети са две  компютърни конфигурации и 37 оптични носители със записани върху тях различни по вид софтуерни продукти (програми).
Проверката  е извършена съвместно със служители на Дирекция „Авторско право и средните му права” към Министерство на културата.На 05.12.2013г., на територията на сселата: Чирен, Девене, Три Кладенци, Баница, Оходен и Мало Пещене  е проведена полицейска операция с цел:  повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Констатирани нарушения няма.
В 23.59 часа в РУП-Бяла Слатина е получен сигнал, че в избени помещения на жилищен блок в гр.Бяла Слатина, се извършва кражба. Изпратените на адреса полицейски служители са задържали двама мъжe:  Н.Г./21г./  от  с.Бресте, Община  Червен бряг и Ч.М./32г./ -румънски гражданин с настоящ адрес в гр.Бяла Слатина. При задържането им двете лица оказали яростна съпротива на полицаите, като Ч.П. използвал нож,  а Н.Т. оказал съпротива с мотика. Двете лица са задържани в РУП-Бяла Слатина.
При извършения оглед в жилищния блок са установени 10 разбити врати на избени помещения, от които били подготвени за кражба различни вещи. Образувано   е дознание.
  След ОИМ за кражба на мобилен телефон от лекарски кабинет в гр.Бяла Слатина, извършена месец юни 2013г. е установено, че  кражбата е дело на лицето М.Х./51-в РУП- Мездра е получено съобщение от служители на хипермаркет в гр. Мездра, че неизвестно лице е извършило кражба на хранителни стоки от обекта.  След като лицето било спряно за проверка от охранителите в търговския обект, хвърлило крадените стоки и избягало.
Слез бързи ОИМ  е открит  и задържан извършителя на кражбата, това е С.С./64г./ от гр.Мездра.
На 05.12.2013г., на територията на РУП Мездра е проведена СПО с цел: превенция, пресичане, разкриване и документиране на закононарушения при производството, употребата, складирането, движението и обезпечаването на стоките подлежащи на облагане с акциз посочени в чл.2 от ЗАДС и чл.25 от Закона за тютюна и тютюневите изделия. Проверени са 5 обекта за търговска дейност  и прилежащи помещения, два склада на едро, 15 МПС, 21 лица. Констатирани са 3 административни нарушения по ЗАДС/Закон за акцизите и данъчните складове/. Съставени 3 акта по ЗАДС. Иззети акцизни стоки – 17 кутии цигари и 5 кг. тютюн.
        
 Регионален говорител на МВР:
      Красимир Василев
                                                                         


четвъртък, 5 декември 2013 г.

Театър от сръбски град гостува във Враца

Театър „Христо Ботев” от сръбския град Цариброд /или Димитровград/ гостува във Враца следващия вторник – 10 декември, с пиесата „Кучката” от Теодора Димова. Режисьор на този спектакъл, който ще се играе на български език, е Слободан Алексич. Той е познат на врачанските зрители от пиесата „Сладкиш от любов” по Карло Голдони, както и от участието си в грандиозния проект „Великден”, който беше реализиран преди няколко години като копродукция между Врачанския театър и сръбска трупа.
Режисьорът Слободан Алексич обяснява защо трябва да се гледа този спектакъл: "Текстът е създаден по истински случай - една семейна драма. От няколко години нося в себе си идеята да направя тази пиеса. Сигурен съм, че ще развълнува публиката. Театърът в Цариброд тази година стана на 125 години. Любопитно е, че началото на библиотеката в Цариброд е поставено преди десетилетия от актьори от театър "Христо Ботев". Обикновено библиотеката е преди театъра, но тук е обратното. Обичта и уважението към българската книга, към българския език, към българското изкуство са основните оръжия царибродчани да пазят памет за българския си корен", твърди Слободан Алексич.

„Кучката” достигна до финалната фаза на прегледа на театралните формации в Сърбия през тази година, който се проведе в гр. Кула. Но тъй като не е на сръбски, а на български език, остана в подножието на призовите места…

Театралният афиш през следващите 7 дни:


07.12.`13 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
„Обувки за щастие” по братя Грим

09.12.`13 г. – понеделник ТУРНЕ в „Славянска беседа” от 19 часа
„Лизелоте и месец май” от Жолт Пожгаи

10.12`13 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
ГОСТУВА Театър „Христо Ботев” от Цариброд,Сърбия
„Кучката” от Теодора Димова

11.12.`13 г. – сряда в ЦДГ „Детска вселена” от 10.30 часа
„Коледна приказка”

11.12.`13 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
Underground” от Христо Бойчев

12.12.`13 г. – четвъртък ТУРНЕ в НЧ „Постоянство 1856” – Лом от 12 часа
„Малката баба Яга” от Отфрид Пройслер

12.12.`13 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Една жена – трима мъже” от Петър Петрович-Пеция

12.12.`13 г. – четвъртък на Голяма сцена от 19 часа
ГОСТУВА Народен театър Иван Вазов” с
„Духът на поета” от Стефан Цанев

13.12.`13 г. – петък в Дом за деца - Борован от 14 часа
„Тримата снежковци”

14.12.`13 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа

„Тримата снежковци”


Разкриват 166 нови работни места

299 128,00 лв. са утвърдените средства за разкриване на 166 работни места през следващата 2014 година в област Враца. Това стана ясно на провелото се заседание на Постоянната комисия по заетост (ПКЗ) към Областния съвет за развитие в Областна администрация Враца.
Постъпили са 18 проекта  за разкриване на 161 работни места, от които за лица на социално подпомагане 122.
На заседанието присъстваха д-р Крум Крумов, директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ -Монатана, директорите на петте бюра по труда в Област Враца, работодателски организации, социални партньори и представители на общини и институции членове на ПКЗ.

Заместник областният управител Иван Даков откри заседанието и припомни на членовете на ПКЗ, че по Национална програма “От социални помощи към осигуряване на заетост” Агенция по заетостта – София, ежегодно разпределя средства от Държавния бюджет по области и по общини, в рамките на които следва да бъдат финансирани проектните предложения на кандидат-работодателите за съответната година. С цел запазването на цялостния финансовия ресурс в рамките на областта, свободни средтства в размер на 2 306,00 лв. бяха преразпределени. Така формираният остатък от Община Криводол се предостави на Дирекция „Бюро по труда“ – Враца, с приоритетно разпределение на територията на община Враца, за разработване на нови проекти.

Боровански кон със злато в Германия


Тригодишния кон „ВИП” от Борован, собственост на бизнесмена Евгени Червеняшки спечели гладкото препускане на германския шампионат за тригодишни коне в дисциплините 1500 и 1800 метра. Надпреварата в Германия е била за расови тригодишни коне и се е провела в градовете Баден Баден и Кьолн.

Тригодишния кон „ВИП” е израждан в Борован, чиста английска порода и е първият български кон с две първи места в германския шампионат. Жокей е монголец, а организаторите са наградили собственика на борованския кон с купи и парични награди.

ОИЦ - Враца проведе тренинг за разработване на проекти с младежи


Над 40 младежи от общините Оряхово и Козлодуй активно се включиха в срещи за кохезионната политика на България през новия програмен период 2014 – 2020 г. Събитията, организирани от Областния информационен център (ОИЦ) - Враца, се проведоха на 4. И 5. декември в населените места. 
Ползите за страната от седемте оперативни програми, действали през първия етап от членството ни в Европейския съюз, , 2007 – 2013 г., възможностите през периода 2014 – 2020 г., както умения за представяне на проектни идеи, бяха сред акцентите на срещите.
Социални проблеми, спорт за здраве и опазване на природата са темите, вълнуващи младежите, стана ясно от анкетите в края на събитията. Те заявяват готовност да участват в разработване и управление на проекти.
С типичния за възрастта им ентусиазъм, участниците активно се включиха в тренинга за формулиране на идея за проект и представянето й пред публика. Всички получиха сертификат „Младите хора - знаещи и можещи европейски граждани“.
Срещите с младежи във врачанските общини Козлодуй и Оряхово са част от цикъла 10 срещи с младите хора от Област Враца през 2013 – 2014 година по инициатива на ОИЦ – Враца.       

Крими хроника


         На 03.12.2013г., на територията на гр.Враца и гр.Криводол  е проведена полицейска операция с цел:  контрол на неправомерно престояване и паркиране на МПС пред увеселителни заведения и други обществени места. Установяване на малолетни и непълнолетни лица в нощните увеселителни и питейни заведения. Проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол. Повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Констатирани нарушения няма.
На 04.12.2013 год., в РУП-Б.Слатина е получено съобщение, че за времето от 01 до 04.12.2013 год., от индустриалната зона на гр. Бяла Слатина, неизвестни лица са откраднали  372 арматурни пръчки с дължина 2,65 м. и 178 броя арматурни пръчки с дължина 3,40 м. След проведените бързи ОИМ и ПСД  е установено, че извършители на кражбата са 9 криминално проявени  и осъждани лица  от гр. Бяла Слатина. Откраднатото  желязо е намерено  и иззето.
На 05.12.2013г., около  01.10ч. гр.Враца е извършена проверка на  лек автомобил „Фолксваген „ управляван от Д.В.32г./  от с.Дерманци. Пробата за алкохол е отчела 2,14 промила .
 Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев
                                                                         


сряда, 4 декември 2013 г.

Бойко Величков е новият старши-треньор на „Ботев“-Враца

Специалистът  наследява на поста подалия оставка Тодор Гарев. По всяка вероятност договорът на Величков ще бъде до края на първенството с опция за удължаването му след края на сезона.  Официалното представяне на новия старши-треньор на „Ботев“-Враца  бъде в петък на пресконференция на клубния стадион.   
Бойко Величков е юноша на ЦСКА, а в кариерата си е играл още за отборите на Велбъжд, Янтра и Литекс. За последно той бе главен мениджър на Локомотив (Сф), но през лятото напусна тима от „Надежда”. Преди това той води аматьорския Локомотив (Мездра). Името му нашумя след мача на Локомотив със Спартак (Плевен), в който футболистите му си вкараха два автогола в знак на протест срещу отсъжданията на рефера по време на двубоя.

Крими хроника

На 03.12.2013г., на територията на гр.Враца и гр.Криводол  е проведена полицейска операция с цел:  контрол на неправомерно престояване и паркиране на МПС пред увеселителни заведения и други обществени места. Установяване на малолетни и непълнолетни лица в нощните увеселителни питейни заведения. Проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол. Повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Няма констатирани нарушения.
След ОИМ за кражба на  лозарска пръскачка, самоделен електрожен и около 20кг. ел.проводници, извършена на 15/16 ноември 2013г. от гараж в гр.Бяла Слатина  е установено, че извършители са три криминално проявени лица от гр.Бяла Слатина.
На 03.12.2013 год., в 22.45 часа в РУП Мездра се явил 18-годишен жител на гр. Мездра, който е заявил , че около 22.20 часа на кръстовище в гр. Мездра, две непознати лица му нанесли побой и отнели чантичка в която имало два мобилни телефона и лични документи. След бързи ОИМ и ПСД е установено, че извършители на грабежа са лицата: Р.А./18г./ и С.М./19г./ от гр.Мездра. 
След ОИМ за кражба на 250 циментови блокчета с размери 35/25/20см., от вила в в землището на с.Селановци е установено, че извършители на деянието са лицата:  К.И./39г./ и М.Т./17г./ от с.Селановци, които продали блокчетата на жител на село Остров.
След ОИМ за кражба на духов музикален инструмент „Баритон”, собственост на 77-годишен жител на гр.Оряхово, извършена на 28.11.2013г. е установено, че извършител на кражбата   е лицето  В.Н./31г./ от гр.Оряхово.
На 02.12.2013г., в 14.40ч. в  гр.Оряхово е спрян за проверка лек автомобил „Мазда”, управляван от Л.Р./47г./ от с. Остров. Установено  е, че водача е неправоспособен- управлява МПС в едногодишен срок от наказването му за отнето свидетелство за управление на МПС.  По случая е образувано БП.

  Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


вторник, 3 декември 2013 г.

Приключи изпълнението на Регионалната програма за заетост

на Областна администрация – Враца. По този повод заместник областният управител Иван Даков и археологът Георги Ганецовски дадоха заключителна пресконференция, на която отчетоха резултатите от съвместната работа.
Тази година с реализацията на Регионалната програма се даде възможност на 37 безработни лица от с. Оходен и с. Борован да се включат в екипа на Георги Ганецовски и да станат преки участници в проучването и опазването на културно-историческото наследство от времето на първата земеделска цивилизация в България.
Отчитайки добрите резултати и полезността на програмата, Областна администрация - Враца внесе проектно предложение за Регионална програма за заетост за следващата година, което да бъде включено в Националния план за действие по заетостта за 2014 г. В нея ще бъдат включени още два допълнителни археологически обекта - местността Калето край гр. Мездра и местността „Градище“ край прохода Вратцата. За всеки един от обектите се планира да бъдат наети по още 10 човека. Общата стойност на Регионалната програма се предвижда да бъде в рамките на 60 500 лв.
Георги Ганецовски похвали работниците за добре свършената работа и показа артефакти открити с тяхна помощ в местностите „Валога“ с. Оходен, община Враца и „Езерото“ край село Борован. Край Оходен са открити около 30 кремъчни пластини, които са се използвали за сърпове, обработена кварцова пластина и други. В Борован екипът е намерил керамичен сервиз датиращ от каменно – медната епоха, двойно заострено медно шило, ритуално счупена фигура на богинята-майка и други.


Стиляна Стоянова
PR - Областна администрация - Враца 

Обществени трапезарии

На територията на Община Враца продължава реализацията на националния проект „Обществени трапезарии”, финансиран от Фонд „Социална закрила” на Министерство на труда и социалната политика с нов подбор на бенефициенти. Периодът, през който ще се предоставя услугата е 02.01.2014 г. - 30.04.2014 г. Целта е да се осигури помощ и подкрепа за най-уязвимите групи от населението в нашата община. Услугата предвижда ежемесечно контролиране на статуса на ползвателите, чрез съответните Дирекции по компетенции. Съставени са Комисия по подбор на бенефициенти със Заповед на Кмета на Община Враца, която ще извърши подбора и Комисия по разглеждане на жалби и сигнали.
От услугата ще се възползват 98 деца и лица, от следните целеви групи:
-               Лица и семейства на месечно подпомагане с доход по-нисък от диференцирания минимален доход;
-               Лица, с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях;
-               Самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, наследствени пенсии;
-               Скитащи и бездомни лица и деца;
Услугата ще се предоставя в стола на ул. „Стоян Заимов” №2 и стола на ул. „Екзарх Йосиф” № 75 във Враца.
Срок за подаване на документи: 09.12.2013 г. - 13.12.2013 г. от 8.00 до 12.00 ч. и от 13.00 до 17.00 ч. в Комплекс за работа с деца, ул. „Кокиче” 14, Тяло 2, ет. 1. Одобрените лица ще бъдат информирани своевременно, чрез списъци, поставени на таблата на Информационния център на Община Враца и двата стола, в които ще се реализира услугата.
Тел. за повече информация:
092/62 05 79 – Райна Лещарска;
092/62 45 81 – Мария Йорданова.


Оживи се рибният пазар

Във Враца шаранът тръгна от 4.50 лева, а толстолобът от 2.50. Все още няма по-редките видове като чига, сом и други отглеждани предимно в изкустени водоеми. Тръгна слух, че повечето от рибите се ловят от язовир "Огоста", в който се изливат отровни концентрати. 

Крими хроника

На 02.12.13г., по време на обход на гл.път Е-79, в 01.30ч. полицейски екип от двама служители на група ”Престъпления по пътищата„ при ОДМВР-Враца, при неработещото заведение „Белия хан” в землището на с. Люти дол забелязали лица с два автомобила, които веднага след появата на полицейския екип  се оттеглили в посока гр. София с единият от автомобилите -„Ауди А6”. Установено е, че останалият на мястото лек автомобил е „BMW” 520 D” е противозаконно отнет същата нощ в гр. София.  След ОИМ и ПСД автомобилът „Ауди А6 ” е открит изоставен в борова гора между селата Ребърково и Люти дол. Автомобилът е бил противозаконно отнет в гр. София същата нощ.  В близост до заведението „Белия хан”, полицейските служители извършили проверка на спрял лек автомобил „Ауди”, с водач лицето Х.Х./27г./ от гр. Враца, което не дало смислени обяснения за това, какво прави на въпросното място. Х.Х. е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 346, ал. 2, т. 1, вр. чл.20, ал. 2 от НК и му е наложена мярка за процесуална принуда „задържане за срок от 72 часа”.
Образувано  е дознание. Работата по случая продължава.
Около 19:05ч. в гр.Враца, бул.”Васил Кънчов”, на пешеходна пътека срещу бензиностанция „Лукойл”, лек автомобил ”Опел Астра”,  управляван от В.К./24-годишна/ от гр. Враца блъснал 39-годишна пешеходка, която след това е обслужена е в ЦСМП-Враца.Водачът на автомобила напуснал мястото на произшествието  без да уведоми органи на МВР.
В РУП-Враца е получено съобщение от жител на село Голямо Пещене, който е заявил, че за времето от 02.11.2013г до 02.12.2013г. ,неизвестно лице е извършило кражба на 400кг. фуражна царевица, 60кг. овес и 50кг. жито от складова база на фирма в селскостопанския двор на с.Голямо Пещене. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е лицето Н.П./68-годишна/ от с.Голямо Пещене.
 След ОИМ и ПСД за кражба на музикална уредба  с 2 тонколони,  велосипед и  машинка за рязане на хляб и колбаси от къща в гр.Бяла Слатина е установено, че извършители са лицата: Д.Т./23г./ и Ф.С./20г./ от гр.Б.Слатина.
За времето от 25.11.2013г. до 01.12.2013г., на територията на РУ”Полиция” - Мездра беше проведена комплексна СПО. По време операцията са образувани 2 досъдебни производства, разкрити са 2 престъпления, проверени са 52 лица, 21 МПС, 13 питейни заведения, проведени са  срещи и беседи със  7 лица. Констатирани са 17 нарушения ,за които са съставени  4 акта и 3 фиша по ЗДвП, 9  акта по ЗБЛД и 1  акт по КЗ.
На 02.12.2013год., по време на СПО на територията на РУП-Оряхово  ,полицейски екип спрял за проверка лек автомобил „Фолксваген Пасат”,  управляван от Р.П./52г./ от с.Остров. Пробата за алкохол на водача е  е положителна-  0,63 промила.

Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев
                                                                         


ДАНЪЧЕН КАЛЕНДАР ЗА ДЕКЕМВРИ 2013 г.



   До 10-ти декември:
   По ЗКПО:
1. Подаване на декларация за данъка върху хазартната дейност от лотарии, томболи и числови лотарийни игри Бинго и Кено, включително организирани от разстояние.
2. Деклариране на направените залози и данъка от организатори на хазартни игри и от оператори на телефонна или друга електронна съобщителна услуга за проведени през предходния месец хазартни игри, организирани от разстояние, при които залогът за участие е чрез цената на телефонна или друга електронна съобщителна услуга. Внасяне на този данък от операторите на телефонна или друга електронна съобщителна услуга.
   До 14-ти декември:
   По ЗДДС:
1.      Подаване на справка-декларация по ЗДДС, ведно с отчетни регистри и внасяне на дължимия ДДС за данъчния период - месец ноември.
2.      Подаване на VIES-декларация от регистрирано лице, което е извършило вътреобщностни доставки,  доставки като посредник в тристранна операция или доставки на услуги по чл. 21, ал. 2 от ЗДДС /включително получените авансови плащания/, с място на изпълнение на територията на друга държава членка за данъчния период – месец ноември.
   По ЗСВТС:
1.Подаване съгласно чл. 11, ал. 1 от ЗСВТС на Интрастат декларации – пристигания/изпращания за месец ноември 2013 г.
2.Подаване съгласно чл.10, ал. 1 от ЗСВТС на Уведомление за неподаване на месечни декларации за ноември 2013 г.
   До 15-ти декември:
   По ЗКПО:
1.      Месечните авансови вноски за декември за корпоративния данък по Закона за корпоративното подоходно облагане.
2.      Тримесечните авансови вноски за трето тримесечие за корпоративния данък по Закона за корпоративното подоходно облагане.

   По Наредба № Н-18 от 13.12.2006 г.:
1. Подаване на данни от производител/ вносител на фискални устройства за разчетени фискални памети  през месец ноември
2. Подаване на данни от сервизна фирма на фискални устройства за издадените свидетелства за регистрация на фискални устройства, за прекъсване и започване на сервизното обслужване, както и за получени уведомления за загубване, повреждане или унищожаване на свидетелството за регистрация на фискалното устройство през месец ноември
   До 20-ти декември:
   По ЗСВТС:
1. Подаване съгласно чл.11, ал. 2 от ЗСВТС на Интрастат декларации -пристигания/изпращания за месец ноември 2013 г., за новорегистрираните Интрастат оператори с възникнало текущо задължение.
   До 25-ти декември:
   По ЗДДФЛ:
1. Внасяне от работодателя на авансовия данък, удържан през месец ноември за доходи от трудови правоотношения. 
2. Внасяне от работодателя на авансовия данък, определен по реда на чл. 42, ал. 6 от ЗДДФЛ върху брутния размер на сумата от частичните плащания по трудови правоотношения, ако през месец ноември са направени само частични плащания.
    До 31-ви декември:
    По ЗКПО:
1. Подаване на декларация по чл. 259, ал.1 от ЗКПО за упражняване на  правото  на избор за облагане с данък върху дейността от опериране на кораби.
2. Подаване на декларация по чл. 202а, ал.4 от ЗКПО от чуждестранни юридически лица, които са избрали да преизчислят данъка, удържан при източника.
    По ЗДДФЛ:
1. Подаване на декларацията по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ за упражняване правото на избор за облагане с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28 от ЗДДФЛ
2. Издаване от работодателите и предоставяне на работниците/служителите на служебна бележка по чл. 45 от ЗДДФЛ за придобитите през годината облагаеми доходи и за удържания през годината данък за правоотношения, когато трудовото правоотношение е прекратено през течение на годината, ако такава не е издадена в едномесечен срок от датата на последното плащане.
  По ЗДЗП:
1. Внасяне от застрахователите или данъчните представители на данъка върху застрахователните премии, дължим за предходния месец.



Внасяне на осигурителните вноски за ДОО и ДЗПО До 25 декември

(първият работен ден след 25 Декември 2013 г. е 27 Декември 2013 г.)
Ä за лицата по чл. 4, ал. 1 и ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване, върху получените, включително начислените и неизплатените или върху неначислени през месец Ноември възнаграждения, които се отнасят за труд, положен през месец Ноември 2013 г.
Ä за лицата по чл. 4, ал. 1 и ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване, върху допълнителни доходи от трудова дейност (например допълнителни трудови възнаграждения за постигнати резултати) начислени или изплатени след 25 Ноември 2013 г., отнасящи се за труд положен през месец Октомври 2013 г.
Ä за лицата по чл. 4, ал. 1 и ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване, върху допълнителни доходи от трудова дейност (например допълнителни трудови възнаграждения за постигнати резултати) начислени или изплатени през месец Ноември 2013 г., отнасящи се за труд положен преди месец Октомври 2013 г.
Ä за самоосигуряващите се лица на авансово дължимите месечни осигурителни вноски за месец Ноември 2013 г.
Ä за съпрузите на лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 4 от Кодекса за социално осигуряване (лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност и на регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители), когато с тяхно съгласие участват в упражняваната от тях трудова дейност за м.Ноември 2013 г.
 Ä за лицата, които работят без трудови правоотношения върху изплатените възнаграждения през месец Ноември 2013 г.
Ä за морските лица, за положения труд през месец Ноември 2013 г.
Внасяне на осигурителни вноски за задължително здравно осигуряване:
До 25 декември
 Ä за лицата по чл. 4, ал. 1 и ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване, върху получените, включително начислените и неизплатените или върху неначислени през месец Ноември възнаграждения, които се отнасят за труд, положен през месец Ноември 2013 г.
Ä за лицата по чл. 4, ал. 1 и ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване върху допълнителни доходи от трудова дейност (например допълнителни трудови възнаграждения за постигнати резултати) начислени или изплатени след 25 Ноември 2013 г., отнасящи се за труд положен през месец Октомври 2013 г.
Ä за лицата по чл. 4, ал. 1 и ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване върху допълнителни доходи от трудова дейност (например допълнителни трудови възнаграждения за постигнати резултати) начислени или изплатени през месец Ноември 2013 г., отнасящи се за труд положен преди месец Октомври 2013 г.
Ä за лицата в неплатен отпуск през месец Ноември 2013 г., които не са подлежали на осигуряване на друго основание.
Ä за лицата, които през месец Ноември 2013 г. са били във временна неработоспособност поради болест, бременност и раждане и отпуск за отглеждане на малко дете по реда на чл. 164, ал. 1 и 3 от Кодекса на труда.
Ä за авансово дължимите здравноосигурителни вноски от лицата по чл.  4, ал. 3, т. 1, 2 и 4 от Кодекса за социално осигуряване – лица, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност, лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества, регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители (самоосигуряващите се лица по смисъла на КСО) за месец Ноември 2013 г.
Ä за лицата, които работят без трудови правоотношения върху изплатените възнаграждения през месец Ноември 2013 г.
Ä за самоосигуряващите се лица, които през месец Ноември 2013 г. са били във временна неработоспособност поради болест, бременност и раждане и отпуск за отглеждане на малко дете по реда на чл. 164, ал. 1 и 3 от Кодекса на труда.
Ä за лицата, които през месец Ноември 2013 г. са подлежали на здравно осигуряване по реда на чл. 40, ал. 5 т. 1 от Закона за здравното осигуряване (лица, които не са били осигурени на основание по чл. 40, ал. 1, 2 или 3 от закона).
Ä за морските лица за положения труд през месец Ноември 2013 г.
Ä за служителите на Българската православна църква и други нормативно признати вероизповедания, които не получават възнаграждения за извършвана дейност за месец Ноември 2013 г.

По Наредба № Н – 8 от 29 Декември 2005  г.
До 10 декември
Ä Подаване на декларация образец № 3 с данните за месец Ноември 2013 г. за лицата, които са здравно осигурени за сметка на републиканския бюджет, с изключение на данните, подавани от Националния осигурителен институт.
До 25 декември
Ä Подаване на декларации образец № 1 от работодателите, осигурителите и техните клонове и поделения, с данните за месец Ноември 2013 г.
Ä Подаване на декларации образец № 1 от работодателите, осигурителите и техните клонове и поделения, за начислени или изплатени допълнителни доходи от трудова дейност за месец Октомври 2013 г., които са  начислени или изплатени след 25 Ноември 2013 г.
Ä Подаване на декларации образец № 1 от работодателите, осигурителите и техните клонове и поделения, за начислени или изплатени допълнителни доходи от трудова дейност за месец преди Октомври 2013 г., които са начислени или изплатени през месец Ноември 2013 г.
Ä Подаване на декларация образец № 1 от самоосигуряващите се лица с данните за месец Ноември 2013г.
Ä Подаване на декларация образец № 1 с код за вид осигурен 22,от самоосигуряващите се лица, които са пожелали да подадат еднократно декларацията, в случай, че се осигуряват само във фонд „Пенсии” за инвалидност поради общо заболяване, за старост и смърт, когато  осигуряването продължава от предходната година или е възникнало от 1 ноември 2013 г.
Ä Подаване на декларация образец № 1 от самоосигуряващите се лица, с данните за месец Ноември 2013 г. за съпруг/съпруга, когато участва в упражняваната трудова дейност и по желание се осигурява за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт и за общо заболяване и майчинство.
Ä Подаване на декларации образец № 1 от осигурителите, клоновете и поделенията им за лицата, работили без трудови правоотношения, чиито възнаграждения са изплатени през месец Ноември 2013 г.
Ä Подаване на декларации образец № 1 с данните за месец Ноември 2013 г. от посредникът, компетентният български държавен орган, изпращащото ведомство за лицата по чл. 16, 17, и 17а от НООСЛБГРЧМЛ – изпратени на работа в чужбина от български посредник; работещи в международни органи или организации със съгласието на компетентните български държавни органи; съпруга/съпругата на дългосрочно командирован служител в дипломатическа служба.
Ä Подаване на Декларация образец № 6 от работодателите, осигурителите и техните клонове и поделения за дължимите за месец Ноември 2013 г. задължителни осигурителни вноски.
Ä Подаване на Декларация образец № 7 от лицата, за които през месец Ноември 2013 г. е възникнало задължението за осигуряване на основание чл. 40, ал. 5, т. 1 от Закона за здравното осигуряване - лица, които не са били осигурени на основание чл. 40, ал. 1, 2 или 3 от закона.


  

понеделник, 2 декември 2013 г.

Зам.-министър Валентина Маринова ще се срещне с представители на бизнеса от горския сектор във Враца



Утре, 3 декември, зам. -министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова ще се срещне с директорите на териториалните поделения на Северозападното държавно предприятие - Враца и фирми ползватели на дървесина в гр. Враца. Очаква се да се обсъдят въпроси, свързани с предоставянето на дървесина за 2014  година.
Срещата ще се проведе, от 16:00 ч., в конферентната зала на хотел „Чайка” в града.


Бюджетyt на Община Враца без повишаване на местни данъци и такси.


Община Враца с най-ниски такси за ползване на детските заведения

 На проведената днес пресконференция „ На кафе с Кмета”, кметът на Община Враца инж. Николай Иванов обърна особено внимание върху проекта на бюджет на Община Враца за 2014 г. Проектът е още в работна фаза, тъй като Държавния бюджет на Република България все още не е приет на второ четене от Народното събрание. Изискванията на Закона за публичните финанси, които влиза в сила от 1.01.2014 г. изисква една по-ранна процедура, която трябваше да бъде спазена. Проектът за бюджет на Община Враца е готов, като предстои детайлизиране, особено на списъка за Капиталови разходи. Там ще бъдат разписани обектите в рамките на осигурените средства. Заедно с това ще се премине през обсъждане, дискусии и предложения  от комисиите на Общински съвет.
Инж. Николай Иванов акцентира върху широко обсъждане на проекта за бюджет. Проведени са срещи с кметовете и кметските екипи от всичките населени места на община Враца, включително и кварталите на града. Обсъдени са проблемите, които ще се решават чрез основния инструмент за политики на общината – общинският бюджет през следващата година. Проведена е среща от изключителен интерес със всички представители на етажната собственост , където също са представени много въпроси и направени много предложения. Състоя се и среща с представителите на бизнеса в града, както и обществено обсъждане на проекто- бюджет 2014 г. Паралелно с това са получени и становища от анкетата, която беше поместена на страницата на Общината в интернет. Обобщени са и всички молби от граждани и нституции през цялата година.
Анализът очерта ясно становището, че повишаването на данъци и такси за следващата година е недопустимо и неприемливо. Този факт поставя  една много тежка база за съставяне на бюджета. Поставените са цели за по-висока събираемост на местните данъци и такси и приходите от управление на общински имоти. По този начин ще се запази размера на таксите, най-вече в частта образование и социална сфера.  Община Враца е една от общините с най-ниски такси за ползване на детска градина.  В тежката икономическа ситуация гражданите на Враца не желаят повишаване на местни данъци и такси срещу разширяване на предоставените услуги.
          В следствие на този анализ, нелеки  цели си поставя кметския екип, в контекста на  тежките финансови ангажименти по управления на европейските проекти, изискващи много по-голям собствен ресурс за разплащане на завършващи проекти, на междинни плащания по текущи проекти и осигуряване на съфинансиране по най-големия проект - Проекта за воден цикъл на Враца. В този контекст основната цел е запазване на пълния размер на услугите на общината, при запазване на финансовата стабилност на общинския бюджет.
         Втората цел е осигуряване на повече средства за улично строителство, благоустрояване на населените места и решаване на един от тежките проблеми – борба с безстопанствените кучета. По отношение на уличното строителство, освен че е заделен по-голям ресурс в проекта за бюджет, се търси и като размер, и като значимост финансиране чрез новосъздадения фонд в Държавния  бюджет т.н. „Фонд за устойчиво развитие на регионите”. Община Враца ще кандидатства веднага след започване на процедурата по приемане на предложенията. Ще се кандидатства за допълнителни средства в размер на  10 млн лв. за основен ремонт на улична мрежа, основно на най-важните транспортни артерии на града, тези , по които е минало изпълнението на водния цикъл.
          По отношение на инвестициите в благоустрояване, те са най-вече с европейски средства, ще се осигури изграждането на нови зелени зони, реконструкция на съществуващи, изграждане на нови детски и спортни площадки, като и в самата план- сметка са заделени средства от собствени приходи.
По третия проблем, освен средства по изпълнение на дейностите по улавяне, обезпаразитяване, маркиране  и кастриране на кучетата, след първото полугодие и след разчет на средствата, ще се търси начин за старт на  изграждане на приют за безстопанствените кучета.
Най- голяма тежест  в разходната част на бюджета е сектор „Образование”, където и са и заделени най-много средства.
Кметът инж. Иванов внесе разяснения по проекто-бюджета в сравнение с миналогодишния. Като размер бюджета няма да бъде по-нисък от предходния, особено в часттта приходи от държавни субсидии и собствени приходи. Началният план за 2013 г. е бил в размер на 42 484 000 лв., за сравнение, началният план за 2014 г. е в размер на 38 476 000 лв., като към него не е прибавен преходния остатък, който ще бъде ясен в края на годината. Към 30. 09.2013 г. като наличност е  4 000 000 лв.
         За сметка на запазването на данъчната  и  административната тежест, ще се търси по-висока събираемост. За сравнение, в предходния проекто- бюджет, заложените средства от имуществени данъци са били в размер на 3 543 000 лв. , а в проекто-бюджета за 2014 г.  – в размер на 3 781 000 лв.
         В частта приходи и доходи от собственост, целите поставени за следващата година са събираемост в размер на 3 335 000 лв., в сравнение с  2013 г., размера е бил 3 214 000 лв. По отношение на общинските такси, заложените средства са с 150 000 лв. повече от периода през миналата година. 
         Задачите са изпълними, направен е точен анализ на събираемостта и тези цифри не са рискови, а реално изпълними, уточни инж. Николай Иванов.
 В разходната част за Образование са предвидени 17 005 000 лв., като тук отново не е отчетен преходния остатък от 2013 г.  .
 Акцент в проекта за бюджет е инвестиционната и капиталова програма на Община Враца, която е в размер на 5 300 000 лв., като един голям ресурс от тези средства  са предвидени за съфинансиране на различните европейски проекти, а именно ангажиментите към фонд „Флаг” и подготовка за извършване на съфинансиране на проекта за воден цикъл. За осъществяването на инвестиционната програма, ще се търсят допълнително евросредства.
Бюджета е реално изпълним, с акценти в областта на благоустрояването и създаването на по-добра жизнена среда при запазване на данъчната тежест – добави още инж. Иванов .

Кметът на Община Враца отчете дейностите по обезпаразитяването, кастриране и маркирането на безстопанствените кучета, като за последните 2 месеца са общо 209 бр., като 119 от тях са  и кастрирани. Екипите са работили усилено в района на ОКС, Ул”Драган Цанков”, бул. „Мито Орозов”, ул. „Шипка”, ул. „Текстилец”, около фуражния завод и хлебозавода, училище „Козма Тричков” , Монтанско шосе, ул. „Илинден”, ул. „Странджа”, по бул. „Васил Кънчов”, в кв. Дъбника и кв. Медковец. 

ДО КРАЯ НА ДЕКЕМВРИ ЗДРАВНООСИГУРЕНИТЕ МОГАТ ДА СМЕНЯТ ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР

От днес до 31 декември 2013 г. здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ лекар (ОПЛ). За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар, тъй като това се извършва по служебен път в РЗОК.
Гражданите, които искат да сменят личния си лекар, могат от Интернет страницата на НЗОК да свалят регистрационна форма за постоянен избор. Документът се продава и във фирма, намираща се на адрес гр.Враца, бул.”Втори юни” 111.
При новоизбрания лекар заедно с регистрационната форма се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Информация за лекари, имащи договор с  РЗОК, може да се получи от здравната каса, където има списъци с имената, адресите, телефоните и специалностите.
Когато пациентът иска да избере общопрактикуващ лекар, но не го е сторил досега, той може да направи избор по всяко време, извън законово установените срокове (1–30 юни и 1–31 декември). За целта той следва да попълни регистрационна форма за първоначален избор на ОПЛ.
Извън регламентираните срокове здравноосигуреният гражданин също може да осъществи нов избор на личен лекар при промяна на настоящия си адрес или при прекратяване на договора на досегашния му личен лекар.
Когато здравноосигурен гражданин пребивава в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направи временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото, извън постоянното си местоживеене. Изборът се осъществява с регистрационна форма за временен избор на ОПЛ.
Когато здравноосигуреното лице пребивава в друго населено място за срок до 1 месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат гражданите нищо друго, освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.

   ПРЕСЦЕНТЪР

Палеж

                                  
 На 02.12.13г., в 04.45ч. в РУП-Враца е получено съобщение от Й.П./24г./  от гр.Враца, който е заявил, че около 04.30ч., неизвестно лице е запалило  лекия му автомобил „Мерцедес  S 500”, паркиран на ул. „Климент Охридски”.Напълно  изгоряло е двигателното отделение на автомобила. На същото място са били подпалени още два леки автомобила:  „Ауди S 6”,  ползван от Н.Н./24г./ гр.Враца, и  „Мерцедес”,  собственост на Г.Б./48г./ гр.Враца.  Огънят е потушен от служители на РСПБЗН-Враца. Образувано  е дознание.



Крими хроника


                
На 01.12.13 г.,  в 10:50 часа  в РУП-Б.Слатина е получено съобщение от жител на  гр.Бяла Слатина, който съобщил, че от къщата му  е извършена кражба на музикална уредба с 2 тонколони,  велосипед  и  машинка за рязане на хляб и колбаси.  След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е лицето А.К./36г./ от с.Тишевица.
В 02.45ч. в гр.Б.Слатина е спрян за проверка  лек автомобил „Ауди”, управляван от М.И./39г./ от гр.Б.Слатина. В автомобила са открити 15 чугунени плоскости с размери
          За времето от 25.11-01.12.2013 г., на територията на РУ”Полиция” - Мездра беше проведена комплексна полицейска операция.По време на операцията няма настъпили ПТП с убити и ранени граждани. Образувано е едно досъдебно призводство, разкрити са 3 престъпления. Проверени са 120 лица, 40 МПС, 18 питейни заведения,  проведени са  срещи и беседи с 10 лица. Констатирани са 29 нарушения, за които са съставени 4 акта и 20 фиша по ЗДвП, 3 акта по ЗБЛД, 1 акт по НОбС-Мездра, един акт по  КЗ.
На 01.12.2013г., в гр.Козлодуй е спрян за проверка лек автомобил  “Рено Меган”,  управляван от И.С./25г./  от гр. Козлодуй. В автомобила е намерена сгъвка съдържаща бяло прахообразно вещество.При направения полеви наркотест, веществото реагира на хероин. Образувано  е дознание.
За времето от 25.11.2013г. до 02.12.2013г., на територията на РУП - Козлодуй е проведе комплексна СПО с цел:  предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления. Проверени са 20 МПС и 114 лица.  Констатирани са 28 нарушения, които са санкционирани  с  4 акта по ЗДвП, 8 фиш и 2 акта по ЗБЛД. Образувани са 8 досъдебни производства.
На 01.12.2013г., в 03.57 в РУП Оряхово е получено съобщение от 59-годишен жител на гр.Мизия, който заявил, че между 00.30ч. и 03.10ч.,  в къщата му влезли три лица с маски на главите, които му нанесли побой и отнели сумата от 208 лева  и три мобилни телефона Образувано  е дознание.
За времето  от 30.11.2013 г.  до 02.12.2013г., на територията на РУП-Роман е проведена специализирана полицейска операция  с цел противодействие на  престъпността.     Констатирани са   3 нарушения, за които са съставени актове по  ЗБЛД  и по  Наредба № 1  на  Община Роман, 3 фиша по ЗДвП.  Разкрито   е едно престъпление. 
На 01.12.13 г.,  в РУП-Б.Слатина е получено съобщение за кражба от СОУ ”Хр.Ботев”-с.Габаре. За времето от 20.00ч. на 30.11.13 г. до 10.00ч. на 01.12.13 г., след  разбиване на входната врата  на училището, неизвестно лице е откраднало климатик ”FUJITSU”. Образувано  е дознание.
 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев