Бисквитки

събота, 18 януари 2014 г.

ОТНОВО РАЗПЛАКАХА ЕВА ОТ ТОНИКА

Уважаеми българи,
Обръщаме се към Вас по повод изтеклата тази вечер „информация” на страниците на сайтоветеburgasnovinite.bg и razkritia.com.
В дните на непосилна мъка по загубата на непрежалимия ни Гого се оказа, че има хора, които нямат нито срам, нито страх дори пред лицето на смъртта! Хора (не знаем дали въобще можем да ги наречем така), които не се спряха пред нищо и извършиха светотатство и гавра с паметта на човек, когото изпратихме само преди дни, измисляйки и огласявайки безочливо една лъжа!
„Близки до певеца разкриват, че именно това е била предсмъртната воля на изпълнителя – да види колегите си от Фамилия Тоника отново заедно на една сцена”.
Да влагаш измислени думи в устата на един човек, още топъл в гроба, е кощунство!
Кой реши да организира концерти за него? Да кани изпълнители?! Да парадира с някакви песни?! Кой е, или кои са тези изверги, които веднага след смъртта му започнаха да мислят за композиране, сценични и медийни изяви?
Уведомяваме ви, че предсмъртното желание на Гого е достояние ЕДИНСТВЕНО на съпругата му Ева Найденова и неговия син Димитър Найденов! И то няма нищо общо с тиражираното!
Дали ще има концерт в негова памет и чест, кога и къде ще бъде той, кои ще участват в него – това ще реши единствено неговото семейство и „Фамилия Тоника”!
Нека Бог да съди всички, които не се посвениха да се изгаврят с паметта на любимия ни човек броени дни след кончината му.

Ева Найденова
Димитър Найденов
„Фамилия Тоника”

петък, 17 януари 2014 г.

Областен информационен център Враца-утвърден източник на информация

Близо 323 млн. лв. са договорените средства по оперативните програми за Област Враца към03.01.2014 г по справка от ИСУН, това стана ясно на проведената днес среща от ОИЦ Враца на тема „Отчет на дейността и напредъка на оперативните програми“. Тези средства се усвояват чрез 207 сключени договора от 115 бенефициента. По размер на стойността на договорите, Област Враца се нарежда на първо място в Северозападния регион на планиране, по брой договори на второ място веднага след Област Плевен. Общините през първия програмен период са основни ползватели на тези средства, но също така бенефициенти са  много фирми, НПО и други институции. Община Враца е на първо място в областта,  както по брой договори, така и по стойност на средствата – 78 договора на стойност 196 068 448 лв., следвана от общините Мездра, Бяла Слатина  и Оряхово, с най- малък брой договори по оперативните програми е Община Борован – 2.
На срещата експертите от центъра представиха и отчет за дейността си през 2013 г., като сравниха с индикаторите  през 2012 г., които показват, че ОИЦ Враца успява да се наложи като утвърден източник на популяризиране и  информация за Кохезионната политика и европейските средства в областта. През 2013 г центърът е посетен от близо 720 души, за сравнение през 2012 те са били 300 души, при телефонните обаждания също има много голям прираст – през 2013 те са 122, а през 2012 г. – 42. В проведените 34 информационни събития от годишния план в десетте общини са взели участие близо 900 човек, представители на администрации, фирми , НПО, млади хора и др. През изминалата година екипът на центъра се включи и в две национални кампании, които се проведоха от мрежата от Областни информационни центрове  под егидата на Министър Зинаида Златанова „Научени уроци“ и „Първите седем години“, в които се включиха на 200 души.
През 2014 г. екипът планира над 20 информационни събития в общините, семинари, 5 срещи с млади хора, работни срещи и срещи за проактивна работа с медиите с цел предоставяне на информация за Новия програмен период 2014 - 2020 и Кохезионната политика до всички населени места.


ОИЦ – Враца е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.


Екипът на Областен информационен център - Враца
гр. Враца 3000, ул. "Полк. Кетхудов" № 4
тел.: 092/627431

Приключи общински етап по тенис на маса от „Ученически игри”

 Общински етап от „Ученически игри`2013 – 2014” се проведе във Враца. Домакин на срещите по тенис на маса бе СОУ „Никола Войводов”. В срещите участваха 12 отбора, разделени в три възрастови групи – момчета 5 – 7 клас, девойки 8 – 10 клас и юноши 8 – 10 клас. Свои представители имаха училищата „Васил Левски”, „Васил Кънчов” и „Никола Войводов”, и гимназиите ПМГ „Акад. Иван Ценов”, ПГТР, ПТГ „Н . Й. Вапцаров”, ПГДХ, ПГ „Димитраки Хаджитошин”. Първо място в първата възрастова група завоюва отборът на момчетата от ОУ „Васил Левски”. Сред девойките най-добри бяха състезателките от ПГТР. При юношите първото място бе за ОУ „Васил Левски”. Трите първи отбора се класират за областния етап на ученическите игри.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Врачанският театър представя

Акцентът е върху постановката „Съвсем проста история” от украинската авторка Марина Ладо. Според режисьора - македонският театровед Люпчо Горгиевски, това е „съвсем обикновена приказка, която по много категоричен начин разказва за смисъла на човешкото съществуване, за забранените и потиснати потребности, заради които си струва да се живее. Това е приказка за любовта, която не е привилегия единствено на човека, а е необходимост и за животните. Тъкмо тази чиста любов, чиста в своята истинска същност, подсеща човека за духовните ценности и му помага да ги търси отново и отново, за да се спаси от самия себе си.”

ПРОГРАМАТА

18.01.`14 г. – събота в Куклена зала
„Червената шапчица” от Шарл Перо

21.01.`14 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Рейс” от Станислав Стратиев

22.01.`14 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Съвсем проста история” от Марина Ладо

25.01.`14 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Вълшебният цилиндър” от Павел Вашичек

Помощ за семейство без дом

Албена Кисьова, експерт  по етнически и демографски въпроси в Областна администрация – Враца и Гергана Михалчева , директор на БЧК във Враца, посетиха семейството, което остана без дом преди Коледа.
В нощта на 21 срещу 22 декември миналата година, в село Бъркачево къщата на Мирослав и Румяна Илиеви и трите им деца, изгаря в следствие на запалени сажди на печката, с която се отоплявали. В момента семейство Илиеви живеят в малка къща при родителите на Мирослав.
Експертите направиха оглед на опожарената къща, а на семейството БЧК даде 10 одеала, 10 хавлиени кърпи, 5 спални комплекта и дрехи.
Семейство Илиеви е насочено да подаде молба в дирекция „Социално подпомагане“ за отпускане на еднократна финансова помощ на лица, семейства и домакинства, пострадали при бедствия, аварии и пожари.
На Областния съвет на БЧК Гергана Михалчева, ще внесе предложение за отпускане на средства  за неща от първа необходимост, които да бъдат дадени на Мирослав, Румяна и техните деца.

Крими хроника

След ОИМ и ПСД служители на РУП-Враца установиха лицата, които на  14.01.14г. в 22.09ч. влязоха в къщата на 66-годишен мъж в  с.Лиляче и след като го завързаха със сезал, отнеха от него златни накити  и мобилен телефон.  
Установено е, че грабежа е извършен от лицата: Н.М./20г./ и Р.В./20г./ от гр.Враца ;Л.А./20г./ и Л.М./27г./ от село Бели извор. Задържани са три от лицата, четвъртото лице- Л.М. се укрива. При задържането  е иззет газов пистолет, който  е използван при грабежа.
След ОИМ за кражба на две рифелови ламарини  с размери 1.70/1м., винкели  и парчета арматурно желязо, оградна мрежа  и метални пръти, извършена на 05.01.2014г. от имот в село Челопек е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното лице И.Н./27г./ от гр.Враца.
На 17.01.2014г., в 00.05ч. в района на спортен комплекс”Хр.Ботев” е извършената проверка на спрял автомобила  „Ауди 80”.  В автомобила е било лицето П.П./21г./  от с.Моравица. В колата е намерена суха листна маса- канабис. Образувано  е дознание.
На 16.01.2014г., на територията на гр.Враца  е проведена специализирана полицейска операция по отношение пребиваващите на територията  на РУП-Враца чужди граждани от т.нар. „рискови държави” и с цел противодействие на незаконна миграция и трафик на хора. Проверени обекти: 7 хотела и 10 адреси на законно пребиваващи чужди, 14 лица. Не са констатирани нарушения.
На 17.01.2014г., в 02.50ч. в гр.Козлодуй е извършена проверка на лек автомобил  „Фолксваген”, управляван от Г.Д./34г./ от гр.Козлодуй. Пробата за алкохол на водача  е положителна- 0,51 промила.
За времето от 21.00 ч.  на 16.01.2014 год., до 05.00 ч. на 17.01.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  По време на операцията са издадени 1 акт по ЗдвП и 1 акт по ЗБЛД.

 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


четвъртък, 16 януари 2014 г.

Eксперти от РИОСВ – Враца извършиха проверка на склад


На 10 януари експерти от РИОСВ – Враца извършиха проверка на склад за съхранение на негодни препарати за растителна защита в местност „Пискавец”, землището на с. Косталево по постъпил сигнал, цитиращ информация в регионални медии.
Информираме ви, че състоянието на обекта е следното:
- в една от сградите в бивша складова база на „Агроекохим” ООД, гр. Враца, разположена в непосредствена близост до Регионално депо за неопасни отпадъци /РДНО/ на общини Враца и Мездра, в землището на с. Костелево, общ. Враца се съхраняват 273 000 кг. твърди и 18 185 кг. течни препарати, извозени от складове на ликвидирани земеделски кооперации през предходни години (по данни на Районна служба за растителна защита от 2007 г.);
- помещението представлява метална конструкция, с метални врати и покрив и под - дебела бетонна плоча. Сградата е в добро общо състояние, със заключени врати и поставени предупредителни табели, охранява се със СОТ, а площадката на складовата база е оградена и заключена. Обектът има изготвен авариен план съгласно чл.35 от Закон за защита при бедствия /ДВ бр.102/2006г./;
- твърдите препарати се съхраняват в чували наредени един върху друг и поставени върху дървени палети. Течните препарати се съхраняват във варели и шишета. Няма установени разливи. До склада има изградена водоплътна бетонна яма в случай на евентуални течове от помещението. Сградата има естествена вентилация;
- на територията на складовата база специфична органолептична миризма се усеща на разстояние около сто метра от склада;
- склада е собственост на фирма „Био инвест Енерджи” АД, гр. София, съгласно представен документ от месец май 2013 г.
Обектът е включен в програмата по почвен мониторинг – ІІІ ниво – локални почвени замърсявания на Национална система за мониторинг на околната среда и подлежи на ежегоден контрол. Последната планова проверка е направена в края на октомври 2013 г. съвместно с представители на ОД на МВР - Враца и ОУ „ПБЗН” - Враца.
Складът за съхранение на негодни ПРЗ, в местност „Пискавец”, в землището на с. Костелево, общ. Враца, обл. Враца е включен към обектите, на които е извършена инвентаризация от представители на Дружество „УОЗ-2013” ДЗЗД - изпълнител по реализация на проект: „Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност”. Проектът ще бъде осъществен с финансовата подкрепа на Българо-швейцарска програма за сътрудничество, приоритетна ос 2 „Околна среда и инфраструктура”.


Пресцентър РИОСВ - Враца

Крими хроника

На 15.01.2014г., служители на Сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД на МВР-Враца, проведоха специализирана полицейска проверка с цел: пресичане, разкриване и документиране на престъпленията, свързани със съхранението и разпространението на акцизни стоки без български акцизен бандерол /алкохолни напитки и тютюневи изделия/. На тролейбусна спирка в ж.к. „Дъбника”, гр. Враца е извършена  проверка на лицето Г.Г./60г./  от гр. Враца. В чантата на мъжа са намерени 3 000 къса цигари без български акцизен бандерол. По случая е образувано БП  за извършено престъпление по чл. 234 от НК.
За времето от 22.30ч.на 15.01.14г. до 02.30ч. на 16.01.2014г., на територията на гр.Враца и гр.Криводол е проведена полицейска операция с цел: контрол и проверки за неправомерно престояване и паркиране на МПС пред увеселителни заведения и други обществени места. Установяване на малолетни и непълнолетни лица в и около нощните увеселителни питейни заведения. Проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол. Повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Проверени са 11 заведения и  35 лица. Констатираните нарушения са санкционирани с 1 фиш и 1 акт по  ЗДвП.
На 15.01.14 14г., в 14.30ч в  РУП-Б.Слатина  е получено съобщение, че в момента се извършва кражба на тръби от помпена станция в с.Търнак. Изпратеният на мястото полицейски екип заловил 5 лица от гр. Кнежа,  в момент на извършване на кражба на 14 метра метални тръби. Лицата са задържани в РУП-Б.Слатина. Образувано   е дознание. 
След ОИМ и ПСД за кражба на моторна резачка за дърва, флекс, електрожен. 20 броя боеприпаси - ловни патрони, извършена за времето от 
13.10.2013г. до 20.12.2013г. от къща в село Люти дол е установено, че кражбата  е извършена от лицето Б.Г./36г./ криминално проявено и осъждано.
В 16.30ч. в гр.Козлодуй е извършена проверка на две лица с  каруца с натоварени в нея дърва за огрев. Установено  е, че лицата нямат разрешение за добив на дърва за огрев. За случая  е уведомено ДГС – Оряхово.

На  15.01.2014г., в РУП- Роман  е  постъпил сигнал за кражба от имот   в  землището  на с. Струпец. Откраднати са   4 метални  тръби   с  дължина  2м.,  две метални  решетки,   дървен  материал.   След ОИМ   е  установено,  че  извършител  на  деянието  е  Н.К./25г./ от  гр.  Враца.

   Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


Васил Велев разтрогна договора си с “Ботев”-Враца

Новината съобщи старши-треньорът на врачани Бойко Величков. Велев ще продължи кариерата си в Гърция. Васил Велев стана петият футболист, който напуска отбора на “Ботев” след края на есенния полусезон. Преди него с врачани се разделиха Владимир Байрев ,Симеон Мечев, Александър Киров и Николай Николов. “Уважихме желанието на Велев да играе в чужбина. Според мен нямхаме право да спираме развитието му. Благодарим му за това, което е направил с екипа на “Ботев” и му пожелаваме успех в новия отбор”, коментира старши-треньорът на врачани Бойко Величков. Наставникът уточни, че предвидената за края на тази седмица контролна среща с отбора от “А” окръжна софийска група “Елит” ще се играе във вторник – 21 януари. Проверката започва от 18.00 часа на стадиона в комплекс “Царско село” и ще се играе на осветление. 

сряда, 15 януари 2014 г.

Марк Хюз зарадва Марто на днешният му рожден ден

Мениджърът на Стоук Сити Марк Хюз обмисля възможността да привлече в състава си Мартин Петров от ЦСКА, съобщават английските издания.
Бившият български национал се познава добре с мениджъра на Стоук Сити Марк Хюз, с когото работиха заедно в Манчестър Сити.
„Мартин смята, че все още има възможност да играе в отбор от Премиършип. Той се познава много добре с Марк Хюз и Стоук Сити изглежда добра опция пред него“, коментира източник на английския клуб.
„Мисля, че сделката може да се осъществи до няколко дни“, добави информаторът на изданието.
Крилото от Враца игра дълго време в Премиършип и не е изключено да приеме офертата.
Медиите в Англия припомнят, че преди да се завърне в столичния ЦСКА, Петров не бе играл дълго време професионален футбол. За последно той носи фланелката на Еспаньол.

ОБЩИНА ВРАЦА – ЕФЕКТИВНА, ФУНКЦИОНАЛНА, ЕФИКАСНА АДМИНИСТРАЦИЯ


От месец октомври 2012 година Община Враца реализира проект № 12-11-32 / 17.04.2012 г. „ Община Враца – Ефективна, Функционална, Ефикасна Администрация (ЕФЕА)” по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № 12-11-32/19.10.2012 г. на Оперативна програма „Административен капацитет”, Приоритетна ос I „Добро управление”, подприоритет 1.1. „Ефективна структура на държавната администрация”, Бюджетна линия BG 051PO002/12/1.1-04,съфинансирана от  Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
            Общата стойност на договора е 171 543,81 лева, като 100% са безвъзмездна помощ.
ПОСТИГНАТИ РЕЗУЛТАТИ
Приключилият функционален анализ на административната структура изведе необходимост от подобрения в следните области:
-       организационна структура
-       допълнителни мерки по отношение проследяване изпълнението на целите в общинския план за развитие/стратегическо планиране/
-       подобряване системата за целеполагане в администрацията и проследимост на изпълнението на основните цели и задачи пред отделните звена и служители/оперативно планиране/
-       подобряване ефикасността при осигуряване на местните приходи
-       допълнителни действия за оптимизиране съотношението между постигнати резултати и използвани ресурси
            Приключилият функционален анализ на информационно-комуникационната структура показа необходимост от подобрения в следните области,представени най-общо така:
-       области за подобрения с оперативен характер
-       области за подобрения със стратегически характер
            Към първите  спадат действия, които ръководството на общинската администрация трябва да предприеме по отношение на:
-       преминаване към предоставяне на електронни услуги
-       промяна на статута на звеното по ИТ
-       подобряване на мрежовата и информационна сигурност /в оперативен план/
-       повишаване производителността и надеждността на информационно-комуникационната инфраструктура /в оперативен план/
            Към вторите спадат действия, които ръководството на общинската администрация трябва да предприеме по отношение на:
-       повишаване производителността и надеждността на информационно-комуникационната инфраструктура /в стратегически план/ - включва мерки свързани с изготвяне на нов дизайн и реконфигуриране на локалната мрежова свързаност в администрацията, както и внедряване на виртуализационна платформа и въвеждане на постоянен мониторинг на информационната инфраструктура.
-       Внедряване на специализиран софтуер за архивиране и съхраняване на данни.
            На базата на изготвените доклади и идентифицираните области за подобрение в тях се изготвиха и два плана за действие с конкретни мерки,срокове и отговорници. Единият с мерки на основата на извършеният функционален анализ на административната структура, а другият – с мерки на основата на извършеният функционален анализ на информационно-комуникационната структура.
В резултат на работата по дейности 4 и 5 бяха разработени :
Ø  Процедура за планиране и отчитане на дейността в Общинска администрация – Враца
Ø  Вътрешни правила за планиране и отчитане на дейността в Общинска администрация – Враца
Ø  Методика за мониторинг и контрол на процеса по планиране и отчитане
В рамките на дейност 6 се проведоха три обучения както следва:
Ÿ  Подготовка на персонала за провеждане на функционален анализ на административната структура – на 23 и 24 юли 2013 година с общ брой участници в двата дни 215 души.
Ÿ  Резултати от функционалния анализ и внедряване на препоръките – на 04 и 05 ноември 2013 година с общ брой участници в двата дни 208 души.
Ÿ  Прилагане на принципите за добро управление и изработените процедури и правила за планиране и отчитане – на 05 и 06 декември 2013 година с общ брой участници в двата дни 73 души.
Ÿ  Проведоха се и две фокус-групи – едната с участие на заинтересованите страни, а другата с участие на специалистите по ИТ на общината.
За изпълнението на разработените планове за действие в резултат на работата по проекта Кметът на общината със заповед е утвърдил мерки за тяхното изпълнение, които имат краткосрочен и средносрочен характер с цел да бъдат максимално обвързани и финансово с бюджета на Община Враца.
            През 2014 година общинската администрация ще стартира своята работа с утвърдена мисия и с планове за работа на отделните структурни звена, съответстващи на утвърдени процедура и вътрешни правила за планиране и отчитане на дейността.


Иван Жеков
Секретар на Община Враца 

Изменения в местни данъци и такси

Преди започване на кампанията по събиране на местни данъци и такса за битови отпадъци за 2014 година данъчните експерти от Община Враца са подготвили за разпращане  съобщения, адресирани до бивши и настоящи собственици на превозни средства за над 13 000 броя с обхват по време за последните пет години,  не изпълнили задължението си за регистриране /деклариране/  в общината по съответния ред в законовите срокове.
Тези съобщения ще бъдат изпратени до определен кръг лица – граждани и фирми - преди годишните данъчни съобщения със задълженията за 2014 година. Списък на лицата е поместен на официалния сайт на общината и е изготвен по информация на КАТ . Общината информира всички лица от списъка, които не се явят своевременно от поместването му и/или от  получаване на съобщение за подаване на данъчна декларация по образец с приложено копие от регистрационния талон  и всички налични документи по придобиване за установяване на вземанията с издаване на данъчен акт.
Общината уведомява за направени  изменения в облагането на превозни средства в сила от 01.01. 2014 г.:
1. За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW включително, снабдени с действащи катализаторни устройства и несъответстващи на екологичните категории “Евро 3”, “Евро 4”, “Евро 5”, “Евро 6” и “ЕЕV”, определеният  данък за съответната година се заплаща с намаление от 30 на сто;
2. За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW включително и съответстващи на екологични категории “Евро 3” и “Евро 4” данъкът се заплаща с 50 на сто намаление, а за съответстващите на “Евро 5” и “Евро 6” – с 60 на сто намаление от действащите ставки.
3. За автобусите, товарните автомобили, влекачите за ремарке и седловите влекачи с двигатели, съответстващи на екологични категории “Евро 3” и “Евро 4”, данъкът се заплаща с 40 на сто намаление, а за съответстващите на “Евро 5”, “Евро 6” и “EEV” – с 50 на сто намаление;
5. Екологичните категории “Евро 3”, “Евро 4”, “Евро 5”, “Евро 6” и “EEV” се удостоверяват чрез предоставяне на документ, от който е видно съответствието на превозното средство с определената от производителя екологична категория.

Обстоятелствата за освобождаване от данък или за ползвани облекчения не са обстоятелства за освобождаване от задължението за деклариране придобитото моторно превозно средство пред съответната община  в съответните срокове .

Крими хроника

По сигнал от месец декември 2013г., за кражба на домакински съдове на обща стойност 250 лева от къща  в село Градешница,  е установено, че  извършител на деянието е Н.А./37г./ от с.Градешница, криминално проявен и осъждан. 
След операция за разкриване на  кражба на 10 000 евро, собственост на жена от село от с.Лесура, е установено, че извършител на престъплението е мъжа,  с който тъжителката е живеела на семейни начала,  сирийски гражданин временно пребиваващ в  България.Кражбата  е била извършена на 03.01.2014г.   
След следствени действия  за противозаконно отнет на 23.12.2013г.  лек автомобил „Пежо”, паркиран  пред дома на собственика  в град Враца  е установено, че  извършител на деянието  е 15-годишно момче от гр.Враца, криминално проявено за кражби.
На 14.01.14г., в  23.05 в с.Борован катастрофират:  лек автомобил „Форд Мондео” Х.Л./18г./- неправоспособен водач  от гр. Кнежа и лек автомобил „Фолксваген Пасат”,  управляван от  Д.П./27г./ от с.Тлачене. Водачът Х.Л. напуснал  мястото на катастрофата.  Ранено  е 15-годишно момиче от село Борован, което пътувало на предната седалка  в лекия автомобил „Форд Мондео”. Образувано  е дознание.
В 20.15ч. в РУП Мездра е подадена информация за извършен грабеж в с.Елисейна. Установено е, че около 19.30ч. две лица с маски и качулки на главите, с взлом влезли  в къща в която живеели две възрастни жени на възраст 80г. и 84г. След използване на сила и заплахи, непознатите  отнели сумата от около 5000лв. ,лична карта, два мобилни телефона  и карта за БДЖ. Образувано  е дознание.
 В 14:30 ч. в РУП-Мездра е получен сигнал, че в землището на с. Горна Кремена, до неработеща каменна  кариера е забелязан съмнителен автомобил. След като полицейските служители предприели необходимите действия, в 17:30 часа са задържани две лица: Ц.Ц./60г./ и И.Г./32г./  от с. Тишевица, които пренасят два чувала и се опитали да избягат от полицейската  проверка.  Двете лица били с лек автомобил „Рено Лагуна”.  ”.  В чувалите са установени медни проводници. Двамата мъже са задържани за срок от 24 часа. Работата по случая продължава.
На 14.01.2013г., в 22.12ч. в РУП-Козлодуй  е получен сигнал от 30-годишна жена от гр.Козлодуй, която заявила, че в  ж.к 3, две неизвестни лица срязали дръжката на дамската й чанта и я откраднали. В чантата имало: портмоне, лична карта, дебитна карта, мобилен телефонен апарат и др. вещи. Образувано  е дознание.
 В РУП-Оряхово е постъпил сигнал, че за времето от 30.11.2013г. до 14.01.2014г., от гараж в гр.Оряхово неизвестно лице  е извършило кражба на  шевна машина и различни метални предмети. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е лицето  Ф.А./23г./ от гр.Оряхово, криминално проявен и осъждан .
 В 22.09ч. на тел.112 е получено съобщение от 66-годишен мъж от  село Лиляче, който е заявил, че около 21.40ч. три  лица от мъжки пол с маски на главите,  влезли в къщата му, вързали ръцете и краката му със сезал, след което отнели мобилен телефон, златна гривна и златен синджир. Образувано  е дознание.
 Около 04.50ч. в РУТП-Мездра е получен сигнал, че лице от женски пол е   паднало в движение от  БВ (Варна-София), при изходните стрелки на  гара Мездра. Установено е, че жената  е 25-годишната Р.М. от гр. Роман. Образувано   е дознание.
 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

Врачанските полицаи са 7-ми на шах


В Долна Баня се проведе Републиканското първенство по шах за служители в МВР. В продължение на три дни 28 състезатели от 14 отбора участваха в надпреварата. От СК”Спартак” Враца в първенството взеха участие Данаил Димов и Калин Кръстев.
В отборното класиране врачанските полицаи завършиха на седмо място, а в индивидуалната надпревара Данаил Димов и осми.
Наградите на победителите връчи Генералния секретар на Спортната асициация на МВР Иван Младенов.


 Огнян Филипов

вторник, 14 януари 2014 г.

М ГЕРБ Враца стартира кампания за набиране на книги


Дари книга, дай нов шанс на старата библиотека” е новата инициатива на Младежите от ГЕРБ във Враца за набиране на книги, които ще бъдат дарени на библиотеки от областта. Идеята на кампанията е библиотечният фонд да се обнови с книги, предоставени от гражданите за гражданите. Всички желаещи да се включат, могат да го направят в офиса на ГЕРБ Враца (адрес: бул. „Демокрация” 2)  от 20 до 24 януари включително.
Независимо от доходите, от времето, с което разполагаме, от възрастта и уменията ни, всеки от нас може да направи нещо полезно за другите. Можем да изпратим своето послание за добро, дарявайки време, умения, знания, жест.
Кампанията се провежда по инициативата на евродепутат Моника Панайотова „Доброволчеството – доброто в нас”. Нейното желание е  да насърчи добротворството сред младите в България, като възможност за принос към обществото и средата, в която живеят.
Според младежите от ГЕРБ идеите и ценностите, които разпространява начинанието, трябва да са устойчиви във времето и да мотивират младите хора да се ангажират с подобни благородни дейности и след приключването й. Доброто трябва да се прави всеки ден и без очакване за награда!
Целта е платформата, създадена по повод инициативата на евродепутат Панайотова, www.dobrovolchestvo.com да продължи да вдъхновява с „рецепти за добрини” младите хора в цялата страна! Повече информация може да намерите посочения сайт, дарен на Националния алианс за работа с доброволци.


Декларацията с баркод сама смята дължимия данък


Декларация за облагане на доходите с баркод вече е качена на интернет страницата на Националната агенция за приходите (НАП) – www.nap.bg. Електронният формуляр трябва да се изтегли на компютър и да се попълни „офлайн“. Подаването на декларация с баркод гарантира на клиентите на администрацията, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимия данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход.
От НАП напомнят също, че изпращането на декларация с баркод предполага и по-бързо възстановяване на надвнесен данък. Това е така защото не се налага допълнителното обработване и попълване на данните от тези декларациите ръчно, тъй като информацията директно се прехвърля от формуляра след сканирането на баркода. Затова от приходната агенция съветват всеки свой клиент, който е декларирал данък за възстановяване, да попълни и подаде декларация за доходите с баркод. 
Подаването на декларацията става с изпращане по пощата или на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.
Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне.
Всички данъци и осигурителни вноски (с изключение на тези за допълнително задължително пенсионно осигуряване) се плащат по една единствена банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълват само два кода за вид плащане - 11 11 11 (за плащания за данъци и осигуровки) и 58 11 11 (за плащания за ДЗПО). Не е необходимо и попълването на изрично основание за плащане, тъй като погасяването на задълженията към хазната става според датата на възникването им.

Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.  
 Юлия Грънчарова                 

ЕКОЕКСПЕРТИ ПРОВЕРИХА РЕКА МАЛЪК ИСКЪР ПО СИГНАЛ

Експерти от РИОСВ – Враца извършиха незабавна проверка по сигнал за наличие на умряла риба в река Малък Искър, в района на село Средни рът, общ. Роман.
След извършен оглед се констатира, че водите на реката са видимо бистри без следи от оцветяване. Установено е наличието на единични дребни екземпляри умряла риба. По информация на кметския наместник и жители на селото екземплярите умряла риба са забелязани още на 11 януари.
В района, на територията контролирана от екоинспекцията няма производствени предприятия или други потенциални замърсители на водни обекти.
Взети са водни проби за анализ от Регионална лаборатория – Враца.


Пресцентър РИОСВ - Враца

Крими хроника

На 13.01.2014г., служители на Сектор „Противодействие на икономическата престъпност” съвместно със служители на ТМУ-Лом, проведоха специализирана проверка с цел: пресичане, разкриване и документиране на престъпленията, свързани със съхранението и разпространението на акцизни стоки без български акцизен бандерол /алкохолни напитки и тютюневи изделия/, на територията на ОД на МВР – Враца. При проверка на помещение /бивш офис на банка/ в с.Бели Извор, бяха намерени  два мастербокса съдържащи общо 20 000 къса цигари от марката – „Marble”, без български акцизен бандерол. Цигарите са иззети от служители от ТМУ- Лом.
След ОИМ и ПСД по сигнал от 27.12.2013г., че неизвестнолице е счупило с камъни 3 стъклопакета на входната врата на къща в гр. Враца  е установено, че  извършител на деянието е криминално проявеното Т.Т./27г./ от гр. Враца.
На 13.01.2014г., в гр. Б.Слатина е спрян за проверка  лек автомобил „Опел Астра”,  управляван от А.А./41г./ от с.Буковлък. В автомобила са намерени 5 чувала със ситно нарязан тютюн, без български акцизен бандерол. Иззетия тютюн е с общо тегло 50 кг.
На 09.01.2013г., в РУП-Козлодуй  е постъпила жалба от родител на 14-годишно момче, който заявил, че на улица в гр. Козлодуй две неизвестни лица чрез заплахи и със сила отнели от момчето  5 лева.  След ОИМ е установено, че деянието  е извършено от две криминално проявени лица на възраст 16г. и 19г.  
На 13.01.2014г.,  в 13:25 часа в РУП Козлодуй е получено съобщение от стоматолог, че в кабинета й в  ж.к 2А, нахлули две непознати лица, едното от които  било с маска на лицето и използвайки заплаха с жестове, отнели сумата от 15 лева. След бързи ОИМ и ПСД е установено, че извършители на престъплението са две 15-годишни момчета от село Крушовица.
След ОИМ за кражба на  кантар измерващ тегло до 1000кг., извършена на 14/15 декември 2013г. от   дворно място на частен имот  в с.Гложене  е установено, че извършители са 3 лица от село Гложене, на възраст 16-17г
На 13.01.2014г.,  в 19.55 ч. в  РУП Оряхово е получено съобщение от 69-годишна жена  от гр.Мизия, която заявила, че около 19.30 ч. е получила обаждане на домашният й телефон  от лице,  което се  представило за лекар и което й съобщило, че дъщеря й се намира в болницата в гр.Козлодуй и спешно е необходимо извършване на операция, за която е необходима сумата от 5 000 лева. Жената отговорила, че не разполага с толкова пари, а има само 1500 лева. Мъжът се съгласил да извърши операцията срещу  1 500 лева и се  уговорили за среща пред сградата на „Топливо”- Мизия, където  в 19.50ч. жената предала 1500 лева на две непознати лица. Образувано  е дознание.
В РУП-Б.Слатина   е получен сигнал от председател на земеделска кооперация в с.Търнава, че на 12/13 .01.14 г., след направа на  отвор  в  стена  на ремонтна база на кооперацията,  неизвестни лица са извършили кражба на 600 литра дизелово гориво, 100 кг. хидравлично масло,   3 акумулатора,  100 литра добавка за дизелово гориво,  5  дрелки. Образувано  е досъдебно производство.

 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


понеделник, 13 януари 2014 г.

Награждаване на учениците от ПМГ

На 14 януари 2014 год. - вторник от 12.30 часа в Актова зала - ПМГ ще се състои официалното награждаване на учениците от ПМГ, постигнали високи резултати на математическите състезания през учебната 2013/2014 год., проведени до този момент. Ръководството и педагогическият колектив отправят към вас покана, в качеството си на медии да отразите събитието. Благодарим ви предварително!
От началото на тази учебна година се проведоха три състезания по математика, в които учениците от ПМГ „Акад. Иван Ценов” се представиха отлично. Първото състезание се проведе на 1 ноември, в чест на Деня на народните будители. В него участваха ученици и от Монтана и Видин, като учениците от Враца завоюваха 5 първи, 8 втори и 5 трети награди. Победители в своите възрастови групи станаха Йоан Найденов – 5 клас, Патрик Димитров -9 клас, Ангел Ангелов – 10 клас, Александър Петров – 11 клас и Десислава Цветкова- 12 клас. Учениците Йоан Найденов и Петя Лилова от 5 клас, придобиха право да участват в международен майсторски клас в гр. Сандански от 2 до 6 януари  с ръководители от Института по математика и информатика към БАН.
            На 7 декември се проведе математическото състезание „Иван Салабашев”, като в него учениците от ПМГ завоюваха 10 първи места. Наша гордост е постижението на Йоан Найденов от 5 клас,който  завоюва бронзов медал в националното класиране  и на 12 януари получи своя медал  на награждаването в ИМИ при БАН в София.
            За първи път тази година във Враца се проведе и Коледно математическо състезание. Победителите във всяка възрастова група ще бъдат наградени на 14 януари от 12,30 часа в актовата зала на гимназията.


БЯЛА СЛАТИНА ДАВА ШАНС НА ДЕЦА С УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ ОТ 3 ДО 18 ГОДИНИ


            Общината успешно приключи проект на стойност близо 1.5 млн. лв., финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013

„Това не беше просто проект от голяма социална значимост. Доказателство за думите ми са неуморната и всеотдайна работа на изпълнителите на проекта – строителят успя да изгради изцяло двата центъра за настаняване от семеен тип за 160 дни, а през настоящата седмица, в рамките на 1 ден ще бъде доставено и монтирано и оборудването.“. Това каза кметът на Община Бяла Слатина, инж. Иво Цветков, по време на заключителната пресконференция по проект BG161PO001/1.1-12/2011/042 „Подкрепа за деинституционализация на ДДМУИ Надежда – с. Търнава, Община Бяла Слатина“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Той подчерта, че новопостроените центрове ще осигурят подходяща среда за децата и ще създадат условия за равни възможности в различните сфери на обществения живот. „Тези деца, от 3 до 18 год., някои от които с тежки увреждания, ще се развиват в среда, близка до семейната. Чрез осъществяването на този проект, Община Бяла Слатина подава ръка и дава шанс на едни по-силни и смели от нас деца.“, каза още инж. Цветков.
Областният координатор по проект „Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище“ – г-жа Йорданка Петрова отчете, че  деинституционализацията се извършва съгласно планираните дейности, а ускорените темпове, с които се развива приемната грижа са обнадеждаващи.
Според г-жа Ваня Каменова, местен координатор по проект „Детство за всички“ – Враца, при изграждането на инфраструктурата е използвана оценка на индивидуалните потребности и фокусът на дейностите е насочен към конкретното дете.
Ръководителят на проекта инж. Васил Петровски подчерта, че с изграждането на двата  центъра, децата плавно ще бъдт изведени от институциите, а Община Бяла Слатина ще предприеме следващата стъпка по кандидатстване за предоставяне на нова социална услуга от резидентен тип.  

Общата стойност на проекта е 1 493 613,82 лв. В изградените, по проекта, два Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) ще се предоставят качествени социални услуги от резидентен тип за деца и младежи с увреждания в гр. Бяла Слатина, настанени в специализирани институции. Новопостроените сгради се намират в кв. 19 на гр. Бяла Слатина, от двете страни на ОДЗ „Слънчице”. Сградите разполагат с обособени спални и дневни помещения, обзаведени по начин, максимално улесняващ децата с двигателни увреждания, затруднена мобилност и тези с интелектуални затруднения. Капацитетът на двата центъра е общо 28 деца. Във всеки от тях ще бъдат настанени по 14 деца (12 от специализирани институции и допълнителни 2 места за настаняване на деца от общността по спешност).

Три са основните приоритети за община Враца през 2014


         Основните приоритети в работата на кметския екип и общинска администрация бяха обявени днес от кмета инж. Николай Иванов на първата за годината пресконференция. Първият приоритет е успешното приключване на всички проекти с европейско финансиране, реалното им въвеждане в експлоатация и успешен старт на проектите, финансирани от новия бюджет на ЕС. Сред тях са одобреният проект на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, и проектите, финансирани от бъдещия специален инструмент за Северозападния район за планиране. „На второ място, 2014 г. ще бъде година на реално улично строителство във Враца. Предстои реконструкция, което включва и преасфалтиране на всички основни участъци от уличната мрежа на града, особено на тази част, която вече е готова по проекта за водния цикъл. Финансирането очакваме да стане чрез фонда за устойчиво развитие на регионите” – поясни инж. Николай Иванов. Третият основен приоритет е запазването на финансовата стабилност на общината и недопускането на тежки финансови дефицити в бюджета.

Във Враца ще има регионален офис на НСОРБ
         Община Враца е избрана за откриването на регионален офис на НСОРБ за Северозападния район за планиране. Общинската администрация се включи в нов съвместен проект с националното сдружение – „ЕПОДЕМ”. Проектът включва дейности по европейски проекти, общински дейности и електронен мениджмънт. По този проект Община Враца получи офис техника и хардуер на стойност около 20 000 лева.  „Самият факт, че сдружението на общините избра Враца за свой регионален офис, е повод за удовлетворение от нашата работа” – коментира кметът инж. Николай Иванов.
Кметът благодари на дарители
         Кметът на Враца днес благодари на фирмите, които направиха дарения за допълнителното закупуване на коледна украса за града. „Искам да благодаря на собствениците на ЕТ „ГИД – 84”, на „Трафик пътна сигнализация” ЕООД, на архитектурно студио „Маринови”, „Т-партнърс” ЕООД, Службата по трудова медицина, ЕТ „СП – 90” и на „Стройпроектконсулт” ООД. Събрани бяха общо 6 070 лв. Ценим тяхната помощ за това градът ни да изглежда още по-празничен в дните по Коледа и Нова година” – каза инж. Николай Иванов
Кметът отговори на отворено писмо на търговци
         С отворено писмо до областната администрация, до кмета на Враца и до общинския съвет, излязоха днес представители на Сдружението на собствениците на търговски обекти в града. В него те изказват своето безпокойство от интереса на голяма фирма към откриването на киоски за продажбата на вестници и пакетирани стоки в големи градове в страната. Инж. Сергей Станев и негови колеги от сдружението запознаха кмета и журналистите от града със съдържанието на отвореното писмо и поискаха да чуят становището на инж. Николай Иванов по темата. Притесненията, които те изказаха, са свързани с това, че появата на подобни киоски на всички спирки на обществения транспорт и на ключови места в града ще доведе до закриването на техните търговски обекти.
„Отдаването на общински терени под наем, както и изобщо разпореждането с общинска собственост, е право на общинския съвет. Това, което е в моите правомощия, е да направя предложение, каквото аз до момента не съм правил. Да, вярно е, че в Община Враца е пристигнало запитване от въпросната фирма, но това беше още през лятото на миналата година. Тогава имаше такова предложение, което не се и разгледа от общинския съвет. От началото на тази година няма ново запитване. Въпросът наистина е деликатен, защото всички плачем, че в този град няма инвестиции. Очакването е, че местната власт трябва да привлича инвестиции и да осигурява условия за тях. И това е нормално, защото местната власт е част от този процес. Не смятам обаче, че местната власт може да бъде регулатор на пазара. Въпросът с монопола на една фирма – има ли го или го няма - се решава от специализирани органи в държавата. Фактът, че такива предложения са правени, но такава докладна от мен не е внесена, дава ясен отговор на вашите въпроси. Не мога обаче да дам откровено мнение това дали е правилно или не е. Дали е правилно да не допускаме навлизането на една инвестиция. И пак ще повторя – не смятам, че местната власт може да бъде регулатор на пазара. Местната власт е длъжна законосъобразно и в интерес на гражданите да се разпорежда с общинското имущество” – коментира инж. Николай Иванов.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


Отборът на “Ботев”-Враца започна зимната си подготовка с 26 футболисти

Сред тях бяха и трите нови попълнения Цветомир Валериев, който идва от тима на “Локомотив”-Мездра, Едоардо Дзита от втория тим на “Болоня” и Йордан Апостолов от “Марек”. С мъжкия тим започна тренировки и юношата от школата Найджъл Яниславов. Старши-треньорът на “Ботев” Бойко Величков и помощниците му Венцислав Иванов, Иван Пасков и Ивайло Младенов имат една основна задача – да запазят мястото на отбора в професионалния футбол. Тимът на “Ботев” ще проведе зимната си подготовка изцяло в домашни условия. „И трите сигурни попълнения са привлечени по мое настояване”, коментира Велев. Единствено Васил Велев е уведомил треньорския щаб, че има вероятност да играе в Гърция, но на този етап футболистът тренира с тима на “Ботев”. “По неговите думи въпросът е отворен и тук е момента да кажа, че  в тима няма място за колебаещи се - къде да играят и ще останат само футболисти, които са отдадени на каузата „Ботев”, готови да работят”, съобщи Величков. Наставникът на врачани, коментира и появилите се през изминалата седмици публикации, че бранителят Петър Альошев смята да напусне отбора. “В предварителните разговори, които проведох с всички футболости те декларираха своето желание да останат в отбора. Аз вярвам на Альошев на това, че ако е имало нещо е щал да ми се обади. В противен случай, ако има нещо и аз не знам, говори зле за комуникацията по между ни и за представата му за честна дума. Продължавам да му вярвам и за мен той е футболист на “Ботев”-Враца”, уточни треньорът.  Вече са договорени и няколко контролни срещи, като първата ще е срещу отбора от “А” Окръжна софийска група “Елит”. Целта на проверката да се даде шанс на младите футболисти дошли на проби в тима. Другите сигурни контроли са с тима на “Локомотив”-София на 2 февруари в столицата и на 15 със “Спартак”-Плевен във Враца. Договорени са проверки още с отборите на “Чепинец”-Велинград, “Видима-Раковски”-Севлиево и “Любимец”, както и с “Локомотив”-Пловдив. Изпълнителният директор на “Ботев” Валери Цветанов съобщи, че треньорският щаб има пълен картбланш за селекцията. “Заради голямото текучество, ще се гради нов отбор. Не е лесно. Нов отбор не се прави за месец или два. Ще бъде много трудно на треньорския щаб, както и на нас като ръководство, но ще направим всичко възможно за да изпълнем нашата цел, а именно оставане в професионалния футбол и то категорично, а не да треперим до последния момент”, коментира Цветанов.
В първото занимание от зимната подготовка освен трите нови попълнения от състава от есента взеха участие вратарите Веселин Цветковски и Христо Митов, бранителите: Георги Пейчев, Петър Альошев, Камен Каменов, Кирил Иванов, Дарко Савич, Тихомир Найденов и Никола Мишев, халфовете: Светослав Валериев, Васил Велев, Илия Илиев, Петър Кенашки и Найджъл Яниславов и нападателите Румен Рангелов, Юлиян Ненов и Цветомир Ангелов. На проби в отбора е и бившият капитан на врачани Емануил Борисов, който за последно игра в тима на “Ботев”-Козлодуй.



Депутати от ГЕРБ зарадваха тризнаци

            Народните представители от ГЕРБ инж. Тотю Младенов и инж. Петя Аврамова изненадаха с подаръци многодетно семейство от с. Тишевица. Всяко от общо четирите деца на Савина Генчева получи красива играчка, а също няколко пакета пелени и маркова детска козметика.  
          Още от месец май миналата година депутатите осигуряват ежемесечна финансова помощ в размер на  300 лв. за отглеждане на малчуганите. Така младата майка може да си позволи помощница в многобройните грижи след появата на трите момиченца.
          „Признателна съм за помощта, която оказвате на мен и моето семейство. Радостта от появата на тризнаците ни е голяма, но грижите за тях костват много средства и усилия. Вашата подкрепа означава много за нас!”, благодари младата майка.
          По-рано същия ден народните представители от ГЕРБ имаха изнесена приемна във врачанското село. Те се срещнаха с представители на местния пенсионерски клуб, както и с колектива на ОУ „Св. Климент Охридски”. Голяма част от жителите на Тишевица също пожелаха среща с депутатите, на която имаха възможност да споделят своите искания, проблеми и предложения. Повечето въпроси касаеха високата безработица, както и нестихващата политическата криза в страната.


Крими хроника

На 12.01.2014г., в гр. Б.Слатина е спрян за проверка лек автомобил „Рено ”,  управляван от  М.М./23г./ с.Буковлък. В автомобила са намерени  и иззети 63 кг. нарязан тютюн без български акцизен бандерол.
За времето от 06.01.2014 г. до 12.01.2014 г.,  на територията на РУ”Полиция” - Мездра е проведена специализирана полицейска операция. образувани са 3 бр. ДП, Разкрити са 2 престъпления, проверени са 98 лица, 45 МПС, 17 питейни заведения, проведени са срещи и беседи с 12 лица. Констатирани са 38 нарушения, за които са съставени  9 акта и 18 фиша по ЗДвП,  10 акта  по ЗБЛД,  1 акт по  НОбС – Мездра. 
На 12.01.2014г., в 18.00ч. в гр.Козлодуй е спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген Пасат”, управляван от А.Д./35г./  от гр.Козлодуй. Пробата за алкохол на водача  е положителна- 0,53 промила.
За времето от 06.01.2014г. до 12.01.2014г., на територията на РУП - Козлодуй е проведе комплексна СПО с цел: предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Проверка на дискотеки, барове, ресторанти и клубове. Проверени са 47 МПС и 194 лица. Констатирани са 33 нарушения, които са санкционирани  с  6 акта и 20 фиша  по ЗДвП,  5 акта по ЗБЛД, 1 акт по КЗ,  1 акт по ЗМВР. Образувани  са 8 досъдебни производства.
За времето от 06.01.2014 г. до 12.01.2014г., на територията на РУП-Роман е проведена специализирана полицейска операция.  Констатирани са 15 нарушения, за които са съставени, 6  акта по ЗБЛД, 3 фиша и 4 акта  по ЗДвП, 2 акта го ЗГ/Закон за горите/.
На 12.01.14г.,  в 18.05 ч. в РУП-Б.Слатина е получено съобщение, че около 18.00ч. във входа на жилищен блок в град Бяла Слатина,   две неизвестни лица след като нанесли удари върху 63-годишен мъж, отнели чантата му в която имало около 20хиляди лева и законно притежаван пистолет.  Образувано  е дознание.
  Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев