Бисквитки

събота, 25 януари 2014 г.

Пропадна втората контролна среща от зимната подготовка на „Ботев“-Враца

Момчетата на Бойко Величков трябваше да играят срещу третодивизионния „Чепинец“-Велинград на терена в столичния квартал Требич. Поради повреда на клубния автобус отборът на „Ботев“ не отпътува тази сутрин за София. „Много съжалявам, че се получи така. Очаквах да видя в игра дошлите на проби момчета. Надявам се до края на другата седмица автобусът да е ремонтиран и да може да изиграем следващия си контролен мач“, коментира наставникът Бойко Величков. Той уточни, че следващата проверка на врачани е на 2 февруари – неделя срещу елитния „Локомотив“-София. В зависимост от метеорологичните условия ще се реши къде ще се играе мачът. 

Важни решения за автомоделния спорт



Днес във Враца се проведе Общото отчетно-събрание на Българската федерация по автомоделни спортове. Поради лошите метеорологични условия мероприятието закъсня с един час, но въпреки това взе важни решения за бъдещето на автомоделизма в България. Бе приет отчета на Управителния и Контролния съвет за извършеното през 2013 г. Делегатите и гостите на събранието концентрираха вниманието си върху извършената проверка от Спортното Министерството на федерацията в края на миналата година и по-точно върху констатираните слабости в работата на автомоделната организация. Бе решено да се насрочи извънредно общо събрание на 26 април 2014 г., което да подобри приетия устав на Федерацията от 1999 година, както и да узакони клубовете желаещи да развиват спортна дейност по автомоделизъм, да се пререгистрират по закона за лицата и семействата с нестопанска цел. През април ще бъде приет и бюджета на БФАМС за 2014 г. През другата седмица предстои и среща на ръководстото на Федерацията с Председателя на комисията на младежта, спорта и децата към народното събрание, както и с Министърката за младежта и спорта. Общото събрание бе водено от неговия председател Янко Здравков.

Най-после зима

петък, 24 януари 2014 г.

Воден цикъл на Враца: Улици, по които ще се работи след 27.01.2014 год.



1.      „Кр. Българията” м/у „Ив. Цветков” и „Плиска”
2.      „Г. Бенковски” м/у „Петропавловска” и „Хр. Ботев”
3.       „Г. Бързашки” м/у „Мито Бояджиев” и „Ген. Леонов”
4.      „Скакля” м/у „К. Бошнаков” и „Ген. Леонов”
5.      „Ив. Тричков” м/у „2 юни” и „Райна Княгиня”
6.      „Рила”
7.      „Тодорини кукли” м/у „Ат. Йованович” и „Доспат”
8.      „Панега”
9.       ул. „Река Лева”
10.   ж.к. Дъбника, пред бл. 12
11.   ж.к. Дъбника, „Славянска” м/у „Околчица и „Митрополит Паисий”
12.   ж.к. Дъбника, пред бл. 24
13.   кв. Бистрец, ул. „Манастирска” м/у „Бориките” и „Маджар”
14.   кв. Бистрец, ул. „Калето”, запад до ул. „Студил”
15.   кв. Кулата, ул. „Пълковица” м/у „Бот. Поляна” и „Лопушанска дружина”
16.  бул. „Европа” („Бр. Миладинови) м/у „М. Орозов” и „Др. Цанков”
17.  „Спортна” м/у „Демокрация” и „Г. Апостолов”
18.  „Екз. Йосиф” м/у „Ср. Гора” и „Вестител”
19.  Поетапно затваряне на „2 юни” от „Екз. Йосиф” към „Хр. Ботев”
20.  „Ген. Леонов” м/у „Г. Бързашки” и „Екз. Йосиф”
21.  „Кр. Бързаков” м/у „Бързия” и „М. Хаджимицов”
22.  „Ген. Гурко”
23.  „К. Бошнаков”
24.  при надлеза в района на КАТ
25.  ж.к. Сениче, при бл. 55
26.  ж.к. Сениче, при бл. 57
27.  ж.к. Дъбника, при бл. 32
28.  ж.к. Дъбника, при бл. 13
29.  ж.к. Дъбника, ул. „Андрей Цветков” при бл. 6


Врачани отбелязаха 70 години от бомбандировките над града


         На днешния ден във Враца бяха отбелязани 70 години от въздушните бомбардировки над града. В църквата „Св. Възнесение” свещениците Димитър Митев и Николай Костадинов отслужиха панихида за загиналите при въздушната атака през далечната 1944 г. В храма прозвучаха имената на всичките 132 жертви. На богослужението в тяхна памет присъстваха кметът инж. Николай Иванов, зам.-кметът Красимир Богданов, общественици и граждани. Сред дошлите на събитието врачани бе и бившият кмет на града инж. Чавдар Савов.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


Театърът представя

25.01.`14 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Вълшебният цилиндър” от Павел Вашичек

27.01.`14 г. – понеделник в ОДЗ „Зора” от 10 часа
„Малки куклени истории” от Рада Москова

27.01.`14 г. – понеделник в Камерна зала от 19 часа
„Женитба” от Н.В.Гогол - ПРЕДПРЕМИЕРА

28.01.`14 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Женитба” от Н.В.Гогол - ПРЕМИЕРА

29.01.`14 г. – сряда в Камерна зала от 12.30 часа
„Обувки за щастие” от братя Грим

29.01.`14 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Търговци на презервативи” от Ханох Левин

30.01.`14 г. – четвъртък в ЦДГ „Дъга” от 10.30 часа
„Малки куклени истории” от Рада Москова

30.01.`14 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Търговци на презервативи” от Ханох Левин

31.01.`14 г. – петък в Камерна зала от 19 часа

„Сладкиш от любов” по Карло Голдони

четвъртък, 23 януари 2014 г.

Автомоделната федерация се отчита в събота



В събота от 11.00 часа в заседателната зала на Спортно-техническия моделен клуб - Враца, родната ни федерация по автомоделни спортове ще проведе годишно- отчетно събрание на сдружението. Председателите на клубове от цяла България ще приемат Отчетите на Управителния и Контролия съвет на Федерацията за 2013 г., както и Бюджета на организацията за 2014 година. Делегатите ще дискутират и приемат някои изменения по наредбата и правилника за провеждане на състезанията през тази година. Събранието ще води председателя на федерацията Янко Здравков.

ВРАЧАНСКИЯТ ТЕАТЪР ПРЕДСТАВЯ НА 27 И 28 ЯНУАРИ ОТ 19 Ч. В КАМЕРНА ЗАЛ


ЖЕНИТБА
от Н.В.Гогол
сценичен вариант и постановка - Владимир Лазич
художник на костюми – Виржиния Додова
пластика – Татяна Соколова
текст на песни – Желко Миянович

УЧАСТВАТ: Анастас Попдимитров, Кирил Стаменов, Росица Огнянова, Румяна Мерджанска, Цветана Велинова, Огнян Симеонов, Калин Костадинов, Георги Грозев, Теодор Гайдарджиев, Камелия Лишковска.

В представлението е използвана музика от Готан проджект, Астор Пайзола, Рихард Галиано, Леонард Коен, Борис Ковач, Амстердам  Клезмер бенд, Збигнев Прейснер, Мелоди Гардот, Пинк Мартини, Елени  Караиндру, Кракен.

ПРЕМИЕРА – 28.01.2014 г.

НЯКОЛКО ДУМИ ОТ РЕЖИСЬОРА:
„Когато става дума за женитба, си мислим, че знаем всичко за онова, което се случва преди, на самата женитба и след нея. Но дали е точно така?
Комедията на Гогол „Женитба” ни послужи като повод по свой начин да преговорим класическата творба за отношенията между мъже и жени по смешен, доста сатиричен начин и така да обясним на зрителите темата за интригата и твърдението, че няма повече тайни в тези отношения…
Това е една история за користолюбиви, за велики обещания, за изневери, за очаквания. За това дали човек е човек, дали има качества, дали наивните могат да лъжат и да вярват на другите.
Разбира се, това е само основната тема на творбата, която може да се променя по всякакъв друг начин. Ние решихме тази, нашата „Женитба”, да бъде комедия с много смях, малко и жесток, но смях, да е сериозна, но и да е неочаквана за зрителите. Надявам се да се хареса!”
Владимир Лазич



сряда, 22 януари 2014 г.

Декларация на ПП ГЕРБ



Пет години след скандалните изявления на лидера на ДПС за това, че той разпределя „порциите на властта“, мястото и ролята на партията му остават същите.
От публикуван преди ден Протокол от заседание на областното ръководство на ДПС във Велико Търново от 6 ноември 2013 година става ясно как регионалната структура разпределя държавните позиции между своите кадри. Този текст показва какъв е механизмът за вземане на решения от сегашното управление и същността на кадровата му политика. Основната цел на управлението на БСП и ДПС е „да се храни“ от държавата като завземе всички позиции, на всички нива на държавното и регионалното управление. Без конкурс, без експертни качества, без правила.
Още в първите дни на своя мандат управляващите взривиха обществото със скандалното назначение на върха на ДАНС. Под натиска на гражданското възмущение то беше бързо оттеглено. Но никой не повярва, че с нелепите назначения е приключено. И с основание. Защото моделът на партийно-олигархично овладяване на властта продължи да се възпроизвежда дори и след скандала с Пеевски. ДПС и БСП се превърнаха в тази трансмисия, която води „нашите хора“ и „лоялните към партията“ до „порциите на властта“. По един и същ сценарий днешните управляващи искат да поставят на всички държавни нива свои верни кадри, независимо от техните експертни и професионални качества.
Този маниер е вреден за държавата. Не защото отричаме правото да се поставят хора, които са способни да водят определена политика. А защото такива назначения нямат нищо общо с представата за провеждането на политика.
Този маниер на кадруване е опасен, защото прави държавата и обществото ни заложници на ограничени партийни интереси. Тези интереси днес крепят нестабилното парламентарно статукво по-силно от всяка демократична логика и морал.
Кадровото нашествие на кадрите на ДПС в националните и регионални позиции не само подменя, но и променя съотношението в партийното представителство. Спечелилата едва 11,3% от народния вот партия на Ахмет Доган днес има кадрови позиции, които биха съответствали повече на първа, отколкото на трета по влияние политическа партия. А партията на втора позиция, държи мандата на управление сякаш го е спечелила с абсолютно мнозинство.
Българските политически нрави не са нещо, с което сме могли да се гордеем още от времето на Алеко Константинов. Но силният срам от тях и от това, което се случва в съвременния български политически живот стана постоянен. Аргументи за това могат да се открият ежедневно.
Ние алармираме за това, което разкриват протоколите от Велико Търново. То е скандално и заедно с това вече не ни учудва, защото доказва, че когато е на власт, ДПС действа по един маниер – цинично, самонадеяно и користно. Не само в Търново, но и в Кирково, в Кърджали, дори и в София. С този грандиозен скандал на ДПС в Търново рухна митът за калинките на ГЕРБ. От първия ден на това порочно управление на ДПС, БСП и Атака на мода са вече криминалинките и партийните термити.
ПГ на ГЕРБ ще провери дали и кои от уговорените от регионалната структура на ДПС във Велико Търново назначения са се осъществили. Това ще разкрие кадровата политика и управленският пазарлък между коалиционните партньори от БСП, ДПС и Атака в рамките на днешното управление. Срещу нейния механизъм българските граждани протестират всеки ден и искат оставката на правителството вече седем месеца.
За тази оставка и предсрочни избори категорично настояваме и ние от ПГ на ГЕРБ. Този скандал е невиждан. Той е по-грандиозен и от заветните фрази на на Ахмед Доган от село Кочан, че „той разпределя порциите в държавата“. Повече нямате право да парцелирате държавата и институциите като баница. Този протокол на ДПС е доказателство, че не Орешарски и правителството управляват България, а истинските диктатори на политиката са ДПС. Подайте си оставката незабавно!

22-01-2014 

Крими хроника

На 21.01.14г., в 21.30ч. в РУП-Враца е получено съобщение от жител на гр. Враца, който заявил, че неизвестно лице е нанесло удари  с крак по  входната врата на апартамента  му  в ж.к. „Дъбника”, като в резултат на това е нанесло щети за около 700 лева. След бързи ОИМ е установен и задържан за 24 часа извършителят на деянието, това е лицето Т.С./39г./  от гр.Враца.
В РУП-Враца е получено съобщение от  село Лесура, че около 16.00 ч. на улица  в селото, неизвестни лица са нанесли побой на 14-годишно момче от с.Три кладенци. След ОИМ са задържани извършителите – двама младежи на възраст 17г. и 19 г. Образувано  е дознание.
След ОИМ и ПСД за разкриване на два кражби извършени пред месец  Декември 2013г., от един частен дом в село Малорад е установено, че извършител е лицето И.А./39г./ от с.Малорад, криминално проявено, осъждано, което откраднало  метални предмети  и домакински съдове от къщата 
На 22.01.14г., в  02.15 ч. в гр.Б.Слатина, лек автомобил „Алфа Ромео”, управляван от лицето П.Х./ 21г./ от гр. Бяла Слатина., катастрофирал в ограда на частен имот. Пробата за алкохол е положителна- 2,18 промила. Образувано  е БП.
След  ОИМ  за кражба на велосипед марка от частен дом в с.Рогозен е установено, че извършители са три непълнолетни лица.
На 21.01.2014г., в 19.30ч. в ПУ-Хайредин е получено съобщение, че около 17.30ч. в сградата на Кметство- Рогозен, неизвестно лице е счупило стъкла на входната врата и телефонната кабина. След ОИМ е установено, че извършител на деянието е М.К./39-годишна/  от с.Рогозен. Пробата за алкохол е положителна- 1,03 промила.
На 22.01.2014г., в  01.55ч. в РУП-Оряхово е постъпил сигнал за пожар в гараж в село Софрониево. Установено е, че пожара  е възникнал в лек автомобил Опел Корса”, който е изгорял напълно. Огънят  е потушен от служители на РУПБС-Оряхово. Собственикът не желае да бъде извършено разследване по случая.
                                        Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

Петър Альошев вече е футболист на “Любимец”

От вчера бранителят започна тренировки с първодивизионния тим. Новината за напускането на Альошев потвърди изпълнителният директор на врачани Валери Цветанов.
Защитникът има договор с “Ботев” до 30 юни, но клауза в него му позволява да разтрогне контракта си с врачанския клуб по взаимно съгласие. “Имахме договорка с Альошев да го пуснем ако си намери отбор в чужбина. В крайна сметка вчера стана ясно, че той иска да продължи кариерата си в отбор от “А” група. Съжалявам, че напусна, но това е неговото желание. Ръководството на клуба реши, че няма да му спираме развитието, след като не иска да играе за “Ботев”, коментира изпълнителният директор на врачани Валери Цветанов. Альошев ще рита в “Любимец” заедно с бившия си съотборник в “Ботев” Васил Велев, който преди дни също подписа договор с отбора от “А” група.


вторник, 21 януари 2014 г.

4130 ЛИЦА СА СМЕНИЛИ ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ 2013


 
4130 здравноосигурени лица от общо 191 776 с избор на личен лекар на територията на област Враца са сменили общопрактикуващия си лекар през декември 2013 г. За сравнение броя на лицата, извършили смяна на личния си лекар през юни 2013 г. е бил 3164  души.
Това показват данните, обработени от интегрираната информационна система на РЗОК-Враца. По последни отчети лицата с непрекъснати здравноосигурителни права са 153 576, а неосигурените – 38 200 души. Общопрактикуващият лекар /ОПЛ/ е длъжен да оказва медицинска помощ на здравноосигурените лица от датата, на която е осъществен избора. Пациентите, които са направили нов избор на ОПЛ представят на новоизбрания ОПЛ извлечение от медицинската документация. Извлечението с копия от необходимата медицинска документация се представя на здравноосигурените лица от предишния ОПЛ.
Най-честите причини за смяна на личния лекар в област Враца са: неиздаване на направления за консултация с лекар специалист, промяна в местоживеенето на пациентите, лични предпочитания на здравноосигурените лица към общопрактикуващите лекари, недоволство от качеството на медицинското  обслужване и др.
Съгласно действащите нормативни разпоредби смяната на личен лекар се извършва два пъти в годината в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември. Важно е да се знае, че при промяна на настоящия адрес здравноосигуреното лице има право по всяко време на годината да избере нов личен лекар. Извън законоустановения срок нов избор на общопрактикуващ лекар може да се извърши и при прекратяване на договор с изпълнител на първична извънболнична медицинска помощ.



                                                                  ПРЕСЦЕНТЪР
РУМЯНА СТЕФАНОВА



Възстановиха стълбове на уличното осветление

  Двата улични стълба на бул. „Христо Ботев” във Враца, които бяха посечени при две катастрофи в началото на месеца, днес бяха възстановени.  Да провери качеството на извършваната работа на мястото пристигна зам.-кметът инж. Николай Йорданов. Екип на „БКС – Враца” ЕООД и специализирана техника на дружеството бяха ангажирани с монтажа. Веднага след катастрофите на мястото бяха изпратени екипи от Община Враца и от комуналното дружество, които демонтираха счупените стълбове, обезопасиха висящите кабели и отстраниха повредените еластични огради. Преди броени дни на същото място бяха поставени нови колчета и пана на стойност 150 лв. Днес бе извършено възстановяването на двата стълба от уличното осветление. Стойността на поставянето на всеки от стълбовете е 1 308 лв. Община Враца ще изиска да се възстановят изразходваните средства от шофьорите, причинили двете касастрофи.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





ДДС декларации и дневници с нов софтуер от февруари


Справките-декларации и дневниците по ДДС за данъчния период януари 2014 г., които ще се подават в НАП в периода от 1 до 14 февруари 2014 г., ще са в различен формат. Промяната са налага заради двата нови ДДС режима в сила от началото на 2014 г. – обратното начислявана на данъка от зърнопроизводителите и  т.нар. касова основа по ДДС, гласят промени в Правилника за прилагане на закона за ДДС.

На интернет страницата на Агенцията вече е качен софтуер за генериране на новите ДДС документи, а разработчиците на счетоводен и ДДС софтуер са информирани за измененията още през декември на миналата година. Регистрираните по ДДС фирми могат да потърсят допълнителна информация от компанията, чиито счетоводен и ДДС софтуер използват или на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.
Юлия Грънчарова            

Крими хроника

На 20.01.2014г., при претърсване  в къщата на Б.И./65г./ в гр. Криводол, полицейски служители са намерил и иззели  3 пистолета и   самоделно изработена ловна пушка с боеприпаси за нея.  Образувано  е  БП.
В 12.40ч. в гр.Враца е извършена проверка на лек автомобил „Ситроен” управляван от М.М./35г./  от гр.Враца. Пробата за алкохол е положителна-  0,76 промила.
В УП-Борован е получен сигнал за кражба на 30лв. и 50 купони за хляб от къщата на 74-годишна жена от Малорад. След бързи ОИМ  е установено, че  извършител на кражбата е лицето  И.А./39г./ от с.Борован.
При   претърсване в къща в село Търнак, са намерени  и иззети  110 кутии цигари без български акцизен бандерол.  
В  с.Габаре катастрофират: лек автомобил „Опел-Астра”, управляван от М.А./22г./- неправоспособен водач от село Габаре,   лек автомобил „Дачия”, управляван от  И.С./62г./ от гр.Б.Слатина. Водачът М.А.  напуснал мястото на катастрофата и  до момента се укрива от органите на МВР. Пробата за алкохол на другия  водач е  отрицателна.  
 В 23.03ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от 46-годишен мъж от село Паволче, който е заявил, че лицето И.Т./59г./ от същата село, му  е нанесъл удар с брадва след като между двамата възникнал скандал. Пострадалият  е настанен в болницата  в гр. Враца. И.Т. е задържан за срок от 24 часа. Образувано  е досъдебно производство.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


Две комисии заседаваха по обществени поръчки

 Две петчленни общински комисии с председател зам.-кметът инж. Николай Йорданов проведоха свои открити заседания. Отворени бяха оферти по две обществени поръчки – за предоставяне на услуги по предварителна обработка (сортиране) на смесени битови отпадъци и за поддържане на зелените площи и озеленяване в град Враца.  Само една фирма е участник в обществената поръчка за сортирането на битови отпадъци – „Екобулсорт” ЕАД. За обществената поръчка за поддържане на зелените площи и озеленяване на града бяха подадени три оферти – на „Еко-Титан” ЕООД, „БКС – Враца” ЕООД и „Еко Ресурс – Р” ООД. На свои следващи заседания комисиите ще разгледат подробно дали подадените документи отговарят на изискванията на възложителя.

 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Руслан Куанг започна подготовка с отбора на “Ботев”-Враца

Защитникът тренираше с тима на “Локомотив”-Пловдив, но не влиза в сметките на наставника на черно-белите Александър Станков за пролетния полусезон. 28-годишният футболист отпадна от групата за подготвителния лагер в испанския курорт Марбея и това е причината да предпочете да се завърне във Враца. Роденият във Видин бранител Руслан Куанг изигра общо 6 сезона в “Бдин”, преди през лятото на 2010 година да премине в “Ботев”-Враца. На стадион “Христо Ботев” защитникът изкара две години. През лятото на 2012 година Куанг се раздели с врачанския клуб и премина в отбора на “Локомотив”-Пловдив. “Познавам качествата на Куанг и се надявам да подпишем договор с него. Днес той ще вземе участие в първата контрола на тима срещу четвъртодивизионния “Елит”, коментира старши-треньорът на врачани Бойко Величков. Проверката започва от 17.00 часа на стадиона в комплекс “Царско село”.



понеделник, 20 януари 2014 г.

Договорен е ремонтът на бул. „Васил Кънчов” във Враца

През тази година ще бъде направен ремонт на бул. „Васил Кънчов” във Враца, който е част от международния път Е-79. Такъв ангажимент е поел инж. Стефан Чайков – председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” при среща с кмета на Враца инж. Николай Иванов. Срещата се е провела в петък и на нея е станало ясно, че бъдещата реконструкция ще започне във второто полугодие на 2014 г. До тогава трябва да бъде готов и пуснат в експлоатация обходният път на Враца, което ще позволи по-голямата част от пътния трафик да бъде пренасочен по него. Ремонтът на трасето ще обхване участъка от влизането в града до кръговото движение на бензиностанцията „Лукойл”, включително подлеза при жп гарата.
         Другата тема, която е била дискутирана по време на срещата, е възможността пътят до пещерата „Леденика” от държавна да стане общинска собственост. „Идеята ни е по този начин пътят да бъде по-добре поддържан. Всяка година община Враца заделя за ремонти на пътищата около 400 000 лева. Така ще имаме възможност и с общински средства, и със средства от следващия програмен период да ремонтираме и поддържаме този път” – коментира инж. Николай Иванов. Идеята ще бъде обсъдена в Агенция „Пътища” и се очаква от тях да дойде предложението за прекласифициране на пътя от трета в четвърта категория. Следващата стъпка е в общинския съвет да бъде внесено предложение пътят да стане общински.

Враца ще кандидатства с четири проекта по „Красива България”

         Община Враца е готова с предложенията, с които ще кандидатства по проекта „Красива България” през тази година - това съобщи днес кметът инж. Николай Иванов. Предвиден е ремонт на детски и спортни площадки в жк „Самуил”, което включва обновяване на паркова зона,  ремонт и оборудване на детски площадки, реконструкция и оборудване на игрище за мини-футбол с изкуствена трева, игрище за баскетбол и обособяване на зона за тенис на маса.
Проектът е на обща стойност 168 421 лв., като от тях съфинансирането от Община Враца ще е над 84 000 лева. Вторият проект е за изграждането на
многофункционална зала с приемни и помощни помещения в с. Власатица. Проектната стойност на този обект е126 315 лв., а средствата, с които Община Враца ще съфинансира са 63 157 лв. С финансиране по проекта „Красива България” ще се потърсят средства и за ремонта на детска площадка в кв.72, ул. „Борис Коцев” във Враца. Освен ремонтът и цялостното оборудване на площадката, е предвиден монтаж на нови пейки, обновяване на парковото пространство и ново осветление. Проектът е на стойност почти 38 000 лева, като от тях Общината ще съфинансира с 18 947 лв. Четвъртият проект, с който Община Враца ще кандидатства, е за изграждане и оборудване на детска площадка в жк „Подбалканска”.  Към площадката е предвиден и достъп от двете сграни по пешеходки алеи. Стойност на проекта е 45 263 лв., а съфинасирането от Община Враца – 22 631 лв.


Приета бе инвестиционна програма за развитие на регионалната система за управление на отпадъците през 2014 г.

         Общо събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците за регион Враца се проведе преди броени дни. В заседанието участваха кметовете на Враца и Мездра инж. Николай Иванов и Иван Аспарухов, инж. Татяна Ковачева от областна администрация, инж. Нели Вачева – директор на РИОСВ и колегата й от екоинспекцията инж. Христо Христов, и управителят на „Екопроект” ООД инж. Начко Найденов.
На събранието бяха взети важни решения, свързани с дейността на депото и предстоящите задачи през тази година. Приета бе инвестиционна програма за развитие на регионалната система за управление на отпадъците през 2014 г. В нея се предвижда извършването на прединвестиционно проучване за третиране на биоразградимите отпадъци на територията на депото. Одобрено бе предложението типът на третиране ще бъде анаеробно с цел оползотворяването за добиване на ел.енергия. Предстои да бъде направено прединвестиционно проучване за площадка за третиране на строителни отпадъци на терен, граничещ с депото. На територията на депото трябва да бъде избрано място за обособяване на площадка за безвъзмездно предаване и приемане на едрогабаритни отпадъци и отпадъци от кожа и текстил от домакинствата.
През тази година се предвижда да започне рекултивацията на клетки 1.1 и 1.2 със собствени стредства на общините. Предстои също сключването на договор с циментовия завод в Бели извор за оползотворяване на отпадъци. На събранието бе взето решение да бъдат проучени възможностите за окомплектоване на „Екопроект” с необходимата транспортна техника и оборудване за транспортиране на отпадъци за оползотворяване в същия циментов завод. Определен бе редът за събиране и разпределение на дължимата цена от потребителите на системата. През 2014 г. в план-сметката на депото трябва да постъпят 683 491 лв, като от тях община Враца ще внесе 515 898 лв., а община Мездра – 167 593 лв. Определени бяха и цените за депониране на промишлените отпадъци.

 Даниела Хитова, гл. експерт „Връзки с обществеността”




РЗОК-ВРАЦА СТАРТИРА ПРИЕМ НА ДОКУМЕНТИ ЗА СКЛЮЧВАНЕ НА НОВИ ДОГОВОРИ С ЛЕКАРИТЕ ЗА 2014 Г.


Районната здравноосигурителна каса във Враца стартира процедура по прием на документи за сключване на индивидуални договори с изпълнителите на медицински и дентални дейности за работа през 2014 г.  Крайният срок за подаване на документи от лечебните заведения е 30-дневен, считано от 1 януари 2014 г.
Директорът на РЗОК-Враца в срок от 1 месец от подаване на заявленията сключва договори с лечебните заведения, които отговарят на критериите за осигуряване на достъпност и качество на медицинската помощ, упоменати в Закона за здравното осигуряване /ЗЗО/. През 2014 г. разпоредбите в Националния рамков договор не поставят ограничения в сключването на договори с личните лекари и изпълнителите на дентална помощ и след  посочените срокове.
През 2014 г. са увеличени цените на 33 клинични пътеки – в областта на нервни болести, нефрология, пневмология, ендокринология, акушерство и гинекология, хирургия, неврохирургия, неонатология, ревматология и токсикология.
Най-голямо е увеличението при някои КП за лечение на редки заболявания и при хирургични пътеки, при които се извършват операции с голям и много голям обем и сложност.

РУМЯНА СТЕФАНОВА

Крими хроника


На 19.01.14г., около 21.30ч. е получено съобщение, че три неизвестни лица са увредили автомат за кафе  в района на автогара Враца. След заградителни мероприятия са задържани две лица- Н.Л./20г./ от с.Краводер, криминално проявен за кражби,  П.В./17г./ от гр.Враца, криминално проявен за кражби. Третото лице, 15 –годишно момче от гр.Враца, избягало  и се укрило, но след ОИМ е установено  и разпитано.
За времето от 13.01.2014г. до 19.01.2014г., на територията на РУ”Полиция” - Мездра е проведена комплексна СПО по време на която са  проверени 97 лица, 41 МПС, 4 питейни заведения. Констатирани са 50 нарушени, които са санкционирани  с  25 акта и 25 фиша.
В Козлодуй е спрян за проверка  лек автомобил “Москвич 412”,  управляван от Л.М./40г./  от гр.Вълчедръм. Установено  е, че водача  е неправоспособен и шофира след употреба на алкохол- 1,85 промила. Образувано  е дознание.
За времето от 13.01.2014г. до 20.01.2014г., на територията на РУП - Козлодуй е проведена комплексна СПО.  Проверени: МПС-32, лица -165. Констатирани са 21 нарушения, за които са издадени  4 акта и 12 фиша по ЗДвП, 3 акта по ЗБЛД, 2 акта по КЗ. Образувани  са 3 досъдебни производства. 
В РУП-Оряхово е получено съобщение за противозаконно отнет в гр. Мизия лек автомобил „Пежо”, който бил паркиран пред дома на собственика. След ОИМ и ПСД  автомобила е намерен изоставен на пътя  гр.Мизия - с.Гложене. Не са установени липси.
След ОИМ и ПСД по сигнал от 13.01.2014г., за кражба на 40 листа поцинкована ламарина от склад на фирма  в село Камено поле  е установено, че  извършител е лицето Р.В./40г./ от гр. Роман.
В РУП-Роман е получен сигнал, че в хранителен магазин в гр. Роман, клиент се е опитал   да прокара в обръщение 4 неистински банкноти от по 100 евро. Лицето  е установено и задържано  в РУП-Роман. Работата по случая продължава.