Бисквитки

събота, 10 май 2014 г.

Крими хроника

        
На 09.05.2014г. в гр. Враца,  при проверка на лек автомобил „Мазда” управляван от М.Н./30г./ от гр.Враца,   са намерени общо 20 топчета суха зелена листна маса с тегло около 20 гр., която при направения полеви наркотест реагира на канабис и полиетиленов плик съдържащ бяло прахообразно вещество с тегло около 7 гр., което при направения полеви наркотест реагира на амфетамин.
 При извършен личен обиск на лицето Е.В./21-годишна/, което пътувало в автомобила, са намерени 3 пликчета зелена суха листна маса с тегло около 4 гр., която при направения полеви наркотест реагира на канабис и 1 полиетиленово пликче с бяло прахообразно вещество с тегло около 1 гр., което при направения полеви наркотест реагира на амфетамин. Намарена и иззета  е и електронна везна. Образувано  е досъдебно производство.
В гр. Враца,  бул.”Хр. Ботев”,  при извършен обиск на лицето Ф.И./22г./ от гр. Враца е намерено полиетиленово пликче  със зелена суха листна маса с тегло около 2 гр., която при направения полеви наркотест реагира на канабис. Образувано  е досъдебно производство.
За времето от 14.00 ч. до 16.00ч. в село Бутан е проведена СПО по метода на широкообхватен пътен контрол.  Проверени са 42  МПС  и   54 лица. Съставени са 10 акта и 8 фиша  по ЗДвП, 2 акта по ЗБЛД
За времето от 09.00 ч.  на 09.05.2014 год. до 08.00ч. на 10.05.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са  5 питейни заведения; 11 МПС; 21 лица; 2 пункта за изкупуване на метали.  Констатирани са 11 нарушения, които са санкционирани  с  4 акта и 5 фиша по ЗДвП;  3 акта по ЗБЛД.
На 09.05.2014г., в приемната на МВР в с. Враняк се е явил жител на същото село, който  е заявил, че за  времето от  22.00ч. на 08.05.14г.. до 08.00ч. на 09.05.14г., неизвестно лице е демонтирало  и откраднало трифазен електромотор от циркуляр в двор на имота му. След бързи ОИМ е установено, че извършител на деянието е  лицето А.Л./19г./ от същото село.

На 08.05.14г., около 23.40ч. при обход на центлална градска част в гр.Б.Слатина, автопатрул задържал лицето Т.В./18г./ в момент на опит да проникне в търговският обект за продажба на цигари.  След допълнителни ОИМ е установено, че Т.В. е направил опит да проникне в обекта с намерение да извърши кражба на цигар 
На 01.05.2014 г. в РУП Мездра е постъпило съобщение,  че от магазин в с. Елисейна, неизвестни лица са извършили кражба на хранителни стоки и алкохол.  След ОИМ и ПСД е установено, че извършители на деянието са 4 малолетни лица от с. Елисейна.
         На 10.05.2014г. в 02.20ч. в гр.Мездра е спрян за проверка лек автомобил  ”Форд Мондео”, управляван от И.С./19г./ от гр.Враца. Пробата за алкохол на водача  е положителна-  1,03 промила.
 След ОИМ  за кражба на 10 кокошки и петел, извършена за времето от 17.04.2014г. до 03.05.2014г. от частен имот в гр.Козлодуй  е установено, че извършители  са 3 малолетни лица от гр.Козлодуй. Намерени са 8 от птиците, които са върнати на собственика.
 На 09.05.2014г. по време на  СПО в село Бутан, полицейски патрул спрял за проверка лек автомобил „Фолксваген Голф”, управляван от Л.Н./60г./  от с.Бутан. Пробата за алкохол на водача  е положителна- 1,31 промила.
По време на  СПО в с.Бутан е спрян за проверка мотопед управляван от лицето Д.П./37г./от с.Софрониево. Установено е, че водача е неправоспособен и управлява мотопеда след употреба на алкохол- 2,02 промила.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

                                                                          

Близо 50 % от фирмите подават декларации по електронен път

Данъчната кампания през 2014 година в офис Враца приключи успешно.
Близо 16 хиляди са приетите и обработени данъчни декларации по ЗДДФЛ и ЗКПО.
До този момент в офис на НАП Враца са приети 9596 декларации за облагане на доходите, но все още пристигат по пощата и предстои обработване. Най-голям е броят на тези физически лица, които са предпочели лично да посетят офиса на НАП – 6099. По пощата са изпратени 1810, в пощенска станция са подадени – 549. Подадените по интернет са 1138, като те са нараснали с над 31 %  в сравнение с 2013 г., когато са били 866.
Тази година в офис Враца най-високия деклариран доход е в размер над 1.1 млн.лв. Декларацията е подадена от физическо лице,  което е едноличен търговец.
На 31 март изтече срокът, в който фирмите  подават годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци и  внасят декларирания данък. В офис Враца са приети 4503  декларации по чл.92 от ЗКПО, при 62 % от  тях са използвани алтернативни начини за подаване, а именно: чрез пощата  – 557, на гише в пощенска станция  – 106 и 2132 са подадени с електронен подпис по Интернет, което означава, че всяка втора декларация е подавана по електронен път. Това е ръст от 23,5 % спрямо същия период на 2013 година.
            Декларации за изплатени доходи, различни от тези по трудов договор са подали 1515 дружества, близо 61% от тях са подадени по електронен път. Това позволява да се сравнят данните от справките на работодателите и доходите, които са посочили физическите лица в своите декларации.

Все повече клиентите на НАП се възползват от предоставените им електронни услуги и използват алтернативните начини за подаване на декларации – чрез пощата с обратна разписка, на гише в пощенска станция с входящ номер, както и по интернет, подписани с електронен подпис. Това им дава възможност за ползване на отстъпки върху сумата на дължимия данък, пести време и гарантира коректност на данните. 

Юлия Грънчарова     

петък, 9 май 2014 г.

Национална библиотечна седмица


За девета поредна година Регионална библиотека Враца се включва в националната кампания. Основни цели на кампанията:
Да привлече вниманието на властите и обществеността към библиотеките като съвременни центрове за насърчаване на Четенето, като основен фактор за развитието на личността и просперитета на обществото.
Да представи широките възможности за достъп до Информация и Знание, които библиотеките предоставят и които могат да се използват широко в подкрепа на образованието и обучението.
Да представи библиотеките като привлекателни и полезни средища за Учене през целия живот в днешния свят на динамично развитие и промени, което поражда нужда от постоянно обогатяване на знанията, уменията и компетентностите.
Да покаже библиотеките като „третото място“ след дома и работата – пространство за Общуване и Развлечение, където хората осъществяват социални контакти, създават приятелства и осмислят свободното си време.



Дни на отворените врати
Регионална библиотека „Христо Ботев“ Враца
·        Едногодишен абонамент за библиотеката
·        Дни без глоби за закъснели читатели
·        Стани библиотекар за един ден
12 май, 13.30 ч. Регионална библиотека – Откриване „Център по дигитализация“ по проект „Център за информация и комуникация Долж – Враца“ създаден  по програма за Трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013.
14 май, 17.00 ч. Регионален исторически музей – Представяне творчеството на Захари Карабашлиев и издателство Сиела.
15 май, 10.00 ч.  НЧ Развитие - „Домът на книгата“ Краеведска разходка на поколенията. По маршрут от първата сграда на библиотеката до сегашната, с участието на бившите и настоящи служители.
15 май, 11.30 ч. Регионална библиотека –  Обявяване на Конкурс „Домът на книгата” – за деца и младежи от 7 до 18 години в три категории  рисунка, фотография и филм (клип).
16 май,  10.30 ч. Площад Христо Ботев -  Парад на приказни герои с участието на деца от детските градини на област Враца.





Правят мемориален кът на герои от Враца

  Мемориален кът в памет на врачаните,  загинали във Втората световна война и при бомбардировките през януари 1944 г. ще бъде изграден във Враца. Благотворителната кампания за набирането на средствата за него бе обявена официално днес в малката зала на Регионалния исторически музей. При откриването на кампанията зам.-кметът Красимир Богданов призова представителите на бизнеса, на институциите и гражданите да се включат в благородното начинание. „Идеята за това начинание е на нашия покоен съгражданин и герой от Вторатата световна война Никола Атанасов. Ние подехме инициативата, част от средствата вече са събрани и се надяваме с ваша помощ да съберем необходимата сума” – каза Лъчезар Генов, председател на инициативния комитет за изграждането на мемориала. Проектът за него бе представен от автора му Петър Златарски.          Възпоменателният кът ще бъде изграден на площадка, намираща се между две жилищни кооперация на централната пешеходна зона във Враца. Съществуващата на мястото стена ще бъде облицована с бял врачански камък. Ще бъде поставена паметна плоча за героите, чиито имена ще бъдат изписани. Кашпи от врачански камък със свежи цветя ще красят мястото. Предвидени са и пейки за гражданите.
         Дарения направиха кметът инж. Николай Иванов, кметският екип и много от участниците в благотворителния коктейл. Очаква се мемориалът да бъде открит официално на 1 юни тази година.
        
Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Кримио хроника

         На 09.01.2014г., в УП “Дъбника” е постъпило съобщение, че от апартамент в гр. Враца е извършена кражба на преносим компютър и фотоапарат. След ОИМ и ПСД е установено, че извършители на престъплението са лицата: Г.Г./18г./ от гр. Враца; К.М./18г./  от гр.Враца; Ц.Т./21г./  от гр.Враца;  В.И./18г./ от с.Ракево.  В хода на разследването е установено, че на 05.02.2014г.  същите лица разбили врата на кметството  в село Пали лула, община Бойчиновци, и извършили кражба на два компютъра,  принтера, скенер, радиоапарат, машина за кафе. Откраднатите предмети са намерени и иззети от служителите провели разследването. При намирането на откраднатите вещи са установени още две машини ъглошлайф и  две дрелки, за които  е установено, че са откраднати от частен дом в село Ракево. Работата по разкриване и документиране на престъпната дейност на лицата продължава.
На 30.04.2014г.,  в УП „Дъбника”, е постъпил сигнал, че от жител на село Три кладенци, който е заявил, че от началото на годината до момента,  от кафене  в селото е извършена кражба на  цигари, алкохолни напитки, монети и захарни изделия.
След ОИМ е установено, че извършители на деянието са три лица от село Три кладенци: Т.К./14г./; А.К./18г./- криминално проявен и осъждан; И.Г./15г./.
На 02.05.2014г., в РУП- Враца е получен сигнал, че за времето от 01-02 май 2014г., от магазин в с.Три Кладенци е извършена  кражба на 10кг. салам  10; бирени пластмасови бутилки от 2л.;  сумата от 60лв. на монети.
Нанесената щета по данни на собственика е за  около 500лв. След ОИМ е установено, че извършители на деянието са три лица от село Три кладенци: Т.К./14г./; А.К./18г./- криминално проявен и осъждан; И.Г./15г./.
На 11.12.13г., в в РУП-Враца е получено съобщение, че на 10-11 декември 2013г., неизвестни лица са разбили метална решетка и прозорец на магазин в село Лесура, и извършили кражба на хранителни продукти: салам, кайма, пилешки разфасовки, луканки, алкохол и други на обща стойност 700лв.   
На 30.03.2014г., в РУП-Враца е получено съобщение,  че на 29-30 март 2014г., от магазин в село Лесура  е извършена кражба на хранителни продукти на обща стойност  307 лв
На 16.04.2014г.,  в УП-Криводол е получено съобщение, че  на 15-16 април 2014г, неизвестни лица са разбили прозорец на магазин в село Лесура  и извършили кражба на хранителни стоки за около 500лв
На 27.04.14г.,  от тел. 112 е получено съобщение от село Лесура, че на 26-27.04.14г.,неизвестни лица са разбили витринно стъкло и решетка на хранителен магазин в селото, след което извършили кражба на хранителни продукти  и монети.  
На 29.04.14г.,  от тел. 112 е получено съобщение,  че от хранителен магазин в село \Лесура, неизвестни лица са откраднали 2 музикални колони.
След ОИМ и ПСД е установено, че извършители на горепосочените престъпления са четири лица от село Три кладенци: Т.К./14г./; А.К./18г./- криминално проявен и осъждан; Н.П./14г./; А.Х./15г./. Продължава работа по документирането на цялата престъпна дейност на лицата.
На 09.05.2014г.,  в 01.05ч. в гр.Враца е спрян за проверка  лек автомобил „Опел Корса”,  управляван от Я.А./35г./ от гр.Враца. Пробата за алкохол на водача е положителна- 1,88 промила .
На 08.05.2014г., на  територията на РУП-Враца, в  селата: Паволче, Челопек, Згориград, Лиляче, Бели извор и Власатица е проведена специализирана полицейска операция с цел: контрол на неправомерно престояване и паркиране на МПС пред увеселителни заведения и други обществени места, проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол, повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Не са констатирани нарушения
На 08.05.2014г. от 09.30ч.  до 17.30ч. на територията на РУП-Б. Слатина е  проведе СПО  с цел опазване на общественият ред  и противодействие на престъпността в малките населени места. Проверени са 8 МПС и 24 лица. Констатирано  е едно нарушение по ЗБЛД.  Полицейските служителите са оказали съдействие на служители от ЧЕЗ-България, за проверка и прекъсване на абонати.
В 11.00ч. в РУП Мездра е получено съобщение за извършена кражба на оградна мрежа от площадка на бившият дърводелски цех към ЗТЕ”Инкомс” в гр.Мездра. След бързи ОИМ и  обход на района до  пункт за изкупуване на черни и цветни метали, полицейски патрул е установил лицето  А.С./61г./ от гр.Мездра, което носело оградната мрежа 
На 09.05.2014г., в 01.45ч. в гр.Мездра е извършена проверка на  лек автомобил ”Мицубиши” управляван от В.И./45г./ от с.Моравица. Пробата за алкохол на водача е положителна-  1,70 промила.
 На 08.05.2014г., в 11.24 ч. е получено съобщение за ПТП край село Дърманци, община Мездра. Установено е, че лек автомобил „Форд-Маверик” се е преобърнал извън пътното платно. Загинал  е водача на автомобила, 16-годишният М.З. от село Дърманци, неправоспособен водач. Ранени са двамата му спътници- З.З./18г./  от с.Дърманци;  Г.Т./17г./  от гр.Брезник.  
На 08.05.2014 г.,  около 09,55 ч. е получен сигнал, че на пешеходна пътека  в гр. Мездра, лек автомобил  ”Шевролет”, управляван от  В.П./33г./ от гр.Роман, блъснал 80-годишен мъж, който  е прегледан в болницата в гр.Мездра. Пробата за алкохол на водача  е отрицателна.
За времето от 09.00 ч.  на 08.05.2014 год. до 08.00ч. на 09.05.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена  СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са  5 питейни заведения; 15 МПС; 20 лица; 2 пункта за изкупуване на метали. Констатирани са 4  нарушения, които са санкционирани по ЗДвП и  по ЗБЛД.
          След ОИМ и ПСД по сигнал за кражба на 40 метра ел. поводник, извършена за времето от 23.03.14 г. до 15.04.14 г. от къща в село  Камено поле е установено, извършители на кражбата са лицата:  Т.А./12г./ и М.А./18г./ от с. Камено поле.
След ОИМ за прободени  4 гуми на лек автомобил „Фолксваген”, деяние извършено на 22.04.2014г. на улица  в  гр. Роман е установено, че извършител е лицето Р.Й./34г./ от гр. Роман.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

                                                                          

четвъртък, 8 май 2014 г.

Драгомир Стойнев: Заделени са парите за закупуването на „Химко”

Заделени са средствата за закупуването и модернизацията на „Химко” – това обяви при посещението си във Враца министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев. В момента се очаква провеждането на втори търг за продажбата на бившия торов завод. Делото, което бе заведено в Апелативния съд за уточняване на собственика на активите на „Химко”, е единствената причина, която забавя продажбата. „За съжаление някой може би се опитва, мислейки че е в едни стари времена, да рекетира държавата – това няма да се случи. За нас това предприятие трябва да работи и трябва да го има” – категоричен бе Драгомир Стойнев. Министърът направи среща с бизнеса, инициирана от Община Враца и Търговско-промишлената палата в града. Във форума взеха участие над 50 представители на дружества от региона. Негови домакини бяха кметът инж. Николай Иванов, областният управител Венцислав Василев и Евгени Евгениев – председател на УС на ТПП – Враца.
Пред участниците министър Стойнев очерта приоритетите в работата на правителството, свързани с развитието на икономиката и енергетиката. Сред тях са модернизацията на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй”, изграждането на „Южен поток” и на газовата връзка с Гърция, и продължаващите интензивни преговори с „Уестингхаус” относно 7 блок на АЕЦ. Предприемачите проведоха интензивен диалог министъра, в който направиха и предложения. Драгомир Стойнев прие идеята да се потърси вариант за данъчни облекчения за Северозападна България. Предложено му бе също създаването на фонд в помощ на стартиращите фирми от този регион. Намаляването на бюрократичната тежест при взаимодействията между гражданите и централната и местните власти също бе сред обсъжданите теми.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

„МОДЕРНА БЪЛГАРИЯ“ ОБУЧАВА НАБЛЮДАТЕЛИ ВЪВ ВРАЦА


Движение „Модерна България” организира на 11 май /неделя/ от 10.00 часа в малката зала на РИМ – Враца обучение на 40-те регистрирани наблюдатели за предстоящите на 25 май избори за Европейски парламент.  „Модерна България” разгръща мащабна инициатива за наблюдение и гарантиране на честността на предстоящите европейски избори на 25 май 2014 г. Това е гражданската инициатива „Модерна България за Честни Избори”, която, според изискванията на Изборния кодекс, се осъществява чрез няколко НПО от Движението, регистрирани като наблюдатели в ЦИК по реда на Изборния кодекс (Институт за модерна политика – Решение № 170-ЕП/15.04.14, Сдружение „Активно общество” – Решение № 171-ЕП/15.04.14, Асоциация на младите юристи – Решение № 172-ЕП/15.04.14, Сдружение „Съхраняване на демократичните ценности – Решение № 169-ЕП:15.04.14).

Инициативата обхваща 16 региона и се ръководи от Национален щаб в София, чийто ръководител и говорител е Петър Кичашки (тел. 0885/547 199). Враца е един от 16-те областни града, в които ще функционира щаб за наблюдение. 

Крими хроника


На 07.05.2014г., за времето от 22.00ч. до 04.00ч на 08.05.14г. на  територията на община Криводол, в селата: Лесура, Фурен и Галатин е проведена специализирана полицейска операция с цел: контрол на  неправомерно престояване и паркиране на МПС пред увеселителни заведения и други обществени места, проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол, повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал.
Констатирани нарушения – няма
На територията на гр.Враца и Криводол е проведена специализирана полицейска операция за контрол и превенция срещу престъпления от всякакъв вид, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал.
Проверени са 35  лица, 12 питейни заведения, 5  МПС.  Констатирани са 4 нарушения.
В 17.55 часа е получен сигнал за незаконна сеч в местност до с.Борован. Изпратеният на мястото полицейски екип е установил две каруци с натоварени на тях дърва. Задържани са три лица от село Борован. За случая е уведомено „Горско стопанство”- Враца 
На 06.05.2014г., от 21.30ч.  до 06.00 ч. на 07.05.14г. на територията на  РУП –Б. Слатина е  проведена СПО с цел опазване на общественият ред  и противодействие на престъпността в малките и отдалечените населени места на територията на ОДМВР-Враца. Проверени са   12 МПС и  20  лица. Констатирани са 6 нарушения, за които   са съставени 3 акта по ЗМВР и 3 акта по ЗБЛД.
На 24.04.2014год., в РУП-Оряхово е постъпил сигнал, че от къща в гр.Оряхово, неизвестно лице  е извършило кражба на алуминиева врата заедно с касата. След ОИМ е установено, че извършител на деянието е лицето  М.Б./17г./ от гр.Оряхово.
На 07.05.2014г., по време на специализирана операция за незаконно притежаване на оръжие, в частен дом в гр. Мизия полицейските служители са намерили и иззели пушка без сериен номер.
За времето от 09.00 ч.  на 07.05.2014 год. до 08.00ч. на 08.05.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са  5 питейни заведения, 14 МПС, 21 лица, два пункта за изкупуване на метали. Констатирани са 6 нарушения.
На 07.05.2014г., в РУП-Роман е получено съобщение, че за времето от 27.04.2014г. до 07.05.2014г., неизвестно лице  е извършило кражба на  30л. трансформаторно масло от трафопост в землището на с. Хубавене. След ОИМ и ПСД е установено, че извършител на кражбата е лицето Т.М./22г./ от гр. Роман.
Около 02.00ч. в с.Борован, полицейски патрул спрял за проверка лек автомобил „Опел”, в който пътували трима мъже от село Борован. При поискване на документите им, един  от мъжете започнал да отправя обиди и заплахи, и да псува служителите. След полицейско разпореждане да слезе от автомобила, същото лице нанесло удар в лицето на един от полицейските служители и продължило  с обидните нападки. В същото време  от задна врата на автомобила слязъл друг мъж, който  нанесъл удар в корема на втория полицейски служител.  Образувано  е досъдебно производство по чл.131 ал.2 от НК.

  Регионален говорител на МВР:

Красимир Василев

Керванът на автомоделистите тръгва от Сливница



В събота и в неделя в гр.Сливница стартира държавния шампионат по автомоделизъм. Надпреварата е за радиоуправляеми модели с електродвигател, като до днес са заявени 35 участници от 9 клуба в страната. Състезателите ще мерят сили в шест класа модели. В отбора на Враца са включени Николай, Атанас и Александър Георгиеви, Емил Давидов, Виктор Робев, както и двама дебютанти близнаци от гр.Вършец Aлександър и Мирослав Димитрови, които тази година ще карат за врачанския клуб. Миналогодишния шампион в кралския клас електроформула Марио Вутов ще защищава титлата си от отбора на АЕЦ Козлодуй.
Огнян Филипов

Изпълняват химна на Европа в центъра на Враца



         Община Враца и тази година ще отбележи Деня на Европа. На 9 май точно в 12 ч. пред сградата на общинска администрация ще прозвучи химна на Европа. Да го изпълнят са поканени врачанската симфониета и хорът към СОУ „Отец Паисий”. Отбелязването на празника по този начин се прави за трета поредна година.

Изпълняват химна на Европа в центъра на Враца



         Община Враца и тази година ще отбележи Деня на Европа. На 9 май точно в 12 ч. пред сградата на общинска администрация ще прозвучи химна на Европа. Да го изпълнят са поканени врачанската симфониета и хорът към СОУ „Отец Паисий”. Отбелязването на празника по този начин се прави за трета поредна година.

Изпълняват химна на Европа в центъра на Враца



         Община Враца и тази година ще отбележи Деня на Европа. На 9 май точно в 12 ч. пред сградата на общинска администрация ще прозвучи химна на Европа. Да го изпълнят са поканени врачанската симфониета и хорът към СОУ „Отец Паисий”. Отбелязването на празника по този начин се прави за трета поредна година.

Община Враца започва основен ремонт на бившия кооперативен пазар


         Основен ремонт ще бъде направен на пазара, намиращ се на ул. „Ген. Леонов” във Враца. Община Враца вече е стартирала обществената поръчка за избор на изпълнител на строително-монтажните дейности. Оферти от фирмите ще се събират до 12 май. За проекта в общинския бюджет са заделени 261 667 лева без ДДС. Предвижда се цялостно премоделиране на площадката, като се запазват двете й нива. Връзката между тях ще става със стъпала и специално изградена рампа за инвалиди. Над двете пространства на площадката ще бъдат монтирани модерни слънцезащитни съоръжения, които ще покриват поставените нови маси. Ще се извърши ремонт на съществуващите масивни павилиони, включително на хидроизолацията на покривите. Водоотвеждането ще се осъществи по система от олуци и водостоци. Ще бъде изпълнена нова канализационна система на площадката. Над линията на движение на клиентите ще бъдат разположени осветителни тела. Ще се изградят цветарници и ще се монтират пейки. Предвиден е цялостен ремонт на тоалетната и обновяване на оградата на пазара. По проект предстои преасфалтирането на подходите към ул. „Ген. Леонов” и ул. „Проф. Д. Йоцов” и на паркинга към пазара, и възстановяване на тротоарните настилки към подхода от ул. „Проф. Д. Йоцов”.

         „Този пазар от години се нуждае от основен ремонт. През миналата година направихме технически проект и предвидихме необходимите средства в бюджета за тази година. Врачани заслужават една съвременна и красива пазарна площадка, близо до центъра на града” – коментира кметът инж. Николай Иванов.

Враца ще участва в туристическата борса „Зелени дни”



         Община Враца ще участва в поредното издание на туристическата борса „Зелени дни”, която ще се проведе от 10 до 13 май в София. Павилионите на участниците ще бъдат разположени на площада пред паметника на Съветската армия. Представянето на Враца ще е съвместно с общините Мездра, Роман и Вършец. В борсата ще се включат също дирекцията на ПП „Врачански балкан”, Велоклуб „Герак”, Атракционен парк „Приказката” и Театрална група „ТЕМП”. В официалната програма, на 10 май от 12 ч., ще бъде показана артистичната реконструкция „Хляб от Бога”. На 12 май от 13 ч. експертите от дирекцията на ПП „Врачански балкан” ще представят работилница „Светът на прилепите”.
         На врачанския щанд гостите ще получат богата информация за природните забележителности и културно-историческите обекти в региона, за фестивалите, които организира Община Враца и за седем туристически пакета с различна продължителност. Пакетите, както и цялостното участие в изложението, са финансирани по проекта „Враца – врата към древността”.

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

сряда, 7 май 2014 г.

Крими хроника

На 07.05.2014г., в 04.25ч. в гр.Враца е спрян за проверка лек автомобил „Мерцедес”  управляван от В.В./18г./ от гр.Враца. Пробата за алкохол на водача е положителна- 1,25 промила.

На 06.05.14г.  в УП-Борован се е явил жител на същото село, който заявил, че  е открадната метална оградна порта от  необитаем дом негова собственост. След ОИМ и ПСД е установено, че извършител на кражбата е лицето С.М./17г./ от с.Борован.

         На 06.05.14г., в 20.10ч. в гр.Б.Слатина е спрян за проверка лек автомобил „Тойота” управляван от Г.С./34г./  от гр.Б.Слатина. Установено  е,  че водача е неправоспособен и шофира след употреба на алкохол-  1,97 промила.

         На 06.05.14г., в РУП-Б.Слатина е получен сигнал за скандал в с.Малорад, по време на който  е счупено предно стъкло лек автомобил  „Ауди”. След бързи ОИМ е установено, че извършител на деянието е лицето Д.П./17г./ от същото село.

От 21.30 часа на 05.05.2014г., до 06.00 ч. на 06.05.14г. на територията на  РУП- Бяла Слатина е  проведена  СПО с цел  опазване на общественият ред  и противодействие на престъпността в малките населени места.  Проверени са  17  МПС и 37  лица. Констатирани са 2 нарушения  на ЗДв 
На 06.05.2014г., от 10.00ч.  до 17.00 ч. на територията на  РУП -Б. Слатина е  проведена СПО относно намаляване на аварийността по пътищата през празнични  и почивни дни, и с цел подобряване на безопасността на движението. Проверени са 21 МПС и 22 лица .
Констатирани са 9 нарушения.Съставени са 2 акта и 1 фиш по ЗДвП.
         На 07.05.2014г., в 00.03ч. по време на СПО  в с.Зверино е спрян за проверка лек автомобил „Рено”,  управляван от И.Ц./25г./ от гр.Враца. Установено  е, че водача е неправоспособен и шофира след употреба на алкохол- 1,27 промила.
На 06.05.14г., около20.55ч. на  гл.път Е-79, разклон за с.Моравица, катастрофират: лек автомобил „Мазда” управляван от Р.Т./24г./ от с.Моравица  и автобус ”Сетра”, управляван от П.П./27г./ от гр.Враца.
Причини-отнемане на предимство на нерегулирано кръстовище от страна на водача на лекия автомобил.   Водачите са изпробвани за употреба на алкохол, пробата на водача Р.Т. е положителна-  0,75 промила.
 За времето от 09.00 ч.  на 06.05.2014 год. до 08.00ч. на 07.05.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена  СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са  9 питейни заведения, 24 МПС, 31  лица, 2 пункта за изкупуване на метали. Констатирани са 7 нарушения на ЗДвП  и КЗ.
         За времето от 22.00 часа на 28.04.2014 г. до 17.00 часа на 06.05.2014г., на територията на РУП-Роман е проведена СПО с цел противодействие на престъпността.Проверени са 38 МПС и   112 лица. Констатирани са 28 нарушения, за които са съставени, 2 акта по ЗБЛД, 16  фиша и 10 акта по ЗДвП .
На 06.05.2014г., около 12:40ч. в гр.Криводол катастрофират: лек автомобил ”Опел Корса” управляван от В.М./31г./ от гр.Враца; лек автомобил ”Форд Фокус” управляван от Н.Н./19-годишна/ от гр. Враца.
Причина за катастрофата-  навлизане в лентата за насрещно движение от водача В.М.  Водачите са изпробвани за употреба на алкохол, пробата на водача В.М. е положителна-  1,85 промила.  Няма пострадали.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

Правят дарителска кампания за изграждането на паметник



         На 9 май в 13 ч. в малката зала на Регионалния исторически музей Община Враца и инициативен комитет организират благотворителен коктейл. Събитието е за набирането на средства за построяването на мемориал на загиналите врачани във Втората световна война 1941 - 1945 г. и жертвите на бомбандировката над Враца на 24 януари 1944 г. За участие в благородното начинание са изпратени покани до институции и фирми.
         Каним всички врачани, които желаят да заявят своята съпричастност, да се присъединят към дарителската кампания.


ОБЩИНА ВРАЦА ОРГАНИЗИРА КРЪГЛА МАСА ПО ПРОЕКТ "MMWD – ДА НАКАРАМЕ МИГРАЦИЯТА ДА РАБОТИ ЗА РАЗВИТИЕ"



Екипът по проект "MMWD – Да накараме миграцията да работи за развитие", ръководен от Иван Жеков – Секретар на Община Враца, организира провеждане на кръгла маса на тема „Международната миграция – предизвикателства и управление". Тя се проведе в изпълнение на Работен пакет 5: „Изграждане на капацитет на публичните администрации и други заинтересовани страни от Югоизточна Европа да използват сценариите за политики в тяхното планиране и програмиране”.нейната основна цел е да се ​​повиши съзнанието в държавната администрация, в неправителствените организации и изследователските институции за настоящия ден и бъдещото значение на международната миграция, да се обяснят и обсъдят процесите на имиграцията и емиграцията, да се постигне познание за разнообразието от политики, подходящи за управление на международната миграция и да се насърчи дискусията в търсенето на най-добрите местни политики, свързани с международната миграция.
В кръглата маса освен представители на Община Враца, участие взеха ръководни кадри и експерти от Областна администрация, Група "Миграция" на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, Териториално статистическо бюро, Търговско-промишлена палата  – Враца, Регионален инспекторат по образованието, Регионална дирекция "Социално подпомагане", Дирекция "Социално подомагане" - Враца, Дневен център за деца и възрастни с увреждания "Зорница", Дирекция "Бюро по труда" – Враца и  РС на КНСБ. В дискусията за възможните политики за управление на миграционните процеси се включи и Христина Христова – Министър на труда и социалната политика мандат 17 юли 2003-17 август 2005 г. и депутат в 40-то Народно събрание.
Представители на екипа по проект MMWD запознаха участниците в курса с целите и очакваните резултати от изпълнението на проектните дейности, предизвикателствата, породени от международната миграция и  разработените по проекта  демографски прогнози за община Враца до 2020 г. Гл. ас. д-р Екатерина Маркова от Института за изследване на обществата и знанието към БАН представи методите за изграждане на сценарии за политики, отразяващи националните и регионалните / местни тенденции в човешкия капитал, пазара на труда и социалните потребности и съществуващите проблеми, свързани с проучване на данните, необходими за прогнози и за създаването на политики в рамките на проекта. Доц. д-р Александър Цветков и Ирина Мутафчийска от ДЗЗД “РЕГИОСТАТ - ЕСТАТ” представиха изготвените по проекта сценарии за политики, основаващи се на демографските прогнози за община Враца до 2020 г. Кръглата маса завърши с дискусия за възможностите за управление на процесите, породени от международната миграция в областта на човешкия капитал, пазара на труда и социалните потребности. В специално разработени въпросници всички участници отразиха своето мнение за спецификата на миграционните процеси в нашия регион. Предстои обобщаване на изразените мнения, което ще бъде предоставено за сравнителен анализ на Факултета по обществени науки, Словения, отговорен партньор за Работен пакет 5: „Изграждане на капацитет на публичните администрации и други заинтересовани страни от Югоизточна Европа да използват сценариите за политики в тяхното планиране и програмиране”.

Този документ е създаден в рамките на проект „MMWD - Да накараме миграцията да работи за развитие – политики и инструменти за стратегическо планиране в регионите и населените места в Югоизточна Европа”, който се осъществява с финансовата подкрепа на МРРБ и Оперативна програма за транснационално сътрудничество “Югоизточна Европа” 2007-2013 г. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Враца. Тя не отразява непременно становището на Европейския съюз. Европейската комисия не носи отговорност за каквато и да е употреба, която може да се направи с информацията, съдържаща се в него.