Бисквитки

събота, 17 май 2014 г.

157 ученици се включиха в лекоатлетическа щафета


Ученици от всички врачански училища и техни приятели от училищата в селата Паволче и Баница се включиха в днешната шафета по повод Деня на българския спорт. Трасето от паметника, известен като „Лъвчето”, до площада пред сградата на община Враца пробягаха 157 деца на възраст от 3 до 12 клас. Отборите бяха разделени в три възрастови групи – 3 – 4 клас, 5 – 8 клас и 9 – 12 клас. При най-малките първи се класираха момчетата и момичетата от НУ „Св. Софроний Врачански”. Втори станаха децата от СОУ „Н. Войводов”, а трети – ОУ „Хр. Ботев” – с. Баница. При по-големите призовото място бе за ПМГ „Акад. Иван Ценов”, втори бяха СУ „Св. Климент Охридски”, а трети – ЕГ „Йоан Екзарх”. В третата възрастова група най-бърз беше тимът на СУ „Св. Климент Охридски”. На почетното второ място застанаха тийнейджърите от ПМГ „Акад. Иван Ценов”, а на третото – СОУ „Хр. Ботев”. За най-добрите имаше медали, купи и предметни награди. Класираните до шесто място получиха флагчета и футболни топки.
Над 200 деца участваха в скачането на въже и въртенето на обръч, с които днес бе отбелязан Международният ден на предизвикателството. Техните усилия също бяха възнаградени
И двете спортни прояви бяха организирани от Община Враца.


 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


петък, 16 май 2014 г.

Крими хроника



 На 15.05.2014г., около 01.00 часа, по време на специализирана полицейска проверка по линия „Грабежи”,  в гр. Враца е задържано лицето К.И./31г./ от гр.Враца,  криминално проявено за грабеж и кражби.
След ОИМ и ПСД / разпознаване и разпит на свидетел /  К.И.  е уличен като  извършител на следните престъпления:
1.     На 12.05.2014 г., около  20.30ч., К.И.  разбил дървена входна врата на къщата на 83-годишна жена от гр. Враца и направил опит за грабеж на пари. 
2.     На 12.05.2014 г., в 23.05ч., К.И. проникнал през неукрепен прозорец в къща в гр. Враца, в която живее 80-годишен мъж. Чрез сила и удари върху  възрастния мъж, К.И. направил опит за грабеж на пари.
               И по двата случая са образувани досъдебни производства. К.И. е задържан.
На 15.05.14г., в РУП-Враца е получено съобщение, че за времето от 21.00ч. на 14.05.14г. до 07.45ч. на 15.05.14г., неизвестно лице противозаконно отнело е отнело  багер, който бил  паркиран на неохраняем паркинг на гл.път Е-79 край село Бели извор. Образувано  е досъдебно производство.
В магазин в гр. Бяла Слатина са намерени  и иззети цигари без български акцизен бандерол. 
В град Бяла Слатина, при претърсване на необитаема къща, полицейските служители са намерили иззели  390 кутии с цигари и 7 плика с тютюн с общо тегло 8.790  кг. Образувано  е досъдебно производство.
На 14.05.2014г. от 21.30ч.  до 06.00 ч. на 15.05.14г., на територията на  РУП –Б. Слатина е  проведена  СПО  за опазване на общественият ред  и противодействие на престъпността в малките населени места.  Проверени са  16  МПС и   32 лица .Констатирани са 3 нарушения, които са санкционирани с 3 акта по  ЗБЛД. 
На  15.05.2014г., служители на РУП-Козлодуй са извършили проверка на  павилион  за  продажба на  хранителни стоки   в с. Гложене.  Намерени  и иззети са цигари  и нарязан тютюн, без български акцизен бандерол.
В УП-Мизия е получено съобщение от жител на гр. Мизия, който е заявил, че за периода - неустановена дата на месец април 2014год. до 15.05.14г., от жилището му  е извършена кражба на 4200лева. След ОИМ е установено, че извършител на деянието е 15-годишно момче от  гр.Мизия.
В приемната на МВР в с.Галово е подадена жалба от жител на същото село, който заявил, че неизвестно лице откраднало от имота му  бутилка  с олио и бутилка с безалкохолна напитка. След  ОИМ и ПСД е установено, че извършител на кражбата е лицето С.Ц./53г./ от същото село.
За времето от 09.00 ч.  на 15.05.2014 год. до 08.00ч. на 16.05.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са  5 питейни заведения, 7 МПС, 15 лица, 2 пункта за изкупуване на метали. Констатирани са 2  нарушения  на ЗДвП. 
На 15.05.2014г., около 11,40ч. на гл.път Е-79 катастрофират:  лек автомобил „Форд”, управляван от В.А./71г./ от с.Лютиброд и  товарен автомобил (ТИР) „Волво”,  управляван от Й.П./38г./  от гр.Враца. 
Ранен е водача В.А., който е настанен в МБАЛ-Враца. Пробите за алкохол на двамата водачи  са отрицателни.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

Кмет: Строителите незабавно да ремонтират пропадналите участъци по водния цикъл



            Кметът на Враца разпореди на строителите, ангажирани в проекта за водния цикъл, да започнат незабавно и ежедневно подсипване на изпълените участъци, по които все още не е положена асфалтова настилка. На много места в града, вследствие на поройните дъждове от последните дни, са се образували пропадания в трошено-каменната засипка. Експерти от Звеното за изпълнение на проекта за водния цикъл направиха проверки и констатираха местата, които трябва да бъдат подсипани с допълнителни количества инертен материал. Всички участъци са описани подробно в писма, които днес ще пристигнат при изпълнителите на водния цикъл. Пропадналите участъци трябва да бъдат ремонтирани незабавно. Строителите ежедневно ще подават в Звеното за изпълнение на проекта обратна информация за извършените ремонтни дейности.

четвъртък, 15 май 2014 г.

Провеждат лекоатлетическа щафета във Враца


           
            На 16 май във Враца ще се проведе традиционната лекоатлетическа щафета, посветена на Деня на българския спорт. Инициатор е Община Враца, а партньори са Регионалният инспекторат по образованието и СУ „Св. Климент Охридски”. Очаква се в надпреварата да вземат участие ученици от всички училища от общината, които ще бъдат разделени в три възрастови групи – 3 – 4 клас, 5 – 8 клас и 9 – 12 клас. Тази година стартът на щафетата ще бъде даден в 9.30 ч. при паметника, известен като „Лъвчето”, срещу старата жп гара. Трасето ще преминава през площад „Св. Софроний Врачански” към светофарите на бул. „Мито Орозов”, площад „Руски”, по ул. „Христо Ботев” в посока съдебната палата. Финалът, по традиция, ще е пред сградата на Община Враца. За най-добрите са осигурени купи, медали, флагчета и предметни награди.
         В петък ще бъде отбелязан и Международният ден на предизвикателството. Всички желаещи ще могат да се включат в инициативите, които ще са игра с обръч, скачане на въже,  лицеви опори и други. Центровете по различните спортове ще са пред сградата на общинска администрация. Всички участници в спортните начинания ще получат поощрения.


 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


Крими хроника


          На 14.05.2014г., служители на „Пътна полиция”-Враца проведоха специализирана проверка по метода „Широкобхватен пътен контрол”. Проверени са 125 MПС. Констатирани са следните нарушения:
-без предпазен колан са шофирали 9 водачи  
-нередовни документи- 6 водачи
-без винетна такса- 5
-технически неизправни МПС- 3
-МПС спряно от движение- 1
-без включени светлини- 3 
-неспазване на пътен знак-1.
Съставени са 6 акта по ЗДвП., други актове и фишове- 8, МПС спрени от движение-5, По време на проверките присъстваха  представители на сдружение „Отворена младеж”, което е част от съвместната кампания с МВР  на тема „Шофирай отговорно и толерантно – 2014г.  
След ОИМ за кражба на хранителни продукти, захарни изделия, алкохолни напитки, мобилен телефон и сумата от сто лева, всичко на стойност 600лева, извършена за времето от месец март до 08.05.21014г., от кафене в село Девене  е установено, че извършители на деянието са криминално проявените за кражби лица: А.К./18г./; Т.К./14г./; Н.К./14г./, и тримата от село Три кладенци.
След ОИМ за разбит автомат за кафе, от който  е извършена кражба на 60 лева е установено, че извършители са лицата: В.Р./19г./ и М.Р./19г./ от гр.Враца. Деянието  е извършено на 06.04.2014г. в гр. Враца.
На 15.05.2014г.,  около 00.30ч. от  тел.112 е получено съобщение,  неизвестно лице направило опит да проникне  в избено помещение на къща  в гр.Враца, но след като било задействано алармено устройство, лицето избягало. След бързи ОИМ е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното за кражби и грабеж лице К.И./31г./ от гр.Враца.
В  02.50ч. в гр.Враца е спрян за проверка  лек автомобил „Пежо”, управляван от Ц.Ц./37г./  от гр.Враца. Пробата за алкохол на водача  е положителна- 0,65 промила.
На 14.05.2014г., за времето от 14.00ч. до 20.00чг на територията на с.Паволче,с.Челопек с.Згориград, с.Лиляче,с.Бели извор и с.Власатица е проведена специализирана полицейска операция.Констатирани нарушения – няма 
От 22.30ч. до 02.30ч. на 15.05.14г., на територията на гр.Враца е проведена специализирана полицейска операция  за превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Проверени са 25  лица и 11 питейни заведения.  Констатираните нарушения са санкционирани  с 3 акта по КЗ, 1 акт и 1  фиш по Наредба на Община-Враца.
В 23.00ч. в гр. Козлодуй е спрян за проверка  лек автомобил “Фолксваген”, управляван от Н.М./43-годишна/  от гр.София. Пробата за алкохол е положителна- 0,55 промила.
За времето от 09.00ч.  на 14.05.2014 год. до 08.00ч. на 15.05.2014г.,  на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са  5 питейни заведения, 10 лица, 2 пункта за изкупуване на метали.  Констатирани са 3 нарушения на  ЗДвП.

  Регионален говорител на МВР:
   Красимир Василев

                                                                          

сряда, 14 май 2014 г.

Още една награда за Враца



            Враца получи грамота за активното си участие в пет последователни години в изложението „Зелени дни”. Фестивалът се проведе в София от 10 до 13 май и бе организиран от Българската асоциация за алтернативен туризъм. На врачанския щанд, в който Общината участва съвместно с дирекцията на ПП „Врачански балкан”, вело клуб „Герак”, АП „Приказката” и общините Роман, Мездра и Вършец, беше представена интересна програма. Гостите се запознаха с изработването и опитаха хляб от лимец по възстановка на ТГ „ТЕМП”, участваха в работилницата „Светът на прилепите” на дирекцията на ПП „Врачански балкан” и имаха възможността да опитат пивкото вино на избата в с. Типченица. Представени бяха възможностите за планински, културен, еко, селски и алтернативен туризъм в региона. Врачанското участие бе финансирано изцяло по проекта „Враца – врата към древността”.

  Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника



На 13.05.2014г, на територията на РУП Мездра е проведе СПО с цел превенция, пресичане, разкриване и документиране на закононарушения при производството, употребата, складирането, движението и обезпечаването на стоките подлежащи на облагане с акциз посочени в чл.2 от ЗАДС и чл.25 от Закона за тютюна и тютюневите изделия. Проверката е извършена от служители на Митница-Лом и полицейски служители.
В апартамент в гр. Мездра са намерени 4 кг. нарязан тютюн без български акцизен бандерол  и 160  къса цигари.
На 13.05.2014г.,  в 23.15ч. в с.Моравица е спрян за проверка лек автомобил ”Рено” без регистрационни табели, управляван от Д.Н./36г./ от с.Моравица. Водачът е шофирал без свидетелство за управление на МПС. Пробата за алкохол  е положителна- 3,91 промила.
         На 27.04.14г.,  в УП Криводол е постъпил сигнал, че от детската градина в село Галатин, неизвестни лица са разбили входната врата  и откраднали  детски играчки. След ОИМ е установено, че извършители на престъплението две лица на възраст 10г. и 11г.
         На 01.05.14г., от тел.112 е получено съобщение, че неизвестно лице е разбило стъклото на лек автомобил „Опел”, паркиран  в ж.к. Дъбника”-Враца.  След ОИМ е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното за грабеж и кражба лице М.М./38г./ от гр.Враца.
В хода на разследването  е установено, че същото лице, на 01.05.2014г., на паркинг в ж.к.Дъбника”  е счупило задно панорамно стъкло на лек автомобил „Рено”.
На 13.05.2014г., в 18.05ч. в гр.Враца е спрян за проверка  лек автомобил „Опел Зафира”,  управляван от Б.А./56г./ от гр.Враца. Установено е, че водача  е употребил алкохол- 1,46 промила.
В 19.06ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение собственик на кафене  в гр. Враца, който  е заявил, че 18.30ч. клиент на заведението му  е нанесъл юмручни удари и му избил три зъба.  След ОИМ е установено, че извършител на деянието е лицето Б.А./42г./ от с.Бели извор.
На 13.05.14г.  е получен сигнал, че в село  Комарево, неизвестно лице е изцапало с кал, домати  и фекалии стената на частен дом. След ОИМ е установено, че извършители на деянието са две  непълнолетни лица от същото село.
След ОИМ за кражба на две метални решетки от сграда  в индустриалната зона на гр. Козлодуй, извършена на 11-12.05.2014г. е установено, че извършител  е лицето С.И./40г./ от гр. Козлодуй, криминално проявен.
За времето от 09.00 ч.  на 13.05.2014 год. до 08.00ч. на 14.05.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са   4 питейни заведения, 10 МПС, 23 лица, 2 пункта за изкупуване на метали.  Констатирани са 7 нарушения  на ЗДвП  и ЗБЛД.
На 11.05.2014г., в 22:45 часа в РУП-Роман,  от телефон 112 е получен сигнал за станало ПТП на пътя между с.Курново и с.Боженица, при което е катастрофирал автомобил.  На място е изпратен дежурен патрул, който не е  установили катастрофирал автомобил на посоченото място. След ОИМ и ПСД е установено, че лицето Й.Ц./33г./ от с. Синьо бърдо е подало неверни данни към тел. 112 за помощ и към МВР за злополука.  Работа по случая продължава.
На 13.05.2014г., около 19.30ч. в гр.Враца, лек автомобил ”Форд” управляван от Д.В./18г./ ат гр. Враца блъснал на пешеходна пътека 14-годишно момиче и напуснал мястото на мястото  без да уведоми органите на Пътна полиция. Детето  е с охлузни рани. Водачът  е открит, съставен му  е акт по ЗДвП.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев