Бисквитки

петък, 6 юни 2014 г.

Пазарджик бе златен за автомоделистите

30 състезатели от 7 отбора в страната взеха участие в Републиканското първенство по автомоделизъм  за ученици. Мероприятието бе заключителен етап от Националните ученически игри 2014 г. Отлично се представи отборът на СТМК Враца с треньор Огнян Филипов и механик Кристиян Крумов, които се завърнаха с 4 златни и три сребърни медали, а и за пореден път спечелиха категорично първото място в отборното класиране. Боби Иванов спечели два златни медала в класовете „електроформула” и „електроформула със сток мотор”, завоюва и второ място в клас „фигурен”. Александър Димитров е първи в клас „Фигурен” и втори в клас „електроформула”. Ванина Крумова триумфира в клас „Автомодел с електродвигател”, а Мирослав Димитров завърши на второ място в клас „електроформула със сток мотор”.

РИОСВ – Враца отбеляза Световния ден на околната среда с изложба - търг



РИОСВ – Враца отбеляза Световния ден на околната среда с изложба – търг с над  50 рисунки на ученици и деца от детски градини от инициативи на екоинспекцията и ДПП “Врачански Балкан”. Събитието премина под мотото “Купи картина, спаси природата”. Празникът беше организиран от РИОСВ – Враца, съвместно с Природозащитен център Натура към ДПП ”Врачански балкан” и Клуб “Приятели на природен парк “Врачански Балкан”. В инициативата се включиха зам. - областния управител Иван Даков, кметът на община Враца инж. Николай Иванов, директори на институции в областния град, представители на бизнеса и образованието, граждани и гости на града.
След разпродажбата на рисунките бяха събрани 1280 лева. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на фиданки и засаждането им по време на Седмицата на мобилността през септември. Две от фирмите, участвали в търга, заявиха готовността си да участват в засаждането и в дейности по опазване на природата в региона.



Крими хроника


   На 04.06.2014г., в РУП-Враца е получено съобщение, че на същата дата, в района на село Бели извор, неизвестни лица са отнели чрез сила машина за балиране, прикачена към комбайн.  След ОИМ и ПСД е установено, че извършители на деянието са лицата: М.Г./60г./ от гр.Левски, В.А./48г./ от гр.Левски,   М.К./46г./ от с.Козар Белене,  В.В./59г./ от гр. Левски,  Б.Б./60г./ от гр. Левски. Работата по случая продължава.
На 05.06.2014г.,  в  01.20ч. край гр.Враца е спрян за проверка автомобил “Ленд Ровър”, управляван от  Д.Г./24г./ гр.Враца. Пробата за алкохол на водача  е положителна- 0,65 промила. 
След ОИМ за кражба  на златни обеци  от къща в село Алтимир е установено, че извършител е лицето  Б.Б./40г./ от  с.Девенци.
  На 05.06.14г., в  13.35 ч. в с.Борован,   мотоциклетист, който управлявал без предпазна каска не спрял на подадения сигнал от полицейски служители и направил опит да се укрие. Установено е, че водача И.М./17г./ от село Бутан е неправоспособен.
         На 04.06.2014г., от 21.30ч.  до 06.00 ч. на 05.06.14г. на територията на  РУП –Б. Слатина е  проведена СПО за опазване на общественият ред  и противодействие на престъпността в малките и отдалечените населени места.  Проверени са 11  МПС и 15 лица .         Съставени са   2 акта по ЗДвП,1 акт по КЗ, 1 акт по ЗБЛД.
На 05.06.2014г., за времето от 13.00 до 16.00ч. на територията на РУП-Враца бе проведена специализирана операция по метода „Широкообхватен пътен контрол”.  Проверени са 185  МПС. Установени са 31 нарушения:  без винетка – 5,  технически неизправен – 4, нередовни документи – 4, без обезопасителен колан – 5,   без ЗГО – 2,  без включени светлини през деня – 11.

         На  26.03.2014 г., около 18,00 ч. в РУП -Мездра е получен сигнал за ПТП на кръстовище  в гр.Мездра. Товарен автомобил с неизвестен водач отнел предимство и блъснал лек автомобил ”Опел”,  след което напуснал мястото на катастрофата. След ОИМ е установено, че товарния автомобил е бил управляван от лицето  К.Д./67г./ - неправоспособен водач от с.Гигинци.
По време на специализирана полицейска операция „TISPOL”, в гр. Козлодуй е спрян за проверка товарен автомобил „Ивеко”, управляван от Т.Т./62г../  от гр.Кнежа. Пробата за алкохол на водача  е положителна-  2,06 промила.
За времето от 20.00ч. на 02.06.2014г. до 10.00ч. на 05.06.2014г., от фургон  ползван за складово помещение в село Остров,  неизвестни лица са извършили кражба на хранителни продукти и алкохолни напитки на обща стойност 100лв. След ОИМ и ПСД е установено, че кражбата  е извършена от две непълнолетни лица от  с.Остров.
За времето от 09.00 ч.  на 04.06.2014 год. до 08.00ч. на 05.06.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са 4 питейни заведения, 17 МПС, 21  лица, два пункта за изкупуване на метали, една заложна къща.  Констатирани  са 3 нарушения на ЗДвП.
За времето от 08.00ч. на 03.06.2014г. до 08.00ч. на 05.06.2014г., на територията на РУП-Роман е проведена специализирана полицейска операция с цел: Противодействие на трафика на крадени и придобити по измамен начин автомобили, инкриминирана строителна и селскостопанска техника, придобити чрез лизингови и застрахователни измами, клонирани МПС, както и противозаконно отнети МПС с цел последващата им продажба. Проверени са 29  лица, 21  МПС и селскостопанска техника. Констатирани са 6  нарушения.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

четвъртък, 5 юни 2014 г.

ОБЩИНА ВРАЦА ПРОВЕДЕ ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА Проект на Общински план за развитие 2014 - 2020

ОБЩИНА ВРАЦА
Община Враца проведе обществено обсъждане на разработения проект на Общински план за развитие 2014-2020 г. В него взеха участие представители на общинска администрация, неправителствени организации, фирми и медии. Стратегическият документ беше предварително публикуван на официалния сайт на община Враца. В началото на обсъждането бяха представени  анализ на икономическото и социалното развитие на общината, целите и приоритетите за развитие за периода 2014-2020 г., програма за реализация на общинския план за развитие и индикаторите за наблюдението и оценката на плана. Съгласно проекта на Общински план за развитие 2014-2020 г. визията за развитие през следващия програмен период е община Враца да се развива като основен център за растеж в рамките на Северозападния район, като се създадат необходимите адекватни условия за устойчиво развитие на общинската територия, намаляване на различията между населените места в общината и ефективно усвояване и капитализиране на местните ресурси, потенциали и сравнителни предимства. На тази основа ще се търси постигането на осезаем приобщаващ растеж, повишаване на  инвестиционна атрактивност на общината, като същевременно ще се създадат по-добри условия за живот и бизнес на местната общност. По време на обсъждането участниците изразиха коментари и предложения, свързани с приоритетите за развитие на общината, използването на резултати от реализирани проекти, определените индикатори за наблюдение и оценка на плана. Направените препоръки ще бъдат отразени в окончателния вариант на общинския план.
Проектът на Общински план за развитие на община Враца 2014-2020 г. е разработен в изпълнение на проект “Устойчиви и ефективни общински политики” съгласно подписан договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ №13-13-83/30.10.2013 год., който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма ”Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.


Правят промяна в алтернативния маршрут на обществения транспорт във Враца


От 6 до 14 юни ще бъде променен маршрутът на алтернативния обществен транспорт във Враца. Причината е изпълнение на строително-ремонтни дейности в района на кръстовището на булевардите „Демокрация” и „Екзарх Йосиф” и затварянето на движението в този участък. От бул. „Васил Кънчов” (при Автогара във Враца) вместо по бул. „Екзарх Йосиф”, маршрутът ще продължи по бул. „Васил Кънчов”, след това по ул. „Козлодуйски бряг” до площад „Васил Левски”, после движението на алтернативния транспорт ще премине вляво по ул. „Ген. Леонов” и ще се включи в бул. „Втори юни”. Ще бъдат обособени временни спирки в района на Езикова гимназия „Йоан Екзарх”, на бившето „Експресо” (кръстовището на бул. „Демокрация” и ул. „Козлодуйски бряг”) и на площад „Васил Левски”. За настъпилата промяна ще бъдат изготвени информационнни табели, които ще се монтират на новообособените временни спирки, както и на площад „Св. Софроний Врачански” и на обръщалото в жк „Медковец”.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


“Пръски от извора”

VI Регионален фоклорен събор
“Пръски от извора” и Кулинарен фестивал
„Вкусна България’
6 юни 2014 г.
Под Егидата на Кмета на община Враца


Организатори на събитието са Община Враца, Регионален инспекторат по образованието – Враца, Младежки дом – Враца и Център за работа с деца – Враца.
Целта на фолклорния събор е да се даде шанс за изява на най – добрите детски и младежки постижения в областта на българския фолклор /песни, танци, инструментални изпълнения, сценично представяне на обреди и обичаи/.
В шестото издание на Събора ще участват над 300 деца и младежи от селата Софрониево, Бутан, Селановци, Зверино,  Крушовица и градовете Козлодуй, Берковица, Враца.
Община Враца подновява провеждането на кулинарния фестивал „Вкусна България”, чието първо издание стартира през 2008 година. Майстори готвачи, представители на читалищата от селата Згориград, Паволче, Челопек и Оходен ще представят кулинарна изложба с ястия и специалитети от местната и регионална традиционна кухня. Със селектирани вина ще се представи и винарската изба „Шато – Типченица”
Организаторите предлагат и различни работилници за изработване на грънчарски съдове, цветни букети, ръчна изработка на сувенири и различни изделия дело на Дома на творчеството „Дух и материя”, „Цвети с приказни букети” и майстори от село Паволче.
За участниците във фолклорния фестивал са предвидени специални грамоти, както и материални награди за читалищата от селата участници.

Официалното откриване на VI Фолклорен събор “Пръски от извора” и кулинарен фестивал „Вкусна България” е в 11:00 ч. в градинката пред “Сувенирна палата” – Враца.

Крими хроника

На 04.06.2014г., на територията на РУП-Враца е проведена СПО за противодействие на трафика на крадени и придобити по измамен начин МПС, ПЗО на МПС и употреба на алкохол и наркотични вещества от водачите на МПС.  Проверени са 17  МПС.Установени са 4 нарушения.
На 03.05.2014г., в 02.45ч. е получено съобщение, че в гр. Враца, ж.к.”Дъбника”, неизвестно лице чрез заплаха  с нож отнело мобилен телефон от 17-годишно момче. След ОИМ и ПСД е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното лице М.П./32г./ от гр.Враца.
На 04.06.2014г. от 22.30ч. до 02.30ч. на 05.06.14г. на територията на гр.Враца е проведена специализирана полицейска операция.  Проверени са 45 лица, 12 МПС, 11  питейни заведения.  Констатирани са 9 нарушения.
От 09.30ч. до 12.30ч., на територията на РУП-Б.Слатина е  проведена проверка по метода „Широкообхватен пътен контрол”.         Проверени са 28 МПС и 42 лица. Констатирани са 10  нарушения, за които са съставени  2  акта по ЗДвП, 2 фиша и 2 акта по ЗБЛД. 
Около 01:00 ч. в РУП-Мездра е получен сигнал за неизвестно лице на тераса на жилищен блок в гр. Мездра. Изпратеният на мястото полицейски патрул  задържал лицето К.Н./24г./ от гр. Мездра. Установено е, че мъжът е извършил кражба на бельо от терасата, както и кражба на бельо от друга тераса.
На територията на РУП Мездра бе проведена СПО по линия „Наркотици”. В двора на къща в с.Долна Кремена, общ.Мездра, са открити засадени 21  растения от рода на конопа с различна височина. При претърсване  в къщата е открита зелена листна маса с тегло около 160 гр. „канабис”. Намерен и иззет е и газов пистолет. По случая в РУП Мездра е образувано досъдебно производство по чл.354в, ал.1 от НК.
По време на същата специализирана операция, в друг частен имот в село Долна Кремена, в двора на имота са открити 3 растения от рода на конопа. Намерена  и иззета  е и суха листна маса- канабис. Образувано  е досъдебно производство по чл.354в, ал.1 от НК.
На 04.06.2014 г.,  в 16,25 ч. в УП Хайредин е получено съобщение,  че за времето от 24.05.2014 г. до 04.06.2014г., неизвестно лице е счупило прозорец и проникнало в къща в в с.Хайредин, след което извършило кражба от същата на: водна помпа „Вида”, CD марка LG, CD марка „Електра”, печка „Елдом”, храсторез марка”RTR”,телевизор „Електра” пералня „Рига”,   6м. кабел. След бързи ОИМ и ПСД е установено, че извършители на престъплението са лицата: М.М./22г./ и Ц.П./21г./ от с.Хайредин. И двете лица са криминално проявено.
За времето от 09.00 ч.  на 04.06.2014 год. до 08.00ч. на 05.06.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са  6 питейни заведения, 13 МПС, 20 лица, два пункта за изкупуване на метали, една заложна къща.  Констатирани са 6 нарушения.
 За времето от 08.00ч. до 20.30ч. на 04.06.2014 год. и от 21.00ч. на 04.06.2014г до 08.00ч. на 05.06.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена  СПО за противодействие на трафика на крадени и придобити по измамен начин автомобили, инкриминирана строителна и селскостопанска техника, както и противозаконно отнети МПС с цел последващата им продажба на части.  Проверени са 13 МПС, 20 лица, 4   автоработилници.  Констатирани са 6 нарушения.
На  04.06.2014г., в гр. Роман е извършена проверка на лицето С.Ч./24г./ от с.Буковлък. Установено е, че С.Ч. предлага за продажба нарязан /насипен/ тютюн без български акцизен бандерол.

   Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


Врачанските полицаи се класираха за финалите



Днес в Банско продължиха футболните срещи от предварителните групи на Републиканското първенство по футбол за служители в МВР.

Футболистите на ОД МВР Враца загубиха с 0:1 срещата с Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и заеха второ място в групата, което ги класира за 1/8 финалите. Преди минути рулетката на жребия ги изправя утре от 9.15 срещу един от фаворитите на турнира ОД МВР Пловдив. Срещата ше се играе в Разлог.
Огнян Филипов

сряда, 4 юни 2014 г.

С постановка и изложба РИОСВ – Враца ще отбележи Световния ден на околната среда

По повод Световния ден на околната среда – 5 юни, РИОСВ – Враца подарява на най-малките жители на община Роман постановка на екологична тема на столичния “Илкова театър“. На 4 юни от 16.00ч. в читалището на града, децата от детските градини и началните класове, както и гостите на град Роман ще имат възможност да разберат защо и как трябва да пазят околната среда от представлението “Нашата улица“. След постановката ще се проведе дискусия, по време на която участниците ще бъдат запознати как да се включат в конкурса „Най-големият малък приятел на животните - BLFA 2014“.

 На 5 юни, от 11.00 ч. в Природозащитен център “Натура” към ДПП “Врачански балкан”, ще бъде открита изложба “Купи картина, спаси природата”. Тя е организирана съвместно с Природозащитен център Натура към ДПП ”Врачански балкан” и Клуб приятели на природен парк “Врачански Балкан”. Изложбата ще бъде подредена от рисунки на ученици и деца от детски градини, участвали в различни мероприятия на РИОСВ – Враца и ДПП “Врачански Балкан”. Ще бъдат изложени 70 рисунки, които ще могат да бъдат закупени. Събраните по време на търга средства ще се използват, за да се купят фиданки, които ще бъдат засадени в Седмицата на мобилността през месец септември, 2014 година.
 Поканени са администрациите на Област Враца и Община Враца, организации и институции активни партньори в опазването на околната среда в региона, бизнес, граждани и гости на града.



Мотото на Световния ден на околната среда през 2014 г. е «Надигни гласа си, не нивото на морето». Призивът тази година е да се признае, че  всички сме изправени пред едни и същи предизвикателства и сме обединени от една обща цел за устойчив живот и благоденствие на тази планета.  2014 година е обявена от ООН за Международна година на малките островни развиващи се страни. Отбелязването тази година призовава хората да надигнат глас в знак на солидарност към гражданите на малките островни държави, тъй като в резултат на климатичните промени и нарастващото ниво на световния океан стават по-уязвими и поставени пред много рискове. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в началото на Международната година на Малките островни развиващи се страни 2014г. заяви: „Планетата Земя е нашият общ остров, нека да обединим силите си, за да го защитим".

Пресцентър РИОСВ - Враца


Крими хроника



На 03.06.2014г. от 22.00ч. до 02.00ч. на 04.06.14г., на територията на гр.Враца и гр.Криводол е проведена специализирана полицейска проверка с цел: Противодействие на трафика на крадени и придобити по измамен начин автомобили, инкриминирана строителна и селскостопанска техника, както и противозаконно отнети МПС с цел последващата им продажба. Проверени са 37  лица; 15  МПС;  селскостопанска и строителна техника.
От 16.00ч.  до 24.00 ч.,  на територията гр.Криводол и селата, Добруша и Градешница е проведено специализирана операция по контрол и разкриване на престъпления от всякакъв вид. Проверени са 7 МПС,  17 лица, 2 питейни заведения.
За времето от 20.00ч. до 02.00ч. служители на РУП-Мездра проведоха специализирана операция по метода „Широкообхватен пътен контрол”. Проверени са  25 МПС. Констатирани са 4 нарушения на ЗДвП.
По време на СПО в гр.Козлодуй, в 22,25 часа   е спрян за проверка лек автомобил „Форд”. Установено е, че водача А.Б./37г./ е неправоспособен и шофира след употреба на алкохол- 2,01 промила.
По време на същата операция, в 00.01ч. в с.Бутан е извършена проверка на  лек автомобил „Форд”, управляван от В.Д./60г./ от с.Бутан. Водачът е неправоспособен и шофирал след употреба на алкохол- 1,04 промила.
 За времето от 09.00 ч.  на 03.06.2014 год. до 08.00ч. на 04.06.2014г. на територията на РУП-Оряхово се проведе СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са  5 питейни заведения, 20 МПС,  31  лица, два пункта за изкупуване на метали, една заложна къща. Констатирани са 4 нарушения. 
На 26.05.2014г.,  в РУП-Враца е постъпил сигнал за кражба на  медно котле, ръчна дрелка /свредел/, алуминиеви тръбички и други вещи и предмети от избено помещение  в жилищен блок в гр. Враца. Кражбата е извършена за времето от 21.05.2014г. до 24.05.2014г., след като неизвестно лице разбило вратата на помещението. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е лицето И.М./28г./ от гр.Враца, криминално проявено и осъждано /кражби/.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев