Бисквитки

петък, 20 юни 2014 г.

Дневен център „Зорница” получи голямо дарение

         Голямо дарение получи днес Дневният център за деца и възрастни с увреждания „Зорница” във Враца. Гражданското дружество „Анелия – Румяна” подари на дневния център микробус и нова сензорна зала. „И двете придобивки ни радват много, защото ще са от полза на всички, които посещават Центъра” – каза директорът на социалното заведение Христина Младенова. Микробусът ще е в помощ на ежедневно придвижване на ползвателите на тази социална услуга. Сензорната зала въздейства върху всички сетива и подпомага развитието на деца с аутизъм, с детска церебрална пареза и с други видове зрителни, слухови и сетивни увреждания. Сред официалните гости на тържеството бяха двете дами от дружеството-дарител Анелия Станасова и Румяна Станоева. „Позволете ми да изразя моята искрена, човешка благодарност за жеста, който правите днес. Изказвам възхищението си от Вас, тъй като благородството изисква преди всичко човек да притежава душевно богатство. Вярвам, че Вашият жест вече е намерил положителен отзвук. Благодаря!” – с тези думи се обърна към тях кметът инж. Николай Иванов. Новите придобивки бяха осветени от свещеник Димитър Митев, който направи и водосвет за здравето на домакините и гостите.
        
 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


БСП – Враца изцяло подкрепя Янаки Стоилов

Ръководството на Областния съвет на БСП – Враца   изцяло подкрепя позицията на народния представител от БСП Янаки Стоилов, както и решението му да подаде оставка като зам.председател на ПГ на  Коалиция за България  .
         Ръководството на Областния съвет на БСП – Враца  категорично се обявява против превръщането на ПГ на Коалиция за България и БСП като заложници на   корпоративни , теснопартийни и лични интереси .

Областен съвет на БСП
                                                        Председател:  
                                                                         инж. Делян Дамяновски 




ОИЦ - ВРАЦА ОТЛИЧИ МЛАДЕЖКИ ПРОЕКТИ


            На 20.06.2014 г. екипът на ОИЦ – Враца награди участниците в националния младежкия конкурс „Да създаваме Заедно европейски проекти“. Основната цел на кампанията бе популяризиране на новите възможности за европейско финансиране през периода 2014-2020 г. и бе насочена към млади хора на възраст между 17 и 21 години – ученици, студенти или безработни. Шест проектни предложения се конкурираха на регионално ниво в Област Враца. На първо място бе отличен проектът „Ателие Перуника“ на Василка Георгиева от с. Паволче, разработен по ОП „Развитие на човешките ресурси“ за стартиране на самостоятелна стопанска дейност за изработка на сувенири. Втора награда взе Деян Монов, ученик от 11 клас на СОУ „Козма Тричков“ за своя проект за социално предприемачество „Боклук за някой – съкровище за друг“. Марио Боев, студент по Софтуерно инженерство в Техническия университет,  взе трета награда със своето проектно предложение „Враца Инвест“ разписан по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ за подобряване на инвестиционния климат в региона. Цветослава Христова, Людмила Петрова и Ваня Йорданова  са останалите участници,  макар  че не бяха сред първите класирани, впечатлиха комисията  с креативните си идеи и предприемчив дух и получиха грамоти за участие и награди от ОИЦ Враца. Електронен четец,  учебни стажове, грамоти за участие са наградите за победителите, те бяха връчени от Заместник-кмет по образование, култура, спорт и туризъм Красимир Богданов и управителят на ОИЦ - Враца Цветана Иванова. „Радвам се, че в нашия регион има толкова инициативни млади хора, които в бъдеще да допринасят за развитието на Област Враца.“ – заяви г-н Богданов.
            Победителят от регионалния кръг ще представя Област Враца на национално ниво на конкурса с останалите 26 проектни предложение от страната.

ОИЦ – Враца е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

В ОД МВР-Враца днес бе представен проекта „Новият полицейски лидер”



Институтът по психология на МВР започна реализацията на проект «Новият полицейски лидер». Днес бе проведена предсеминарна срещи в ОДМВР-Враца.
Проектът бе представен пред служителите от психолог Ирена Ицовска.
В рамките на инициативата  ще бъдат обучени служители на средно управленско ниво,  като целта е подобряване на организационната култура и повишаване на мотивацията на служителите.
Проектът има за цел да модернизира административния капацитет чрез актуализиране и усъвършенстване на познанията, стиловете и практиките на лидерство.  
Друга основна цел е да промени трайно философията на управлението в МВР, чрез комплексни мерки обхващащи най-важните функции в дейността на оперативните ръководители, а именно промяна в отношението и работата с хора; допълнителна квалификация по преки компетентности, касаещи ключови дейности, по които стандартното обучение не дава необходимата подготовка, както и адекватно организиране  на екипи - типична работна ситуация.

Премиера



Драматично-кукленият театър във Враца подготвя премиерата на ново заглавие от репертоара си – това е творбата на Валери Петров „Меко казано”. Този път спектакълът ще е за малки и големи зрители, а първата му среща с публиката е на 26 юни от 17.30 часа. Режисьорът на продукцията Емил Йорданов е убеден, че постановката ще грабне и децата, и техните родители:
 „Това е куклено представление, което е насочено към малки и големи зрители, защото е семейно представление. Децата ще открият важни неща за себе си, но същото се отнася и за техните родители. Така че спектакълът е много добра възможност за цялото семейство да погледа театър, да се забавлява и да се замисли за някои неща.” 
„Меко казано” е творба, която се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Режисьорът Емил Йорданов разчита на сценографията, костюмите и куклите на Димитър Димитров и на музиката, която е дело на Владимир Джамбазов. На сцената пък излизат актьорите Янна Генчева, Емил Пеняшки, Явор Зехиров, Юлия Колова и Капка Пеняшка.
„Меко казано” е класическо произведение на Валери Петров и дори и да не разкрия за какво става въпрос, голяма част от родителите със сигурност познават съдържанието. В центъра на спектакъла е темата за лъжата и бих поканил и малките зрители, и техните родители, защото проблемът е актуален за всички. Залагаме много на музиката в спектакъла, на интересните етюди и персонажи – затова спектакълът е доста атрактивен”
Премиерата на „Меко казано” е на 26 юни (четвъртък )от 17.30 часа в куклена зала.

Крими хроника



В началото на месец септември 2013г., в РУП-Враца е постъпила жалба от собственик на автокъща  в гр. Враца, който  е заявил, че клиент пожелал да закупи товарен автомобил„ПежоJ5” и  под предлог, че иска да го тества преди да го закупи, взел автомобила и не го върнал в автокъщата. След проведените ОИМ е установено, че извършител на деянието е лицето Б.В./35г./ от с. Рогозен, криминално проявено за кражба и измама.
Товарният автомобил е открит в с. Търнава, при жител на селото, който закупил автомобила от Б.В.
На 20.06.14г., в 03.06ч. в гр.Враца е спрян за проверка лек автомобил ”Мазда” , управляван от М.А./38г./ от гр.Враца. Пробата за алкохол на водача е положителна- 0,95 промила.
На 19.06.14 ч., в  15.00ч. в РУП- Бяла Слатина е получен сигнал от 71-годишна жена от същия град, която съобщила, че по телефона получила известие от непознат мъж, който представяйки се за лекар й съобщил, че дъщеря й  е приета  в болница със счупен крак,  а за лечението са необходими 6000 лева. След около половин час пред къщата на възрастната жена дошъл непознат мъж и тя му предала 910 лева.
Образувано  е досъдебно производство.
От 21.30ч. на 18.06.2014г.  до 06.00 ч. на 19.06.14г., на територията на  РУП –Б. Слатина е  проведе специализирана операция  за противодействие на престъпността в малките и отдалечените населени места на територията на ОД МВР-Враца. Констатирани са 7 нарушения. 
 На 19. 06. 2014г., в 20,20 часа в РУП- Мездра  е получен сигнал от 83-годишна жителка на гр. Мездра, която е заявила, че около 15,05часа на  домашният й телефон позвънил непознат мъж, който се представил за лекар. „Лекарят” съобщил на жената, че дъщеря  й е със счупен крак, приета е в болница, а за спешна операция са необходими 1200 лв. Жената събрала 700 лева, сложила ги  в портмоне, а него изхвърлила от терасата си на непознат мъж, който чакал под терасата. Образувано  е досъдебно производство.
За времето от 09.00 ч.  на 19.06.2014 год. до 08.00ч. на 20.06.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са  5 питейни заведения, 11 МПС, 20  лица, два пункта за изкупуване на метали, една заложна къща. Констатирани са 2 нарушения.

                         Регионален говорител на МВР:
          Красимир Василев
                                                                         

Кметът връчи златни медали на зрелостници от ПМГ „Акад. Иван Ценов”


            С предаване и приемане на знамето на училището и с националния химн започна днес тържеството по повод дипломирането на зрелостниците на Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Ценов” във Враца. Тази година в гимназията своето средно образование завършват 190 ученици, като от тях 118 са с отличен успех. Кметът на Враца инж. Николай Иванов връчи два златни медала на дипломиралите се с пълно отличие и плакети на лауреатите на национални олимпиади и състезания. „За мен е чест да съм с вас в този значим момент във вашия живот. Пожелавам ви здраве, сили и успешна кандидатстудентска кампания. Сега за вас започват най-хубавите години и съм сигурен, че ще сте от хората, които постигат своите мечти. Успешен старт в живота!” – пожела на зрелостниците кметът на Враца. Инж. Николай Иванов даде и специалната награда на училището – призът „Учител на годината”. Негов лауреат е Величка Младенова – преподавател по биология и здравно образование. С особена гордост училището награди и ученика Радослав Тодоров от 12 „ж” клас, който е включен в националния отбор по биология. Отборът ще представи България на Международната олимпиада в Бали, Индонезия през юли. Директорът на училището Татяна Василева награди със сребърни медали 16 ученици, завършили с успех 5.95. След края на тържествената част започна концерт.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”




Завърши конкурсът “Моите думи за АЕЦ “Козлодуй”




На 20 юни от 17.30 часа в Дома на енергетика в гр. Козлодуй ще се състои церемония по връчване на наградите от Националния ученически конкурс за есе “Моите думи за АЕЦ “Козлодуй”. Проявата е част от инициативите, посветени на 40-годишнината на българската атомна централа, която се отбелязва през 2014 година.
Свои творби изпратиха 41 ученици от 9 до 12 клас на средните училища от цяла България – от Варна, Велико Търново, Кюстендил, Свищов, Враца, Ямбол и много други населени места.
Първата награда – лаптоп, е присъдена на Румен Воденичаров, ученик в Първа английска езикова гимназия – гр. София. Втората награда в конкурса – таблет, получава Мария Гаралова от СОУ “Свети Климент Охридски” – гр. Ракитово, обл. Пазарджик. Петър Витков, ученик в ГПЧЕ “Йордан Радичков” – гр. Видин, заслужи третата награда – електронна книга.
Журито с председател проф. д-р Николай Недков, което беше натоварено с тежката задача да подбере най-добрите текстове, реши да присъди и десет допълнителни отличия. Те са за ученици от градовете Монтана, Кърджали, Пловдив, Силистра, София, Дряново и от селата Върбица и Гложене (обл. Враца), и Железна (обл. Монтана).
Талантливите участници в конкурса “Моите думи за АЕЦ “Козлодуй” ще посетят Информационния център на атомната централа, машинната и командната зала на 1000-мегаватовия пети блок и отдел “Радиоекологичен мониторинг”.