Бисквитки

петък, 27 юни 2014 г.

ПОЛОЖИТЕЛНИ ЗАКЛЮЧЕНИЯ ЗА РАБОТАТА НА 5 и 6 БЛОК



 
От 23 юни до 27 юни в АЕЦ „Козлодуй” се проведе последваща OSART мисия, която направи преглед на експлоатационната безопасност на двата хилядника. Проверката се извърши от представители на Международната агенция за атомна енергия по покана на правителството на Република България.
Съгласно предварителната програма ръководителят на екипа Мирослав Липар извърши проверка в областите “Радиационна защита” и “Инженерно осигуряване”, неговият заместник Фуминг Жианг провери областите “Ремонт” и “Аварийно планиране и готовност”, а Тим Никълсън – областите “Експлоатация” и “Експлоатационен опит”.
Във всички проверявани области експертите от АЕЦ “Козлодуй” представиха извършеното от централата по предложенията и препоръките, направени в края на 2012 г. след проведената тогава мисия OSART. Обсъдени бяха предприетите действия, бе оценена тяхната ефективност и напредъкът по отстраняване на проблемите. Проверяващите извършиха редица наблюдения на практическото изпълнение на дейности в АЕЦ “Козлодуй”
            На заключителната среща, проведена на 27 юни, ръководителят на мисията Мирослав Липар представи предварителен доклад от работата на екипа. В края на своето изложение той се обърна към домакините с думите: “Можете да се гордеете с вашите постижения през изминалите години, но, моля ви, не спирайте, не ставайте самоуверени или самодоволни, непрекъснатото подобрение е важно за експлоатационната безопасност на атомните електроцентрали.  
Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов отбеляза, че АЕЦ “Козлодуй” непрекъснато се стреми към усъвършенстване на своята дейност и към непрестанно  развитие.
------------------------------------------------------------------------------------------
Последващите OSART мисии представляват стандартен компонент от програмата OSART, като обикновено се насрочват в рамките на две години след първоначалната мисия. Предназначението на мисията OSART е да провери програмите и дейностите от съществено значение за експлоатационната безопасност на атомните електроцентрали. Основната мисия OSART бе проведена в АЕЦ „Козлодуй” през ноември - декември 2012 г.

5 милиона справки онлайн с ПИК




200 000 издадени персонални кода в цялата страна
      

Над 5 милиона справки онлайн са направили клиентите на НАП, които имат персонален идентификационен номер (ПИК) за е-достъп до услуги на Агенцията. До момента в цялата страна са издадени 200 000 персонални кода, като 70% от тях са на физически лица. Най-много справки, почти половината от всички, са направили клиентите на НАП за задълженията си към бюджета. Тази услуга е ползвана от граждани и юридически лица 2,2 милиона пъти.
Следващата по актуалност услуга е тази за извършените плащания. 1,3 милиона са справките на клиентите на НАП за преводите им към бюджета. 513 000 пъти гражданите са проверили актуалния си трудов договор, а справката за осигурителния доход е ползвана 687 000 пъти.
В офис на НАП Враца до този момент са издадени близо 2100 персонални кода, като от началото на годината 315 клиенти са подали заявление и са получили своя ПИК.
С ПИК гражданите могат да проверяват в интернет върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, да получат информация за членството си в пенсионен фонд, както и да видят какъв трудов договор е декларирал пред НАП техният работодател. Чрез ПИК клиентите на приходната агенция могат да поискат и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения, да проверят какви и колко са им задълженията към бюджета, както и какви плащания са направили.
Клиентите на НАП могат да получат  своя ПИК като подадат заявление по образец, което може да се изтегли от www.nap.bg. Документът може да се подаде във всеки офис на НАП, но получаването му става в офис на агенцията по постоянен адрес.
Още информация за получаването и ползването на ПИК, може да се получи на телефона за данъчна информация 0700 18 700 на цената на едни разговор.
 Юлия Грънчарова

РИОСВ – Враца награди авторите на най-добрите фотографии от резерват “Врачански карст”




 
РИОСВ - Враца награди авторите на най-добрите фотографии от резерват “Врачански карст”. Михаел Младенов и Петър Георгиев от ПМГ “Академик Иван Ценов” и Мартина Григорова от ЕГ„Йоан Екзарх” получиха своите награди на днешното откриване на изложбата в Природозащитен център “Натура”, гр.Враца. Всички изложени снимки са от проведен “фотолов” по рано през годината, на територията на резерват “Врачански карст”. Изложбата ще бъде отворена за  посетители до 4 юли 2014г.
Награждаването и провеждането на изложбата е част от дейностите по работа с деца, провеждани в рамките на проект „Дейности по устойчиво управление на резерват „Врачански карст” – изключителна държавна собственост, попадащ в териториалния обхват на РИОСВ - гр. Враца”, финансиран по Приоритетна ос 3: „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие" на оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.

Повече информация по реализацията на проекта може да намерите на страницата на РИОСВ - Враца www.vracakarst.com

Крими хроника




На 26.06.2014г., в РУП- Враца е получен сигнал, че около 11,00 часа,  във входа на  кино „Метропол”, неизвестно лице  е извършило кражба на  велосипед.  След бързи ОИМ е установено, че извършител на деянието е 11 –годишно момче от гр.Враца. Велосипедът  е върнат на собственика.
След ОИМ за кражба на мобилен телефон, извършена през месец април 2014г. е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното лице  Т.Ц./24-годишна/ от гр.Б.Слатина. Кражбата е извършена в магазин за дрехи в гр. Враца.
След ОИМ за кражба на 50 метра телефонен кабел от землището на село Лик, извършена на 20.05.2014г е установено, че извършители са лицата: М.Т./47г./ и Ц.И./16г./ от с. Дърманци.
На 26.06.2014 г., на територията на РУП-Мездра е проведена СПО по линия „Наркотици”. В къща  обитавана от 18-годишният Н.К. в гр. Мездра, полицейските служители са открили  суха листна маса-канабис и амфетамин. Образувано   е досъдебно производство.
В 16.10ч. в РУП-Козлодуй е получено съобщение,  че до стария китайски ресторант в гр.Козлодуй има пострадало лице от нанесен му побой. Изпратеният на мястото полицейски екип  е установил лицето К.Й./30г./ от гр.Козлодуй. Мъжът  е транспортиран до ФСМП-Козлодуй.  След бързи ОИМ и ПСД е установено, че извършител на побоя  е лицето С.С./49г./ от гр.Козлодуй. Образувано  е досъдебно производство. 
За времето от 09.00 ч.  на 26.06.2014 год., до 08.00ч. на 27.06.2014г. на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са  6 питейни заведения, 15 МПС, 25  лица, 2 за изкупуване на метали, 1 заложна къща.  Констатирани са 4 нарушения.

  Регионален говорител на МВР:
   Красимир Василев
                                                                         

Състезание по автомоделизъм се проведе във Враца




Днес на площад „Христо Ботев” във Враца се проведе състезание по автомоделизъм с младежи от Дома за хора с увреждания в с. Три кладенци и деца от Дома за деца и юноши „Асен Златаров” Враца, които завършиха първия етап от подготовката по програмата на спортното министерство „Хора с увреждания и деца в риск”. Мероприятието бе в рамките на международния ден за борба с наркотичните вещества, организирано от Община Враца и спортно-техническия моделен клуб.
В плетеницата от врати победи Мая Веселинова, следвана от Севда Янкова и Цветан Емилов. Победителите бяха наградени с медали, а всички останали получиха грамоти и лакомства, връчени от зам. кмета Красимир Богданов. Моделистите от клуба направиха запомняща се демонстрация по майсторско управляние на автомодели. Накрая моделистите дадоха възможност на повече от 50 желаещи се деца и младежи да се докоснат до тайните на автомоделния спорт, позволявайкии им сами да опитат управлението на автомодел.