Бисквитки

събота, 12 юли 2014 г.

КИТАЙСКА ДЕЛЕГАЦИЯ ПОСЕТИ АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”


Посланикът на Китайската Народна Република в България Н. Пр. Уей Дзинхуа посети АЕЦ “Козлодуй” на 11 юли. Водената от него делегация включваше ръководители на държавните корпорации SNPTC (State Nuclear Power Technology Corporation) и SNPEC (State Nuclear Power Engineering Corp., Ltd.), на института SNERDI (Shanghai Nuclear Engineering Research and Design Institute), както и представители на китайското посолство у нас. Те бяха придружавани от Стефан Витлиянов – главен експерт инфраструктура, отдел “Сигурност” в Български енергиен холдинг ЕАД, и Валерия Тошева – експерт в отдел “Електроенергийни проекти”, БЕХ ЕАД.
В Информационния център на АЕЦ гостите имаха среща с ръководния екип на Дружеството, по време на която бяха запознати с развитието на ядрената енергетика в България и с приоритетите в дейността на атомната централа. По време на разговорите изпълнителният директор Иван Генов отбеляза, че това е първото посещение в АЕЦ “Козлодуй” на китайска делегация от толкова високо ниво, и подчерта: “Ние следим с огромен интерес развитието на ядрената енергетика в Китай, където в момента се изграждат много нови ядрени централи и където предстои да бъде въведен в експлоатация първият реактор AP-1000”. Негово Превъзходителство Уей Дзинхуа изрази надежда, че това посещение ще допринесе за сътрудничеството в областта на ядрената енергетика между двете страни и припомни, че добрите отношения между Китай и България имат 65-годишна история.
В момента в Китайската Народна Република се експлоатират 20 ядрени енергоблока, други 28 са в процес на изграждане, каза Гу Джун, президент на SNPTC. Това, че блоковете са от различен тип, е огромно предизвикателство и в същото време възможност за комуникация с различни страни в сферата на ядрената индустрия, допълни Гу Джун.
В програмата на делегацията бе включено и посещение в командната и машинната зала на пети енергоблок.

Експертите от РИОСВ – Враца изпратиха две ветрушки към Спасителния център в Стара Загора


Експерти от  РИОСВ – Враца спасиха след сигнал две малки птички от вида Черношипа ветрушка (Falco tinnunculus). Птиците са намерени в безпомощно състояние, паднали от гнездо в което се е намирало в силоз на зърнобазата в града.
Черношипа ветрушка е птица защитена от Закона за биологичното разнообразие, като отглеждането в домашни условия, както и задържането в плен, е забранено.
Намерените птички  са изпратени към Спасителен център за диви животни, гр. Стара Загора, където ще бъдат отгледани и пуснати в природата.

11.07.2014г.

Пресцентър РИОСВ - Враца

Евродепутатът Владимир Уручев уважи юбилея на столетница от с. Лиляче

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев уважи 100-годишнината на баба Сева Кепрова от врачанското село Лиляче. Владимир Уручев посети възрастната дама навръх вековния й юбилей и с дълбоко преклонение пред светлия й празник поднесе своите благопожелания за здраве и още много дни на радост. Уручев приятно зарадва баба Сева с подаръци и цветя, а тя, от своя страна, радушно благодари за оказаното внимание и му пожела и той да доживее до нейната възраст.

Баба Сева сподели, че през годините е имала немалко изпитания, но е запазила будния си дух и чувството си за хумор. Има син и дъщеря, радва се на четирима внуци, шестима правнуци и седем праправнуци. Разговорлива и приятна жена, а очите й излъчват доброта, казват хората за нея.
Юбилея на възрастната дама уважиха представители на Жени ГЕРБ Враца, общински съветници от групата на ГЕРБ и жители на селото.
По-късно същия ден Владимир Уручев посети Божия мост край Лиляче. Той бе впечатлен от красотата на природния феномен, както и от своеобразната среща, която си дават културно-историческите и природните забележителности.

петък, 11 юли 2014 г.

Баба Сева от Лиляче стана на 100 години


            В добро здраве и с настроение днес баба Сева Кепрова от врачанското село Лиляче посрещна гости за 100-ния си рожден ден. Дворът и улицата до къщата й се изпълниха с хора, дошли да я поздравят. От името на кмета на Враца поздравления поднесе секретарят Иван Жеков. „Щастлив съм да Ви поздравя по случай Вашия 100-годишен юбилей! Такива поводи за празник днес са рядкост, за това се чувствам двойно по-щастлив от възможността да изразя почитта си към човек с богат жизнен път и всеотдайност към своето семейство. Вашият юбилей е събитие за града ни, което носи уважение и гордост.  Чест е за мен  да  Ви поднеса  своите пожелания за здраве, бодрост на духа и воля, за да съхраните дълго жизнените си сили и мъдростта на столетник!” – се казва в поднесения поздравителен адрес. Благопожеланията от името на кмета бяха придружени с букет цветя и кошница с плодове. Първият поздрав бе от най-малките жители на селото, които пяха и танцуваха за баба Сева. После се изви дълга опашка от съселяни и роднини. „Благодаря на всички, които днес сте дошли при мен. Като ваша майка и баба ви пожелавам да стигнете моите 100 години. На всички българи желая да са честни, да са здрави и да станат столетници” – каза на изпроводяк баба Сева.


 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


1200 ревизори започват проверки за касови бележки


Близо 70 000 търговци ще бъдат проверени до края на годината

         
1200 ревизори от Националната агенция за приходите се присъединиха към колегите си, които следят за данъчни нарушения в търговските обекти. Така инспекторите, които ще проверяват за  отчитане на оборотите и издаване на касови бележки стават над 1600. Ревизорите ще продължат да се занимават с основната си работа – извършване на ревизии, а проверките за касови бележки ще правят в извънработно време и в почивните дни. В инициативата ще се включат и ревизорите от структурите за големи и средни данъкоплатци в София.
 От офис Враца в тази инициатива се включват 22-ма инспектори по приходите, но проверки ще се извършват и на ротационен принцип, ревизори от други офиси в ТД В.Търново ще проверяват във Враца, а нашите служители в други градове.
Системата за дистанционна връзка на касовите апарати с НАП периодично дава данни за спад на оборотите на определени групи търговци след 17,30 ч. в делничните и през почивните дни. Според звеното за данъчен контрол на НАП подобно поведение е резултат от очакването, че в тези периоди не се извършват проверки. По тази причина голяма част от контролния ресурс на приходната агенция ще се съсредоточи във вечерни и проверки през уикендите. 
От НАП напомнят също, че глобата за физическо лице, което не издаде касова бележка, е до 500 лв., а за юридически лица, укриващи обороти, може да се стигне и до запечатване на търговския обект.
Заради засиленото присъствие на инспектори и за да се избегнат опитите за измами, от Агенцията предупреждават, че при проверки служителите й винаги се легитимират със служебната си карта.  Освен това инспекторите на приходната агенция не приемат и не изискват плащания в брой. Всички дължими глоби се заплащат по банков път.
Всеки може да сигнализира на телефон 0700 18 700 за данъчни нарушения и неиздаване на касови бележки на цената на градски разговор от цялата страна.  


 : Юлия Грънчарова       

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ


В РУП – Враца е заведена преписка по жалба на  жителка  от с.Власатица която е заявила, че на 23.06.2014 г. в центъра на с.Власатица неизвестно лице използвайки невниманието й отнел дамски велосипед син на цвят, неустановена марка с 10 скорости. Нанесената щета по данни на тъжителката е около 100 лв.
От проведените ОИМ е установено, че извършител на деянието е лицето К. К. с настоящ и постоянен адрес с.Гложене.Колелото е продадено на неизвестно лице.

От извършените ОИМ по ЗМ  по описа на РУП-Б.Слатина за извършена кражба на 01.07.14 в с.Бъркачево на метална порта собственост на Н. С. ,гражданин на Република Кипър живущ в с.Бъркачево се установи ,че извършител на деянието е К. Ц.от гр.Б.Слатина
Портата е намерена и иззета.
На 10.07.14 г. в с.Попица е извършена полицейска проверка в дом собственост на С. Б. живущ на горепосоченият адрес при която се намериха и иззеха 12  кутии цигари без български акцизен бандерол  .
Образуван  е ЗМ по описа на РУП-Б.Слатина.
На 09.07.2014 г. в 23.27ч. в РУП-Козлодуй е получен сигнал от жител на  гр. Козлодуй за това, че за времето от 21.00 часа до 23.20 часа на 09.07.2014 г. НИ, чрез взломяване на дървена врата на масивна пристройка на къща на горепосочения адрес е отнел от хладилник, 2 кг. краве сирене, 1кг. пилешки дробчета, 0.5 кг. пилешки гърди, 1  тарелка кюфтета и 2  кофички с кисело мляко.
От проведените бързи ОИМ и ПСД,и работа по горещи следи се установи че извършител на престъплението е Г. П. живущ в гр.Козлодуй.Същият е задържан за срок до 24ч.в РУП-Оряхово.Вещите предмет на престъплението са предадени с протокол за доброволно предаване и се напират на съхранение в РУП-Козлодуй.


четвъртък, 10 юли 2014 г.

АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” ПОСРЕЩНА ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ САЩ

На 10 юли на посещение в българската атомна централа пристигнаха Кристин Свиники – заместник-председател на Комисията за ядрено регулиране на САЩ, и посланикът на Съединените щати у нас – Марси Рийс. В делегацията бяха включени също Ерик Стал – експерт международни отношения в Комисията за ядрено регулиране, Джон Шиърър – директор на регионалния офис за Европа в Департамента по енергетика, както и представители на американското посолство. Гостите бяха придружени от Борислав Станимиров – заместник-председател на българската Агенция за ядрено регулиране, и от Александър Рогачев – директор “Международно сътрудничество” в АЯР.
Изпълнителният директор Иван Генов и висши ръководители на АЕЦ посрещнаха делегацията от САЩ в Информационния център. Вече 40 години АЕЦ “Козлодуй” с безаварийната си и надеждна работа осигурява евтина електроенергия, каза в приветственото си слово Иван Генов и допълни: “Сега водим преговори за изграждане на нова мощност, за да гарантираме, след 40 успешни години, още 80 години бъдеще за българската атомна централа.” Марси Рийс подчерта ползите от обмяната на идеи и добри практики между Съединените щати и България в областта на ядрената индустрия и безопасността. Тя изрази надежда за успешен завършек на преговорите с “Уестингхаус”. В изказването си Кристин Свиники даде висока оценка за всички мерки, предприети в АЕЦ “Козлодуй” след Фукушима.
Иван Андреев, директор “Развитие и модернизации”, представи пред гостите актуалното състояние и плановете за бъдещо развитие на българската атомна централа.
Визитата на делегацията завърши с обход на командната и машинната зала на пети енергоблок и с посещение в Пълномащабния симулатор за блокове с реактори ВВЕР-1000.


Евродепутатът Владимир Уручев ще уважи юбилея на столетница от с. Лиляче


Евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев ще сподели празника по случай 100-годишнината на баба Сева Кепрова от врачанското село Лиляче. Уручев ще посети възрастната дама в 15 ч. на 11 юли и ще поднесе подаръци за светлия й празник.

По-късно същия ден българският евродепутат ще посети природната забележителност Божият мост.

Училищата от Област Враца се включиха в националната инициатива „Осинови паметник“

Всяко учебно заведение е избрало от предварително изготвен списък да осинови паметник, за да се популяризира родолюбивата инициатива „Осинови паметник“  и в Област Враца.
Списъкът е подготвен от общинските кметове и директора на Регионален исторически музей – Враца Илия Стоянов, по искане на областния управител на Област Враца инж. Венцислав Василев.
Целта е всяко училище да си „осинови” военен паметник, на територията на съответната община, за който да се грижи, да го поддържа в чист и прилежен вид, както и периодично да поднася цветя.
Инициативата е насочена към познаване и опазване на историческото наследство и старините, не само като паметници на материалната култура, но и като жива духовност – предаване на знания от поколение на поколение , което е свързано с националното ни достойнство, духовност и традиционни български ценности.

Община Враца предупреждава за градушки



            През днешния ден и утре има условия за локални градушки в района на община Враца – предупреждават от местната администрация. Очакваното количество на валежите от дъжд в региона ще е между 5 и 10 л/кв м. В тази връзка в Община Враца пристигна предупреждение от Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението”. В него се напомня да се предприемат мерки и да се обърне внимание на техническата изправност и на готовността на техниката, и да се направи организация в случай на усложнена обстановка.
Кметът на Враца инж. Николай Иванов веднага издаде заповед за създаването на аварийни групи за действие при бедствия. Групите са от работници от „БКС”, които ще са в постоянна готовност и ще реагират при възникнали бури и силни градушки.
                   Дежурният телефон за подаване на сигнали от граждани е 092/62-30-00.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


сряда, 9 юли 2014 г.

СИГНАЛИ ЗА ИЗВЪРШЕНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ


На 09. 07. 2014г в 11.20 часа в РУ Полиция - гр. Мездра е получено съобщение от ръководител група към фирма за ел.преносна мрежа, че за неустановен период от време до 09.07.2014г. в с. Лик, неизвестен извършител е извършил кражба на около 260 литра трансформаторно масло от трафопост като е използвал подбран или подправен ключ. Щети в процес на изясняване.
Заведено ДП .
B 19.20ч. в ОДЧ на РУП-Б.Слатина от тел.112 е получен сигнал от жителка на с.Галиче, която е съобщила за лице с огнестрелна рана в близост до домът й.
            От извършената проверка и разпит на свидетели се установи, че на същата дата около 19.10ч. в с.Галиче В. Б. е получил огнестрелна рана, от неустановено до момента огнестрелно оръжие в областта на коляното на левия крак. Пострадалия е транспортиран с личен превоз до Спешен център при МБАЛ-Б.Слатина, където след извършен преглед е транспортиран за лечение в МБАЛ-Враца. Работата по случая продължава.
Образувано е ДП по описа на РУП-Б.Слатина.
На 09.07.2014 г. в 23.27ч. в РУП-Козлодуй е получен сигнал от лицето жител на гр. Козлодуй, за това, че за времето от 21.00 часа до 23.20 часа на 09.07.2014 г. НИ, чрез взломяване на дървена врата на масивна пристройка на къща е отнел от хладилник, 2 кг. краве сирене, 1 кг. пилешки дробчета, 0.5 кг. пилешки гърди, 1 тарелка кюфтета и 2  кофички с кисело мляко.
По случая в РУП-Козлодуй е започнато ДП.

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ:
На 09.07.2014г. в 16.50 часа чрез тел.112 в ОДЧ при РУП-Роман е получен сигнал за това, че П. К. от с.Кунино извършва кражба на тухли от вилната зона на с.Кунино.
От извършената проверка се установи, че П. К. на 09.07.2014 г. е  извършил кражба на 120 тухли от необитаема вила в с.Кунино.
По случая в РУП-Роман е образувана преписка.
B 21.15 ч. в РУП-Роман е получен сигнал от жителка на с.Радовене за това, че А. Б. от с.Радовене е предизвикал скандал като е отправял обидни думи спрямо нея в центъра на селото.
            От извършената проверка се установи, че на 09.07.2014 г. около 19.00 ч. същия е извършил непристойни действия като е отправил обидни думи и закани за саморазправа спрямо госпожата. Снети са сведения от свидетели и по случая е образувана преписка.

БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО:
Данни за станали ПТП
На 09.07.2014г. около 15:15ч. гр.Враца катастрофира като се блъска в метална ограда на магазин л.а.”Ситроен Саксо” управляван от П. Д. от гр.Враца.
Убити и ранени: Няма. Щети по МПС: няма, Извън МПС: Увредена около 2м. метална ограда на магазина. Причини: Несъобразена скорост от водача П. Д. Същият е изпробван за употреба на алкохол с техн. средство”Алкотест Дрегер, който отчете отрицателна проба.

 ДРУГИ
На 10.07.2014г. около 03.10ч.. гр.Враца авто-патрул спират за проверка л.а.” БМВ – 316”, управляван от С. Г. жив.гр.Враца. След извършената проверка за алкохол с техническо средство “ Алкотест Дрегер”, същият отчита положителна проба от 0.84 промила. Съставен  АУАН и издаден талон за медицинско изследване за ЦСМП при МБАЛ „Хр.Ботев” гр.Враца. Водача не е дал кръвна проба за лабораторно изследване.



Водата от две чешми извън Враца не е годна за пиене



            Водата от два местни водоизточника край Враца не е годна за пиене. Това са популярните чешми до река Лева и тази над басейна „Лидо Венеция” при Згориград. Водата, която тече от тях, е показала трайни отклонения от нормите – категорични са от Регионалната здравна инспекция във Враца. И на двете чешми служители от общинска администрация поставиха предупредителни табели с надпис „Водата не е годна за пиене”.
От двете чешми и от т.нар. „трудовашка чешма” от началото на годината досега са взети общо 12 проби, на които е извършен физико-химичен и микробиологичен анализ. Целта е била да се установи качеството на водата, поради масовото потребление от тези водоизточници. За чешмата до река Лева и чешмата над басейна „Лидо Венеция” пробите са показали трайно наличие на коли форми, което не съответства на наредбите на Министерството на здравеопазването на качествена за пиене вода. Регионалната здравна инспекция е изпратила писмо с резултатите до Община Враца и предписание местата да се обозначат с табели, което е направено.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Петя Аврамова ще бъде предложена на ИК на ГЕРБ за областен координатор на партията във Враца

Народният представител инж. Петя Аврамова ще бъде предложена на Изпълнителната комисия на ГЕРБ за областен координатор на партията във Враца. Около това предложение се обединиха всички общински координатори на ГЕРБ от област Враца след проведено работно съвещание със заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и административния секретар на партията Цветомир Паунов. След решението на ИК, Петя Аврамова ще заеме временно поста до провеждането на редовното събрание на областната структура след предсрочните парламентарни избори.
Досегашният областен координатор инж. Валентин Литов обяви, че е депозирал пред ИК своята оставка поради лични причини, които възпрепятстват неговата работа. Също така стана ясно, че Пламен Кръстев ще продължи да заема длъжността общински ръководител на ГЕРБ – Враца, където общинската структура на ГЕРБ успя да реализира първи резултат на европейските избори в общината.
След работното съвещание на общинските координатори и областното ръководство беше проведено разширено заседание с всички общински съветници, кметове на общини и кметове на кметства от ГЕРБ от област Враца. На събранието присъстваха и народните представители от ГЕРБ Тотю Младенов и Петя Аврамова. По време на срещата бе направен отчет и анализ на резултатите от изминалите избори за членове на Европейски парламент и бяха обсъдени различни организационни въпроси, касаещи подготовката на структурите и участието в предсрочните парламентарни избори.


Пресцентър ПП ГЕРБ

НАП проверява за касови бележки магазините за автостъкла


Инспектори на НАП започват проверки на обектите за продажба на автостъкла в София. Причината са сигнали, постъпващи от вчера за неиздаване на касови бележки. При селекцията на фирми за проверка служителите на агенцията използват компютърната система за дистанционна връзка на касовите апарати с НАП. Софтуерът автоматично избира онези обекти, в които отчитаният оборот значително се различава от този, който компании в същия бранш и на същата територия отчитат.

От НАП съветват клиентите на автосервизни, бояджийски и услуги за монтаж на автостъкла да изискват и съхраняват касовите си бележки, защото те имат важна функция за гаранцията и евентуалното предявяване на рекламации в бъдеще. Сигнали за неиздаване на данъчни документи могат да се подават на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор.
 
: Юлия Грънчарова  

 

 

вторник, 8 юли 2014 г.

СИГНАЛИ ЗА ИЗВЪРШЕНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ



            На 08.07.14 г. около 12.00ч. в ОДЧ на РУП-Б.Слатина е получено съобщение от жител на с.Алтимир, който е заявил за извършена кражба на акумулатор. От извършената проверка се установи, че на 07/08.07.14г. в с.Алтимир пред домът на пътърпевшия, НИ е извършил кражба на 1 акумулатор ”Варта” 40Аh от не заключен лек автомобил „Нисан Микра”  собственост на съпругата му. Щети по данни на собственика за около 100лв.

            По случая е образувано ЗМ . Уведомен е деж.прокурор.          

На 08.07.14г в 14.25 часа в ОДЧ на РУП- Б.Слатина е получено съобщение от Р. И., от гр.Б.Слатина, че на 08.07.2014 год. около 13.30ч. непознато за нея лице й се е обадило на домашния телефон, като се е представило за лекар. Същият й е казал, че дъщеря й е пострадала като си е счупила единия крак на три места и е необходимо да плати сумата от 300 евро за извършване на операция. Малко по късно непознато за нея лице от мъжки пол е дошло на адреса й, и след като И. му е предала сумата от 300 евро същият се е отправил в неизвестна посока.

По случая в РУП- Б.Слатина е образувано ДП за престъпление по чл.209, ал.1 от НК.

 

На 08.07.2014г. в 18.45ч. в РУП-Козлодуй е получено съобщение от жител на с.Гложене, който е заявил, че за времето от 20.20 часа на 07.07.2014г до 18.30часа на 08.07.2014г. НИ в с. Гложене, след като е взломил заключващо устройство на прозорец е проникнал в къща собственост на брат му,  и е извършил кражба на 1 лаптоп марка, 1  рутер марка и фитнес уреди. Щети в процес на изясняване.

По случая е образувано ДП по описа на РУП-Козлодуй.

На 08.07.2014г. в 13.00ч. в РУП-Оряхово е получено съобщение от жителка на с.Остров, която е заявила, че за времето от 20.00ч.  на 07.07.14г. до 13.00ч. на 08.07.2014г. НИ след разбиване на алуминиева входна врата е проникнал в сграда, откъдето е извършил  кражба на 16  тенекета с мед. Щети в процес на изясняване.

По случая в РУП-Оряхово е образувано ДП по описа на РУП-Оряхово


РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

На 08.07.2014г. в 05,22ч. в РУП- Враца е получено съобщение от С. Т., от с. Тишевица, който е завил, че на същата дата около 03,00ч в с. Тишевица, две познати за него лица, използвайки сила, изразяваща се в принудителното му извеждане от автомобила, противозаконно са отнели ползвания в момента от него лек автомобил „Опел Астра”, собственост на И. Ц., от с. Тишевица, с която Т. живее на семейни начала.

 От проведените бързи ОИМ и действия по разследването е установено, че извършители на деянието са Х. М., от с. Тишевица, и Г. К., от с Тлачене, които след отнемането на автомобила са претърпели ПТП, вследствие на което са получили множество наранявания, поради което не са задържани за срок от 24 часа. Същите са прегледани и обслужени в ЦСМП- Враца, след което К. е настанен за наблюдение в ДХО- МБАЛ- Враца, без опасност за живота, а М. е освободен.         

По случая в РУП- Враца е образувано ДП.

На 08.07.2014г. в РУП- Враца е депозирана жалба от жител на гр. Враца, че на 23.06.2014г., за времето от 09.00 до 22.00 часа, НЛ, взломявайки катинара и вратата на избеното помещение, прилежащо към жилището му, е извършило кражба на 2  велосипеда марка. Нанесената щета е за сумата от около 1100 лева.

От проведените ОИМ се установи, че извършител на деянието е криминално проявеният И. М., от гр. Враца. Велосипедите, предмет на кражба, са намерени и иззети. Извършителя е задържан в РУП- Враца за срок от 24 часа.

Настоящата преписка ще бъде изпратена във ВРП с мнение за образуване на ДП .
 

На 08.07.14 г. след получена оперативна информация в РУП-Б.Слатина е извършено претърсване в частен дом находящ се в с.Соколаре, обитаван от Р. Н., от гр.Б.Слатина, при което се намериха и иззеха 10  растения от рода на „конопа” със средна височина от 0.95м. и с общо тегло на листната маса 0.43кг. и 30  растения от рода на „конопа” със средна височина от 1.50м. и с общо тегло на листната маса 3.58кг.   

Започнато е ДП по описа на РУП-Б.Слатина.

 

От проведените ОИМ по преписка във връзка с получен сигнал от жителка на с. Камено поле, че за времето от 23.00ч. на 04.07.2014г. до 24.00ч. на 04.07.2014г. Н.Л. е извършило кражба от двора на дома й в с. Камено поле на велосипед неустановена марка, се установи, че извършител на кражбата е криминално проявеният Д. Б., от с. Камено поле. След кражбата същия е изоставил велосипеда в с. Горна Бешовица. Велосипеда е върнат на собственика с разписка.


БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО:

            На 08.07.14г. около 14.20ч. на път III-101, км.2.100, катастрофира т.а.”Ситроен” С2 управляван от С. Й., от гр.Враца, водач кат. „В”, стаж-9г., като се блъска в храсти от ляво по посока на движението след което се отклонява и се блъска в билборд, преминава през крайпътна канавка и се блъска в метална ограда от дясно по посока на движението.

            Убити и ранени няма.Щети:300 лв.

            Причини:не съобразена скорост.

            Водача е изпробван за употреба на алкохол с техн. средство „Дрегер-Алкотест”7410, който е отчел отрицателен резултат
 

На 08.07.2014г. около 04.00ч. в с.Бутан, катастрофира л.а. „Мицубиши  Галант” управляван от М. М., от с.Манастирище, като водача не съобразява скоростта със състоянието на пътя при което излиза от платното за движение в дясно по посока на движението в крайпътна канавка. Същия  напуска мястото на ПТП без да уведоми  контролните органи.Установен е на  същата дата около 14.30ч.

Убити и ранени – няма.Щети по МПС – 400лв.

Причини:Несъобразена скорост със състоянието на пътя. Съставен акт по ЗДвП .


ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО


На 09.07.2014г. в 02.15 часа във  РУП-Козлодуй е получено съобщение от РСПБЗН-Козлодуй за възникнал пожар в с.Хърлец  на стопанска постройка собственост на А. Б.. По данни на собственика пожара е възникнал по време на разразила се гръмотевична буря, непосредствено  след   гръмотевичен  гръм. Вследствие на пожара напълно са изгорели 160 кв.м. покривна конструкция на сградата и намиращите се в нея 200  бали със сено и слама, 200  снопа царевични кочана и около 2-3 куб.м. дърва за огрев. Пожарът е загасен от служители на РСПБЗН-Козлодуй и РСПБЗН АЕЦ-Козлодуй.

            По случая в РУП-Козлодуй е образувана преписка

Футболен турнир „Марга Ауреа“ събира католици в Северна България

до Ск: мен
 
Католици от Северна България и банатски българи от Румъния и България събира в село Ореш организирания от Кметство Ореш и и ФК „Стрела“ – с. Ореш Първи международен футболен турнир „Марга Ауреа“, който ще се проведе на 12 и 13 юли 2014 г.
Към петте заявили участие отбора на ФК„ПОБЕДА“-Стар Бешенов (Румъния), ФК„БОТЕВ“-Бърдарски геран, ФК„БОТЕВ“-Трънчовица, ФК „ЮВЕНТУС“-Малчика и ФК„СТРЕЛА“-Ореш се присъединява и ФК„КИПРОВЕЦ“ – Чипровци като представител на историческото огнище на католицизма в България, за да бъде символично завършен историческия образ на общността дори в такова събитие като футболен турнир.
Кметът на село Ореш Любомир Иронов е любезният домакин на турнира, който е с надежди да се превърне в ежегоден. Мачовете ще се проведат в събота следобяд и неделя преди обяд, а входът е свободен, за да мога всички почитатели на футбола да се радват на играта
Много изненади очакват публиката, а удоволствието ще е най-вече за футболистите, които ще споделят празника на истинския футбол, честната игра и приятелствот
Откриване на турнира – 16 ч. на 12 юли, стадион „СТРЕЛА“ – с. Ор
Светлана Караджова
Кмет на Бърдарски геран

СИГНАЛИ ЗА ИЗВЪРШЕНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ:


ВЗЛОМНА КРАЖБА
1.На 07.07.2014г. в 07.20ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от  жител на гр.Враца който е заявил, че за времето от 23.00ч. на 06.07.2014г. до 07.00ч. на 07.07.2014г. , НЛ след като е използвало сила е увредило заключващият механизъм и е разбило кафе автомат собственост на фирма от  гр.Враца находящ се в гр.Враца е извършило кражба на 1  монетен механизъм съдържащ сумата от 70 лева на монети и 1  касичка съдържаща сумата от 50 лева.
Нанесена щета по данни на Илия Стамболийски е за около 420 лева.
По случая в РУ”Полиция”-Враца е образувано ДП.

КРАЖБА
1.На 07.07.2014г. в 13.50ч. в УП-Криводол е получено съобщение от жител на  с.Лесура който е заявил , че на същата дата за времето от 13.00ч. до 13.30ч. три неизвестни лица под предлог , че искат да закупят 30  тухли четворки, използвайки невниманието му две от лицата са проникнали в не заключена стая на втория етаж в домът му на горе посоченият адрес  от където са извършили кражба на 3020 лева  в банкноти с различен номинал, 3  златни халки / 1  дамска халка и 2  мъжки халки / с неустановен грамаж, 1  златно ланче мъжко плетка тип синджир не установен грамаж , 2  златни обеци не установен грамаж и не установено количество юбилейни монети с различен номинал , като вещите предмет на кражба са се намирали в найлонов плик оставен в дървена ракла .След извършване на кражбата извършителите са се оттеглили в неизвестна посока с автомобил бял на цвят, не установена марка и модел.
Описание на извършителите: мъж на видима възраст 25-30 години , висок 180 см.много мургаво лице кръгло гладко избръснат, ниско подстриган изпъкнала долна челюст, облечен с бежова тениска и кафяви къси панталони, за другите двама не може да даде подробно описание.
Нанесена щета в процес на изясняване.
По случая в РУ”Полиция”-Враца е образувано ДП.

2.На 07.07.2014 г. в РУП – Мездра е получен сигнал от Кмета на с. Брусен, общ. Мездра за това, че за времето от 22. 00 часа на 06.07.2014 год. до 08.30 часа на 07.07.2014 год., НИ чрез срязване е извършил кражба на около 60 метра захранващ ел. проводник  / рекордоман /, собственост на ЧЕЗ, захранващ зеленчукови градини, находящи се в землището на с. Брусен , общ. Мездра. Щетите са в процес на установяване. Има насоченост към извършителите. По случая в РУП – Мездра е заведена предварителна проверка ЗМ.

3.На 07.07.2014г. в 17.10ч. чрез телефон 112  в РУП-Оряхово е получено съобщение от Ю. Н.от с.Крушовица за това, че за времето от 06.30ч. до 17.00ч. на същата дата от домът му находящ се на горепосочения адрес неизвестен извършител е извършил кражба на 45гр. златни накити, 2  лаптопа ,1 телевизор 32 инча , 1  дигитален фотоапарат и сумата от хиляда лева в банкноти с различен номинал.
Проникнато е като с оригиналният ключ  /оставен под пепелник на прозореца/ е отключена входната врата на къщата.
Щети в процес на изясняване.
По случая в РУП-Оряхово е образувано ДП

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
КРАЖБА

1.На 07.07.14г. в 19.32ч. в РУП-Враца е получено съобщение от жител на  с.Краводер който е заявил, че на 06.07.14г. за времето от 06.30ч. до 20.00ч. Н.Л. му е извършило кражба на мъжки кон оставен на паша до река „Ботуня”. Нанесената щета по данни на тъжителя е в размер на 4 000лв.
От извършените ИМ и ПСД се установи,че извършител на деянието е В. Т.с.Краводер. Конят е върнат на собственика. По случая в РУП-Враца е образувано ДП

2.На 07.07.2014г. около 10.00 часа в гр.Мездра пред пункт за ЧМЦ полицейски патрул на РУП-Мездра спира за проверка лек автомобил Опел-Астра управляван от Р. Б. жив.с.Михайлово и пътници в автомобила С. К. жив. с.Рогозен и Е. И.жив. с.Рогозен.
При направена проверка във автомобила са открити26 килограма медни отпадъци и 41 килограма оловни  отпадъци.
От проведените ОИМ и ПСД с лицата , е установено, че за периода от 03.07.2014г. до 06.07.2014г. Р.Б. и С.К. са разкопали  около 26 метра трап  до бившия свине комплекс  в землището на с.Рогозен откъдето са извършили кражба на меден проводник , собственост на БТК.
По случая е образувано ДП по описа на РУП-Козлодуй.Материалите обект на престъпление са предадени от Р.Б. с протокол за доброволно предаване  и се намират на съхранение в РУП-Козлодуй.

ПОЖАРИ
         1.На 07.07.2014г. в 23.00ч. чрез ОДЧ на ОД МВР Враца е получен сигнал за възникнал пожар в склад за хартия в гр.Мездра  . На място е изпратен дежурен авто-патрул на РУП Мездра и дежурен в РУП Мездра, като е уведомена и РС ПБЗН-Мездра, като са установени свидетели-очевидци.
            Местопроизшествието е посетено от дежурна група при РУП Мездра, като е установено че горят „хартиени отпадъци” от „велпапе”, складирани в сграда – ново крило / недовършен груб строеж/ в гр.Мездра, собственост на Община Мездра, а отдадени под наем с договор на лицето М. П.жив. гр.Мездра. По данни на ползвателя в помещенията са били складирани около 1.5 тона „картонени хартиени отпадъци” и около 250 килограма пластмасови бутилки. Поради силното „задимяване” и естеството на горящите продукти не е възможно извършването на ПСД. Местопроизшествието е запазено за допълнителен оглед в светлата част и след окончателното потушаване на пожара. Пожара е локализиран, като не е  имало опасност да се разпростре върху съседни сгради и жилища. Уведомен е Н-к РУП Мездра.
           Уведомен за случая е дежурен в Община Мездра, като на място е пристигнал техен представител Управител на общинска фирма „Чистота” гр.Мездра.
           Причини за възникване на пожара и щети в процес на установяване.
          
ДРУГИ
На 07.07.2014г. около 12.55 ч. в гр.Б.Слатина авто-патрул на РУП-Б.Слатина спират за проверка   лек автомобил Опел Астра  управляван от Н. И.от с.Борован .Извършена е проверка за алкохол с Дрегер Алкотест7510+,който е отчел  0.70 промила  на хиляда  в издишания въздух.Издаден е талон за медицинско изследване.Съставен е АУАН.

1. Във връзка с възникнал пожар на 07.07.2014г. във фризьорски салон в гр.Мизия на собственост и ползван от З. Д. от гр.София отразено в бюлетин №6, бе извършен допълнителен оглед в светлата част на денонощието. От извършения оглед и последващи ПСД – разпити на свидетели е установено че са касае за палеж.
            По случаят в РУП-Оряхово е образувано ДП.

БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО:
Данни за станали ПТП
1.На 07.07.2014г. около 12.00ч. в гр.Враца на около 100м. преди началото на кв. Бистрец катастрофира като се блъска л.а.”Тойота Ярис” управляван от Й. М. жив.гр.Враца водач категория „В” стаж-22год.
Убити и ранени-няма.
Щети по МПС-200лв.
Причини:Не обозначена и не обезопасена изпъкнала на пътя шахта.
Водача изпробван за алкохол с Дрегер-пробата отрицателна.

2.На 07.07.2014г.около 15.20ч. на път III-101 на кръстовище Обходен път свързващ I-1 с II-15 катастрофират като се блъскат т.а.”Форд Транзит” управляван от С. К. жив.гр.София водач категория 30год. и т.а.”МАН” управляван от Д. Л. жив.гр.София водач категория „ЕС” стаж-25год.
Убити и ранени-няма.
Щети по двете МПС-700лв.
Причини:Отнемане на предимство от страна на водача С.К..
Водачите изпробвани за алкохол с Дрегер-пробите отрицателни.
3.На 07.07.2014г. около 16.55ч. в гр.Враца катастрофира като се блъска в крайпътно дърво в дясно по посока на движението  л.а.”БМВ”330Д собственост на И. Г. жив.гр.Враца,след което напуска мястото на ПТП без да изчака пристигането органите на КАТ.От л.а „БМВ” изхвърчат отломки и увреждат преден капак на паркиран т.а.”Рено Мастър” собственост на В. Д.жив.гр.Враца.
Убити и ранени-няма.
Щети по двете МПС-700лв.
Причини:Несъобразена скорост с пътните условия от страна на водача на л.а.”БМВ”.
Водача не е изпробван за алкохол поради напускане на мястото на ПТП.
4.На 07.07.2014г. около 17.30ч. на път гр.Враца-с.Паволче ,на кръстовище с изход за хотелски комплекс „Хъшове” катастрофират като се блъскат  л.а.”Джип Чероки” с управляван от П. И.жив.гр.Враца водач категория „В” стаж-1год. и л.а.”Опел Астра” управляван от Ц. Г.жив. с.Челопек водач категория „С” стаж-20год.
Убити и ранени-няма.
Щети по двете МПС-500лв.
Причини:Отнемане на предимство на регулирано с пътни знаци  кръстовище от водача П.И..
Водачите изпробвани за алкохол с Дрегер-пробите отрицателни.

5.На 07.07.2014г. около 18.20ч. на път III-134 при км. 34,000 катастрофира като пада на пътното платно   мотопед „Симсон /прекратена регистрация/ , неустановена собственост, а управляван от неправоспособния водач М. Г.с. Драшан и пътник на мотопеда В. М. с. Камено поле.
            Убити няма. Тежко ранен е пътника на мотопеда В. М.с. Камено поле който е получил спукване на черепа и вътрешен кръвоизлив в мозъка /хематом/, настанен е в хирургично отделение в МБАЛ-гр. Мездра с опасност за живота. М. Г.с. Драшан е с охлузни рани по цялото тяло, като същият отказва да му бъде извършен преглед в болнично заведение и отказва да остане под наблюдение М .Г. е съпроводен за задържане в РУП-Мездра.
            Щети по МПС – около 200 лв.
            Други материални щети – няма.
            Причина за ПТП: В процес на изясняване. Вероятна причина – несъобразена скорост след употреба на алкохол. Водача М.Г. отказва да му бъде извършена проверка за употреба на алкохол с техническо средство Алкотест Дрегер 7510,  като му е издаден талон за медицинско изследване и същия е дал кръвна проба за лабораторно изследване във ФСМП гр. Роман.
            По случая е образувано ДП по описа на РУП-Роман.

            Местопроизшествието е посетено от служители на РУП-Роман. . 

В Шумен е втория кръг на Бъги моделите


В събота и в неделя за първи път Българската федерация по автомоделни спортове ще проведе в Шумен 2-ри кръг от Държавния шампионат по автомоделизъм за модели с висока проходимост класове Бъги. 30 състезатели от 8 клуба в страната ще спорят в седем категории модели.

За Враца ще карат Дамян Петров и Мартин Петров, а за АЕЦ Козлодуй Марио Вутов, Румен Драганов, Тони Янчев и Екатерина Валериева.

Цветан Цветанов бе гост на празника на град Бяла Слатина



Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов бе специален гост на тържествата по повод 100 години от провъзгласяването на Бяла Слатина за град. „Радвам се, че в този празничен ден съм тук сред вас и честваме заедно 100-годишнината на Вашия прекрасен град. В дни като този, всеки от нас си спомня за това, което нашите деди са съградили и завещали на идните поколения. Важно е и ние да съумеем да запазим духовните традиции на град Бяла Слатина!“, каза Цветанов.
Той благодари и на кмета инж. Иво Цветков, който с всички сили и средства работи за изграждането и израстването на града. „Доказателство за това са реализираните европейски проекти на стойност над 30 млн. лв!“, поясни Цветанов.
Сред официалните гости на празника бяка и народните представители от ГЕРБ инж. Тотю Младенов и инж. Петя Аврамова. Те също поздравиха жителите и гостите на Бяла Слатина и поднесоха подарък на градоначалника.
Инж. Тотю Младенов подчерта, че през последните 3 години Бяла Слатина е най-бързо развиващата се община в областта по отношение на социалните дейности, здравеопазването и  инфраструктурните проекти. „Убеден съм, че и през идните години ще е така и хората в този красив град ще живеят още по-добре!“, заяви Младенов.
Народният представител инж. Петя Аврамова пожела на кмета да продължава да работи със същия хъс и дръзновение както до сега, за да направи Бяла Слатина най-красивото, желано и търсено място за живеене.

Поздравителни адреси бяха изпратени от президента на Р България г-н Росен Плевнелиев, председателя на ПП ГЕРБ г-н Бойко Борисов, евродепутатите инж. Владимир Уручев и д-р Андрей Ковачев, кмета на град Козлодуй г-н Румен Маноев и др. 

Нова върба ще расте на мястото на старата в центъра на Враца


            Нова върба ще бъде засадена на мястото на отсечената стара в градинката при Пощенската палата в центъра на Враца. Засаждането на фиданката ще стане при подходящи климатични условия през октомври или ноември. Преди броени дни старата върба, която врачани помнят от десетиления, бе отсечена, заради това, че дървото бе изсъхнало на 75 %.  Експерти от общинската администрация направиха проверка на мястото и издадоха разпореждане дървото да бъде премахнато, защото е станало опасно за гражданите. От отдел „Екология”  увериха, че е предвидено на същото място да бъде засадена нова върба.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





понеделник, 7 юли 2014 г.

НАП продава леки автомобили за 200 лв.



През следващите две седмици в електронния магазин на НАП на www.nap.bg ще бъдат обявени над 60 търга за леки автомобили, като най-евтиният от тях е начална цена от 200 лв. Най-скъпият автомобил е БМВ-Х5 със стартова цена, от която ще започне наддаването за него 14 000 лв.
В електронния портал на агенцията желаещите могат да купят не само леки коли, но и апартаменти, товарни превозни средства, парцели, магазини, фитнес, помещения за СПА, атрактивни имоти в зимните и морските ни курорти на цени често по-ниски от пазарните. Това са вещи на длъжници на НАП или конфискувани от държавата активи. От началото на годината до сега в електронния магазин са публикувани общо 3 450 обяви за продажба на активи.
В електронния магазин на НАП може да се търси по ключова дума, цена, населено място, категория на веща, номер на търга и други критерии. Това значително улеснява клиентите на НАП при търсенето на желаните от тях активи. Всеки, който проявява интерес да купи имот от НАП, трябва да знае, че за да се включи в наддаването трябва да преведе депозит за участие в размер на 20% от първоначално обявената тръжна цена.

Списъкът с вещите, които НАП продава, се актуализира всеки ден. В момента най-голям е броят на обявите за продажба на недвижими имоти и на тези за леки и товарни автомобили. В електронния магазин на приходната агенция се продава дори медицинска техника, отпадъци от цветни и черни метали, самосвал, трактори, автобуси, кранове, багери и др.
Юлия Грънчарова      

По ОП „Транспорт“ завърши изграждането на обходния път на Враца

 експлоатация е обходният път на град Враца. Проектът „Път I-1 (Е79) от км 0+000 до км 6+816,60“ се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. Новият обект откриха председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков.
Общата дължина на участъка е 6,817 км. Инвестицията е за над 14,6 млн. лв. Обходният път е двулентов с габарит 10,5 м. Изграден е един пътен възел с подлез, две четириклонни и едно кръгово кръстовище, железопътен прелез, 17 водостоци и т. н.
Със завършването на обекта се сбъдна 28-годишната мечта за изграждане на обходния път на Враца. Отсечката е изключително важна за областния град, тъй като се повишава пътната безопастост в една от най-натоварените точки по път Е-79 в Северозападна България, а транзитният трафик се изнася извън града, каза председателят на УС на АПИ инж. Стефан Чайков. Той подчерта, че с пускането на втория мост над р. Дунав при Видин средно на денонощие трафикът по пътния участък е нараснал с близо 40%. Инж. Чайков посочи още, че пътната агенция работи усилено за модернизиране на направлението Видин - Ботевград. Преди дни стартира обществената поръчка за допълнително проектиране и строителство на близо 33 км от пътя Мездра - Ботевград. Прогнозната инвестиция е над 205 млн. лв. без ДДС.
Изпълнител на обходния път на Враца е Обединение „Обход Враца”, в което участват „Трейс Груп Холд” АД, гр. София и „Пи Ес Ай“ АД, гр. Стара Загора. Строителният надзор е осъществен от „Трафик холдинг“ ЕООД. Договорът за строителство е на стойност 14 600 989.45 лв. с ДДС, а за надзор - 1 125 600 лв. с ДДС.

Обектът е по маршрута на общоевропейски транспортен коридор №ІV. Като участък от път Е-79 по него се осъществяват транспортни връзки между три европейски държави – Румъния, България и Гърция. С пускането в експлоатация на втория мост над р. Дунав при Видин - Калафат се увеличи транзитният трафик в Северозападна България. Направлението се използва като най-къс маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

СИГНАЛИ ЗА ИЗВЪРШЕНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ


На 06.07.14г. в 21.19ч.  на тел.112 е получено съобщение от жител от гр.Враца, които е заявил ,че за времето 15.00ч. до 21.15ч. на същата дата Н.Л. е проникнало в домът му през недобре затворен прозорец на къщата му, от където е извършило кражба на плазмен телевизор 36 инча и монитор за компютър .
Щета по данни на тъжителя за около 1200лв.
В РУП-Враца е образувано ДП. 
          B 09.40ч. в РУП-Враца е получено съобщение от жител от гр.Враца, който е заявил, че за времето от 22.30ч. на 05.07.14г. до 09.40ч. на 06.07.14г. Н.Л. противозаконно е отнело ползвания от него л.а. Мицубиши Паджеро собственост на лизингова компания, паркиран на не охраняем паркинг в гр.Враца.. Има застраховка авто-каско.    Нанесената щета по данни на тъжителя е в размер на 10 000лв.
            По случая в РУП-Враца е образувано ДП.
B 22.18 ч на тел.112 е получено съобщение,че в гр.Враца се е самозапалил л.а в движение.На място  е  изпратен екип на ППД и ПК. Установено е ,че л.а.  Фолксваген Пасат собственост и управляван  от В. М. от гр.Враца,след зареждане с газ на б-я, по време на движение се самозапалва. Вследствие на самозапалването В.М. и пътника в автомобила Г. Й. от гр.Враца са с изгаряния по цялото тяло с над 30% и след като са обслужени в ЦСМП-Враца са транспортирани в „Пирогов”-гр.София.Автомобила е изгасен от екип на РУ ПБЗН-Враца.
            Щета в процес на изясняване.
            По случая в РУП-Враца е образувано ДП.
На 05.07.14 г  за времето от 21.30 до 22.30 часа в с.Търнак , НИ преминавайки през незаключена входна врата е прониквал в дом откъдето е извършил кражба на лаптоп  собственост на П. Б. от гр.София, на стойност около 600 лева.
Започнато е ДП. по описа на РУП-Б.Слатина.
Уведомен дежурен прокурор.

            На 06.07.2014г. в 08.50ч. в РУП- Роман е получен сигнал от жител  от с. Кунино за извършена кражба на ел.проводници в селото.
            При извършеният оглед на място се установи, че за времето от 03.00ч. на 06.07.2014г. до 04.35ч. на 06.07.2014г. НЛ чрез срязване са извършили кражба на 175м. меден проводник 8 кв.мм., 175м. меден проводник 6 кв.мм., 525м. меден проводник 16 кв.мм.  от 5 междустълбия в с. Кунино, собственост на електроразпределителна фирма.   
            Щети в процес на изясняване.
            По случая в РУП-Роман е образувано ДП.

Данни за станали ПТП
На 06.07.2014г. към 17.30ч. в с.Лесковец катастрофира като се сблъскват  л.а. Мицубиши Паджеро не регистриран по надлежния ред / прекратена регистрация/, соб. на Ц. К. от с.Лесковец, а управляван от И. М. от с.Лесковец, водач категория”В,М”, стаж 1 год. и правилно паркиран л.а. Пежо 406 соб. на фирма гр.Козлодуй.
Убити и ранени-няма.Щети по двете МПС за около -200лв.
Причини: Неправилна маневра движение на заден ход от водача И.М., същият е изпробван за алкохол с Алкотест Дрегер 7510 -пробата е отрицателна.
На И.М. е съставен АУАН. Издаден протокол за ПТП.

На 07.07.2014г. в 02.35ч. в ОДЧ на РУП-Оряхово е получено съобщение от тел.112 за възникнал пожар във фризьорски салон в гр.Мизия. Салона е собственост и ползван от З. Д. от гр.София. При пожара са изгорели  климатик, лаптоп, шевна машина, велосипед и фризьорско оборудване .
            Щети и причини за пожара са в процес на изясняване.
            Извършен е оглед на местопроизшествие, като в светлата част на денонощието ще бъде извършен  допълнителен оглед.
Пожара е потушен от екип на РСПБЗН-Оряхово .
            По случаят в РУП-Оряхово е започнато ДП.




Правят първи фестивал на древните култури в Оходен


„От 17 до 21 юли в местността „Валога” край врачанското село Оходен ще се проведе първият Фестивал за древни култури” – това съобщи днес кметът на община Враца инж. Николай Иванов. Фестивалът „Слънцето на Тодорка” е съвместна инициатива на Община Враца, Театрална група „ТЕМП” и Регионален исторически музей – Враца.
         Фестивалът ще бъде организиран в три секции – арт секция, научна секция и младежка експериментална лаборатория. В арт секцията ще могат да се видят артистични рекострукции на древни ритуали и легенди, представяни от формации от страната и чужбина. В научната секция са предвидени кръгли маси и дискусии на археолози и представители на научните среди, в които ще се представят новостите в областта на изследването на праисторията и презентации на нови открития. Младежи от клубове по история в училища от страната и студенти по археология ще се включат в младежката експериментална лаборатория. За тях ще бъдат организирани уъркшопове по експериментална керамика, производство на култови предмети от кост, жътва на лимец с експериментални реплики на антични сърпове. На участниците ще бъдат връчени сиртификати за елементарен курс по археология.
„Целта е фестивалът да даде интересен поглед към древните култури. Това е един нов туристически продукт, който, съчетан с уникалните разкопки, се очаква да провокира интереса на приятели на археологията и туристи в региона” – каза инж. Николай Иванов.
         Официалното откриване на Фестивала на древните култури „Слънцето на Тодорка” ще се състои на 18 юли от 20.30 ч. в местността „Валога” край с. Оходен. Очаква се в първото му издание да се включат над 100 участници от София, Пловдив, Козлодуй, Перник и Белоградчик, а също студенти от СУ „Св. Климент  Охридски” и УНСС. Всички участници във форума ще получат статуетка със запазения знак на фестивала, който е копие на уникалния нефритен амулет на Богинята майка, открит в местността „Валога” край Оходен.

Художници разкрасяват спирки във Враца

За втора година във Враца ще се проведе Street art fest Refresh Vratsa”. Мотото му тази година е „Мисли fresh” и ще се състои от 13 до 16 юли. Шест художници пристигат от различни части на страната, за да участват във феста и със свои рисунки ще украсят 10 спирки на обществения транспорт. През миналата година Дамян Бумбалов, Павел Калоянов, Жечо Попов, Гълъбин Христов, Румен Димитров и врачанинът Явор Венчев превърнаха подлеза на Стария пазар в своеобразна галерия, която събира символите на Враца и емблематичните за града места. Тази година ще се опитат да придадат необикновен облик на обикновените спирки, на които всеки ден стотици врачани чакат тролейбуси или автобуси. Сред вдъхновяващите теми, по които ще рисуват, ще са Чарли Чаплип, Малкият принц, Мечо Пух, Пепеляшка и различни филмови персонажи. Целта е тези публични места да провокират позитивното мислене у врачани.
         Официалното откриване на стрийт феста ще е на 14 юли в 17.30 ч. в жк „Дъбника” на паркинга при магазин „Дъбника” (бивш магазин „Зора”).


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”