Бисквитки

петък, 18 юли 2014 г.

Владимир Уручев, ЕНП/ГЕРБ: Всички нови енергийни договори с трети страни да се сключват от името на Европейския съюз

 „Всички нови енергийни договори с трети страни трябва да се сключват от името на ЕС. Промяната ще се случи трудно, но не е невъзможна. Така ще се избегнат евентуални противоречия с Третия енергиен пакет“. Това становище изрази евродепутатът от Групата на Европейската народна партия Владимир Уручев по време на среща с български журналисти в Страсбург, организирана от Информационното бюро на ЕП в България.
Владимир Уручев допълни още, че този въпрос е съществена част от дискусиите за бъдещия европейски енергиен съюз, но понастоящем преговори не са водени. Според него такъв подход беше успешно използван при подписването на новия договор за доставка на газ от Русия за Полша, който стана факт след промени, съвместно направени от Полша и Европейската Комисия.
Евродепутатът коментира, че подобна промяна може да се използва и при договорянето на проекта „Южен поток“, като отбеляза как включените в тръбопровода страни членки са делегирали правата за преговори на ЕК. Тук обаче нещата стоят по по-различен начин поради чисто политическата украска на проекта заради случващото се в Украйна, смята още той.
„Най-трудно ще бъде да се променят старите договори, които вече са сключени, но са в противоречие с Третия енергиен пакет“, бе категоричен Владимир Уручев. Той заключи, че този проблем може да се реши, ако се търси взаимно изгодна промяна в контрактите.

Това е пътят за изграждането на Европейски енергиен съюз, който да реформира и организира европейската енергийна политика, смята българският евродепутат. Неслучайно, изграждането на Европейски енергиен съюз бе обявено от Жан-Клод Юнкер, тази седмица в Страсбург, като един от приоритетите в работата му начело на Европейската комисия, припомня Владимир Уручев.

СИГНАЛИ ЗА ИЗВЪРШЕНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ


На 17.07.14г. в ОДЧ на РУП-Б.Слатина е получено съобщение от инженер към фирма за телекомуникации, че на 16/17.07.14г. в землището на с.Попица, Н.И след изкопаване на 4 дупки е извършил кражба на 30 метра телефонен кабел на стойност около 300лв.
Започнато е ДП по описа на РУП-Б.Слатина.
 B 18.05ч. чрез тел.112 в РУП – Козлодуй е получено съобщение от жителка на с.Хърлец, която е заявила, че за времето от 17.50ч. до 17.55ч. на същата дата, НИ от не заключен лек автомобил „Опел – Астра”, паркиран в с.Гложене е извършил кражба на дамската й чанта с намиращите се в нея вещи и предмети: сумата от 90 лв., 2  мобилни телефони, фотоапарат, диктофон, флашпамет, и документи. Щети в процес на изясняване.
По случая в РУП- Козлодуй е образувано ДП .
На 04.06.2014г. в РУП-Враца е депозирана жалба от жител на гр. Враца, затова че за времето от 03.06.2014г. до 04.06.2014г., неизвестно лице, след като е взломило стъкло на задна дясна врата на собствения му лек автомобил „Опел Астра, е извършило кражба на 5 кашони със спортни обувки и 1 чанта с чорапи, чаршафи и калъфки за възглавници.
Нанесената щета по данни на тъжителя е на стойност около 1000 лева.
От проведените ОИМ се установи, че извършители на кражбата са А. О. и П. М. от гр. Враца. Вещите предмет на кражба са продадени на жител в гр. Берковица, където са намерени и иззети.
На 09.07.14г.в РУП-Враца е образувана преписка във връзка с постъпила жалба от жител на с.Вировско, който е заявил, че на 05.07.14г. Н.Л. използвайки това, че тъжителя е оставил не заключена входна врата на втори етаж на собствената му къща, е проникнал и извършил кражба на сумата от 250лв.
            От проведените ИМ се установи,че извършител на деянието е М. Б. от с.Вировско. Парите са похарчени за лични нужди.
От проведените ОИМ и ПСД във връзка с кражба на ел.проводници от разпределителната мрежа в с.Кунино се установи че извършителите на кражбата са –  К. К. от гр.Роман, Л. К. , Д. В., Т. Н. и непълнолетен 17г. от гр.Плевен .
От проведените допълнителни ОИМ се установи че същата група е съпричастна към опит на извършване на  кражба на ел.проводници на територията на РУП-Мездра.
На 17.07.2014г. в 20.15ч. в с.Хубавене, авто-патрул на РУП Роман, спират за проверка л.а. „Пежо 306” управляван от К. В. от гр.Бухово. При извършената проверка с техническо средство "Алкотест Дрегер" се установи че, водача управлява МПС с 2.38 промила алкохол в издишваният от него въздух.
            Съставен АУАН по ЗДвП и издаден талон за медицинско изследване. Същия е задържан за срок до 24 ч. в РУП-Мездра.
На 18.07.14г. към 00.48ч. в гр.Б.Слатина, авто-патрул на РУП-Б.Слатина спират за проверка  лек автомобил „Форд Мондео” управляван от Х. Н. от гр.Бяла Слатина. Водачът е изпробван за алкохол с техническо средство Дрегер Алкотест, който е отчел 1.31 промила на хиляда в издишания въздух. Издаден е талон за медицинско изследване. Съставен е АУАН, и е задържан в РУП-Б.Слатина в срок до 24 ч.     
Започнато е бързо полицейско производство по описа на РУП -Б.Слатина.


Община Враца прави проверки на изпълнените участъци от водния цикъл


         Последваща проверка след завършването на строително-монтажните работи по интегрирания проект за воден цикъл на Враца на бул. „Демокрация” бе направена по настояване на Община Враца. Проверен бе районът при сградата на областна администрация, където преди година имаше пропадане на пътната настилка при преминаване на тежкотоварен камион. Поводът е започналото цялостно преасфалтиране на булеварда. Обследването бе направено със специализирана техника – камера-робот, собственост на „В и К” – Враца. Техниката бе закупена с цел прилагане на най-новите европейски постижения в областта на контрола на подземните водопроводни и канализационни мрежи.
         При проверката бяха установени отклонения от предвидените по проект нива на изпълнената канализация в участък от 10 метра. Регистрираното отклонение е 7 – 10 сантиметра под нивото, предвидено по проект. Община Враца, като възложител, е безкомпромисна по отношение изпълнението на строителните дейности. „Правим и ще продължим да извършваме контрол, независимо че участъците вече са приети от строителния надзор и са предадени с нормативно изискващите се документи. Наредихме на строителите незабавно да започнат организация по изкопаването на тръбите и полагането им на предвиденото по проекта ниво. Проверките по участъци, приети вече от строителния надзор, ще продължат” – категоричен бе кметът инж. Николай Иванов. В близките дни строителите са се ангажирали да започнат работа по отстраняване на констатираните несъответствия с проекта.
На още два участъка по бул. „Демокрация”, след проверка с камера-робот, са констатирани подобни отклонения. Те се намират между ул. „Екзарх Йосиф” и ул. „Спортна” и също ще бъдат коригирани от строителя.
Всички повторни изпълнения на строително-монтажни работи са изцяло за сметка на строителите, включително проверките с камерата-робот.



Венци и цветя за Васил Левски

   Врачани днес обелязаха 177-та годишнина от рождението на Васил Левски. Пред паметника на Апостола на свободата в центъра на града историческа справка за героя представи Валерия Тарашоева – гл. уредник на Регионалния исторически музей. Сред официалните лица на тържеството бяха кметът инж. Николай Иванов, зам.-кметът инж. Николай Йорданов и председателят на общинския съвет Малина Николова. В знак на почит пред паметника бяха поднесени венци и цветя.

Денят бе почетен и с арт работилница и лятна читалня на открито, посветени на рождението на великия българин. В тях се включиха деца от ОДЗ „Брезичка”, ЦДГ „Слънце” и ЦДГ „Дъга”. Малчуганите рисуваха къщата на Васил Левски и оцветяваха неговия портрет, герба и знамето на България.



Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

четвъртък, 17 юли 2014 г.

Правят нова организация на движението във Враца


         В петък и събота (на 18 и 19 юли) ще има нова организация на движението на масовия обществен транспорт във Враца. Променя се маршрутът на алтернативния обществен транспорт, като от бул. „Васил Кънчов” (при Автогарата) вместо по ул. „Екзарх Йосиф” ще се продължава по бул. „Васил Кънчов”, след това по ул. „Козлодуйски бряг” до площад „Васил Левски”, вляво по ул. „Ген. Леонов” и ще се включи по бул. „2 юни”. Причината за промяната е започналият основен ремонт по ул. „Екзарх Йосиф”, като в двата дни ще се прави цялостно фрезоване на трасето.
В петък и събота ул. „Екзарх Йосиф” ще бъде затворена за движение за всички пътни превозни средства.
Община Враца се извинява на гражданите за неизбежните неудобства, предизвикани от изпълнението на строителните дейности.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





СИГНАЛИ ЗА ИЗВЪРШЕНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ


На 16.07.2014 г. в 12.40ч. в  РУП Оряхово е получено съобщение от Х. Г., от с.Софрониево, че към 08.15ч. е получил обаждане на домашният си телефон от лице което се е представило за приятел на внучка му, който му е съобщил, че по свои приятел таксиметров шофьор му изпраща пратка от 10 000 евро и му е дал телефон за връзка. Потърпевшия се е обадил на таксиметровият шофьор от мобилният си телефон при което таксиметровият шофьор се е представил за Н. П., като е обяснил на Г., че за да получи пратката следва да му плати сумата от 4 200 евро тъй като ги е дал като подкуп на митнически служител за да освободи пратката от митницата. Г. е заявил, че може да му даде само 4200 лв. На същата дата около 11.20ч. пред домът на Г. се е явило лице представило се за Н. П. като същият е бил с лек автомобил жълт на цвят с табела на такси, без установена марка, модел и регистрационни табели на когото Г. е предал сумата от 4200лв. в различни банкноти след което П. с лекият автомобил се е оттегли в посока с.Крушовица.
Образувано е ДПпо описа на РУП-Оряхово.

В РУП-Враца е депозирана жалба от жител на гр. Враца, кв. „Бистрец”, че НЛ на през м.септември 2013г., е взломило входната врата на вила негова собственост, находяща се в гр. Враца, кв. Бистрец, и е отнело от владението му 6 порцеланови чаши, 2 газови лампи, 4 метални шишове и други вещи. По данни на тъжителя нанесената щета е на стойност около 250лв.
            От проведените ОИМ се установи, че извършител на деянието е М. А., от гр. Враца, кв. Бистрец. Вещите предмет на кражба са намерени и взети с протокол за доброволно предаване.

На 17.06.2014г. в УП-Дъбника е постъпила жалба от жителка на гр.Враца, която е заявила, че на същата дата в хипермаркет находящ се в ж.к.”Сениче”, НЛ използвайки невниманието и е извършило кражба на дамско портмоне с лични документи и сумата от 170 лв.
От проведените ОИМ се установи, че извършители на престъплението са криминално не проявените В. К., жив.гр.Враца, и Р. К. жив.гр.Враца. Парите са похарчени от лицата а портфейла с документите е намерен и върнат на собственика.

На 01.05.2014г. в РУП-Враца е образувана  преписка по описа на РУП-Враца за нанесена средна телесна повреда/ счупена капачка на дясно коляно/, и увреждане /счупване на ПВС стъклопакет на прозорец на къщата/ на М. Д. жив.с.Пудрия, станала в с.Пудрия. От проведените ОИМ се установи, че извършител на престъплението е криминално проявеният и осъждан Д. Г., жив.гр.Враца, кв.”Бистрец”. Лицето е разпитано и освободено.

От проведените ОИМ по ЗМ  образувано по повод извършена кражба на 1  детско-юношески велосипед от гр.Б.Слатина, се установи, че извършител на деянието е  С. Т. с  от гр.Б.Слатина. Веща обект на кражбата е предадена с протокол за доброволно предаване и е върната на собственика срещу разписка.
           
На 16.07.2014 год. след получен сигнал е извършено претърсване в частен дом  находящ се в гр. Бяла Слатина, обитаван от С. М., където в двора на домът се намериха 6  засадени растения със средна височина 1,80 см. При направения полеви наркотест, листната маса реагира на канабис.Общото тегло на иззетата зелена листна маса е 4,570 кг.
Започнато е ДП по описа на РУП- Б. Слатина. Уведомен е дежурен прокурор.

На 16.07.14г. към 13.30ч. в гр.Б.Слатина, авто-патрул на РУП-Б.Слатина спират за проверка  лек автомобил „Фолксваген Голф” управляван от И. Й. от гр.Кнежа. Водачът е изпробван за алкохол с техническо средство Дрегер Алкотест 7410+, който е отчел 2.23 промила на хиляда в издишания въздух. Издаден е талон за медицинско изследване, представен е пред ФЦСМП-Б.Слатина където е  отказал да даде кръв за химически анализ. Съставен е АУАН. Водача е задържан в РУП-Б.Слатина в срок до 24 ч. Уведомен дежурен прокурор.  
Започнато е   бързо полицейско производство по описа на РУП -Б.Слатина.

На 16.07.2014г. около 10.50 ч. в гр.Козлодуй авто-патрул при РУП – Козлодуй спират за проверка П. Р., жив гр.Шипка, Общ. Казанлък, Обл. Стара Загора. При извършената проверка в портфейл с личните документи на лицето са намерени 1 угарка от цигара и 1 прозрачен найлонов плик с размери 5,5см. на 4 см., съдържащи зелена суха листна маса. Намерените вещи са иззети  с протокол за личен обиск, след което са предадени в РУП - Козлодуй.
Извършен е оглед на местопроизшествие, като е направен полеви нарко тест, при който намереното вещество е реагирало на канабис. Р. е задържан за срок до 24 часа в РУП – Оряхово.
По случая е образувано БП по описа на РУП - Козлодуй.

На 15.07.2014г.в гр.Оряхово, от частен дом находящ е извършена кражба на сумата от 170лв. в банкноти и монети с различен номинал. Парите са се намирали в чекмедже на дървена маса в една от стаите на къщата. РУП-Оряхово е уведомено на 16.07.2014г. в 15.00ч.
От поведените ОИМ се установи, че извършител на кражбата е Д. Ц., от гр.Оряхово, криминално проявен и осъждан.

На 16.07.14г. към 08.10 ч. в с.Търнава, катастрофира   като излиза в ляво по посока на движението си лек автомобил „Опел Корса” , собственост и  управляван от А. И. на 33г. от с.Алтимир, водач кат. „В,М”, като блъска странично, правилно движещия се лек а-л ”Нисан Терано 2” управляван от С. С., от гр.Б.Слатина, водач кат.”В,С”, след което се блъска челно в крайпътно дърво. Водача С.С. е изпробван за наличие на алкохол с техническо средство Дрегер-Алкотест-7510+, който е отчел отрицателен резултат.
Загинал е водача А. И. който е транспортиран с Трупна линейка за извършване на аутопсия в гр.Враца.
            Щети по двете МПС  за  около 3000 лв.
            Причини: Несъобразена скорост с пътните условия /мокър участък от пътя/ от страна на водача И.
            Започнато е ДП по описа на РУП-Б.Слатина

Петя Аврамова е новият областен координатор на ГЕРБ във Враца


Народният представител инж. Петя Аврамова е новият областен координатор на ПП ГЕРБ Враца. Изпълнителна комисия на партията официално утвърди нейната кандидатура, след като досегашният областен координатор инж. Валентин Литов подаде оставка. Причините за неговото решение са лични и възпрепятстват неговата работа.
След работно съвещание със заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и административния секретар на партията Цветомир Паунов, общинските ръководители на ГЕРБ от областта единодушно подкрепиха нейната кандидатура.

Инж. Петя Аврамова временно ще заема поста до провеждането на редовното събрание на областната структура, което се очаква да бъде насрочено след предсрочните парламентарни избори.

сряда, 16 юли 2014 г.

Започна реставрацията на „Поповото ханче“


153 409 лева са отпуснати за цялостна реконструкция и укрепване на музей „Христо Ботев“ , по известен като „Попово ханче“ в  село Бутан, община Козлодуй.
Средствата са осигурени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, която е излязла с решението за отпускане на сумата в края на месец май. Решението е влязло в сила в началото на месец юли.
Фирмата, с която е подписан договор за изпълнение на строителни дейности по реставрация на музея, е от Самоков. Срокът за изпълнение е в рамките на три месеца, заявиха от фирмата изпълнител.

Поповото ханче се намира в село Бутан и е известно с това, че  четата на Христо Ботев спира за отдих след слизането на Българска земя при Козлодуй, след което потеглят към Врачанския Балкан.

Откриха пети скелет в местността „Градище” край Враца


            Пето християнско погребение бе открито при археологическите разкопки в местността „Градище” при прохода „Вратцата” край Враца. Находката е разкрита от археолозите доц. д-р Нарцис Торбов и Александра Петрова от Регионалния исторически музей във Враца. Гробът е намерен в склона северно от откритата през 2010 г. ранновизантийска църква. Неговото датиране се отнася към времето на българското средновековие. Погребаният мъж е положен съгласно християнския канон по гръб, с кръстосани ръце и ориентация запад-изток. Той е възрастен индивид с височина около 1,80 м. Положен е в специално изградена с ломени камъни гробна яма, покрита с капак от сковани дървени греди, от които са намерени няколко железни гвоздея. Интересен елемент от погребалния обред, показващ практикуването на т. нар. „членовредителство” или „обезвреждане на мъртвия”, е поставеният в областта на гърдите, върху сърцето, камък.
         В две поредни години – през 2011 г. и 2012 г. – при разкопки на същото място бяха проучени общо четири гроба. Погребаните в тях са деца на възраст до около 10 – 12 години, положени също съгласно християнския канон.
         През това лято археологическият екип и бригада от общо 12 работници ще продължат работата си в участъка над църквата до късна есен. Проучването тази година е финансирано от Община Враца с 8 000 лева.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”



РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ


1.На 15.07.2014г. в 14.50ч. чрез телефон 112  в РУП-Оряхово е получено съобщение от И. Н. от с.Софрониево за това, че за времето от 07.30ч. до 14.40ч. на същата дата от домът му находящ се на горепосочения адрес неизвестен извършител е извършил кражба на сумата от 800 лева и 450 евро в банкноти с различен номинал.
Проникнато е с подбран или подправен ключ, като е отключена входната врата на къщата.
Щети в процес на изясняване.
Уведомен прокурор .
По случая в РУП-Оряхово е образувано ДП по описа на РУП-Оряхово. 
.В бюлетин №7 на ОД-МВР-Враца е отразено,  че на 07.07.2014г. в 07.20ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от  жител на гр.Враца който е заявил, че за времето от 23.00ч. на 06.07.2014г. до 07.00ч. на 07.07.2014г. , НЛ след като е използвало сила е увредило заключващият механизъм и е разбило кафе автомат собственост на фирма от  гр.Враца находящ се в гр.Враца е извършило кражба на 1  монетен механизъм съдържащ сумата от 70 лева на монети и 1  касичка съдържаща сумата от 50 лева.
Нанесена щета е за около 420 лева.
По случая в РУ”Полиция”-Враца е образувано ДП.
От проведените следствени действия се установи, че извършител на деянието е Ц. Х.от гр.Враца.
Парите са похарчени от Ц.Х. за лични нужди.
Лицето е разпитано след което е освободено 
2.На 15.07.2014г. в 17.20ч. в гр.Враца авто-патрул при отработване на ПТП са извършили проверка за алкохол с техническо средство “ Алкотест Дрегер 7510” на В. С. гр.Враца водач на л.а. „Фолксваген Кади”,като  същият е отчел положителна проба от 1.82 промила . На В.С. е съставен  АУАН и издаден талон за медицинско изследване за ЦСМП при МБАЛ гр.Враца. В.С. е дала кръвна проба за лабораторно изследване не е задържана за срок от 24ч. поради здравословни причини
В РУП-Враца е образувано ДП.
Данни за станали ПТП
1.На 15.07.2014г. около 06.20ч. на път II-15 с посока гр.Враца-гр.Оряхово катастрофира като се преобръща в крайпътна канавка т.а.”Мерцедес Спринтер” управляван от Л. К.жив.гр.Стамболийски водач категория”С” стаж-12год.
Убити и ранени –няма.Пътника В. П. прегледан на място от екип на спешен център и освободен с охлузвания без опасност за живота.
Щети по МПС-1000лв.
Причини:Несъобразена скорост от водача Комитов.
Водача изпробван за алкохол с Дрегер-пробата отрицателна.


2.На 15.07.2014г. около 08.40ч. на кръстовище катастрофират като се блъскат л.а.”Шевролет Калос”, управляван от А. А. жив.гр.Враца водач категория „В” стаж-4год., и л.а.”БМВ”, управляван от Е. Б.жив.гр.Враца водач категория „В” стаж-25год.
Убити и ранени-няма.
Щети по двете МПС-300лв.
Причини:Отнемане на предимство на регулирано кръстовище от водача А.А.
Водачите са изпробвани за алкохол с Дрегер-пробите отрицателни.
На водача Александров е съставен АУАН и издадени протоколи за П
3.На 15.07.2014г. около 17.30ч. в гр.Враца т.а.”Фолксваген Кади”, управляван от В. С., жив.гр.Враца водач категория „В” стаж-21год. реализира ПТП като блъска паркираният  т.а.”Фолксваген Транспортер”.
Убити и ранени-няма.
Причини:Недостатъчно странично разстояние при заобикаляне и употреба на алкохол от водача Станчева.
Щети по двете МПС-100лв.
Станчева е изпробвана за алкохол с Дрегер -който отчита 1,82 промила алкохол в издишаният въздух.Съставен АУАН по ЗДвП ,издаден талон за медицинско изследване и протокол за ПТП.
4.На 15.07.2014г. около 17.30ч. в гр.Мездра на паркинга пред х-л”Родина” става ПТП ,при което л.а „Фолксваген Пасат” управляван от Й. И.от гр.Враца  водач кат.” В” блъска  л.а”Шкода Фабиа”,управляван от К. Н.гр.Мездра водач кат.”СЕ”
Убити и ранени няма.
Причини: неправилна маневра при излизане от редица паркирани автомобили и отнемане на предимство от страна на водача Й.И..
Щети за около 200лв. по двата автомобила
Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с техн.средство „Алкотест Дрегер”7410 –пробите са отрицателни.

На водача Й.И. е съставен АУАН по ЗДвП и издаден протокол за ПТП

вторник, 15 юли 2014 г.

СИГНАЛИ ЗА ИЗВЪРШЕНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ


На 14.07.14г. в 09.34ч.от тел.112 в РУП-Враца е получено съобщение от жител от гр.Враца,която е заявила че за времето от 22.00ч.на 13.07.14г. до 08.00ч.на 14.07.14г. Н.Л.противозаконно е отнело ползвания от нея лек автомобил БМВ с белгийски рег.№,светло сив на цвят,производство 2009г.Автомобила е бил паркиран на неохраняем паркинг.Нанесена щета по данни на тъжителя 14000 евро..
            В РУП-Враца е образувано ДП.

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
На 15.07.2014г. в 00.51ч. в с.Голямо Бабино с посока на движение гр.Криводол авто-патрул спират за проверка л.а. „Сеат Инка” управляван от Р. Я. гр.Враца . След извършената проверка за алкохол с техническо средство “ Алкотест Дрегер 7510”, същият отчита положителна проба от 2.11 промила . На Р.Я. е съставен  АУАН и издаден талон за медицинско изследване за ЦСМП при МБАЛ „Хр.Ботев” гр.Враца. Водача  не е дал кръвна проба за лабораторно изследване  и е задържан за срок от 24ч. в РУП-Враца
В РУП-Враца е образувано ДП.
На 14.07.2014г. в 15:40ч. в РУП – Мездра е получено съобщение от В. И. от гр. Мездра, за извършена кражба на ремарке за лек автомобил /платформа/, ползвано от него. При разпита на В.И. е установено, че платформата е била паркирана на импровизиран паркинг на Бензиностанция. Установено е, че се касае за ремарке за лек автомобил /платформа/ собственост на фирма – гр. Пазарджик,.
Нанесената щета по данни на В.И. е в размер на около 6000,00 лева.
От проведените бързи ОИМ и ПСД е установено, че платформата се намира в района на цех за изработване на изделия от Врачански камък в гр. Мездра, закачена за товарен автомобил „Мерцедес Спринтер” и водач К. К. от гр. Мездра, натоварена с палета, обработен Врачански камък.
К.К., ползвания от него товарен автомобил и закачената платформа са приведени в РУП – Мездра за извършване на ПСД. Платформата предмет на престъплението е предадена с Протокол за доброволно предаване и оставена за съхранение пред сградата на РУП – Мездра.По случая е заведено ДП. 
При извършена полицейска проверка от служители на РУП Козлодуй в частен имот находящ се в с.Бутан собственост на Г. Б. в гаражно помещение и в стайно помещение на къща в същия имот са намерени черен полиетиленов чувал с насипен тютюн без български акцизен бандерол с общо тегло 10.820кг. Намерените акцизни стоки са предадени с протокол за доброволно предаване и се намират на съхранение в РУП-Козлодуй.
По случая в РУП-Козлодуй е образувана преписка.
Данни за станали ПТП
Около 10:00ч. в гр.Враца катастрофират като се блъскат  л.а.”Нисан Примера” собственост на Ц. Т. с адрес гр.Враца, водач кат.Б, стаж22г. и л.а.”Хонда Сивик” – паркиран, собственост на С. Г. от гр.Враца.
Убити – няма. Ранена е Н. Д. от гр.Враца с охлузна рана на главата.
Щети по МПС – 600лв.Щети извън МПС – няма.
Причини: несъобразена скорост с интензивността и характера на движение от страна на водача Ц.Т..Водача e изпробван за употреба на алкохол с тех.средство „Алкотест Дрегер”7410.Пробата е отрицателна.На водача Ц.Т. е съставен АУАН.
На 14.07.2014г. около 16:30ч. в гр.Враца катастрофират като се блъскат л.а.”Москвич412/2140” собственост и управляван от Д. И. с адрес гр.Враца, водач кат.ВС стаж35г. и л.а.”Форд Фиеста” собственост на Е. Ц. от гр.Враца, управляван от Г. С. от гр.Враца, водач кат.В, стаж30г.
Убити и ранени – няма.
Щети по МПС – 100лв.Щети извън МПС – няма
Причини: неправилна маневра изпреварване/ недостатъчно странично разстояние/ от водача Д.И..Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с тех.средство „Алкотест Дрегер”7410.Пробите са отрицателни.На водача Д.И. е съставен АУАН.
Около 18:20ч. на път I-1 Е-79 в посока от с.Люти дол за гр.Мездра катастрофират като се блъскат л.а.”Опел Корса” собственост на Д. Д. от с.Чирен, управляван от П. Д. от с.Чирен , водач без СУМПС.
Убити и ранени – няма.
Щети по МПС – 300лв.Щети извън МПС – няма
Причини: водача П.Д. управлява МПС с несъобразена скорост с релефа на пътя/ стръмен наклон при спускане след остър десен завой/, губи контрол и се блъска в дясно извън пътя в канавка и ПЗ Ж-6..Водача е изпробван за употреба на алкохол с тех.средство „Алкотест Дрегер”7410.Пробата е отрицателна.На водача П.Д. е съставен АУАН.
На 14.07.2014г. около 18:20ч. на път I-1 Е-79 в посока от с.Люти дол за гр.Мездра катастрофират като се блъскат л.а.”Ауди А8” собственост на П. П. от с.Граф Игнатиево, управляван от И. С. от с.Игнатиево , водач кат.В стаж22г. и т.а.”Мерцедес Спринтер” собственост на В. И. от гр.София, управляван от Р. К. от гр.София, водач кат.С стаж9г..
Убити и ранени – няма.
Щети по МПС – 800лв.Щети извън МПС – няма
Причини: неспазване на дистанция от страна на водача И.С., в следствие на което не може да спре при възникнала опасност за движението и блъска т.а.”Мерцедес Спринтер”
Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с тех.средство „Алкотест Дрегер”7410.Пробите са отрицателни.На водача И.С. е съставен АУАН.




Деца от две държави с общ концерт във Враца


            Съвместен концерт ще имат днес деца от сръбския град Власотинци и Враца. Концертът ще се състои в градската концертна зала, като началото е в 18 часа. Младите танцьори са от детския танцов състав „Църнилович” и представителния детски танцов състав „Радост” към Центъра за работа с деца в нашия град.  Врачани ще могат да се насладят на тяхното изкуство, а входът за концерта е безплатен.
         Кметът на Враца инж. Николай Иванов днес прие хореографа на гостуващата трупа Браца Бача и художествения ръководител Братислав Валчич. Т
ехни домакини са хореографът на врачанския състав Христо Пеевски и директорът на Центъра за работа с деца Пепа Гушанска. Обсъдени бяха връзките между двете формации. „Нека това приятелство между двата детски танцови състава се затвърждава с годините. Надявам се, че ще ви остане един хубав летен спомен от Враца” – пожела на гостите кметът.


Чарли Чаплин и Малкият принц „изгряха” на спирки във Враца


            Любимите герои от филми и книги Чарли Чаплин, Малкият принц, Мечо Пух, Том и Джери, и смърфовете вече са неизменна част от градския ентериор на Враца. Образите им „изгряха” на спирки на обществения транспорт и зарадваха врачани, които от два дни не спират да си правят снимки пред новите придобивки. Рисунките са дело на художниците Дамян Бумбалов, Румен Димитров, Гълъбин Христов, Жечо Попов, Ганчо Ганчев и на врачанина Явор Венчев. Майсторите на стрийтарта пристигнаха във Враца по покана на кмета инж. Николай Иванов за второто издание на Street art fest Refresh Vratsa”. Тази година мотото е „Мисли fresh”. „Свежото мислене, доброто настроение и усмивките са това, което искаме да провокираме сред врачани с тазгодишните творби от феста. Шестимата художници, които отново са наши гости, ще украсят десет спирки на обществения транспорт. Мястото на тези картини не е избрано случайно – спирките са едни от най-масово посещаваните места от гражданите. На участниците във феста искам да пожелая успех, а на врачани – да се радват и да пазят техните творби!” – се казва в поздравителния адрес на кмета към участниците.
         Официалното откриване на фестивала бе с хепънинг, в който участваха балетите „Скай” и „Вива” и брейк формацията „Монт страйт джуниър”. Хепънингът завърши с флашмоб, в който се включиха и зрителите. Днес художниците ще рисуват на три спирки – две на бул. „2 юни” и една на крайречния булевард. Готови са техните произведения на ул. „Екзарх Йосиф” и в жк „Дъбника”.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца





понеделник, 14 юли 2014 г.

Продъжава забраната за движение по ул. „Околчица” във Враца



         От 15 юли до 16 август се удължава срокът за частично затваряне на движението по ул. „Околчица” във Враца. Затвореният участък е между улиците „Цветана Табакова” и „Братя Миладинови” и в него не се допуска движението на пътни превозни средства, с изключение на тролейбусния транспорт. Участъкът бе затворен за движение на 16 юни. Удължаването на забраната се налага поради изпълнение на реконструкция на В и К – мрежата по интергрирания проект за воден цикъл на Враца.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





С Ъ О Б Щ Е Н И Е



         Уважаеми жители на гр. Враца,
уведомяваме ви, че поради строителни дейности по проекта за водния цикъл на гр. Враца -  Етап I,  на 15.07.2014г.  водоподаването ще бъде спряно от 09:00 до 13:00ч. в района в района между ул. „Скакля“, ул. „Георги Апостолов“, ул. „Васил Кънчов“ и бул. „Втори юни“, както и зоната между ул. „Иван Тричков“, бул. „Втори юни“, ул. „Атанас Йованович“ и ул. „Вежен“ в гр. Враца.

технически ръководител на обекта:

СИГНАЛИ ЗА ИЗВЪРШЕНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ


На 13.07.2014г. в 15.31ч. в РУП-Враца е получено съобщение от жител на с.Баница, който е заявил, че за времето от 00.30ч. на 13.07.2014г. до 06.00ч. на същата дата НЛ е извършило кражба на собствената му  кобила и 1 кон, оставени на паша без надзор на поляна в землището на с.Баница. Нанесената щета в процес на изясняване.
По случая в РУП-Враца е образувано ДП
B УП-Борован е получено съобщение, че за  времето от м. ноември 2013г. до 12.07.2014г. в с.Добролево, НИ след взломяване на прозорец е прониквал в частен дом, откъдето е извършил кражба на 1  бойлер, 1 душ батерия, 1 тоалетна чиния заедно с казанчето.
Започнато е ДП по описа на РУП-Б.Слатина. Уведомен дежурен прокурор. 
На 13.07.2014 г. в 12,50 ч. чрез тел.112 в ОДЧ на РУП-Козлодуй е получен сигнал от жител на гр.Разлог, който е заявил, че за времето от 19,30 ч. на 12.07. до 12,20 ч. на 13.07.2014 г. неизвестно лице е увредило заключващо устройство на предна лява врата на л.а. „БМВ” 535Д, негова собственост. Автомобила е бил паркиран на неохраняем паркинг в гр.Козлодуй.Щети в процес на изясняване.
По случая в РУП-Козлодуй е образувано преписка.
B18.20 ч. чрез тел.112 в ОДЧ на РУП-Козлодуй е получен сигнал от жител на гр.Козлодуй, че за времето от 19.30 ч. на 12.07.2014г  до 17.30 ч. на 13.07.2014 г. неизвестно лице е увредило заключващо устройство на предна лява врата на л.а. „БМВ” 530Д, негова собственост. Автомобила е бил паркиран на неохраняем паркинг в гр.Козлодуй. Същия има автокаско. Щети в процес на изясняване.
По случая в РУП-Козлодуй е образувано преписка.
B 07.40 часа в РУП-гр.Роман  е получен сигнал от  жител на гр.Роман, който е заявил, че е видял изкопани 7 дупки в нива намираща се в землището на с.Д.Бешовица на 15 метра отстрани от ляво от  път гр.Роман посока с.Д.Бешовица. От извършеният оглед на място в присъствието на служители от БТК- ЕАД - София - район Враца е установено, че за времето от 14.00 ч на 11.07.2014г до 07.40 ч на 13.07.20124г. Н.Л, чрез прокопаване на дупки над кабелно телефонно трасе и срязване е извършило кражба на 350 метра многожилен  телефонен кабел тип МККБ 4х4х1.2+15х4х1.2, собственост на БТК. Щети в процес на изясняване.
По случая в РУП - Роман е образувано ДП.
На 13.07.2014г. в 22:20ч. в ОДЧ на РУП - Роман е получено съобщение, че в гр. Роман момиче е намушкано с нож. От проведените ОИМ и ПСД е установено, че на 13.07.2014г. около 22.20ч. в гр. Роман в двора на частен дом стопанисван от А. А. на 23г. от гр. Роман, лицето И. Т., на 16. от с. Кунинио, е  викала за помощ. Виковете били чути от съседката В. Д. На място веднага са изпратени служители на РУП-Роман, които са установили И. Т., като пред тях тя е заявила, че многократно е намушкана с нож вътре в къщата от ползвателя на имота А. А., след което същия е избягал навън. Т. е транспортирана от служители на ФСМП-Роман, а местопроизшествието е запазено от служители на РУП- Роман, като са предприети мерки за издирването на извършителя.
В 23.00ч. в ОДЧ на РУП-Роман е получен сигнал от дежурен в РУТП-Мездра, че в района на ж.п. надлеза в гр. Роман има прегазено лице от влак, което е починало на място. По данни на машиниста на влака същото лице само е скочило пред влака. При извършения оглед на трупа от служители на РУТП-Мездра и последвало разпознаване на трупа от близки, е установено, че трупа е на А. А. от гр. Роман. Трупа е транспортиран за аутопсия в МБАЛ-Враца.
Към момента И. Т. е транспортирана и приета по спешност в хирургично отделение на МБАЛ –Мездра, където й е извършена операция.
По случая  е образувано ДП по описа на РУП-Роман.

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
На 13.07.14г. към 10.58 ч. в гр.Б.Слатина, авто-патрул на РУП-Б.Слатина спират за проверка  лек автомобил „Опел Астра” управляван от Ю. И., от гр.Б.Слатина. Водачът е изпробван за алкохол с техническо средство Дрегер Алкотест 7410+, който е отчел 1.92 промила на хиляда в издишания въздух. Издаден е талон за медицинско изследване, представен е пред ФЦСМП-Б.Слатина  където е  отказал да даде кръв за химически анализ. Съставен е АУАН. Водача  не е задържан поради здравословни причини.Уведомен дежурен прокурор.   
Започнато е   бързо полицейско производство по описа на РУП -Б.Слатина.
Oколо 22.15ч. при посетено ПТП в с Попица служители на РУП-Б.Слатина са извършили проверка на лек автомобил „БМВ 316i” управляван от неправоспособният С. С. от с.Попица. Водачът е изпробван за алкохол с техническо средство Дрегер Алкотест 7510+ , който е отчел 2.76 промила на хиляда в издишания въздух. Издаден е талон за медицинско изследване, представен е пред ФЦСМП-Б.Слатина  където  е отказал да даде кръв за химически анализ. Съставен е АУАН. Водача  е задържан в РУП-Б.Слатина за срок до 24ч.Уведомен е дежурен прокурор.
Започнато е   бързо полицейско производство по описа на РУП -Б.Слатина.
            На 13.07.14г. около 21.50ч. на път III-101, със северен обходен път на гр.Враца, катастрофират като се блъскат л.а.”Рено” Трафик управляван от В. Г., от гр.Враца, водач кат. „Д,Е”, стаж-43г., и л.а.”Ф-н” Пасат, собств. и управляван от Ц. С., от гр.Враца, водач кат. „Д,Е”, стаж-19г.
            Убити и ранени няма.Щети:400 лв.
            Причини:отнемане на предимство от водача Г.
            Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с техн. средство „Дрегер-Алкотест”7410, който е отчел отрицателни резултати.
Oколо 21.45ч. в с Попица катастрофира като след преминаване през пътна неравност излиза в дясно по посока на движението си и се блъска в дърво, лек автомобил „БМВ 316i” управляван от неправоспособният С. С. от с.Попица.
Убити и ранени няма. Щети по  МПС за около 300 лв.
Причини: несъобразена скорост.
Водачът е   изпробван за наличие на алкохол с техническо средство Дрегер-Алкотест-7510 +, който е отчел 2.76 промила в издишаният въздух. Издаден е талон за медицинско изследване и е съставен АУАН.
Kъм 15.15ч. на бензиностанция в гр.Мизия катастрофира като се удря в борд и светещ кант на сградата на бензиностанцията влекач „Скания”-R124 с прикачено полуремарке „Шмитц” управляван от Македонски гражданин.
Убити и ранени-няма. Щети по МПС за около -50лв., извън МПС за 500 лв.
Причини: Неправилна маневра заобикаляне от страна на водача, същият е изпробван за алкохол с Алкотест Дрегер 7510 -пробата е отрицателна. На водача е съставен АУАН. Издаден е протокол за ПТП. Издадено и връчено НП.
На 13.10.2013г. около 23.35ч. в гр.Враца авто-патрул при РУП-Враца спират за проверка л.а. „Мазда” 323, управляван от С. С., жив.гр.Враца. След извършената проверка за алкохол от с техническо средство “ Алкотест Дрегер 7510”, същият отчита положителна проба от 1.15 промила . На С. е съставен  АУАН и издаден талон за медицинско изследване за ЦСМП при МБАЛ „Хр.Ботев” гр.Враца. Водача  е дал кръвна проба за лабораторно изследване .

Завърши Бъги състезание в Шумен

При отлична организация от страна на домакините, на модерната автомоделна писта край Шумен завърши Втория кръг от ДШ по автомоделизъм за радиоуправляеми модели с висока проходимост в класове Бъги. Повече от 35 пилоти от 10 клуба в страната се съревноваваха в 5 категории модели. Дамян Петров спечели златен медал в Клас“ Електро Бъги 1:10“, следван от Марио Вутов от отбора на АЕЦ „Козлодуй“. В коронната дисциплина в Клас „Бъги 1:5“ Дамян не успя да настрои модела си и завърши трети. В кралския клас „Бъги 1:8 Нитро“ Марио Вутов доказа лидерството си и спечели златен медал, като за 45 минути навъртя 95 обиколки. В останалите класове победители станаха: Росен Петров от град Русе в Клас „1: 8 Електро Тръги“. Славена Трънчева от отбора на Шумен в Клас „1:8 Електро Бъги“ , Юрий Трънчев от Шумен в Клас „1:8 Тръги“ и Емил Карамфилов от София в Клас „1:5 Бъги“.

неделя, 13 юли 2014 г.

Oбсъдиха кой от трите варианта е най-подходящ за Дунав мост 3

Областният управител на Област Враца инж. Венцислав Василев и консултанти от консултантска фирма “TRANSPROJECT 2001” обсъдиха кой от трите варианта е най-подходящ за Дунав мост 3 край Оряхово. Това стана навтората работна среща за обсъждане на място за изграждане на Дунав мост – 3, която се проведе в Русе.
В нея се включиха областите управители на Русе, Плевен, Силистра и кметовете от двете страни на пограничната зона, представители на Министерствата на регионалното развитие на Румъния и България.
Консултантска фирма “TRANSPROJECT 2001”по договор с Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния, разработианализ на потенциалните места за трети мост над река Дунав. За всяко от четирите основни трасета са изготвени по три варианта за построяване на мост в съответната зона. За трасето Оряхово – Бекет като най-удачен е избран Вариант 1.
Четирите основни трасета, от които ще се избере да се построи трети мост саСилистра- Калараш, Русе- Гюргево, Никопол – Турну Мъгуреле или Оряхово- Бекет. В края на юли или началото на август, на среща в Букурещ, ще бъдерешено къде ще бъде построен Дунав мост 3.
Работната среща  се организира в рамките на дейностите по проект „Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничния регион Румъния – България” от водещия партньор – Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния.
Наред с идеята за подобряване на свързаността между двете страни една от целите е да се стимулира развитието на съответния регион и да се избегне ситуацията развити области да стават по-богати, а по-бедните още повече да изостанат. 

Стиляна Стоянова

PR - Областна администрация - Враца