Бисквитки

събота, 23 август 2014 г.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

     “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява
своите потребители от гр. Враца, че тази сутрин, 23.08.2014г, фирма, работеща по Водния цикъл е причинила сериозна авария на главния водопровод, който захранва централната част на гр. Враца, поради което водоподаването ще бъде спряно от 09:30 докато отстранят аварията в централната част на града.


ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774

петък, 22 август 2014 г.

Крими хроника


Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД на МВР-Враца предотвратиха документна измама, чрез която мъж от гр. Мизия направил опит да продаде незаконно 3 земеделски имота на стойност около 60 хиляди лева. След ОИМ и ПСД е установено, че лицето Т.Л./52г./ от гр. Мизия, представило в нотариална кантора документи за изповядване на сделка със земя, която не е негова собственост. Работата по случая продължава.
На 21.08.2014 год., в 08,30 часа в РУП- Мездра е получено съобщение от жител на село Зверино, който   е заявил, че  за времето от 22.30 часа на 20.08.2014 год. до 06.30 часа на 21.08.2014 год., неизвестно лице  е срязало  желязна решетка на прозорец на складовото помещение на хранителен магазин, проникнало  в помещението  и извършило кражба на цигари. След ОИМ и ПСД е установено, че извършители на кражбата са две лица от село Елисейна. 
Около 17,00ч. в гр.Враца, ж.к.Дъбника”,  пред бл.104 , лицето И.Д./64г./ от гр. Враца предизвикало скандал изразен в употреба на ругатни, обидни думи и цинични изрази на публично място, / включително и в присъствието на  пет непълнолетни лица /. И.Д. извършил насилие над едно от лицата, нанесъл удар на друго, псувал и заплашвал трето непълнолетно лице. Изпратеният на мястото полицейски екип е задържал лицето, а материалите по случая са предадени на Районен съд-Враца.
На 22.08.14г.,  към 03,50ч. в денонощен магазин в гр. Бяла Слатина, четири маскирани лица  след заплаха и употреба на сила отнели от продавача 800 лв. от оборота на магазина. След полученият сигнал, служите на СОТ охраняващ обекта, заедно с патрул на РУП-Бяла Слатина предприели бързи действия, в резултат на които едно от лицата е задържано близо до магазина. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.
За времето от 09.00 ч.  на 21.08.2014 год. до 08.00ч. на 22.08.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са  5  питейни заведения, 13  МПС, 22   лица, 2 пункта за изкупуване на метали. Констатирани са 3 нарушения на ЗДвП
На 20.08.2014г., в 10.00ч. в УП - Криводол  е получено съобщение, че от къща  в село Галатин, неизвестно лице е откраднало вещи, като за целта проникнало в жилището през незатворен прозорец. След ОИМ е установено, че извършител на деянието е лицето П.Л./86-годишна/ от с.Галатин.
На 21.08.14 г., в 12.35 часа е получено съобщение от жител на село Малорад, който заявил, че неизвестно лице  е откраднало портфейла му, в който имало лични документи  и 15 лева.  След бързи ОИМ е установено,че извършител на кражбата е лицето непълнолетно лице от същото село.
В 22.07 ч. в центъра на с.Малорад е извършена проверка на товарен автомобил” Фиат”,  управляван от Т.К./29г./ от същото село.Установено  е, че водача е неправоспособен   и шофира след употреба на алкохол- 1,11 промила.

Регионален говорител на МВР:
          Красимир Василев/
                                                                         


Pегистрация на инициативни комитети

В изпълнение на разпоредбата на чл. 153 ал.1 от Изборния кодекс, РИК 6-ти избирателен район Врачански, ще работи в дежурен състав на 23 и 24 август (събота и неделя), за да изпълни задълженията си с оглед регистрация на инициативни комитети за участие в изборите за народни представители на 5-ти октомври 2014г.
Инициативните комитети следва да представят в съответната Районно избирателна комисия заявление за регистрация, подписано от всички членове от комитета, не по късно от 40 дни преди изборния ден (25 август).
Съответната РИК извършва проверка по представените документи към заявлението за регистрация на инициативния комитет. След което РИК взема решение за регистрация.
Важно е да се знае, че при непълноти или несъответствия комисията дава незабавно указание за отстраняването им в тридневен срок, но не по-късно от крайния срок за регистрацията.
В случай, че непълнотите или несъответствията не бъдат отстранени в оказания срок комисията отказва регистрация.

Отказът на РИК може да се оспорва пред ЦИК. 

сряда, 20 август 2014 г.

Врачани почетоха 137 години от смъртта на врачанския революционер Никола Войводов


.....На 20 август 1867г. на Русенското пристанище Никола Войводов и Цвятко Павлович загиват на кораба „Германия” при сражение с турците.

Днес в къщата–музей на Никола Войводов,  ученици от СОУ”Никола Войводов” декламираха  стихове посветени на революционера. Представители на Регионална библиотека „Христо Ботев”-Враца и стажант библиотекари разказаха за живота и делота на Никола Войводов.
Заместник-кметът на Община Враца Красимир Богданов припомни за приноса на Никола Войводов към Българското-национално-освободителното  движение и награди участниците в конкурса за рисунка посветен на Никола Войводов.

Частването завърши с поднасянето на венци и цветя пред паметната плоча на бележития врачански революционер.

Временен пункт, където нашите съграждани ще могат да при нужда да измерят своето кръвно налягане

Заради очакваните високи температури от днес до петък, в следобедните часове
от 12,00ч. до 17,00ч. Община Враца разкри временен пункт, където нашите
съграждани ще могат да при нужда да измерят своето кръвно налягане,
осигурена е и вода. Пунктът се намира пред сградата на ч-ще "Развитие". 

Възпитаничка на ПМГ"Акад.Иван Ценов"-Враца получи Национална диплома на Министерството на образованието и науката

Днес в заседателната зала на Община Враца Кметът инж.Николай Иванов връчи
Национална диплома на Министерството на образованието и науката на
Десислава Мариова.
Почетното отличие на МОН "Национална диплома" е индивидуална награда, която
се присъжда на зрелостници за постигнат общ успех от дипломата за средно
образование отличен (6.00) и за изявени способности в областта на науката,
технологиите, изкуствата и спорта. Отличието има морална стойност и е
признание за значими резултати на ученици от българските училища.
Възпитаничка на ПМГ"Акад.Иван Ценов"-Враца е лауреат на Националната
олимпиада по физика и носител на златен медал за отличен успех.
Радослав Тодоров от ПМГ"Акад.Иван Ценов"-Враца получи от инж.Иванов почетен
плакет и грамота за завоювания бронзов медал в Международната олимпиада по
биология и здравно образование във Бали, Индонезия.
В своето приветствие инж.Иванов сподели, че "....Тези моменти са
емоционални, дават ми самочувствие и увереност , че нашия град има бъдеще в
лицето на вас младите успяващи хора.
Понякога успехите в живота идват трудно, но науката и доброто образование са
факторите които ги правят възможни и по-лесно постижими."
Директорът на ПМГ"Акад.Иван Ценов"-Враца г-жа Татяна Василева благодари на
институциите, които подкрепят училището и изрази гордостта си от успехите на
младежите и им пожела на добър час в живота.
Представителят на РИО на МОН г-жа Даринка Христова изрази своята радост от
успехите на тези врачански деца и поясни, че тази година ще бъдат връчени
32 Национални дипломи в страната.




Още трима мъже са задържани днес в Козлодуй


Операцията е във връзка с продължаващата работа по цялостното документиране и доказване на престъпната дейност на групата, неутрализираната от ГДКП под ръководството на Специализираната прокуратура
Трима мъже, участници в организирана престъпна група с лидер А.П. - Главестия са задържани днес в град Козлодуй при проведена полицейска акция от служители на ГД” Криминална полиция”. Операцията е във връзка с продължаващата работа по цялостното документиране и доказване на престъпната дейност на неутрализираната от ГДКП под ръководството на Специализираната прокуратура на 11 август организирана група, извършила тежки криминални престъпления на територията на област Враца и страната. В хода на проведените допълнителни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия са събрани доказателства за престъпната дейност на криминално проявените В.Д. /34 г./, Д.Д. /32 г./ и Ц.Д. /36 г./, и тримата от град Козлодуй, известни с прозвището Мишките. Срещу тях са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Задържани са за срок до 72 часа. Продължава работата по цялостното документиране на престъпната дейност на групата.

Крими хроника

На 19.08.2014г., в 04,20ч. гр.Враца е извършена проверка на лек автомобил “Опел”, управляван от Д.Б./36г./ от с.Крушовица. Пробата за алкохол на водача  е положителна- 2,33 промила
На територията на гр.Враца- ж.к.”Сениче”, ж.к.”Дъбника”, кв.Кулата и с.Нефела е проведена специализирана полицейска операция. Няма установени  нарушения.
След ОИМ и ПСД за нанесен побой над 22-годишен мъж от гр. Бяла Слатина  е установено, че извършители са трима мъже от гр. Бяла Слатина. Образувано  е  досъдебно производство.
B гр.Козлодуй е спрян за проверка лек автомобил „БМВ”. Установено  е, че водача- Д.Д./32г./ е неправоспособен и шофира в условието на наказание- лишаване от правоуправление на  МПС в едногодишен срок. Образувано   е БП 
На 19.08.2014г. в 13,45ч. в гр.Козлодуй е извършена проверка на товарен автомобил „Рено”, управляван от Б.И./44г./ от гр.Козлодуй. Водачът е неправоспособен, шофирал е в срок на наказание от една година да не управлява  МПС. Образувано  е БП.
На  територията на РУП Козлодуй е проведена специализирана полицейска проверка в пунктове за изкупуване на метали. Не са установени нарушения.
За времето от 09,00 ч.  на 19.08.2014 год. до 08,00ч. на 20.08.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са  5 питейни заведения, 9 лица, два пункта за изкупуване на метали. За констатирани нарушения на ЗДвП са издадени 1 акт и 1 фиш.

  Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

                                                                          

Кметът на Община Враца подкрепя исканията на Инициативния комитет за възстановяване на поделението във Враца

Кметът на Община Враца инж.Николай Иванов подкрепя исканията на Инициативния комитет за възстановяване на поделението във Враца. С писмо до Министъра на отбраната Шаламанов той категорично  настоява  за преразглеждане на решението за замразяване на изграждането на батальон във Враца и за публичност на аргументите по този въпрос.
В писмото инж.Иванов  напомня, че  решението да има батальон във Враца не е взето емоционално, а е плод на обмислени действия, проучвания и професионални подходи, задължителни за дейностите в областта на националната сигурност.
„... Политиките във военната област са свързани и с това да има  по-добро позициониране, разположение на военния контингент и на военния ресурс в регионите на страната.”-се посочва в писмото. 
Инж.Иванов е категоричен, че решението за откриване на батальон е  полезно и необходимо  и  ще създаде  нови работни места и по-добър социален климат  в нашия регион  и ще бъде гарантирана сигурността на гражданите при бедствия и аварии.



вторник, 19 август 2014 г.

Крими хроника


На 18.08.2014г., по време на СПО в гр.Враца  е извършено претърсване в жилището на лицето С.О./54г./. Намерени  и иззети са множество антични гривни, каменни брадви, монети от различни епохи, античен пръстен, копие, части от фибули, кутия с антични накити. Образувано  е досъдебно производство.

На 18.08.2014г., в 23,35ч. в РУП-Враца е получено съобщение, че около 23,30ч., неизвестно лице  е счупило машина за кафе на бул.”В.Кънчов”. След бързи ОИМ е установено, че извършител е криминално проявеното и осъждано за кражби, грабеж и увреждане лице М.К./32г./  от гр.Враца.
B приемната на МВР в с.Търнак се е явил жител на същото село, който заявил, че от стопанска постройка на имота му, неизвестно лице  е откраднало прасе. След бързи ОИМ е установено, че извършител на деянието е лицето Е.Р./31-годишна/ от същото село.
B района на Кооперативен пазар- Б.Слатина е извършена проверка на търговска сергия ползвана от Ц.И./30-годишна/ от гр.Плевен. Иззет е нарязан тютюн/ 1,500 кг./, без български акцизен бандерол.
W 22,20ч.  на РУП- Мездра извършили проверка в двора на училище „Иван Вазов” в гр. Мездра, където установили лицата : И.Г./22г./ криминално проявен и осъждан за кражби:  В.С./24г./- криминално проявен. При извършеният личен обиск на И.Г. са намерени 3 сгъвки суха листна маса-  канабис.  Образувано   е досъдебно производство.
За времето от 09.00 ч.  на 18.08.2014 год. до 08.00ч. на 19.08.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция  за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са  4 питейни заведения, пунктове за изкупуване на метали, физически лица. Констатирани са 8  нарушения.

  Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


понеделник, 18 август 2014 г.

Крими хроника

На 16.08.2014г., в РУП-Козлодуй е получено съобщение, че в къща  в село Михайлово  е намерен мъртъв  75-годишен мъж  живущ на същия адрес. При огледа извършен от служители на МВР  е установено, че са разбити входната врата и вътрешна врата на къщата. След бързи следствени действия  е установено, че мъжа е бил убит от лицето К.К./35г./ от същото село, криминално проявено, осъждано. Работата по случая продължава.
На 17.08.2014г.,  в 00,08ч. е получено съобщение за ПТП в с.Хайредин, където  лек автомобил „Опел” блъснал паркиран автомобил „Фолксваген”, а водача на „Опел”-а напуснал мястото на произшествието.  След бързи ОИМ е установено, че водач на  лекия автомобил „Опел”  е лицето Ц.А./39г./ от с.Хайредин. Пробата за алкохол е положителна- 2,19 промила.  По случая в РУП-Козлодуй е започнато БП.
За времето от 11.08.2014г. до 18.08.2014г.,  на територията на РУП - Козлодуй е проведе комплексна СПО по предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния. Проверени са 52 МПС и 186 лица.  Констатирани са 45 нарушения, за които са съставени  16 акта и 23фиша по ЗДвП, 5 акта по ЗБЛД. Образувани са две досъдебни производства и три бързи производства.
На територията на  РУП –Бяла Слатина е  проведена СПО  за противодействие на контрабандата и разпространението на акцизни стоки- тютюневи изделия, противодействие и ограничаване на битовата „ престъпност, превенция и контрол при управлението на МПС. Констатирани са 2 нарушения, за които са съставени два акта по ЗБЛД.
На територията на РУП- Оряхово е проведена специализирана операция  с цел установяване на малолетни лица без придружител  след 20,00часа и на непълнолетни след 22,00часа. Не са констатирани нарушения.  

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


90 проверки за касови бележки извършиха ревизорите от офис Враца само за две седмици


В средата на м. юли 18 ревизори от офис на НАП Враца се присъединиха към колегите си, които следят за данъчни нарушения в търговските обекти. Само за две седмици те извършиха 90 проверки за  отчитане на оборотите и издаване на касови бележки. Бяха проверени хранителни и питейни заведения, магазини, павилиони, складове, хотели и др. Част от проверените обекти са на територията на офисите Монтана и Видин, както и  в много населени места от област Враца.
При извършването на проверките не е установено нито едно нарушение във връзка с издаването на касови бележки.
Проверките продължават, ревизорите се занимават с основната си работа – извършване на ревизии, а проверките за касови бележки правят в извънработно време и в почивните дни.
 През м. юли са извършени и 11 проверки с инвентаризации, по жалби и сигнали и наблюдения на неизрядни задължени лица. При тези проверки са констатирани нарушения на Наредба Н18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти и са съставени 3 акта за установяване на нарушения, в т.ч. 2  за неиздаване на касова бележка
 Целта на проверките е да се установи отчитат ли се реалните обороти в търговските обекти и заведения, плащат ли се дължимите данъци върху тези обороти и дали се спазва осигурителното законодателство. 
От НАП напомнят, че глобата за физическо лице, което не издаде касова бележка, е до 500 лв., а за юридически лица, укриващи обороти, може да се стигне и до запечатване на търговския обект.
Заради засиленото присъствие на инспектори и за да се избегнат опитите за измами, от Агенцията предупреждават, че при проверки служителите й винаги се легитимират със служебната си карта.  Освен това инспекторите на приходната агенция не приемат и не изискват плащания в брой. Всички дължими глоби се заплащат по банков път.
Всеки може да сигнализира на телефон 0700 18 700 за данъчни нарушения и неиздаване на касови бележки на цената на градски разговор от цялата страна.  

   Юлия Грънчарова                


Наши на фестивал в Сърбия


На 16 и 17 август представители на Община Враца и на читалишата от селата
Паволче, Згориград, Баница, Челопек, Девене, Оходен, Тишевица и Бистрец
взеха участие в кулинарния фестивал "Дани банице" в град Бела Паланка-
Сърбия.
Нашите участници бяха подготвили традиционни за региона баници, с които се
включиха в двете конкурсни категории- за сладки и солени баници.
Фестивалът "Дани банице" се организира за 9-ти път в китния сръбски град от
Общината на Бела Паланка и туристическата организация в града. В
тридневната програма на фестивала освен местните кулинари се включиха и
представители на 3 български общини- Враца, Ловеч и Троян.
Авторитетно жури, председателствано от Йован Вукелич от Националната
Асоциация на майстор- готвачите на Сърбия оценяваха 900-те баници, участващи
в конкурса.
Фестивалните дни включваха и конкурси за малки кулинари, презентации и
концерти. Участваха представители на посолствата и техните деца от Канада,
Индия, Гана, Иран и Австралия.
Нашите участници получиха почетни грамоти.
На специално организираната среща с кметското ръководство на Бела Паланка
бяха договорени бъдещи контакти между двете общини в областта на туризма,
културата, спорта и образованието.