Бисквитки

петък, 29 август 2014 г.

Крими хроника

На 28.08.2014г., в село Попица  са задържани две лица, които са част от   престъпна група, за която  е установено, че на 08.08.2014г. чрез измама взели 1 200 лева от 86-годишна жена от гр. Роман. Едно от лицата позвънило на домашния телефон на възрастната жена, представило се за неин братовчед от Англия и й съобщило, че ще  й изпрати колет,  а тя трябва да предаде 1200 лева на преносителя.
След ОИМ и ПСД са задържани лицата:  Т.К./30г./ и Р.Р./30г./ от село Попица. Продължава издирването на третото лице от групата.
Работата по случая продължава.
                   След ОИМ за кражба на шевна машина „Сингер”, водомер и бидон с вместимост 100 литра, извършена на 07.04.2014г. от къща  в гр.Враца  е установено, че деянието  е извършено от две непълнолетни лица от гр. Враца.
На 28.08.14г., в гр.Мизия е извършена проверка на ППС  с животинска тяга /кон с каруца/ с водач  П.Т./ от село Малорад. В каруцата е открит електрически телфер, за който  е установено, че е откраднат от промишлено хале в с.Малорад. Образувано   е досъдебно производство.
         За времето от 09.00 ч.  на 28.08.2014 год. до 08.00ч. на 29.08.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция  за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са  5 питейни заведения, 16 МПС, 17 лица, 2 пункта за изкупуване на метали.  Констатирани са 4  нарушения  на ЗДвП.  
На 28.08.2014 год, в 20,25ч. в РУП-Оряхово е получено съобщение  за пожар в двора на частен имот в гр.Оряхово. По данни на собственика са изгорели около пет тона сено. Пожарът е потушен от екип на РСПБЗН-Оряхово. Щети и причини за пожара- в процес на изясняване. Ще се извърши допълнителен оглед на местопроизшествието.
        
   Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


С Ъ О Б Щ Е Н И Е

    Уважаеми жители на гр. Враца,
уведомяваме ви, че на 29.08.2014г-петък се налага довършване на строителните дейности по изграждане на връзка между нов и съществуващия водопровод по проекта за водния цикъл на гр. Враца, порaди което водоподаването ще бъде спряно в района между ул. " Река Лева", ул. „Христо Ботев“ и ул. „Остри   връх“ в гр. Враца до 17:00ч. 

Технически ръководител на обекта:

ГЕРБ Враца регистрира листата си с кандидати за народни представители

Точно в 10:30 часа днес областният координатор на ПП ГЕРБ Враца инж. Петя Аврамова внесе в Районна избирателна комисия документите за регистрация на листата с кандидати за народни представители от 06-ти МИР за предсрочните парламентарни избори на 05.10.2014 г.
Освен Аврамова, която е водач на листата, на регистрацията присъстваха инж. Тотю Младенов и Красен Кръстев – кандидати за народни представители, съответно на 2-ро и 3-то място.
„Регистрирахме една много силна и балансирана листа с представители от почти всички общини в областта. Всеки един от тях е уважаван професионалист в своята сфера на дейност. Включили сме и двама достойни и многообещаващи представители на Младежи ГЕРБ“, заяви Аврамова.
Водачът на листата уточни, че си поставя за цел програмата за управление на партия ГЕРБ и по-специално тази за Северозапада да достигне до всеки един гражданин от област Враца.
„Убедена съм, че ще постигнем нова изборна победа, както и ще затвърдим високите резултати от 2013 г. Очаквам честни избори, убедителна победа, за да имаме една по-стабилна България, за каквато е време!“, завърши Аврамова.
Ето и пълната листа с кандидати за народни представители на ПП ГЕРБ от 06-ти МИР Враца:
1.     инж. Петя Аврамова
2.     инж. Тотю Младенов
3.     Красен Кръстев
4.     Мирослав Комитски
5.     инж. Рашо Първанов
6.     Малина Николова

7.     д-р Валери Ангелов 

четвъртък, 28 август 2014 г.

Крими хроника


На 26.08.2014 год., в УП - Мизия е получен сигнал от директора на ОУ „Отец Паисий” в  с.Софрониево, който  е съобщил, че  на 25- 26.08.2014 год. неизвестно лице е свалило  националния флаг на Република България  от пилон пред входа на училището, след което  знамето е било запалено и изгоряло  в двора на училището. След ОИМ, на 27.08.2014г. е установено и задържано лицето С.С./19г./  от същото село, което  е уличено в запалването. С.С. е криминално проявен за кражби. Работата по случая продължава. С.С. е задържан в РУП-Оряхово.
След ОИМ по разследване на причините за пожар в стопанска постройка в село Манастирище, възникнал на 25.08.2014.,  е установено, че огънят  бил умишлено запален. Извършители са две лица от село Манастирище, едно от  лицата е непълнолетно
         За времето от 09.00 ч.  на 27.08.2014 год. до 08.00ч. на 28.08.2014г.,на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са  7 питейни заведения, 17 МПС, 25 лица, 2 пункта за изкупуване на метали. Констатирани са 7 нарушения, които са санкционирани по ЗДвП, по КЗ, по  ЗБЛД.
След ОИМ и ПСД за кражба на преносим компютър „Тошиба”, 26 кутии  с цигари и 550 лева, извършена на 11.05.2014г. от питейно заведение  в ж.к. „Младост” в гр.Враца  е установено, че  извършители са две непълнолетни лица от гр. Враца
На 27.08.2014г.,   от 16.00ч. до 24.00ч.  на територията на селата: Пудрия, Краводер, Главаци и Ботуня е проведена специализирана полицейска операция за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността в малките и отдалечени населени места на територията на ОД МВР-Враца.Констатирани нарушения- няма.
След ОИМ за кражба на моторна резачка за дърва,  ел. дрелка,  резачка за клони, моторен тример  и ъглошлайф, извършена на 23.08.2014г. от необитаема къща  в село Комарево  е установено, че  кражбата е дело на три лица, две от които непълнолетни. 
На 27.08.14 г.,  на терасата на апртамент в гр. Бяла Слатина, полицейски служители са намерили иззели растение -канабис. Образувано е досъдебно производство.
В РУП-Козлодуй е получено съобщение за скандал в заложна къща в гр.Козлодуй. При извършената проверка от служители на РУП – Козлодуй, в заложната къща са намерени  наркотични вещества – канабис. Образувано  е досъдебно производство.
 На 25.08.2014г., в УП „Дъбника” се е явила 70-годишната З.Н. от гр.Враца, която е заявила, че на 24.08.2014г. в жилището й в гр. Враца е намерила в безпомощно състояние в банята  мъжът -К.К./77г./, с който живее на семейни начала. Мъжът е транспортиран в болницата  в гр. Враца. Поради моментното му здравословно състояние мъжът е бил в невъзможност да даде сведение  и обяснения  пред полицейските служители.  На 27.08.14г., З.Н. се е обадила в РУП-Враца и съобщила, че К.К. е починал в семейното им жилище. Образувано  е досъдебно производство.
 На 27.08.14г.,  в 21,50ч. между с.Борован и гр.Б.Слатина, катастрофира   като преобръща на пътното платно лек автомобил „Ауди А3”, управляван от С.В./43г./ от гр.Варна. Пробата за алкохол на водача  е отрицателна. Ранен е 19-годишен жител на гр. Бяла Слатина, който пътувал в автомобила.
В 03.14ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от 42-годишен мъж от гр.Враца, който  е заявил, че пред входа на жилището  му  в ж.к.”Дъбника” в гр. Враца, неизвестно лице  е произвело два изстрела с пистолет в посоката в която се намирал. Образувано  е досъдебно производство.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

Проверки на язовири

 Във връзка със ситуацията след наводненията в Област Враца, Областният управител на Област Враца инж. Венцислав Василев свика част от членовете на Областния съвет по сигурност – Враца и кметовете на общините в областта.
Основната цел на срещата бе да се обсъдят последствията от наводненията след обилните дъждове в област Враца.
Областният управител на област Враца изрази възмущението си от действията на представители на общинската администрация в Мизия. „Недопустимо е длъжностни лица да говорят пред медиите и да внушават неверни неща. Трябва да се спре това нагнетяване на напрежение и да се помисли за хората, които пострадаха при бедствието“, заяви инж. Венцислав Василев.
                Установеното от проверката, направена от прокуратурата е че общата площ на водосбора на река Скът е 1396 кв. км., което представлява малко повече от 70 % от територията на област Враца, това заяви прокурор Асен Пашански от Окръжна прокуратура – Враца.
При проверка на  39 язовири в община Борован са установени частични пробиви на стената на яз. „Стубеля“ и яз. „Церов дол“. Общо обемът на тези 39 язовир е около 30 млн.куб.м.  Водата, която се е разляла в региона е 300 млн. куб.м.
Г-н Пашански  подчерта, че и двата язовира са над яз. „Братковец“, който няма разрушени стени и има обем 1,2 млн. куб. м. Становището, е че тази вода, която е преляла от двата язовира е останала изцяло в яз. „Братковец“.
Областният управител призова за пореден път да не се нагнетява напрежение в жителите на Мизия и да се спекулира с невярна информация, а трябва да се помисли за хората.


Стиляна Стоянова

PR - Областна администрация - Враца 

Панаирът наближава


Васил Найденов и „Революция Z” ще пеят на панаира във Враца


            Подготвена е културната програма, която ежегодно е част от традиционния врачански панаир. Това стана ясно днес на работна среща между институциите, ангажирани с провеждането на есенния базар. Срещата бе водена от зам.-кмета Красимир Богданов. Васил Найденов и „Революция Z” са сред участниците в панаирните вечери тази година. Концертите ще са всеки ден от 19 ч. и на сцената ще стъпят също фолк изпълнителите Теодора и Борис Дали. Предвидено е и изпълнение на фолклорен състав от Беларус.
Официалното откриване на панаира ще е на 14 септември от 18 ч. в зоната преди аткракционите. Тази година панаирните дни ще са до 19 септември и по традиция в тях ще вземат участие търговци и изложители от различни градове в страната. Заявленията за участие се приемат до 17 ч. на 8 септември. До момента своите заявки са направили 42 фирми.


Откриха обновения пазар във Враца



         Завърши основният ремонт на пазара на ул. „Ген. Леонов” във Враца, който съществува в града на това място повече от 50 години. Днес бе направено официалното му откриване. „Най-сетне, след толкова години, имаме един модерен, съвременен пазар, който е придобивка за всички. Радвам се, че успяхме бързо и в срок да реконструираме пазара. Искам да благодаря на ангажираните с ремонта, на фирмата-изпълнител „Ценит Петков” ООД, на всички търговци, които преживяха доста несгоди през тези три месеца, в които работихме тук, на моите колеги, участвали в подготовката на проекта и при реализирането му. Да си пожелаем „на добър час”! Да ползваме тази придобивка със здраве и да продължим напред с важните задачи, които ни предстоят. Съвсем скоро започва основният ремонт на ул. „Ген. Леонов”, така че ще имаме една хубава централна зона в града” – каза при откриването кметът инж. Николай Иванов.
В обновяването на бившия кооперативен пазар бяха вложени 312 564 лв. с ДДС. Парите са от капиталовата програма на Община Враца за тази година. Изпълнител на обекта бе врачанската фирма „Ценит – Петков” ООД. Ремонтът започна на 11 юни. Обновена и асфалтирана е цялата площадка на пазарното пространство, като е запазена планировката на две нива. Направен бе ремонт на съществуващите масивни сгради, в които се помещават част от търговските обекти. На покривите бе поставена нова хидроизолация. Фасадите бяха отремонтирани и пребоядисани. Над двете пространства на площадката бяха монтирани модерни слънцезащитни съоръжения. Доставени бяха нови търговски маси. Водоотвеждането на пазара вече се осъществява по система от олуци и водостоци. Направена е нова канализационна система на площадката. Над линията на движение на клиентите са монтирани осветителни тела. Поставени си пейки и цветарници. Направен е цялостен ремонт на тоалетната и обновяване на оградата на пазара. Преасфалтирани са и двата подхода към ул. „Ген. Леонов” и ул. „Проф. Д. Йоцов” и паркингът към пазара, възстановени са тротоарните настилки към подхода от ул. „Проф. Д. Йоцов”.
            За здравето на всички търговци на пазара и на техните клиенти водосвет отслужи траянополският епископ Киприян.


Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца

С Ъ О Б Щ Е Н И Е


         Уважаеми жители на гр. Враца,
уведомяваме ви, че на 28.08.2014г-четвъртък се налага довършване на строителните дейности по изграждане на връзка между нов и съществуващия водопровод по проекта за водния цикъл на гр. Враца, порди което водоподаването ще бъде спряно в района между ул. „Леонова“, ул. „Христанчо Матов“ и ул. „Кр.  Българията“ в гр. Враца от 09:00 до 17:00ч. 
Yведомяваме ви, че поради предизвикана авария при строителните дейности  по проекта за водния цикъл на гр. Враца,  днес- 27.08.2014г. се налага да спрем  водоподаването в района между кв. „Кемера“, „Червения площад“, ул. „Петропавловска“ и бул. „Втори юни“ в частта до кръстовището с ул. „Екз. Йосиф“ в гр. Враца.

Tехнически ръководител на обекта:

сряда, 27 август 2014 г.

Евродепутатът Владимир Уручев бе официален гост на откриването на градска пречиствателна станция за отпадни води на град Козлодуй Владимир Уручев бе гост на официалното откриване на обект Градска пречиствателна станция за отпадни води на град Козлодуй, който е част от „Интегриран инвестиционен проект във водния сектор на гр. Козлодуй”. Проектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от Държавния бюджет на Р България чрез Оперативна програма „Околна среда” 2007-2013 г. Общата стойност на финансирането за изграждането на обекта на градската пречиствателна станция възлиза на 11 130 478 лв. Евродепутатът Владимир Уручев поздрави община Козлодуй за успешно приключения обект. „Безспорна е значимостта на проектите по програма „Околна среда“, както от гледна точка на подобряване качеството на живот на хората, така и на повишаване на екологичните стандарти и опазването на околната среда“, изтъкна евродепутатът Владимир Уручев. Българският евродепутат посочи съществуващите проблеми със спрените плащания по оперативната програма, като отбеляза, че е задвижена процедура от служебното правителство за тяхното преодоляване. Той припомни, че ЕК ще наложи санкции на България поради липсата на експертен и компетентен подход на предишното правителство в справянето с предизвикателствата в този сектор. Владимир Уручев уточни, че е важно тези проекти да бъдат приключени, т.к. изпълняват държавни ангажименти към ЕС - изграждане на депа за отпадъци и пречиствателни станции. По думите на Уручев, България има много да наваксва по отношение на реализация на проекти, свързани с околната среда, и достигане на добри екологични стандарти за отразяване на европейското законодателство в сравнение със старите страни членки. В заключение Владимир Уручев пожела безаварийна работа на новото съоръжение. Приветствие към гостите на събитието отправи кметът на община Козлодуй Румен Маноев. Градоначалникът отбеляза успешното завършване на част от най-мащабния проект, който общината изпълнява и чиято реализация значително ще подобри съществуващата екологична инфраструктура с цел превенция на рисковете за околната среда. Маноев подчерта, че с изграждането на пречиствателна станция ще се преустанови заустването на отпадъчни води в река Дунав, което ще допринесе за чистотата в района и уточни, че опазването на околната среда е сред приоритетите на общината и политиките за развитие на ЕС. Официалното откриване продължи с обиколка на градската пречиствателна станция за отпадни води и представяне на възможностите й.

Евродепутатът Владимир Уручев бе официален гост на откриването на градска пречиствателна станция за отпадни води на град Козлодуй
Владимир Уручев бе гост на официалното откриване на обект Градска пречиствателна станция за отпадни води на град Козлодуй, който е част от „Интегриран инвестиционен проект във водния сектор на гр. Козлодуй”. Проектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от Държавния бюджет на Р България чрез Оперативна програма „Околна среда” 2007-2013 г. Общата стойност на финансирането за изграждането на обекта на градската пречиствателна станция възлиза на 11 130 478 лв.
Евродепутатът Владимир Уручев поздрави община Козлодуй за успешно приключения обект. „Безспорна е значимостта на проектите по програма „Околна среда“, както от гледна точка на подобряване качеството на живот на хората, така и на повишаване на екологичните стандарти и опазването на околната среда“, изтъкна евродепутатът Владимир Уручев. Българският евродепутат посочи съществуващите проблеми със спрените плащания по оперативната програма, като отбеляза, че е задвижена процедура от служебното правителство за тяхното преодоляване. Той припомни, че ЕК ще наложи санкции на България поради липсата на експертен и компетентен подход на предишното правителство в справянето с предизвикателствата в този сектор. Владимир Уручев уточни, че е важно тези проекти да бъдат приключени, т.к. изпълняват държавни ангажименти към ЕС - изграждане на депа за отпадъци и пречиствателни станции. По думите на Уручев, България има много да наваксва по отношение на реализация на проекти, свързани с околната среда, и достигане на добри екологични стандарти за отразяване на европейското законодателство в сравнение със старите страни членки.
В заключение Владимир Уручев пожела безаварийна работа на новото съоръжение.
Приветствие към гостите на събитието отправи кметът на община Козлодуй Румен Маноев. Градоначалникът отбеляза успешното завършване на част от най-мащабния проект, който общината изпълнява и чиято реализация значително ще подобри съществуващата екологична инфраструктура с цел превенция на рисковете за околната среда. Маноев подчерта, че с изграждането на пречиствателна станция ще се преустанови заустването на отпадъчни води в река Дунав, което ще допринесе за чистотата в района и уточни, че опазването на околната среда е сред приоритетите на общината и политиките за развитие на ЕС 

Официалното откриване продължи с обиколка на градската пречиствателна станция за отпадни води и представяне на възможностите й.

ПОСЛАНИКЪТ НА ЯПОНИЯ ПОСЕТИ АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”

На посещение в българската атомна централа на 27 август пристигна посланикът на Япония в България Н. Пр. Такаши Коидзуми. Той бе придружен от Саяко Оцу – втори секретар в Икономическия отдел на японското посолство, и от съпругата си Томоко Коидзуми.
Гостите бяха приветствани от заместник изпълнителния директор на АЕЦ “Козлодуй” Александър Николов. Той подчерта 40-годишния опит на България като една от страните пионери в ядрената енергетика. Александър Николов отбеляза още и добрите партньорски взаимоотношения с японски компании, както и факта, че българските ядрени енергетици имат възможност за обмяна на опит и знания с колегите си от Япония вече над петнадесет години.
В своето изказване Н. Пр. Такаши Коидзуми благодари за възможността да посети българската АЕЦ по време на своя трети дипломатически мандат у нас. Той изрази надежда партньорството между двете страни в областта на ядрената индустрия да продължи да се развива и занапред.
Александър Николов представи историята и актуалните приоритети в дейността на АЕЦ “Козлодуй”. Сред обсъдените по време на срещата теми бяха още функционирането на свободния и на регулирания пазар на електроенергия в България и начините за реализиране на произведеното електричество от АЕЦ “Козлодуй“.

Визитата на японската делегация включваше и посещение на 1000-мегаватовия пети енергоблок.

Крими хроника

-            
На 21.08.2014г., в РУП-Враца е постъпил сигнал, че неизвестно лице  е извършило кражба на акумулаторната батерия на лек автомобил”Субару”, който бил паркиран на улица  в гр. Враца. След ОИМ е установено, че извършители на деянието са лицата И.И./20г./ и Г.Г./20г./, и двете лица са от село Градешница.
Двете лица са задържани за срок от 24 часа.
В хода на разследването  е установено, че същите лица, на 15.08.2014г. в гр. Враца са откраднали  акумулаторна батерия от лек автомобил „Мазда”.
След ОИМ за кражба на надуваем басейн, извършена на 10.08.2014г., от двора на частен имот в кв.Кулата  е установено, че извършители са две малолетни лица  от с.Нефела.
На 26.08.2014г., в 20.45ч. в РУП-Враца е получено съобщение, че неизвестно лице  е увредили  с твърд предмет товарен автомобил „Форд”, паркиран  в ж.к. „Сениче”.  След ОИМ е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното за кражби лице М.Н./21г./ от гр.Враца.
На 27.08.2014г., около 04, 10ч. в  гр.Враца е спрян за проверка лек автомобил „БМВ”, управляван от Д.А./29г./ от гр.Лом. Пробата за алкохол на водача  е положителна- 1,90 промила.
 На 26.08.2014г. в 20,50ч. в гр.Козлодуй е извършена проверка на  лек автомобил „Хонда”, управляван от М.М./46г./  от гр.Козлодуй. пробата за алкохол на водача  е положителна- 0,55 промила.
На 27.08.2014г., в 03.25ч.  в гр.Оряхово е спрян за проверка  лек автомобил „Фиат”, управляван от Ц.М./18г./ от с.Ставерци, обл.Плевен. Пробата за алкохол на водача е положителна-  1,21 промила.
За времето от 09.00 ч.  на 26.08.2014 год. до 08.00ч. на 27.08.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са  7 питейни заведения, 15 МПС, 23 лица, 2 пункта за изкупуване на метали.  Констатирани са 8  нарушения, които са санкционирани по ЗБЛД и по  ЗДвП
На 26.08.2014г., в 23.55ч. в гр.Роман е извършена проверка на лек автомобил „Рено”,   управляван от Л.М./64г./ от с.Хубавене. Пробата за алкохол на водача е положителна- 2,14 промила.

  Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


С Ъ О Б Щ Е Н И Е

       Уважаеми жители на гр. Враца,
уведомяваме ви, че поради предизвикана авария при строителните дейности  по проекта за водния цикъл на гр. Враца,  днес- 27.08.2014г. се налага да спрем  водоподаването в района между кв. „Кемера“, „Червения площад“, ул. „Петропавловска“ и бул. „Втори юни“ в частта до кръстовището с ул. „Екз. Йосиф“ в гр. Враца до 18:00 часа.

Tехнически ръководител на обекта:

вторник, 26 август 2014 г.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

   Уважаеми жители на  Враца,
уведомяваме ви, че поради изграждане на връзка между нов и съществуващ водопровод по проекта за водния цикъл на гр. Враца,  на 27.08.2014г. от 09:00 до 17:00ч. водоподаването ще бъде спряно в района между ул. „Леонова“, ул. „Христанчо Матов“ и ул. „Кр.  Българията“ в гр. Враца.

Технически ръководител на обекта:

Крими хроника

На 25.08.2014 г., в сектор „Пътна полиция” -Враца се е явил жител на гр. Бяла Слатина, който представило за първоначална регистрация мотоциклет „Хонда”, внос от Италия. При извършената проверка е установено, че мотоциклета се издирва от Интерпол. 
На 26.08.2014г., в 02,35ч. по време на СПО в гр.Оряхово е спрян за проверка товарен автомобил „Опел”, управляван от И.И./37г./ от с.Селановци.  Пробата за алкохол на водача е положителна- 1,20 промила 
За времето от 09.00 ч.  на 25.08.2014 год. до 08.00ч. на 26.08.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са 3 питейни заведения, 14 МПС, 25  лица, 2 пункта за изкупуване на метали. Констатирани са 11 нарушения, които са санкционирани  с 6  акта по ЗБЛД, 2 акта и 2 фиша по ЗДвП, 1 акт по КЗ.
На 25.08.14 г., в  приемната на МВР в с.Бъркачево е получен сигнал ,че в района на Здравна служба - с.Бъркачево  е извършена незаконна сеч на дървета. От извършеният оглед е установено, че са отрязани 3 дървета с обща маса около  4 куб.м. След  ОИМ е установено, че дърветата са били отсечени от лицето Ц.В. от  с.Бъркачево, криминално проявено, осъждана. 
След ОИМ и ПСД за кражба на сателитна антена, демонтирана от стена на частен дом в с.Хърлец е установено, че извършител на престъплението е лицето  А.К.33г./ от с.Септемврийци, криминално проявено, осъждано
На 25.01.2011г., в 06,55ч. в РУП-Козлодуй е получено съобщение, че в с.Манастирище, на около 200 метра югозападно от селото е  възникнал пожар в стопанска постройка /обор за кози/. Изгорели са  около 25 кв. метра от навеса на обора, 600 бали с люцерна и около 400 бали сено. Пожарът е потушен от служители на УПБЗН-Хайредин. Образувано   е досъдебно производство.
В 21,50ч. в РУП-Роман е получено съобщение от жител на същото село, който  е заявил, че неизвестно лице  е счупило задното панорамно стъкло на автомобила му, който бил паркиран на улица  в селото. След бързи ОИМ е установено, че извършител на деянието е непълнолетно лице от село Кунин 
В 15,34ч. в РУП-Враца е получено съобщение от 85-годишна жителка на  с.Лиляче, която е заявила, че около 14.30ч. на домашният й  телефон се е обадил мъж, който се представил за лекар и заявил, че  внучката й е със счупен крак и трябва да даде всичките си пари за направата на операция, и закупуване на златни пирони, като ще изпрати санитар да вземе сумата. След около 10-15 минути пред дома на възрастната жена дошъл непознат мъж на когото жената дала  1900лв. Образувано  е досъдебно производство.

  Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


Нова зала има в сградата на Община Враца

            Нова конферентна зала отвори врати днес в сградата на общинска администрация във Враца. Залата бе открита официално от кмета инж. Николай Иванов, който пожела в нея да се вземат важни решения за подобряване живота на хората в региона. В новата зала ще провежда заседанията си общинският съвет, но тя ще може да се наема и от външни институции, организации и фирми. Първото заседание на общинския съвет в новата зала се провежда днес. Залата се намира на третия етаж в общинска администрация, срещу кабинетите на дирекция „Местни данъци и такси”. Ремонтът бе извършен за месец от фирмата „Билдинг груп” ЕООД. В строителни дейности по обновяването бяха вложени 23 636 лв., а в обзавеждането, оборудването и озвучаването – 38 000 лв. Всички средства са от капиталоватата програма в бюджета на Община Враца.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца





понеделник, 25 август 2014 г.

Крими хроника


На 24.08.14г.,  в РУП-Враца е получено съобщение, че неизвестно лице  е  счупило стъкло на  таксиметров автомобил паркиран в гр. Враца, след което извършило кражба на портфейл с документи, около 40лв., мобилен телефон,  таблет „Самсунг”. След бързи заградителни мероприятия е установено и задържано лицето Р.М./37г./ гр.Видин. Образувано  е досъдебно прозводство.
Пак на 24.08.2014г., в РУП- Козлодуй е получено съобщение, че  в село Крива бара, лицето Г.Й./38г./ от село Лехчево, след като счупило стъкло на къща, в която живеела 60-годишна жена, извършило с нея  насилствен полов акт.   След ОИМ и ПСД, лицето Г.Й. е намерено  и задържано в РУП Козлодуй. Работата по случая продължава.
За времето от 18.08.2014г. до 25.08.2014г.,  на територията на РУП - Козлодуй е проведе комплексна СПО по предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, проверки на дискотеки, барове, ресторанти. Проверени са 65 МПС  и  208 лица. Констатирани са 72 нарушения, за които са съставени  са 22 акта и 41 фиша по ЗДвП, 7 акта по ЗБЛД, 2 акта по КЗ. Образувани са 4 досъдебни производства и 3 БП.
За времето от 09.00 ч.  на 24.08.2014 год. до 08.00ч. на 25.08.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са 7 питейни заведения, 12 МПС,  17 лица, 2 пункта за изкупуване на метали. Констатирано  е едно нарушение на ЗДвП.
         За времето от 10.00 часа на 18.08.2014 г. до 18.00 часа на 24.08.2014г., на територията на РУП-Роман е проведена СПО с цел противодействие на престъпността.    Проверени са 46 МПС  и 98 лица. Констатирани са 23 нарушения, за които са съставени, 3 акта по ЗБЛД, 10 фиша и 8 акта по ЗДвП.  

  Регионален говорител на МВР:

    Красимир Василев