Бисквитки

събота, 6 септември 2014 г.

СИГНАЛИ ЗА ИЗВЪРШЕНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Пребиха зверски губернатора на Враца на футболен мач

Селски вратар налагал Василев, кърпили го със седем шева
Снимка: Областна управа-Враца
BPost | 06.09.2014 
Областният управител на Враца Венцислав Василев е бил зверски пребит. Инцидентът е станал вчера по време на футболен турнир в село Попица.
 
Около 18 ч. е избухнал скандал между два от отборите и най-вероятно Венцислав Василев опитал да успокои играчите. В избухналото меле един от вратарите докопал губернатора на Враца и започнал да го налага.

С окървавено и разкъсано лице Венцислав Василев се качил на колата си и пристигнал във врачанската болница, където веднага го вкарали в операционната.

„Венцислав Василев е със седем шева на лицето“, потвърди управителят на лечебното заведение Светозар Луканов пред местния сайт, tribali.info.

След като спрели кървенето и го закърпили, лекарите освободили областния управител за домашно лечение и той се прибрал в Бяла Слатина. След като разбрал, че е пребил областния управител, Й.И. избягал и се скрил в циганската махала на Бяла Слатина.

Полицията веднага организирала заградителни мероприятия и побойникът бил задържан за 24 часа, въпреки че отричал изобщо да е бил на мача. Оказало се, че Й.И. е стар познайник на органите на реда, тъй като многократно бил арестуван за кражби и други криминални прояви.

Случаят е докладван на прокуратурата и по него е започнато досъдебно производство. Врачанската полиция намери елегантен начин да съобщи за инцидента, като в информационния бюлетин от тази сутрин случая бе описан

като бой между двама футболисти, без да уточнява кой е пребития.
ДРУГИ
На 05.09.14 г. в 15.30 ч. в приемната на МВР в с.Тлачене е подаден сигнал от жител на същото село, който е заявил, че НИ е проникнал в дома му, откъдето е извършил кражба на моторен трион, и 2 ъглошлайфа негова собственост на стойност около 500 лв.
            Започнато е ДП по описа на РУП-Б.Слатина.
На 05.09.14 г. в 18.15 ч. в с.Попица по време на общински футболен турнир между отбори е  възникнал скандал между двама футболисти като Й. И. нанася удар на другия футболист вследствие на което му причинява повърхностни контузни рани на лицето без опасност за живота. Й. И. е задържан за срок до 24ч.
        Започнато е ДП по описа на РУП-Б.Слатина.
РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ:
На 22.08.14г. в РУП-Враца във връзка с жалба от жител на гр.Враца затова, че в гр.Враца Н.Л. използвайки подръчно техническо средство е извършило кражба на акумулаторна батерия от паркираният пред домът му личен автомобил „Мазда”.
Нанесената щета  по данни на тъжителя е за 122лв. По случая е образувано ЗМ.
От проведените ОИМ се установи, че извършители на престъплението са И. И. от с.Градешница и Г. Г. от с.Върбица.
На 19.08.2014г. в РУП-Враца е получено съобщение от жителка на гр.Враца, която е заявила, че НЛ е проникнало в хранителен магазин, в гр.Враца, от който е извършило кражба на сумата от около 20 лв. и цигари на стойност около 200 лв.
В РУП-Враца е образувано ДП .
От проведените ОИМ се установи, че извършители на кражбата са В. М. от гр. Враца и А. Д. от гр.Козлодуй.
В РУП-Мездра е образувана преписка по повод подадена жалба от жител на с.Лютиброд, за това, че на 07.08.2014г. от собственият му дом е открадната дебитната му карта и е изтеглена без негово знание, разрешение и съгласие сумата от 590лв.
От проведените ОИМ се установи, че на 07.08.2014г. И. П. от с.Л.Брод е извършила кражба на дебитната карта и е изтеглила общо сумата от 590лв., сумата не е възстановена на тъжителя.
При извършена проверка на лек автомобил „Фиат Браво” управляван от К. М. от гр.Мездра, бяха установени 7 800 къса цигари без български акцизен бандерол.
По случая е образувано  ДП , същия е задържан за срок от 24ч
От проведените ОИМ за извършена кражба на 1 монофазен електрожен, 2 ъглошлайфа и 3 гумирани кабели с дължина 30 м., извършена от частен дом в с. Рогозен, се установи, че извършители на деянието са Г. В. жив. с. Добролево, Н. А. жив. с. Рогозен, и непълнолетен жител на с. Рогозен. Работата по случая продължава.
На 05.09.2014 г., около 13.50 часа, в РУП - Роман е получен сигнал чрез тел. 112, че жител на с. Камено поле, продава в домът си тютюневи изделия без български акцизен бандерол.
            При извършената проверка в дома му са установени 140 къса с цигари, без български акцизен бандерол. Съставен АУАН по ЗАДС.
            В РУП - Роман е образувана преписка ЗМ.

БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО:
Данни за станали ПТП
На 05.09.2014г около 08:05ч. в гр.Враца катастрофира л.а.”Ситроен Ксара Пикасо” управляван от Р. Б. о гр.Враца, като блъска преминаващ пешеходец от гр.Враца.
Убити: няма. Ранен е пешеходеца който е получил фрактура на долен крайник и е настанен в Ортопедично отделение – гр.Враца. Причини: В процес на изясняване. Водача е изпробван за употреба на алкохол с техн. средство „Алкотест Дрегер”, като пробата е отрицателна.
Образувано е ДП.
ДРУГИ
На 05.09.2014г. около 22.00ч. в с.Дърманци е извършена проверка на л.а”БМВ”523И, управляван от П. П. от с.Дърманци. При извършената проверка за алкохол с техническо средство „Алкотест Дрегер” се установи, че водача управлява МПС след употреба на алкохол с 0.62 промила в издишания въздух. Съставен акт по ЗДвП, издаден талон за медицинско изследване.
АРИ
На 06.09.2014г. в 03.20ч. в ОДЧ на РУП-Оряхово е получен сигнал от тел.112 , че в с.Селановци е възникнал пожар в л.а.”Ленд Ровeр Фрилендер”. Пожара  е загасен от служители на РСПБЗН гр.Оряхово.

Образувано е ДП по описа на РУП-Оряхово.

Врачани честваха Съединението

   Врачани днес отбелязаха 129-тата годишнина от Съединението на България. „Съединението е едно изцяло българско дело, възстановило историческата справедливост спрямо държава и народ, независимо от волята на Великите сили, независимо от волята на Берлинския договор от 1878 г. На 6 септември славим делото на родолюбивите български чеда, които извоюваха със себеотрицание обединението на разделена България в името на една кауза – Отечеството. Те надмогнаха своето политическото разделение, личните сметки и дребния човешки егоизъм и поставиха над всичко Майка България и нейния суверенитет и идеали. Днес, ние, наследниците на онези героични дни, величаем този подвиг – със слово и с дела! Днес България има нужда от живителната сила на своите чеда,  от единство и толерантност, за да постигнем големите цели, които стоят пред нас, в името на достойното бъдеще на родината! Честит празник, скъпи съграждани и гости!” – с тези думи се обърна към гражданите кметът инж. Николай Иванов. Сред официалните гости на тържеството бяха също зам.-областният управител Иван Даков, секретарят на областната администрация инж. Слави Димитров, Златка Карамелска – и.д. председател на общинския съвет и зам.-кметът инж. Николай Йорданов. На празника присъстваха също кандидати за народни представители, общински съветници и граждани. След края на церемонията по издигането на националния флаг,  в градската зала започна тържествен концерт на врачанската симфониета.
 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

петък, 5 септември 2014 г.

Поздрав от кмета на Враца

Уважаеми съграждани и гости на Враца,
в героичната летопис на българската история 6 септември 1885 г. – Съединението на Княжество България с Източна Румелия – е сред най-запомнящите се събития. Това е датата, която обединява стремежите и въжделенията на нашия народ. Всяка година ние, гордите потомци, се прекланяме с възторг пред подвига и искрения патриотизъм на нашите предци. Нека с делата си покажем своята съпричастност към мечтите и идеалите на родолюбивите българи! Само единна България е силна!


                                                                  инж. Николай Иванов,

                                                                  кмет на община Враца

АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” ОТПРАЗНУВА СВОЯТА 40-ГОДИШНИНА

Изпълнителният директор Иван Генов връчва почетна статуетка на Овед Таджер, пълномощник на Министерския съвет за строежа на АЕЦ "Козлодуй".

С указ на президента на Руската Федерация държавната корпорация "Росатом" връчи почетни медали на Иван Генов, Овед Таджер, Петър Данаилов и акад. Стефан Воденичаров.

40-годишнината от официалното откриване на първата атомна централа в България и в Югоизточна Европа бе отбелязана на 4 септември в Дома на енергетика в Козлодуй. Празникът събра пионерите в изграждането и експлоатацията на уникалните за страната ни съоръжения и техните “наследници” – хората, работещи понастоящем в АЕЦ. Сред гостите бяха министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов, председателят на Българска академия на науките акад. Стефан Воденичаров, председателят на Агенцията за ядрено регулиране – доц. д-р Лъчезар Костов, Петър Данаилов – министър на енергетиката по време на пуска на първи блок, Овед Таджер – ръководител на строежа на атомната централа, и др.
В приветствието си към ядрените енергетици министър Щонов отбеляза, че атомната централа е национално богатство и много важна мощност за България – с евтиното си и екологично чисто производство тя осигурява достъпна електроенергия за икономиката на страната. Най-важната задача, за да остане устойчива ядрена енергетика в България, е да удължим срока на експлоатация на пети и шести блок, подчерта министърът.
Последва емоционално слово на изпълнителния директор на атомната електроцентрала Иван Генов, който се обърна към ветераните с думите: “Благодаря и поклон пред това, което са направили нашите строители и пусковаците на първи блок – тогава хората са тръгвали към неизвестността, която после ние направихме реалност.” Иван Генов акцентира върху факта, че както централата е променяла работещите в нея, така и те са я променяли – дългият път на модернизации и на подобрения води до днешния ден, когато ръководители на международни мисии определят АЕЦ “Козлодуй” като една от най-добрите атомни централи в света.
По време на празника бе отдадена почит на тези, чийто трудов път продължава да е свързан с АЕЦ “Козлодуй” вече четири десетилетия – за това впечатляващо постижение шестнадесет ветерани получиха почетни грамоти и отличия. Грамоти и пластики бяха връчени и на бившите ръководители на централата, които поздравиха колегите си и споделиха спомените си за историята и вижданията си за бъдещето на българската ядрена енергетика. Двама от тях – Иван Й. Иванов и Кирил Николов, бяха удостоени със званието “Заслужил енергетик” от Българската браншова камара на енергетиците.
Като знак на признателност за партньорството и колегиалната подкрепа в изграждането, развитието и успехите на АЕЦ “Козлодуй” специални плакети получиха 24 български и чуждестранни научни, инженерингови и неправителствени организации. От своя страна, руските партньори отбелязаха, че 40-годишнината на българската АЕЦ се празнува не само в България, но и в Русия, и връчиха четири отличия от името на държавната корпорация “Росатом” – на Иван Генов, на Овед Таджер, на Петър Данаилов и на акад. Стефан Воденичаров.
По време на тържественото събрание беше излъчен откъс от филма на известния български документалист Тома Томов – “Ядрената държава”. Гостите в Дома на енергетика получиха и специалните издания, посветени на годишнината – юбилеен брой на сп. “Първа атомна” и книгата “40 години АЕЦ “Козлодуй”. Празникът завърши с изпълнения на обичаните от всички певци Йорданка Христова и Орлин Горанов.


ПП ГЕРБ Враца ще открие предизборната си кампания с водосвет



На 08.09.2014 г. от 11:00 часа в храм „Св. Николай“ областната структура на ГЕРБ във Враца ще открие предизборната си кампнаия с водосвет-молебен за добро начинание.
След това кандидатите за народни представители заедно с членове и симпатизанти ще разгледат изложба, представяща визията на ПП ГЕРБ за европейското развитие на България.

Граждани и гости на Враца могат да разгледат изложбата, която ще бъде разположена пред паметника на Васил Левски (пред Пощенска палата) от 10:00 до 20:00 часа.  

четвъртък, 4 септември 2014 г.

Затваря се частично ул. „Петропавловска” във Враца


            От 6 септември екипи на „Рила газ” ЕАД ще започнат частично разкопаване на ул. „Петропавловска” във Враца. Причината за строителните дейности е разширяване на газопреносната мрежа в града. Разкопаването ще бъде реализирано на три етапа. Първият започва на 6 септември и ще продължи до 14 септември включително. Екипите ще работят по „Петропавловска” в участъка от ул. „Георги Бенковски” до входа към паркинга на Община Враца. В този период алтернативният маршрут ще е по ул. „Баба Йота”. Вторият етап е от 15 септември до 25 септември и включва трасето от входа при паркинга на Общината до ул. „Грънчарска”. Обиколният маршрут през този период ще е по ул. „Поп Сава Катрафилов” през „Червения площад” и по крайречния булевард. По същото трасе ще се пътува и по време на третия етап от разкопаването, когато ще се прави газопреносната мрежа от ул. „Грънчарска” до „Червения площад”. Този етап ще продължи от 25 септември до 6 октомври включително. Проектите за организацията на движение са изготвени и съгласувани с КАТ. Ще бъде поставена и необходимата сигнализация.
         През целия период на строителните дейности ул. „Петропавловска” ще бъде затворена частично само във времето от 8 до 17.30 ч. В останалата част от денонощието по нея ще могат да се движат автомобили, а изкопите ще бъдат оградени и обозначени.
 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ


            На 21.08.2014г. в РУП –Враца е депозирана жалба от жител от гр. Враца, в която е заявила, че за времето от 15.08.2014г. до 21.08.2014г. неизвестен извършител, след като отворил преден капак на собствения й лек автомобил Хонда „Сивик” паркиран пред домът й е извършил кражба на акумулаторна батерия.
            От проведените ОИМ се установи, че извършители на деянието са И. И. от с. Градешница и Г. Г. от гр.Враца.       От И. И. и Г. Г.в са снети сведения и са задържани за срок от 24 часа. Вещта предмет на кражба е намерена и иззета.
            На 04.09.2014 г. в приемната в с.Галиче се е явила жителка от с.Галиче,която е заявила ,че на 03.09.14г. в с.Галиче  НИ е извършил кражба на 5бр. кокоши и 1бр. петел нейна собственост на стойност 100лв от двора на домът и. От проведените БОИМ се установи,че извършител е Д. М. от с.Галиче. Кокошките и петела обект на кражбата са намерени и върнати на собственика с разписка.
            Образувано е ЗМ. по описа на РУП-Б.Слатина.
На 04.09.14 г. в 23.45 ч. в РУП-Б.Слатина е получено съобщение подадено на тел.112 от жител от с.Малорад , който е съобщил  за нанесен побой на лице.
От извършената проверка се установи,че на същата дата около 23.30ч. в с.Малорад НИ е нанесъл побой на М. И. от с.Малорад.Същият е транспортиран в Спешен център-МБАЛ-Враца където след извършен медицински преглед е установено,че има счупена синузитна кост на черепа и комоцио без опасност за живота.
Уведомен е дежурен прокурор.По случая е образувано ДП. по описа на РУП-Б.Слатина. От проведените БОИМ се установи,че извършители на побоя са Ц. Т. от с.Малорад и Д. Т. от с.Малорад.Лицата са установени и задържани в РУП-Б.Слатина за срок до 24ч.    

На 04.09.2014г. в 13.25ч. чрез тел.112 в ОДЧ на РУП – Козлодуй е получено съобщение от жител жив. с.Гложене, който е заявил , че на същата дата за времето от 13.00ч. до 13.30ч., в с. Гложене, обл.Враца, две неизвестни лица, след като са проникнали през незаключена входна врата на частен дом, находящ се в с.Гложене, собственост на дъщеря му В. М.,  от стайни помещения на къщата са извършили кражба на  мотофреза- бензинова, , в комплект 2бр. метални ножове за фрезоване и метален ралник; 2бр. цветен телевизор, кухненски електроуреди и посуда, собственост на В.М., като вещите са натоварени от тях в МПС неизвестна марка и модел, бяло на цвят и са се оттеглили в неизвестна посока. По случая в РУП – Козлодуй е образувано ДП.
От проведените бързи ОИМ и ПСД се установи, че извършители на престъплението са Б. Г. жив. с.Търнава и Д. А. жив. с. Търнава. Вещите предмет на кражбата са намерени в домът на Б.Г. в с.Търнава, като са транспортирани да там от К. О. жив. гр.Бяла Слатина, който не е бил уведомен относно произхода на същите.Вещите са предадени от Б.Г. с протокол за доброволно предаване и се намират на съхранение в РУП – Козлодуй. 
БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО:
Данни за станали ПТП
На 04.09.2014г. около 07:18ч. на околовръстен път свързващ път I-1 E-79 и път II-15 на кръстовище с кръгово движение катастрофира като се блъска в крайпътна канавка в дясно по посока на движението, л.а.”Форд” собственост на Ф. Ф. от гр.Враца, а управляван от Ц. Г. от гр.Враца водач кат.В стаж 4м.
Убити и ранени – няма.
Щети по МПС – 100лв.Щети извън МПС – няма.
Причини: несъобразена скорост с пътните условия.
Водача е изпробван за алкохол с тех.средство „Алкотест Дрегер”7410, който отчете 1.9 промила алкохол. На водача е съставен АУАН за ПТП и за употреба на алкохол.
На 04.09.2014г. в гр.Враца към 22:20ч., л.а.”Фолксваген Туран” собственост на К. А. от гр.Враца, управляван от Н. А. от гр.Враца, водач кат.В стаж 9м., като попада в необезопасена и не сигнализирана шахта с вода на пътното платно, реализира ПТП с материални щети- разкъсана предна дясна гума.
Убити и ранени – няма.
Щети по МПС – 50лв.Щети извън МПС – няма.
Причини: необезопасена и не сигнализирана шахта на пътното платно /без капак/ по време на проливен дъжд.
Водача е изпробван за алкохол с тех.средство „Алкотест Дрегер”7410.Пробата е отрицателна. На водача е издаден протокол за ПТП.
На 04.09.14 г. към 21.10ч. на път II-15 катастрофират като се сблъскват л а. „Опел Корса”  собственост на С. С. от с.Софрониево и управляван от С. С. от с.Софрониево и лек а-л”Рено Еспейс” собственост и управляван от А. М. от гр.Б.Слатина.Водачът С.С. е напуснал мястото на ПТП като същият е установен около 22.15ч. в гр.Враца. Водача А.М. е изпробван за наличие на алкохол с техническо средство Дрегер-Алкотест-7510+,който е отчел отрицателен резултат.
            Убити  и ранени няма.
            Щети по двете МПС  за  около  600 лв.
            Причини:  несъобразена скорост с пътните условия /мокър път/ от страна на водача С.С..
 На 04.09.2014 г. в 13.40 ч. гр.Козлодуй  на не регулирано кръстовище с пътни знаци и равнозначни пътища катастрофират като се блъскат л.а. „Рено - Клио” собственост на Р. П. от гр.Козлодуй, а  управляван от неправоспособния водач Я. Й. от гр. Козлодуй, като   не пропуска правилно движещият се лек автомобил „Мерцедес – Е220” собственост и управляван от С. А. от гр.Козлодуй, който приближава от дясната му страна.  Настъпва ПТП с материални щети по двата автомобила.
Убити и  ранени няма.
Причини: отнемане на предимство от страна на водача Я.Й..
Щети в процес на изясняване.Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с техн. средство “Алкотест Дрегер 7510, като уреда отчете отрицателни проби.


Нови парапети монтират по бул. „Демокрация” във Враца


            Започна монтирането на нови оградни парапети по бул. „Демокрация” във Враца в района на Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Ценов”. Поставянето им е в рамките на планирания от Община Враца основен ремонт на булеварда, който се извършва в момента. Парапетите са уникални, защото са изработени по индивидуален проект. Гербът на Враца стои в центъра на всяко пано и от двете страни. От новите парапети ще бъдат монтирани на още няколко места по бул. „Демокрация” и на ул. „Екзарх Йосиф” в района до светофарите при кръстовището с бул. „2 юни”.

 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца

Театърът представя

06.09.`14 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Меко казано” от Валери Петров

09.09.`14 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Рейс” от Станислав Стратиев

10.09.`14 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Ъндърграунд” от Христо Бойчев

11.09.`14 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Забрадка на слънцето” от Кирил Топалов

13.09.`14 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Хитър Петър” от Панчо Панчев

ПРЕДСТАВЯ НА 30 СЕПТЕМВРИ /ВТОРНИК/

ОТ 19 ЧАСА НА ГОЛЯМА СЦЕНА

 

ЗА ГОСПОД - ЗАБРАНЕНО!

Черна комедия от Мартин Макдона

Постановка: Асен Блатечки

Сценография и костюми: Антония Попова

Участват: Асен Блатечки, Стефан Иванов, Ива Папазова и Асен Лозанов

Пиесите на младия ирландски драматург Мартин Макдона придобиха изключителна популярност в целия свят. Спокойно може да се каже, че той е едно от най-значителните явления в световната драматургия през миналия и началото на тоя век.

Няма друг писател, който може с такова майсторство да разказва християнски притчи с черния хумор и средствата на Тарантино.
Героите му, като че излезли от романите на Достоевски, непрекъснато поставят въпроса за границите на съвременния морал и въпроса има ли спасение за погубения от потребителското общество човек. Макдона вярва, че има.
Спектакълът не се препоръчва за зрители под 14 г. не от пуритански съображения, а именно поради сложността на моралните дилеми, които поставя.
Един завладяващ спектакъл, сътворен с изключително майсторство и любов.

Киноафиш


Автомоделистите ще карат в Сливница


В събота в гр.Сливница родната ни федерация по автомоделни спортове ще проведе третия последен кръг от държавния шампионат по автомоделизъм за модели с електродвигател. 30 пилоти от 9 клуба в страната за заявили участие в 6 категории модели. Врачанския клуб ще бъде представен от Николай и Александър Георгиеви, Атанас Георгиев, близнаците Александър и Мирослав Димитрови и от Борис и Боби Иванови. Марио Вутов и Тони Янчев ще карат за АЕЦ Козлодуй.

ГИТ и НАП започват проверки за 4 часови трудови договор


Главна инспекция по труда (ГИТ) и Национална агенция за приходите (НАП) подготвят съвместна кампания за ограничаване на нерегламентираната заетост чрез полагане на труд на пълен работен ден при договор на непълен. От приходната агенция са избрали над 2000 предприятия, в които голяма част от персонала е нает на непълен работен ден и няма икономическа логика за това. Всяко от предприятията, селектирани като рискови, ще получи писмо, че е поставено под наблюдение заради рисковете за укриване на данъци и осигуровки чрез договаряне на по-кратък работен ден и съответно по-ниско възнаграждение от реално получаваното.
В следващите 2 седмици всички 2000 рискови предприятия ще  получат предупредителни писма от двете институции. Ако няма промяна в поведението на фирмите по отношение на сключените договори, ще последват съвместни проверки на инспекторите по труда и на данъчните инспектори.
Установяването на полагане на труд на пълен работен ден при сключен договор на непълен е трудно, особено без съдействието на работниците и служителите, които обикновено отказват такова. В тези случаи се налагат няколко последващи проверки, за да бъде доказано безспорно, че работникът или служителят редовно полага труд на пълен работен ден. Очакванията са чрез съвместните проверки с инспекторите на НАП ефективността при доказването на това нарушение да се увеличи. От двете ведомства напомнят още на работниците и служителите, че чрез съгласието си да сключват писмени трудови договори за непълен работен ден и срещу по-ниско от реално получаването възнаграждение, те губят и социални права.

СИГНАЛИ ЗА ИЗВЪРШЕНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ


На 03.09.2014г. в 15.35ч. в РУП-Бяла Слатина е получено съобщение от жител на гр.Б.Слатина, който е заявил за извършена кражба от домът му.
От извършената проверка се установи, че НИ преминавайки през незатворен прозорец е проникнал в домът му откъдето е извършил кражба на 1 лаптоп на стойност около 1200лв.
Започнато е ДП  по описа на РУП-Б.Слатина.
а 03.09.2014г. в РУП-Роман е подадена жалба от жител на с. Синьо бърдо за извършена кражба на 1 електрожен, 1 моторен трион, 4 ел. инструмента и 3 гумирани ел. кабели.
Щети по данни на тъжителя за около 2000лв.
По случая в РУП-Роман е заведена преписка.
На 04.09.14г. в 00.35 ч. в ОДЧ на РУП-Б.Слатина е получено съобщение за възникнал пожар в гр.Б.Слатина на лек автомобил „Сеат”, ползван от И. А. от гр.Б.Слатина.
От извършеният оглед се установи, че се касае за умишлен палеж.
Образувано е ДП по описа на РУП-Б.Слатина.
РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ:
На 25.08.14г. в 00.34ч. на тел. 112 е получено съобщение от жител на гр. Враца, които е заявил, че за времето от 24.08.14г. до 25.08.14г. неизвестен извършител е отключил катинар на входна врата на къща негова собственост, откъдето е извършил кражба на 5 литра домашна ракия, ел. кабели и 2 моторни резачки.
По случая в РУП-Враца е образувано ДП.
От проведените ОИМ и ПСД се установи, че извършители на деянието са: Ц. П. от гр. Видин и М. И. от гр. Враца. Част от вещите обект на кражбата са намерени и иззети.
В РУП Враца по повод депозирана жалба от жител на гр.Враца, който заявява, че на 10.08.2014г. е установил, че от Интернет зала, в гр.Враца, неизвестно човек е извършил кражба на 1 диск за телевизионна игра, на стойност 129.00 лв.
От проведените ОИМ се установи, че извършител на деянието е малолетно момче от гр.Враца. Диска - предмет на престъпление е предаден с протокол за доброволно предаване. 
В РУП Враца по повод депозирана жалба от жителка на гр.Враца в която заявява, че за времето от 13.08.2014г. до 14.08.2014г. Н.Л. е извършило кражба на акумулаторна батерия от собствения й л.а.”Мазда” , паркиран на неохраняем паркинг.
По случая в РУП Враца е образувано ЗМ по описа на РУП Враца.
От проведените ОИМ се установи, че извършител на деянието са И. И. от с.Градешница и Г. Г. от с.Върбица.
На 03.09.2014 год. в РУП- Бяла Слатина е получено съобщение от жител на гр. Бяла Слатина, който е заявил, че за времето от 04.08.2014 го. до 02.09.2014 год. в гр. Бяла Слатина НИ е извършил кражба на мобилен телефон, на стойност около 250,00 лева.
От проведените бързи ОИМ и ПСД се установи, че извършител на деянието е М. С. от гр. Бяла Слатина. Телефонът е намерен и иззет.
Образувано е БП по описа на РУП-Б.Слатина .
От извършените БОИМ по ДП образувано за това, че на 02.09.14 г. във връзка с получено съобщение за нанесен побой в с.Добролево на М. Р. от гр.Б.Слатина, се установи, че извършители на деянието са трима пълнолетни жители на с.Добролево.
На 03.09.14 г. в 16.55 ч. в РУП-Б.Слатина е получено съобщение от жителка на с.Бъркачево която е съобщила  за нанесен побой на човек .
От извършената проверка се установи, че на същата дата около 16.00ч. в с.Бъркачево след възникнал скандал между П. П. от гр.Мизия и познат за него мъж като му е нанесен побой. Същият е прегледан в Спешен център-МБАЛ-Б.Слатина където след извършен медицински преглед е настанен в ХО с комоцио без опасност за живота.
По случая е образувано ДП по описа на РУП-Б.Слатина.
От извършените БОИМ се установи, че извършител на побоя е Е. Р. от с.Бъркачево.
На 03.09.2014 год. около 09.55 часа при провеждане на СПО по контрол върху водачи управляващи МПС под въздействие на алкохол или упойващи вещества авто-патрул спират за проверка л.а. „Ровър”  управляван от К. С от с.Бутан.
При проверка за употреба на алкохол с Алкотест - Дрегер уреда отчита 0,00 промила в издишваният въздух. При повторна проверка за употреба на наркотици или упойващи вещества с техническо средство „Дрегер” уреда отчита положителни проби за употреба на „канабис” и „амфетамини”. На водача е съставен АУАН по ЗДвП, издаден талон за мед. изследване, като отказва да даде кръв за лабораторно изследване.
По случая е образувано БП.
БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО:
Данни за станали ПТП
На 03.09.2014г. около 08:50ч. в гр.Враца катастрофират като се блъскат л.а.”Опел Корса” управляван от Г. А. от гр.Враца и паркиралия л.а.”Мазда”  собст. на П. И. от гр.Враца.
Убити и ранени: няма.
Щети по МПС: 100лв. Извън МПС: няма.
Причини: неправилна маневра движение назад от страна на водача Г. А. Съставен АУАН.
Водача е изпробван за употреба на алкохол с техн. средство „Алкотест Дрегер”, като пробата е отрицателна.

На 03.09.2014г. около 13:30ч. на гл. път Е-79 Враца-Монтана катастрофират като се блъскат т.а.”Фолксваген Крафтер” управляван от Р. А. от гр.Сливница и т.а.”Ивеко” управляван от Н. Г. от гр.Враца.
Убити и ранени: няма.
Щети по МПС: 200лв. Извън МПС: няма.
Причини: неправилна маневра движение назад от страна на водача Р. А.
Водачите е изпробвани за употреба на алкохол с техн. средство „Алкотест Дрегер” като пробите са отрицателни 
На 03.09.2014г. около 21:10ч. на гл. път Е-79 Враца-Монтана катастрофират като се блъскат т.а.”Волво” с прикачено ремарке управляван от Г. С. от гр.Ихтиман и т.а.”Даф” с прикачено ремарке управляван от Р. К. от гр.Пещера.
Убити и ранени: няма.
Щети по МПС: 300 лв. Извън МПС: няма.
Причини: навлизане в лентата за насрещно движение от водача Г. С.
Водачите е изпробвани за употреба на алкохол с техн. средство „Алкотест Дрегер”, като пробите са отрицателни.
 На 03.09.14 г. към 09.10 ч. в с.Бъркачево катастрофира като се блъска в железобетонен стълб л а. „БМВ”, управляван от А. К. от с.Малорад. Същата е напуснала мястото на ПТП като е установена около 10.15ч. в гр.Б.Слатина.  
            Водачът не е изпробвана за наличие на алкохол.
            Убити и ранени няма.
            Щети по МПС за около 500 лв. извън МПС - железобетонен стълб.
            Причини:  несъобразена скорост с пътните условия /мокър път/.


  



сряда, 3 септември 2014 г.

Община Враца отново раздава дръвчета и храсти за озеленяване

      Община Враца стартира озеленителна кампания „Есен 2014”. В рамките на кампанията на граждани, инициативни групи и домсъвети, регистрирани по Закона за етажната собственост, както и на кметствата от региона ще се раздава безплатно посадъчен материал. С него жителите на града и общината ще могат да направят озеленяване в междублоковите пространства и на други обществени места. Раздаването на посадъчния материал ще е след подаване на заявление и одобрение на избраните площи от експерти от общинската администрация. Подаването на заявленията ще става от 18 до 25 септември включително в Центъра за административно обслужване, който се намира в сградата на Община Враца. Кандидатите трябва да попълнят формуляр, като в него посочат предвидените за облагородяване площи, телефон за контакт и отговорно лице за последващо стопанисване и поддръжка на насажденията. Задължително условие е предвидените за облагородяване площи да бъдат публични и със свободен достъп. В Центъра за административно обслужване на инициативните врачани ще бъде предоставен списък с видовете посадъчен материал. Гражданите ще могат да избират между широколистни и иглолистни дървета, листопадни храсти, вечнозелени храсти и растения. Представители на Общината ще извършат проверка на място и на всички одобрени ще бъде издадена служебна бележка, която ще съдържа вида на посадъчния материал, мястото и датата на получаването му.
Допълнителна информация може да се получи на тел. 092/62-45-81, вътр. 257.

 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Eко-спектакъл

              На 12.09, петък, от 17:00 часа, на площад  „ Христо Ботев”
Община Враца организира представянето на еко-спектакъла на „Илкова театър” – „Нашата улица”, с  което дава възможност на децата от Враца да участват в първите в света Номинации  „Най-големият малък приятел на животните - BLFA 2014”.
Категориите, в които децата ще се състезават са  три: Еко-патрул, Еко-художник и Еко-пиар.
             „Еко-патрул”в почивен ден се организира акция „АлВи за Еко-град, където с отличителен стикер Еко-патрулчетата запознават стопаните на кучета с брошура за правилно отглеждане на домашните любимци, за да бъдат здрави и обичани, а улиците ни да остават чисти след разходката. Предвиждат се акции за монтиране на къщички за птиците, оставащи през зимата в нашата страна; Дискусии за добрите практики на отглеждане на животни с ръководството на Зоопарка  и Цирка.
„Еко-художник” – децата рисуват под мотото „Да направим света
подобър!”, като изобразяват „Нашата улица” такава, каквато бихме искали да изглежда: чиста, с много дървета и зеленина, с играещи деца, с птички, с любимото четириного приятелче, с мама, с приятелите ...
„Еко-пиар” – децата отразяват събития в помощ на животните и
организирани от АФА чрез фотографии или статии.

Да помогнем на децата ни да превърнат Етиката на толерантност и загриженост в начин на живот – надежда  за създаването на един по-мил и по-сърдечен свят утре!


вторник, 2 септември 2014 г.

Облагородиха пространството пред Дома на науката и техниката във Враца


         Етажната собственост, която стопанисва офисите в новата част на Дома на науката и техниката във Враца на ул. „Лукашов”, облагороди пространството пред входа на сградата. Поставено е декоративно езеро, малък фонтан и е направено озеленяване. Засадени са декоративни храсти и треви, цъфтящи храсти и вечнозелени кълбовидни туи. С озеленяването е била ангажирана фирмата „Исамос” ООД.
„Публично благодаря на нашите съграждани за инициативността и желанието да направят още едно красиво място в центъра на Враца. Това е един добър пример как може активно да работи етажната собственост. Да бъдат облагородени повече публични площи в различни части на града бе основната идея на инициативата „Осинови градинка”, която стартирахме през миналото лято” – каза кметът инж. Николай Иванов.

Покана


Врачани помагат за почистване на училищата в Мизия


         Екип от 11 човека от помощния персонал на врачански училища тази сутрин замина за Мизия. Групата ще помага за почистване на училищата и детските градини и подготовката им за първия учебен ден. Помощта бе организирана от Регионалния инспекторат по образованието. Община Враца съдейства с осигуряването на училищен автобус, с който работниците ще пътуват до Мизия и обратно, колкото дни е необходимо. Целта е и в бедстващия град учебните занятия да започнат нормално на 15 септември.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


понеделник, 1 септември 2014 г.

Крими хроника

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
1.В РУ „ПОЛИЦИЯ” - Враца е образувана преписка във връзка с постъпила жалба от жител на  гр. Враца в която е заявил, че за времето от 19:00ч. на 25.08.14г. до 08:30ч. на 26.08.14г. от павилион за продажба на сладолед негова собственост находящ се в гр.Враца НЛ след като е направило отвор в задната част на покрития с брезент павилион е извършел кражба на 3 канти със сладолед.
            От проведените ОИМ се установи, че извършител на деянието е непълнолетно от гр.Враца. Извършителят е разпитан и освободен.

2.На 01.09.14 г. в 08.55 ч. с.Борован при извършена проверка се установи ,че А. А.от гр.Враца държи 60  кутии с цигари без  български акцизен бандерол.
            Цигарите са иззети.
            Започнато е БП.
На 01.09.2014г. по път I-1 до разклона за с.Моравица в посока гр.Мездра авто-патрул  на ПП КАТ-  Враца спират за превишена скорост  л.а.”Нисан Примера” управляван от П. Д.жив.гр.Б.Слатина водач категория „С” стаж-18год. От извършената проверка за алкохол с Дрегер уреда отчита 0.52 промила алкохол.
На водача П.Д. е съставен АУАН по ЗДвП и издаден талон за медицинско изследване №0342172,водача е дал кръв за изследване.

ПОЖАРИ
1.На 01.09.14 г. в 03.10 часа в ОДЧ на РУП-Б.Слатина  е получено съобщение подадено на  тел.112 от жител на с.Галиче за възникнал пожар в домът му в същото село.
Вследствие на пожара са изгорели 300 бали с люцерна и 300 бали негова  собственост,складирани в дворът на домът му.
Пожарът е изгасен от служители на РСПБЗН-Б.Слатина.
            Извършен е оглед на пожара  Причините за възникване и нанесената щета са в процес на изясняване. Започнато е ДП.
Данни за станали ПТП
1.На  01.09.2014 г. около 09.00 ч. става ПТП на Главен Път Е-79 /І-1/ посока от гр.Мездра за с.Люти дол  на Км.165,520 на кръстовището за с.Ребърково при което лек  автомобил „ Фиат Палио ” управляван И. В.от гр.София отнема предимство на лек автомобил Пежо 307 управляван от М. С.от гр.Пирдоп.
Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с техн. Средство Алкотест Дрегер 7510– пробите са отрицателни.
Убити – няма. Ранен е водача на л.а. „Фиат-Палио” И. В. получил гръдна травма и комоцио. Настанен в „ХО” на МБАЛ – гр.Мездра под наблюдение без опасност за живота.
Щети по МПС – 5000лв.
Щети извън МПС – не
Причини: Неспазване на пътен знак Б-2 /Спри осигури предимство/ от страна на водача И.В.
На място е изпратена ДОГ  за извършване на оглед. По случая е образувано ДП .
2.На 01.09.2014г. около 17.20ч. в гр.Враца катастрофира като се блъска в бетонен бордюр в ляво по посока на движението л.а.”БМВ” управляван от С. Д. жив.гр.Враца водач категория „В” стаж-5год.
Убити и ранени-няма.
Щети по МПС-200лв.
Причини:Несъобразена скорост от водача С.Д. 
3.На 01.09.2014г. около 18.40ч. в гр.Враца паркинг на бензиностанция катастрофират като се блъскат л.а.”Фолксваген Пасат” управляван от П. Г.жив. гр.Враца водач категория „В” стаж-1год. и велосипедиста Х. Л.жив.гр.Враца .
Убити и ранени –няма.
Щети по МПС-50лв.
Причини:Отнемане на предимство от страна на водача П.Г..
Водачите изпробвани за алкохол с Дрегер -пробите отрицателни.
На водача П.Г.съставен АУАН по ЗДвП и издаден протокол за ПТП.
4.На 01.09.2014г. около 21.05ч. в гр.Враца катастрофира като попада в не сигнализиран и не обозначен изрязан участък от пътното платно с размери 60-200см. л.а.”БМВ” Х5 управляван от Т. Й.жив.гр.Враца водач категория „С” стаж-14год.
Убити и ранени-няма.
Щети по МПС-100лв.
Причини:Не сигнализиран и не обозначен изрязан участък от пътното платно.
Водача изпробван за алкохол с Дрегер-пробата отрицателна.
Издаден протокол за ПТП.
5На 01.09.14 г. към 15.20 ч. на път ІІ-13 км.44,300 в посока от с.Борован към гр.Б.Слатина  катастрофира като преминава през участък от пътя в ремонт и уврежда 3 бр. гуми, л а. „БМВ”-730Д  ,собственост и управляван от Б. П.гр.Б.Слатина правоспособен.  
            Водачът е изпробвани за наличие на алкохол с техническо средство Дрегер-Алкотест-7510+ който е отчел отрицателен резултат..
            Убити  и ранени няма.
            Щети по МПС  за  около  500 лв.
            Причини:  несъобразена скорост с пътните условия  в участък от пътя в ремонт.



02.09.2014г.                                                 ЗАМ.- Директор:

гр.Враца                                            

Развитието на коридор №4 по направлението Видин – Ботевград е ключов приоритет на АПИ


            Развитието на общоевропейски транспортен коридор №4 по направлението Видин – Ботевград е ключов приоритет в работата на Агенция „Пътна инфраструктура“. В момента експертите работят по подготовката на програма „Транзитни пътища VI“. Основният проект, който ще бъде включен за финансиране със средства от Европейската инвестиционна банка и републиканския бюджет, е изграждането на скоростния път Видин – Ботевград. Това ще даде възможност реализацията на проекта да започне още през тази година.
            Проектът е разделен на 4 участъка:
·        І участък: Видин – Монтана;
·        ІІ участък: Монтана – Враца;
·        ІІІ участък: Враца – Мездра;
·        ІV участък: Мездра - Ботевград.

            По път I-1 (Е79) се осъществяват транспортните връзки между три европейски държави – Румъния, България и Гърция. С пускането в експлоатация на втория мост над р. Дунав при Видин - Калафат се увеличиха транзитните потоци в Северозападна България, като направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.
            По програма „Транзитни пътища VI“ ще се съфинансират проекти по TEN-T мрежата, част от автомагистралния пръстен на България, които поради ограничения финансов ресурс на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. не могат да бъдат включени в нея. Други проекти по „Транзитни пътища VI“ са АМ „София – Калотина“ от км 0 до км 50 и част от Околовръстния път на София.


ПРЕСЦЕНТЪР АПИ      
София,
1 септември 201
4 г.