Бисквитки

събота, 20 септември 2014 г.

Над 60 участници караха колела във велопохода до “Божия мост”, организиран от РИОСВ – Враца по повод Европейската седмица на мобилността


                С велопоход на 19 септември, Регионалната инспекция по околната среда и водите – Враца се включи в инициативите, с които градове от цяла Европа отбелязват Европейската седмица на мобилността 2014 г.
40 ученици от ПМГ “Акад. Иван Ценов”, гр. Враца, ЕГ “Йоан Екзарх”, гр. Враца, СОУ “Христо Ботев”, гр. Враца и СОУ “Отец Паисий”, гр. Враца, колоездачи от РИОСВ – Враца, велоклуб “Герак” и ДПП “Врачански балкан” взеха участие в похода, преминал под мотото на европейската седмица. “Нашите улици, нашият избор”.
Велопоходът стартира в 10:00 часа от площад “Суми” в града. Трасето, по което премине шествието на колела, с дължина 15 километра, бе преминато за час и тридесет минути от участниците. При “Божия мост”, в землището на с. Лиляче, председателят на спелеоклуб “Стрешеро” разказа на участниците подробности за природната забележителност и особеностите на откритите пещери.
Финалът на велопохода бе пред паметника на Христо Ботев в центъра на град Враца. Организатори и участници се разделиха с пожелание за нови срещи и налагане на колоезденето като начин на придвижване в градска среда.

петък, 19 септември 2014 г.

Затварят за четири дни улица в центъра на Враца


            За времето от 23 до 26 септември ще бъде затворена за движение ул. „Иванка Ботева” във Враца. Причината е започващият там текущ ремонт на пътното платно. Движението на автомобилите ще бъде отклонено по ул. „Г. С. Раковски”, която за четирите дни ще стане двупосочна.


Промени в организацията на движението на тролейбусните линии:

Поради извършване на строително-монтажни работи по цялостното асфалтиране на улици във Враца, се правят следните  промени в организацията на движението на тролейбусните линии:
На 20 и 21.09.2014 г. се преустановява изпълнението (движението) на маршрутна линия № 17 (бл. 26 – „Химко”).
На 22.09.2014 г. след 9 ч. се променя организацията на движение на тролейбусните линии, като движението ще се извършва само до площад „Св. Софроний Врачански” .

На 23 септември тролейбусите по всички маршрутни линии ще се движат нормално, по график.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” Е В СТАБИЛНО СЪСТОЯНИЕ


След една година и близо три месеца на поста изпълнителен директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, който заемам за втори път, горд съм да заявя, че оставям атомната централа в много добро състояние.
С моя екип положихме всички усилия, за да бъде осигурена надеждна и безопасна експлоатация на ядрените мощности – от началото на 2014 г. няма непланово спиране на блок или отклонение от графика за работа на блоковете.
Плановият годишен ремонт на пети блок бе извършен успешно през пролетта, ремонтът на шести блок се изпълнява по план и централата навреме ще бъде готова да отговори на повишеното електропотребление в страната в навечерието на предстоящия зимен сезон.
Стабилната работа на съоръженията позволи за първото полугодие на 2014 г. да бъдат произведени 7 902 222 MWh електроенергия, с близо 1 милион повече от същия период на 2013 г., когато са произведени 6 922 019 MWh. В този период доставките ни на свободния пазар също бележат значителен ръст – 4 346 362 MWh, с почти 2 млн. MWh повече от първото полугодие на 2013 г. За цялата 2013 г. на свободния пазар са предоставени 5 909 467 MWh. По предварителни разчети до края на 2014 г. очакваме доставките да достигнат 8 500 000 MWh.
Ако продължим сравнението и във финансов аспект, приходите от продажби на електроенергия за първите 6 месеца на 2013 г. са 345 млн. лв., като периодът приключва със загуба за АЕЦ от 5,9 млн. лв. От януари до края на юни 2014 г. приходите от продажби на електроенергия вече са 415 млн. лв., и Дружеството отчита печалба от 46,2 млн. лв. (при печалба 42,1 млн. лв. за цялата 2013 г.). За осемте месеца на 2014 г., до края на август, печалбата нараства до 84,5 млн. лв.
Вземанията от НЕК през първите 6 месеца на 2013 г. са в размер 334,2 млн. лв., докато за същия период на 2014 г. намаляват до 169,1 млн. лв.
В момента основните усилия на целия екип на АЕЦ “Козлодуй” са фокусирани върху жизненоважния за бъдещето на националната ни енергетика проект – продължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок. Първият етап от проекта – комплексно обследване и оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на всеки блок, е завършен успешно.
На базата на резултатите от обследването и за двата блока са изготвени програми за подготовка за продължаване на срока на експлоатация. Програмата за шести блок е в процес на съгласуване с Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), за пети блок програмата е съгласувана с Агенцията и се изпълнява по график.
За част от дейностите от програмата за пети блок, обхващащи предимно основното оборудване по първи контур, вече е подготвено техническо задание. Взето е решение от Съвета на директорите на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД за сключване на договор за изпълнението му и в момента се чака разрешение от БЕХ.
От изключителна важност е договорът да бъде стартиран навреме. В преговорите с изпълнителя е постигнат максимално кратък срок, което налага работата по изпълнението да започне веднага. Това ще позволи  програмата за пети блок да бъде реализирана успешно и АЕЦ навреме да подготви и внесе в АЯР необходимите документи за продължаване на срока на експлоатация. Всяко закъснение и отклонение от предвидените в програмата срокове може да постави под въпрос бъдещето на 1000-мегаватовите блокове на атомната централа.
Независимо от динамичните промени, аз съм дълбоко убеден, че благодарение на високия професионализъм на персонала АЕЦ “Козлодуй” ще продължи да бъде основен фактор на стабилност в българската енергетика – в днешния ден и в следващите десетилетия.


Иван Генов
Изпълнителен директор на

АЕЦ Козлодуй” ЕАД

Набират кандидати за обществените трапезарии във Враца


  За пореден път на територията на Община Враца ще се реализира националния проект „Обществени трапезарии”, финансиран от Фонд „ Социална закрила” на Министерство на труда и социалната политика. Периодът, през който ще се предоставя услугата е 01.10.2014 г. - 31.12.2014г. Целта е да се осигури помощ и подкрепа за най-уязвимите групи от населението в нашата община.
За периода от услугата ще се възползват 98 деца и лица, от следните целеви групи:
>        Лица и семейства на месечно подпомагане с доход по-нисък от диференцирания
             минимален доход;
>        Лица, с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях;
>                   Самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, наследствени пенсии;
>        Скитащи и бездомни лица и деца;
Услугата ще се предоставя в стола на ул. „ Стоян Заимов” № 2 и стола на ул. „ Екзарх Йосиф” № 75 във Враца.
Постоянно действаща комисия, сформирана със Заповед на кмета на Община Враца ще извърши подбор на бенефициентите.
Срокът за подаване на документите е от 23.09.2014 г. до 30.09.2014 г. от 8.00 до 12. 00 ч. и от 13.00 до 17.00 ч. в ул. „Зорница” 4, входа от към Езикова Гимназия, ет. 1.
Одобрените лица ще бъдат информирани своевременно, чрез списъци, поставени на таблата на Информационния център и двата стола, в които ще се реализира услугата.
Тел. за повече информация:
092/62 45 81/82/83, вътрешен номер 378 – Мария Йорданова;
092/62 05 79 – Райна Лещарска;
0882749694 – Калин Диков

ВЪЗНИКНАЛИ ПРОИЗШЕСТВИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОД МВР - ВРАЦА


На 16/17.09.14 в с.Галиче, НИ след демонтаж на 2 стъкла е проникнал в дом собственост на С. Г. откъдето е извършил кражба на 1 меден котел с вместимост 40 л. и 1 медна пръскачка на стойност около 160 лв.
Образуван ЗМ по описа на РУП-Б.Слатина.
РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ:
От извършената проверка по преписка на РУП-Враца образувана по подаден сигнал от Т. С. от с.Голямо Бабино затова, че на 10.09.14г. Н.Л. е извършило кражба на 100кг. грозде на стойност 150лв. от лозов масив негова собственост в землището на с. Голямо Бабино, се установи, че извършител на деянието е М. Т. от с. Голямо Бабино.
На 18.09.2014г. в 08.00 часа при провеждане на СПП по линия наркотици е извършено претърсване и изземване в апартамент в гр. Враца, обитаван от  Н. Д. където е намерено 1 полиетиленово пликче съдържащо суха листна маса с тегло около 1 грам, която при направения полеви наркотест реагира на „канабис”. Н. Д. е задържан в РУП-Враца за срок от 24 часа.
            По случая в РУП Враца е образувано БП .
В РУП-Враца е депозиран сигнал от Директор на ДСП-Враца относно недобросъвестно получени социални помощи.
Във  връзка с горното в РУП-Враца е извършена проверка по преписка в хода на която се установи, че П. И. от гр.Враца е попълнила молба-декларация в която е декларирала неверни данни относно семейното си положение въз основа на което неправомерно и е отпусната месечна социална помощ.
Преписката ще бъде изпратена на РП-Враца за образуване на ДП.
Данни за станали ПТП
На 18.09.2014г. около 09:00ч. в гр.Враца катастрофира л.а.”Волво 440” управляван от Я. Т. от гр.Враца като блъска пресичащата платното за движение пешеходка В. Т. от гр.Враца.
Убити: няма. Ранена е пешеходката, която е получила фрактура на лява раменна става и охлузвания по лицето. Настанена е в ХО МБАЛ „Хр.Ботев” гр.Враца, без опасност за живота.
Причини: В процес на изясняване.
На водача е съставен АУАН по ЗДвП. Пробата за алкохол е отрицателна.




четвъртък, 18 септември 2014 г.

Покана за велосипедисти


Велопоходът по повод Европейската седмица на мобилността от гр. Враца до Природна забележителност "Божия мост", организиран от РИОСВ - Враца със съдействието на ДПП “Врачански балкан”, велоклуб “Герак”, Спелеоклуб “Стрешеро” и БЧК - Враца и участието на ученици от ПМГ “Акад. Иван Ценов”, гр. Враца, ЕГ “Йоан Екзарх”, гр. Враца, СОУ “Христо Ботев”, гр. Враца и СОУ “Отец Паисий”, гр. Враца, стартира утре - 19.09.2014г. в 10.00ч. от площад "Суми".
Заповядайте!
 

Театърът представя


20.09.`14 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Червената шапчица” от Шарл Перо

22.09.`14 г. – понеделник ТУРНЕ в Пловдив от 19 часа
„Още веднъж, ако позволите…” от Мишел Трамбле

23.09.`14 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Шекспир – събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл

24.09.`14 г. – сряда в Камерна зала от 10.30 часа
„Котаракът с чизми” по Шарл Перо

24.09.`14 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Забрадка на слънцето” от Кирил Топалов

25.09.`14 г. - четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Женитба” от Н.В.Гогол

27.09.`14 г. – събота в Камерна зала от 19 часа
„Котаракът с чизми” по Шарл Перо


Завърши обучението на моделистите


Днес в с.Три Кладенци се проведе заключителното състезание по автомоделизъм по програма на Министерството за младежта и спорта „Спорт за деца с увреждания и деца в риск”, която се изпълнява от Спортно-техническия моделен клуб във Враца. Присъстваха регионалната представителка на Спортното ни министерство за Северозапада Росица Стаменова и Заместник председателя на Българската федерация по автомоделни спортове Огнян Филипов.
По сложната плетеница от врати обучаемите показаха завидно за тяхното здравословно
състояние майсторство, като постигнаха добри спортно-технически резултати.
Първи завърши Цветан Емилов с резултат 22 сек., следван от Силвана Надеждова - 27 сек. и Мая Веселкова - 30 сек. Всички обучаеми бяха наградени от Росица Стаменова с тениски и грамоти, а победителите получиха и медали.

ВЪЗНИКНАЛИ ПРОИЗШЕСТВИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОД МВР - ВРАЦА


В Бюлетин е публикувано съобщение за това, че на 16.09.2014 г. в 18.05 ч. ОДЧ на РУП-Козлодуй чрез тел.112 е получено съобщение от Д. С. с.Михайлово, обл.Враца, , че съседът и  Ц. Б.живущ в с.Михайлово е намерен на площадка в двора си починал. Личният лекар на лицето е констатирала смъртта на Ц.Б.
Извършен е оглед на произшествието. Тялото на Ц.Б. е извозено със специализиран превоз в МБАЛ -Враца.
            По случая в РУП Козлодуй е образувано ДП.
            На 17.09.2014г. е извършена аутопсия на починалия, при която е установено, че по шията на Ц.Б. има следа от охлузване и счупена подезична кост.По данни на съдебния лекар се касае за настъпила насилствена смърт чрез задушаване или удушаване.
На 22.08.2014г. в РУП –Враца е депозирана жалба ЗМ от лицето К. А. гр. Враца в която е заявил, че за времето от 13.07.2014г. до 17.08.2014г. неизвестен извършител, след като отворил преден капак на собствения му лек автомобил Субару „Джъсти” паркиран в гр.Враца е извършил кражба на 1  акумулаторна батерия.
От проведените ОИМ се установи, че извършители на деянието са лицата И. И.от с. Градешница и Г. Г.от гр.Враца . От И. И. и Г. Г. са снети сведения и са задържани за срок от 24 часа.  Вещта предмет на кражба е намерена и иззета.
          .В бюлетин е отразена информация за това,че на 17.09.2013г. около 01.10ч. в гр.Враца спират за проверка л.а. БМВ Х5 собственост на Ц. Ц. от гр.Враца, а управляван от С. Б.гр.Враца.
При извършената проверка С.Б. е представил неистински личен документ СУМПС  с неговите лични данни и снимка. Свидетелството е иззето.
В РУП Враца е образувана преписка.  
Данни за станали ПТП
На 17.09.2014г. около 00.20ч. на път II-16 км.12.000посока Мездра –Зверино катастрофира автобус „Мерцедес814Д управляван от К. И.от с.Зверино водач кат.”ДЕ” стаж 44г.като се блъска във внезапно паднало дърво на пътното платно вследствие на природна стихия.
Убити и ранени няма.
Причини :внезапно паднало дърво на пътя  от силен вятър.
Щети  за около 300лв.
Водача е изпробван за употреба на алкохол с техн.средство „Алкотест Дрегер”7510 пробата е отрицателна
Издаден е протокол за ПТП
 На 17.09.2014г. около 07.30ч. в с.Крушовица на паркинг катастрофират лек автомобил ”WV Джета” управляван от Г. К.от с.Крушовица стаж-3 год. на отчет КАТ-Враца и паркиран лек автомобил ”WV Поло” собственост на Л. Ц. от гр.Козлодуй.
Убити и ранени няма. Щети по МПС за около 100 лева.
            Причини: Неправилна маневра движение на заден ход от страна на водача Г.К..
            Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с Алкотест Дрегер 7510 пробите са отрицателни 0,00промила.
            Съставен е АУАН на водача Г.К. е издаден протокол за ПТП .


„Бъди грамотен“ гостува за първи път във Враца


Поредният Есенен правописен маратон от кампанията „Бъди грамотен“ ще гостува във Враца на 19-и септември. Всеки желаещ може да дойде пред читалище „Развитие“ от 11:00 до 14:00 часа и да провери правописните си умения. При лошо време събитието ще се проведе в фоайето на читалището. Инициативата на Образователния портал Академика БГ се реализира с подкрепата на Община Враца.
Организаторите са подготвили отделни тестове за всички възрастови групи. Могат да участват деца, студенти и възрастни. За всички, които решат правописните тестове без грешка, има награди. Участниците могат да получат и безплатна консултация по български език.
Националната кампания „Бъди грамотен“ се организира от Академика БГ от 2009 г. В нея досега са се включили близо 35 000 души.
Всички жители и гости на града са добре дошли!


сряда, 17 септември 2014 г.

Тетърът представя

 „Една нощ с героите на Ники Урумов” -
авторски спектакъл на Николай Урумов

Един уникален спектакъл, който надниква зад кулисите на едни от най-интересните роли на Николай Урумов: от Санчо Панса в „Дон Кихот” на Севрантес, през Маргариди от „Криворазбраната цивилизация” на Войников, Велико от „Януари” на Радичков и бай Ганьо от едноименната творба на Алеко Константинов до Поприщин от „Дневникът на един луд” на Гогол през Мъжът от „Прах в очите” на Дьорд Шпиро до Данко Лалугерът от „Лалугерът” на Александър Урумов.
Но това не е всичко: блестящият комедиен актьор разкрива много дълго пазени тайни след 60 театрални и 70 филмови роли.  Освен това Урумов се развихря на сцената и пее парчетата, които е изпълнявал по конкурси и във филми…

Неслучайно в анотацията на спектакъла се казва,
че той продължава най-малко 1 час. Има и такива зали, в които публиката на живо иска да чуе тази или онази история и актьорът е задължен да я разкаже. А това прави негово величество зрителят не само режисьор на този уникален спектакъл,но и негов основен критик. 

Ученици искат паметник на Съединението във Враца

    Във Враца да бъде издигнат паметник на Съединението – това предложиха на среща с кмета инж. Николай Иванов представители на Ученическия общински съвет в града. Идеята бе представена от председателя на съвета Николай Николов. Предстои младите хора да направят своя концепция, която да предоставят на кметския екип. „Идеята за паметник на Съединението е добра. Надявам се тя да получи широка обществена подкрепа от институциите и гражданите” – приветства инициативата кметът инж. Николай Иванов.
По време на разговорите бе представен годишният план на Ученическия общински съвет за работата му през новата учебна година. В плана влизат няколко съвместни мероприятия с Община Враца. Сред тях са дни на Индия във Враца, осиновяване на територии в града, за които да се грижат различни училища и футболен мач между Общината и общински съвет. Младежите благодариха за това, че през миналата година за първи път са имали свой бюджет, отпуснат им от Община Враца.  „Планът ви за годината е доста сериозен. В него има нови и интересни събития, които заедно с традиционните, заслужават да бъдат подкрепени. Това, което е необходимо като финансиране ще предложа да влезе в бюджета за следващата година и се надявам да бъде подкрепено при гласуването от общинския съвет”- каза кметът инж. Иванов.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Автомоделистите закриват сезона в Шумен


В събота и в неделя Шумен ще бъде домакин на третите кръгове от Държавния шампионат по автомоделизъм за радиоуправляеми електромодели и модели с двигатели с вътрешно горене.
В надпреварата ще се включат 50 пилоти от десет клуба в страната. В класовете електромодели състезателите ще спорят в 7 категории модели, а в класовете за модели с ДВГ в четири категории.
В събота са квалификациите, а в неделя са финалите в класовете.

Врачанските автомоделисти са начело с Дамян Петров, Мартин Дамянов, Генко Базитов, Кристиян Крумов, Росен Ралчовски, Виктор Робев, Николай и Атанас Георгиеви.

ВЪЗНИКНАЛИ ПРОИЗШЕСТВИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОД МВР - ВРАЦА

    На 16.09.14 г. в 14.45ч. в ОДЧ на РУП-Б.Слатина, чрез тел.112 е получен сигнал от жител от с.Търнава, който е заявил, че за времето от 24.00ч. на 15.09.14г. до 08.00ч. на 16.09.14 г., НИ е извършил кражба на ел. удължение около 35м. и хранителни продукти находящи се на терасата на къща.По данни на собственика стойността на щетата е около 40лв.           Образувана  е преписка по описа на РУП-Б.Слатина.
На 16.09.14 г. в 02.00ч. в ОДЧ на РУП-Б.Слатина чрез тел.112 е получен сигнал от жител от с.Търнак, за повреден лек автомобил ползван от него. От извършеният оглед се установи, че за времето от 17.00ч. на 15.09.14г. до 02.00ч. на 16.09.14 г., НИ е увредил 4бр. гуми, предно панорамно стъкло, преден регистрационен номер  и 2бр. странични огледала на лек автомобил „Опел Астра” собственост на В. Б. от гр.София, като същият  е бил паркиран на паркинг.Нанесената щета е в процес на изясняване.
По случая е образувано ДП. по описа на РУП-Б.Слатина.
РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
На 16.09.2014г. в гр.Враца към 20:30ч. л.а.”Фолксваген Пасат” не спира на подаден сигнал със стоп палка образец МВР. При проведени бързи заградителни мероприятия автомобила е спрян. От извършената проверка се установи, че е собственост на Г. Г. от гр.Враца. Водача е проверен за алкохол с тех.средство „Алкотест Дрегер”7410, който отчете 2.22 промила в издишаният от водача въздух. Поради невъзможност да се установи самоличността на водача същият е приведен в сградата на РУП Враца. От извършена справка в ОДЧ РУП Враца се установи, че Ю. П. с адрес гр.Враца е обявен за ОДИ, неправоспособен с наложена ПАМ. На водача Ю. П. са съставени 3бр. АУАН и издаден талон за медицинско изследване. Образувано ДП.. по описа на РУП Враца, предаден на РУП Враца и задържан за срок от 24ч. Водача е дал кръв за лабораторно изследване в ЦСМП Враца.
            На 10.09.2014г. в  РУП- Враца е образувано ЗМ. по повод постъпила жалба от жител от гр.Враца, който е заявил, че на неустановена дата за времето от началото на м.август 2014г. до 16.30ч. на 25.08.2014г., НЛ, чрез счупване на заден ляв прозорец на стопанисвания от него л.а. марка „ФИАТ” паркиран на неохраняем паркинг в гр.Враца, е отнел от владението му 3бр. въдици негова собственост на обща стойност около 460лв.
            От проведените ОИМ се установи, че извършител на кражбата е Ж. Г. живущ в гр.Враца. Вещите обект на кражба са намерени и иззети. Ж.Г. е разпитан и освободен.
             Преписката ще бъде изпратена на ВРП с мнение за образуване на ДП.
 На 17.09.2013г. около 01.10ч. в гр.Враца екип на РУП Враца спират за проверка л.а. БМВ Х5 собственост на Ц. Ц. от гр.Враца, а управляван от С. Б. от гр.Враца. При извършената проверка за употреба на алкохол с тех. средство Алкотест Дрегер 7510 същият е отчел положителна проба 1.22 промила. На С.Б. е съставен акт по ЗДвП и му е издаден талон за медицинско изследване. Водача е придружен до ЦСМП Враца където е отказал да даде кръв за лабораторна обработка. Лицето е задържано в РУП Враца за срок до 24 часа.
В РУП Враца е образувано БП.
 На 16.09.2014г. в 12:10 ч. в РУ ”Полиция” – Мездра е получено съобщение, че при извършена проверка на абонат в с. Долна Кремена, общ. Мездра е установено неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа на ел. табло с електромер находящо се в дом, с което потребената ел. енергия не се отчита от уред за търговско измерване. Дома се обитаван от Н. К. и Х. К.. Същите са разпитани, като Х. К. признава за извършеното от него деяние.
По случая в РУП – Мездра е образувано ДП .
 На 13.09.2014г.  в УП-Хайредин  е получено съобщение от жител жив. гр. Враца, че за времето от  30.08.2014г. до 13.09.2014г. от наследствен дом находящ се в с. Хайредин, Н.И. е  проникнал през не заключена таванска врата, от където е извършил кражба на: нафтова печка, настолен шмиргел, 20 метра удължител и медна лозарска пръскачка.По случая в РУП- Козлодуй е започнато ДП. От проведените ОИМ е установено, че извършители на деянието са М. М. жив.с.Хайредин и В. М. жив. с. Манастирище. Вещите обект на кражба са предадени на пункт за изкупуване на ЧЦМ.

На 16.09.2014 г., в РУП - Роман е постъпила жалба от жител на с. Камено поле, че за времето от средата на месец май 2014 г. до 14.09.2014г. НЛ е извършило кражба на 3 куб.м. камъни от стени на кошара негова собственост, находяща се в местността "Кичера" в землището на с.Камено поле.    От проведените ИМ се установи, че извършител на кражбата е И. Й. от с. Камено поле.       Камъните са установени в двора на дома на И.Й. и са оставени на съхранение с протокол за отговорно пазене.
            В РУП-Роман е заведена преписка и работата по случая продължава.
Данни за станали ПТП
На 16.09.2014г.около 08:10ч. в гр.Враца катастрофират като се блъскат тролейбус марка „ЗМУ” модел 682ВТ-УБ собственост на фирма гр.Враца, а управляван от И. Ц. от гр.Враца водач кат.ДЕ, стаж 36г. и л.а. „Рено Меган Сценик” собственост на Т. М. от гр.Бяла Слатина,а управляван от К.Б. от с.Търнава, водач кат.В стаж 6г.
Убити и ранени – няма.
Щети по МПС около 300лв.Щети извън МПС – няма.
Причини: неспазване на дистанция от водача на тролея Цветков.
Водачите са изпробвани за алкохол с тех.средство „Алкотест Дрегер”7410.Пробите са отрицателни. Съставен е АУАН и протокол за ПТП.
На 16.09.2014г. около 16:50ч. на кръстовище катастрофира л.а.”Опел Астра” собственост на К. М. гр.Враца, а управляван от Р.Б. от гр.Враца, водач кат.В стаж 3г., като блъска пресичащият на пешеходна пътека тип „Зебра” пешеходец Д. Т. от гр.Враца.
Убити няма. Ранен е пешеходеца Д. Т. получил повърхностен хематом в областта на главата и охлузни рани на дясно коляно. Обслужен в ЦСМП гр.Враца и освободен без опасност за живота.
Щети по МПС – няма.Щети извън МПС – няма.
Причини: отнемане на предимство от водача Р.Б. на л.а.”Опел Астра”.
Водача е изпробван за алкохол с тех.средство „Алкотест Дрегер”7410.Пробата е отрицателно.На водача е съставен АУАН.
Уведомен РП.
На 16.09.2014г. около 23:55ч. на път II-15 с посока на движение Враца – Оряхово, само-катастрофира като се блъска в крайпътно дърво в дясно по посока на движението л.а.”Фолксваген Голф” собственост на Ц. Д. от гр.Враца, управляван от неправоспособния А. А. от с.Баница.
Убити няма. Ранен е пътника на задна седалка М. З. от с.Баница, прегледан и настанен в ХО на МБАЛ Хр.Ботев БО за живота и З.З. от с.Баница ул.Лена4, седящ на предна дясна седалка, прегледан и настанен в МБАЛ Хр.Ботев Враца БО за живота.
Щети по МПС – 1000лв.Щети извън МПС – няма.
Причини: движение с несъобразена скорост с пътните условия /остър десен завой в изкачване и мокър път/.
Водача е изпробван за алкохол с тех.средство „Алкотест Дрегер”7410.Пробата е отрицателно.
На 16.09.2014г.РУП гр.Роман е получен сигнал за ПТП, че на 15.09.2014г. в 18.00ч. в с.Кунино л.а.„Форд” управляван от Б. Р.,  се блъска в ПП кран и напуска мястото на ПТП. На 16.09.2014г. в 16.00ч. Б. Р.  от с.Кунино е установен и му е съставен АКТ по КЗ и ЗДвП.            По случи я в РУП Роман е образувана преписка.








17.09.2014г.                                                             Директор:
гр.Враца                                                                                                                               


вторник, 16 септември 2014 г.

Cпиране на водоподаването

Уважаеми жители на гр. Враца,
уведомяваме ви, че поради изграждане на временна връзка, която ще захранва новоизграден водопровод по ул. „Екз. Йосиф“ и връзка с нов водопровод по ул. „Григорий Найденов“  по проекта за водния цикъл на гр. Враца,  на 17.09.2014г. от 09:00 до 17:00 часа водоподаването ще бъде спряно в района между „Григорий Найденов“, бул. „Втори юни“, ул. „Беласица“ и ул. „Средна гора“ в гр. Враца.

Технически ръководител на екипа, изпълняващ СМР:

Продължават с един ден врачанския панаир


            С един ден ще бъде продължен срокът на тазгодишния врачански панаир. Това реши кметът инж. Николай Иванов. Поводът за решението е лошата метеорологична обстановка в първите дни на изложението. „Прогнозите са, че дъждовете ще спрат и времето ще бъде по-хубаво през следващите дни. Искаме да дадем възможност на врачани да се порадват на панаира, а на търговците – да имат повече клиенти. Затова панаирът ще продължи до 20 септември – събота” – коментира кметът инж. Иванов. На голям интерес се радваха първите концерти в културния афиш на изложението. На сцената вече гостуваха „Революция Z” и Васил Найденов. Тази вечер за врачани и гостите на града ще пее Иван Дяков. Следват концерти на Теодора, ансамбъл „Вестница” – Беларус и Борис Дали.



И гостите на панаира събраха дарения за Мизия


            Гостите на врачанския есенен панаир също дадоха своята лепта за подпомагане на пострадалите от наводненията в района на Мизия. За първи път в историята на изложението бе открит специален щанд на кулинарния фестивал „Вкусна България”. Представени бяха традиционни ястия от региона, направени от златните ръце на майсторките от читалищата в селата Челопек, Паволче, Згориград и Чирен. Всеки гост можеше да се почерпи от ястията като направи дарение за пострадалите в Мизия. Помощите се събираха в специална кутия на Българския червен кръст. При затварянето на щанда комисия от общински служители отвори касичката. Събраните 311.32 лв. бяха предоставени на Червения кръст в помощ на хората от крайдунавския град.


            

Катерачи от цял свят пристигнаха във Враца

         Над 200 катерачи от различни държави пристигнаха във Враца, за да се включат в Световния алпийски събор „Petzl roct rip 2014”.  Градът е базов лагер за България в тазгодишното издание на събора. В подножието на прохода „Вратцата” се събраха участници от над 20 страни – Франция, Швеция, Словения, Испания, Италия, Белгия, Република Чехия, ОАЕ, САЩ, Унгария, Турция, България и други. Сред катерачите, дошли във Враца, са световните имена в този спорт – Нина Капрез, Седрик Лашат, Ензо Одо, Жером Пуво, Филип Рибиер и Мумин Карабас. „Изключително горд и радостен съм, че Враца е домакин на Световния алпийски събор. Вярвам, че съвместно с дирекцията на Природен парк „Врачански балкан” и Българската федерация по катерене и алпинизъм ще успеем да докажем нашите възможности за провеждане на събитие от такъв ранг и ще бъдем гостоприемни домакини за всички наши гости. Надявам се тези дни във Враца да бъдат наистина запомнящи се за катерачите. Изказвам своята благодарност към световните медии „Discovery” и „National Geographic”, които ще направят филми за събитието във Враца и така ще популяризират възможностите за алпийско катерене и туризъм тук и в региона” – подчерта на пресконференцията по повод събитието кметът инж. Николай Иванов. В брифинга се включиха също Петко Тотев – зам.-председател на БФКА, Николай Ненчев – директор на дирекцията на ПП „Врачански балкан” и Ерван льо Лап – мениджър „Международни събития и спонсорство” в „Petzl”.
            Участниците в Световния алпийски събор ще гостуват във Враца до 19 септември. Програмата предвижда скално катерене в района на прохода „Вратцата”, където са едни от най-добрите скални масиви в Югоизточна Европа, презентации и прожектирането на филми, заснети при изкачвания в различни райони на света. След Враца турнето ще продължи в Карлуково и Рила планина, Македония, Гърция и Турция.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”



понеделник, 15 септември 2014 г.

ВЪЗНИКНАЛИ ПРОИЗШЕСТВИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОД МВР - ВРАЦА


. На 15.09.2014г. в 19.15 часа в РУП-Враца е получено съобщение от Т. Е. от гр.Враца, който е заявил, че на същата дата около 17:20 часа, след обаждане на домашния му телефон  Н.Л. е поискал сумата от 4500лв. за извършване на операция и поставяне на златни пирони в крака на негов близък. Същия доброволно е предал сумата на непознат човек.
В РУП – Враца е образувано ДП .
. На 15.09.2014 г. в 12.30 ч. в ОДЧ на РУП- Мездра е получено съобщение от М. Н. - служител на ел. преносна фирма, за това, че при извършена проверка на електромер на къща в с. Долна Кремена, ползван от Н. К. живеещ на същият адрес, са установили неправомерно присъединяване към електро-преносната мрежа.
            По случая в РУП- Мездра е образувано ДП.
РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ:
 На 08.09.2014г. в РУП-Враца е постъпила жалба от С. Т. от гр.Враца, която е заявила, че на 04.09.2014г. двама непознати, използвайки сила са й скъсали златно ланче с прикрепени към него златна плочка и златно сърце с общо тегло 5 гр. Общо нанесената щета за сумата от 350лв.
По случая в РУП Враца е образувано ЗМ.
От проведените ОИМ се установи, че извършители на деянието са двама непълнолетни от гр.Враца. Преписката ще бъде изпратена на РП-Враца за образуване на ДП.
  На 19.07.2014г. в РУП Враца е депозирана от В. Т. от гр.София, която е заявила, че за времето от 18.07.14г. до 19.07.14г. неизвестен извършител като е влязъл през не заключена входна врата в жилище и находящо се в гр.Враца е извършил кражба на дамската й чанта в която са се намирали сумата от 50 лева, лична, служебна и дебитна карта, мобилен телефон и връзка с ключове. След това на същата дата от дебитната карта предмет на кражба са извършени две транзакции, като е изтеглена сумата от 350.00 лева.
Нанесената щета по данни на тъжителката е за около 1500.00 лева.
По случая в РУП-Враца е образувано ДП.          
От проведените ОИМ се установи, че извършител на кражбата е П. И. от гр. Враца.
 На 11.09.14г. в РУП-Враца е образувано ЗМ за това, че на 06.09.14г. във връзка с получен  сигнал в гр. Враца за отключено ел. табло и извършени неправомерни промени по него. Уведомени са служители на ел. разпределителното дружество, от където са изпратили техник.
          От извършените ИМ се установи, че извършител на деянието е В. Г. от гр. Враца, който незаконно се е присъединил към електро-преносната мрежа.
            В РП-Враца за образуване на ДП от НК.
 . На 15.09.2014г. в 02.30ч. в РУП Враца е получено съобщение от П. В. жив. в гр.Враца, който заявява, че за времето от 23.00ч. на 14.09.2014г. до 02.20ч. на 15.09.2014г. във врачанските лозя Н.Л. е нанесло побой на брат му Х. В. жив. в гр.Враца, в следствие на който е получил разкъсно контузни рани в областта на главата, разкъсване на ретината и комоцио. Обслужен в ЦСМП Враца и е настанен в ХО при МБАЛ под наблюдение без опасност на живота.
От проведените бързи ОИМ и ПСД по горещи следи се установи, че извършител на деянието е И. Д. жив. в гр.Враца.
По случая в РУП Враца е образувано ДП.
  От проведените ОИМ по ДП образувано за това, че на 18.07.14 е получено съобщение от Е. Д. от гр.Б.Слатина, който е заявил, че на същата дата, НИ преминавайки през не заключена входна врата е проникнал в домът му откъдето е извършил кражба на лаптоп на стойност около 400 лева. От проведените ОИМ се установи, че извършител на кражбата е Е. Р. от гр.Б.Слатина.
 . На 10.09.2014 г. около 12:30 ч. в ОДЧ при РУП - Мездра е постъпил сигнал от Т. А. от гр. Мездра, за това, че за времето от 08.09.2014 г. до 10.09.2014 г. неизвестен извършител е извършил кражба на метално скеле за товарене на сено на стойност около 100 лв. в землището на гр. Мездра.
По случая в РУП – Мездра е образувана преписка № ЗМ.
От проведените ОИМ е установено, че е извършено от  двама малолетни от гр. Мездра и от с. Елисейна. Разглобената вещ предмет на посегателство е установена в момент на предаване в пункт за ИЧЦМ и върната на собственика от извършителите.

7. От извършените ОИМ по преписка във връзка с подадена молба от Ц. С. жив. в гр.Козлодуй, за извършена кражба от дома му на аудио слушалки, на стойност 200 лева, се установи, че извършител на деянието е непълнолетна жителка от гр.Козлодуй. Слушалките обект на кражба са установени и върнати на собственика.
8. На 15.09.2014 г. за времето от 16.30 ч. до 20.00 ч. съгласно утвърден план от ДИРЕКТОРА на ОД на МВР - Враца, служители на Сектор „Противодействие на икономическата престъпност”, проведоха СПП с цел пресичане и разкриване на престъпленията, свързани със съхранението и разпространението на акцизни стоки без български акцизен бандерол.
При извършена проверка на лек автомобил марка „Мерцедес Е 290Д”, собственост на  В. К. от гр. Враца, в багажното отделение бяха установени общо 1800 къса цигари  без български акцизен бандерол,.
По случая бе образувано ДП по описа на ОД на МВР-Враца.
Данни за станали ПТП
1. На 15.09.2014г. около 19:20ч. на път Леденика – Враца катастрофира в ляво по посока на движението извън пътя в канавка л.а.”БМВ 330ХИ” управляван от Н. Н. от гр.Враца.
Убити и ранени: няма.
Щети по МПС: 200лв. Извън МПС: няма.
Причини: движение с несъобразена скорост от водача и мокър път.
Водача е изпробван за употреба на алкохол с техническо средство „Алкотест – Дрегер”, като уреда отчита отрицателна проба.


Община Враца участва в туристически форум във Варна


            Община Враца ще участва в VІІ-ия Черноморски туристически форум „Варна 2014”. Форумът ще се проведе от 18 до 20 септември в гранд хотел „Димят”. Тази година темата е "Историко-археологически туризъм - наследство с перспектива”. Община Враца ще бъде представена с презентация „Проучване на археологическия обект в местността „Градище” край прохода Вратцата”. Презентатори са археолозите от Регионалния исторически музей доц. д-р Нарцис Торбов и Александра Петрова. Общината ще има и свой щанд, на който гостите, освен рекламни материали, ще могат да видят и макет на съществувалата  крепост в местността „Градище”. Участието във форума е една от иницативите на Община Враца, посветени на Световния ден на туризма, който се отбелязва на 27 септември. По същия повод, за втора поредна година, на 25 септември от 10.30 ч. в Природозащитния център „Натура”, ще се проведе открит урок „Спомени от моето туристическо лято”. В него ще се включат ученици от врачанските училища. На 27 септември от 9 ч. стартира туристическият поход по маршрут Враца - водопад "Скакля" – местността Мандрата - Медковски серпентини – кв. Медковец. Групата туристи ще тръгне от паркинга на Дома за стари хора. Очаква се времетраенето на похода да бъде шест часа, като е предвиден и един час почивка за обяд.
Походът предвижда два етапа. Първият е до Скакленското изворче, до където се стига за около 40 минути. Вторият обхваща целият маршрут. Организатори на туристическата проява са Община Враца, дирекцията на ПП „Врачански балкан” и Природозащитен център "Натура".


Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

ТГ „Малкият принц“ обявява прием на членове за своя първи творчески сезон

На 29-ти юни /рождения ден на Антоан дьо Сент-Екзюпери/ 2014 г. във Враца се роди Театрална група "Малкият принц" с художествен ръководител Тодор Димитров! Трупата ще е част от съставите на Центъра за работа с деца /ЦРД/ в нашия град. Тя носи името на едно от емблематичните произведения в световната литература.
ТГ „Малкият принц“ обявява прием на членове за своя първи творчески сезон, като участниците ще бъдат разделени в две възрастови групи: „начална“ от I до IV клас и „гимназиална“ от V до XII клас. Събеседването с кандидатите ще се проведе на 19-ти /петък/ и 20-ти /събота/ септември от 11.00ч. в ЦРД. Препоръчително е кандидатите да знаят художествен текст. Събеседването няма задължаващ характер, а по-скоро цели един предварителен контакт с децата и младежите. Заявки за участие на място в ЦРД-Враца /бившия Пионерски дом/ или на e-mail: little_price_@abv.bg /littleprincevratsa@gmail.com
Занятията ще се провеждат в ЦРД, в два дни от седмицата по два учебни часа и в удобно за учениците и родителите време. Театралната група си поставя цели по-скоро в областта на педагогиката, отколкото в чисто театралното дело, т.е. крайната цел не е да се правят само и единствено постановки, а участниците да овладеят уменията, необходими както за театъра като изкуство, така и за живота. Художественият ръководител е определил следните опорни стълбове на уменията, които трябва да бъдат възпитани у подрастващите, които искат да бъдат част от „Малкият принц“:
ü Да бъдат по-уверени в себе си и във възможностите си;
ü Да излизат без притеснение пред много хора и свободно да представят идеите си;
ü Да развият своята наблюдателност, аналитичност и въображение;
ü Да работят в екип и да подхождат дисциплинирано и отговорно към задълженията си;
ü Да се занимават и преоткриват образците на българската и световна литература;
ü Да овладеят основите на актьорското майсторство и сценичната реч;
ü Да обогатят своите представи и знания за света, изкуството и в частност театъра;
ü Докато се забавляват да постигат напредък в овладяването на собствената си психо-физика;
ü ДА СЕ НАУЧАТ ДА СЪЗДАВАТ ИЛЮЗИЯТА И ДА ВЯРВАТ В НЕЯ!
Художествен ръководител на театрална група „Малкият принц“ е врачанинът Тодор Димитров – актьор, театрален мениджър, преподавател и докторант в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Той е бил дългогодишен член на трупата на емблематичния за Враца и областта Театър за деца и юноши „Пионер“ с художествен ръководител Дария Горанова. /Повече информация за Тодор Димитров в прикачения файл CV_TDimitrov/
„Заедно да повярваме в тайната на Екзюпери: "Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.“ Обещавам ви да се научим да се вдъхновяваме, да копнеем за огромното и безкрайно... да гледаме в една посока... да бъдем екип, обграден от приятелство и обич, защото "най-голямото богатство, това са човешките взаимоотношения“.
Ела и стани част от магията! Да правим театър заедно! Очаквам ви!“ – Тодор Димитров

ОЧАКВАМЕ ВИ В ПЪРВИЯ ДЕН НА СЪБЕСЕДВАНЕТО /19.09.2014 г., петък/,

ЗА ДА ОТРАЗИТЕ НАЙ-ВАЖНОТО В ТАЗИ НОВИНА – ДЕЦАТА!

Започна новата учебна година


            С посрещане на националния флаг под звуците на химна в десетки училища в община Враца днес бе открита новата учебна година. Над 7800 са учениците в общинските училища. От тях 631 са първокласниците през тази година. Всички те днес получиха от кмета подарък – книга. „Добре дошли в училище, скъпи ученици! Вярвам, че вниманието и търпението на вашите учители ще ви разкрие един нов свят, пълен с приятели и познания!  Успех на всички вас, бъдещи абитуриенти! В тази най-значима за вас 2014/2015 учебна година ви предстои да положите много усилия преди следващата важна крачка в живота на всеки млад човек. Радостен съм, че и през тази година нашите средни училища ще подготвят компетентни и амбициозни млади хора, готови да кандидатстват във висшите учебни заведения в страната и чужбина и да реализират себе си в живота. Скъпи преподаватели, с огромно уважение се обръщам към вас и ви поздравявам в този празничен ден, като заедно с това изразявам уважението си към вашата мисия – да възпитавате и образовате младите хора – бъдещето на общината и на нашия град! Вярвам, че с общи усилия ще проведем една успешна учебна година!” – с тези думи кметът инж. Николай Иванов поздрави присъстващите на тържеството в Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Ценов”. Сред гостите бяха също зам.-министърът на образованието и науката проф. Валери Младенов, Галина Евденова – началник на Регионалния инспекторат по образованието и кандидат депутати. Кметът на Враца присъства и на откриването на учебната година във филиала „Проф. д-р Иван Митев” към Медицинския университет в София и в ОДЗ „Единство, творчество, красота”. Във врачанския филиал на Медицинския университет се обучават над 500 студенти, като от тях първокурсниците са 155. Тази година за първи път бяха приети 40 студенти в специалността „трудотерапия”. Проф. Пенка Маринова – директор на филиала, благодари на кмета за ползотворното партньорство и предоставената база на бившия химически техникум, където скоро започват ремонти. „Надяваме се следващата академична година да започнем в новия ни дом” – каза г-жа Маринова. Над 200 деца се обучават в ОДЗ „Единство, творчество, красота”. С особена радост и благодарност към общинското ръководство те отбелязаха, че тази учебна година за тях започва с напълно реновиран двор.


 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца

ДВА ЗЛАТНИ И ДВА СРЕБЪРНИ МЕДАЛА ДОНЕСЕ ОТБОРЪТ НА ВиК ВРАЦА ОТ НАЦИОНАЛНАТА СПАРТАКИАДА НА РАБОТЕЩИТЕ ВЪВ ВиК СЕКТОРА В БЪЛГАРИЯ



  „В и К“ ООД гр. Враца взе участие в поредната Единадесетата национална работническа спартакиада на работещите във ВиК сектора в Република България, която се състоя от 8 до 14 септември 2014 г. в комплекс  „Св. Св. Константин и Елена“ гр. Варна. Официален гост на събитието беше лидера на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев. 760 участника от 36 ВиК -дружества в страната се състезаваха в шест вида спорт: мини футбол (мъже), плажен волейбол (мъже и жени), теглене на въже (смесени отбори), дартс (мъже и жени индивидуално), тенис на маса (мъже и жени индивидуално) и шахмат (мъже и жени индивидуално). Спортистите от водоснабдителното дружество спечелиха два златни и два сребърни медала и трето място в отборното класиране. За шести път от началото на работническите игри, ВиК Враца стана шампион при минифутбола. В оспорван двубой на финала врачани доказаха за пореден път, че са най-добрите и победиха отбора на „Софийска вода“ АД. За най-добър голмайстор на турнира с 14 точни попадения в противниковата врата бе отличен Цветко Иванов от район Враца, а Венимир Бенчев от район Козлодуй получи специална награда за най-добър вратар. Вторият златен медал за дружеството беше спечелен в дисциплината теглене на въже - мъже и жени. В дисциплината дартс - жени Цветелина Нинова взе отличие за второ място, а Геомил Иванов спечели сребърен медал на тенис на маса при мъжете.   Единадесетата Национална работническа Спартакиада за ВиК-дружествата в страната бе организирана от Съюза на ВиК-операторите в Република България, Национално-представените синдикати в бранша КНСБ и „Подкрепа“ и се проведе със финансовата подкрепа на 14 фирми - спонсори.      Снежка Петкова PR ВиК Врац

ВЪЗНИКНАЛИ ПРОИЗШЕСТВИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОД МВР - ВРАЦА

1.На 14.09.14г. в 09.30ч. на тел.112 е получено съобщение от П. В. от с.Лиляче които е заявил,че на същата дата около 09.00ч. в с.Лиляче  познато за него лице му е нанесло побой. Вследствие на побоя П.В. е с фрактура на дясна ръка и счупен нос,същият е обслужен в МБАЛ-Враца и освободен. По случая в РУП-Враца е образувано ДП.
От извършените ИМ и действия по разследването в с.Лиляче е установен извършителя на побоя С. С.живущ в с.Лиляче.
С.С. е задържан в РУП-Враца за срок от 24ч.
2.На 14.09.14г. в 09.57ч. в РУП-Враца е получено съобщение от гл. Специалист горски инспектор към РДГ-Берковица, който е заявил, че на същата дата към 09.30ч. на 400м. югозападно от местност находяща се в землището на с.Добруша в ожъната пшенична нива при извършване проверка на ловна дружина от с.Добруша инспекторът  е забелязал как лице хвърля на земята ловна пушка.
При извършените действия по разследването се установено,че това е лицето И. И. с.Добруша на който през 2012г. му е отнето разрешителното за носене и съхранение на гладко цевно оръжие и в близост до него е намерена и иззета с протокол за оглед на местопроизшествие гладко цевна пушка ИЖ 54 12 калибър заредена с 2 боеприпаси 12 калибър, която не се води на отчет в служба КОС и 4 боеприпаси 12 калибър на земята до нея. И.И.е задържан в РУП-Враца за срок от 24ч.
По случая в РУП-Враца е образувано ДП.
3.На 14.09.2014г. в 23.50ч. наряд на РУП-Оряхово и служители на СПУ-Плевен в гр.Мизия спират за проверка лек автомобил “Фиат Пунто” управляван от В. М. с от гр.Мизия,. Водач категория „С” на отчет КАТ-Враца. На В.М. е извършена проверка за употреба на алкохол с Алкотест Дрегер 7510, като същият отчита 1.76 промила на хиляда.
Съставен АУАН по ЗДвП и е издаден талон за медицинско изследване.  Водача е дал кръвна проба за лабораторно изследване и е задържан в РУП-Оряхово за срок от 24 часа.
    По случаят е образувано ДП по описа на РУП-Оряхово
На 15.09.14г. в 02.30ч. в РУП-Враца е получено съобщение от П. В. гр.Враца който е заявил,че за времето от 23.00ч. на 14.09.14г. до 02.20ч. на 15.09.14г. във врачански лозя Н.Л. му е нанесло побой в следствие на което е получил контузно разкъсни рани по главата и комоцио. П.В.е обслужен в ЦСМП-Враца и настанен в ХО при МБАЛ-гр.Враца под наблюдение. По случая в РУП-Враца е образувано ДП 
Данни за станали ПТП
1.На 14.09.2014г. към 20.40ч. на Обходен път на гр. Враца до разклона за с. Нефела /на около 100м. от разклона в посока път III-101 Враца – Криводол/ влекач Скания 440 и прикачено към него полуремарке Кьогел собственост на фирма от гр. София, а управляван от В. Г. с. Доганово общ. Елин Пелин водач кат. “DE” стаж 32 год. катастрофира, като блъска пресичащият пътното платно пешеходец Г. Г. от  гр. Враца .
            Убит е пешеходеца  Г.Г.
            Щети по ППС за около 100 лв. извън МПС няма.
         Причини в процес на изясняване. Вероятна причина – неправилно пресичане на пътното платно от пешеходеца при условия на намалена видимост – тъмнина и преваляване от дъжд.
Водача В. Г. е изпробван за употреба на алкохол с техн. средство Алкотест Дрегер 7410, което е  отчело отрицателна проба. Взета му е кръвна проба за лабораторно изследване.     Образувано е ДП. 
2.На 14.09.2014г. около 07.45. на път II-15 гр.Враца-Оряхово катастрофират като се блъскат л.а.”Рено Меган” управляван от И. И. жив.гр.Враца водач категория „В” стаж-28год. и л.а.”Дачия Логан” управляван от Н. Н. жив.гр.Враца водач категория „В” стаж-7год.
Убити и ранени-няма.
Щети по МПС-150лв.
Причини:Отнемане на предимство от водача И.И.
Водачите изпробвани за алкохол с Дрегер -като уреда отчита 0,69 промила алкохол на водача И.И.
3.На 14.09.2014г. около 17.00ч. на път II-15 катастрофират като се блъскат л.а.”Опел Астра” управляван от Г. Г.жив.гр.Враца водач категория „В” стаж-1год. и л.а.”Пежо”407 управляван от А. Г.жив.гр.Козлодуй водач категория „В” стаж-20год. в следствие на удара л.а.”Пежо”-407 блъска трети автомобил „Лексус” управляван от В. Я.жив.гр.София водач категория „В” стаж-28год.
Убити и ранени-Няма.
Щети по трите МПС-500лв.
Причини:Неспазване на дистанция от водача Г.Г
4.На 14.09.2014г. около 17.15ч. на път I-1 гр.Ботевград-гр.Мездра катастрофират като се блъскат л.а.”Киа Спортаж” управляван от И. Т. жив.гр.Мездра водач категория „В” стаж-15год. и л.а.”Ауди”А4 управляван от И. Н. жив. гр.Вършец водач категория „В” стаж-40год.
Убити и ранени-няма.
Щети по двете МПС-300лв.
Причини:Неспазване на дистанция от водача И.Т..
Водачите изпробвани за алкохол с Дрегер-пробите отрицателни. 
5.На 14.09.14 г. към 18.50 ч. в с.Алтимир до бензиностанция катастрофира л.а. „Рено Лагуна” управляван от Ц. Б. от гр.Плевен.Водачът  е изпробван за наличие на алкохол с техн. средство „Дрегер Алкотест 7510+”, което е отчело отрицателен резултат.
            Убити  и ранени няма.
            Щети по МПС  за  около  200лв.

Причини:  Преминаване през необозначено  пътно препятствие  (дупка на пътното платно).

неделя, 14 септември 2014 г.

Поздрав от кмета на Враца

Уважаеми педагози,
скъпи ученици,

С вълнение и вдъхновение посрещаме първия ден на новата учебна година. Училищният звънец отново ще събере професионализма на педагозите и стремежа към знания на младите хора. Нека в класните стаи се покоряват нови върхове на знанието и се оформят личности, които смело отстояват своите мечти! Бъдете единни в пътя към големите цели!
На всички желая една успешна учебна година!       

инж. Николай Иванов,
кмет на община Враца