Бисквитки

събота, 27 септември 2014 г.

Окончателно решение грози българската раса


На 31 юли 1941 г. хитлериският генерал-фелдмаршал  Херман Гьоринг подписва заповед за назначаването на лидера на Главното управление за имперска сигурност, Райнхард Хайдрих, за отговорен за „Окончателното решение на еврейския въпрос“.

Унищожаването на еврейте е започнало с отнемане на имуществото им, наблъскването им в гета, депортация и след Решението- физическо  уинщожение в лагерите на смъртта.

В България 73 години по късно, на 30 септември 2014-та, ДКВР ще вземе Окончателно решение за повишаване цените на еленергията. Преди него започна депортацията на българите, като жените тръгнаха робини в Италия и Гърция, а мъжете като черноработници на Запад...

Сега расата ни е обречрена на студ и глад, защото заедно с тока цените на всичко ще тръгнат нагоре. 

И ако нещо стопля унизеният българин, то е да се полее с бензин и да драсне клечката.


Веселин  Ангелов

петък, 26 септември 2014 г.

Раздават ваучери на пострадали от наводненията в община Враца

       Общественият съвет към Община Враца на няколко свои заседания разпредели помощ под формата на ваучери, предоставени от БЧК, за граждани, пострадали от наводненията през август. Ваучерите са на обща стойност 39 210 лв. и са за купуването на строителни материали, кухненска посуда, почистващи и дезинфекционни препарати. Помощите ще получат 130 бенефициенти от селата Девене, Чирен, Три кладенци, Оходен, Голямо и Горно Пещене, Баница, Мраморен, Бели извор, Власатица и Лиляче. Ваучерите ще бъдат раздавани от БЧК – Враца, на които е предоставен списъкът с всички одобрени от съвета граждани.
         Общественият съвет започна работа на 9 септември. На заседанията, които продължават, се разглеждат всички подадени заявления от пострадалите при водната стихия. Предстои съветът да излезе с решение, с което да бъдат определени гражданите, които ще получат и финансово подпомагане. Средствата са предоставени от националната дарителска кампания на БЧК и са в общ размер на 41 420 лв.
            За избора на гражданите, които да получат подпомагане, бяха изготвени критерии за степента на нанесените щети на домакинствата, като всеки критерии носи определен брой точки. Първият критерии е „степен на пострадалост” и включва колко е увредено жилището, домакинската техника и обзавеждането, мебелите и покъщината. Степените за увреждането на жилището са три – висока, средна и ниска, в зависимост от това дали сградата е разрушена или се нуждае от основен или текущ ремонт. При оценката на нанесените щети върху домакинската техника се гледа първо дали са увредени основните уреди – готварска печка, отоплителна печка, бойлер, хладилник, пералня. При мебелите  - дали са станали негодни за ползване леглата, масите, столовете, дюшеците и другото най-необходимо обзавеждане на дома. Вторият критерии е „социален статус”. С предимство се ползват самотноживеещите възрастни хора, семействата и домакинствата, в които има инвалид, самотните майки с малки деца, социално слабите семейства, които са регистрирани в службите за социално подпомагане. Тези критерии са съобразени с критериите на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.

 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Поздравителен адрес


КРИВОДОЛ И ХАЙРЕДИН ОТЛИЧЕНИ ЗА ДЕНЯ НА ПРАВОТО ДА ЗНАМ


Двете общини с престижни номинации от Програма достъп до информация

Общините Криводол и Хайредин са номинирани от юристи на Програма достъп до информация (ПДИ) за наградата „Златен ключ“ в категорията за институция, която най-добре е организирала предоставянето на информация за граждани. Наградите се връчват от ПДИ за принос в областта на свободата на информация вече дванадесета поредна година. Така ПДИ отбелязва 28 септември – Международният Ден на правото да знам. Целта на ежегодните награди е да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация; да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация, да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото и да се посочат институциите, които нарушават правото на достъп до информация.
Криводол и Хайредин, най-малките в област Враца, са отличени заради „светкавичното“ предоставяне на информация в отговор на електронно запитване от юристи на ПДИ. Освен впечатляващата скорост на реакция, малките администрации показват завидна административна култура при подържането на регистри с изчерпателна информация на официалните общински интернет страници.

Общо 40 са номинирани за наградите, които са в 6 категории. Четири награди „Златен ключ“ за позитивни практики и две награди „Златен катинар“ и „Вързан ключ“ за непрозрачна институция и абсурден отказ за достъп до информация.

четвъртък, 25 септември 2014 г.

ВЪЗНИКНАЛИ ПРОИЗШЕСТВИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОД МВР - ВРАЦА


            На 25.09.2014г. в 21.20ч в РУП-Козлодуй е получено съобщение от жител на с. Гложене, който е заявил, че за времето от 20.00ч до 20.30ч. на същата дата в с. Гложене  НИ чрез взломяване на преден капак и дръжка на предна дясна врата на лек автомобил марка „Фолксваген” Голф 3, паркиран пред частен дом в същото село, е проникнал в двигателното помещение на автомобила, от където е извършил кражба на 1 акумулаторна батерия неизвестна  марка и ампераж.
По случая в РУП-Козлодуй е образувано ДП. по описа на РУП-Козлодуй.
РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
1.На 25.09.14г. в 12.01ч. в РУП-Враца е получено съобщение от жителка на  гр.Мездра, която е заявила, че на 23.09.14г. е открадната непълнолетната и дъщеря жив.  в гр.Мездра .
От проведените ОИМ и ПСД се установи, че същата от една година съжителства на семейни начала с пълнолетният З. Б., от гр.Враца. Уведомени ОЗД-Враца.
По случая в РУП-Враца е образувано ДП 
На 25.09.14г. в  11.40ч. в гр.Враца екип на ППД при РУП-Враца спират за проверка л.а. „Нисан” Съни управляван от П. К., от гр.Враца. При извършената проверка за алкохол с техническо средство Дрегер Алкотест 7510, същия отчита положителна проба 2.24 промила. Съставен е акт по ЗДвП и издаден талон за медицинско изследване. Водача е дал кръв за лабораторен анализ в ЦСМП-Враца. Същия не е задържан в РУП-Враца за срок от 24ч. поради здравословни проблеми.
По случая в РУП-Враца е образувано БП.

В бюлетин № 17 от 17.09.2014 г. на ОДМВР – Враца е отразено, че в 16.30 ч. в ОДЧ на РУП-Козлодуй е получено съобщение за възникнал пожар в къща в с.Рогозен. Вследствие на пожара е изгорял около 40 м. от покрива на къщата. Пожара е потушен от служители на УПБЗН-Хайредин.
От проведените ОИМ е установено, че къщата е запалена от не загасена цигара от малолетно лице от с.Рогозен.
На 25.09.14 г. към 11.45 часа на бензиностанция в гр.Б.Слатина катастрофират като се сблъскват л.а..„Мазда 323”, собственост и управляван от И. В. от гр.Б.Слатина, и л.а „Опел Вектра”, собственост и управляван от И. И., от гр. Б.Слатина.
            Водачите са изпробвани за наличие на алкохол с дрегер Алкотест 7510+  , който е отчел отрицателни резултати.
            Убити  и ранени няма.
            Причини:  неправилна маневра при потегляне от водача В.
            На 25.09.14 г. към 13.20 часа на кръстовище в с.Борован, домашно животно /кон/ се блъска странично в движещ се  л.а..„Волво” С40 управляван от Я. Д., от гр.Сливен.Собственикът на животното не е установен.
            Водачът е изпробван за наличие на алкохол с дрегер Алкотест 7510+  , който е отчел отрицателен резултат.
            Убити  и ранени няма.
            Причини:  внезапна поява на домашно животно на пътното платно.
На 24.09.2014г. около 15.00ч. на кръстовище в гр.Мездра катастрофира л.а „БМВ” 530Д управляван от А. Й., от гр.Пловдив, водач кат.”В”, стаж1г., като навлиза в насрещната лента за движение и се блъска в бетонен бордюр вляво по посока на движението , след което напуска мястото на ПТП без да уведоми органите на МВР.
Убити и ранени няма.
Причини: несъобразена скорост с пътните условия при навлизане в десен завой.
Водача е установен на 25.09.2014г. около 17.30ч. в гр.Мездра, съставен акт по ЗДвП, издаден протокол за ПТП 
ПОЖАРИ
На 25.09.2014 г. от 02.50 ч. в РУП-Враца е получено съобщение от жител на гр.Криводол, който е заявил, че към 01.40ч.  установил, че в двора му горят 300 бали със сено негова собственост. Пожара е изгасен от РДПБЗН. Нанесена щета по данни на собственика е за сумата от 900 лв. Причини в процес на изясняване. Оглед ще бъде извършен в светлата част на денонощието.
По случая в РУП-Враца е образувано ДП.


Театърът птредставя


27.09.`14 г. – събота в Камерна зала от 19 часа
„Котаракът с чизми” по Шарл Перо

29.09.`14 г. – понеделник в ЦДГ „Единство, творчество, красота” от 10.30 часа
„С огъня игра не бива”

30.09.`14 г. – вторник ТУРНЕ в Народно читалище
„Христо Ботев” във Вършец от 16 часа
„Котракът с чизми” по Шарл Перо

30.09.`14 г. – вторник на Голяма сцена от 19 часа
ГОСТУВА театрална трупа „Viva arte
„За Господ – забранено” от Мартин Макдона

01.10.`14 г. – сряда в ОДЗ „Зора” от 9.30 часа
„С огъня игра не бива”

01.10.`14 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Кавказкият тебеширен кръг” от Бертолт Брехт

02.10.`14 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Женитба” от Н.В.Гогол

04.10.`14 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа

„Умният храбър шивач” от братя Грим

Осигуряват пресни плодове и зеленчуци за детските градини в община Враца


Малчуганите от всички детски градини в община Враца и през новата учебна година редовно ще получават пресни плодове и зеленчуци. Община Враца за поредна година е заявител по схемата  „Училищен плод” към Държавен фонд „Земеделие”. Програмата обхваща 2413 деца, като в детските градини два пъти седмично ще бъде доставян пресен зарзават. Стойността на доставките е малко над 79 000 лева с ДДС. Снабдяването ще стартира от 1 ноември и ще продължи до 31 май 2015 г.
Да се формират навици за здравословно хранене у децата, да имат храна, богата на витамини и да научат повече за плодовете и зеленчуците, са част от целите при участието на Община Враца в схемата „Училищен плод”. Програмата в детските градини се съпътства от прилагането на педагогически мерки, като посещения в земеделски стопанства, отглеждане от учащите се на плодове и зеленчуци, беседи, разпространение на брошури, създаване на интернет страници и видеоклипове, организиране на празници, игри, викторини и изложби. Тези инициативи възпитават в децата култура на храненето и трайни навици за здравословен начин на живот.

 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

сряда, 24 септември 2014 г.

Голям успех на Врачанския театър

Спектакъл на Драматично-кукления театър във Враца беше класиран на второ място по време на ХХІ Международен театрален фестивал „Ex Ponto”, който се проведе преди дни в столицата на Словения – Любляна. Постановката „Тобелия” от Любомир Джуркович, на режисьора Ник Ъпър, която е копродукция на Нова европейска театрална асоциация /НЕТА/, ДКТ – Враца, Малък драмски театър от Битола /Македония/ и „Ex Ponto” от Любляна, беше наредена непосредствено след победителите от Мексико.
Това е поредно признание за врачанския театър, който във втора поредна година печели второ място, след като миналата година „Столовете” от Йожени Йонеско също получи признанието на публиката в Словения.
Според директора на ДКТ – Враца Анастас Попдимитров, успехът е грандиозен:
„Искам да отбележа, че фестивалът в Любляна е един от най-реномираните в Европа. Съвсем малко не ни достигна да сме първи, като разликата с победителя – трупата от Мексико, е минимална. На трета позиция, далече зад нас, се нареди македонска продукция „Швейквъв Втората световна война” от Бертолт Брехт”
„Това е сериозно признание, тъй като в този фестивал подреждането не е субективно и не се прави от жури, а от публиката, която на излизане от залата след представлението, гласува. Нашето представление се игра на две сцени, пред пълни зали, за които билетите бяха продадени предварително….
Наградата е поредна, след като това лято „Тобелия” получи и наградата на фестивала „Актьор на Европа”, който се провежда между три държави – Албания, Македония и Гърция”, допълни Анастас Попдимитров. 
След 2 седмици спектакълът „Тобелия” заминава на поредното си турне. Между 7 и 9 октомври врачанската трупа ще го представи на Биеналето на европейския театър, което се организира от Националния театър на Черна гора в столицата Подгорица.

През юли т.г. спектакълът „Тобелия” получи наградата за най-добър спектакъл на Международния фестивал „Актьор на Европа”, който е организиран от три държави – Албания, Македония и Гърция.

ВЪЗНИКНАЛИ ПРОИЗШЕСТВИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОД МВР – ВРАЦА


На 24.09.2014г. в РУП-Враца е получено съобщение от Ц. К. от гр.Враца, който е заявил, че за времето от 19.09.2014г. до 24.09.2014г., НИ чрез демонтиране е отнел от владението му заден парктроник монтиран на собствения му л.а.”Мерцедес S55AMG” паркиран пред домът му.
Нанесена щета около 600лв.
По случая в РУП-Враца е образувано ДП.
На 24. 07. 2014г около 12:40ч. в РУ „Полиция”- гр. Мездра е получено съобщение от П. Н. от гр. Враца, за това че за времето от 01.09.2014г до 24.09.2014г от стопанска  постройка, в землището на с. Долна Кремена, неизвестен извършител е извършил кражба на вакуум помпа, оборудване и различен по вид и размер кабели. Нанесена щета в процес на изясняване.
Заведено е ДП.
На 24.09.2014г. в с.Баница при извършена проверка съвместно със служители на фирма за ел. разпределение в домове обитавани от Л. А., П. К. и Х. И.се установи неправомерно прикачване към електро-преносната мрежа.
На място са съставени констативни протоколи и е образувано ДП.
 На 24.09.2013г. около 20.52ч. в гр.Враца, полицаи ППД спират за проверка л.а. Фолксваген „Пасат” управляван от Е. С. от гр.Враца. При извършената проверка за употреба на алкохол с техн. средство „Алкотест Дрегер” същият е отчел положителна проба 1.65 промила. На водача е съставен акт по ЗДвП и му е издаден талон за медицинско изследване.Същия е задържан в РУП Враца за срок до 24 часа.
В РУП Враца е образувано БП .
 На 24.09.2014г. в гр. Бяла Слатина авто-патрул на РУП-Б.Слатина спират за проверка лек автомобил  „Фолксваген голф” управляван от Б. Б. от гр. Бяла Слатина.
            От извършената проверка се установи, че управлява без да притежава свидетелство за управление на МПС, което е констатирано с АУАН и същото е извършено в едногодишен срок от наказването му. Същият  е задържан в РУП-Б.Слатина за срок до 24ч.
Образувано е бързо  производство по описа на РУП-Бяла Слатина.
От проведените ОИМ  по ДП по описа на РУП-Козлодуй за извършена кражба за времето от 16.03.2014г. до 17.03.2014г. в с.Хърлец от павилион, собственост на община Козлодуй, чрез разрушаване на преграда е извършена кражба на 6 вафли и 3 натурални сокове се установи, че извършител на престъплението В. Г., след което от тогава до настоящият момент се е укривал от органите на полицията.
На 24.09.2014г. в ОДЧ-Козлодуй е получено сигнал от М. И. жив. с. Гложене, затова, че е заловил непознато за него лице извършило кражба на 1 бутилка уиски на стойност 10.99лева. От проведените ОИМ се установи, че извършител на кражбата е Т. С. жив. с. Гложене. Веща обект на кражбата е предадена с протокол за доброволно предаване.
По случая в РУП-Козлодуй е образувана преписка ЗМ.
На  24.09.2014 г. при проведена СПО в гр. Роман е извършена полицейска проверка на непълнолетен жител от с.Буковлък, обл. Плевен.         
При проверката е установено, че същия предлага за продажба нарязан тютюн без български акцизен бандерол. Установени са 5 кг. тютюн пакетиран в 36 найлонови плика.
В РУП-Роман е образувана преписка.
 На  24.09.2014 г. при проведена СПО в гр. Роман е извършена полицейска проверка на К. А. от с.Буковлък, обл. Плевен.
При проверката е установено, че същия предлага за продажба нарязан тютюн без български акцизен бандерол. Установени са 3 кг. тютюн пакетиран в 21 найлонови плика.
В РУП-Роман е образувана преписка.
На 25.09.2013г. около 00.40ч. в гр.Враца, полицаи ППД спират за проверка л.а. Шкода „Фелиция” управляван от  К. Г. от гр.Враца. При извършената проверка за употреба на алкохол с техн. средство „Алкотест Дрегер” същият е отчел положителна проба 0.84 промила. На водача е съставен акт по ЗДвП и му е издаден талон за медицинско изследване.
Данни за станали ПТП
На 24.09.2014г. около 16:50ч. гр.Враца катастрофира л.а.”Рено Клио” управляван от А. А. от гр.Враца, стаж 31г. като блъска преминаващия от дясната му страна малолетен пешеходец от гр.Враца.
Причини за ПТП в процес на изясняване.
Ранен е леко пешеходеца – фрактура на втори пръст на лява ръка, контузия на гръден кош, разкъсно-контузна рана на десен лакът, охлузване по лицето. Настанен е в ХО”МБАЛ” Хр.Ботев – без опасност за живота.
Водача е изпробван за употреба на алкохол с техн. средство „Алкотест Дрегер”, като пробата за алкохол е отрицателна. Издаден талон за мед.изследване.
 На 24.09.2014г. около 19:15ч. на път III-1302 катастрофира като се блъскат л.а.”Ауди А4” управляван от В. В. от гр.Криводол, стаж 13г. и л.а.”Мерцедес 190Е” управляван от Р. И. от гр.Криводол, стаж 5.
Убити и ранени: няма.
Щети по МПС:1500лв.
Причини: водача на л.а.”Мерцедес 190Е” при извършване на маневра изпреварване без да се убеди че в лентата за насрещно движение е свободна  реализира ПТП с мат. щети с насрещно движещия се л.а.”Ауди А4”. Съставен АУАН по ЗДвП.



Миков почете септемврийците в Криводол

„Ние сме тръгнали в тази борба, защото имаме ми

сия. За достоен живот и справедлива държава. Това ни мотивира да искаме вашето доверие“, каза Георги Божинов, водач на листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ във Враца. По неговите думи едно или друго управление дава справедливост за определени хора и даде пример с поделението във Враца,
което е било закрито от предишно правителство, възстановено от кабинета „Орешарски“ и отново замразено от служебното правителство. „Но всичко това струва пари на хората, както и тяхната надежда и страдание на много семейства“, допълни той.
По-рано през деня Михаил Миков посети Бяла Слатина, Борован и Криводол. Той имаше удоволствието да връчи партийните книжки на много млади хора в цялата област. Посещението му във Враца и Монтана завърши неформална среща с младежи, като им пожела много успех, борчески ентусиазъм. „Ако не можете да пробиете, понякога си проправяйте път с лакти, защото вие сте бъдещето на България и вие сте наследници на социалистическата идея“, заключи Миков.
БСП поема ангажименти и ги изпълнява

Приех да бъда кандидат за народен представител, защото БСП е единствената партия, която мисли за хората. БСП не обещава. БСП поема ангажименти към тях и ги изпълнява. Ще припомня социалните придобивки , което нашето правителство осигури на населението в страната.Това са увеличени пенсии, минимална работна заплата, детски надбавки, увеличение на средствата за майчинство и т.н. И в новата управленска програма на БСП са заложени нови социални ангажименти, които засягат широка част от хората в България. По тези причини имам куража да бъда кандидат за 43-то Народно събрание точно от тази партия, каза Дамяновска.
„Това, което днес особено ме тревожи е купуването на гласове, което подменя вота на хората, Затова трябва да кажем „Стоп” на тази порочна практика и на нахлуването на  ДПС в региона.”, допълни Дамяновска.
„Ако искате да сте сигурни, че ще живеете достоен живот в една справедлива държава, изберете  № 22 в интегралната бюлетина на 5 октомври.”, призова избирателите Цветелина Дамяновска.


На 23 септември 2014 година в салона на читалище „Развитие” във Враца Коалиция „БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ” представи листа №22 за Шести многомандатен район- Враца.

ТРЕТА КРЪГЛА МАСА ПО ПРОЕКТ "MMWD – ДА НАКАРАМЕ МИГРАЦИЯТА ДА РАБОТИ ЗА РАЗВИТИЕ"

Част от екипа по проект "MMWD – Да накараме миграцията да работи за развитие", ръководен от Иван Жеков – Секретар на Община Враца, участва в третата кръгла маса за Транс национален диалог и сътрудничество в Югоизточна Европа. Тя се проведе в град Триест, Италия в изпълнение на Работен пакет 7:„Развитие на транснационално взаимодействие и сътрудничество”. Община Враца бе представена освен от членове на екипа по проекта, също и от представители на заинтересованите страни Дирекция "Бюро по труда" – Враца, Дирекция "Социално подомагане" - Враца, Регионален инспекторат по образованието и Професионална гимназия „Н.Й.Вапцаров” – Враца. Преди разделянето по групи за работа по тематични области, партньорите от Регион Фрули Венеция Джулия бяха организирали представяне на международна мрежа за социални иновации, нови модели на предприемачество и екологична, социална и  икономическа устойчивост, инициирана по проект на Центъра за Въздействие – Триест.
За да се идентифицират области за взаимно изгодно транснационално сътрудничество, участниците в кръглата маса обсъдиха представения сравнителен анализ на миграционните профили и на сценариите за политики, разработени по проект MMWD. Последва  работа по групи, обособени в три тематичните области: „Трудова заетост”, „Благосъстояние” и „Човешки капитал”, в резултат на която участниците съставиха план за действие в съответната тематична област. По отношение на заетостта вниманието се фокусира върху насърчаване на предприемачеството като трудова възможност за мигрантите. В областта, свързана с развитие на човешкия капитал, основната цел е международното сътрудничество да насърчи техническото образование, което не само да отговаря на изискванията на пазара на труда, но и да бъде двигател за иновации на регионално и транснационално ниво. Планът за действие с тематична област „Благосъстояние”  акцентира върху мерките за насърчаване на социалната икономика и осигуряване на специфични услуги, отговарящи на потребностите на възрастните хора, на децата, на семействата и на мигрантите.
Работата на екипите ще продължи с изготвянето на единен план за действие за транснационално сътрудничество през 2014-02020 г., свързан с мерките за активно управление на миграционните процеси и създаването на платформа за политически диалог за насърчаване приемането на по-ефективни разпоредби на миграционните потоци в региона на Югоизточна Европа. Тъй като миграцията е по същество трудов и икономически феномен, ограничителни законодателни и контролни мерки не могат самостоятелно ефективно да регулират и управляват миграционните движения. Проектът се стреми към по-всеобхватен подход, включващ основните заинтересовани страни в различни страни. Целта е да се улеснят съвместни подходи към управлението на миграцията и нейните последици в региона на Югоизточна Европа, както и осигуряване на сътрудничество при решаване на общите предизвикателства, породени от демографските и миграционните процеси.



Този документ е създаден в рамките на проект „MMWD - Да накараме миграцията да работи за развитие – политики и инструменти за стратегическо планиране в регионите и населените места в Югоизточна Европа”, който се осъществява с финансовата подкрепа на МРРБ и Оперативна програма за транснационално сътрудничество “Югоизточна Европа” 2007-2013 г. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Враца. Тя не отразява непременно становището на Европейския съюз. Европейската комисия не носи отговорност за каквато и да е употреба, която може да се направи с информацията, съдържаща се в него. 

Кметът на Враца подкрепя създаването на филм за св. Софроний


Снимка Община Враца
         Да бъде създаден филм за великата личност и закрилник на Враца св. Софроний – тази родолюбива инициатива бе подкрепена днес от кмета инж. Николай Иванов. Кметът прие и разговаря с представители на инициативния комитет за създаването на филма. Почетен председател на комитета е врачанският митрополит Калиник. На срещата присъстваха Валерия Тарашоева – главен уредник в отдел „Възраждане” в Регионалния исторически музей и дългогодишните журналисти Красимир Стефанов и Илия Борисов.
Поводът за създаването на филма са редица кръгли годишнини, свързани с родолюбива дейност на св. Софроний Врачански – 220 години от ръкополагането му за първия през вековете на робството български архиерей, 250 години от първия препис, който е направил на „История славянобългарска”, 50 години от обявяването му за светец, 275 години от рождението и 200 години от успението му. Филмът иска да покаже цялостния образ на светеца, който не се покрива само с представите ни за книжовник и духовник, а надхвърля границите на времето и го превръща в първия български политик на Възраждането и духовен водач на всички поробени българи.
„Ще подкрепя тази инициатива и лично, и като кмет на Враца. Ще предложа в бюджета за следващата година да бъдат заложени средства в подкрепа на създаването на филма. Ангажирам се също да проведа разговори с колегите от Велико Търново, Видин и Котел, които градове също са свързани с живота и делото на св. Софроний” – каза инж. Николай Иванов.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”




Михаил Миков: Северозападът е забравян, когато има дясно управление и със стъпки на размразяване, когато левицата участва в управлението

„Ние сме тръгнали в тази борба, защото имаме ми

сия. За достоен живот и справедлива държава. Това ни мотивира да искаме вашето доверие“, каза Георги Божинов, водач на листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ във Враца. По неговите думи едно или друго управление дава справедливост за определени хора и даде пример с поделението във Враца,
което е било закрито от предишно правителство, възстановено от кабинета „Орешарски“ и отново замразено от служебното правителство. „Но всичко това струва пари на хората, както и тяхната надежда и страдание на много семейства“, допълни той.
По-рано през деня Михаил Миков посети Бяла Слатина, Борован и Криводол. Той имаше удоволствието да връчи партийните книжки на много млади хора в цялата област. Посещението му във Враца и Монтана завърши неформална среща с младежи, като им пожела много успех, борчески ентусиазъм. „Ако не можете да пробиете, понякога си проправяйте път с лакти, защото вие сте бъдещето на България и вие сте наследници на социалистическата идея“, заключи Миков.

вторник, 23 септември 2014 г.

ВЪЗНИКНАЛИ ПРОИЗШЕСТВИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОД МВР - ВРАЦA


ПАЛЕЖ
1.От извършения допълнителен оглед във връзка с ДП образувано по повод възникнал пожар на 23.09.14 г. в гр.Б.Слатина  в дом собственост на А. Р. се установи ,че се касае за умишлен палеж.            Вследствие на пожара са изгорели 300 бали със сено и 20 кв. м. покривна конструкция на стопанска постройка в двора на домът му. Пожарът е потушен от РСПБЗН-Б.Слатина. Причините и щетите са в процес на изясняване.
ДРУГИ
1.На 24.09.14г. в 00.30ч. на тел.112 е получено съобщение за скандал в Средношколско общежитие на Механотехникума гр.Враца.На място е установено ,че е възникналия скандал е между четири непълнолетни лица.Вследствие на скандала едно от лицата  е нанесъл порезна рана с нож в областта на шията на друго непълнолетно лице,като същият е транспортиран от екип на ЦСМП-Враца в МБАЛ- Враца ,където е обслужен и освободен без опасност за живот.От лицата са снети сведения в присъствието на деж. възпитател от ИДПС.Извършителят е задържан за срок от 24ч. В РУП-Враца.
Уведомени са Отдел закрила на детето-гр.Враца.
В РУП-Враца е образувана преписка.
На 24.09.2013г. около 02.48. в гр.Враца екип на РУП-Враца спират за проверка л.а. Мицубиши Колт”, управляван от Ц. С.гр.Враца. При извършената проверка за употреба на алкохол с тех. средство Алкотест Дрегер 7410 същият е отчел положителна проба 0.59 промила. На Ц.С. е съставен АУАН по ЗДвП. и му е издаден талон за медицинско изследване. Водача  е дал кръв за лабораторна обработка.
.На 24.09.2013г. около 03.34. в гр.Враца екип на РУП-Враца спират за проверка л.а. Фолксваген Пасат, управляван от И. Г.с.Згориград. При извършената проверка за употреба на алкохол с тех. средство Алкотест Дрегер 7410 същият е отчел положителна проба 1.20 промила. На И.Г. е съставен АУАН по ЗДвП и му е издаден талон за медицинско изследване. Водача е дал кръв за лабораторна обработка.
.На 23.09.2014г. в 05.30ч. в РУП-Роман е получен сигнал от Т. В. от с. Стояновци охранител , който е съобщил, че е счупено стъкло на хранителен магазин в с. Кунино.
При извършената проверка се установи, че хранителния магазин се намира в с. Кунино. Същият е собственост на фирма с управител В. Р. от гр. Враца. Установено е, че е счупено стъкло на прозорец с размери 30см./40см. на хранителния магазин. От магазина няма извършена кражба. Щети в процес на изясняване.
По случая е образувана преписка.
Посетено от служители на РУП-Роман
 РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
На 08.07.2014г. в РУП –Враца е депозирана жалба ЗМ от лицето К. В. жив. гр. Враца в която е заявил, че за времето от 26.06.2013г. до 29.06.2014г. неизвестен извършител е извършил кражба на фургон-работилница, съхраняван в двора на дома му на горепосочения адрес.
Според К.В. нанесената му щета е на стойност около 5000 лева.
От проведените ОИМ се установи, че извършител на деянието е лицето А. Д. от гр. Враца .    От А. Д. е снето сведение и е освободен. Вещта предмет на кражба е продадена на трето лице.
  На 23.09.2014г. в 13.25ч. в РУП-Враца е получено съобщение от управителя на хипер маркет в гр.Враца, който е заявил, че около 13.20ч. на същата дата е извършена кражба на стоки от магазина на обща стойност 9.90лв. На място са установени двама непълнолетни  извършители. Стоката е върната с разписка на собственика. С непълнолетните е проведена корекционно възпитателна беседа и са снети сведения от ИДПС. В РУП Враца е образувана преписка.
На 23.09.2014г. в 01,30ч. в ОДЧ при РУП Козлодуй чрез тел.112 е получен сигнал от М. С.жив. с.Софрониево– служител на бензиностанция в с.Гложене, обл.Враца, която е съобщила, че при нея се е явило лицето Е. И.жив. с.Хърлец който е съобщил, че на същата дата около 00,30 часа в с.Бутан, на земен път находящ се на изхода на селото в посока с.Гложене обл.Враца две неизвестни лица,като са използвали сила, са му отнели мъжка черна кожена чантичка с намиращи се в нея 4  дебитни карти, задграничен паспорт на името на Е. И. и сумата от 2000 евро в банкноти от 500, 200 и 20 и 150 лева.
По случая е започнато ДП по описа на РУП Козлодуй
От проведените бързи ОИМ,ПСД и работа по горещи следи се установи, че извършители на престъплението са лицата К. А. жив. с.Гложене и Д. И.жив. с.Гложене .
При извършено претърсване  в домът на К. А. с.Гложене в помещение на къщата са установени вещите предмет на престъплението които са иззети с протокол и се намират на съхранение в РУП-Козлодуй.Извършителите са задържани за срок до 24 часа в РУП-Оряхово.
Данни за станали ПТП
На 23.09.2014г. около 16.30ч. в гр.Враца в двора на КАТ-Враца катастрофират като се блъскат т.а.”Нисан” управляван от Н. Н. жив.гр.Козлодуй водач категория „С” стаж-20год. и паркиран л.а.”Ленд Ровър Дефендър” собственост на Дирекция „Гранична” Полиция гр.София.
Убити и ранени-няма.
Щети по двете МПС-200лв.
Причини:Неправилна маневра (движение на  заден ход) от водача Н.Н..
Водача Николов  проверен за алкохол с Дрегер-пробата отрицателна.
На водача е съставен АУАН по ЗДвП и издаден протокол за ПТП.



Поредна престижна награда за развитието на туризма в община Враца


             С грамота за активен принос в развитието на историко-археологическия туризъм в България бе удостоен кметът на Враца. Наградата за инж. Николай Иванов бе връчена от организаторите на VІІ-ия Черноморски туристически форум „Варна 2014”. Форумът се проведе от 18 до 20 септември в гранд хотел „Димят” в морската столица. Тази година темата на събитието бе "Историко-археологически туризъм - наследство с перспектива”. Община Враца бе представена с презентация „Проучване на археологическия обект в местността „Градище” край прохода Вратцата”. Презентатори бяха археолозите от Регионалния исторически музей доц. д-р Нарцис Торбов и Александра Петрова. Общината участва и със свой щанд, на който гостите, освен рекламни материали, можеха да видят и макет на съществувалата  крепост в местността „Градище”. Присъствието на Община Враца на форума бе една от иницативите, посветени на Световния ден на туризма, който се отбелязва на 27 септември.
         Екипът на Община Враца също бе отличен със сертификат за активно участие в черноморския форум. Тази година в изявата се включиха 27 общини, 12 регионални исторически музея и 11 научни истнитута. Форумът във Варна бе открит от зам.-министъра на икономиката и енергетиката, с ресор „туристическа политика”, Бранимир Ботев.



Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

 




      

понеделник, 22 септември 2014 г.

Георги Божинов: Независимостта на една държава не е даденост


„Днес не бива да забравяме, че независимостта на една държава не е даденост. За нея трябва да се воюва всеки ден. Българските политици- със своите политики, а българските граждани със своята будна съвест и обществена чувствителност. Само така можем да запазим своята българска идентичност в обединена Европа и да бъдем уважавана държава”. Това заяви Георги Божинов на 22 септ
ември във Враца.
Водачът на листата на Коалиция „БСП лява България” Георги Божинов и втората във врачанската листа Цветелина Дамяновска почетоха Денят на независимостта. На 22 септември те взеха участие в тържеството по този повод , организирано от Областна администрация – Враца.
Слово по повод 106-та годишнина от обявяването на независимостта на България произнесе Иван Даков- заместник областен управител.
Водосвет – молебен за благоденствието на България отслужи Негово Преосвещенство Траянополският епископ Киприян.
Изпълнения на танцов състав “Хемус” и концерт на Врачанската симфониета зарадваха врачани  празничиния ден 
Божинов и Дамяновска поднесоха цветя пред паметника на братята -  просветители Кирил и Методий.
По повод празничния ден, Георги Божинов заяви:
 Безспорно датата 22 септември 1908 година.е много важна в българската история, защото до този момент Българското княжество беше васал на Османската империя. С провъзгласяването независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна европейска държава.
Днес обаче,  не бива да забравяме, че независимостта на една държава не е даденост. За нея трябва да се воюва всеки ден. Българските политици- със своите политики, а българските граждани със своята будна съвест и обществена чувствителност. Само така можем да запазим своята българска идентичност в обединена Европа и да бъдем уважавана държава, убеден е Георги Божинов.



Шатра № 22 е във Враца

В Деня на независимостта – 22 септември в центъра на Враца бе монтирана Шатра № 22 на Коалиция „БСП лява Бъ
лгария”.
 Момчетата от Младежкото обединение на БСП от софийския квартал „Младост” днес избраха Враца за своя спирка. Пред партийната централа на БСП те раздадоха стотици плакати, брошури с платформата на БСП  , стикери с №22, червени запалки и химикалки с надпис „22 Георги Божинов”.
Водачът на червената листа за Шести многомандатен врачански избирателен район Божинов и Цветелина Дамяновска раздадоха десетки автографи на свои избиратели.
На 23 септември Шатра № 22 ще се премести във Врачанския квартал „Дъбника”, а в ранния следобяд ще бъде в центъра на град Бяла Слатина.

Коалиция „БСП лява България” е с номер 22 в интегралната бюлетина!

Купуването и продаването на гласове е престъпление.


ВЪЗНИКНАЛИ ПРОИЗШЕСТВИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОД МВР – ВРАЦА


На 21.09.2014г. в 07.40ч. чрез тел.112 в ОДЧ на РУП – Козлодуй е получено съобщение от В. С. жив. гр.Козлодуй, който е заявил, че около 07.00ч. в гр.Козлодуй пред заведение, НЛ му е нанесло побой с бухалка. Същия е посетил ФСМП – Козлодуй, където е установено, че му е причинена средна телесна повреда. Обслужен и е освободен, без опасност за живота.
По случая в РУП – Козлодуй е образувано ДП.
На 21.09.2014г. в 21.48ч. е получено съобщение от тел.112 за скандал с побой на центъра в гр.Оряхово. На място е установено, че около 21.40ч. възниква скандал който прераства в побой между Д. А. от гр.Оряхово, Д. О., Б. О., А. П., Я. К., И. Г. и Р. П. от гр.Септември. В следствие на побоя Д. А. от гр.Оряхово е получил средна телесна повреда 
Във връзка с това 5-ма от извършителите от гр.Септември са задържани за 24часа в РУП-Оряхово.
            Образувано е ДП по описа на РУП-Оряхово от НК.
Данни за станали ПТП
На 21.09.2014г. около 08:00ч. гр.Враца, кв.”Бистрец” катастрофира като се блъска л.а.”Фиат Браво” управляван от М. К. жив. с.Згориград, водач кат.”С” стаж 32г.
Убити и ранени: няма. Щети по МПС: около 200лв.
Причини: несъобразена скорост в следствие на което реализира ПТП с материални щети като се преобръща в дясно по посока на движение в канала улиците.
Водача е изпробван за употреба на алкохол с техн. средство „Алкотест Дрегер”, като пробата за алкохол е отрицателна. На водача е съставен АУАН по ЗДвП. 
На 21.09.2014г. около 13:55ч. по нов околовръстен път на 300м преди разклона за гр.Криводол в посока гр.Монтана катастрофират като се блъскат л.а.”Фиат Пунто” управляван от Л. Г. жив. гр.Лом, водач кат.”В+Е” стаж 25г. и л.а.”Сеат Леон” управляван от А. А. жив.гр.Враца, водач кат.”С” стаж 15г.
Убити и ранени: няма. Щети по МПС: около 200 лв.
Причини: отнемане на предимство 

106 години от Независимостта на България бе отбелязана във Враца.


Честването на празника започна с издигането на националното знаме, под звуците на химна на Република България.
Денят, в който отбелязваме независимостта на България, безспорно е повод за национална гордост. Но той не е само още една историческа дата, която ни обединява около идеала за свободно отечество. Той е и момент на равносметка затова как съхраняваме своята идентичност в глобалния свят на нашето хилядолетие. Нека в Деня на независимостта на България да се върнем отново към онези, които са подпомогнали израстването ни като народ. “, заяви в празничното слово заместник областният управител на Област Враца г-н Иван Даков.
Водосвет – молебен за благоденствието на България отслужи Негово Преосвещенство Епископ Киприян.
Програмата по отбелязването на годишнината от обявяването на Независимостта на България продължи с изпълнение на Танцов състав “Хемус” и празничен концерт на Врачанската симфониета.
Венци и цветя поднесоха от името на Областна администрация - Враца, инж. Николай Иванов кмет на Община Враца, евродепутата инж. Владимир Уручев, кандидати за народни представители, политически партии, училища и граждани.

неделя, 21 септември 2014 г.

Поздрав от кмета на Враца

         
Уважаеми съграждани,

            Приемете моите сърдечни поздрави по случай 106-годишнината от обявяването на независимостта на България!
         На 22 септември 1908 година България окончателно утвърждава съвременния си следосвобожденски облик, суверенитет и държавност.
         Националното самочувствие, патриотизмът, високият дух изпълват всяко дело – на държавници, на граждани и сдружения, на творци и съзидатели на нова България!
         Непреходна е славата на  нашите предци! Нека пазим огъня, запален от техния искрен патриотизъм и го предадем на бъдещите поколения!
            Честит празник!


                                                                           инж. Николай Иванов,
                                                                           кмет на община Враца






Събития и предизборни срещи организирани от БСП - Враца на 23 септември 2014 година

 Възпоменателен митинг на „Томин мост” край град Криводол

Възпоменателен митинг по повод 91-години от Септемврийското антифашистко въстание -1923 година в местността „Томин мост” организира Общинската организация на БСП в Криводол.
Участват кандидатите за народни представители на „БСП лява България” от трите области – Враца, Видин и Монтана, както и представители на общинските организации на БСП и коалиционните партньори.
Пред паметника на загиналите септемврийци венци и цветя ще положат лидерът на БСП Михаил Миков,  представители на Български антифашистки съюз, потомци на загиналите септемврийци, жители на съседните селища от общините  Монтана и Криводол

Председателят на Националният съвет на Българската социалистическа партия Михаил Миков ще проведе предизборни срещи на 23 септември 2014 г. в областите Монтана и Враца.

От 11.00 часа  Михаил Миков ще поднесе цветя пред паметника на Септемврийци в град Монтана заедно със социалисти от трите области – Враца, Видин и Монтана.
След това Михаил Миков ще проведе предизборна среща с кандидатите за народни представители от листата на коалиция „БСП лява България”  в Монтана.
От 15.00 часа Михаил Миков и Георги Божинов- водач на листата на Коалиция „БСП лява България” за Врачанска област ще се срещнат със социалисти в град Бяла Слатина
От 17.00 часа Михаил Миков ще присъства  на възпоменателен митинг по повод 91-години от Септемврийското антифашистко въстание -1923 година в местността „Томин мост” край град Криводол.
В митинга ще участват кандидатите за народни представители на „БСП лява България” от трите области – Враца, Видин и Монтана, както и представители на общинските организации на БСП и коалиционните партньори.
От 19.00 часа  лидерът на БСП ще бъде на предизборно събрание  в залата на  читалище „Развитие”- Враца, където ще бъде представена листата на коалиция „БСП лява България” за Шести многомандатен Врачански избирателен район.

 От 20.30 часа във Враца младите социалисти от трите области  - Враца, Видин и Монтана са организирали младежка дискотека.

Двама врачани с медали от Шумен

В Шумен завършиха последните два кръга от държавното първенство по автомоделизъм за модели с електродвигател и с двигатели с вътрешно горене.
46 състезатели от 10 клуба в страната взеха участие в надпреварата в 5 категории модели с електродвигател и 4 категории с ДВГ.
При моторните модели в клас „Формула 5” Дамян Петров от Враца победи в 30-мин. финал с постижение 66 обиколки, а с победата си осигури и държавната титла за 2014 г. в този клас модели.
Най-голямата бомба на шампионата хвърли ученика от XI клас на ПМГ Враца Кристиян Крумов, който в кралския клас „Формула 2” в 45 мин. финал навъртя 133 обиколки, завърши на второ място, като това постижение му осигури държавната титла за 2014 г. В този клас Дамян Петров завърши шести, а Генко Базитов седми.
В клас „Нитро” победи Тодор Томов от Русе, а в клас „Нитро с пулстартер” Калоян Кокошаров от София.

При електромоделите победиха Велико Бербенков от Девня в клас „Електроформула 1/10”, Кристиян Костадинов от Русе в клас „Електроформула със сток мотор” за мъже, Теодор Топалов от гр.Левски в клас „Електроформула със сток мотор” за деца, Славена и Боби Трънчеви в клас „Електро тим” и Калин Кокошаров от София в клас „Електроформула 1/16”.