Бисквитки

петък, 17 октомври 2014 г.

Д Е К Л А Р А Ц И Я


От Областния съвет на БСП – Враца

Областният съвет на БСП – Враца категорично се разграничава от нападките, отправени в ефир от Кирил Добрев към секретаря на НС на БСП Катя Николова.
Като дългогодишен отговорник от ИБ на НС на БСП за Врачанска областна партийна организация тя е проявявала принципност и отговорност, вслушвала се е и се вслушва в предложенията на структурите на партията и нейните членове. Проявила се е като изключително честен, неподкупен, скромен и диалогичен човек. Тя живее с проблемите на БСП и отдава всичко от себе си за тяхното решаване.
Смятаме, че обвиненията към нея са неоснователни и прибързани.
Колкото до старите лица в БСП и посочените примери смятаме, че и др. Кирил Добрев също от дълги години е парламентарист и член на висшето партийно ръководство. Но ние не го причисляваме към категорията „стари лица“, защото съдим хората по техните достойнства и принос за партията, а не по стажа им в различни органи.


                                      ОБЛАСТЕН СЪВЕТ НА БСП-ВРАЦА


17 октомври 2014 год.

Започва изплащането на възнагражденията на СИК

От 21 октомври Община Враца започва изплащането на възнаграженията на членовете на секционните избирателни комисии, които участваха в проведените на 5 октомври избори за 43-то Народно събрание. Изплащането ще се извършва по предварително изготвен график, който е публикуван на сайта на Община Враца. Секциите с номера от 1 до 27 ще получат възнагражденията си на 21 октомври. На 22 октомври ще се изплащат сумите на членовете на СИК с номера от 28 до 55 включително, на 23 октомври – на тези от СИК с номера от 56 до 83, а на 24 – с номера от 84 до 111.
Разплащането ще става от 9 до 12 ч. и от 13 до 16 ч. във фоайето пред градската концертна зала. Гражданите, които са участвали в секционните избирателни комисии, трябва да се явят лично и да представят удостоверение от РИК и лична карта.


Преасфалтират участък от ул. „Околчица” във Враца

       През почивните дни предстои цялостното преасфалтиране на участък от улица „Околчица” във Враца, който се намира между кръстовищата с бул. „България” (северна дъга) и бул. „Европа” (южна дъга) в жк „Дъбника”. В този участък ще бъде спряно движението на всички пътни превозни средства, включително тези от обществения транспорт. От 9 ч. на 18 октомври до 21 часа на 19 октомври ще бъде преустановено движението на тролейбусните линии с номера 4, 4 А и 41. По същото време ще пътуват само тролейбуси по линия с номер 17 - от бл. 26 в жк „Дъбника” до „Химко”, като интервалът на движение вместо на 30 минути, ще бъде на 15 минути.


Крими хроника

На 16.10.2014г., служители на Сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД МВР-Враца и  служители от Агенция „Митници” проведоха специализирана полицейска проверка  с цел: пресичане, разкриване и документиране на престъпленията, свързани със съхранението и разпространението на акцизни стоки без български акцизен бандерол /алкохолни напитки и тютюневи изделия/. В помещение пред жилищен блок в ж.к. „Дъбника”-Враца   бяха намерени  и иззети 22 бутилки със спиртна течност /ракия/ без български акцизен бандерол, общо количество 225 литра.
На 15.10.2014г.,  около  02,30ч., на междуетажна площадка на жилищен блок в гр. Враца, полицейски служители са намерил и иззели пистолет и боеприпаси за него. В жилищния вход  е задържано лицето Е.В./29г./ от гр. Враца. При последвалото претърсване  в жилището на Е.В. е намерен картечен пистолет и боеприпаси за него. Работата по случая продължава
След ОИМ за кражба на комплект професионални инструменти и 20 метра ел. удължител от къща в село Борован, извършена на 09-10.02.2014г. е установено, че извършител е лицето С.М./18г./ от същото село.
След   ОИМ   за кражба на  кокошки от къща  в село Галиче е установено, че извършител е 17-годишно лице от същото село.
 На 16.10.2014г., на територията на  РУП- Мездра  е  проведена специализирана операция на „Пътна полиция”. Проверени са  71 МПС и  78 лица. Констатирани са  49 нарушения, за които са съставени  6 акта и 34 фиша по ЗДвП, 2 акта по КЗ и 1 акт по  ЗБЛД.
-         неправоспособен водач – 1   
-         без застраховка ГО -2
-         без винетка – 2
-         без обезопасителен колан – 3
-         нередовни документи – 22
-         без техническо оборудване – 19
На 16.10.2014 г.,  на територията на РУП-Козлодуй е проведена СПО с цел: контрол, въздействие на водачите на МПС управляващ след употреба на алкохол,автомобили с чужда регистрация, автомобили с изтекли регистрационни табели, автомобили без регистрация, управление на МПС без обезопасителни колани и каски, превишена скорост и др.нарушения на правилата за движение.  Проверени са 13 МПС и 34 лица. Констатирани са 10 нарушения.
За времето от 09.00 ч.  на 16.10.2014 год. до 08.00ч. на 17.10.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена  СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са 3 питейни заведения, 15 МПС, 24  лица, 2 пункта за  изкупуване на метали. Констатирани са 7 нарушения.

 Регионален говорител на МВР:
        Красимир Василев
                                                                         


До края на октомври се подават декларациите за дължими данъци за третото тримесечие на 2014 г.


            До края на октомври 2014 г. физическите лица, които сами определят и внасят дължимия авансово данък, трябва да подадат декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО (образец 4001) за данъци, дължими за третото тримесечие на 2014 г. Това са физически лица, които през третото тримесечие са придобили доходи, например в качеството си на наемодатели на физически лица, както и нотариуси, адвокати, стоматолози и др. самоосигуряващи се лица. НАП вече информира за изтичащия срок всички заинтересовани, чиито е-мейл адреси са налични в електронната база на Агенцията.
Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО се подава също и от всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък за:
•          доходи по извънтрудови правоотношения или от наем и друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, за които се удържа авансов данък от платеца. В тези случаи дължимите авансови данъци се внасят и декларират в НАП до края на месеца, следващ тримесечието, през което е получен доходът като за доходи изплатени през ІV-то тримесечие на годината данък не се дължи и съответно не се декларира;
•          доходи, подлежащи на облагане с окончателни данъци по реда на глава шеста от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Това са данъци удържани върху доходите на чуждестранни физически лица (например от възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и други), както върху доходите на местни и чуждестранни физически лица (напр. дивиденти, ликвидационни дялове и др.);
Формулярът се подава и за данъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни дружества, които не са търговци, включително и общините.
В офис Враца за първо тримесечие са подадени 677 декларации по чл.55, ал.1 от ЗДДФЛ и по чл.201, ал.1 от ЗКПО. Приетите и обработени декларации от началото на годината до този момент са 1405. До 31 октомври е крайния срок за подаване на тези декларации за трето тримесечие. Запазва се тенденцията за увеличаване броя на фирмите, които подават по електронен път, не така е при  физическите лица, те все още предпочитат да посетят лично офиса на НАП.
Декларацията по чл.55, ал.1 от ЗДДФЛ и по чл.201, ал.1 от ЗКПО може да се подаде лично или чрез упълномощено лице, по пощата с обратна разписка, или по интернет, подписана с електронен подпис.
Повече информация за попълване на декларациите, плащане на данъците и  новите срокове, може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на един разговор.
 Юлия Грънчарова      



четвъртък, 16 октомври 2014 г.

СПИРАНЕ НА ВОДОПОДАВАНЕТО

по
Проект “Реконструкция на водопроводната мрежа и реконструкция и удължаване на канализационната мрежа на гр. Враца - ЕТАП 1“
                             
         Уважаеми жители на гр. Враца,
уведомяваме ви, че във връзка с планирани строително - ремонтни дейности  по проекта на водния цикъл на гр. Враца, на 17.10.2014г. водоподаването ще бъде спряно от 09:00 до 17:00 часа в района между бул. „Демокрация“, ул. „Екз. Йосиф“, бул. „Васил Кънчов“, ул. „Спортна“ и Спортен комплекс гр. Враца.

Община Враца награди победителите в „Ученически игри 2013 - 2014”


            Тридесет отбора от община Враца днес получиха награди за успехите си в „Ученически игри 2013 – 2014”. Наградените са победители в общинския етап на игрите. Те се състезаваха в три възрастови групи от двата пола, в осем вида спорт – волейбол, баскетбол, бадминтон, лека атлетика, тенис на маса, футбол, шахмат и хандбал. Отличените получиха спортна екипировка на известната фирма „Асикс”, осигурени от Община Враца.
Церемонията бе открита от зам.-кмета Красимир Богданов, който пожела на спортистите нови, по-високи постижения. Домакин на проявата бе спортната зала на ПМГ „Акад. Иван Ценов”.
         За поредна година в комплексното класиране на първо място са отборите на ПМГ, които събраха 164 точки. Математиците доминираха изцяло във футбола и баскетбола. Два отбора от гимназията се класираха и за финалите на „Ученически игри 2013 – 2014” – в леката атлетика и във волейбола. В индивидуалните състезания Симона Герова завоюва златен медал в дисциплината „скок дължина”. Второто място в комплексното класиране спечелиха учениците от СОУ „Хр. Ботев” със 74 точки, следвани от ЕГ „Йоан Екзарх” – с 64 точки. Успех за Община Враца донесе и отборът по бадминтон - момчета от с. Тишевица, който се класира за финалите.
         С футболни срещи от 13 октомври стартира новият сезон на Ученическите игри.
 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Театралния афиш през следващите 7 дни

Уважаеми колеги,
Изпращам ви заглавията от театралния афиш през следващите 7 дни:


ПРОГРАМАТА:

18.10.`14 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Приключение на горската полянка”

20.10.`14 г. – понеделник на Голяма сцена от 19 часа
ГОСТУВА Театрален състав от Дома на енергетика в Козлодуй
„Паника в хотела” от Д.Мърей и А.Борез

21.10.`14 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Забрадка на слънцето” от Кирил Топалов

22.10.`14 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Ъндърграунд” от Христо Бойчев

23.10.`14 г. – четвъртък в ЦДГ „Звънче” от 10.30 часа
„С огъня игра не бива”

23.10.`14 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Лизелоте и месец май” от Жолт Пожгаи

25.10.`14 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
„Умният, храбър шивач” по братя Грим

ДЕКЛАРАЦИЯ на Общински съвет на БСП – Мездра

 и
 Групата съветници от демократичната левица
в Общински съвет – Мездра



Ние, членовете на ОбС на БСП – Мездра и Групата съветници от демократичната левица не приемаме мотивите, с които бе уволнен инж. Генади Събков – зам.-кмет на Община Мездра.
Ние уважаваме законовото право на кмета на общината да формира екипа си, но в случая заставаме зад огромния опит и професионализъм в местното самоуправление на г-н Събков, доказани през годините, както и зад проявяваната от него лоялност към управленския екип и кмета на общината.
Убедени сме, че въпреки поетите ангажименти от страна на кмета на Общината - активната предизборна работа на г-н Събков, като член на БСП е истинската причина за неговото уволнение. Това за нас е грубо нарушение на чл. 6, ал. 2 и чл. 38 от Конституцията на Република България, както и че това е в разрез с демократичните принципи и е недопустимо в началото на XXI да се прилагат политически репресии и то в страна-членка на ЕС.
Призоваваме кмета да преразгледа решението си, да не допуска в своята работа натиск и заплахи по политически причини като остави хората, зависещи от него свободно да изразяват политическата си принадлежност, така както е записано в Конституцията и законите на страна-членка на ЕС.
Ние запазваме правото си да защитаваме демократичните права на всеки служител с всички законови средства, така както повелява Конституцията на Република България!


                                               ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НА БСП-МЕЗДРА
ГРУПА СЪВЕТНИЦИ ОТ
ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА – МЕЗДРА



15 октомври 2014 г.
Град МЕЗДРА


Крими хроника

На 15.10.2014г.,  в РУП-Козлодуй е подаден сигнал, че непознато лице се е обадило на  домашния телефон на 93-годишна жена в гр. Козлодуй и се представило за лекар, като съобщило на възрастна жена, че  е направена операция на дъщеря й,  а за операцията трябва да бъдат платени 9 000 лева. В момент на предаване на 30 грама златни накити, полицейски служители са задържали лицето З.З./30г./ от гр. София.
 На 15.10.2014 г.,  в РУП – Враца е получено съобщение,  в съблекалня на фитнес клуб в гр. Враца, неизвестно лице е откраднало 20 лева от дамска чанта. След ОИМ и ПСД по горещи следи е установено, че извършител на престъплението е лицето В.А./18-годишна/  от  гр. Враца.
B 01,30ч. при обход на ул.”Бр. Миладинови” в гр. Враца, полицейски екип извършил проверка на лицето П.Б./23г./  от гр. Враца. При извършения обиск на лицето е намерена суха листна маса- канабис. Образувано е   БП.
 На 15.10.2014г., в частен дом в село Краводер  е извършена полицейска проверка. Намерени  и иззети са цигари от различни марки, без български акцизен бандерол.
На 09.10.2014 г., в РУП-Мездра е получен сигнал, че от магазин в гр. Мездра, неизвестно лице  е извършило кражба на сладкарски изделия.  След бързи ОИМ е установено, че извършител  е криминално проявеното и осъждано за кражба лице- С.М./43г./ от гр. Мездра.
На 15.10.2014г., на територията на УП-Зверино е проведена специализирана проверка по метода широкообхватен пътен контрол.   Проверени са  31 МПС и 40 лица. Констатирани са  12  нарушения.
B 22.06ч. в с. Бутан е спрян за проверка  лек автомобил “Форд”. Установено  е, че водача П.С./27г с. Бутан е неправоспособен и шофира след употреба на алкохол- 0,76 промила.
 За времето от 09.00 ч.  на 15.10.2014 год. до 08.00ч. на 16.10.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са 5 питейни заведения, 26 МПС, 39 лица, 2 пункта за изкупуване на метали.Констатирани са 6 нарушения. 
На 15.10.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция по метода  широкообхватен пътен контрол.  Проверени са 17 МПС 25 лица. Констатирани са 4  нарушения.
Oколо 22:40ч. в гр.Враца,  бул.”Втори юни” катастрофират: лек автомобил ”Мерцедес S-500 управляван от В.К./54г./ от гр.Враца; лeк автомобил ”Форд” управляван от Б.И./33г./ от гр.Мездра.  Ранени са водачите на двата автомобила и двама от пътниците Пострадалите са транспортирани  в болницата  в гр. Враца. Водачите не са изпробвани за алкохол поради физическото им състояние. Образувано е досъдебно производство.

 Регионален говорител на МВР:

Красимир Василев

ИНФОРМАЦИЯ ЗА СПИРАНЕ НА ВОДОПОДАВАНЕТО


по
Проект “Реконструкция на водопроводната мрежа и реконструкция и удължаване на канализационната мрежа на гр. Враца - ЕТАП 1“
                              
         Уважаеми жители на гр. Враца,
уведомяваме ви, че във връзка с планирани строително - ремонтни дейности  по проекта на водния цикъл на гр. Враца, на 16.10.2014г. водоподаването ще бъде спряно от 09:00 до 17:00 часа в района между бул. „Демокрация“, ул. „Екз. Йосиф“, бул. „Васил Кънчов“, ул. „Спортна“ и Спортен комплекс гр. Враца.


сряда, 15 октомври 2014 г.

1 милион удостоверения по-малко може да издава НАП


Е-услуга на приходната администрация пести близо 7,3 млн. лв. на граждани и фирми
         
                  До един милион документа по-малко годишно може да издава НАП заради електронна услуга, която подава онлайн информация до държавните органи за това дали техните контрагенти имат задължения към бюджета или не. Това може да спести по 7,3 млн. лв. годишно на клиентите на Агенцията, като едновременно с това бъдат спасени  90 дървета.
Годишно НАП издава над един милион удостоверения за наличие или липса на задължения, които в по-голямата си част служат за информация пред други държавни органи (например изискване за сключване на договор при участие в процедури по Закона за обществените поръчки). Издаването на удостоверението на хартия е свързано с минимум едно посещение до офис на Агенцията, а когато данъкоплатецът няма електронен подпис, за да го заяви по интернет – и с две.
В офис на НАП Враца от началото на годината са издадени близо 15 000 удостоверения, с най-голям дял са удостоверенията за наличие и липса на задължения, почти 40% от общия брой.
Новата електронната услуга, която вече функционира дава възможност на държавните институции директно, по електронен път, да получат информация от НАП за това дали фирма или гражданин има или няма задължения към бюджета. Така тази информация може да не се изисква от клиента на хартия. За да стане възможно това при всички държавни, общински или банкови институции са необходими законодателни промени така че електронно получената информация да е равносилна на тази, отпечатана на хартиен носител.

От НАП уточняват още, че софтуерът не посочва други подробности, като например размер или вид на дълга, ако фирмата има задължения, защото тази информация е конфиденциална по закон.

 Юлия Грънчарова       

Крими хроника

На 14.10.2014г., в 14,00 в землището на с.Мраморен са установени и задържани 6 лица, които извършвали мащабна изкопна дейност с цел кражба на ел. кабели. В момент на извършване на изкопна дейност са заловени лицата: Х.Г./40г./ от гр. Враца, криминално проявен и осъждан за кражби, Н.И./45г./ от гр.Монтана, Х.И/17г./ от гр.Монтана, Х.П./16г./  от гр.Монтана, С.Г./42-годишна/ от  гр.Монтана,  В.Т./37-годишна/  от с.Лиляче.  На мястото са установени и два леки автомобила- ”Мерцедес 190 Е”  и „Опел” в багажниците на които са намерени два вида медни проводници с различно сечение и дължина. Установено е, че групата е изкопала канал с дължина близо 600 метра, от който са били извадени кабелите. Нанесена щета е в процес на изясняване.
Лицата са задържани за срок от 24 часа. Образувано  е досъдебно производство.
На 14.10.2014г., по време на специализирана полицейска проверка в автоморга в гр. Враца са намерени и иззети: 4 скоростни кутии и 2 броя двигатели със заличени идентификационни номера,  купе от лек автомобил „Мерцедес CL500”, обявен за издирване от Германия. Образувано   е досъдебно производство.
На територията на с.Хърлец бе проведена специализирана полицейска проверка с цел установяване на лица извършващи нерегламентирани теренни разкопки и занимаващи се с иманярска дейност. Извършени са проверки на 3 лица и в археологически резерват „Аугуста” в землището на с.Хърлец. В частен дом в с.Хърлец е открит метал-детектор, за който собственика не притежава издадено удостоверение за съхранение и работа с него. Работата по случая продължава.
За времето от 09.00 ч.  на 14.10.2014 год. до 08.00ч. на 15.10.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са  5 питейни заведения, 20 МПС, 32  лица, 2 пункта за изкупуване на метали.  Констатирани са 5 нарушения на ЗДвП и на ЗБЛД.
На 14.10.2014г., в към 22.30ч. в  гр.Враца е спрян за проверка лек автомобил “Рено”, управляван от М.Т./32-годишна/ от гр.Враца. Пробата за алкохол на водача е положителна- 1,41 промила.  Образувано е  БП.  
В къща в  с.Алтимир са намерени  и иззети  160 кутии цигари. Образувано  е досъдебно производство.
     В 12.30 часа в гр. Мездра  катастрофират: лек автомобил „БМВ”  управляван от С.К./50г./ от гр.Враца; лек автомобил „Опел” управляван от Е.Т./44г./ от с.Елисейна. водачите са тествани за употреба на алкохол, пробата на водача Е.Т. е положителна- 1,61 промила. Образувано е досъдебно производство.
 В къща в село Рогозен е извършена полицейска проверка по време на която са намерени  и иззети: пистолет и боеприпас за него, 18 кутии с цигари без български акцизен бандерол. Образувано е досъдебно производство.

 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


вторник, 14 октомври 2014 г.

38 проверки на обекти в областта извършиха експерти от РИОСВ през изминалата седмица


За изминалата седмица експерти от РИОСВ – Враца извършиха 9 извънредни и 29 планови проверки на обекти в община Враца, Бяла Слатина, Мездра, Оряхово и Роман.
          За констатирани нарушения и пропуски в изпълнение на екологичното законодателство са дадени 10 предписания. Пет от тях са за почистване на нерегламентирано замърсени терени и недопускане на повторното им замърсяване. При извършване на извънредни проверки, експертите са установили изпълнението на 3 предписания.
          Междуведомствена комисия извърши през изтеклата седмица проверка на състоянието на складове за съхранение на растителнозащитни препарати /пестициди/ с изтекъл срок на годност. Проверени са 8 склада, намиращи се на територията на област Враца, както и ББ-кубовете, разположени на РДБО – Оряхово. Не са констатирани нарушения и пропуски. Дадено е предписание на общината, стопанисваща ББ – кубовете, да изиска от фирмата, отговорна за поддръжката им, да извърши ремонтни дейности по два от шейсетте куба.


Пресцентър РИОСВ - Враца

Крими хроника


След ОИМ  за кражба на плазмен телевизор, музикална уредба и преносим хард диск „Тошиба”, всичко на обща стойност около 3 000 лева, извършена за времето от 20.09.2014г. до 20.00ч. на 11.10.2014г., от частен дом в село Добруша  е установено, че  извършител е 17-годишно лице от с.Добруша.
След ОИМ за кражба на агне от двора на частен имот в село Бъркачево, извършена на 08/09. август 2014г.  е установено, че извършители на кражбата са лицата: К.М./45г./ и К.Х./37г./ от с.Бъркачево. Двете лица са криминално проявени и осъждани
На 13.10.14 г.,  в с.Враняк е извършена полицейска проверка в частен дом, където са намерени  и иззети 684  кутии цигари от различни марки, без български акцизен бандерол. Образувано  е БП.
В 21.45ч. в гр. Козлодуй е спрян за проверка лек автомобил  “Рено”,  управляван от М.К./22г./  от гр. Козлодуй. При извършената проверка за употреба на наркотични вещества, уреда отчел положителна    проба  -канабис.  На водача е съставен акт по ЗДвП, издаден му е талон за медицинско изследване. По случая в РУП Козлодуй е започнато БП.
В 17,00 часа в гр.Козлодуй  е спрян за проверка товарен автомобил „Рено Мастер”, управляван от Б.И./44г./  от гр.Козлодуй. Установено е, че водачът е неправоспособен- управлява МПС в едногодишен срок след като е наказан по административен ред за същото деяние. По случая в РУП Козлодуй е започнато БП.
За времето от 09.00 ч.  на 13.10.2014 год. до 08.00ч. на 14.10.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са  5 питейни заведения, 13 МПС, 19  лица, 2 пункта за изкупуване на метали. Констатирани са 8  нарушения.
На 13.10.14., в РУП-Б.Слатина  е получено съобщение  за изгорели столове и маси  на площадка на питейно заведение  в с.Галиче. От извършеният  оглед е установено, че  се касае за палеж при който са изгорели  40  пластмасови стола и 5 пластмасови маси.  Започнато е досъдебно производство.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                          

ИНФОРМАЦИЯ ЗА СПИРАНЕ НА ВОДОПОДАВАНЕТО



         Уважаеми жители на гр. Враца,
уведомяваме ви, че във връзка с извършване на планирани строително- ремонтни дейности  на ул. „Средна гора“ на 14.10.2014г. водоподаването ще бъде спряно от 09:30 до 17:00 часа в района между  бул. „Втори юни“, ул. „Беласица“, ул. „Средна гора“ и ул. „Григория Найденов“  в гр. Враца.


Технически ръководител на екипа, изпълняващ СМР:

понеделник, 13 октомври 2014 г.

Кмет и ученици говориха повече от час

         Близо 90 минути продължи днес срещата между кмета на Враца инж. Николай Иванов и ученици от ПМГ „Акад. Иван Ценов” и ЕГ „Йоан Екзарх”. Поводът за срещата бе Денят на отворените врати, който се проведе днес в общинската администрация. В дискусията се включиха 30 ученици.
         В началото инж. Николай Иванов запозна накратко гостите  с отговорностите на кмета. Разговорът премина в неформален диалог, в който бяха обсъдени всички актуални теми за региона – ремонтът на улиците, бездомните кучета, чистотата в града,  културният живот, туризма, безработицата. Не бяха пропуснати също политиката, отминалите избори, демографската криза. Обсъдено бе предстоящото изграждане на скейт парк, бъдещето на младите хора от Врачанско, важните проекти за общината. Сред идеите, които дадоха гостите, бяха референдум за мястото, където да бъде изграден скейт парка, подобряване на алеите за „Боров камък”  и  организирането на срещи между учениците от града и кмета. „Тази среща бе изключително интересна, приятна и полезна за мен” – обобщи инж. Николай Иванов. След края на разговора учениците разгледаха Центъра за административно обслужване в общинската администрация.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца




„Мара Врачанка” ще се проведе в два последователни дни

За първи път тази година Празникът на старата градска песен „Мара Врачанка” ще се проведе в два последователни дни- на 17 и 18 октомври. Поводът е петнадесетата  годишнина от първото издание на празника. 
         На 17 октомври- петък, от 18 часа, в Градската концертна зала, ценителите на старите градски песни ще имат удоволствието да чуят носителите на награди от предишните издания. В гала- концерта ще се представят групи и индивидуални изпълнители от Враца, София, Дупница, Козлодуй, Мездра, с. Игнатица, с. Завет, Бургаско и Лом.
 На гала-концерта ще бъде представено за първи път и  изпълнение на песента „Мара Врачанка” в съпровод на духов оркестър. Специален поздрав към участниците ще поднесе Бони Милчева- певица и водеща на предаване за стари градски песни „Ако зажалиш”.
Конкурсната програма на празника ще се проведе на 18 октомври от 10:30 ч. отново в концертната зала на Община Враца. За участие са се записали 39 групи, 7 дуета, 1 квартет и 9 индивидуални изпълнители, като общият брой на участниците надхвърля 500. Публиката ще може да види 14 нови групи и индивидуални изпълнители от Плевен, Габрово, Севлиево, Дебелец, Тотлебен, Сухиндол, Лясковец, Полски Тръмбеш, Етрополе.
Рецитал след приключване на конкурсната програма ще изнесе Мария Петрова- утвърдена певица на стари градски песни.
Жури на празника традиционно ще бъдат Бони Милчева, Томислав Аспарухов и Димитър Панов
По повод  XV-тия празник е издадена и специална дипляна, която ще получат всички- и изпълнители и публика.


Р. Крумова

ОИЦ – Враца стартира национална кампания под мотото „Да спортуваме заедно“


                В периода 13-18 октомври на територията на цялата страна ще се проведе национална инициатива под  мотото „Да спортуваме заедно“, която има за цел популяризиране работата на мрежата от 28 информационни центъра и постигнатите резултати по проекти, финансирани от Структурните и Кохезионния фондове за програмен период 2007-2013 г. Повече от 150 различни спортни събития ще се проведат на територията на цялата страна. За първи път в подобна инициатива ще бъдат обхванати жителите на 264-те общини от всички възрастови групи. Най-много са предвидените прояви, посветени на футбола - над 50. На второ място се нареждат волейболните мачове. 20 са състезанията по дартс и тенис маса, а 15 - велообиколките. Всички прояви са свързани с обекти, чието изграждане, възстановяване или развитие е реализирано с европейски средства. Целта на кампанията е по един нетрадиционен и атрактивен начин  да популяризира постигнатото през първия програмен период на страната ни като държава членка на Европейския съюз, както и да запознае широката общественост с новите възможности, предвидени от оперативните програми през периода 2014-2020 г.
                Кампанията в област Враца се организира от Областен информационен център - Враца със съдействието на Община Враца и Дирекция „Програмиране на средствата от ЕС“ в администрацията на Министерски съвет. Инициативата ще се реализира  в десетте общини на Област Враца и ще включва  интензивно ходене, шах турнир , бадминтон, демонстрации по автмоделизъм и дартс.
Местата за провеждане на спортните събития са:
13.10.2014    Криводол          13:30     Дартс турнир /централен площад на общината/
14.10.2014    Мездра               10:00     Дартс турнир /централен площад на общината/
14.10.2014   Роман                 13:00      Дартс турнир /централен площад на общината/
15.10.2014    Козлодуй           10:00     Дартс турнир/централен площад на общината/
15.10.2014    Мизия                14:00       Дартс турнир/централен площад на общината/
16.10.2014    Борован             10:00     Дартс турнир/централен площад на общината/
16.10.2014    Бяла Слатина   13:30     Дартс турнир/централен площад на общината/
17.10.2014   Оряхово             10:00     Турнир Бадминтон /зала по бадминтон гр. Оряхово/
17.10.2014    Хайредин          14:00     Дартс турнир /централен площад на общината/
18.10.2014   Враца                10:00        Интензивно ходене, шах турнир, автомоделизъм /пред                                                                                     Община Враца/

Желаещите да се включат в спортните мероприятията  могат да се запишат на тел.092/627431 или на място в офиса на Областен информационен център-Враца на ул. „Полковник Кетхудов“4.

Екипът на Областен информационен център - Враца
гр. Враца 3000, ул. "Полк. Кетхудов" № 4
тел.: 092/627431

Крими хроника


На 12.10.14г., в гр.Враца е извършена проверка на  лек автомобил „Мицубиши”, управляван от Б.К./37г./ от гр.Плевен. В автомобила пътували още двама мъже от гр. Плевен. В колбата е намерена сгъвка с  прахообразно вещество, което при направения полеви наркотест реагира на амфетамин. Лицата са задържани за срок от 24 часа. Образувано  е досъдебно производство.
На  територията на  РУП-Б.Слатина е  проведена специализирана  операция по метода широкообхватен пътен контрол.   Проверени са  19 МПС и 25 лица. Констатирани са 25  нарушения, за които са съставени 4 акта по ЗДвП и 15 фиша. 
За времето от 06.10.2014г. до 12.10.2014г.,  на територията на РУП - Козлодуй е проведена  комплексна СПО с цел: предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния. Проверка на дискотеки, барове, ресторанти, клубове, в които има данни за посещение от деца.  Проверени са 65  МПС и 208  лица.  Констатирани са 72 нарушения, за които са съставени   22 акта по ЗДвП и  41 фиша, 7 акта по ЗБЛД, 2 акт по КЗ. Образувани са 4 досъдебни производства и 3 БП.
За времето от 09.00 ч.  на 12.10.2014 год. до 08.00ч. на 13.10.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са 5 питейни заведения, 17 МПС, 23  лица, 2 пункта за изкупуване на метали.  Констатирани са 4  нарушения.
За времето от 10.00 часа на 06.10.2014 г. до 15.30 часа на 12.10.2014г., на територията на РУП-Роман е проведена СПО с цел противодействие на престъпността.   Проверени са 40 МПС 90 лица.  Констатирани са 25 нарушения, за които са съставени 6 акта по ЗБЛД, 6 фиша по ЗДвП, 2  акта по ЗДвП , 3 акта   по Наредба №1 на Община-Роман, 3 акта по КЗ.
На 12.10.2014г., в 21,45ч. в РУП-Враца е получено съобщение, че на улица в  гр. Криводол гори товарен автомобил.  Изгоряла е кабината и двигателния сектор на товарен автомобил „ГАЗ”.  Образувано  е досъдебно производство.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


Кметът благодари на Красимир Богданов



            Кметът на Враца инж. Николай Иванов днес подари на заместника си Красимир Богданов икона на св. Богородица с младенеца. Поводът е избирането на Богданов за депутат в 43-тото Народно събрание от листата на Патриотичния фронт. „Моите пожелания към г-н Богданов са за успех в новото поприще, здраве и сили! Да отстоява интересите на гражданите от област Враца и от нашата община! Надявам се, че в негово лице, както и в лицето на останалите новоизбрани народни представители от нашия регион, Враца ще има сериозна подкрепа за решаването на важните проблеми и реализирането на проектите. Благодаря му за добре свършената работа като част от моя екип!” – каза инж. Николай Иванов. „Искам да изкажа искрената си благодарност за работата в последните три години с инж. Николай Иванов, с управленския екип на Община Враца. Благодаря и на колегите ми от дирекция „Образование, култура, спорт и туризъм”,  с които направихме един отличен екип и на всички колеги от общинската администрация” – отговори Красимир Богданов. Той подчерта, че Община Враца няма да стане една затворена страница в живота му, а смята да продължи да подкрепя всички инициативи, в които е участвал. Кметът анонсира, че скоро планира среща с новите народни представители от региона. На нея ще бъдат представени важните проекти и проблеми, за които ще се разчита на подкрепа от депутатите.


Близо 9 милиона лева влагат в строителство във Враца

            Над 8 746 000 лева са вложени в тазгодишната строителна програма на Община Враца. Това стана ясно от междинен отчет, който кметът инж. Николай Иванов направи днес пред медиите. До момента в частта „основни ремонти” са завършени 46 обекта за близо 5 милиона лева. В тях влизат и вложените до този момент средства в започналия основен ремонт на улици в града. Обектите, които са процес на изпълнение, са 29 и са за над 3 милиона лева. В частта „основни ремонти” предстои стартирането на обекти за още 80 000 лева.
            При текущите ремонти на този етап са завършени 11 обекта за над 420 000 лева. В процес на изпълнение са пет обекта за над 108 000 лева, а предстои да бъдат започнати 13 – за над 138 000 лева. Завърши и текущият ремонт на общинската пътна мрежа. Ремонтирани са пътищата за селата Лютаджик, Оходен и Лиляче, пътят Бели извор – Власатица, Чирен – Девене – Три кладенци, Мраморен – Голямо Пещене, Баница – Мало Пещене, разклонът „Учителски колони” – хижа „Пършевица”, разклоните за селата Косталево и Веслец. Положен е асфалт на 9 000 кв м площ. Използван е т.нар. „инжекционен метод”, а изпълнител на ремонтите е „Пътремонт” ООД. В ремонтите на общинската пътна мрежа са вложени 300 105 лева.

15-то издание на фестивала „Мара Врачанка”

            Община Враца ще бъде домакин на XV-тия празник на старата градска песен „Мара Врачанка”. Любовта към старата градска песен отново ще събере млади и възрастни певци от цялата страна. Своето участие вече са заявили над 500 изпълнители. За първи път тази година фестивалът ще е в два дни. В петък – 17 октомври – от 18 ч. в градската концертна зала е гала концертът на наградените от предишните издания на празника. Тазгодишното издание ще започне в 10.30 ч. в събота – 18 октомври в градската концертна зала.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





неделя, 12 октомври 2014 г.

Тестват сирените във Враца

Тестване на сирени във Враца ще бъде направено днес в 13 ч. Учебната тревога e учение, свързано с АЕЦ „Козлодуй”. Ще бъдат изпробвани всички сирени в 30-километровата зона от Атомната централа. Във Враца ще бъде използвана само една сирена. Призовават се гражданите да запазят спокойствие.