Бисквитки

сряда, 24 декември 2014 г.

Празничен поздрав от кмета на Враца


Уважаеми съграждани и гости на Враца,
пред нас отново са най-хубавите дни в годината – Рождество Христово и Нова година.

Големият християнски празник ще събере във всеки дом най-близките хора и отново ще станем съпричастни на чудото от преди 2 000 години, завладяло умовете и сърцата.

Радостта от Светлото Рождество стопля и днес душите ни и пробужда надеждата и вярата в доброто.

Нека във всеки дом влезе светлината на Рождество Христово и окрилени посрещнем Новата 2015 година!

Инж. Николай Иванов,
кмет на община Враца

ГЕРБ Враца посреща Коледа с приятели




На Бъдни вечер, три врачански семейства получиха подаръци от ГЕРБ. Инициативата „Да посрещнем Коледа с приятели“ се провежда за първи път и зарадва семейства от Враца и с. Згориград. За всяко от тях имаше кошница с продукти, необходими за коледната трапеза, а за малчуганите - желана играчка.
Народния представител и областен координатор на ПП ГЕРБ Враца инж. Петя Аврамова поднесе красивите подаръци. „Радостна съм, че празнуваме заедно с Вас, защото Коледа е не само семеен, но и празник на приятелите, на надеждата и вярата в доброто бъдеще.  Пожелавам Ви здраве и много щастие. Нека новата 2015 година донесе мир и благодат на всички ни! Посрещнете идващите празници с усмивка и весело настроение“, каза още Аврамова.

Поздрав от областния управител на Враца



Уважаеми жители и гости на Област Враца,
В навечерието на най-светлия Християнски празник – Рождество Христово, приемете моите сърдечни благопожелания за здраве, вдъхновение и вяра в доброто!
Нека през Новата 2015 година си пожелаем не чудеса, а сила всеки ден за новите идеи!
Нека сме по-наблюдателни и находчиви, за да откриваме важните неща в пъстротата на ежедневието!
Нека не забравяме, че нищо в живота не е лесно, а сложността и неуспехите са естествената съставна част от живота, благодарение на която растем и съзряваме!
Нека всеки има до себе си приятели, защото приятелството е най-прекрасен и нежен дар от съдбата!
Нека не пропускаме точните моменти, точното време, в което с мълчание или думи да даряваме топлина на тези, които се нуждаят от нея!
Бъдете щедри и великодушни!
Бъдете оптимисти и вярвайте, че един по-добър свят е възможен и този свят е в нашите ръце!

Малина Николова
Областен управител на Област Враца



вторник, 23 декември 2014 г.

Новите годишни данъчни декларации вече са достъпни на сайта на НАП Гражданите декларират онлайн без е-подпис


 
Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци вече са публикувани на сайта на НАП. Формулярите, които ще се подават през 2015 г. са напълно нови и в значително намален обем. Основните разлики в декларацията за доходите на гражданите са, че за доходи от трудов договор вече не се посочват данни за работодателя, защото тази информация е вече налична в НАП. Получателите на хонорари и други възнаграждения, различни от трудови обаче посочват информативно платеца на дохода в съответното приложение.
 Друга промяна във формуляра за физическите лица са таблиците с кодове за вида на доходите. Например гражданите, получили хонорар през 2014 г. го декларират в приложение 3 на декларацията с код 307. Друго съществено изменение в документа е, че удържаните и внесени през 2014 г. осигурителни вноски се посочват общо, а не разбити по фондовете за държавно обществено осигуряване, здравно осигуряване и др. Новите образци на служебни бележки, които се прилагат към декларацията също вече съдържат само обобщени данни за внесените осигуровки през годината.
Наемодателите вече няма да посочват детайлни данни за отдавания от тях под наем имот, като например адрес, вид и т.н. 
 В различните приложения на декларацията вече не се посочва дата, такава се вписва само в основната част на декларацията.
 Структурата  на декларацията за облагане на доходите се запазва непроменена – основна част и приложения за всеки вид доход, като гражданите попълват само онези от тях в зависимост от конкретния си доход.
Физическите лица, които през 2014 г. са получили само доходи от трудови правоотношения в размер на 12 минимални месечни работни заплати и имат право да ползват данъчно облекчение за минималната работна заплата ще попълват отделен образец на годишната данъчна декларация – образец 2001 б.
Най-съществената промяна в режима на деклариране на доходите от физически лица през 2015 г. е възможността формулярите да се подават по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офиса на НАП по постоянен адрес.
Освен това, са променени правилата за ползване на 5 % отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, от която могат да се възползват лицата, които подадат декларацията си до 31 март 2015 г. по електронен път (включително с ПИК), при условие че нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията и внесът целия размер на данъка за довнасяне в срок до 30 април 2015 г.
Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg.  

  : Юлия Грънчарова