Бисквитки

петък, 9 януари 2015 г.

ПРОЕКТ „ПОВИШАВАНЕ НИВОТО НА КОМПЕТЕНТНОСТ И ЕФЕКТИВНОСТ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ АДМИНИСТРАЦИЯТА ЧРЕЗ ОБУЧЕНИЯ“


            Заключителна пресконференция по Проект № А13-22-3/16.04.2014 г. "Повишаване нивото на компетентност и ефективност на служителите от администрацията чрез обучения" се проведе днес в Заседателната зала на Областна администрация – Враца. Проектът се финансира от Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, Приоритетна ос ІІ „Управление на човешките ресурси“, Подприоритет 2.2 „Компетентна и ефективна държавна администрация“, Бюджетна линия BG051PO002/13/2.2-13. Стойността на бюджета е 36 900,00 лева с период на изпълнение 9 месеца.
Пресконференцията беше открита от Областния управител на Враца г-жа Малина Николова, която изказа задоволството си от постигнатите резултати по проекта и неговите цели, които съвпадат и с целите на държавната администрация за реализиране на ефективни политики, за по-качествено обслужване на гражданите и бизнеса и създаване на условия за устойчив икономически растеж, основаващи се на компетентността и качеството на дейността на администрацията.
В събитието взеха участие представители на областни и общински администрации, сдружения с нестопанска цел и медии.  
          Специфичните цели по проекта са повишаване капацитета на служителите за предоставяне на административни услуги чрез подобряване на квалификацията им. Служителите са обучени по ключови компетентности и английски език за подобряване на административното обслужване на гражданите и бизнеса в Областна администрация – Враца.
          Обучението по ключови компетентности се реализира в  три модула: „Умения за управление на стреса и управление на времето”, „Екипна ефективност и ефективно лидерство“ и „Социални отношения, ефективни преговори и справяне с конфликти”, а методиката комбинира теоретични знания с практически упражнения, дискусии, ролеви игри и задачи по решаване на конкретни казуси.
          Придобитите нови умения и знания могат да бъдат приложени на практика, което гарантира устойчивостта и високата им ефективност.
          В резултат на извършените дейности администрацията функционира по-ефективно, с висока удовлетвореност на потребителите на административни услуги, като този резултат е траен във времето и се поддържа от Областна администрация – Враца със собствени усилия.
          „Повишаването на административния капацитет на служителите от администрацията е важна част от осъществяването на административната реформа.
          Тази реформа, за да бъде ефективна, трябва да бъде ориентирана към резултатите на всеки експерт или ръководител в администрацията за постигане на синергичен ефект, мултиплициращ се в конструктивни управленски решения, иновативни идеи и богато приложно поле на действие.“ – заяви още Малина Николова.
         



Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”

съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Премиера на врачанския театър

Трупата на врачанския театър изрази солидарност към жертвите на масовото убийство в редакцията на френското списание „Шарли Ебдо”. Снощи /8 януари/ след премиерата на спектакъла „Родолюбци” от Радослав Златан Дорич всички актьори, участващи в представлението, режисьорът Васил Василев и сценографът Николай Нинов издигнаха символичното от 2 дни изречение „Je suis Charli” /от френски – „Аз съм Шарли”/. Василев призова публиката: „Ако не можете да бъдете творци, не ни убивайте!” Последваха бурни овации и одобрение от страна на публиката, която се присъедини към изразената гражданска позиция.
Представлението събра в камерна зала на Драматично-кукления театър на Враца за първи път от години насам кмета инж. Николай Иванов и председателя на общинския съвет Борислав Стоев. Сред ВИП гостите беше и народният представител Красимир Богданов.
Спектакълът беше дебютен за най-младите попълнения на врачанския театър Ивайло Кирев и Красен Ханджиев, които бяха представени от режисьора Васил Василев.
Тази вечер – 9 януари, е втората премиера на представлението,началото му е в 19 часа в камерна зала.

четвъртък, 8 януари 2015 г.

Крими хроника

На 08.01.2015г., за времето от 22.00ч. до 04.00ч. на 09.01.2014г., на територията обслужвана от УП-„Дъбника” е проведена специализирана операция с цел: пресичане, предотвратяване и разкриване на престъпления. Проверка на съмнителни лица и такива от криминалния контингент, проверка на питейни заведения. Проверка на водачи на МПС за правоспособност и управление след употреба на алкохол.Недопускане извършването на нарушения на обществения ред и осигуряване на спокойствието на гражданите. Констатирани нарушения  няма.
След извършен допълнителен оглед на автомобил изгорял на 08.01.2014г. на улица в гр.Бяла Слатина  е установено, че колата е била умишлено подпалена от неизвестно лице. Образувано  е досъдебно производство.
За времето от 09.00ч. на 08.01.2015 год. до 08.00ч. на 09.01.2015г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция  за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Не са констатирани нарушения.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


6 блок на АЕЦ "Козлодуи" бе изключен

В 17:50 ч. на 7 януари 2015 г. на шести енергиен блок на АЕЦ “Козлодуй” бе изключена една от двете турбопитателни помпи, подаващи вода към парогенераторите по 2 контур (конвенционалната, неядрена част на блока). Мощността на блока временно бе намалена до 40% от номиналната, след което са извършени необходимите проверки и анализи на състоянието на съоръженията. Установено е, че причина за изключването на турбопитателната помпа е намаляване на разхода на охлаждащата вода. След възстановяването на нормалния разход на охлаждаща вода, в 18:40 часа помпата е включена в работа и мощността на блока се повишава до достигане на 100%.
Събитието е в конвенционалната част на шести блок и няма отношение към ядрената безопасност. Няма промяна в радиационната обстановка на площадката на атомната централа.
Пети енергиен блок на АЕЦ “Козлодуй” работи със 100% натоварване на мощността.

Крими хроника

На 24.12.2014г., в РУП-Враца е получен сигнал, че  около 10,15 часа на същата дата, в магазин в гр. Враца, неизвестно лице е извършило кражба на мъжка чантичка съдържаща вещи и документи. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е лицето С.Т./53г./  от гр.Враца.
След издирвателни мероприятия по сигнал за кражба на куфар съдържащ ценни вещи и предмети, извършена на 31.12.14г. от апартамент в гр. Бяла Слатина  е установено, че извършител на кражбата е лицето С.О./50г./ от гр.Б.Слатина, криминално проявено,осъждано 
На 07.01.2015г., в къща в  с.Попица е извършено претърсване при което са намерени  и иззети 15 кутии цигари без български акцизен бандерол.
На 08.01.15г., в 02,25 ч.  в РУП-Б.Слатина  е получено съобщение за горящ автомобил на ул.”Кл.Охридски” в гр. Бяла Слатина. Лекият автомобил ”Опел Фронтера”  напълно е изгорял. Причини и щети -в процес на изясняване. Образувано  е досъдебно производство.
           На 07.01.2015г., в 21,40ч. в РУП-Мездра е постъпил сигнал за ПТП на разклона за с.Дърманци, където катастрофирали: лек автомобил „Мерцедес”  управляван от Д.Л./43г./  от гр.Мездра и товарен автомобил „Мерцедес”,  управляван от П.П./48г./  от гр.Враца. ранени са водача Д.Л. и неговия спътник в автомобила. Водачите са изпробвани за алкохол, пробата на Д.Л. показала 1,95 промила.

                           Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

сряда, 7 януари 2015 г.

Врачани почетоха Христо Ботев

            С поднасяне на венци и цветя и традиционната Ботева вечер във Враца бе почетена 167-та годишнина от рождението на Христо Ботев. В знак на признателност към видния революционер пред паметника му на централния градски площад склониха глави кметът инж. Николай Иванов, заместник председателят на народното събрание Явор Хайтов, депутатите инж. Петя Аврамова и Георги Божинов, областният управител Малина Николова, председателят на общинския съвет Борислав Стоев и зам.-председателят Златка Карамелска, представители на БСП и граждани.
Десетки врачани, сред които и кметът инж. Николай Иванов, се събраха в една от залите на Регионалния исторически музей за Ботевата вечер. Пред тях бе представен поетичният спектакъл „Жив е той”. Актьорът Иван Налбантов и видната пианистка проф. Снежана Барова със силата на думите и музиката пресъздадоха величието и непреходността на идеалите, които Ботев защити и с цената на живота си. В залата прозвучаха стихове, публицистика и писма на революционера, поезия, посветена на него и творби на композиторите Панчо Владигеров, Веселин Стоянов и Шопен. Краят на спектакъла бе своебразен диалог между съвременния българин и Христо Ботев, в който бе подчертана силата на духа на истинския родолюбец, изказана в паметните слова „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!”.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Крими хроника

На 05.01.15г., в УП”Дъбника” е получен сигнал, че за времето от 18.30ч. на 31.12.14г. до 09.45ч. на 02.01.15г., от магазин за продажба на мобилни телефони  в гр.Враца, неизвестно лице  извършило кражба на два мобилни телефонни апарата. След бързи издирвателни мероприятия  е установено, че кражбата  е извършена от 16-годишно лице от гр.Враца, криминално проявено за кражби.
На 29.12.2014г., в 00.40ч. в РУП Враца е получено съобщение от жител на село Борован, който заявил, че  за времето от 22.00ч. на 28.12.2014г. до 00.20ч. на 29.12.2014г., неизвестно лице противозаконно отнело автомобила му „Фолксваген Пасат”, който бил паркиран на улица  в гр. Враца.  След издирвателни мероприятия  е установено, че автомобила  е отнет от лицата: М.В./18г./ и Ц.Ц./18г./  от гр.Враца. Колата  е открита в землището на село Паволче 
След ОИМ за кражба таблет, извършена на 04.01.2015г.  от незаключен таксиметров   автомобил  в с.Гложене е установено, че кражбата е дело на 15-годишно лице от  с. Гложене, криминално проявено  и осъждано. 
След издирвателни мероприятия за кражба на 4 кокошки от двора на къща  в село Камено поле, извършена на 03.01.2015г. е установено, че извършители на кражбата са две непълнолетни лица от същото село.

   Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


вторник, 6 януари 2015 г.

71 проверки са извършили експертите на РИОСВ – Враца през декември


През декември 2014 г. експертите на РИОСВ – Враца са извършили 71 проверки на 68 обекта в областта, от които 51 планови и 20 извънредни. 15 от извънредните проверки са за изпълнение на дадени предписания, като няма констатирано неизпълнение и нарушаване на дадения срок.
          Дадени са 5 предписания за установени пропуски и нарушения на екологичното законодателство. След извършена проверка по получен в РИОСВ – Враца сигнал за замърсяване на съседни терени с отпадъчни води от автомивка, собственост на Събирателно дружество от община Бяла Слатина, дружеството ще трябва да изгради безотточна водоплътна изгребна яма. По предписание на екоинспекцията фирма от Враца ще трябва да изготви и представи собствена екологична оценка за възможните случаи на причинени или настъпили екологични щети.
          Съгласно изискванията на екологичното законодателство, на фирма от областния град е предписано да събере на работната си площадка излезли от употреба МПС, които са били разположени върху част от пътното платно. Експертите от РИОСВ са изискали от управител на зоомагазин да представи регистрационна карта или документ, доказващ произхода на изложен кралски питон.
През изминалия месец от Автоматичната измервателна станция „ЖП гара – Враца“ не са отчетени превишения на изследваните показатели - серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон. Отчетени са 12 превишения на средно дневна норма на замърсяване от  ФПЧ10.
Подробна информация за месечната контролна дейност на РИОСВ – Враца можете да намерите на интернет страницата на инспекцията - http://riosv.vracakarst.com в раздел “Контролна дейност”, подменю “Месечни отчети за контролната дейност на РИОСВ – гр. Враца”.


Пресцентър РИОСВ - Враца

Първата данъчна декларация подадена в офис Враца е с данък за довнасяне

През първия ден от данъчно-осигурителната кампания на 2015 година в офис Враца беше приета и първата данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица. Декларацията е подадена от ЕТ с дейност счетоводни услуги и е с деклариран данък за довнасяне.
В първия работен ден на годината в офиса бяха обслужени близо 200 клиенти, основно с искане за изясняване на здравноосигурителен статус и подаване на осигурителни декларации.
Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2014 г. изтича на 30 април 2015 г. Това е и срокът, в който трябва да се внесе и дължимият за довнасяне данък по декларациите за доходите. Указания за плащането на данъци и осигуровки са публикувани в сайта на НАП www.nap.bg.
От тази година 5% отстъпка от данъка за довнасяне могат да ползват единствено гражданите, които подадат онлайн своята декларация до 31 март 2015 г. Най-лесно изпращането на документите по електронен път става с ПИК, като получаването му е безплатно от офиса на НАП по постоянен адрес на физическото лице. За да се ползва отстъпката, декларацията може да се подаде онлайн и подписана с електронен подпис.
Данъчните декларации могат да се изпратят и по пощата или да се подадат на място в пощенски станции, където ще бъде издаден входящ номер, както и да се подаде и лично в офис на НАП.
Безплатни образци на новите данъчни декларации са достъпни на интернет страницата на агенцията – www.nap.bg.
Всички данъци се плащат по една единствена банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва само кода за вид плащане - 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“.
Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски има на сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700. 
 Юлия Грънчарова    


Крими хроника

След ОИМ  за кражба на медни ел.проводници от необитаема къща  в село Габаре, извършена за времето от 28.12.14г. до 04.01.15г.е  установено, че  извършител на кражбата е  лицето С.Й./24г./ от с.Галиче, криминално проявен ,осъждано за кражби.
За времето от 09.00 ч. на 04.01.2015 год. до 08.00ч. на 05.01.2015г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция  за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Няма констатирани нарушения.
За времето от 13.30ч. до 16.00ч. на 05.01.2015г., на територията на с.Крушовица е проведена специализирана операция по линия „Кражби”.   Проверени са  две частни жилища, не са открити инкриминирани вещи и предмети.

 Регионален говорител на МВР:
           Красимир Василев
                                                                         


Областният управител бе на тържественото освещаване на бойните знамена

Областният управител на Област Враца Малина Николова присъства днес на тържественото освещаване на бойните знамена на Военно формирование 54 990 – Враца по повод християнския празник Богоявление. Почетният строй беше приет от командира на поделението подполковник Георги Крайнов. Водосветът на бойните знамена е част от традицията с осветена вода на Йордановден да бъде благословен целия народ, а ритуалът събира на едно място държавни институции, армия и църква. На церемонията на площад „Христо Ботев“ беше отслужена света литургия от Врачанска митрополия.
Областният управител Малина Николова връчи благодарствен адрес на подп. Крайнов за своевременната намеса на военнослужещите от Военното формирование в града при овладяване на бедственото положение в областта на 29 декември.
„Благодаря Ви за моралната подкрепа още при първите сигнали за настъпилата тежка и екстремна зимна ситуация в цялата Северна част на Област Враца, информацията за наличната техника и активното Ви участие в действията на  Областния щаб за привеждане в действие на Плана за защита при бедствия на Област Враца!
Благодаря Ви за безценната помощ, оказана на семействата, които спасихте!“, се казва още в благодарствения адрес.

Надя Гетова

експерт „Връзки с обществеността и протокол“

Осветиха бойни знамена във Враца

            С тържествен водосвет на централния градски площад започна днес големият християнски празник Богоявление във Враца. Богослужението бе извършено от траянополския епископ Киприян в присъствието на врачанския митрополит Калиник. За първи път след възстановяването на поделението във Враца днес бе извършено и освещаване на бойните знамена на военното формирование 54 990. „В този ден се преплитат стародавни български традиции и ритуали, надживели превратностите на векове и епохи. Празникът Богоявление е съчетал в едно надеждата за по-хубав и мирен живот, силата на  българската държавност, дух и вяра, единството на народ и армия.  Днес България  е част от една съвременна международна система за сигурност. Изминалите години показаха, че българската армия е подготвена за новата си роля -  с участието си в мироопазващи военни мисии и гарантиране на мира и сигурността в региона и континента.  Вие, уважаеми воини от военно формирование 54 990, сте част от тези съвременни сили за сигурност! Бъдете винаги на ниво! Искам да ви пожелая сила на духа, воинска доблест и искрен патриотизъм и да пазите с достойнство честта на светите бойни знамена! Честит празник!” – каза в тържественото си слово кметът инж. Николай Иванов.
Сред официалните гости на площада бяха също зам.-председателят на Народното събрание Явор Хайтов, депутатите Красимир Богданов, инж. Петя Аврамова и Георги Божинов, областният управител Малина Николова, председателят на общинския съвет Борислав Стоев и зам.-кметовете инж. Красимира Георгиева и инж. Николай Йорданов.  След края на ритуала военните преминаха пред гражданството в тържествен марш.


Пожарникар извади кръста от река Лева


         Десетки врачани се събраха днес, за да станат свидетели на ритуалното изваждане на кръста от ледените води на реката Лева край Враца. Ритуалът се извършва на Богоявление за втора година по инициатива на Община Враца. Тази година за участие в него се записаха 14 мъже от Враца и с. Згориград. Най-младият участник бе 23-годишният Марин Цветков, а най-възрастният 50-годишният Христо Манов. Първи до хвърления в реката кръст стигна 33-годишният Петър Тодоров от с. Згориград, който е пожарникар по професия. В ледените води на Лева, под звуците на градската духова музика, се изви мъжко хоро.  „Не мога да опиша каква емоция изпитва човек в момента на изваждането на кръста. Страхотно е! Единственото, което си пожелавам е здраве!” – каза Петър Тодоров. Младият мъж получи от кмета инж. Николай Иванов финансов подарък, а на всички участници бе раздадена по бутилка червено вино.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





понеделник, 5 януари 2015 г.

Новият филм за Ботев довечера по БНТ-Свят


"Авантюра с Ботев" ще се завърти премиерно по международния сателитен канал на БНТ

Новият филм на нашият съгражданин - режисьора Искрен Красимиров, ще се завърти довечера от 19.30ч. в ефира на BNT World. Лентата отново е посветена на Христо Ботев и е със заглавие "Авантюра с Ботев". Филмовата одисея показва първото по рода си Национално филмово турне с филма "БОТЕВ: От Голгота към Свобода" през призмата на младият режисьор и продуцент Искрен Красимиров, експерта Росица Кузманова и изпълнителят на главната роля Филип Филипов. Филма, който обиколи над 50 училища в страната и вече и в чужбина, и бе видян от над 10 000 наши сънародници, ще бъде излъчен пък утре - 6 януари - навръх рождението на Христо Ботев, отново по BNT World от 19.15ч. По БНТ-2 на 8 януари от 18.55ч. пък зрителите и у нас ще имат възможност да видят отново "Авантюра с Ботев". 

Крими хроника

На 04.01.2015г., в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от жител на с.Баница, който е заявила, че за времето от 23.00ч. на 01.01.2015г. до 12.00ч. на 04.01.2015г., неизвестно лице е извършило кражба на микровълнова печка, перална машина, електрическа скара, печка на твърдо гориво,  два циркуляра, електрожен, ъглошлайф,  отпадъчно желязо, всичко на стойност около 2000 лева. След ОИМ и ПСД е установено, че извършители на кражбата са лицата: Д.Д./33г./ от гр.Враца, криминално проявен и осъждан, И.П./15г./  от с.Баница, криминално проявен за кражби, Д.В./23г./-гражданин на Румъния.  Част от откраднатите предмети  и вещи са намерени  и иззети. Трите лица са задържани  в РУ”Полиция”-Враца. Образувано   е досъдебно производство.
На 04.01.15г.  от хранителен магазин в село Враняк, неизвестно лице  е извършило кражба на  200 лева от чекмедже. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е лицето  М.Г./27г./ от същото село 
За периода от 30.12.2014г. до 04.01.2015г., на територията на РУП Мездра е проведена специализирана операция  с цел: осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване и разкриване на престъпления, контрол на пунктовете извършващи дейност с метали, проверка на автокъщи . Проверени са 65 лица, 9 МПС, 5 заложни къщи, 3 пункта за изкупуване на метали, 8 питейни  заведения. Констатирани са 7 нарушения, които са санкционирани по ЗДвП и по ЗБЛД, образувани са  3 досъдебни производства.
За времето от 09.00ч. на 04.01.2015 год. до 08.00ч. на 05.01.2015г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Няма констатирани нарушения.

 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


Културни събития във Враца

05.01 – 11.01.2015 г

05.01.2015 г.
понеделник
Ø 17:30 ч.
Представяне съвместната книга на Тони Дуковски и Христо Казашки „Времена и хора”
Място: НЧ „Развитие”, Читалня


06.01.2015 г.
вторник
Ø 10:30 ч.
Отбелязване на Йордановден с празничен водосвет и ритуално хвърляне на кръста във водите на р. Лева
Място: моста на разклона за с. Згориград и м. Леденика


Ø 16:50 ч.
Поднасяне на венец пред паметника на Христо Ботев по случай 167 години от неговото рождение
Място:  площад „Христо Ботев”


Ø 17:00 ч.
„Ботева вечер” - честване на 167 години от рождението на Христо Ботев с участието на Иван Налбантов-актьор в Театър „Българска армия” и проф. Снежана Барова
Място: Малка зала на ХГ „Иван Фунев” при РИМ


Ø 19:00 ч.
„Вик за любов” от Жозиан Баласко
Място: Камерна зала, ДКТ


07.01.2015 г. сряда
Ø 19:00 ч.
„Родолюбци” от Радослав Дорич - ПРЕДПРЕМИЕРА

Място: Камерна зала, ДКТ


08.01.2015 г.
четвъртък
Ø 19:00 ч.
„Родолюбци” от Радослав Дорич - ПРЕМИЕРА

Място: Камерна зала, ДКТ


09.01.2015 г.
петък
Ø 19:00 ч.
„Родолюбци” от Радослав Дорич - ПРЕМИЕРА

Място: Камерна зала, ДКТ


10.01.2015 г.
събота
Ø 10:30 ч.
„Тримата снежковци”

Място: Куклена зала, ДКТ










МА/РК

Кметът: „Започва година от стратегическо значение за Враца”


            Започващата 2015-та година ще е от стратегическо значение в развитието на Враца. Това обяви днес кметът инж. Николай Иванов. Задачите, които ще се решават в нея и стартиращите проекти ще определят облика на града за следващите 20 години. Кметът очерта основните приоритети за годината. Успешното приключване на водния проект, продължаване на реконструкцията на уличната мрежа, възстановяване на щетите от наводненията от 2014 г. и превантивна дейност за поддържането на т.нар. „критична инфраструктура”, включително водоемите и речните корита, са част от водещите приоритети. Предвиждат се също благоустрояване, озеленяване, нови паркови зони и детски площадки в града и общината. Сред важните акценти в работата през 2015 г. е и успешният старт на всички общински проекти, финансирани от новия бюджет на оперативните програми на ЕС. С тях ще бъде създадена заетост, ще се обновят сгради на детски градини и училища, и на културни институции. Ще бъде реконструиран изцяло центърът на града. Ще се модернизира и разшири тролейбусният транспорт.”Това са задачи, които са огромни по своя характер и със стратегическо значение за следващите 20 години от развитието на града ни. Няма време за следпразнична настройка – вече сме на пълен работен режим. Още днес очакваме интересни и хубави предложения в конкурса за идеен проект за реконструкция на пешеходната зона на Враца. И нека успеем заедно, защото е ясно, че успехите ще са възможни само с общите усилия на всички нас” – обобщи инж. Николай Иванов.


Врачани скачат за кръст в река Лева

На 6 януари Православната църква отбелязва един от големите християнски празници – Богоявление. В този ден по традиция се изпълняват ритуали, които ще бъдат спазени и във Враца. В 10 ч. на централния градски площад „Христо Ботев” ще бъде извършено освещаване на бойните знамена на врачанското поделение 54 990. Церемонията ще се извърши съвместно с врачанска митрополия и ръководството на поделението.
В същия ден в 10.30 ч. в река Лева, в района при моста на разклона за с. Згориград, ще бъде хвърлен кръста, както се прави на Богоявление. До момента седем мъже са се записали да участват в изваждането на кръста от реката.


Снимка на Враца спечели престижен конкурс

Снимка на Враца спечели конкурс, организиран от интернет сайта „bulfotos.com”. На финала фотографията от централния площад на Враца успя да спечели повече привърженици от изглед от морската столица Варна. Според регламента, в надпреварата бе включена по една снимка от осемте най-харесвани фотоалбума в социалната мрежа „Фейсбук”. „Благодаря на автора на снимката Бисер Методиев от гр. Перник за това, че е оценил красотата на града ни. Чрез фотографията си той даде възможност на много хора да се видят тази малка част от красотата на нашата община” – каза кметът на Враца инж. Николай Иванов.

Кметът награди млад писател от Враца

            Специален плакет получи днес от кмета инж. Николай Иванов младият писател Кристиян Малинов. Авторът от Враца, който е само на 19 години, вече има издадени две книги в стил фентъзи. „Недосагаем” и „Прераждане” са имената на романите, които са част от поредица. Първият е издаден в България през 2012 г., а вторият през 2013 г. В края на 2014 г. „Недосегаем” излезе от печат и на английски език в САЩ и вече има много читатели зад граница. Кристиян Малинов каза, че вече работи по третата книга от поредицата „Недосегаем”, която ще носи заглавието „Въздигане”. Заедно с това, младият творец прави превод на английски и на „Прераждане”. Кметът пожела на Кристиян да бъде все по-успешен.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





неделя, 4 януари 2015 г.

6 блок на АЕЦ “Козлодуй” бе изключен за кратко време




В 20:28 часа на 03.01.2015 г., след задействане на електрическа защита, генераторът на 6 блок на АЕЦ “Козлодуй” е изключил от електроенергийната система на страната. Всички системи на блока са сработили съгласно проектните алгоритми. Мощността на реакторната установка е стабилизирана на 40% от номиналната. Екипи на атомната централа са извършили постъпкови проверки във веригите на електрическата защита. Консервативно са подменени елементи от сработилата електрическа защита.
След извършена проверка за удостоверяване на работоспособността на оборудването, в 03:48 часа на 04.01.2015 г. 6 енергиен блок беше включен в електроенергийната система.
5 енергиен блок на АЕЦ “Козлодуй” работи със 100% натоварване на мощността, няма изменения в радиационната обстановка на площадката на централата.