Бисквитки

събота, 21 февруари 2015 г.

Врачани избраха модерната визия за своя град


            На свое заседание жури с председател главния архитект на Враца арх. Данаил Дилков оцени двата проекта за реконструкция на централната пешеходна зона на града. За тях гласуваха и врачани в края на януари. Техният избор съвпадна напълно с оценката на журито, в което влязоха такива имена като проф. д-р арх. Иван Никифоров от катедра „Градоустройство” към УАСГ, ландшафтен архитект Ганчо Бакалов от Камарата на архитектите в България, Вихра Огнянова от Съюза на българските художници и архитект Калина Мерудийска – председател на врачанското дружество на Съюза на архитектите в България. Изборът на гражданите и професионалистите е за проекта с номер 333333, който включва елементи, които ще придадат на Враца един по-модерен вид. За този проект са гласували 88 врачани, а за другия с номер 555555 – 23. Кой е проектантският колектив, чийто проект е спечелил, ще стане ясно на 24 февруари в 13 часа, когато ще бъдат отваряни пликовете с логото на творческите колективи.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





петък, 20 февруари 2015 г.

«Усмихни се и подай ръка на другия»



На 20.02.2015г. в заседателната зала на  Областен информационен център гр. Враца се проведе Кръгла маса на тема „Интеркултурното образование и децата в българското училище”. Кръглата маса е заключителна част от проект по Гражданско образование на учениците Ювита Иванова и Деян Мони от СОУ „Козма Тричков“. Участници в кръглата маса бяха:
 Пламенка Ангелова –РИО на МОН, Нели Борчева –Директор на СОУ“К.Тричков“,  Светла Димитрова – учител в СОУ“К.Тричков“, Тихомир Машов- Координатор на ЦМЕДТ“ Амалипе“,  Цвети  Иванова –Психолог  Общностен център „Стимул“, Божидарка Йорданова – студент ; Цветин  Климентов –ученик от СОУ“К.Тричков“ и  домакините от ОИЦ –Враца – Цвети Иванова и Гроздан Темнишки.
Целта на кръглата маса беше да се изработи цялостна програма за работа с деца в училища с мултикултурна среда. Бяха засегнати актуални проблеми: адекватни закони в образователната система, качеството на учебния процес,  ангажираността на родителите от ромската общност в работата на училищните органи, трудовата заетост на ромите родители. Дискутираха се още проблеми свързани с учебно възпитателния процес, ангажираността  на повече ученици и участието им в училищни  проекти и програми. Кръглата маса завърши с общо човешкия повик за толерантност и разбирателство към всички - „Усмихни се и подай ръка на другия“!



Девет фирми искат да правят основния ремонт на знакови сгради във Враца

            Общинска комисия с председател главния архитект Данаил Дилков днес отвори офертите за изготвянето на работни проекти за основен ремонт на Регионалния исторически музей, Драматично-кукления театър, за сградата на Община Враца – концертна зала и библиотека и за Младежкия дом във Враца. За участие в обществената поръчка бяха подадени девет оферти – шест на фирми от София и по една от Плевен, Хасково и Варна. Шест от фирмите кандидатстваха с оферти и за четирите обособени позиции, две за по три обособени позиции и една – за две позиции. Участниците са ЕТ „АРХАТ – В – Валери Врабчев”, „ДММ – Дизайн” ЕООД, „Проинвест” ЕООД, „Фрибул” ООД, „Главпроект 1946” ООД, „Кодас Консултинг” ЕООД, „Богоев консулт” ЕООД, „Цикалов и архитекти” ЕООД и „Дакарх” ЕООД.  Комисията отвори офертите и разгледа документите на кандидатите. Следващият етап е отваряне на ценовите оферти.


 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Инж. Петя Аврамова с изненада за пенсионерите от клуб „Еделвайс“


За пореден път народният представител от ГЕРБ Враца инж. Петя Аврамова засвидетелства своето уважение към членовете на Пенсионерски клуб „Еделвайс“. Поводът бе отбелязване на 15-та годишнина от създаването му.
Въпреки, че не успя да присъства лично на празника, инж. Аврамова изпрати торта и поздравителен адрес до членовете на врачанския културен пенсионерски клуб. „Петнадесет години Вие създавате приятелства, споделяте хубави и тежки моменти от живота си, празнувате заедно, танцувате и пеете. Днес имам още един повод да изкажа своето уважение и преклонение към Вас, към богатия Ви житейски опит, мъдрост и търпение. Активното Ви участие в живота на клуб „Еделвайс“ е пример, за това как всеки от нас може да бъде полезен на обществото и себе си дори след края на трудовата си дейност“, се казва в поздравителния адрес.
„Бъдете здрави, все така силни, неуморни и винаги млади по дух!“, пожелава още народният представител от ГЕРБ.




Заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация

Първо за годината Редовно общо заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособена територия, обслужвана от ВиК ООД –Враца  се проведе днес. Срещата е свикана от Председателя и представител на Държавата в Асоциацията - Малина Николова и на нея присъстваха главният секретар Поля Семковска, Иво Цветков – представител на Община Бяла Слатина, Николай Иванов – представител на Община Враца, Румен Маноев – представител на Община Козлодуй, Петър Данчев – представител на Община Криводол, Николина Кътовска – представител на Община Мездра, Виолин Крушовенски – представител на Община Мизия и  Росен Добрев – представител на Община Оряхово. На срещата присъства и управителят на „ВиК“ – ООД – Враца г-н Ангел Престойски, както и г-н Петър Петров – счетоводител.
         След като стана ясно, че има необходимия кворум, членовете на Асоциацията гласуваха и приеха единодушно четирите точки, включени в дневния ред.
С пълно мнозинство бяха приети Отчета за дейността на Асоциацията по водоснабдяване за 2014 г., както и Отчета за изпълнението на бюджета  за миналата година. Представителите в Асоциацията гласуваха „за“ и бюджета за 2015 г.
В последната точка от заседанието, членовете на Асоциацията единодушно взеха решение за принципно съгласие за сключването на Договор за стопанистване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, както и предоставянето на ВиК услуги на потребителите срещу заплащане с „ВиК” ООД - Враца за срок от 15 години.
„Благодаря за доверието, което гласувате на ръководеното от мен дружество. Искам да ви уверя, че вашата собственост, във вид на активи във ВиК системите в област Враца ще бъде добре поддържана и дори умножавана“, заяви управителят  Ангел Престойски. Той подчерта също, че Дружеството е в много добро организационно и финансово състояние.

Надя Гетова

експерт „Връзки с обществеността и протокол“

Съобщение

“Водоснабдяване и канализация”ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария причинена от строителни дейности по проекта за водния цикъл на гр. Враца, днес 20.02.2015г. до 17:00ч. водоподаването ще бъде спряно в района разположен между ул. “Леонова”91, бл. “Ясен” и блокове “Химик” от №1 до №10
ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ:
тел: 092 661119
моб: 0889 316 774

Крими хроника


        
След издирвателни мероприятия за кражба на 200 лева, извършена на 07.02.2015г. от частен дом в гр.Криводол е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното за кражби лице Л.В./50г./ от гр.Криводол.
На 19.02.2015г.,  на територията на  РУ -Бяла Слатина е  проведена специализирана операция по метода Широкообхватен пътен контрол.  Проверени са 28 МПС и 41 лица. Констатирани са 15 нарушения.
В сградата на кметството в с. Боденец бе проведена  среща с обществеността и органите на местно самоуправление и местната администрация. На срещата беше изнесена информация за дейността на РУ”Полиция”-Мездра през 2014 г.
За времето от 19.00ч. на 18.02.2015г до 07.00ч. на 19.02.2015г., на територията на селата Ребърково, Люти дол и Люти брод  е проведена СПО  с цел: осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението в малките населени места през тъмната част от денонощието. Нарушения не са констатирани.
На19.02.2015г.,на територията на РУ-­Мездра е проведена специализирана операция за проверени са археологическите обекти ­тракийско  селище в местността"Ритлите" - с.Люти брод, средновековна крепост - с.Люти брод, средновековно градище в местността" Ерден" - с.Люти дол.  Нарушения и нови разкопки не са констатирани.

Регионален говорител на МВР:

Красимир Василев

четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Оосещение в Румъния,

Зам. областните управители на област Враца Ирина Иванова и Мирослав Комитски взеха участие в двудневно работно посещение в Окръжен съвет Долж, Република Румъния, в рамките на проект „Трансграничен център за информация и комуникация Долж - Враца“.
По време на визита се проведе първа работна среща между ръководството на област Враца и председателя на Окръжния съвет Долж – г-н Йон Приотеаса с неговия екип. Обсъдени бяха нови съвместни инициативи и проекти по Програма Интеррег V-А Румъния-България 2014-2020, която преди дни е одобрена от Европейската комисия и се очаква отварянето й и публикуването на първата покана за проектни предложения. В работната среща участие взе и партньор 3 Регионална библиотека „Христо Ботев“ гр. Враца, представлявана от директора г-жа Силвия Врачовска. По време на визитата директорът на Окръжна библиотека „Александър и Аристиа Аман“ - гр. Крайова отправи предложение за кандидатстване и изготвяне на съвместен проект между двете библиотеки по Програма „Хоризонт 2020“ на ЕС. Постигнато е и съгласие между тях за общи действия в тази посока, а Областна администрация Враца подкрепи изцяло проектното предложение.


Заглавията от театралния афиш през следващите 7 дни



21.02.`15 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Червената шапчица”

24.02`15 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Родолюбци” от Радослав Дорич

25.02.`15 г . – сряда в ЦДГ „Европейчета” от 10 часа
„Пижо и Пенда”

25.02.`15 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Женитба” от Н.В.Гогол

26.02.`15 г . – четвъртък в ЦДГ „Единство, творчество красота” от 10.30 часа
„Пижо и Пенда”

26.02.`15 г. – четвъртък в Камерна зала от 11.30 часа
„Хитър Петър” от Панчо Панчев

26.02.`15 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Още веднъж, ако позволите…” от Мишел Трамбле

27.02.`15 г. – петък в ОДЗ „Звънче” от 9.30 часа
„Пижо и Пенда”

27.02.`15 г. – петък в ЦДГ „Европейчета” от 11 часа
„Приключение на горската полянка”

27.02.`15 г. – петък в Камерна зала от 19 часа
„Вик за любов” от Жозиан Баласко

28.02.`15 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Пижо и Пенда”



Врачани отдадоха почит към Васил Левски



            В центъра на Враца, пред паметника на Васил Левски, днес врачани сведоха глави пред паметта на великия българин. Поетична композиция изпълниха ученици от ОУ „Васил Левски”. Пред събралото се множество звучаха думи на обич, преклонение и признателност. На възпоменанието присъстваха кметът инж. Николай Иванов, областният управител Малина Николова, председателят на общинския съвет Борислав Стоев, зам.-кметът инж. Николай Йорданов, общински съветници. Да изказажат своята почит бяха дошли деца и ученици от НУ „Иванчо Младенов”, НУ „Св. Софроний Врачански”, СОУ „Васил Кънчов”, ЕГ „Йоан Екзарх” и ОДЗ „Знаме на мира”. Панахида за йеродякон Игнатий отслужи траянополският епископ Киприян в съслужение с врачански свещеници. В церемонията участва и Духовият оркестър към Читалище „Развитие” във Враца. Пред паметника на Апостола бяха положени венци и цветя.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”






Започна кампанията на НАП „Влез в час с данъците 2” в град Враца


На 18 февруари в град Враца стартира кампанията  „Влез в час с данъците 2“. Първият час беше с 12а клас на ЕГ "Йоан Екзарх".
Кампанията откриха директора на офис на НАП Враца Александър Александров и директора на ЕГ "Йоан Екзарх" Павлин Петров.
Господин Александров изрази своето убеждение, че тази кампания ще бъде успешна и полезна, защото с нея НАП си поставя за цел, не само да даде на младите хора основна информация за данъците и осигурителните вноски, но и да разберат смисъла от плащането им, както и  да помогне да изградят своята гражданска позиция на нетърпимост към „сивата практика”.
Кампанията продължава до края на м. май, като тази година  данъчни служители ще се срещнат с ученици от 11–ти и 12-ти клас от четири училища ЕГ "Йоан Екзарх", ПМГ "Академик Иван Ценов",  СОУ "Хр.Ботев"  и СОУ "Козма Тричков".
Част от образователната кампания на НАП е играта "Парола: Касова бележка". Целта на играта е да даде практически съвети за предстоящия досег на младите с финансовата система.
 Според регламента на играта всеки ученик в България може да регистрира неограничен брой касови бележки чрез специално разработен софтуер. Приложението е достъпно на фенстраницата на кампанията във Фейсбук, както и безплатно за телефони с операционни системи Android и IOS. Учениците могат да регистрират касови бележки от 1 януари до 31 май. Стойността на покупката не е от значение. Важно условие е да  се съхраняват регистрираните касови бележки.
Участниците в играта ще се състезават за 2 таблета, 2 фотоапарата и специалната награда плейстейшън, а печелившите се определят на лотариен принцип.


Крими хроника

На 18.02.2015г., по време на специализирана полицейска проверка в село в с. Хубавене, в къщата на лицето Г.В./23г./ полицейските служители са намерили и иззели  6 мастербокса с цигари ( 60000 къса)  без български акцизен бандерол. По случая в РУ-Роман е образувано досъдебно  производство.
В РУ-Враца е получено съобщение от 63-годишна жена от гр.Враца, която е съобщила, че на домашния й телефон позвънил непознат мъж, който се представил за неин братовчед и поискал да му помогне със сумата от 1000лв. за закупуване на климатици. На улица пред жилището си, жената предала парите на непознат мъж. След един час жената се обадила  в МВР и съобщила, че е станала жертва на измама. Образувано  е досъдебно производство.
В  младежкия клуб   в с.Алтимир е извършена полицейска проверка по време на която са намерени и иззети 29 кутии  цигари  без български акцизен бандерол.
     В  магазин  в село Търнава, полицейски служители и служители на  Агенция Митници” са намерили и иззели  16 кутии  цигари без български акцизен бандерол.
След ОИМ за кражба на акумулатор от лек автомобил „Лада”, извършена на 15-16.02.2015г. в гр. Враца  е установено, че извършител е лицето  К.А./18г./ от гр. Монтана.
На 18.02.2015г.,  в 09,30ч. в РУ-Враца е получено съобщение от 54-годишен мъж от гр. Враца, който заявил, че около 09.20ч. пред кафене  в гр. Враца, две не познати лица са му нанесли побой, като  в резултат на това е със счупен  зъб. След ОИМ и ПСД е установено, че извършители на деянието са лицата:В.В./20г./ и И.Н./20г./ от гр.Враца.
На 18.02.2015г. от 21.00ч. до 01.00ч., на територията на гр.Враца и гр.Криводол е проведена специализирана полицейска операция за установяване на малолетни и непълнолетни лица в нощните увеселителни питейни заведения; mроверкr за наличие на стоки без акцизен бандерол, повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Нарушения не са констатирани.
В в с.Враняк е проведена среща с обществеността,  органите на местно самоуправление и местната администрация по въпроси свързани с реализацията на стратегията “Полиция в близост до обществото”. Изнесена е информация за резултатите през 2014г. в противодействие на престъпността  и опазване на обществения ред .  
В  с.Драшан,  в сградата на кметството  е проведена среща с обществеността, органите на местно самоуправление и местната администрация. Изнесена е информация за резултатите през 2014г. в противодействие на престъпността  и опазване на обществения ред .  
На 18.02.15г.,  около 18,50 часа на пътя между гр. Бяла Слатина и с.Борован катастрофират: лек автомобил „Рено Клио”, управляван от И.К./26-годишна/ от  гр.Б.Слатина и лек а-л „Фиат Пунто” управляван от  Ц.И./25г./ от гр.Враца. Ранен е водача И.К. Пробата за алкохол на водача Ц.И. е отрицателна. 
В сградата на кметството в с. Крапец бе проведена среща с обществеността и органите на местно самоуправление и местната администрация. На срещата бяха поставени въпроси и набелязани  конкретни мерки за решаване на възникналите проблеми по сигурността и охраната на реда в населеното място.
За времето от 19.00ч. на 17.02.2015г до 07.00ч. на 18.02.2015г.,  на територията на селата Ребърково, Люти дол и Люти брод  е проведена специализирана операция с цел: осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението в малките населени места през тъмната част от денонощието. Нарушения не са констатирани.
За времето от 09.00ч. на 18.02.2015год. до 08.00ч. на 19.02.2015г., на територията на РУ-Оряхово е проведена специализирана операция  за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  
Установени са две нарушения на ЗБЛД.

  Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

Откриване на ИТ-център в град Враца

. Имаме удоволствието да Ви поканим на официалното откриване на нашия ИТ-център, което ще се състои на 22.02.2015г от 11:00ч в Общински социален комплекс, ул. Кокиче 17 (срещу Езиковата Гимназия). На събитието ще присъстват хората свързани с нашата мисия за създаване на ИТ- общество във Враца, което чрез качествено образование дава възможност на врачани да работят предизвикателна и добре платена професия в родния си град. Сред гостите ще бъдат: инж. Николай Иванов - кмет на град Враца, г-жа Ирина Иванова – зам. областен управител Враца, г-жа Галина Евденова – началник РИО-Враца, Ани Салич и хора от екипа на Нова ТВ като основен спонсор на инициативата. 

От Емилиян Кадийски и целия екип на сдружение „Враца Софтуер общество”

УЧИЛИЩЕТО КЪМ ЗАТВОРА ВРАЦА ЩЕ НАПРАВИ ДАРЕНИЕ НА МАЛЧУГАНИТЕ ОТ ОДЗ „БРЕЗИЧКА”


          На 24.02.2015 г. представители на СОУ с паралелки за придобиване на професионална квалификация „Мито Орозов” към Затвора- Враца, ще връчат дарение на децата от ОДЗ „Брезичка”. Дарението съдържа дървени къщички за кукли, сгъваеми дървени столчета, играчки и цветарници. Предметите са изработени в часовете по практика в учебните работилници на училишето. За малките палавници от детското заведение във връзка с Баба Марта, учениците, участващи в групите по проект „Успех” са измайсторили красиви мартеници. През настоящата 2014/2015 г., СОУ „Мито Орозов”продължава работата си по проекта за четвърта година. През 2011г. когато „Успех” стартира, групите в училището са три, а тази година са десет. В тях са обхванати 190 ученици. В клубовете по проект „Успех” учениците се занимават с най-разнообразни дейности: изучават магията на сценичното изкуство, историята, бита и традициите на врачанския край, пътешестват и изучават руските традиции; изработват различни предмети за бита от дърво и метал; учат се да използват декопажната техника за изработване на красиви сувенири;  запознават се с празничния календар на българите; изучават растителния и животински свят и начините за опазване на биологичното разнообразие; пренасят се в света на забавната математика.
   Участието в проект „Успех” предоставя на лишените от свобода ученици, прекрасна възможност за личностна изява, пълноценно запълва  свободното им време и има огромна възпитателна роля  за разгръщане на техния положителен потенциал и подготовката им за живота на свобода.
ЕЛЕОНОРА ДОНЧЕВА
Директор на СОУ с ПППК „Мито Орозов”Враца


Да подкрепим българската кандидатура за „Европейско дърво на годината 2015”


         Община Враца се присъединява към общините, които подкрепят българската кандидатура в Международния европейски конкурс „Европейски дърво на годината 2015”. Писмо за подкрепа е изпратено до кметството на село Арчар, област Видин. Чинар от това село е избран за българската кандидатура в престижния конкурс, който се организира за пета поредна година от сдружение „Партньорство за околна среда”.
         От общинската администрация призовават врачани да подкрепят българската кандидатура, като гласуват в сайта www.treeoftheyear.org  до 28 февруари 2015 г.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”




Информационна среща по Националната програма за енергийна ефективност

Заместник – министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и съветникът в кабинета на Лиляна Павлова - Десислава Йорданова проведоха във Враца Информационна среща по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради с кметовете на общини, представителите на общинските администрации, гражданите и представителите на бизнеса от областта.
Инициативата  на Министерството на регионалното развитие и благоустройството цели серия от срещи в цялата страна за подпомагане на общините и собствениците при реализацията на програмата.
Народните представители Петя Аврамова и Красен Кръстев взеха участие в срещата, която домакинства областният управител Малина Николова.
 „Лесно се спекулира с Националната програма за енергийна ефективност в публичното и медийно пространство и затова днес сме тук да разясним, че програмата е 100 % финансова безвъзмездна помощ и за първи път през последните 25 години, публичен ресурс ще се използва за рехабилитиране на частна собственост.“  - заяви Николай Нанков. Относно спекулациите, че гражданите могат да загубят собствеността си, той опроверга тази информация и заяви, че собствениците няма да встъпват във вещно-правни отношения нито с държавата, нито с представители на общината.
„За да не бъдем обвинявани в политизиране на процеса въведохме и правилото – първи по време, първи по право. Така даваме шанс не на определени общини или кметове, а на тези, които са по-активни. В потвърждение на тези думи, бих отбелязал, че именно в Община Враца е сградата, за която се сключва договор за безвъзмездно финансиране по програмата“.
Заместник-министърът изясни и въпроса, свързан с установяване на необходимостта от конструктивно укрепване на сградата, което се реализира след обследване, като технологията е изключително приемвлива и се осъществява външно чрез скенери и термо камери. Задължително условие по програмата е всяка сграда да достигне до енергиен клас С.
„Българинът трябва да осъзнае, че държавата или общината не са негов враг. Една от основните парадигми на съвременното общество е постигането на устойчиво развитие, което е балансирано - екологично, социално и икономическо.“ – добави още заместник – министър Нанков. Този широкоспектърен проект реализира икономия на природни ресурси и намаляване на вредните емисии и най-вече, редуцира разходите на домакинствата за топлоенергия и насърчава развитието на българския бизнес.
Заместник – министър Нанков даде насоки на представителите на общинските администрации по регистрацията на сдруженията и акцентира върху най-важните компоненти при съставянето на административните актове, както и допустимите разходи по програмата. 
Десислава Йорданова разясни детайлно методическите насоки, целите, обхвата на програмата, както и основни стъпки за кандидатстване. На срещата гражданите получиха отговори на всички въпроси, свързани с кандидатстването и изпълнението по програмата.
Инж. Петя Аврамова изрази задоволство от проявения интерес от страна на домоуправителите и на строителни фирми и изрази надежда, област Враца да има най-много санирани жилищни сгради, реализирани в тази програма. Инж. Аврамова добави, че по този начин ще се намалят сметките на гражданите за електро и топло енергия и те ще живеят в едни много по-хубави жилищни квартали.
В заключение, областният управител Малина Николова благодари на организаторите и участниците в срещата.
По време на посещението си в Областна администрация - Враца, заместник – министърът направи оглед на реновираните кабинети, в които ще заседава и функционира Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособена територия, обслужвана от ВиК – Враца и  изказа своята удовлетвореност от добре създадената работна среда.


Приемане Отчет за дейността на Асоциацията по водоснабдяване и канализация

На основание чл. 10, ал. 6 от Правилника за организацията и дейността на асоциациите по водоснабдяване и канализация, Областният управител на област Враца и Председател на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособена територия, обслужвана от ВиК ООД – Враца Малина Николова свиква Редовно общо събрание на Асоциацията, което ще се проведе на 20 февруари 2015 г. /петък/ от 11.00 ч. в Заседателната зала на Областна администрация – Враца, ет. 6,  при следния проект за дневен ред:

1.      Приемане Отчет за дейността на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от ВиК ООД – Враца за 2014 г.;
2.      Приемане Отчет за изпълнението на бюджета на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от ВиК ООД – Враца за 2014 г;
3.      Приемане Бюджет на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от ВиК ООД – Враца за 2015 г.;
4.      Вземане на Решение по чл. 34, ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на асоциациите по водоснабдяване и канализация за принципно съгласие за сключване на Договора за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, както и предоставянето на ВиК услуги на потребителите срещу заплащане със съществуващия ВиК оператор „Водоснабдяване и канализация” ООД - гр. Враца на водоснабдителната и канализационна система в обособената територия, обслужвана от ВиК ООД – Враца, по реда на чл. 198п, ал. 1, предложение първо от Закона за водите.
На заседанието ще присъстват кметовете на общини от област Враца, както и представител на Дирекция „Водоснабдяване и канализация“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Надя Гетова

експерт „Връзки с обществеността и протокол“

сряда, 18 февруари 2015 г.

Крими хроника

След ОИМ за кражба на мобилен телефон и сумата от 30 лева, извършена на 04.02.01.2015г. от магазин  в град Враца  е установено, че извършител е криминално проявеното лице Б.Д./30г./ от с.Веслец.
 На 16.02.2015г., по време на обход в района на с.Згориград, полицейски служители са установили лицето Г.И./56г./ - криминално проявеното за кражби, което с кон превозвало дърва за огрев, без да има съответното разрешително. 
На 17.02.15г., при претърсване  в къщата на Т.М./53г./ в  с.Алтимир , полицейски служители са намерили и иззели 100 патрона и 2 пушки. Образувано  е досъдебно производство.
 На 17.02.15г., в клуба на пенсионера „Веслец” в гр.Враца бе проведена среща с обществеността. Изнесена бе информация за дейността на РУ-Враца през 2014г.
На 17.02.2015г., на територията на гр.Враца и гр.Криводол е проведена специализирана полицейска операция с цел: установяване на малолетни и непълнолетни лица в нощните увеселителни заведения; проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол; повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид.
Констатирани нарушения- няма
На 17.02.2014 г., в сградата на кметството в с.Върбешница бе проведена среща с обществеността и органите на местно самоуправление и местната администрация. На срещата беше изнесена информация за дейността на РУ-Полиция -Мездра през 2014 г. На срещата бяха поставени въпроси и набелязани  конкретни мерки за решаване на възникналите проблеми по сигурността и охраната на реда в населеното място.
За времето от 19.00ч. на 16.02.2015г. до 07.00ч. на 17.02.2015г.,  на територията на селата Ребърково, Люти дол и Люти брод  е проведена специализирана полицейска операция с цел осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението в малките населени места през тъмната част от денонощието.
 Нарушения не са констатирани.
На 17.02.2015г., в кметството на с.Камено поле   е проведена среща с обществеността, органите на местно самоуправление и местната администрация по въпроси свързани с реализацията на стратегията “Полицията в близост до обществото”. Изнесена е информация за резултатите през 2014 г. в противодействие на престъпността и опазване на обществения ред.

                  Регионален говорител на МВР:
                         Красимир Василев
              

ГЕРБ-Враца и Николай Нанков проведоха разяснителна среща във връзка с Националната програма за енергийна ефективност

Националната програмата за енергийна ефективност е първият инструмент, първият случай през последните 25 години, в който 100 % публичен ресурс ще се използва за рехабилитиране на частна собственост. Това заяви на пресконференция заместник министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков във Враца. На провелата се пресконференция присътваха също съветника на министъра по регионално развитие и благоустройство Десислава Йорданова, областния управител на Враца Малина Николва и народните представители от ГЕРБ инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев.
Нанков обясни ползите от програмата, както за собствениците на жилища, така и за държавата като цяло. Той поясни, че настоящият проект дава добри предпоставки за развитие на бизнеса и създава заетост, което важно за страната и региона в частност.
„За да не бъдем обвинявани в политизиране на процеса въведохме и правилото – първи по време, първи по право. Така даваме шанс не на определени общини или кметове, а на тези които са по-активни. В потвърждение на тези думи, бих отбелязал, че именно жилищна сграда от Община Враца е първата сключила договор за безвъзмездно финансиране по програмата“, уточни Нанков.
Заместник-министъра на регионалнато развитие и благоустройство обърна внимание и най-често тиражираните спекулации по темата. Една от тях е тази, че собственик участвал в сдружението за саниране на сградата би могъл да загуби жилището си.  Той определи подобен род твърдения като лъжи и заяви, че всяко следващо правителство, не само ще продължи, но и ще надгражда такива проекти и програми, въпреки политиканстването на чужд гръб по настоящем. „Спекулациите идват по чисто политическа линия и не бих искал да се спирам на медийните изяви на определени субекти“, допълни още Нанков.

По инициатива на народните представители от ГЕРБ Враца и областният управител бе проведена и разяснителна среща с домоуправители, представители на строителни фирми, както и представители на общинската администрация. Там присъстващите имаха възможност да получат отговор на интересуващите ги въпроси, а съветника на министъра по регионално развитие и благоустройство Десислава Йорданова представи методическите указания, обхвата на прорамата, както и основни стъпки за кандидатстване. 

вторник, 17 февруари 2015 г.

Hаградени медалисти

На  16.02.2015г  от 12:30 часа в актовата зала на ПМГ “Акад. Иван Ценов“ бяха наградени медалистите от Зимният кръг на Международното математическо състезание „Математика без граници“, който се проведе от 23.01.2015 г. до 01.02.2015г.
В него взеха участие ученици от  10 държави между които Бразилия, Южна Корея, САЩ, Русия, Казахстан, Турция  и България.
 ПМГ „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца бе представена от 60 ученици в четири възрастови групи. Спечелените медали са 5 на брой :
Златен медал завоюва  Йоан Найденов от VI клас (учител по математика – Ваня Иванова)
Сребърните медали са за:
  Георги Игнатов - V клас (учител по математика – Ангелина Банчева)
 Ангел  Пламенов - възрастова група IХ - ХII клас - (учител по математика – Цветанка Василева)
Бронзови медалисти:
  Вяра Цветкова - VIклас (учител по математика – Ваня Иванова)
  Михаил Коцев - VII клас (учител по математика – Галя Петрова)

ПМГ "Академик Иван Ценов"
Враца

Крими хроника

         

На 16.02.2015г., в  кметствата на селата Малорад и Габаре са проведени срещи с обществеността,  органите на местно самоуправление и местната администрация по въпроси свързани с реализацията на стратегията “Полиция в близост до обществото”. Изнесена е информация за резултатите през 2014г. в противодействие на престъпността  и опазване на обществения ред .   
На 16.02.2015г., в РУ- Козлодуй  е получен сигнал от  жител на гр. Козлодуй, който заявил, че неизвестно лице противозаконно  е отнело автомобилът му- ,,Ауди А4”, паркиран в гр. Козлодуй. Образувано  е досъдебно производство.
На 16.02.2015г.,   в РУ- Козлодуй  е получен сигнал от жена от с. Рогозен, която е заявила, че  между нея и съпругът й е възникнал скандал и желае да бъде изпратена полиция. При извършена полицейска проверка в къщата са намерени 25 бойни патрони, без да има разрешително за тяхното притежание. Образувано  е досъдебно производство. 
За времето от 09.00 ч. на 16.02.2015 год. до 08.00ч. на 17.02.2015г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция  за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са питейни заведения, МПС;  пунктове за изкупуване на метали.

        Регионален говорител на МВР:

Красимир Василев

понеделник, 16 февруари 2015 г.

Сняг № 5


Отбелязваме годишнината от гибелта на Васил Левски

На 19 февруари във Враца ще бъде отбелязана 142-та годишнина от гибелта на Васил Левски. В 11 ч. пред паметника на Апостола в центъра на града ще прозвучат стихове и песни, посветени на големия българин. Панихида за йеродякон Игнатий ще отслужи траянополският епископ Кипниян. Кметът на града инж. Николай Иванов и представители на различни институции ще поднесат венци и цветя в знак на признателност.
В 17 ч. в Регионалния исторически музей ще започне паметната вечер за Левски. Участие в нея ще вземат представителния хор „Орфей” към читалище „Развитие” във Враца и Велислава Дърева, която е подготвила слово.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





2 данъчни лектори ще се срещнат с врачански ученици, за да разяснят данъците и осигуровките


Тази година в град Враца данъчни служители ще посетят четири училища. ПМГ "Академик Иван Ценов",  ЕГ "Йоан Екзарх", СОУ "Хр.Ботев"  и СОУ "Козма Тричков".
 „Влез в час с данъците 2“ включва срещи с ученици от 11–ти и 12-ти клас и ще стартира с 12а клас на ЕГ „Йоан Екзарх” на 18 февруари.
 Част от образователната кампания на НАП е играта "Парола: Касова бележка". Целта на играта е да даде основна информация за данъците и смисъла от плащането им, както и практически съвети за предстоящия досег на младите с финансовата система.
 Според регламента на играта всеки ученик в България може да регистрира неограничен брой касови бележки чрез специално разработен софтуер. Приложението е достъпно на фенстраницата на кампанията във Фейсбук, както и безплатно за телефони с операционни системи Android и IOS. Учениците могат да регистрират касови бележки от 1 януари до 31 май. Стойността на покупката не е от значение. Важно условие е да  се съхраняват регистрираните касови бележки.
Участниците в играта ще се състезават за 2 таблета, 2 фотоапарата и специалната награда плейстейшън, а печелившите се определят на лотариен принцип.
През първата кампания данъчните уроци се проведоха в СОУ „Васил Кънчов” и срещите с учениците преминаха при голям интерес, в повечето случаи като дискусия, убедени сме, че и тази година кампанията ще бъде успешна и полезна.


  Юлия Грънчарова                
                    

Крими хроиника

За времето от 09.02.2015г. до 16.02.2015г., на  територията на РУ - Козлодуй бе  проведена  комплексна  операция с цел: предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Проверени са 154 лица. Констатирани са 12 нарушения, за които  са съставени  4 акта по ЗДвП, 4 акта по ЗБЛД, 1 акт по Наредба на Община-Козлодуй, 1 акт по ЗАДС и 2 фиша. По време на операцията са образувани 3 досъдебни производство.
На 15.02.2015г., около 16.00ч. в гр.Враца катастрофира като се блъска последователно в пътен знак и предпазна ограда (мантинела) лек автомобил ”Мазда”, управляван от А.Т./38г./ от гр.Враца. Пробата за алкохол е положителна- 3,48промила.

 Регионален говорител на МВР:
      Красимир Василев
                                                                         


неделя, 15 февруари 2015 г.

Поетична вечер „Вино и любов”


Традиционното февруарско четене „Вино и любов” организират Клуб на дейците на културата – Враца и Регионална библиотека „Христо Ботев”.
Поетичната среща ще се проведе на 18 февруари 2015 г./сряда/ от 17.00 часа в читалнята на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.

Свои стихове за любовта и виното ще прочетат врачанските автори Иван Пенев, Татяна Стоянова, Цветан Илиев, Диана Николчева, Дарена Дилчовска, Стефчо Добрев, Анета Дилова, Огнян Пищиков, Ирена Върбанова, Димитър Цолов, Евдокия Марангозова, Ботьо Гарвански, Станка Белорешка, Мариела Ценова, Златко Петрова, Валентина Панова, Димитър Иванов.