Бисквитки

събота, 28 февруари 2015 г.

Парковете във Вършец един месец след урагана









Младежи и Жени ГЕРБ с дърво-мартеница за врачани

И тази година членове на Младежи и Жени ГЕРБ Враца подготвиха нетрадиционна изненада за врачани по повод „Баба Марта“. Малко преди настъпването на първия пролетен праник  те превърнаха дърво в своеобразна мартеница. Животорастящото послание на доброто и плодородието  се намира пред пощенския клон в ж.к. „Дъбника“.
За изработването на украсата са били необходими  около 5 метра бял и червен плат, които покриват стеблото. Клоните на дървото пък са окичени с над 50 огромни мартеници във формата на сърца, изработени от  Жени ГЕРБ.
„С настоящата инициатива, Враца ще заеме своето достойно място сред другите градове в България и чужбина, избрали да популяризат древната традиция по атрактивен и нетрадиционен начин“, споделиха организаторите.

В духа на червено-бялата традиция, Младежите и Жените от ГЕРБ пожелават на всички свои съграждани здраве и дълголетие, мир и любов!

петък, 27 февруари 2015 г.

Народния представител Красен Кръстев с приемна в с. Бърдарски геранроника

Народният представител от ГЕРБ Враца Красен Кръстев проведе открита приемна за жителите на белослатинското село Бърдарски геран. Над 15 човека пожелаха да разговарят с него. По време на срещта Кръстев даде отговор на многобройните им въпроси, поставени по време на предишни негови посещения в населеното място.
Голяма част от хората се интересуваха от начините за разрешаване на проблема с трайната безработица, както и възможностите за подобряване на пътната инфраструктурта. Те изказаха своите притеснения от високата скорост, с която тежкотоварни и леки автомобили преминават по главната улица в селото. По думите им това е заплаха за живота и здравето не само на децата и възрастните, а и на хората в селото като цяло. Жителите на Бърдарски геран поискаха от депутата съдействие за поставянето на ограничител на скоростта тип „легнал полицай“. Кръстев от своя страна пое ангажимент това да се случи възможно най-скоро.



Касови бележки за 1 млн. лв. регистрираха ученици в играта на НАП „Парола: Касова бележка“


Ученици регистрираха касови бележки за над 1 млн. лева от началото на играта на НАП „Парола: Касова бележка“. За наградите - таблети, фотоапарати и игрална конзола, досега са регистрирани 152 хил. касови бележки, а над 11 000 фенове следят публикациите в страницата на кампанията във Facebook.
Играта „Парола: Касова бележка“ е част от образователната кампания на НАП „Влез в час с данъците 2“ и има за цел да повиши информираността на младите за данъците и осигуровките. Акцент в кампанията през тази година са отговорите на въпросите защо е важно да се издават касови бележки при покупка и как това засяга всеки потребител.
Според регламента на играта, всеки ученик в България може да регистрира неограничен брой касови бележки чрез специално разработен софтуер. Приложението е достъпно на фенстраницата на кампанията във Facebook, както и за мобилни телефони с операционни системи Android и IOS.
Учениците могат да регистрират касови бележки до 31 май 2015 г. Колкото повече фискални бонове запише един участник, толкова по-голям е шансът той да спечели някоя от наградите. Стойността на покупката не е от значение. Важно условие е учениците да съхраняват касовите бележки, които регистрират до края на играта. Печелившите се определят на лотариен принцип.
Общо 110 учебни часа, посветени на данъците и осигурителните вноски, проведоха служители на НАП в 28 средни училища в цялата страна от началото на кампанията. До края на кампанията предстоят срещи с още близо 20 000 ученици.
В град Враца данъчните уроци преминават при голям интерес, учениците са много активни, задават въпроси, участват в дискусията, изказват своето мнение и отстояват позициите си. Тези срещи са много полезни, защото информацията, която получават е важна за тях.
Юлия Грънчарова  



ДРАМАТИЧНО КУКЛЕН ТЕАТЪР ВРАЦА през следващата седмица


28.02.`15 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Пижо и Пенда”

03.03.`15 г. – вторник в Голяма зала от 18 часа
„Последната нощ на Апостола” концерт на Ансамбъл „Българе”
СЪБИТИЕТО СЕ ОРГАНИЗИРА ОТ ОБЩИНА ВРАЦА, а входът е безплатен!

03.03.`15 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Забрадка на слънцето” от Кирил Топалов

04.03.`15 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Кавказкият тебеширен кръг” от Бертолт Брехт

05.03.`15 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Родолюбци” от Радослав Дорич

07.03.`15 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Меко казано” от Валери Петров


четвъртък, 26 февруари 2015 г.

WWF подготвя ново разселване на есетри в Дунав


 
WWF България отново започнахме развъждането малки есетри, които ще пуснем в Дунав през следващите месеци. През ноември 2014 г. пуснахме в Природен парк „Персина“ над 10 хиляди малки чиги и се подготвяме за ново разселване на още  40 000 есетри. Миналата седмица започнаха да се люпят първите чиги. В момента те са големи около 2 мм. Около коремчето им е жълтъченото мехурче, което ще ги храни за няколко дни. Когато всички рибки се излюпят, ще бъдат прехвърлени в земни басейни, където ще живеят в близки до естествените условия, ще се хранят със зоопланктон и ще се подготвят да се върнат в Дунав, откъдето идват родителите им.

WWF България разселва чигите по проект, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“, в рамките на който ще пуснем общо 50 000 маркирани, малки есетри. След като новата „партида“ от чиги достигне до размери около 10 cm, всяка от тях ще бъде маркирана със марка с уникален номер. Така след време ще знаем кои чиги са с естествен произход и кои не са. Тази информация е изключително важна, защото в момента почти няма официални данни за състоянието на четирите останали дунавски есетри или за техните места за размножаване. Най-адекватният начин да се опази един вид е да се опази естествената среда, в която живее. Затова в рамките на този проект правим и изследвания на местата за размножаване на есетрите.

Проектът обаче наближава своя край и потърсихме мнението и съдействието на компетентните институции и заинтересованите страни за постигнатото досега, и за бъдещите стъпки. В София се срещнахме с близо 40 представители на институции, рибарски сдружения, природни паркове и учени. Участниците в консултативния съвет проявиха изключителен интерес към работата на WWF България по опазването на есетрите и споделиха мнението си как да се подобри състоянието на видовете. Според специалистите е важно мерките, като забраната за риболов на есетри, да са съвместни с румънските – за рибите държавните граници нямат значение. Това предложение е важно, защото българската и румънската забрана изтичат през 2015 година и предстои да се реши дали ще бъдат продължени.

Повече информация за работата на WWF България за есетрите можете да намерите на  страницата ни.

Снимки на новоизлюпените чиги можете да намерите тук и да ги ползвате като посочите автор WWF/Стоян Михов.

Следете страницата ни и за новини около новото разселване на чиги.
Контакти за повече информация: 

Иван Христов, ръководител програма „Води“, 0885453656, email: ihristov@wwfdcp.bg

Екатерина Войнова, отдел „Комуникации“, 0885829886, email: evoynova@wwfdcp.bg


Допълнителна информация:
Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

- Всички съобщения до медиите на български език може да прочетете на

http://wwf.bg/news_facts/

Пътят до пещера „Леденика” ще бъде основно реконструиран


Пътят до пещера „Леденика” ще бъде основно реконструиран, като за проектирането и изпълнението на този ремонт са заделени 12 000 000 лева – това обяви по време на посещението си във Враца министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. По този начин тя потвърди казаното от нея от парламентарната трибуна в отговор на питане от народния представител Явор Хайтов. Преди това обаче ще бъде извършен ремонт на участъка до природната забележителност, който включва изкърпване на пътя, укрепване на скатове и свлачищни райони, допълни още министър Павлова.
Регионалният министър пристигна в ранния следобед край пещерата „Леденика”, за да провери на място сигнали за нередности по проекта „Леденика - туризъм без сезони”, който е финансиран с над 5 200 000 лева от Оперативна програма „Регионално развитие” на ЕС и съфинансиран с повече от 800 000 лева от община Враца. Павлова критикува проекта, но отбеляза, че „обектът все още не е пуснат в експлоатация и община Враца като възложител и строителят имат време да го коригират”. Министърът определи проекта като „бутафорен” и „стресиращ”, заради начина на изпълнение, но си спомни, че разработката е била одобрена по времето, когато тя е била министър в първия кабинет на Бойко Борисов. Заедно с нея край пещерата беше заместник-кметът на Враца инж. Красимира Георгиева, която припомни, че община Враца е изпълнител на проекта, който е бил изготвен по времето, когато кмет е бил д-р Костадин Шахов, а заместник-кмет по строителството – настоящият депутат от ГЕРБ и основен критик на проекта инж. Петя Аврамова.
По-късно министър Павлова намери повод да критикува и строителството на Лъчелечебния център в Комплексния онкологичен диспансер /КОЦ/ във Враца. Проектът е на обща стойност малко над 6 300 000 лева, от които местната управа участва около 250 000 лева. По време обиколката на министър Павлова, управителят на КОЦ д-р Жулиета Цолова заяви, че медицинското заведение е инвестирало още 1 500 000 лева в допълнителни подобрения по завършването на лъчелечебния център, което не отговаря на истината. На тази критика инж. Георгиева отговори с припомнянето, че „проектът за изграждането на центъра е било дело на екип от КОЦ, затова направените впоследствие подобрения не тежат на съвестта на никого в община Враца. Ние спазваме проекта, който беше изготвен от тях”.
Визитата на министър Павлова завърши със среща в конферентната зала на Търговско-промишлената палата, на която разясни кампанията по саниране на жилища, в която Враца успя да са нареди първа, чрез подаването на договор за изпълнение.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”



Министър Лиляна Павлова: Необходими са финансови корекции на община Враца за некачествено изпълнение на Лъчелечебния център към Онкологичния комплекс в града


Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова посети Лъчелечебния център в Комплексния онкологичен център във Враца. На място тя разгледа новопостроеното помещение, в което е инсталиран и новия линеен ускорител за превенция и лечение на онкологични заболявания. Тя констатира, че апаратурата и техниката в болницата напълно отговарят на изискванията на проекта. „Това, което ме притесни е качеството на строително-монтажните работи. Дефектите в тях бяха обяснени с наводнение“, коментира след огледа министър Павлова.
Според нея има проблем с обезопасяване на помещението, в което е линейният ускорител, в резултат на което се изпуска радиация. „Видях лошо качество – напукани стени, ронеща се мазилка, но това, което ме изуми най-много, е лошото качество на покрива. Изолацията на покрива на места е правена сякаш с изолирбанд“, коментира министърът. Договорът е сключен в края на м.януари 2012 г. Стойността на проекта е близо 6,3 млн.лв. С него се осигурява подходяща, обновена, модернизирана и рентабилна инфраструктура в Комплексен онкологичен център, съобразена с действащите санитарно-хигиенни и технически нормативни изисквания и с бъдещите нужди на населението на област Враца и Северозападния район. Една от целите на проекта е да се подобри качеството на медицинското обслужване в областта на лекуваните в Комплексен онкологичен център Враца ЕООД болести.
Лиляна Павлова обобщи, че общото между двата европейски проекта, финансирани по Оперативна програма „Регионално развитие“ (ОПРР), които посети днес във Враца – туристическия атракцион Леденика и лъчетерапевтичния център, е некачествената работа на строително-монтажните работи. „Управляващият орган на ОПРР трябва да наложи корекции за лоша работа“, смята регионалният министър. Техният размер ще се прецени от експертите в програмата.
„В моята оценка няма нищо тенденциозно, както твърди един от зам.-кметовете на Враца. Не казвам нещо, което не виждаме 20-30 човека. Това, което видях днес, го пише и в сигналите до Управляващия орган“, коментира Лиляна Павлова. Тя уточни, че корекциите ще бъдат за сметка на бюджета на община Враца, тъй като е приела извършените работи с подписването на Акт 16. „Общината със сигурност ще връща пари, защото с приемането на Акт 16 тя е извършила окончателно разплащане, но УО на ОПРР няма да извърши окончателното плащане по проектите“, разясни министърът.
На въпрос за честите катастрофи на кръговото кръстовище в града, строителният министър обясни, че е разпоредила проверка и експерти от Агенция „Пътна инфраструктура“ ще посетят обекта, за да проверят има ли проблеми с виражите. Също така, ако е необходимо, ще бъдат поставени допълнителни пътни знаци, които да указват кръговото движение и да направят тънко фрезоване на асфалта за намаляване на скоростта, посочи Павлова.
На среща с представители на обществеността на Враца министърът посочи, че по новата Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, градът има резервиран бюджет от 27 млн. лв. С тях кметът може да изгради по-добра градска среда и да надгради проектите, реализирани в предходния програмен период.
С 12 млн. лв. ще бъде ремонтиран пътят до пещерата „Леденика“. „Финансирането е осигурено по ОПРР“, посочи Павлова.
Павлова отговори и на редица въпроси за безвъзмездната програма за енергийна ефективност.

 ПРЕСЦЕНТЪР МРРБ

Лиляна Павлова: Крайно разочарована съм от бутафорията на „Леденика“




Крайно разочарована съм от това, което видях лично на атракциона при пещерата „Леденика“. През 2011 г. аз подписах договора за реализацията на проекта, но между него и това което е реализирано на терен има пълно разминаване – изпълнението на проекта представлява бутафория. Това обобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при инспекцията на туристическата забележителност днес. Проектът „Развитие на устойчив туризъм в община Враца. Леденика – туризъм без сезони” се изпълнява по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013г. и е на стойност 5.1 млн.лв., осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет на Република България.
Лиляна Павлова обясни, че  и  като народен представител, и сега като министър получава сигнали за нередности на „Леденика“. “От видяното сега се убеждавам, че те са основателни“, посочи Павлова.
В Управляващият орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ има четири сигнала, по които предстои окончателно произнасяне, но към този момент има предложение за пълна финансова корекция за някои от дейностите по атракциона. „Фигурите, които виждам се разпадат още отсега, но все пак до окончателното завършване на обекта, което трябваше да е през 2013 г., впоследствие до края на тази година, има още време да се поправят и отстранят част от нередностите“, смята тя.
Т.нар. „Охлюв“ – амфитеатър министърът определи като опасен за ползване, особено от деца, тъй като наклоните и неравностите са големи. Детската площадка е единственото безопасно място, смята тя.
ПРЕСЦЕНТЪР МРРБ



Данъчни започват проверки на фризьори и козметици


Над 80% от работещите в сферата на красотата и здравето укриват обороти, сочи анализ на НАП 
              
НАП започва цялостна кампания за намаляване на риска от неотчитане на обороти и неплащането на данъци и осигурителни вноски от фризьори, козметици, маникюристи и др., работещи в сферата на красотата и здравето. Освен контролните мерки и наблюдения на работата на фризьорите, кампанията предвижда изпращането на информационни материали до рисковите лица, така че, те да могат да поправят поведението си, преди НАП да подложи бизнеса им на проверка.
Анализ на сектора на здравето и красота за периода 2008-2013 г. показва, че рискът от неотчитане на приходи от фризьори, козметици маникюристи и други, предоставящи услуги в сферата за красота и здраве, се проявява средно в 82% от случаите. Данъчните отчитат още, че през 2013 г., заради свързването на касовите апарати с НАП, има спад с около 4% на този показател. Данните на Агенцията сочат още, че щетата за бюджета от неплащане на преки и косвени данъци от фризьори и козметици на година средно възлиза на 15,2 млн. лв., а от осигурителни вноски - на 10,1 млн. лв.
Кампанията на данъчните предвижда контролни мерки чрез наблюдения, проверки и ревизии да бъдат предприети към 200 обекта на лица от бранша в цялата страна. Освен това, част от работещите в сферата, при които се наблюдава известна степен на отклонение при деклариране на годишните обороти и печалби, ще бъдат предупредени от НАП чрез е-писмо.
От НАП напомнят, че срещу всяка заплатена услуга, законът изисква издаването на документ. Сигнали за неиздаване на платежен документ от фризьори, козметици, маникюристи и др., гражданите могат да подават на телефон 0700 18 700, уточняват от Агенциятa.

: Юлия Грънчарова  

Крими хроника

На 25.02.2015г., в селата с.Тишевица, Вировско и  Върбица, служители на МВР проведоха срещи  с обществеността и представители на местната власт. На срещите бяха обсъдени въпроси по превенцията и разкриването на престъпления, като бяха отчетени и недостатъци в съвместната работа.
На 24.02.2015г. и на 25.02.2015г., на територията на гр.Враца бе проведена специализирана полицейска операция за разкриване на престъпления, свързани с МПС (противозаконни отнемания на МПС, лизингови и застрахователни измами, незаконни сделки с МПС и части от тях), както и във връзка с прилагане Наредбата за излезлите от употреба МПС.  Проверени са 6 обекта за разкомплектоване на автомобили. Издадени са  2 предписания и 3 констативни протоколи. Нарушения не са констатирани
На 25.02.2015г., на територията на гр.Криводол е проведена специализирана полицейска операция с цел: установяване на малолетни и непълнолетни лица в нощните увеселителни заведения. Проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол, повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Констатирани нарушения- няма
 На 25.02.2015г., от 20.00ч.  до 01.00ч.  на 26.02.15г.,  на територията на гр.Враца и селата Паволче, Челопек, Згориград, Лиляче Бели извор и с.Власатица е проведена специализирана полицейска операция за установяване на малолетни и непълнолетни лица в и около нощните увеселителни питейни заведения. Проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол, повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид.
Констатирани нарушения- ням
В сградата на кметството в с. Руска Бела бе проведена среща с обществеността и органите на местно самоуправление и местната администрация. На срещата беше изнесена информация за дейността на РУ-Мездра през 2014г. по отношение състоянието, структурата и противодействие на престъпността на територията на Община Мездра и с. Руска Бела. На срещата бяха поставени въпроси и набелязани  конкретни мерки за решаване на възникналите проблеми по сигурността и охраната на реда в населеното място.
За времето от 19.00ч. на 24.02.2015г. до 07.00ч. на 25.02.2015г.,  на територията на селата: Ребърково, Люти дол и Люти брод  е проведена специализирана операция с цел: осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението в малките населени места през тъмната част от денонощието.
На 25.02.2015г., на територията на с.Бутан е проведена специализирана операция с цел: установяване на лица извършващи нерегламентирани теренни разкопки и занимаващи се с иманярска дейност. Не са установени лица извършващи нерегламентирани теренни разкопки и не са установени административни нарушения и престъпления от общ характер.
За времето от 09.00 ч. до 17.00ч. на 25.022015г., на територията на РУ-Оряхово е проведена специализирана операция за противодействие и разкриване на престъпления с МПС.  Няма констатирани нарушения 
На 26.02.15г., в 03,10ч. в РУ-Враца е получено съобщение за горящ автомобил на ул.”Подбалканска” в гр. Враца. Автомобилът „Фолксваген” е бил паркиран в двора на къща. Нанесената щета е  в процес на изясняване. Образувано  е досъдебно производство.
На 25.02.15г., в 20,50ч. в РУ-Враца е получено съобщение, че около 20,00ч. на около 150м.  от ресторант „Чайка” е катастрофирал лек автомобил  „Тойота”, който се блъска в крайпътни дървета. Зад автомобила е забелязано лице от мъжки пол, което тръгнало пеш в посока към село Згориград. Около 22,00ч. на мястото на катастрофата се е явил собственика на автомобила, лицето Г.С./38г./ от гр.Враца, който е заявил, че колата е била отнета противозаконно. От автомобила няма извършена кражба, няма видими следи от взломяване на ключалките и контактния ключ. Образувано  е досъдебно производство.

           Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

сряда, 25 февруари 2015 г.

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!


Приемат се предложения за Ботеви дни`2015


            Първо за годината заседание на Ботевския организационен комитет с председател кмета инж. Николай Иванов се проведе днес във Враца. И тази година тържествата ще бъдат под патронажа на президента Росен Плевнелиев. На срещата бяха разгледани традиционните и официални изяви, които влизат във второюнските тържества, както и направените до момента 13 нови предложения. Кметът обяви, че от днес до 10 март гражданите и различните организации ще могат да направят своите предложения какво още да бъде включено в празничния календар на Ботевите дни. Предложенията ще се изпращат до членовете на Ботевския организационен комитет както по пощата, така и по имейл.
         На днешното заседание стана дума и за тържествения концерт на 1 юни, посветен на подвига на Христо Ботев. Общинският съветник Красимир Ангелов предложи тази година сценарият да бъде подготвен от Анастас Попдимитров, директорът на Драматично-кукления театър във Враца. Предстои да бъдат обмислени и направени и други предложения за режисура, а Марин Ботунски настоя сценарият за концерта да бъде предоставен предварително и да бъде обсъден на заседание на комитета. Не се стигна до единно становище дали сред празничните прояви да бъдат включени две нови предложения – за изложба-базар на открито на врачански художници и за фото-документална изложба „Ботевият път от Козлодуй до Околчица”, която да разказва за създаването на уникалният музей под открито небе. Кметът предложи идеите да бъдат обмислени до следващото заседание, когато да бъдат гласувани. Следващото заседание на комитета бе определено за 13 ч. на 12 март.
        Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Областният обществен антикорупционен съвет прие План за действие за 2015

Разширено заседание проведе днес  Областния обществен съвет на област Враца, на което присъстваха членовете на Съвета, г-жа Галина Евденова – Началник на РИО, кметове, зам. кметове  и представители на общините от областта.
Срещата бе председателствана от заместник областния управител Мирослав Комитски и на нея бяха обсъдени мерките по прилагане на План за действие за превенция и противодействието на корупцията в област Враца.
В своето приветствие, Мирослав Комитски очерта основните параметри по предстоящата работа на Съвета през годината, като акцентира на устойчивото междуинституционално взаимодействие и активното партньорство със структурите на гражданското общество, работодателите, синдикатите и медиите по превенцията и противодействието на корупцията. Той запозна участниците с решенията от провелия се Консултативен съвет към Председателя на Съвета и проекта на План за действие 2015 г.
Директорът на Областна дирекция на МВР – Враца  Иван Кирилов информира присъстващите, че на работната среща с началника на Регионалния инспекторат по образованието и  Административния ръководител на Окръжна прокуратура, е изготвен План  по месеци и училища от областта за провеждането на беседи с учениците. Такава среща – беседа вече е проведена на 24. 01.2015 г. с учениците на СОУ „Отец Паисий“. На срещите присъстват и представители на ОД МВР и Окръжна, както районни прокуратури по  общини.
Инж. Росен Дудушки от Областното представителство на Камарата на строителите в България, направи предложение да се разшири обхвата на участниците в планирания за м. Април 2015  антикорупционен форум по проблемите на строителния бранш, като бъдат поканени и колегите му от областните представителства на Камарата на строителите от областите Плевен, Видин, Монтана, Ловеч , за да се обхване целия Северозапад, в който проблемите на строителния бранш са идентични.
Главния секретар на ТПП-Враца г-жа Мария Панайотова предложи да бъде преместена дискусията по проблемите на неправителствения сектор от месец септември в месец декември 2015. Предложението беше подкрепено от Председателя на УС на СНЦ „ Дом на науката и техниката“ –Враца Евелина Васкова, която допълни, че се очаква промяна на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, поради това е разумно кръглата маса да е през декември, когато има  променен закон, който да се дискутира на срещата.
След приключване на дневния ред,  Съвета  взе решения, с които приема  направените предложения, Плана за действие за превенция и противодействие на корупцията  на Съвета на  област Враца за 2015., а Планът на бъде публикуван на интернет страницата на Областна администрация-Враца. Процедурно Планът ще бъде изпратен на ръководителят на Главния инспекторат при администрацията на Министерски съвет –София.


Годишно събрание на читалищните библиотеки

Заместник областният управител на област Враца Ирина Иванова участва днес в Годишното събрание на читалищните библиотеки в областта. Конференцията бе организирана от Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца и на нея бяха обсъдени възможностите и перспективите за развитие на библиотеките и читалищата.
В своето приветствие г-жа Иванова поздрави организаторите и библиотечните специалисти за ентусиазма и отговорната работа по множеството проекти  и проведените кампании по насърчаването на четенето.
„Когато искаш да намериш нещо – информацията е в книгата, когато искаш да ти разкажат историята – библиотеката е мястото, където отиваш“ – заяви още г-жа Иванова и добави огромната си благодарност за многото инициативи на библиотеката и читалищата, насочени към обичащите книгата – „от най-малкия читател до посветилите се на науката и перото“. Тя пожела  креативност, дързост и много успехи.
Акцент в днешния форум бе и обявяването на конкурса „Модерната визия на моето родно място”, който е съвместна инициатива на  Областна администрация – Враца и Регионална библиотека „Христо Ботев” Враца, под патронажа на инж. Владимир Уручев - Представител от България в Европейския парламент.
Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз официално обявиха 2015 г. за Европейска година за развитие с девиз „Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще”. Устойчивото развитие и ролята на европейските граждани са сред най-важните аспекти на сътрудничеството за развитие. Широко застъпена е ролята на младите хора в глобалния свят в контекста на образованието за развитие и глобалното образование и като двигател на световен растеж. Годината е на всеки от нас… и всеки може да допринесе за постигането на един по-красив, по-сигурен, по-устойчив свят, като започне с по проект за развитие на родното си място.
По повод Европейската година на развитие, ако сте на възраст между 16 и 25 години имате уникалната възможност да изготвите свой проект с визия как бихте искали да изглежда след 20 години вашето родно място, като част от модерна Европа.
Условия:

·        Всеки участник (екип) се регистрира за участие в конкурса, като с изпращането на своя проект посочи имената и годините си, ако е учащ и учебното заведение, адрес за контакт.
·        Участниците в конкурсната надпревара ще бъдат разделени в две категории от 16 до 19 години и от 20 до 25 години.
·        В конкурса се приемат не повече от двама участници в екип.
·        Проектите не бива да са преминали вече оценяване, да са участвали в други състезателни форми и да не са обвързани с договор за изключителни авторски права към трети лица.
·        За изработване на проектите е необходимо да бъдат използвани съвременни технологии в областта на аудио-визуалните изкуства.

Критерии за оценка:

·        Принадлежност към обявената тема.
·        Творчество и креативност.
·        Естетически критерии.

Краен срок за получаване на творбите – 30 април 2015 година

·        Първа награда в двете възрастови групи ще бъде посещение на Европейския парламент в Брюксел.
·        Втора награда във всяка възрастова група – таблет
·        Трета награда във всяка възрастова групаMP3 player
·        Проектите на всички участници ще бъдат включени в „пътуваща мултимедийна изложба” в училища от област Враца.
·        Компетентно жури ще определи наградените участници в Конкурса.

Награждаването ще се състои на специална церемония на 9 май 2015 година.
   
Надя Гетова
експерт „Връзки с обществеността и протокол

Министър Лиляна Павлова ще посети Мездра и Враца


Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще посети Мездра  и  Враца в четвъртък, 26 февруари, 2015г.
От 11.00 часа в град Мездра, министър Лиляна Павлова и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов ще открият официално  два Центъра за настаняване от семеен тип и две Защитени жилища, изградени по проект на община Мездра в подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск. Проектът е  на стойност 2,7 млн.лв. и се финансира от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013г.
По-късно, от 16.00 часа, в сградата на Търговско-промишлена палата – Враца, министър Лиляна Павлова ще проведе среща с кметове на общини, общински съветници, представители на бизнеса и граждани. На срещата ще бъдат обсъдени Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, изпълнението на инфраструктурните проекти в региона и др.

Община Враца сключи втори договор за саниране


            Втори договор бе подписан между Община Враца и сдружение на собствениците в рамките на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Договорът е със сдружението на собствениците от блок 124 в жк „Дъбника”. Документите веднага са подадени в областна администрация за подписването на тристранен договор.
         Първият договор между Община Враца и сдружение на собствениците бе подписан на 10 февруари. Той е с гражданите от блок 1 на жк „Младост”. В момента за санирането на този блок вече има подписан и договор за финансиране от Българската банка за развитие.
         В Община Враца на този етап са регистрирани десет сдружения на собствениците, които искат да получат финансиране за безплатно саниране на жилищни сгради.


Кметът на Враца стана посланник на библиотеките


            Почетната значка „Посланник на библиотеките” получи днес кметът на Враца инж. Николай Иванов. Отличието му бе връчено от Анна Попова от „Българска библиотечно-информационна асоциация” – София. С престижното отличие се удостояват хора, приели да служат на каузата на библиотеките. Посланиците приемат делото на библиотеките в своите приоритети и целенасочено осъществяват дейност за тяхното утвърждаване. Кметът получи почетната значка по време на годишното отчетно събрание на библиотеките във врачанска област.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Крими хроника

На 24.02.2015г., в гр. Враца е проведена специализирана операция по линия „КИЦ”(Културно-исторически ценности)На паркинг в гр. Враца, в момент на осъществяване на сделка с вещи и предмети, в лек автомобил” Шкода„ са заловени лицата: Ж.И./53г./ и М.А./57г./ от гр.Враца. В автомобила са намерени  и иззети 16 монети.  При последващо претърсване  в жилището на едно от лицата са намерени  и иззети 5 монети, 1 метален съд,  множество накити, части от накити, фибули. Образувано  е досъдебно производство.
На 23.02.15г., в РУ-Враца е постъпил сигнал от жител на село Галатин, който е заявил, че за времето от 20.02.15г. до 23.02.15г., неизвестно лице  е срязало  и откраднало около 30м. кабел( рекордоман) захранващ къщата от уличния стълб. След ОИМ е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното и осъждано лице К.К./30г./  от гр.Враца.
За времето от 09.00 ч. до 17.00ч. на 24.022015г., на територията на РУ-Оряхово е проведена специализирана операция  за противодействие и разкриване на престъпления с МПС. Проверени са 8 ремонтни работилници. Няма констатирани нарушения.
На 24.02.2015г., при проверка в частен имот в  с. Струпец  са намерени  и иззети 2 ловни пушки, за които собственика не  притежава разрешително за тях. Образувано  е досъдебно производство.
В УП-Борован е получено съобщение за кражба на тротоарни плочки в с.Сираково. След издирвателни мероприятия  е установено, че кражбата е дело на лицата: Д.Х./26г./ и О.Ц./55г./ от същото село, които откраднали 40 тротоарни плочки.
 На 24.02.2015г., в селата: Галатин; Чирен; Девене; Три кладенци, полицейски служители проведоха срещи  с обществеността и органите на местно самоуправление и местната администрация. На срещите бяха  обсъдени въпроси по превенцията и разкриването на престъпления, бяха отчетени и недостатъци в съвместната работа.
Сужители на РУ-Мездра проведоха срещи с обществеността и местната администрация в селата: Царевец, Старо село, Зли дол, Елисейна, Очин дол.  На срещите бяха поставени въпроси и набелязани  конкретни мерки за решаване на възникналите проблеми по сигурността и охраната на реда в населените места. Изнесена бе  информация за дейността на РУ-Мездра през 2014г.

        Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


вторник, 24 февруари 2015 г.

Ведомствените бензиностанции декларират пред НАП наличните си съдове до 9 март


До 9 март всички ведомствени бензиностанции (както и всички задължени лица по чл.118, ал.8 от ЗДДС) трябва да подадат в НАП данни за наличните съдове или съоръжения за съхранение и зареждане с течни горива, с които разполагат. Това гласят промените в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, които влизат в сила от днес.
Според новите изисквания, задължените лица трябва да изпратят данните по електронен път, подписани с електронен подпис, чрез Портала за е-услуги на приходната агенция. Услугата вече е достъпна на адрес www.nap.bg. Собствениците на бензиностанциите трябва да подадат данни за всеки от съдовете и съоръженията за зареждане на гориво, с които разполагат, обема, вместимостта на съда, вида на горивото, което се зарежда, предназначението му, регистрационен номер на стопанисваната мобилна цистерна, общото изразходвано гориво през миналата година и др. данни.

Търговията с горива беше идентифицирана като един от най-рисковите браншове от фискална гледна точка още преди 5 години. Последователно бяха предприети законодателни и контролни мерки за намаляване на щетите за бюджета. Пример за това са дистанционна връзка с приходната агенция, монтирането на нивомерни системи във всеки обект за търговия с течни горива. През 2013 г. беше внедрена и информационна система „Контрол на горивата“, чрез която НАП и Агенция „Митници“ проследяват движението на течните горива на територията на страната.

Юлия Грънчарова     

Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ) с пакет от мерки за повишаване на енергийната сигурност на Югоизточна Европа



В навечерието на официалното представяне на  предложението на ЕК за създаване на Европейски енергиен съюз, Постоянната Комисия по индустрия, енергетика и изследвания разгледа на свое редовно заседание измененията, постъпили по доклада за Европейската стратегия за енергийна сигурност.
В дискусията се включи и  евродепутатът Владимир Уручев (ЕНП-ГЕРБ), който представи част от внесените от него общо седем поправки. В една от тях, той повдига темата за систематично и  целенасочена провежданата от страна на Русия политика с цел  елиминирането на  Украйна като транзитна страна на руски газ за европейските потребители, при условие, че този  маршрут е единствен за няколко страни-членки, в това число и за България. Това поставя на карта енергийната сигурност на Централна и Югоизточна Европа  и изисква спешен и категоричен отговор от страна на ЕС, който да включва координирани усилия и мерки на европейско ниво, категоричен бе  българския евродепутат.
Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ) се спря и на необходимостта да продължи борбата с изменението на климата чрез поддържането на възобновяемата енергия като основен стълб на европейската политика за енергетика и климат. За целта е необходимо подобряване на механизмите за коопериране между държавите-членки, за да се постигне  по-ефективно използване на специфичния им регионален потенциал за ВЕИ и намаляване на разходите за постигане не общоевропейските цели.
В друго внесено изменение, българският евродепутат призовава Комисията и държавите-членки да разгледат своевременно разработването и въвеждане в експлоатация на полетата  за добив на газ в крайбрежните и икономически зони на държавите-членки от Черно море и Средиземно море. Подобни действия ще допринесат за диверсифициране  източниците на газ, а  от там и до повишаване енергийната независимост  на целия регион, смята  още Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ).






Към средата на годината се очаква да бъдат отворени първите покани за проектни предложения по програмата за трансгранично сътрудничество „България – Сърбия“ 2014-2020



Програмите за трансгранично сътрудничество предоставят възможност за финансиране на проекти за превенция на риска и развитие на устойчив туризъм в пограничните райони.
Над 100 представители на потенциални бенефициенти взеха участие в информационен семинар във Враца относно Програмата за трансгранично сътрудничество „България- Сърбия“ за новия програмен период. Семинарът беше открит от заместник–министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. На срещата присъстваха още директорът на Службата за европейска интеграция – Санда Шимич и областният управител на Враца – Малина Николова.
За периода 2014-2020 година област Враца е включена като допустим район за финансиране по Програмата за сътрудничество между България и Сърбия. „Разширяването на обхвата на програмата и включването на област Враца, дава възможност за подпомагане на икономическото развитие и повишаване на качеството и стандарта на живот на жителите в региона“, каза зам.-министър Николова при откриването на семинара. „Подпомагането на областта е ключово за настоящия програмен период, предвид приоритета на МРРБ за развитие на изостаналите региони“, обясни тя.
Ресурсът, с който  Програмата ще разполага до 2020 година, ще бъде малко над 34 млн. евро.  От българска страна 7 са областите, които попадат в обхвата за финансиране по Програмата: това са Видин, Враца, Монтана, София и София-град, Перник и Кюстендил. Приоритетните оси на Програмата са свързани с развитието на устойчив туризъм, развитие на младежта, опазването на околната среда и намаляването на негативните последствия от климатичните изменения.
„Програмите за трансгранично сътрудничество придобиват все по-голяма важност за развитието на регионите“, каза зам.-министър Николова. „Възможностите за финансирането  на мерки за превенция на риска от бедствия е твърде ограничено на национално ниво, а програмите за трансгранично сътрудничество предоставят възможност за такъв тип безвъзмездна финансова помощ“, обясни зам.-министърът.
През настоящия програмен период до 2020г., България ще участва в 12 програми за европейско териториално сътрудничество, като за три от тях (със Сърбия, Турция и Македония) Министерство на регионалното развитие и благоустройството, е Управляващ орган. Две са новите програми, в които България ще има своето участие – „Дунав“ и „Балкани – Средиземно море“. Програмите за трансгранично сътрудничество със съседните страни са в процес на одобрение от Европейската комисия, като се очаква официално това да стане през април. Изключение прави програмата „Румъния-България“, която наскоро беше одобрена.  
„Има възможност да започнем предварително изпълнение на програмите“, каза зам.-министър Николова. Тя съобщи, че Насоките за кандидатстване по Програмата „България-Сърбия“2014-2020 ще бъдат изготвени още преди официалното й одобрение и ще бъдат сведени за публично обсъждане края на април. Зам.-министърът разясни, че предвид финансирането на инвестиционни проекти, успешната им подготовка и проектиране могат да започнат още сега. Така в момента на обявяване на първите покани за подаване на проектни предложения, през май или юни, ще има възможност за незабавно получаване на безвъзмездна помощ и максимално бързо стартиране на изпълнението на проектите.
„Успешното изпълнение на една програма зависи до голяма степен от активността на бенефициентите. Надявам се през новия програмен период да има достатъчно мотивация и активност от тяхна страна“, каза Деница Николова.
Заместник-министърът отчете постигнатите резултати по програмите за ТГС през изминалия програмен период: над 50% от средствата по всички програми за трансгранично сътрудничество са сертифицирани и възстановени от ЕК, а до края на годината имаме увереност, че ще бъде усвоен целия договорен финансов ресурс.
„Научените уроци от предходния програмен период ще ни помогнат да направим изпълнението на програмите за териториално сътрудничество до 2020 година още по-успешно“, заключи Деница Николова.

ДЕКЛАРАЦИЯ


В Народното събрание беше внесен Законопроект за ратифициране на договор за дилърство, договор за агентство и на Акт за поемане на задължения от Република България, на стойност 16 млрд. лв. външен дълг.
Получава се парадоксалната ситуация, че българските банки са свръхликвидни, а ние ще плащаме лихви, забележете, до 10%! При условие, че основният лихвен процент на Европейската централна банка е 0.5%.
Няма да коментираме, че лихвата, при която бе записан последният външен дълг е 3.05%. От къде дойде тази разлика от 7%? Или, по – скоро, къде ще отиде?
Днес бедна България депозира валутния си резерв при лихва от 0.5%, а взема заеми много по – скъпо. Не е ясно, какво е брокерското възнаграждение.
Кое налага това?
Няма никаква нужда от този заем. В Закона за Държавния бюджет на Република България за 2015 г. е предвидено драстично увеличение на държавния дълг в размер на 8.100 млрд. лв., от които – 6.9 външен и 1.2 вътрешен. Това увеличение и лихвите по него достатъчно натоварват българския данъкоплатец с по над 1 000 лв. на човек, заедно с децата.
Защо сега не коментираме опасността от дългова спирала?
През 2004г. Гърция имаше 63 млрд. външен дълг. През 2008г. дългът й е над 500 млрд.
„Дълговото финансиране на нарастващ дефицит е изключително опасен път, по който, ако една страна тръгне, връщането назад е много болезнено. Увеличаването на дефицита и задлъжнялостта по този начин е безотговорно както спрямо нас, така и спрямо бъдещите поколения.“ !
Знаете ли кой го казва? Това е буквален цитат от мотивите на ветото на Президента Плевнелиев. Президентът, който днес мълчи.
По този път ли ни повежда днешното правителство!
Правителството няма предварително съгласие за този огромен размер на емитиран дълг, а на 6 – ти февруари са подписани договорите за дилърство и за агентство, и Актът за поемане на задължения от Република България. Това е сторено без мандат от Народното събрание. В нарушение на Конституцията, чл. 84, т.9.
Две комисии на Народното събрание отказаха и не подкрепиха това тежко бреме за българския данъкоплатец, въпреки гимнастиките по признаване и не признаване на гласовете
ОблС на БСП:
1.    Настоява Правителството да оттегли внесения законопроект.
2.    Настоява Правителството да представи пред Народното събрание намеренията си за външни заеми и да обоснове конкретната необходимостта от тях.
Всичко друго е в нарушение на Конституцията на Република България, Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г.  и най – вече в грубо нарушение на  интересите на българските граждани, които ще плащат тези задължения. Но не само днешните граждани, а и техните деца.
Председател ОблС БСП – Враца
                     / инж. Делян Дамяновски /