Бисквитки

събота, 7 март 2015 г.

Инж. Петя Аврамова уважи столетник от Фурен

Народният представител от ГЕРБ Враца инж. Петя Аврамова уважи 100-годишния юбилей на дядо Иван от криводолското село Фурен. С подаръци, цветя и приповдигнато настроение инж. Аврамова посети столетника ден преди неговия рожден ден. На вековния празник присъстваха още депутата Красен Кръстев, областния управител Малина Николова и председателя на Общински съвет Криводол Петър Комитски.
Роден в семейство на земеделци през далечната 1915 г., Иван Каменов Банчев е майстор дърводелец. Той е и ветеран от Втората световна война. Заедно със съпругата си Димитра имат син и дъщеря, четирима внуци, петима правнуци и трима праправнуци.
Народният представител от ГЕРБ поднесе своите благопожелания за здраве и още дълги години сплотеност и радост в семейството. Рожденникът от своя страна вдигна наздравица и заедно с певеца Светлин Миланов, спечелил 3-то място в музикалния конкурс „Пирин фолк“, запя любимата си песен „Белите манастири“.


Областният координатор и общинския ръководител на ГЕРБ Враца посетиха с. Горно Пещене


На тържество по случай 8-ми март във врачанското село Горно Пещене присъстваха народният представител и областен координатор на ПП ГЕРБ Враца инж. Петя Аврамова и ръководителят на местната партийна структура Малина Николова. Организатор на събитието е кмета Кирил Попов.
Инж. Аврамова благодари за поканата и поздрави присъстващите дами с международния ден на жената 8-ми март. „Радвам се, че днес съм тук, сред вас и съм част от днешния красив празник. Желая Ви да сте още дълги години заедно, за да съхраните тази прекрасна традиция през годините. Надявам се да продължите да указвате своята помощ и подкрепа към кмета Попов, необходима за разрешаването на проблемите в селото.“, каза още народния представител от ГЕРБ.
Общинският ръководител Малина Николова също поднесе своите поздравления и благопожелания към присъстващите. В отговор на въпроси от страна на жителите на селото, Николова даде и някои разяснения за средствата заложени в държавния и общински бюджет, с които ще бъдат реализирани важни за населеното място проекти.


Отборът по стрелба на ОДМВР – Враца заслужи купа

Отборът по стрелба на СК „Спартак – Враца„ при ОД на МВР – Враца взе участие  в Републикански турнир по стрелба „Освобождение„, който се проведе от 04.03.2015г. до 06.03.201г. в гр. Бургас. 
Врачанските стрелци държат мястото си в елита на полицейската стрелба с голямокалибрен пистолет. Катя Василева стана шампион при жените с резултат от 205 точки и спечели за втори пореден път турнир „Освобождение“ в морския град, а Ивайло Флоров взе третото място в индивидуалната надпревара при мъжете. Непосредствено след него се класира друг врачанин  - Йордан Ценов – на четвърто място. Мъжкия отбор в състав Ивайло Флоров, Николай Милушев и Йордан Ценов се нареди на второ място, като при мъжете в отборното класиране шампиони станаха стрелците от ОДМВР-Габрово. В отборната надпревара женския отбор в състав Катя Василева и Десислава Иванова останаха на пето място след отборите на СДВР, ОДМВР-Габрово, ОДМВР-Пазарджик и ГДБПЗН.
В комплексното отборно класиране отбора на ОДМВР – Враца заслужи купата за трето място, след отбора на ОДМВР-Пазарджик и шампионите от ОДМВР-Габрово.

Републиканския Турнир по стрелба „Освобождение“ е традиционен и  се организира от Спорта Асоциация на МВР и ОДМВР-Бургас в чест на националния празник на страната 3- ти март.В тулнира участие взеха 16 отбора и общо 86  състезатели.

петък, 6 март 2015 г.

Информационен ден


В периода 08 - 09 март 2015 год. Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/, съвместно с регионалното представителство на КРИБ в област Враца,  ще проведе Информационен ден под надслов „Проектът на КРИБ – поглед върху развитието на човешките ресурси в региона”, на който бе представен напредъка по изпълнение на проектните дейности и поставените цели.
В продължение на два дни в гр. Вършец представители на фирми, общини, областни администрации от Северозападен регион ще имат възможността да се запознаят с приоритетите на европейските стратегии и перспективите за развитие на човешките ресурси, ще дискутират въпроси, свързани с бъдещето развитие на човешкия потенциал, с нагласите и предизвикателствата при прилагането на добрите практики.
Важен акцент в дискусията ще бъде отделено върху  проблемите на ефективното сътрудничество между работодателите и представителите на местната власт и образователните организации в региона.
Във форума ще участват управители на фирми, ръководители човешки ресурси и организации от различни браншове като: строителство, застраховане,  производство на изделия, търговия и услуги и др.  Над 40 участника ще имат възможност да обменят мнения и опит в областта на развитието на човешките ресурси в региона през призмата на европейските стратегическите цели за растеж и заетост.
Проектът на КРИБ „Разработване на единна стратегия и реализация на съгласувани политики за развитие на човешките ресурси в контекста на Лисабонските цели и корпоративната социална отговорност за периода 2010 - 2015”, се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансирана от Европейския Социален Фонд на Европейския Съюз.
Основната цел на проекта е усъвършенстване на стратегическото и оперативното управление на персонала за осъществяване на европейските цели на трудовия пазар сред членовете на КРИБ във взаимодействие със социалните партньори, образователните организации, регионалните структури. Проектните дейности са насочени към изпълнение на обновената Лисабонска стратегия и Стратегия „Европа 2020”, поставящи силно ударение върху  знанието, образованието и иновациите.


Кметът поздрави врачанки по повод 8-ми март

         В пенсионерски клуб „Здравец” във Враца днес се състоя тържество по повод предстоящия Международен ден на жената. Осмомартенският празник започна със специално подготвени стихове, песни и танци от ученици от Езиковата гимназия „Йоан Екзарх”. Вълнуващото представяне бе посрещнато от възрастните хора с дълги аплодисменти. „Уважаеми дами, за мен е удоволствие да съм заедно с вас! Надявам се предстоящият празник да ви донесе обич и радост, топлина и взаимност, която ние, мъжете, сме длъжни да ви даваме не само на този ден, а през цялата година! Защото вие сте и ще продължавате да бъдете нашето вдъхновение! Бъдете живи и здрави! Честит празник!” – с тези думи кметът инж. Николай Иванов се обърна към дамите в залата.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Три дни за ведомствените бензиностанции да декларират пред НАП наличните си съдове

          
Още три дни остават, в които всички ведомствени бензиностанции (както и всички задължени лица по чл.118, ал.8 от ЗДДС) трябва да подадат в НАП данни за наличните съдове или съоръжения за съхранение и зареждане с течни горива, с които разполагат. Според последните промени в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, срокът за изпращането на тази информация изтича на 9 март.
Изискванията на наредбата са задължените лица да изпратят данните по електронен път, подписани с електронен подпис, чрез Портала за е-услуги на приходната агенция. Услугата е достъпна на адрес www.nap.bg. Собствениците на бензиностанциите трябва да подадат данни за всеки от съдовете и съоръженията за зареждане на гориво, с които разполагат, обема, вместимостта на съда, вида на горивото, което се зарежда, предназначението му, регистрационен номер на стопанисваната мобилна цистерна, общото изразходвано гориво през миналата година и др. данни.

До този момент данни в НАП са подали 1800 задължени лица, които са декларирали 3250 съдове или съоръжения. 2089 от съдовете са предназначени за зареждане на машини, а 699 – за превозни средства.
 Юлия Грънчарова      

Крими хроника

        След издирвателни мероприятия за кражба на iPhone(Айфон) извършена на 13.10.2014г. в гр.Враца е установено, че извършил е криминално проявеното за кражби лице И.П./24-годишна/ от гр. София.
На 05.03.2015г., в 22.45ч. в РУ-Мездра е получен сигнал, че неизвестно лице е проникнало в хотелски комплекс “Родина”-гр.Мездра.  Изпратеният на мястото полицейски патрул задържал лицето Я.К./22г./ от гр. Кроводол, което правило опит да открадне многожилен кабел от складово помещение  в обекта.
В РУ-Враца  е получено съобщение, че от магазин в село Баурене, неизвестно лице използвайки невниманието на търговския работник, извършило кражба на 85лв.  След бързи издирвателни мероприятия  е установено, че кражбата е дело на лицето С.А./21г./ от същото село.
На 05.03.2015г.,  около  22.00 часа на улица  ул.”З.Стоянов” в гр. Бяла Слатина катастрофирал в крайпътно дърво лек автомобил „Фолксваген Голф”,  управляван от А.Ц./18г./ от с.Търнава. Ранени са водача и двамата му спътници, всичките са транспортирани  в болнични заведения. Образувано  е досъдебно производство.
За времето от 19.00ч. на 04.03.2015г. до 07.00ч. на 05.03.2015г., на територията на селата Ребърково, Люти дол и Люти брод  е проведена специализирана операция с цел: осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението в малките населени места през тъмната част от денонощието. Нарушения не са констатирани.
  На 05.03.2015г., служители на  РУ-Козлодуй  са съдействали в проверки на 8 частни  жилища в село Бутан, след сигнали от ,,ЧЕЗ Разпределение България”АД, за неправомерно присъединяване към ел. мрежа. На всички проверени адреси е установено неправомерно въздействие върху ел. инсталации 
На 05.03.15г., в селата Михайлово и Манастирище, полицейски служители са провели срещи  с жители и органите на местно самоуправление и местната администрация. На срещите е изнесена информация за резултатите през 2014г. в противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и по осигуряване безопасността на движението в населеното място. Изготвен е протокол за поставените въпроси и проблеми и са набелязани  конкретни мерки за подобряване  опазването на обществения ред.
Подобна среща е била проведена и в гр. Оряхово, на която са обсъдени въпроси по превенцията и разкриването на престъпления.
 За времето от 09.00 ч. на 05.03.2015 год. до 08.00ч. на 06.03.2015г., на територията на РУ-Оряхово е проведена специализирана операция за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са  5 питейни заведения, 2 пункта за изкупуване на метали, МПС. Съставени са два акта по ЗБЛД и два акта  по ЗДвП 
На 05.03.15г.,  в РУ-Враца е получено съобщение от жителка на гр. Враца, която е заявила, че  на същата дата около 12.20ч.,  на телефона в жилището й позвънил непознат мъж, който  се е представил за полицейски служител и разговарял с 12-годишният й син. Непознатият  заявил на детето, че родителите му са катастрофирали, имат множество наранявания,  а за операция е необходима сумата от 7000лв.  След около 40 минути пред блока се явил мъж на когото детето предало около 3000 лева и множество  златни накити. Образувано  е досъдебно производство.

                   Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


четвъртък, 5 март 2015 г.

Междуведомствена комисия на областна администрация проверява състоянието на 46 язовира в цялата област Враца


Комисията е сформирана със заповед на областния управител Малина Николова и в нея участват представители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Враца, Регионално водно бюро – Враца към Басейнова дирекция за управление на водите „Дунавски район“ с център Плевен, РИОСВ – Враца, „Напоителни системи“ ЕАД – клон Мизия и преприятие „Язовири и каскади“. Днес заместник областният управител Мирослав Комитски проведе работна среща с членовете на Комисията, на която се изготви график за проверка на техническото състояние на потенциално опасни водни обекти на територията на област Враца – язовири, хвостохронилища и речни корита. В периода от 9 до 31 март ще бъдат проверени също така проводимостта на речните легла на разстояние до 500 метра след язовирните стени, както и състоянието на съществуващите корекции на реки, дерета и диги на територията на областта. Комисията ще следи и за изпълнението на предписанията на Междуведомствените комисии от 2014 г., които касаят подобряване на техническото състояние и аварийно планиране на водностопанските системи и хидротехническите съоръжения.
Обект на проверка ще бъде и състоянието на участъците на речните корита, намиращи се извън урбанизираните територии и тяхната проводимост.
След предвидената проверка, Комисията ще изготви Обобщен доклад за състоянието на обектите и Програма за планово почистване на речните участъци, намиращи се извън населените територии, за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. 

3аглавията от театралния афиш през следващите 7 дни


07.03.`15 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Меко казано” от Валери Петров

10.03.`15 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Бащата” от Аугуст Стриндберг

11.03`15 г. – сряда ТУРНЕ в голяма зала на ДКТ-Ловеч от 19 часа
„Още веднъж”, ако позволите…” от Мишел Трамбле

11.03.`15 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Вик за любов” от Жозиан Баласко

12.03.`15 г. – четвъртък в Куклена зала от 12.25 часа
„Меко казано” от Валери Петров

12.03.`15 – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Една жена – трима мъже” от Петър Петрович-Пеция

14.03.`15 г. – събота в Камерна зала от 10.30
„Котаракът с чизми” от Шарл Перо




“Водоснабдяване и канализация”ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария на главен водопровод, водоподаването ще бъде спряно днес 05.03.2015г до 15:00ч. в ЦГЧ и района разположен между бул. "Демокрация", ул. "Спортна", бул. "Васил Кънчов", бул. "Никола Войводов" и ИЗТОЧНА ПРОМИШЛЕНА ЗОНА.
ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
ТЕЛ: 080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

НАП проверява търговците на едро с цветя



       НАП започва проверки на търговците на едро с цветя в цялата страна, съобщиха от приходната администрация. Анализ на риска за укриване на печалби от произвеждащи или търгуващи с цветя и растения, е установил, че средногодишно бюджетът губи по 6,9 млн. лв. от непостъпили ДДС и преки данъци от дейността в този сектор.
Експертите на НАП са пресметнали, че най-голяма е щетата за бюджета по Закона за данък върху добавената стойност – 4,4 млн. лв. средногодишно, следват загубите по Закона за корпоративното подоходно облагане – 1,6 млн. лв., както и по Закона за данъците върху доходите на физическите лица - 953 хил. лв. В доклада се отчита също, че през анализирания период 2008 г.-2010 г., рискът се е проявил при 1 231 задължени лица, които представляват 54,54% от всички 2 257 лица, осъществявали доставки с цветя и растения тогава.
Целенасочени проверки и наблюдения се извършват за втора поредна година. През 2014 г. бяха осъществени общо 200 контролни действия (оперативни наблюдения, проверки и ревизии) в резултат, на които бяха установени допълнително 2,1 млн. лв. задължения на търговци към хазната.
Оперативните проверки се извършват в цялата страна и са първа крачка от цялостна програма за повлияването на този риск и намаляването на щетите за бюджета.

 Юлия Грънчарова     

Крими хроника

На 04.03.15г., в РУ-Враца е постъпил сигнал, че за времето от 10.02.15г. до 26.02.15г., от къща  в село Галатин е извършена кражба на  2  тонколони, ел.мотор и инструменти, всичко на обща стойност около 250лв.
След издирвателни мероприятия  е установено, че кражбата  е извършена от лицето И.А./16г./ от същото село.
В 20,00ч. в гр.Враца е спрян за проверка лек автомобил „КИА”, управляван от Л.Т./49г./  от гр.Враца. Пробата за алкохол на водача  е положителна- 2,52 промила
В РУ - Роман е постъпил сигнал от жител на село  Камено поле, който е заявил, че за времето от 17.00ч. на 26.02.15г. до 10.00ч. на 27.02.2015г., от стопанска постройка   в  двора на имота му  е извършена кражба на меден котел и 60 метра трифазен ел. кабел. След ОИМ е установено, че извършители на кражбата са две лица- М.К./46г./  от същото село, второто лице  е на 14-годишна възраст.
В 09.40ч. в РУ-Враца се е явил 81-годишен мъж от с.Лиляче, който е заявил, че на 03.03.15г.,  на домашния му телефон позвънил мъж, който се представил за негов зет и се обажда от Гърция, където е спечелил крупна сума пари, която той следва да получи. След около 30 минути пред жилището на възрастния човек се явил непознат мъж, който му казал, че за да получи пакета с парите трябва да заплати сумата 8500лв. Мъжът предал на непознатия 4000лв. Образувано е досъдебно производство.
В  селата  Зверино, Игнатица  и Оселна, полицейски служители проведоха срещи с обществеността и органите на местно самоуправление и местната администрация. На срещите бе изнесена информация за дейността на РУ-Мездра през 2014г.,  бяха поставени въпроси и набелязани  конкретни мерки за решаване на възникналите проблеми по сигурността и охраната на реда в населените места.
На 04.03.2015г., на територията на РУ-Мездра бе проведена специализирана операция за противодействие на престъпленията по главните пътища и автомагистралите от републиканската пътна мрежа до границата с Ботевград. Нарушения не са установени.
На 04.03.15г., в селата Ботево  и Хайредин,  полицейските инспектори обслужващи  съответните селища проведоха срещи с обществеността, органите на местно самоуправление и местната администрация. Изготвени бяха протоколи с  поставените въпроси и проблеми, набелязани  са конкретни мерки за подобряване  опазването на обществения ред.
Около 10,00ч. на пътя за село Чирен, в крайпътно дърво катастрофира лек”Тойота Авенсис” управляван от Л.Л./77г./ от гр.Враца. Водачът е настанен в болницата  в гр. Враца. Причина за катастрофата-несъобразена скорост.

      Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


Кметът подарява концерт на врачанки



         За трета поредна година, по повод 8 март, кметът на Враца подарява на жените в града празничен концерт. Тази година матинето ще започне в 11 ч. на 6 март в градската концертна зала. Под диригентската палка на Димитър Панов ще прозвучат шедьоври от световната музикална съкровищница. В концерта са включени творби на Брамс, Дворжак, Лерой Андерсън, Глен Милър и други. „Нека дамите очакват и музикални изненади” – анонсира Панов.


 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





сряда, 4 март 2015 г.

Всеки носи отговорност за сигурността на пътя


Едва ли е нужно да има кампания по даден повод, за да се провокира гражданска позиция и отговорно поведение на всеки един от нас. Крайно време е да се пресече ширещата се безнаказаност на хулиганско каране, надменност, арогантност и несъобразяването със законите и правилата, валидни за всяка цивилизована държава.
Няма природно бедствие, авария, война или друго извънредно положение, което да е взело повече жертви от пътните катастрофи. Шокиращите данни показват, че кръвопролитието по български­те пътища е едно от най-страшните и трагич­ни неща, които се случват в страната през последните години. Това е най-нелепата и коварна битка, която се води без правила.
В резултат на безотговорното ни отношение на пътя, с последвали от него катастрофи, много бъл­гарски граждани са загубили живота си или са били ранени. Голяма част от пострадалите пък са се превърнали в хора с увреждания за цял живот.
Една от основни причини за пътнотранспортните произшествия е употребата на алкохол. Той се абсорбира се в кръвта на човека и блокира някои от импулсите, които се опитват да стигнат до главния мозък. Това променя възприятията, емоциите, движенията, зрението и слуха на човек. Засяга емоционалните и сетивните функции, способността за вземане на решения. Тези факти са взеизвестни, но много малко от нас се замислят за последствията, които носят безразсъдните им постъпки.
Много ми се иска всеки човек да мисли разумно за поведението си, отговорността си, уязвимостта си…
Апелирам към всички
лекари - ваше призвание е да спасявате животи, а не да създавате предпоставки за пътнотраспортни произшествия.
управляващи - вие трябва да сте пример за отговорно  поведение!
контролиращи - не се огъвайте и не допускайте престъпни компромиси!
правораздаватели - бъдете безкомпромисни, почитайте Темида!
човеко - не се страхувай да критикуваш, тези които подхранват чувството си  за безнаказаност!
Всеки един от нас е участник в пътното движение, като пешеходец, водач или пътник. Всеки един от нас със своето поведение носи отговорност за сигурността на всички останали.
Затова се обръщаме към всички с надежда безопасността на движението да се превърне в споделена отговорност. Да навлезе в ежедневието ви и да се превърне в неразделна част от поведението ви.
Нека през годините на десетилетието на действия за безопасност по пътищата 2011-2020г., да докажем на себе си и на нашето общество че ЗАЕДНО МОЖЕМ ДА СПАСИМ ЖИВОТА НА МИЛИОНИ ХОРА.



Комисия по транспорт към Община Враца

Санират училище „Васил Кънчов” по общински проект



            Врачанското училище „Васил Кънчов” ще бъде санирано по общински проект. С проекта Община Враца е кандидатствала и е получила одобрение по проекта „Красива България”. Общата стойност на ремонта е 280 000 лева, като от тях грандът е 100 000 лева, а останалите 180 000 лева са съфинансиране от Община Враца. Проектът предвижда външна топлоизолация на фасадните стени, вътрешна топлоизолация на плоча над физкултурен салон, „обръщане” около сменените прозорци и врати и други. „Проблемът със сградата на това училище съществува от години и се радвам, че този наш проект успя да спечели финансиране. Искам също да благодаря на министерството на труда и социалната политика, че оцениха важността на проблема и необходимостта за него да се намери решение” – коментира кметът инж. Николай Иванов.
         През тази година за финансиране по проекта „Красива България” са кандидатствали общо 188 проекта. От тях одобрени са 41, като сред тях два са от Враца – за санирането на СОУ „Васил Кънчов” и обновяване на читалище „Развитие”.
           

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”




вторник, 3 март 2015 г.

Крими хроника


На 03-04.03.2015г., от 20.00ч.. до 01.00ч. на територията гр.Враца и селата: Паволче, Челопек, Згориград, Лиляче, Бели извор и Власатица е проведена специализирана полицейска операция с цел:  установяване на малолетни и непълнолетни лица в нощните увеселителни питейни заведения; проверки за наличие на стоки без акцизен бандерол, повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Констатирани нарушения - няма.
На 03.03.15г., в 23.00ч.  в РУ-Б.Слатина  е получено съобщение , че на улица”Хан Крум” в гр. Бяла Слатина гори лек автомобил  „Рено Сценик”.  
Намерени и иззети са химични следи и веществени доказателства. Започнато е досъдебно производство.
  На 03.03.2015г., от 19.00ч.  до 24.00ч.,  на територията на  РУ-Бяла Слатина е  проведена специализирана операция с цел: осигуряване на обществения ред и охрана, недопускане извършването на кражби на кабели, ел.проводници, незаконна сеч на дърва. Констатирани са  2 нарушения на ЗБЛД.
За времето от 14.00ч. до 18.00ч.  на 03.03.2015г.,  на територията на РУ-Мездра  е проведена специализирана операция с цел: осигуряване на засилено полицейско присъствие и контрол на пътното движение, оказване въздействие върху поведението на водачите  нарушаващи правилата за движение. Не са установени нарушения 
За времето от 20.00ч. на 03.03.2015г до 04.00ч. на 04.03.2015г.,  на територията на селата  Ребърково, Люти дол и Люти брод  е проведена с цел осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението в малките населени места през тъмната част от денонощието. Нарушения не са констатирани 
На 03.03.2015г., в РУ-Козлодуй се е явила 20-годишна жена от с.Хърлец, която  е заявила, че бившият й приятел Т.Т./23г./ от с.Гложене я е заплашил, че ще разпространи чрез интернет нейни снимки и клипове с нецензурно съдържание с цел да я склони да извършва действия против волята й. Извършено е претърсване в жилището на Т.Т. където са намерени и иззети компютърни конфигурации и магнитни информационни носители съдържащи порнографско съдържание. Образувано  е досъдебно производство.

     Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


Народниите представители от ГЕРБ Враца присъстваха на освещаването на кръст в с. Лесура


Народните представители от ПП ГЕРБ Враца инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев посетиха криводолското сeло Лесура. Заедно с областия управител Малина Николова те бяха почетни гости на освещаването кръст и даването на курбан в памет на загиналите за Освобождението на България.
С общи усилия и средства, жители на селото сами са изработили и поставили дървен кръст в местността „Пуров чукар“. Той е с височина от 3 метра и ширина от 5 метра. Кръстът е издигнат по повод честването на 3-ти март  и е своеобразен паметник на загиналите от с. Лесура в национално-свободителната война. 
Органзаторите се надяват мястото да се превърне не само в кът за отдих, а и да бъде посещавано като туристическа атракция, тъй като в близост има и пещера. 
Народният представител инж. Петя Аврамова поздрави жители и гости на с. Лесура с националния празник  на Р България. Освен пожелания за здраве и благоденствие, тя отправи своето послание към присъстващите винаги да носят българските традиции в сърцата си.
 Председателят на Общински съвет Криводол Петър Комитски също поднесе поздравления към жителите на селото.  „Като наследник на опълченец, се чувствам горд, че днес присъствам на такова събитие и нека това място се превърне в символ на българщината!“, призова още Комитски.

Общинският ръководител на ГЕРБ Враца раздаде членски карти
На специална церемония в навечерието на 3-ти март,  членове на ГЕРБ Враца получиха членските си карти. Те бяха връчени от общинския ръководител на партийната структура Малина Николова. Поздравления към активистите на ГЕРБ поднесоха още областния координатор и народен представител инж. Петя Аврамова и председателя на Общински съвет Враца инж. Борислав Стоев.
„Днес сме заедно, обединени от съзнателния си избор да станем част от голямото семейство на ПП ГЕРБ. Припознали сме философията и идеите на най-голямата, най-авторитетната и най-отговорната партия, както в национален, така и в международен план. ПП ГЕРБ съществува защото ви има Вас! Вие сте тези, които отредиха ГЕРБ отново да управлява България!“, заяви инж. Петя Аврамова.
Областният координатор представи новото общинско ръководство на врачанската структура, утвърдено с решение на изпълнителната комисия на партията.
По време на срещата бяха обсъдени различни събития от обществено-политическия живот в страната и региона. Някои от членовете запознаха ръководството със свои предложения и възгледи за предстоящите местни избори.  В отговор народният представител инж. Аврамова сподели, че очаква още по-активно участие от тяхна страна с цел затвърждаване и  повишаване на постигнатите резултати.
Церемонията по връчване на членски карти съвпадна и с 55-тия рожден ден на един от активните членове на ГЕРБ Враца. Рожденникът бе приятно изненадан с торта и най-добри пожелания от ръководството на местната партийна структура.




Врачани отбелязаха заедно 3 март



            Стотици врачани се събраха днес на централния градски площад, за да отбележат заедно 137-та годишнина от освобождението на България. Празникът започна с церемония по издигането на националния флаг, изпълнена от врачанското военно формирование 54 990 под командването на подполковник Георги Крайнов. „Като ярък лъч светлина е днешният ден -  Денят на Освобождението, националният празник на Република България! Трети март облива със светлината си открай докрай Родината, дарява щедро всеки от нас с вдъхновение, самочувствие, гордост! Трети март сбъдва пророчествата и стремежите на нашите възрожденци, войводи и революционери, на Апостола Левски – че на тази свята българска земя всички ще живеем в равноправие и сговор, независимо от етнос, религия и раса. Нижат се десетилетия, отминават години на възход, но и на изпитания, на спокойствие, но и на изключително напрежение! Винаги и навсякъде ние, българите, намираме сили да вървим напред и пием с пълни шепи от извора на вдъхновение, от богатството и мъдростта на нашата безценна история и минало! Славната дата Трети март не спира да отправя своите предизвикателства,  мъдри  послания и заветни думи към всяко поколение! Те са част и от нашия ден, от нашата мисъл и сетива. Като тръбен зов ехтят въпроси от онези исторически дни:   Каква е мярата ни за нашето родолюбие днес, стигат ли ни общите усилия за доброто на България и родните градове и села?  Кое да оставим зад гърба си, за да вървим по-леко и по-устремно напред? Нека заедно намерим и отговорите, и пътя, и волята да вървим към успехите  и да творим дела с перспективи и бъдеще!” – призова в словото си кметът инж. Николай Иванов. Да изкажат своята почит и преклонение на площад „Христо Ботев” бяха също врачанският митрополит Калиник, зам.-председателят на 43-тото Народно събрание Явор Хайтов, депутатът инж. Петя Аврамова, областният управител Малина Николова, заместник кметовете инж. Красимира Георгиева и инж. Николай Йорданов, председателят на общинския съвет Борислав Стоев и общински съветници, ученици от НУ „Иванчо Младенов”, ЕГ „Йоан Екзарх”, от ПТГ „Н. Й. Вапцаров” и деца от ОДЗ „Българче”.
            Траянополският епископ Киприян в съслужение с врачански свещеници отслужи благодарствен молебен и водосвет за здравето на врачани. В празника участваха също Средношколският хор при СОУ „Отец Паисий” и Духовият оркестър към Читалище „Развитие”. Честването продължи с концерт на камерен оркестър „Враца” към Симфониета „Враца”, който се състоя в малката зала на Регионалния исторически музей. От 18 ч. тази вечер на голямата сцена на Драматично-кукления театър ще бъде представен спектакълът „Последната нощ на Апостола” в изпълнение на ансамбъл „Българе”. Входът е свободен на всички врачани и гости на града.



Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


понеделник, 2 март 2015 г.

Поздрав от кмета на Враца

Уважаеми съграждани,
3 март 1878 г. сложи началото на ново летоброене в историята на България. Всяка година на този ден ние заставаме със синовна гордост пред паметниците на нашите предци и герои, отвоювали свободата на отечеството. Този ден за нас е символ на националното ни единение и на самочувствието ни на народ с богата история. 3 март и днес ни вдъхновява да пишем достойно новата летопис на своята родина. 
Нека пазим в сърцата си огъня на родолюбието и вечния стремеж към свободата!
Честит 3 март!

                                  инж. Николай Иванов,
                           кмет на община Враца


неделя, 1 март 2015 г.

Огромна мартеница украси Враца за 1 март

         С много настроение врачани и техните деца и семейства днес посрещат 1 март. Духовият оркестър към читалище „Развитие” в момента прави концерт на открито. В центъра на града Баба Марта раздава мартенички за здраве на малки и големи. Огромна мартеница е поставена на сградата на читалище „Развитие”, заедно с благопожелание от Община Враца. Мартеницата, която е с човешки ръст, е ръчна изработка. В направата й се включиха служители на Община Враца и на Регионалната библиотека „Христо Ботев”. В изработката й са вложени 38 500 метра вълнена прежда. Мнозина врачани застават пред нея, за да си направят снимка за спомен от празничния ден.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”