Бисквитки

събота, 14 март 2015 г.

Ангел Престойски осигури културно развлечение

                            Управителят на врачанското дружество „Водоснабдяване и                                 канализация” Ангел Престойски осигури културно развлечение за свои     служители и купи билети за театрална постановка на ДКТ – Враца. Така във    вторник, на 17 март, работници и служители на едно от най-добре работещите    местни предприятия ще може да види постановката „Бащата” от Аугуст   Стриндберг. Спектакълът започва от 19 часа в камерна зала на врачанския театър. „Бащата” е най-новото заглавие в репертоара на Драматично-кукления театър.
                       Ще припомня, че г-н Престойски е един от малкото /за да не обидя някого   не казвам единственият!/ местен ръководител на фирма, който купува билети за    свои служители за всяко ново заглавие от репертоара на местната трупа. По    този начин „ВиК” подпомага и културните традиции във Враца, както и   показва уважение към местните актьори и хората на изкуството.

Bрачани спечелиха купа и първото място по стрелба

B Монтана, на стрелбището на регионалното поделение на „Жандармерия“ се проведоха квалификациите по стрелба с голямокалибрен пистолет от зона I – ва на Републикански преглед по стрелба с пистолет за служители на МВР през 2015г. Състезателите от отбора  по стрелба на СК „ Спартак „ при ОД на МВР – Враца  вече традиционно, завладяха почти всички призови места.
При мъжете , две от  трите индивидуални призови места отидоха при врачани – Ивайло Флоров на първо и Йордан Ценов на  второ. Трети стана видинчанинът Румен Ринцов.
Женския отбор в състав Десислава Иванова и Катя Василева спечелиха първото място, в индивидуалната надпревара Катя Василева стана първа, с подгласнички съответно Весела Маринова  и Петя Борисова от  ОД на МВР – Видин.
В отборното класиране врачани спечелиха заслужено купата и първото място. 
         В зона I – ва на републикански преглед  участваха по два отбора от поделение, а именно ОД на МВР – Видин, Враца и Монтана, СПС – Монтана при ГДНП и поделенията на гранична полиция.  


петък, 13 март 2015 г.

Приемни на Георги Божинов


Народният представител от Коалиция „БСП- Лява България” Георги Божинов ще приема граждани  в Роман и Мездра.

На 16 март 2015 г. /понеделник/ от 11.30 часа в клуба на БСП в град Роман Георги Божинов ще приема жители на община Роман.

По-късно- от 14.00 часа приемна на Георги Божинов ще има и в Мездра,  в клуба на БСП.





Първа копка на Посетителски център в село Лютибро

Днес Дирекция на ПП „Врачански балкан“ към Изпълнителна агенция по горите  направи „Първа копка” на Посетителски център в село Лютиброд. Центърът е част от дейностите  включени в  проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП „Врачански Балкан”, на стойност 4 533 937,85 лева. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.” Финансирането от Европейския фонд за регионално развитие е 85%, а от държавния бюджет на Република България е 15%. Той ще бъде разположен в близост до мемориален комплекс „Баба Илийца” в селото. Мястото предоставя изключителна гледка към природния феномен Ритлите и Искърското дефиле. 

            На събитието присътваха: Г-н Иван Аспарухов – зам. – министър в Министерството  на регионалното развитие и благоустройството, г-жа Николинка Кътовска – в.и.д. кмет на община Мездра,  инж. Евгения Христова – директор на Държавно горско стопанство, инж. Николай Ненчев – директор на Дирекция на Природен парк „Врачански балкан“,  г-н Володий Пеков -  изп. директор на Инкомс ЕСТ „Милин камък“ - фирмата строител на обекта, г-н Иван Коцев – кмет на село Лютиброд, гости и жители на селото.

            В  приветствието си зам.-министър Аспарухов изрази задоволство  от факта, че тази дълго чакана мечта на ПП „Врачански балкан“  се случва и допълни:
            „Лютиброд има музей на открито посветен на баба Илийца, уникални природни дадености, а благодарение и на Посетителския център, всичко това ще привлича хора, не само от региона, а и от цяла България. Благодаря на „Врачански балкан“  за усилията, упоритостта и търпението, които влагат при реализирането на проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП „Врачански Балкан” - каза Аспарухов и пожела успех на всички, които работят по реализирането на дейностите  включени в проекта.

            В своето обръщение г-жа Николинка Кътовска каза:
            „Радвам се, че в това изключително красиво кътче в нашата община ще положим началото за изграждането на Посетителски център. Намирам символика в това, че началото за изграждането на този обект се случва дни преди настъпването на пролетта. Сезон, който свързваме с началото, съзиданието, развитието и надеждата. Вярвам, че с реализацията на дейностите по проекта ще бъде сложено ново начало на живота в региона.“
            Г-жа Кътовска благодари на ПП „Врачански балкан“ за популяризирането на красивата природа, историческите и културни ценности в община Мездра.

            Директорът на ПП „Врачански балкан“ инж. Николай Ненчев сподели пред гостите, че наистина са положили много усилия, постоянство и упоритост, за да може днес да сме на това място. Инж. Ненчев благодари за съдействието на община Мездра и местните власти и допълни:
            „Това не е единствената инфраструктура, която ние планираме да изградим по този проект. Другата такава ще бъде в село Очин дол, където е готов проекта за ремонт на училището и превръщането му в Младежки Еко лагер, с което ще завършат и дейностите в тази част на ПП „Врачански балкан““. 

            Посетителският център в с. Лютиброд ще предоставя на туристите информация за природните забележителности, туристически атракции и местата за настаняване в района. Друга основна функция на центъра ще бъдат образователни дейности с деца и младежи. Вътрешната експозиция ще бъде свързана с природните и историческите забележителности в района. Центърът в Лютиброд е втория център, който се изгражда на територията на Природен парк „Врачански Балкан”  в рамките на проекта.

            Повече информация по реализацията на проекта можете да намерите на страницата на ДПП „Врачански Балкан” – www.vr-balkan.net.

Областният съвет за енергийна ефективност към Областна администрация - Враца заседава на 17 март


На срещата ще бъде разискван и приет Правилника за организацията и дейността на Съвета  и ще бъдат представени възможностите за финансиране на проекти за повишаване на енергийната ефективност и за оползотворяване на енергия  от възобновяеми източници.
Участие в заседанието ще вземе Петър Добрев – регионален представител на Агенцията за устойчиво енергийно развитие за Северозападен район за планиране, който ще представи условията и реда за извършване на оценка на енергийни спестявания.
Заседанието на Областния съвет за енергийна ефективност ще се проведе на 17 март 2015 г. /вторник/ от 11.00 ч. в Заседателната зала на Областна администрация – Враца, ет. VI.

Надя Гетова

Експерт „Връзки с обществеността и протокол“

Проверките на язовири и реки

Междуведомствената комисия, назначена със заповед на Областния управител, направи проверка на техническото и експлоатационно състояние на язовирите, намиращи се в землището на с. Борован. Инспектирани са водните обекти „Велчов лъг“, „Братковец“, „Горна бара“, „Стубеля“, „Церов дол“ и „Жарковец“.
Комисията констатира следното:язовир „Велчов лъг“ прелива през преливника с минимално количество от 0.3 м3/с; язовир „Братковец“ прелива с 1 м3/с през преливника
язовир „Жарковец“ прелива с 1 м3/с през преливника;язовирите  „Стубеля“ и „Церов дол“ са с прорязани стени и не задържат водни маси, а водата се събира в язовир „Братковец“. Язовир „Горна бара“ се изтича свободно с 0.3  м3/с .
На моста при язовир „Рогозен – 1“ се наблюдава висока растителност в границата на водния обект, която трябва да бъде премахната.

Актуалната информация за речните нива към 12.00 ч. на 13.03.2015 г.:
Нивото на река „Скът“ при град Мизия е 234 см, като бележи спад с 2 см от 00.00 ч. на 13.03.2015 г., а при с. Комарево, община Бяла Слатина, се наблюдава спад с 40 см. 
По данни на  Общинските съвети по сигурност в областта, язовир „Рогозен – 1“ към 08.00 ч. на 13.03.2015 г. прелива с около 2 м3/с. Язовир „Бързина“ прелива с около 3 м3/с.

Надя Гетова
Експерт „Връзки с обществеността“



Ррехабилитирани са 19 км от път II-13 Монтана – Криводол – Девене – Борован

По ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г. са рехабилитирани 19 км от път II-13 Монтана – Криводол – Девене – Борован от км 10+060 до км 16+900 и от км 31+300 до км 43+486 в област Враца. Проектът – лот 47, е част от шестия етап на оперативната програма, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Строително-монтажните работи на обекта завършиха през декември м. г. Предстои издаването на Акт 16 и разрешението за ползване.
В основния ремонт на отсечката са инвестирани над 10 млн. лв. Второкласният път е важна транспортна връзка с Е-79 и Дунав мост 2. Свързва градовете Бяла Слатина и Криводол и селата, намиращите се в близост до второкласния път. С основния ремонт на двете отсечки се подобрява директната връзка между отделните населени места и се повишава безопасността и удобството при пътуване.
По проекта е извършен ремонт и възстановяване на пътната конструкция, положени са основни, изравнителни и износващи асфалтови пластове, подобрено е отводняването. Направени са нови банкети и бетонови бордюри, подменени са стоманените предпазни огради, положена е нова хоризонтална маркировка. Ремонтиран е мостът над река Ботуня при км 15+760 от път II-13.

Изпълнител на строително-монтажните дейности на лот 47 е ДЗЗД „Пътища Северозапад 2012” - с участници „ПСТ Холдинг” АД и „Пътища – М” ЕООД. Строителният надзор е осъществeн от „Рутекс” ООД. Договорът за строителство е на стойност 10 193 976,28 лв. с ДДС, а за строителния надзор – 147 157,2 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Трансконсулт-22“ ООД.

Кмет разговаря с млади предприемачи

            В приятелски и конструктивен диалог премина срещата между кмета на Враца инж. Николай Иванов и единадесетокласниците от паралелката „Предприемачество и бизнес” на СОУ „Козма Тричков”. „Благодаря, че приехте поканата ми да се срещнем. Впечатлен съм от това, което правите и постигате. В ежедневието си се срещам непрекъснато с хора, които се занимават с предприемачество и бизнес. Начинът на мислене на предприемача и администратора е доста различен. Убеден съм, че срещата ми с вас ще помогне да разбирам по-добре хората от бизнеса, защото те имат своите очаквания, които са различни от начина на мислене на администрацията” – с тези думи кметът инж. Николай Иванов даде началото на срещата. Учениците и техния класен ръководител Румяна Витньова представиха постиженията си в последните три години. Спечелили са 21 медала, от които 8 златни в престижни национални състезания. Младите предприемачи работят в две насоки – създаването на реални бизнеси и участието в състезания за бизнес идеи. Тази година създават електронен магазин за рециклирани играчки.
Пред учениците кметът сподели една от големите си мечти – в ученическото градче във Враца да бъде открит регионален център за професионално обучение. Инж. Николай Иванов каза, че по тази идея вече се работи и помоли учениците да се включат като дадат предложения за професиите, в които да бъдат обучавани хората там. Младежкият поглед при подбора на най-търсените професии е от особено значение – подчерта кметът на Враца. Идеята бе приета радушно от младежите. От своя страна те поискаха съдействие за нещо дребно, което обаче би улеснило съществено работата им по проекти. Оказа се, че в училището нямат подходящи шкафове, в които да съхраняват документите от своите бизнес идеи и разработки. Кметът се ангажира този проблем да бъде решен.
В края на срещата на всеки от златните медалисти в класа инж. Николай Иванов връчи грамота и плакет с изображение на съд от Рогозенското съкровище.


Удължиха времето за преминаване през кръстовище 
във Враца



            Нова платка, която удължава времето за преминаването на пешеходците на светофара на бул. „2 юни” при бензиностанция „OMV” бе монтирана днес във Враца. По разпореждане на Община Враца оторизираният екип от „БКС” постави и извърши настройка на електрониката. До промяната се стигна след молба от живеещите в кварталите „Медковец” и „Младост”. Направен бе успешен тест на новото време за преминаване на трудноподвижни пешеходци. Времето е достатъчно за спокойното пресичане на булеварда.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


четвъртък, 12 март 2015 г.

Заглавията от театралния афиш през следващите 7 дни


14.03.`15 г. – събота в Камерна зала зала от 10.30
„Котаракът с чизми” от Шарл Перо

17.03.`15 г. –вторник в Камерна зала от 19 часа
„Бащата” от Аугуст Стриндберг

18.03.`15 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Съвсем проста история” от Марина Ладо

19.03.`15 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Родолюбци” от Радослав Дорич

20.03.`15 г. – петък в Камерна зала от 19 часа
„Женитба” от Н.В.Гогол

21.03.`15 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Баба Марта внучка жени”


Ботевският комитет избра режисьора на първоюнския концерт


            Сценарият за тазгодишния тържествен концерт на 1 юни ще бъде написан от директора на врачанския Драматично-куклен театър Анастас Попдимитров. Това решение бе взето единодушно днес на второто заседание на ботевския организационен комитет. Предложението бе направено от кмета и председател на комитета инж. Николай Иванов. На следващото заседание, на което ще присъства Попдимитров, членовете на комитета ще могат да дадат идеи за съдържанието на концерта.
С пълно мнозинство бе определено мястото, където врачански художници ще подредят за първи път свои творби на открито. Изложбата-базар ще бъде ситуирана в пространството пред паметника на Васил Левски в центъра на града. На днешната среща членовете на комитета разгледаха проектите на рекламните материали за тържествата, изготвени от врачанския художник Тодор Митов. Директорът на СОУ „Христо Ботев” Виктор Кръстев направи предложение за събитие, което да влезе в календара на второюнските тържества. В двора на училището ще бъде изградена алея на призателността, в която ще бъдат подредени 20 барелефа на известни врачани. Прието бе откриването й да влезе в празничния календар и да се осъществи в 13 ч. на 30 май. Следващото заседание на ботевския организационен комитет ще бъде в 13 ч. на 8 април.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”






„Проучване мнението на врачани относно създаване на ИТ общество"

Областна администрация - Враца ще бъде домакин на обществена дискусия на тема „Проучване мнението на врачани относно създаване на ИТ общество. Гарантират ли добрите условия за работа бъдещето на младите хора в града?“. За участие са поканени директори на учебни заведения, неправителствени организации и управители на софтуерни фирми от Враца. По време на срещата, младият и амбициозен финалист от състезанието „Промяната“ Емилиян Кадийски  ще представи дейностите по реализацията на проекта за създаване на ИТ център в града.
Събитието ще се състои на 16 март 2015 г. /понеделник/ от 10.30 ч. в заседателната зала на Областна администрация - Враца, ет. VI.

Надя Гетова
Експерт „Връзки с обществеността“


Проверка на реките

Днес, 12.03.2015 г., след извършена проверка от Областния управител на област Враца Малина Николова и заместник областния управител Мирослав Комитски на нивата на реките и състоянието на язовирите, Областна администрация  - Враца информира населението за констатираните резултати:
1.      Община Мизия  - нивото на р. Скът е под критичното, като се наблюдава покачване през изминалата нощ от 2 см на час, а след 10.00 ч.  – застой.
2.      Община Бяла Слатина – нивото на р. Скът е в застой от 03.00 ч. тази нощ.
3.      Нивото на р. Скът при с. Нивянин е спаднало с 5 см.
Проверени са язовирите в община Хайредин – „Рогозен – 1“, който прелива през преливника с 3 м3/с и „Бързина“, който прелива през преливника с 4 м3/с – стойностите са значително по-ниски от тези през последните два дни .
В момента, Междуведомствената комисия към Областния управител извършва проверка на язовирите в землището на с. Борован, резултатите от които ще бъдат обобщени в края на деня.
Наблюдаваното повишено ниво на реките и преливането на води през преливниците на някои от язовирите в областта се дължи изцяло на снеготопенето през изминалото денонощие.
Няма директна заплаха за гражданите и тяхното имущество на територията на област Враца към настоящия момент.

Областна администрация - Враца

На 31 март изтича срокът за подаване на корпоративните декларации

         
            70 на сто от всички подадени до този момент декларации за облагане с корпоративни данъци са подадени по електронен път, подписани с електронен подпис, съобщават от НАП. До този момент в Агенцията са изпратени общо 103 000 е-декларации. Очаква се, до изтичането на крайния срок – 31 март 2015 г., в НАП да постъпят общо (по електронен път и на хартия) около 400 000 формуляри.
            В офис на НАП Враца от началото на годината са приети 1700 декларации, 62 на сто от тях са подадени по електронен път. До крайния срок очакваме да бъдат приети още 3000 декларации, за да се избегне струпването на много чакащи клиенти, е по-добре да се подават по интернет или по пощата с обратна разписка.
31 март е и крайният срок, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.).  Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 31 март 2015 г. Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други вариант за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.
Образец на декларацията за облагане с корпоративни данъци може да бъде намерен на интернет страницата – www.nap.bg, както и във всички офиси на Агенцията в страната.
И през тази година продължава съвместната инициатива на НАП с Националния статистически институт (НСИ) за подаване само на едно място на годишните отчети за дейността, които фирмите представят едновременно с декларациите си за облагане с корпоративни данъци. Възможностите са или по електронен път в НСИ, задължително подписани с електронен подпис, или на хартиен носител в офисите на НАП. Обменът на информация между двете институции става изцяло по служебен път.

Повече информация за декларирането и плащане на данъци и осигурителни вноски може да се получи на телефона за данъчна информация на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.:
 Юлия Грънчарова        

Продължава ремонтът на един от светофарите във Враца


            В максимално кратък срок бяха отстранени авариите на светофарните уредби във Враца, причинени от тежкия снеговалеж в края на миналата седмица. В нормален работен режим вече са светофарите на площад „Руски”, на кръстовището на ул. „Екзарх Йосиф” и бул. „2 юни”, и в жк „Дъбника”. Най-тежка се оказа аварията на светофарната уредба на кръстовището на бул. „Демокрация” и ул. „Екзарх Йосиф”. Екипът, който работи по отстраняването й по разпореждане на Община Враца, продължава ремонтните дейности. Възстановена е работата на уредбата до възможния максимум, което на този етап е мигаща жълта светлина. Поръчани са още материали, чиято доставка се очаква до дни. Въвеждането в нормален режим на работа на светофара се предвижда за края на следващата седмица.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

„Връстници помагат на връстници“

При изключително засилен интерес премина информационната кампания на представителите на Младежка фондация „Арете“ с гимназисти и студенти. Срещата е организирана от Областна администрация – Враца и се проведе в Средношколското общежитие в града. Темата на дискусията на специалисти и ученици беше насочена към предлаганите възможности за по-добра образователна, професионална и личностна реализация, чрез наставничество в три взаимодопълващи се програми - „Връстници помагат на връстници“,  „Академично менторство“ и „Кариерно менторство“.
Програмата „Връстници помагат на връстници“ е свързана с подобряване на процеса на наставничество на ученици в гимназиална степен от студенти и цели основно да повиши мотивацията и осведомеността на младежите в средното образование, които желаят да продължат обучението си в университет. Личният контакт и обмяна на опит позволява  и на двете групи младежи да придобият по-голяма увереност за личностно развитие, както и да предприемат активни роли в общностите си. 
Програма „Академично менторство“ е насочена към адаптацията и образователните постижения на студенти от ромски произход, като реално осъществява връзка с университетски преподаватели. Наставническият процес подобрява разбирането на двете страни за работа в мултикултурна среда.
Програма „Кариерно менторство“ цели да свърже студенти и наскоро завършили с доказани професионалисти от водещите компании в страната, посредством индивидуални планове и наставнически срещи. Така младежите получават ценни професионални личностни знания и умения, които да прилагат по пътя към кариерната си реализация.   
Повече от 40 гимназисти и студенти взеха участие в информационната кампания, като голяма част от тях изявиха желание да станат доброволци към Фондация „Арете“.

Надя Гетова
експерт „Връзки с обществеността и прото

Крими хроника

         
На 11.03.15г., в 19.08ч. е получено съобщение от 54-годишен мъж от гр. Враца,  които е заявил, че около 19.00ч. пред блока  в който живее, непознато лице му нанесло побой. След издирвателни мероприятия   е установено, че деянието е извършено от лицето Ж.К./30г./  от гр.Враца.
В гр.Бяла Слатина е извършил проверка на лек автомобил  „Опел Омега”,  управляван от А.М./24г./ от същия град. Установено е, че регистрационните табели на автомобила отговарят на друго МПС-товарен автомобил. По случая е образувано бързо производство.
По метода ”широкообхватен конрол”,  на територията на  РУ –Бяла Слатина е проведена специализирана операция   операция с цел: засилени проверки за управление на МПС с висока скорост. Проверката е по линия TISPOL.  Проверени са 13 МПС.         Констатирани са 18 нарушения, за който са съставени 5 акта и 8 фиша по ЗДвП.

На 11.03.15г., в 15,20ч., на паркинг в гр. Бяла Слатина, лек автомобил „Опел Астра”   управляван от В.П./41г./ от същия град, блъснал паркиран лек автомобил, след което напуснал мястото на катастрофата без да изчака органите на МВР. В.П. е открит от полицейски служители около 16,00 часа.
В с.Царевец е извършена проверка за закононарушения и престъпления свързени с ползването, преработката и търговията с дървесина. Извършена е проверка на склад за дървесина. Нарушения не са констатирани.
На  територията на селата Боденец, Крапец, Върбешница,Моравица, Руска Бела и Крета е проведена специализирана операция с цел: осигуряване на засилено полицейско присъствие,предотвратяване,пресичане и разкриване на престъпления, обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението в малките населени места през тъмната част от денонощието.Констатирани са 3 нарушения  на ЗДвП и 1 нарушение на ЗБЛД.
В 21, 50ч. в РУ- Козлодуй е получено съобщение, че  около 21.40ч. на улица  в гр. Козлодуй, неизвестно лице чрез  сила е отнело мъжка кожена чанта от 55-годишен мъж.  След бързи ОИМ и ПСД е установено, че извършител на деянието е лицето Л.К./26г./ гр.Козлодуй, криминално  проявено и осъждано за кражби и грабеж.
В РУ-Козлодуй е получена жалба  от жител на същия град, че за времето от месец януари 2015г. до 10.03.2015г., неизвестно лице  е извършило кражба на акумулатор от лек автомобил”Пежо-309” , който бил на паркинг в града.  След ОИМ е установено, че извършители на деянието са две 16-годишни лица от гр. Козлодуй. След издирвателни мероприятия за отнет мобилен телефон в гр.Козлодуй, деяние извършена на 20.12.2014г.е установено, че извършител  е лицето К.М./21г./  от с.Лехчево. 
На 11.03.2015г., около 07,20ч. на ул.”Освободител” в гр. Козлодуй, лек автомобил „Алфа-Ромео”,  управляван от М.Л./18-годишна/ гр. Козлодуй, блъснал движещ се по платното 16-годишен пешеходец. Пострадалият  е откаран в болницата в гр.Козлодуй. Водачът и пострадалия пешеходец са изпробвани за алкохол, пробите са отрицателни. Образувано е досъдебно производство.
В селата Градешница, Добруша и Лиляче, полицейски служители са провели срещи  с обществеността и органите на местно самоуправление и местната администрация. Особено внимание е било обърнато за зачестилите измами за изпаднал роднина в беда и нуждата от даване на пари. 
В 10.08ч. в РУ-Оряхово е получено съобщение, че на 10.03.2015го. около 23.30ч., 82-годишна жена с.Остров предала 2000 лева на непознато лице, след като получила лъжливо телефонно обаждане, че дъщеря  й е претърпяла катастрофа, налага се  спешна операция, за която са нужни  10000 лв. Образувано  е досъдебно производство.
За времето от 09.00ч. на 11.03.2015год. до 08.00ч. на 12.03.2015г., на територията на РУ-Оряхово е проведена специализирана операция  за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Констатирано  е едно нарушение.
На 11.03.15г., в 12.53ч. от  тел.112 е получено съобщение, че около 12.00ч. в с.Лютаджик е открит труп на 54-годишен мъж, живущ на същия адрес. Трупът е извозен за аутопсия. Образувано  е досъдебно производство.
                  Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


СЪОБЩЕНИЕ

“Водоснабдяване и канализация”ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради неотложен монтаж на регулатор за налягане водоподаването ще бъде спряно от 9:00ч. до 17:00ч. днес 12.03.2015г. в ЗАПАДНА ПРОМИШЛЕНА ЗОНА.
ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
ТЕЛ: 080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

сряда, 11 март 2015 г.

Актуална информация от Областния съвет за сигурност

Актуална информация от Областния съвет за сигурност за нивата на реките и язовирите в област Враца към 11:00 часа на 11.03.2015 г.

Няма промяна в състоянието  на язовирите на територията на област Враца.
Наблюдава се лек спад на р. Скът при с. Борован. За изминалото денонощие, нивото на р. Скът при гр. Мизия се е покачило с около 10 см .
Язовирите „Бързина“ и „Рогозен-1“, в община Хайредин преливат с около 7 до 8 кубически метра в секунда.
По данни на Регионална дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“, нивото на р. Скът в с. Нивянин и гр. Бяла Слатина се е понижило с 5 – 6 см.
Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия прави извода, че положението на територията на цялата област не е критично.

Надя Гетова
Експерт „Връзки с обществеността“



Започва изплащането на финансова помощ за новородени във Враца


От днес Община Враца започва изплащането на еднократната финансова помощ за деца, родени през 2015 година.  За целта в общинския бюджет са заделени 60 000 лева, каквато е била сумата и през 2014 г. За получаването на еднократната помощ трябва новороденото да е български гражданин, да е с постоянен адрес на територията на община Враца и поне единият му родител да има българско гражданство и постоянен адрес в общината минимум 1 година преди раждането на детето.  Еднократната целева финансова помощ ще се изплаща по банков път, затова е необходимо при подаване на заявлението да се посочат данни за банкова сметка.
Заявлението за еднократната финансова помощ се подава на гише „Гражданско състояние“ в Центъра за административно обслужване в общинската администрация. Работното му време е от 8 ч. до 18 ч. всеки работен ден. Подробна информация може да откриете и на официалния сайт на Община Враца www.vratza.bg, раздел „Гражданско състояние”.



Кметът: „Смяната на съвета на директорите във врачанската болница е политическо решение”


            Общо събрание на акционерите на МБАЛ „Христо Ботев” се проведе днес във Враца. Кметът инж. Николай Иванов участва като представител на община Враца. На извънредното заседание бе взето решение да бъде освободен настоящият съвет на директорите, включително настоящият директор на болницата Светозар Луканов и бе избран нов. Инж. Николай Иванов гласува „против” освобождаването на настоящия съвет на директорите, за което бе упълномощен от общинския съвет. „Помолих представителя на най-големия акционер в болницата – държавата, да ни представи мотивите, с които е свикано от тях това общо събрание за освобождаване на съвета на директорите. Отговорът беше, че няма такава процедура акционерът, който е поискал свикването на общото събрание, да изложи мотивите си. Според мен тази смяна е политическа и това води до нарушаване на ритъма на работа на болницата” – категоричен бе кметът на Враца.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Крими хроника

Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД МВР-Враца извършиха разследване по регистрация на лек автомобил „Ауди А6”. Установено е, че  в Пътна полиция-Враца, е представен неистински документ- Договор за покупко-продажба, с щемпел и печат от нотариус. Договорът е изготвен от лицето Д.Г./27-годишна/ от гр. Враца. Работата по случая продължава. 
На 10.03.15г., 81-годишен мъж от гр. Враца е подал сигнал в МВР, че на домашния му телефон се обадил мъж, който се представил за лекар и му съобщил, че негов познат се намира в болнично заведение и се нуждае от  животоспасяваща ваксина, която струва 6000лв. След около 30 минути пред входа на жилището си, възрастния човек предал 1000 лева на непознат мъж. Образувано  е досъдебно производство.
След издирвателни мероприятия по сигнал за кражба на акумулатор от трактор, извършена на 01-05.01. 2015г. в село Лиляче  е установено, че извършителите на деянието са лицата: С.М./18г./; Ц.Б./31г./;Н.И./20г./, и трите лица са  от село Борован, криминално проявени  и осъждани.
На 23.02.15г.,  в РУ-Враца е постъпил сигнал, че  в село Галатин, неизвестно лице е проникнало в частен дом и извършило кражба на цялата ел.инсталация от стените, след което е срязало и откраднало ел.проводник (рекордоман) с дължина около 60м. захранващ къщата.  След ОИМ е установено, че извършител на престъплението е криминално проявеното  и осъждано лице К.К./30г./ от гр.Враца.
         След ОИМ са разкрити лицата Ц.В./52г./ и С.Х./45г./ от гр. Враца, които на 27.02.2015г. нападнали 40-годишен мъж пред жилището му в гр. Враца,  нанесли удар в главата и отнели от него таблет, мобилен телефон, две дебитни карти, лична карта и карти за пазаруване  в търговски обекти.  Двете задържани лица са криминално проявени.
На 10.03.2015г., на територията на УП-Криводол е проведена специализирана полицейска операция с цел: установяване на малолетни и непълнолетни лица в нощните увеселителни питейни заведения: проверки за наличие на стоки без акцизен бандерол; повишаване чувството за сигурност на гражданите; противодействие на битовата престъпност. Не са установени нарушения или престъпления.
При проверка на четири адреса  в село Попица  е установено неправомерно присъединяване на жилищата към ел. система. Образувани са БП.
На 11.03.2015г., в 02:45ч. в РУ-Мездра е получено съобщение за извършена кражба на парична сума от касата на археологически комплекс „Калето”,- гр.Мездра. Установено  е, че е разбита входната врата на помещение, от което са откраднати около 50 лв. Комплексът се охранява със СОТ и жива охрана. Работата по случая продължава. Образувано  е досъдебно производство
На 10.03.2015г., в РУ-Мездра е подаден сигнал, че кмета/Р.С./58г./ на село Долна Кремена е застрелял с пистолет пуснато на свобода куче, за което подалия сигнал гражданин твърди, че е негово. Снети са сведения от свидетели, извършена е проверка относно съхранението на оръжието на Р.С. Работата по случая продължава.
На 10.03.15г., на територията на ПУ-Зверино е проведена специализирана операция за противодействие на закононарушения с горските ресурси. Не са установени нарушения.
В РУ-Козлодуй е получен сигнал, че на 03.03.2015г, неизвестно лице е счупило стъкло на автомобила му. След ОИМ е установено, че извършители на деянието са две 16-годишни лица. 
 На  10.03.2015г., в УП-Хайредин е получен сигнал от жител на село Хайредин, който  е заявил, че неизвестно лице  е откраднало дебитната му карта, от която са изтеглени 570лева. След ОИМ е установено, че извършител на деянието е 14-одишно момче от същото село. 
На 09.03.2015г., РУ-Роман е получен сигнал, че две лица правят опит да откраднат метална клетка от двора на частен имот  в гр. роман. Установени са две малолетни лица от гр.Роман.

   Регионален говорител на МВР:
      Красимир Василев
                                                                         


Признателни врачани честваха св. Софроний Врачански

            Признателни врачани днес отбелязаха 276-тата годишнина от рождението на небесния закрилник на града св. Софроний Врачански. Пред паметника на светеца застанаха врачанският митрополит Калиник, зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов, кметът инж. Николай Иванов, председателят на общинския съвет Борислав Стоев, ученици и учители от НУ „Св. Софроний Врачански” и граждани. „Чест е за мен да бъдем заедно в днешния ден – 11 март – денят, отреден за почит и признателност към делото на св. Софроний епископ Врачански. Паметта за един от най-големите и първи наши възрожденци е жива в нашата летопис, в изкуството, в културата, творчеството на нашите предци и съвременници. Нещо повече – паметта и почитта към духовния подвиг на св. Софроний сама по себе си е искра и  светлина, творчески заряд и вдъхновение! Днешният патронен празник на Начално училище „Св. Софроний Врачански” е празник на знанието, на  мечтите и поривът към нови върхове! Многократно през годината педагозите и учениците със своя труд, със своите знания, умения и успехи потвърждават верността на посоката и значимостта на целите, които са си поставили, дават им реален образ със своите изяви. С най-добри чувства, уважаеми педагози, скъпи ученици, ви поздравявам с днешния патронен празник на вашето училище! Бъдете все така горди с името на св. Софроний Врачански и носете в сърцата си стремежът към знанието! Желая ви много радост и настроение в празничния ден!”  - каза в тържественото си слово кметът инж. Николай Иванов.
Музикално-поетична композиция изпълниха ученици от НУ „Св. Софроний Врачански”. В празничната програма се включиха също средношколският хор към СОУ „Отец Паисий” и духовият оркестър към читалище „Развитие”. Водосвет за здравето на врачани отслужи траянополският епископ Киприян в съслужение с врачански свещеници. В знак на почит пред паметника на св. Софроний бяха поднесени венци и цветя.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

3аседания на Областния щаб


Във връзка с обилните снеговалежи и започналото снеготопене, днес в Областна администрация – Враца се проведоха две заседания на Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия за вземане на превантивни мерки пза недоускане на бедствие на територията на област Враца.
Членовете на Щаба  взеха решение да се извърши проверка от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на язовир „Лесконож“, в землището на с. Голямо Пещене и на язовир „Сухият скът“, както и на нивото на р. Скът при с. Горно Пещене.
Създадената към Областна администрация - Враца Междуведомствена комисия извърши  проверка на състоянието на яз. „Рогозен“, „Бързина“, „Езерска падина“ и „Гарвански геран“, както и нивото на р. Скът при селата Липница, Крушовица и гр. Мизия.
Областният управител на област Враца издаде заповед, с която нареди предприемане на незабавни действия от кметовете на общини и дежурните в Областните и Общински съвети по сигурността.
Кметовете на общини на територията на Област Враца са задължени  да осигурят постоянно наблюдение на състоянието на язовирите и нивото на реките на територията на съответната община и поддържат непрекъсната връзка с концесионерите за язовирите, отдадени на концесия за получаване на информация и от тях, както и да осигурят необходимите свободни обеми в язовирите, чрез контролирано изпускане на водите.
Задължително се въвежда денонощно дежурство от Общинските съвети за сигурност, които докладват за състоянието на язовирите и нивото на реките на територията на съответната община, на всеки 2 часа, на оперативните дежурни от Областния съвет за сигурност, а при възникнала критична ситуация незабавно на телефон: 092/621172 или на 0884115313.
Наредено е на кметовете на общини  да поддържат  в постоянна готовност силите за реагиране при критични ситуации, като при възникване на бедствена ситуация трябва да въведат Общинския план за защита при бедствия в съответната част и незабавно да изпратят копие от издадената от тях заповед на Областния управител.
При възникване на опасност за здравето, живота и имуществото на населението или при настъпило бедствие, кметовете на общини са длъжни да осигурят своевременното информиране на населението, евакуацията и разсредоточаването му по установения ред.
На второто заседание на Областния съвет, след докладите на извършилите проверка на място  - Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Областна дирекция на МВР,  Кмета на Община Враца и Междуведомствената комисия, назначена от Областния управител, се констатира, че нивото на р. Скът е повишено. Язовирите при Рогозен и Хайредин преливат през преливниците с минимални обеми от 6-8 м3/сек и има достатъчен обем за поемане на още водни количества до оразмерителните им обеми.
Язовир „Лесконож“, намиращ се в землището на с. Голямо Пещене, за който беше съобщено преди обяд от Кмета на Община Враца, е в задоволително състояние, нивото на водата се намира на 1,70 м под кота преливен ръб, което е достатъчен обем за поемане на преминаващата висока вълна.
Река Скът има локални разливи, наводнили предимно земеделски земи.
На територията на гр. Мизия има леко повишение на нивото на реката, но тя е в коритото си.
В изпълнение на заповедта на Областния управител Областният съвет за сигурност обобщи и разпространи на общините получените данни към 17:00 часа на 10.03.2015 г. за общините: Борован: язовир ,,Гарвански геран” прелива през прокопаната аварийна траншея с 2 м3/сек, язовир ,,Езерска падина” прелива с 2 м3/сек през преливника, язовир ,,Братковец” прелива 5 м3/сек през преливника, нивото на р. Скът при с. Нивянин се е покачило с 30 см от  8:00 ч. тази сутрин; Хайредин: язовир ,,Рогозен 1” прелива през преливника с около 5 м3/сек, язовир ,,Бързина” прелива през преливника с около 8 м3/сек, латата на р. Огоста при с. Ботево показва 170 см.
Нивото на р. Скът в гр. Мизия се е покачило с 20 см от 8:00 ч. тази сутрин и е 200 см, като остава още 110 см до критичната точка.  Нивото на р. Скът в Бяла Слатина се е покачило с 25 см от 8:00 ч. тази сутрин и остава още 100 см до критичната точка.
На територията на останалите общини от областта има незначително повишаване на водното ниво на язовирите и реките.
Официална информация за състоянието на язовирите и нивата на реките на територията на област Враца ще бъде обобщавана на всеки два часа от Областна администрация – Враца и публикувана на Официалната интернет страница на администрацията ежедневно и незабавно при възникване на потенциална опасност.


Областна администрация - Враца




вторник, 10 март 2015 г.

Незабавни проверки за състоянието на язовирите

След проведеното заседание на Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия за вземане на превантивни мерки за недопускане на бедствие в област Враца,се взе решение за извършване на незабавни проверки за състоянието на язовирите, намиращи се по поречието на р. Скът. За целта са сформирани групи от Областна администрация и Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 
В 16.00 ч. на 10.03.2015 г. , Областният щаб ще проведе заседание, с цел обобщаване на информацията, с която ще Ви запозная.

Народният представител от ГЕРБ Враца инж. Петя Аврамова проведе среща с граждани


Десетки жители на Враца и региона пожелаха да разговарят с народния представител от ГЕРБ инж. Петя Аврамова.  По време на срещата бяха обсъдени различни въпроси от социален и обществен характер.
Група активисти се обърнаха с молба за съдействие за разкриването на клуб на пенсионери и лица с увреждания във врачанския квартал „Сениче“. Според инициаторите в района няма подходящо общинско или държавно помещение, което да бъде използвано за клубна дейност. Народният представител от ГЕРБ Враца пое ангажимент да проведе среща с кмета на града, на която да бъдат обсъдени възможности за разрешаването на проблема.
С молба за помощ към инж. Аврамова се обърна майка на дете с диагноза детска-церебрална парализа, на което предстои операция. По време на разговора бяха обсъдени възможности  Център „Фонд за лечение на деца в чужбина“ да отпусне необходимата сума.
Както и в предишни приемни дни, гражданите търсеха решение за справяне  с безработицата. 

КАТ проверява

За времето от 06:00 часа на  11 март до 06:00 часа на 12 март, на територията на цялата страна ще се  проведе специализирана полицейска операция за контрол на скоростта. Ще бъде осъществен контрол в населените места, главните пътища и автомагистралите, както и по пътищата трети клас.
Операцията е по линия TISPOL – европейската мрежа на пътните служби, а Република България участва в организираните мероприятия на територията на ЕС.
През 2014 година, на територията на ОД МВР-Враца, по причина на висока скорост са станали общо  286 катастрофи. Тежките ПТП са 36. В резултата на катастрофи причинени  от високо скорост са загинали 8 души, други 42 са ранени.

Деца твориха за св. Софроний Врачански

Изложба на детско творчество на възпитаници на НУ „Св. Софроний Врачански” се откри днес във Враца. Във фоайето на читалище „Развитие” са подредени най-добрите творби от конкурса „Моето училище”. Конкурсът е посветен на 276-тата годишнина от рождението на патрона на училището. Младите таланти са направили рисунки, макети на сградата на училището, със снимки са разказали за живота в него, написали са стихове. Пред гостите при откриването на изложбата бе изпълнена авторска песен на деца от трети клас и стихове на ученици. „От името на кмета на община Враца инж. Николай Иванов искам да ви поздравя с откриването на днешната изложба. Радвам се да видя тук чрез вашия труд и умения представата ви за вашето училище. Сигурна съм, че нашите съграждани ще бъдат приятно изненадани и ще усетят красотата на вашите творби” – с тези думи се обърна към децата зам.-кметът инж. Красимира Георгиева. Инж. Георгива връчи на директора на училището Антоанета Сиракова документите, придружаващи подаръка от кмета. Сред официалните гости бяха врачанският митрополит Калиник и народният представител Красимир Богданов.
Учениците и техните гости бяха първите зрители на малък откъс от подготвящия се филм „Грешникът – светец”, който разказва за живота и приноса на св. Софроний Врачански. Негов автор е младият режисьор Искрен Красимиров. На него учениците връчиха плик със събрани дарения, които да бъдат вложени в изработването на филма.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Крими хроника

На 22.02.2015г., в 22,22ч. в РУ-Враца е получено съобщение, че в гр.Враца, ж.к. „Дъбника”, две неизвестни лица със сила  отнели дамска чанта от 26-годишна жена.  След издирвателни мероприятия  е установено, че деянието  е извършено от лицата: А.Р./18г./ от гр.Козлодуй и Т.М./27г./  от гр.Враца.  
 На 09. 03. 2015г., служители на РУ-Мездра съвместно със служители на „ЧЕЗ Разпределение България” са извършили проверки в две  къщи  в село Крапец, в които е установено неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа. Образувани са досъдебни производства.След ОИМ по сигнал за кражба на акумулатор от лек автомобил „Пежо”, извършена на 24.01.2015г. в гр. Козлодуй  е установено, че кражбата е извършена от две 16-годишни лица от гр.Козлодуй. В хода на разследването  е установено, че двете лица  в съучастие с друго лица на 17 години от с.Гложене, на същата дата са демонтирали  и откраднали  4 гуми с алуминиеви джанти  от лек автомобил „Хонда”.
На 10.03.2015г., в 04,55ч. в гр.Козлодуй е спрян за проверка лек автомобил  “Пежо-405”, управляван от П.Н./42г./  от гр. Козлодуй. Пробата за алкохол на водача е положителна- 1,43 промила. Образувано  е БП.
За времето от 09,00ч. на 09.03.2015год. до 08.00ч. на 10.03.2015г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са  питейни заведения, МПС, пунктове за изкупуване на метали.  Констатирано  е 1 нарушение на  ЗБЛД.
На 09.03.15г., на територията на ПУ-Зверино е проведена специализирана операция за противодействие на закононарушения свързани с горските ресурси и сигнали за закононарушения. По време на операцията не са установени товарни и леки автомобили превозващи дървесина и дървен материал.
На 10.03.2015г., в 01.55ч. в РУ-Бяла Слатина е получено съобщение от 83-годишен мъж от село Търнак, който заявил  за извършен грабеж в домът му. Установено е, че след направа на отвор на таванско помещение, две неизвестни лица проникват в къщата и след употреба на сила и заплахи с нож отнели 480 лв. и газов пистолет. Образувано  е досъдебно производство. 
На 10.03.15г., в 02,02 ч.  в РУ-Бяла Слатина  е получено съобщение, че на ул.”Родопи”  в гр. Бяла Слатина гори лек автомобил. Огънят е потушен от служители на РСПБЗН- Бяла Слатина. Напълно изгорял  е лек автомобил „Мерцедес Ц-220”.  Причини и щети-  в процес на изясняване. Започнато е до съдебно производство.

   Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


понеделник, 9 март 2015 г.

Светофари аварираха от падналия сняг


            Тежката зимна обстановка доведе до аварирането на част от светофарите във Враца. Изгоряла е платката на светофарната уредба на площад „Руски”. За нея вече е подадена заявка и се очаква да пристигне утре до обяд, след което да бъде извършен ремонтът и уредбата да бъде въведена отново в експлоатация. Токови удари са повредили светофарите на кръстовището на бул. „Демокрация” и ул. „Екзарх Йосиф”. Проблемите там са прекъснат кабел и изгоряла платка. Отстраняването на аварията се очаква да приключи в сряда. Изгорели са крушки на една от пешеходните секции на светофарната уредба на кръстовището на ул. „Екзарх Йосиф” и бул. „2 юни”. Аварията ще бъде отстранена в утрешния ден. Същият е проблемът и при светофарите в жк „Дъбника”, където утре до вечерта екипите ще възстановят нормалния им режим на работа.


 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”



Подаваме всички декларации за физически лица с персонален код


220 000 граждани са направили 4 млн. онлайн справки с ПИК
  Клиентите на НАП вече могат да променят персоналния си идентификационен код (ПИК). След първата регистрация за ползване на е-услугите на НАП с ПИК, гражданите могат да променят персоналния си код колкото пъти желаят. Новият ПИК обаче трябва да е с дължина между 8 и 12 символа, като последните 4 задължително трябва са цифри, уточняват от НАП.
Увеличават се и услугите, които могат да се ползват с ПИК, съобщават още от приходното ведомство. Освен декларацията за облагане на доходите, осигурителните декларации 1 и 6, с ПИК вече може да се подава и справката за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ). В близките седмици чрез персонален код ще може да се подаде и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.
От началото на март персоналните кодове вече се връчват на клиентите в запечатани пликове, което подобрява сигурността. Друга промяна, въведена през март е, че ползването на е-услуги с ПИК става след задължително еднократно въвеждане на валиден имейл адрес и потвърждаване чрез него на достъпа до е-услуги.
ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно. До момента са издадени  220 000 персонални кода на физически лица. Най-често клиентите на НАП проверяват с ПИК своите задължения. От началото на годината до сега тази услуга е ползвана 2 325 000 пъти. На следващо място по популярност е справката за извършени плащания, като тази услуга е ползвана 1 222 000 пъти.
В офис Враца от началото на годината са подадени 733 заявления за издаване на ПИК, което е само със 140 броя по-малко от издадените ПИК за цялата 2014 година.
От НАП напомнят още, че всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. по електронен път с ПИК, ще ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако към този момент клиентът няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април дължимия по декларацията данък. От приходната агенция съветват всеки клиент, който подава декларацията с ПИК, за да ползва отстъпката, преди това да провери онлайн за неплатени стари задължения.
Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер.
Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне. Всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане - 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“.

Подробна информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки можете да получите от сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.  
Юлия Грънчарова   

Крими хроника


На 07.03.2015г.,  в МВР  е получено съобщение от 31-годишен мъж от с.Баурене, който заявил, че на същата дата в с.Борован, двама негови познати  го принудили да поеме имуществено задължение в размер на 2000 лв., като подпише документ. Двамата мъже го заплашили с насилие и увреждане чрез палеж на къщата му, а след това му взели два коня.  След издирвателни мероприятия са задържани лицата М.Ц./28г./ от с.Борован и И.А./43г./ от с.Баница. На 08.03.15г., служители на РУ-Враца съвместно със служители на РУ-Бяла Слатина са издирили и открили  въпросните коне, които са върнати на собственика 
На 08.03.2015г.,  на улица  в гр. Козлодуй е извършена проверка на лицето Г.М./30г./ от гр. Козлодуй. По време на обиска е намерена  угарка, която при направения тест реагира на  канабис. Лицето е задържано за срок от 24 часа. По случая е образувано БП.
 На 09.03.2015г., в 00.00ч. в гр.Козлодуй е спрян за проверка лек автомобил “Опел”, управляван от лицето  Ц.Д./35г./ от гр.Козлодуй. Установено е, че водача е неправоспособен и шофира след употреба на алкохол- 1,97 промила. Образувано  е БП.
За времето от 02.03.2015г. до 09.03.2015г.,  на територията на РУ - Козлодуй е проведе специализирана операция с цел: предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал, проверка на дискотеки, барове, ресторанти, клубове проверка на търговски обекти извършващи търговска дейност с акцизни стоки. Констатирани са     21 нарушения, за които са съставени 11 акта по ЗДвП, 5 акта по ЗБЛД, 3 фиша по ЗДвП, 1 акт по КЗ, 1 акт по ЗМВ. Образувани са 10 досъдебни производства и 2 БП.
На 08.03.15г., в двора на МБАЛ-Хр.Ботев- Враца, полицейски екип  е намерил обявен за общодържавно издирване лек автомобил  „БМВ Х6” с транзитна регистрация, противозаконно отнет на 07.03.15г. в гр.Видин.  
 На територията на гр.Мездра е проведена  специализирана операция за противодействие на закононарушения свързани с горските ресурси. По време на операцията не са установени автомобили превозващи дървесина и дървен материал.
В 07,30ч. в РУ-Враца е получено съобщение от 76-годишна жена от с.Лесура, която е заявил, че на 07.03.15г. на стационарния й телефон  се  обадил мъж, който се е представил, че е внук й, който се намира в Гърция, и й  съобщил, че е спечелил голяма сума пари и по куриер й праща колет с лекарства и пари, а за да ги получи  трябва  да заплати 5000лв. След около 15 минути жената  предала 1000лв. на непознат мъж, който я чакал до училището в селото.

                           Регионален говорител на МВР:
                              Красимир Василев
                                                                         


неделя, 8 март 2015 г.

Гербери за врачанки от ГЕРБ Враца, по случай 8-ми март

И тази година ГЕРБ Враца поднесе приятна изненада на дамите от града по повод международния ден на жената 8-ми март.  В центъра на града представители на Младежи ГЕРБ подаряваха цветя и сладки с формата на гербер на врачанки. В инициативата се включиха областния координатор и народен представител инж. Петя Аврамова и общинският ръководител Малина Николова.
„Всяка година провеждаме тематично за празника мероприятие, с което засвидетелстваме уважение и признателност към жените и тяхната важна роля в съвременното общество. И ако преди години жените се бореха за равноправие в професионалното отношение, днес те имат успешна реализация във всяка сфера на обществения и политическия живот“, заяви инж. Аврамова.

ПП ГЕРБ Враца, честити празника на всички дами, като им пожелава здраве, увереност и дръзновение!