Бисквитки

петък, 27 март 2015 г.

Кметът прие две делегации от парньори по европейски проекти



            Чуждестранни партньори по два европейски проекта посрещна днес кметът на Враца инж. Николай Иванов. Първата делегация бе от десет полски учители и директора на училище „Св. Йоан Павел ІІ” в гр. Замошч, които работят съвместно с екипа на ОУ „Христо Ботев” във врачанското село Баница. Проектът се нарича „Учи и научи” по проекта „Еразъм +” и включва обмяната на добри практики при обучението на деца в риск, в мултикултурна среда и на деца със специални образователни потребности. „За първи път сме в България и сме доволни от това, което видяхме тук. Почувствахме се като сред близки хора. Видяхме, че при вас се прави много за децата, за техните родители и за обществото. Всяко училище има своите радости и проблеми, и реализира своите програми” – казаха гостите. Кметът на Враца им пожела да останат с приятни спомени от нашия край. Инж. Николай Иванов направи и предложение на гостите двата града Враца и Замошч, които са почти еднакви като население да направят стъпки за бъдещо побратимяване.
         Втората делегация бе от единадесет учители от Чехия, Полша, Англия, Испания и Италия. Те участват в проект с ЦДГ „Европейчета” във Враца. Името на проекта е „Предизвикателствата извън моята собствена малка вселена”, финансиран по секторна програма „Коменски”. Гостите казаха, че са впечатлени от организацията на работата в детската градина. „За нас това е вдъхновение” – допълниха те. „ЦДГ „Европейчета” е пример за нашите постижения в областта на обучението и предучилищното възпитание” – потвърди кметът. В рамките на гостуването си в детската градина преподавателите са провели работни срещи и са видяли празничния цикъл Лазаруване, Цветница и Великден, представен от децата.
         Двете делегации сърдечно благодариха за огромното гостоприемство. Бяха единодушни, че Враца и природата в региона са наистина впечатляващи и с удоволствие ще се върнат отново.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”




Врачанската екоинспекция и ДПП „Врачански балкан” ще отбележат Часът на Земята, който тази година ще е на 28 март (събота) от 20:30 ч. Експерти от двете организации, гости и граждани заедно ще изгасят осветлението на Природозащитен център „Натура“ в града.
В програмата, посветена на инициативата ще се включат децата от група за народни песни „Славейче” от СОУ „Христо Ботев” - Враца. Ще се проведат викторини и забавни игри, посветени на опазването на природата.

През 2015 г. събитието се провежда под мотото „Реките имат нужда от нас - нека им дадем бъдеще”. Глобалната инициатива е знак на съпричастност с екологичните проблеми на планетата. В този час милиони хората по света ще изключат осветлението в домовете си и ще спрат потреблението на електроенергия, за да покажат грижата си за природата и възможностите за ограничаване на вредите, които човекът й оказва.  
Това е най-мащабната акция в света, която започва през 2007 г. Инициативата се трансформира в глобално общество, убедено в устойчивото бъдеще на планетата. Часът на Земята дава възможност на всеки човек да разбере как може да използва волята си, за да се справи с климатичните промени.


Пресцентър

РИОСВ – Враца

„Пролетни гласове” звучаха в КДК

„Пролетните гласове” на Враца, млади творци от литературния клуб „Ботевци” при СОУ „Христо Ботев” и  ПГТР, с ръководители Диана Николчева и Татяна Стоянова,  представиха новите си стихове, есета и кратки разкази на традиционното литературно четене, организирано от  Клуба на дейците на културата /КДК/ - Враца.
Проявата, посветена на пролетното възраждане и обновление,  се състоя на  Благовещение в къщата на КДК.
Сред публиката бяха утвърдени врачански творци като Върбан Велчев, Цветан Илиев, Виктория Иванова, Огнян Пищиков, Анета Дилова, Кирил Андровски, Евдокия Марангозова, Валентина Панова, Дарина Цветкова и др.
С техните лирични откровения  във втората част на четенето се осъществи поетичният диалог между поколенията.
В последвалата дискусия, организирана от председателя на КДК Емилия Ралчева и Огнян Пищиков, учениците получиха ценни съвети и бяха насърчени за нови творчески изяви.


Седем фирми искат да асфалтират общинската пътна мрежа във Врачанско


            Комисия с председател зам.-кмета инж. Николай Йорданов на свое открито заседание днес отвори офертите за избор на изпълнител на основния ремонт на пътната мрежа в община Враца. За тези ремонти в местния бюджет са заделени 331 000 лв. с ДДС. Седем фирми участват в обществената поръчка. Две от дружествата са от Враца, а останалите от Дупница, Монтана, София, Плевен и Ботевград. Обявени бяха подадените документи в плик 1. Предстои комисията на свое закрито заседание да разгледа обстойно документите в този плик. Критерият за избор на изпълнител е най-ниска предложена цена.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”



Три дни за ползване на 5% отстъпка от дължимия данък от физическите лица


Само три работни дни остават, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по декларацията си. От НАП напомнят още, че отстъпката се ползва от всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. по електронен път, ако към този момент клиентът няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април дължимия по декларацията данък. От приходната агенция съветват всеки клиент, който подава декларацията с ПИК или електронен подпис, за да ползва отстъпката, преди това да провери онлайн за неплатени стари задължения.
До момента в офис на НАП Враца са приети по електронен път  близо 800 деклараци за доходи на физически лица, 43 % от тях са подадени чрез ПИК. От началото на годината са приети 970 заявления за издаване на ПИК, което е със сто повече от подадените заявления за цялата 2014 година.
Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Документите могат да се подадат и на място в офисите на НАП.
Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне. Всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане - 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“.
Подробна информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки можете да получите от сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.
Гледайте видео уроците за попълване на данъчната декларация в канала на НАП в Youtube на адрес: https://www.youtube.com/watch?v=i8st39n7juw&index=3&list=UUEpedu6yRG-Q5EngXle2oIw
Юлия Грънчарова     

Крими хроника

На 22.02.2015г., В МВР-Враца е получен сигнал за палеж на лек автомобил „Сеат”, паркиран на улица „Петропавловска” в гр. Враца. Огънят нанесъл щети и на паркиран до него лек автомобил „Ауди”. След издирвателни мероприятия са установени лицата извършили умишления палеж: Д.Б./21г./ от гр.Враца криминално проявен / кражби и увреждане /; Д.Г./26г./ от гр. Враца,  криминално проявен / грабеж, кражби, наркотици и увреждане /. Двете лица са задържани за срок от 72 часа.
На 19.09.2014г., в УП-Дъбника е постъпил сигнал за откраднати две телета от двора на честен имот в село Тишевица.След издирвателни мероприятия са установени извършителите, криминално проявените лица: Р.А./46г./; А.В./27г./; М.А./22г./, и трите лица са от село Габаре. Животните са намерени и върнати на собственика.
След издирвателни мероприятия за кражба на хладилник, готварска печка, 6 литра олио и ел.удължител с дължина 20 метра, извършена 02.03.2014г. от частен дом в село Търнава  е установено, че извършител на кражбата е лицето В.М./26г./ от същото село.
В хода на разследването  е установено, че през 2014г., същото лице  е извършило още 3 кражби от различни къщи в село Търнава. Откраднати са били хранителни продукти и ел. уреди, като все още не е установена точната  стойност на нанесените щети на собствениците.
На 26.03.15г., в 17.20ч. в  гр.Бяла Слатина е спрян за проверка  лек автомобил „Фолксваген„ управляван от Р.Р./22г./ от с.Буковлък. В колата са открити 30 кг. нарязан тютюн, без български акцизен бандерол.
В 15.25ч. в гр.Мездра  е спрян за проверка лек автомобил ”Фолксваген Голф”, управляван от В.С./19г./ от гр.Мездра. Пробата за алкохол на водача е положителна- 0,74 промила. 
При проверка в частен дом в гр. Козлодуй, полицейски служители са намерили иззели плик суха зелена листна маса- канабис. Образувано е БП.
В 13.15ч. в  РУ-Роман е получен сигнал, че в село Стрепец,  частен дом  неправомерно е  присъединен  към ел. мрежа. Образувано  е досъдебно производство.
В  с.Главаци  е проведена среща между полицейските инспектори обслужващи селото и жители на Главаци. Присъствали са и представители на местната власт. На срещата са обсъдени въпроси по превенцията и разкриването на престъпления. 
От 20.00ч.. до 01.00ч. на територията гр.Враца-център, с.Згориград, с.Лиляче, с.Бели Извор и с.Власатица е проведена специализирана полицейска операция за установяване на малолетни и непълнолетни лица в нощните увеселителни питейни заведения. Проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол, повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Не са констатирани нарушения.
Регионален говорител на МВР:
      Красимир Василев
                                                                         


четвъртък, 26 март 2015 г.

ПОСЛАНИКЪТ НА ИСПАНИЯ ПОСЕТИ АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”

Негово Превъзходителство Хосе Луис Тапиа, посланик на Кралство Испания в България, посети АЕЦ “Козлодуй” на 26 март. Водената от него делегация включваше представители на испанското посолство в лицето на Мария Перес Моро – търговско-икономически съветник, Хуан Хименес – специалист по маркетинг, Елиса Гарсия – търговски експерт, както и представители на испански компании, работещи в областта на ядрената енергетика.
В Информационния център на атомната централа гостите бяха посрещнати от Жаклен Коен – изпълнителен директор на Български Енергиен Холдинг ЕАД и председател на Съвета на директорите на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, и от изпълнителния директор на АЕЦ Димитър Ангелов.
В срещата взеха участие и Катерина Костадинова – представител на дирекция “Сигурност на енергоснабдяването” в Министерство на енергетиката, и представителите на ДП “Радиоактивни отпадъци” Маргарита Коркинова – заместник изпълнителен директор “Финанси, администрация и сигурност”, Соня Добрева – ръководител на сектор “Договори и доставки”, и Ивайло Якимов от СП “Извеждане от експлоатация 1-4 блок”.
Испанската делегация бе поздравена от Жаклен Коен, който изрази задоволство от проявения интерес към българската ядрена енергетика, към чието успешно развитие са насочени усилията на правителството, на БЕХ и на АЕЦ “Козлодуй”. Той подчерта, че този сектор на енергетиката е най-щадящ за околната среда и има сериозен принос за ограничаване на вредните емисии парникови газове.
В словото си Н. Пр. Хосе Луис Тапиа високо оцени възможността водената от него делегация и лично той да се запознаят с проектите, които се реализират в АЕЦ “Козлодуй”. Уверен съм, че това посещение ще допринесе за развитието на двустранните връзки между Испания и България, които са сериозни дългогодишни партньори, заяви посланикът.
Димитър Ангелов сподели отличните си впечатления от досегашната съвместна работа между българската атомна централа и испански компании от ядрената промишленост. Той отбеляза, че АЕЦ “Козлодуй” има над 40-годишна история, по време на която е натрупан сериозен експлоатационен опит, демонстрирани са редица добри практики и са изпълнени много програми за модернизации и инвестиции. Нашата цел е да бъдем сред най-добрите в света и за да постигнем тази цел, се стремим да работим с доказани и утвърдени компании от различни страни”, каза изпълнителният директор на АЕЦ.
По време на срещата бяха представени приоритетните проекти на АЕЦ “Козлодуй” – продължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок и повишаване на топлинната мощност на реакторите до 104%. Специално внимание бе отделено на мерките за повишаване на безопасността на ядрените съоръжения. Гостите бяха запознати и с дейностите по извеждане от експлоатация на спрените 1-4 блок, изпълнявани от ДП Радиоактивни отпадъци”.

Посещението на делегацията в АЕЦ “Козлодуй” завърши с обход в командната и машинната зала на 5 енергоблок, както и в спрените от експлоатация 1-4 блок.

Избират фирмите за възстановителните ремонти в селата на община Враца


            Общинска комисия с председател зам.-кмета инж. Николай Йорданов днес отвори офертите по обществената поръчка за избор на изпълнители на аварийно-възстановителните работи по инфраструктурни обекти в селата от община Враца, които пострадаха при наводненията през миналото лято. Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет отпусна 1.5 милиона лева на община Враца за отстраняване на послествията от наводненията  през юли и август 2014 г. Средствата са за ремонти в селата Лиляче, Бели извор, Власатица, Горно Пещене, Вировско, Мраморен, Голямо Пещене, Оходен, Девене, Веслец и Косталево.  Възстановителните работи в селата бяха разделени на пет обособени позиции. За тях кандидатстваха общо 11 фирми от Плевен, Перник, София, Монтана, Ловеч, Враца и Бургас, като пет от тях бяха от столицата. Най-голям бе интересът към обособена позиция № 3 – аварийно-въстановителни работи по инфраструктурни обекти в селата Горно Пещене и Вировско, където участниците са пет. Комисията обяви цените, предложени от всички кандидати по всички обособени позиции. На закрито заседание ще бъдат разгледани обстойно ценовите предложения и ще бъдат избрани изпълнителите на обектите. Критерият при избора е икономически най-изгодна оферта, като тя включва предложена работна програма, срок на изпълнение и цена. Избраните фирми ще извършват възстановяване на разрушени мостове и улици.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Крими хроника

 След издирвателни мероприятия по сигнал за счупено панорамно стъкло на лек автомобил „Мерцедес” в гр. Враца, деяние  извършено на 15.02.2015г. е установено, че стъклото е счупено от лицето Д.Д./25г./ от гр. Враца.
На 25.03.2015г.,  в с.Краводер  е проведена среща с обществеността и органите на местно самоуправление и местната администрация. Служители на МВР са обсъдили с жителите и ръководителите на селото  въпроси по превенцията и разкриването на престъпления. 
На 24.03.2015г. от 19.00ч.  до 07.00 ч. на 25.03.15г., на територията на  РУ-Бяла Слатина е  проведена специализирана операция за  противодействие на престъпността в малките и отдалечените населени места. Няма констатирани нарушения. 
На 25.03.2015г., на територията на РУ-Бяла Слатина е проведена специализирана операция по метода Широкообхватен контрол. Проверени са   18 МПС и  28 лица.  Констатирани са 10 нарушения на ЗДвП.
За времето от 20.00ч. на 25.03.2015г., до 04.00ч. на 26.03.2015г. на територията на селата Долна Кремена, ГорнаКремена , Кален , Цаконица и Долна Бешовица е проведена специализирана операция с цел: осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението в малките населени места през тъмната част от денонощието. Установено  е едно нарушение на ЗДвП.
На 25.03.2015г. при проверка  в частен дом в село бутан са намерени  и иззети цигари, без български акцизен бандерол.
 На 25.03.2015г.,  на територията на с.Хърлец е провереда специализирана проверка с цел: установяване на лица извършващи нерегламентирани теренни разкопки и занимаващи се с иманярска дейност. Извършена е проверка и в античната крепост „Аугуста” в землището на с.Хърлец. По време на извършваните проверки не са установени лица извършващи нерегламентирани теренни разкопки и не са установени административни нарушения и престъпления 
На 25-26.03.2015г., на територията на РУ-Козлодуй е проведена специализирана операция  с цел: подобряване на безопасността на движението пътищата  и охрана обществен ред; техническа неизправност, превишена скорост и други груби нарушения на правилата за движение. По време на операцията са констатирани 13 нарушения.

      Регионален говорител на МВР:

Красимир Василев

сряда, 25 март 2015 г.

“Мениджър за един ден” в АЕЦ “Козлодуй”

На 25 март АЕЦ “Козлодуй” се включи за седми път в националната инициатива “Мениджър за един ден”. Спазвайки традицията, ръководството на атомната централа даде възможност на ученици от ПГЯЕ “Игор Курчатов” и СОУ “Христо Ботев” (гр. Козлодуй) и от ЕГ “Йоан Екзарх” (гр. Враца) да се включат в работата на висшия мениджмънт, като заемат за един ден ръководна позиция.
Велислав Ценов от Езикова гимназия “Йоан Екзарх” влезе в ролята на изпълнителния директор Димитър Ангелов, а Деяна Тодорова от ПГЯЕ “Игор Курчатов” – на заместник изпълнителния директор Иван Андреев.
Ето какво бе разпределението при останалите ученици и ментори. Преслав Асенов пое отговорностите на Янчо Янков – директор “Производство”, а Даяна Велчева работи съвместно с Пламен Василев – директор “Безопасност и качество”. Десислава Василева зае мястото на Богдан Димитров – директор “Икономика и финанси”. Теодора Петрова замести Найден Найденов – директор “Развитие и модернизации”, Деница Каменова беше главен инженер на Електропроизводство – 2 вместо Атанас Атанасов, а Лидия Левашка бе ръководител на управление “Правно” на мястото на Ивайло Иванов. Вероника Вълкова пое от Красимира Каменова отговорната роля на ръководител-управление “Търговско”.
Преди да заемат работните си места, младежите имаха среща с ръководството на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД. Изпълнителният директор Димитър Ангелов ги поздрави с добре дошли и изрази увереност, че този ден ще бъде наистина полезен за тях, след което им пожела успешна работа. За учениците бе организиран специален тренинг за придобиване на мениджърски умения.

Младите и амбициозни мениджъри за един ден се запознаха отблизо и с работата в най-голямото електропроизводствено предприятие на България. Те посетиха командната и машинната зала на пети енергоблок, където Красимир Маринов – началник на отдел “Контрол и анализ” към Електропроизводство – 2, отговори на техните въпроси. 

Отвориха офертите за архитектурното заснемане на сградите, одобрени за саниране във Враца

            Общинска комисия, в която влиза и зам.-кметът инж. Красимира Георгиева, днес отвори оферти по обществената поръчка за архитектурно заснемане, изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики на пет блока във Враца, одобрени по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Постъпили са 13 оферти, като всички кандидати участват и по петте обособени позиции. Осем от фирмите са от София, две от Плевен, а останалите са от Враца, Пловдив и Монтана. Оповестени бяха предложените цени. Критерият при оценката е икономически най-изгодна оферта с два показателя – цена и срок на изпълнение. На свое закрито заседание комисията ще разгледа офертите и ще извърши класиране.
Петте жилищни сгради, които са одобрени за саниране във Враца, са бл. 1 в жк „Младост”, бл. 124 в жк „Дъбника”, бл. 54 в жк „Сениче”, на бул. „2 юни” 70 и  на ул. „Братя Миладинови” 10.
 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”




Евродепутатът Владимир Уручев с предложения за опростяване на новата Обща селскостопанска политика


Комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския парламент (AGRI) обсъди мерки за опростяване на новата ОСП и намаляване на административната тежест за фермерите с европейския комисар по земеделие Фил Хоган.

Опростяването на ОСП и постигането на  повече гъвкавост при прилагане на мерките е сред основните приоритети на комисаря Хоган за 2015 г., но не за сметка на отслабване на качеството на изпълнение. В тази връзка комисарят очерта 3 основни принципа, които ще ръководят процеса на опростяване:
-          прилагане на  взетите политически решения за реформата от 2013 г.;
-          опростяването да не води до отслабване на доброто финансово управление и увеличаване нивата на грешки при отчитане на разходите по ОСП;
-          да се дава приоритет на онези области, които са от най-голямо значение за бенефициентите.

Комисар Хоган представи действията за опростяване, които ЕК ще предприеме в предстоящите месеци и които включват ревизия на вторичното законодателство на ОСП по пазарните мерки, в т.ч. схемите за частно складиране, режимът на плодовете и зеленчуците, стандартите за маркетинг, правилата за идентификация и регистрация на животни по схемите за доброволно, обвързано с производството подпомагане. Той подчерта решението на ЕК да удължи крайния срок за подаване на заявленията за директни плащания до 15 юни т.г.

Комисар Хоган приветства участието на евродепутатите в дебата за опростяването на ОСП, тъй като те са най-близо до избирателите и могат да сигнализират ЕК своевременно за техните нужди и проблеми. Той приветства получените предложения от членовете на комисията AGRI за опростяване на ОСП, част от които бяха направени от евродепутата Владимир Уручев. Предложенията обхващат критериите за допустимост на директните плащания, гъвкавост при прилагане на зелените мерки, преглед на дефиницията за "активен фермер" и млад фермер, помощ за малките земеделски производители, помощ за сектор "Плодове и зеленчуци" и др.

По отношение на директните плащания, зеленият компонент и екологичните изисквания евродепутатите подчертаха необходимостта от единно тълкуване на правилата, за да не се стига до хаотично прилагане в държавите членки и допълнителен административен товар за производителите. В тази връзка комисар Хоган отбеляза ролята на създадения преди 8 месеца специален отдел в Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони", който помага на държавите-членки при тълкуване на новите правила по ОСП.

Евродепутатите призоваха за допълнителни стимули за младите фермери, за малките производители и за необлагодетелстваните региони. По отношение на подкрепата за младите фермери, комисар Хоган сподели новият модел на кредитни гаранции, предложен от ЕК и ЕИБ за улесняване достъпа на земеделските производители до свеж финансов ресурс при изгодни условия. По линия на този нов финансов инструмент младите фермери ще могат да получат дългосрочни кредити (10-12 години) при ниски лихви от ЕИБ (чрез търговските банки и програмите за развитие на селските райони).

В светлината на очакваните през май или юни заключения на Съвета по земеделие и рибарство за опростяването на ОСП, комисар Хоган насърчи изготвянето на доклад по собствена инициатива от страна на ЕП, който да допълни дискусията по темата.



Мениджъри за един ден в офис на НАП Враца


За седма поредна година офис на НАП Враца се включи в инициативата „Мениджър за един ден”, която се провежда със съдействието на фондация „Джуниър Ачийвмънт България”.
Като компания – домакин на 25 март  офис Враца прие седем ученици от три училища – СОУ „Козма Тричков”, СОУ „Васил Кънчов” и „Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство”.
Подборът се извърши след запознаване публикуваните  автобиографии на сайта на фондацията и мотивацията на заявилите  участие да се включат в инициативата.
Учениците бяха посрещнати от  директора на офис Враца г-н Александров, който ги въведе в естеството на работа в НАП, а те от своя страна споделиха, че имат желание да се запознаят на практика с това, което   знаят на теория и вярват, че работния ден с висококвалифицираните специалисти от НАП ще бъде изключително полезен за тях. с е се радваме ако о полезна за бъдещата реализация на на младите хораа фондацията и мотивацията им за участие    
След като подписаха договори за обучение младите мениджъри се запознаха на практика с дейността на всички отдели в администрацията.
При тържественото връчване на сертификатите, учениците изразиха своята удовлетвореност от споделения работен ден със служителите от офис Враца, а директорът им пожела да станат наши колеги и бъдещи мениджъри, защото НАП има нужда от млади и амбициозни хора като тях.


Юлия Грънчарова     

СЪОБЩЕНИЕ


Водоснабдяване и канализация”ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради отстраняването на възникнала авария на пл. "Левски", водоподаването в района разположен между улиците "Екзарх Йосиф", "Вардар", "Козлодуйски бряг" и ул. "Генерал  Леонов"ще бъде спряно  до 21:00ч. днес 25.03.2015г. 
ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
ТЕЛ: 080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

РИОСВ – Враца започна проверките за наличието на замърсявания на речните корита и прилежащите им територии в областта


От днес – 25 март до 8 април 2015г. експерти от РИОСВ – Враца ще проверяват изпълнението на дадените предписания, съгласно заповед на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева от 12 февруари за предприемане на мерки за недопускане на замърсяване на речните корита и прилежащите им територии.
В изпълнение на заповедта, експертите посетиха десетте общини от област Враца и дадоха на кметовете предписание за предприемане на ефективни мерки за почистване на речните корите и прилежащите им територии от нерегламентирани замърсявания с отпадъци (битови, строителни, биоразградими отпадъци и торов отпад, отпадъци от опаковки, текстилни отпадъци и др.) във всички населени места на дадената община със срок за изпълнение 24 март, т.г.
От днес, по предварително изготвен график, започват проверките по изпълнението на дадените предписания. Те се осъществяват на място, съвместно с представители на  общините.
По разпореждане на Министъра на околната среда и водите, при констатиране на нерегламентирани замърсявания и неизпълнение на дадените предписания, ще бъдат предприети предвидените административно-наказателни мерки, като съставяне на акт за установяване на нарушението и издаване на наказателно постановление.


Пресцентър
РИОСВ – Враца

25.03.2015г.

Връчиха купата „Мистер Сенко”



            Младият илюзионист Иван Петров – Маг Айвън е първият носител на преходната мемориална купа „Мистер Сенко”. Купата е учредена от Община Враца и клуб „Сенко” и бе връчена на специална церемония в Кемпински хотел „Маринела” в София. На празника присъстваха много майстори на магическото изкуство. Сред тях бяха мисис Сенко, Ирко и Ивокс меджик. Купата ще се връчва ежегодно и с нея ще бъдат отличавани само млади надежди на илюзионното изкуство. Маг Айвън получи престижния приз от Дочко Дочев – Мендрак, председател на клуб „Сенко”. Сред първите, които поздравиха младият талант, бе Радосвета Крумова – главен експерт „Култура” в Община Враца.


Марио Владимиров днес стана кмет на Враца

            В реална работна среща по проблемите на пролетното почистване на Враца участва днес единадесетокласникът Марио Владимиров. Възпитаникът на СОУ „Васил Кънчов” стана кмет на града в рамките на инициативата „Мениджър за 1 ден”.  Заедно с инж. Николай Иванов, инж. Николай Йорданов и двама директори от общинската администрация обсъдиха планираните действия по цялостното почистване и измиване на Враца. Младият кмет бе категоричен, че на замърсяващите околната среда трябва да се налагат глоби и Общината да бъде строга с нарушителите. Марио Владимиров призна, че се е замислял дали да стане кмет някога. От първите си наблюдения върху работата на кметския екип е на мнение, че тази работа е доста ангажираща и натоварена, и засега се насочва към икономиката.
Общо шест млади мениджъри прие екипът на общинска администрация. Полина Димитрова, Кристина Виделова, Паулина Ангелова, Моника Василева и Адриана Георгиева отблизо опознаха работата на администрацията. Те първо се срещнаха с кмета инж. Николай Иванов, а след това бяха приети в дирекциите „Финансово-счетоводна дейност”, „Административно обслужване и информационни технологии”, „Протокол, администриране на проекти и международно сътрудничество”, „Образование, култура, спорт и туризъм” и „Местни данъци и такси”. Разпределението бе направено според желанието на учениците и бъдещата им професионална ориентация. В дирекциите младежите участваха при решаването на различни казуси от ежедневния работен процес.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”




Крими хроника

         На 23.03.2015г., в приемната на МВР в с.Алтимир е получена информация от охранител на помпената станция с.Алтимир, който е заявил, че за времето от 2013 г. до 23.03.2015 г., след демонтаж на капак на неработещ ел. двигател в помпената станция  е извършил кражба на около 8 кг. меден проводник от него. След ОИМ е установено, че извършители на кражбата са лицата:Д.К./26г./ и П.К./26г./ от гр.Б.Слатина.
На 24.03.2015г, при полицейска проверка  в частен дом  в село Малорад  е установено неправомерно присъединяване  към електроразпределителната мрежа. Образувано  е досъдебно производство.
 B 10.53 ч. в РУ-БялаСлатина е получено съобщение от с.Габаре, че лицето Ц.Ц./20-годишна/ влязло в саморазправа с кмета на селото, като отправяло заплахи и закани,  а след това издраскало по лицето кмета. Установено  е, че скандала е възникнал по повод поставена информационна табела за нерегламентирано  сметище. Образувано  е досъдебно производство. 
На 24.03.2015г., в с. Пудрия  е проведена среща на полицейските инспектори обслужващи региона с обществеността и органите на местно самоуправление и местната администрация. На срещата са обсъдени въпроси по превенцията и разкриването на престъпления, като бяха отчетени и недостатъци в съвместната работа.

           Регионален говорител на МВР:
       Красимир Василев
                                                                         


СЪОБЩЕНИЕ

"Водоснабдяване и канализация”ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради продължаващите ремонтни дейности по отстраняването възникналата на 24.03.2015г. авария на магистрален стоманен водопровод Ф546, водоподаването ще бъде спряно  до 17:00ч. днес 25.03.2015г. в ж.к. “Металург”, ИЗТОЧНА ПРОМИШЛЕНА  ЗОНА и ул."Симеон".
ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
ТЕЛ: 080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

"Око под наем" ще се изиграе не на 31 март



Поради заболяване на член от екипа на гостуващата трупа, която участва в представлението "Око под наем" от Питър Шафър, представлението във Враца ще се изиграе не на 31 март /вторник/, а на 3 април /петък/ от 19 часа на голямата сцена на ДКТ-Враца. "Око под наем" от Питър Шафър, представлението във Враца ще се изиграе не на 31 март
НЕ Е НЕОБХОДИМО зрителите, купили билети за представлението, да правят нова презаверка, за да гледат комедията с участието на Асен Блатечки и компания на 3 април.
Всеки, който желае да върне билета си, може да го направи до предварително обявената дата и час на спектакъла - 19 часа на 31 март. След това претенции няма да бъдат уважавани!

Ръководството на ДКТ - Враца поднася своите извинения за причиненото неудобство и предварително благодари за проявеното разбиране!

вторник, 24 март 2015 г.

Областната комисия „Военни паметници“ проведе заседание

Областната комисия „Военни паметници“ днес проведе първото си за годината заседание, на което набеляза конкретни действия за работата си. Заместник областният управител Ирина Иванова ръководи срещата и на нея бяха представени  основни моменти по изпълнение на изискванията на Закона за военните паметници и ангажиментът на общините по поддържането и опазването им.
На заседанието беше представен областният регистър на военните паметници на територията на областта, като беше акцентирано до средата на месец април, администрациите да оптимизират информацията за паметниците, попадащи в съответната община. Също така бе изискано да се внесат предложения за целево финансиране за ремонт и възстановяване на паметници в тежко състояние.

Надя Гетова
Експерт „Връзки с обществеността и протокол“


Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ) пред Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа: Енергийната ефективност е най-лесно достъпният "плод" за намаляване зависимостта от външен енергиен внос



Евродепутатът Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ) взе участие в първото заседание на общата Комисия "Икономика, инфраструктура и енергетика" на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮИЕ). Форумът, който се проведе тази събота в българския парламент, бе на тема "Подобряване на енергийната ефективност в Югоизточна Европа". В работата му се включиха делегации от деветте парламента на страните членки на Асамблеята.
Срещата премина под председателството на народния представител от ГЕРБ Диана Йорданова, а в нея се включиха още министърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев. Йержи Бузек, председател на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент, изпрати поздравителен адрес до участниците в Асамблеята, в който бившият президент на ЕП подчертава възможностите и нуждата от сътрудничество на националните парламенти на страните от Югоизточна Европа с Европейския парламент.
Във встъпителните си думи пред форума, Владимир Уручев подчерта, че енергетиката е ключов политически приоритет за новата Европейска комисия и нейния председател Жан Клод Юнкер. Българският евродепутат, който от 2007 г. насам е член на Постоянната Комисия по Промишленост, изследвания и енергетика в ЕП, очерта предпоставките и хронологията на събитията, довели до необходимостта от изграждането на Европейския енергиен съюз в контекста на предизвикателствата пред енергийната сигурност на ЕС, свързани с руската заплаха да спре транзита на газ през територията на Украйна, както и с напрежението в Северна Африка и Близкия Изток, застрашаващи доставките на нефт и газ.
Той представи в детайли основните направления за сътрудничество в рамковата стратегия за ЕЕС, свързани с постигането на енергийната сигурност, със завършване на вътрешния енергиен пазар, повишаване на енергийната ефективност, декарбонизация на икономиката, постигане на 10% взаимна свързаност до 2020 и насърчаване на иновациите и изследванията в областта на енергетиката.
Българският евродепутат очерта и основните предизвикателства пред реализацията на този амбициозен проект, свързани най-вече със силното напрежение между декларираната нужда от близко сътрудничество и солидарност между страните членки, и запазването на националните прерогативи, породено от степента до която правителствата са склонни да се откажат от правомощията си над националните си регулаторни органи например или да жертват суверенитета си при определянето на своите енергийни доставки, избора на енергиен микс и условията по експлоатация на енергийните си ресурси. Според Владимир Уручев, при сегашната среда, изглежда много трудно за Съвета единодушно да се съгласи да отстъпи суверенитета си в някоя от тези области, тъй като твърде много държави предпочитат да запазят статуквото (Унгария и Германия по отношение на ниски цени, Словакия по отношение на транзитните такси, Австрия от гледна точка на запазването си като хъб).
По отношение на енергийната ефективност, Владимир Уручев я определи като най-лесно достъпния "плод" за намаляване зависимостта от външен енергиен внос, тъй като всеки 1% енергийни спестявания съкращава вноса на газ в ЕС с 2,6%, намалявайки емисиите и енергийните разходи за потребителите и създавайки работни места в строителния сектор. Затова той наблегна върху необходимостта от финансова подкрепа от страна на ЕК за проекти за енергийна ефективност в транспорта и сградния сектор. По-доброто познаване на многото ползи от енергийната ефективност може да помогне за убеждаване на гражданите, бизнеса, регионите и страните членки за нуждата от конкретни действия, допълни още българският евродепутат.
В заключение, Владимир Уручев обърна внимание на факта, че Югоизточна Европа фигурира в документите на Енергийния Съюз не само със своята уязвимост към външни доставки на газ, но също така и с приоритета, който ЕС поставя върху изграждане на междусистемни връзки между страните при навременното прилагане на енергийното законодателство на ЕС (Третият енергиен пакет) с цел създаването на регионален енергиен пазар и Югоизточен Европейски газов хъб. Затова най-добрият начин е да засилим регионалното сътрудничество и координацията между самите нас, страните от Югоизточна Европа, обобщи Владимир Уручев.


Допълнителна информация: Парламентарното измерение на ПСЮИЕ съществува от 1997 г., когато е проведена първата конференция на председателите на парламенти от страните участници. Парламентарната Асамблея на ПСЮИЕ е учредена на 10 май 2014 г. в Букурещ на годишна сесия на председателите на парламентите на Албания, България, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора. Очаква се България да поеме годишното председателство на ПСЮИЕ от юли 2015 година.

Вече е допустимо ползването на преотстъпване на данък от земеделски стопани за 2014 г


            България получи разписка с окончателния идентификационен номер на помощта от Европейската комисия съгласно Регламент (ЕС) № 702/2014 на Комисията от 25 юни 2014 година относно деклариране на някои категории помощи в секторите на селското и горското стопанство и в селските райони за съвместими с вътрешния пазар в приложение на членове 107 и 108 от Договора за функционирането на Европейския съюз и за отмяна на Регламент (ЕС) № 1857/2006 на Комисията.
Това вече позволява да се ползва преотстъпване на данък от земеделски стопани за 2014 г. Става въпрос за данъчните облекчения по чл.189б от Закона за корпоративното подоходно (преотстъпване на до 60 на сто от корпоративния данък) и по чл. 48, ал. 6 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (преотстъпване на до 60 на сто от данъка върху годишната данъчна основа).
Във връзка с промяната на правното основание на схемата за помощ, са направени изменения в ЗКПО и ЗДДФЛ. Променени са някои изисквания по отношение на инвестирането на преотстъпения данък, както и са въведени ограничения за някои категории задължени лица.
Земеделските стопани, които вече са подали декларации, но искат да се възползват от облекченията, могат да подадат нова, коригираща декларация до изтичане на срока за подаване на годишните декларации за 2014 г.: 31 март – за юридическите лица; 30 април – за едноличните търговци.
Тези, които не успеят да направят това в указания срок, могат да предявят искане за корекция във вече подадени данни в офиса на НАП по регистрация.
Повече информация за деклариране и плащане на данъци и осигурителни вноски от земеделските стопани може да се получи на телефона за информация 0700 18 700 на цената на един разговор.
Юлия Грънчарова 



Жени ГЕРБ Враца проведе отчетно-изборно събрание

Областно отчетно-изборно събрание проведе женската организация на ГЕРБ във Враца. На събранието присъстваха над 83 делегати, членуващи в дамския клуб на партията. Почетни гости на мероприятието бяха Десислава Атанасова, която е член на НИС на Жени ГЕРБ, областният координатор инж. Петя Аврамова, народният предтавител Красен Кръстев и общинския ръководител на ПП ГЕРБ Враца Малина Николова. Те поднесоха своите поздравления към дамите и оцениха високо приноса им към дейността на регионалната структура, както и тяхната важна роля в политическия живот на страната ни.
След представен отчет за дейността на областния клуб стана ясно, че именно жените са едни от най-активните членове на ГЕРБ Враца и упорито са работили за утвърждаване авторитета на партията. Бяха споменати още и десетките проведени инициативи на Жените, както и такива, които са организирани съвместно с други структури на ГЕРБ – Младежи и Старейшини.

Делегатите на Жени ГЕРБ Враца направиха своите предложения за областен клубен ръководител, областен организационен секретар и членове на управителния съвет. Новото ръководство ще бъде утвърдено от ИК на ПП ГЕРБ.

3аседание на Областната епизоотична комисия

Заместник областният управител Мирослав Комитски председателства заседание на Областната епизоотична комисия. На срещата бяха обсъдени превантивните мерки за недопускане на разпространението на болестта Туларемия сред населението. Сформирането на Комисия е по повод регистрираните 14 случая на заболеваемост в различни области на страната – София област и София град, Бургас, Хасково, Стара Загора и Симеоновград.
В тази връзка, Министерство на здравеопазването е провело заседание на Националния координационен съвет за управление на Националната програма за профилактика и контрол на векторно-предавани трансмисивни инфекции при хората, на което са изготвени инструкции и предписания за диагностика и проучване на случаите на Туларемия.
На срещата в Областна администрация – Враца, д-р Даниела Гъркова от Регионална здравна инспекция запозна с епизотичната обстановка в област Враца. По думите й, няма наличие на Туларемия на територията на областта. Д-р Гъргова даде ясни насоки за симптоматиката и диагностицирането на болестта. Тя уточни, че източници на инфекция в природата са над 100 вида гризачи, но се среща и при хищници и някои ловни птици.
Областната епизоотична комисия взе единодушно решение за предприемане на превантивни мерки, като се акцентира на здравната просвета сред населението на общините в областта.
Областния управител на област Враца Малина Николова издаде заповед за сформиране на общинските епизоотични комисии и набелязване на мерки за здравна превенция. При съмнения за Туларемия, всички отговорни институции следва да предприемат съответните действия, съгласно Инструкцията на националната референтна лаборатория по особено опасни бактериални инфекции към Националния център по заразни и паразитни болести.

Надя Гетова
Експерт „Връзки с обществеността и протокол“



Ансамбъл „Пирин” с голям концерт във Враца

С голям концерт ще гостува във Враца Фолклорният ансамбъл „Пирин” – Благоевград.  Изявата е част от националното им турне под наслов „60 години ансамбъл „Пирин”. Концертът е под патронажа на кмета на Враца инж. Николай Иванов. Любителите на народната музика и танци ще се насладят на един истински празник,  в който е включен пълният състав на ансамбъла.
Ще могат да се видят песни и танци както от пиринския край, така и от други фолклорни области в България. Концертът ще се състои на 15 април на голямата сцена на Драматично-кукления театър от 19 ч. Билети за него вече се продават на касата на театъра, като цените са 10, 12 и 15 лева. За колективни посещения се ползват отстъпки. Организатор на концерта е мениджърска агенция „Българка”. За допълнителна информация телефонът е 0878/987-065.


Четири фирми искат да ремонтират Старата къща

            Общинска комисия днес отвори офертите на фирмите, които участват в процедурата за избор на изпълнител на основния ремонт на покрива и фасадите на Старата къща във Враца. Четири фирми са подали оферти за обновяването на емблематичната сграда. Участниците са „Светлина – П” ЕООД – Враца, „Термикс ЕС” ООД – Пазарджик, „Пи енд Ди строй” ООД – София и „Сдружение КРР Старата къща” – София. Комисията отвори офертите и обяви предлагани от дружествата цени. Критерият, по който ще бъде направен изборът на изпълнителя на обекта, е икономически най-изгодна оферта, като компонентите са два – предлагана цена и срок на изпълнение. Предстои на свое закрито заседание комисията да разгледа офертите по същество.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





СЪОБЩЕНИЕ


“Водоснабдяване и канализация”ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария на магистрален стоманен водопровод Ф546, водоподаването ще бъде спряно  до 17:00ч. днес 24.03.2015г. в ж.к. "Металург", ИЗТОЧНА ПРОМИШЛЕНА  ЗОНА и ж.к. "72".

"Водоснабдяване и канализация"ООД-Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария на магистрален стоманен водопровод Ф546 в участъка на Военно поделение Враца, водоподаването в района разположен между бул. "Васил Кънчов", бул. "Мито Орозов", бул. "Христо Ботев" и ж.к. "Река Лева" ще бъде нарушено днес 24.03.2015г. от 09:00ч. до 17:00ч.
ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
ТЕЛ: 080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

Крими хроника

На 23.03.2015г., по време на специализирана полицейска проверка  в село Бутан е спрян лек автомобил „Опел”, управляван от М.Г./23г./ от гр.Козлодуй. При обиск на водача са намерени и иззети 11 пликчета съдържащи зелена суха листна маса-канабис. По случая е започнато БП.
На 23.03.2015г., в 03,40ч. в РУ-Враца е получено съобщение, че за времето от 22.00ч. на 22.03.2015г. до 03.40ч. на 23.03.2015г., неизвестно лице е разбило последователно стъклопакет на входна врата на кафене и стъкло на входна врата на хранителен магазин в гр.Враца, ж.к.”Дъбника”, след което извършило кражба на алкохолни напитки и хранителни продукти. 
След работа по горещи следи е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното и осъждано за кражба лице С.М./18г./ от с.Борован.
На 23.03.2015г., в с.Голямо Бабино, полицейски инспектори са провели среща  с обществеността и органите на местно самоуправление и местната администрация. Обсъдени са били въпроси по превенцията и разкриването на престъпления. На 21.03.2015г., на територията на РУ- Мездра е проведена специализирана операция по време на която са извършени проверки в археологическите  обекти: тракийско селище в местността „Ерден” в с.Люти дол и тракийско селище в местността „Ритлите” в с. Люти брод. Нарушения и нови разкопки не са констатирани
На 23.03.2015г., при проверка в частен дом в село Хайредин  е установено  неправомерно присъединяване  към ел. мрежата. Образувано е досъдебно производство.

     Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


Ново отличие за ПМГ Враца

От 20.03. до 22.03.2015 г. в Благоевград се проведе  VII национално състезание по информационни технологии за ученици от до XIII клас. В категория "Групов проект" V-VIII клас първото място бе заето от ПМГ "Акад. Иван Ценов", гр. Враца с огромна преднина пред втория в класирането (108 т. за нашия екип и 95.5 т. за втория екип – домакините от Благоевград). Всички участници работиха върху темата: "България и световното наследство под закрилата на ЮНЕСКО". Врачанският екип бе в състав: Цветелина Георгиева (VII клас), Вяра Цветкова и Ивелин Николаев  (VI клас). Ръководител: Лилия Маркова.
При работата по проекта учениците използваха разнообразни технологии – текстообработка, графика, електронни таблици, анимирана графика и видео. От тях се изискваше да извличат подходяща информация от предоставените им ресурсни материали, обработка на таблични данни и представянето им в презентация с подходящи диаграми, създаване или обработка на графични изображения и текстов материал и включването им в презентация.  Състезанието включваше два етапа – разработване на проекта и представянето му пред жури и публика. То даде възможност за творческа изява на състезателите в областта на информационните технологии и ги зареди с енергия за нови изяви.


ПМГ "Академик Иван Ценов"
Враца

понеделник, 23 март 2015 г.

Голям интерес към обследването на жилищните сгради за саниране във Враца


            Общинска комисия, в чийто състав влиза и зам.-кметът инж. Красимира Георгиева, в публично заседание днес отвори оферти за обследване на енергийната ефективност и сертифициране на многофамилни жилищни сгради във Враца по пет обособени позиции. Петте позиции са пет жилищни блока, които са одобрени за финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни филищни сгради. Подадени са 13 оферти на 10 участници от София и по един от Враца, Плевен и Пловдив. Всички участници кандидатстват и за петте обособени позиции. На заседанието присъстваха по двама представители на две от сдруженията на собствениците. Отворени бяха офертите и оповестени предложените цени, предстои на закрито заседание комисията да извърши проверка на техническите и ценови предложения и да направи класиране. Критерият при избора е икономически най-изгодна оферта по два показателя – предложена цена и срок за изпълнение.
         Петте жилищни сгради, които са одобрени за саниране във Враца са бл. 1 в жк „Младост”, бл. 124 в жк „Дъбника”, бл. 54 в жк „Сениче”, на бул. „2 юни” 70 и  на ул. „Братя Миладинови” 10.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Открит труп

На 23.03.2015г.  в 11.27ч. от тел.112  е получено съобщение, че на същата дата в гр. Враца, в метален павилион до тролейбусната спирка на бл. 26 в ж.к.”Дъбника”, е открит труп на мъж.Установено е, че трупа е 61-годишният Л.П. от гр. Враца. При извършеният оглед  са установени рани в областта на главата, като според присъстващият на огледа съдебен лекар, раните същите са получени след смъртта. Трупът е извозен за аутопсия в МБАЛ”Хр.Ботев”-Враца.
По случая в РУ”Полиция”-Враца е образувано  досъдебно производство.

     Регионален говорител на МВР:
          Красимир Василев