Бисквитки

събота, 4 април 2015 г.

М ГЕРБ Враца проведе хипотерапия за деца с аутизъм

За 7-ма поред година Младежката структура на ГЕРБ Враца проведе традиционната хипотерапия за деца с аутизъм. Поводът за инициативата е  2-ри април – Световен ден за информиране на обществото за аутизма. Над 20 деца от Ресурсен център Враца имаха възможнастта да яздят кон край пещерата „Леденика“ в съботния ден.
Специални гости на мероприятието бяха народният представител инж. Петя Аврамова и  общинският ръководител на ПП ГЕРБ Враца Малина Николова. Те поднесоха своите поздравления и благопожелания към децата и техните семейства. Инж. Аврамова прочете и поздравителен адрес, изпратен от заместник-председателя на ПП ГЕРБ г-н Цветан Цветанов. „Ние от ПП ГЕРБ добре осъзнаваме нуждата от подкрепа и ценим високо усилията за пълноценен живот, които ежедневно полагате. Освен терапевтичната конна езда, която Младежите от ГЕРБ Враца ежегодно организират за Вас, важно значение имат също ранната диоагностика, рехабилитацията и специализираната помощ. Именно за това структурата на Жени ГЕРБ също поде инициатива за създаването на постер с мерките за разпознаване и инструментите за указване на специализирана подкрепа... Предстои да положим още усилия, за да преодолеем стереотипите в обществото и да изградим ефективен механизъм за подкрепа на Вас и семействата Ви...Нека вълнението и доброто настроение от настъпващите великденски празници Ви донесат много щастливи мигове и радост!“ се казва още в поздравителния адрес.
Всяко от децата получи поименна карта за още безплатни посещения на конната база. Картата, оказва се, е не само подарък, а и повод за радост и добро настроение.


петък, 3 април 2015 г.

Заглавията от театралния афиш през следващите 7 дни


ПРОГРАМАТА

04.04.`15 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Меко казано” от Валери Петров

07.04.`15 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Забрадка на слънцето” от Кирил Топалов

08.04.`15 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Тобелия” от Любомир Джуркович

09.04.`15 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Търговци на презервативи” от Ханох Левин

10.04.`15 г. – петък в Камерна зала от 19 часа
„Боб” от Елин Рахнев


Обществено обсъждане

Областна администрация – Враца насочва вниманието на бизнеса към публикуваните на 02.04.2015 г. Насоки за кандидатстване по процедура "Подобряване на производствения капацитет в МСП" на  електронната страница на Министерство на икономиката за предложения и коментари.
УО на ОПИК обявява за обществено обсъждане първата процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по одобрената Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020.
Целта на процедурата "Подобряване на производствения капацитет в МСП" е предоставяне на инвестиционна подкрепа на българските малки и средни предприятия (МСП) за подобряване на производствените процеси, повишаване на производствения капацитет и засилване на експортния потенциал на предприятията.
Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 150 000 000 евро. Минималният и максималният размер на проектите по процедурата в зависимост от категорията предприятие е, както следва: за микро предприятия между 100 000 и 500 000 лв., за малки между 200 000 и 750 000 лв., а за средни между 300 000 и 1 000 000 лв.
Приоритет ще бъде даден на малки и средни предприятия, които кандидатстват за:
- проекти в областите на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (проект одобрен с Решение на МС № 761 от 06.11.2014)[1];
- проекти, които се изпълняват на територията на Северозападния район за планиране в съответствие с предвиденото в Споразумението за партньорство прилагане на териториален подход за целенасочена подкрепа на този район;
- проекти с дейности за внедряване на нови технологии за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност в производствения процес.
Максимален интензитет на безвъзмездната финансова помощ в зависимост от категорията на предприятието-кандидат и мястото на изпълнение на проекта:
Категория на предприятието
Максимален интензитет на помощта за дейности извън ЮЗР
Максимален интензитет на помощта за дейности в ЮЗР
Микро и малки предприятия
70 %
45 %
Средни предприятия
60 %
35 %

Предложения и коментари по горепосочените документи могат да се изпращат
в срок до 17.30 ч. на 20.04.2015 (включително) на следната електронна поща: public.consultation@mi.government.bg
                          




Областната администрация - Враца посрещна лазарки



 по повод пролетния празник
Много радост и добро настроение поднесоха децата от Обединено детско заведение  „Знаме на мира” на служителите ден преди Лазаровден. Облечени с пъстри народни носии, с венчета от пролетни цветя  и кошнички, малките лазарки представиха богатия фолклор на празника. Момичетата наричаха и танцуваха с пожелания за плодородие, здраве и благополучие. 
Заместник областният  управител Ирина Иванова разказа на малките лазарки за традицията на празника  и благодари за пъстрото пролетно настроение. Тя има пожела здраве и много усмивки, като им подари великденски лакомства и китка здравец.

Крими хроника

На 02.04.2015г., в 21.00ч. в гр.Враца е извършена проверка на лицата  Д.И./22г./ и Г.П./25г./ от гр. Враца. В едно от лицата  е намерена саморъчно направена цигара със зелена суха листна маса-канабис. В непосредствена близост до двете лица, на земята е намерен плик със съдържащи се в него 5 сгъвки с бяло прахообразно вещество с тегло около 40гр., което при направения полеви наркотест реагира на амфетамин. Двете лица са задържани за срок от 24 часа. Образувано  е досъдебно производство.
На 02.04.2015г., около 03:40ч. в гр.Враца, в района на бензиностанция ОМW катастрофира в слънцезащитен чадър лек автомобил ”Опел Корса” управляван от неправоспособния водач П.Д./22-годишна/ от гр. Враца. Пробата за алкохол е положителна- 1,91промила. 
На 02.04.15г., в 18.30ч. в РУ-Враца се е явил  79-годишен мъж от гр. Враца, който  е заявил,  че на същата дата около 17.00ч. на домашния му телефон се обадил непознат мъж, който съобщил, че сина на възрастния човек е пострадал след взрив на газова бутилка, а за лечението му са необходими 10000лв. Около 17.30ч. пред жилището му се явил непознат мъж на когото дядото предал 1900лв.
На 01.04.2015г. в РУ- Враца е получен сигнал от жител на село Тишевица, който  е заявил, че  на 31.03.2015г., неизвестно лице  е разбило прозореца на къщата му и откраднало  телевизорq устройство за стартиране на DVD, алуминиева стълба, 4 завеси и дървена бъклица. След ИМ  е установено, че кражбата  е дело на две лица на възраст 12 г. и 16 г.
В хода на разследването  е установено, че 16-годишното лице е извършило  и кражба на мобилен телефон от друг жител на село Тишевица. Кражбата е била извършена на 17.03.2015г. 
         На 02.04.15г., в 16.25ч. в РУ-Враца е получено съобщение от жител на гр. София, който  е заявил,че GPS на лек автомобил „Хонда ЦРВ”  се е включил и подава сигнал  от гр.Враца. Колата  е била обявена за ОДИ на 28.03.2015г. в гр. София. След предприети действия от служители на РУ-Враца, автомобила  е открит в двора на фирма в гр. Враца.
Образувано   е досъдебно производство.
На  територията обслужвана от РУ-Враца е проведена специализирана полицейска операция  за противодействие на кражбите на метали и за контрол над дейностите свързани с черни  и цветни метали.
При извършените проверки не са констатирани нарушения.
 На  територията гр.Враца-център, с.Паволче, с.Челопек,с.Згориград, с.Лиляче, с.Бели извор и с.Власатица е проведена специализирана полицейска операция за установяване на малолетни и непълнолетни лица в нощните увеселителни питейни заведения, проверки за наличие на стоки без акцизен бандерол, повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпностКонстатирани нарушения –няма.
На 01.04.2015г., от 19.00ч.  до 07.00 ч. на 02.04.15г. на територията на  РУ –Бяла Слатина е  проведена СПО с цел опазване на общественият ред  и противодействие на престъпността в малките и отдалечените населени места на територията на РУ-Б.Слатина. Няма констатирани нарушения 
На 02.04.2015 г., в  15:40 часа в РУ- Мездра  е получено съобщение за извършена телефонна измама спрямо 75-годишна жена от гр.Мездра.Установено е, че  непознат мъж се обадил на домашния й телефон и се представил за служител от пожарната, като  поискал номера на мобилния й телефон, а непосредствено след това се обадил друг мъж, който се представил за лекар, който й казал, че дъщеря й е пострадала  в битов инцидент в гр.София, а   за лечението  й са необходими 8000лв, които трябва да предаде на служител на Здравна каса-Враца.  Възрастната жена казала, че разполага само с 1000 лв., които предала на непознато лице което дошло пред жилището  й. ъжът взел парите, по описание на жената изглеждал по следния начин: облечен с костюм в опрятен вид,  бяло лице, тъмна коса , късо подстриган. След предаването на сумата, тъжителката получила още едно обаждане , като била уведомена , че парите не са достатъчни  и трябва да отиде до банката в която има депозит и да изтегли още  пари.След пристигането и в гореспоменатата банка, служителките се усъмнили и подали сигнал   тел. 112.
           Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


четвъртък, 2 април 2015 г.

Владимир Уручев за предизвикателствата пред млечния сектор в България след отпадане на квотния режим


Срокът на действие на квотите за мляко и млечни продукти в ЕС изтече на 31 март 2015 г. С премахването на квотите производството и предлагането на мляко ще продължи да функционира при условията на свободен пазар, което е значително предизвикателство за конкурентоспособността на българския млечен сектор. Ситуацията се влошава допълнително, поради
ниските изкупни цени на суровото мляко и сирената у нас, които са сред най-ниските в ЕС, както и в резултат от руското ембарго. В тази връзка евродепутатът Владимир Уручев подчерта инициативата на България и Румъния за въвеждане навременна извънредна помощ от ЕС за производителите на краве мляко в целия Европейски съюз.
В подкрепа на българските млекопроизводители, Владимир Уручев, който е член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI), предложи поправки в Доклада на Европейския парламент относно перспективите за млекопреработвателната промишленост на ЕС – преглед на прилагането на законодателния пакет за млякото и млечните продукти[1].
Предложенията са насочени към подкрепа на най-засегнатите от отпадането на квотите млекопроизводители, а именнопроизводителите в планинските и необлагодетелстваните райони. Млекопроизводството в тези райони често е единственият възможен поминък, а производствените разходи са твърде високи. Затова евродепутатът предлага приемането на специфични мерки, насочени към насърчаване на операторите да изкупуват произведеното в тези райони мляко. По линия на схемата „Училищно мляко" могат да бъдат подкрепени местните и малки млекопроизводители, както и кооперирането в сектора чрез увеличаване на помощта за продуктите, включени в схемата.


Владимир Уручев насърчи засиленото прилагане на всички налични инструменти по линия на ПРСР 2014-2020, мерките за обвързана подкрепа и промоционалните програми с цел повишаване конкурентоспособността на българските млекопреработвателни предприятия.
Въпреки действието на задължителните договори, евродепутатът обърна внимание върху липсата на уредба в отношенията между големите търговски вериги, от една страна и производителите/преработвателите, от друга, което поставя последните в по-неизгодна позиция. В тази връзка той подчерта ролята на организациите на производителите във веригата на доставки.
Не на последно място, Владимир Уручев изтъкна значението на качеството на суровините и прилагането на по-иновативни методи на производство, което ще окаже положителен ефект върху по-добрата реализация на българските млечни продукти на външни пазари.
През 2012 г. Европейската комисия предложи редица мерки с т.нар. "Пакет за млякото", за да осигури плавен преход към края на квотния режим. Пакетът за млякото бе създаден с цел да подобри позициите на производителите във веригата на доставките чрез сключване на задължителни договори между млекопроизводителите и преработвателите и засилена роля на организациите на производителите и междубраншовите организации. Бяха въведени и специални инструменти за прогнозиране и реакция при евентуални бъдещи кризи в сектора - т.нар. "предпазна мрежа" (възможност за публична интервенция и частно складиране) и "Обсерватория на пазара", която да наблюдава цените на млякото и да сигнализира кога да се включи предпазната мрежа.

М ГЕРБ Враца организира хипотерапия за деца с аутизъм


За 7-ма поред година Младежката структура на ПП ГЕРБ Враца ще проведе традиционната хипотерапия за деца с аутизъм. Поводът за инициативата е  2-ри април – Световен ден за информиране на обществото за проблема аутизъм.
На 04.04.2015 г. (събота) от 10:30 часа над 20 деца от Ресурсен център Враца ще имат възможнастта да яздят кон край пещерата „Леденика“.
За пръв път в инициативата се включват и Жени ГЕРБ, които са изготвили специален постер с мерките за ранна и безпогрешна ориентировъчна диагностика на проблема. Такива постери ще бъдат разлепени на определените места в гр. Враца.

Специални гости на мероприятието ще бъдат народният представител инж. Петя Аврамова и  общинският ръководител на ПП ГЕРБ Враца Малина Николова.

Близо 1000 клиенти на офис на НАП Враца са подали онлайн данъчни декларации за доходите


Близо 1000 клиенти на НАП Враца са подали онлайн до 31 март 2015 г. декларациите си за облагане на доходите, което означава, че са ползвали 5% отстъпка от дължимия данък. От тях около 400 са подадени с персонален код /ПИК/. За сравнение през същия период на м.г. изпратените по интернет подоходни декларации са 345. Този значителен ръст се дължи на предоставената нова услуга на клиентите на НАП от тази година декларациите да се подават с ПИК, както и възможността да се ползва отстъпка от 5% за подаване по електронен път.
Общо подадените декларации за облагане на доходите в офис Враца към 31 март 2015 г. са 4500, като 22% от тях са получени чрез интернет, което е близо 3 пъти повече в сравнение с миналата година.
Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица изтича на 30 април, като до тогава трябва да се плати и дължимия данък. От НАП напомнят на своите клиенти, че най-лесно гражданите могат да подадат декларации с персонален идентификационен код. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно. До момента в офис Враца са издадени близо 3500 персонални кода на физически лица, а само за първите  три месеца от началото на годината са подадени над 1000 заявления за издаване на ПИК.
Освен декларацията за облагане на доходите, осигурителните декларации 1 и 6, с ПИК се подава и справката за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ). Чрез персонален код вече може да се подаде и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.
Подробна информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки можете да получите от сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700. 

Юлия Грънчарова                

Крими хроника

След издирвателни мероприятия  по сигнал за кражба на: 2 електрожена; ъглошлайф;  дрелка  и  бормашина, всичко на стойност около 700лв., извършена на 24-25.03.2015г. от гараж в гр.Враца  е установено, че извършител  е лицето  Н.М./22г./ от гр. Враца, криминално проявено и осъждано за кражби 
 След проведени процесуално-следствени действия за разкриване на кражба на ел.инструменти, черна и бяла техника, и др. на обща стойност около 5000лв. от частен дом в гр.Криводол, извършена за периода от месец ноември 2014г. до 27.03.2015г. е установено, че  извършител е криминално проявеното за кражби лице Б.М./18г./ от гр.Криводол.
На 01.04.15г., на територията обслужвана от РУ-Враца е проведена специализирана полицейска операция с цел: противодействие на кражбите на метали и за контрол над дейностите свързани с метали. Проверени са 5 пункта за изкупуване на черни и цветни метали.
При звършените проверки не са констатирани нарушения.
В с.Търнава е извършена проверка  съвместно със служители на ЧЕЗ. В частен дом  е  неправомерно присъединяване на домът към електроразпределителната мрежа. Образувано е досъдебно производство.
В 21:50ч. в с.Борован катастрофира извън пътното платно лек автомобил „Фолксваген Голф 3”,  управляван от лицето Д.Д./22г./ от гр. Враца. Пробата за алкохол на водача  е положителна-1,42 промила. Ранени са водача и 17-годишен младеж, който пътувал на предната седалка.
За времето от 20.00ч. на 01.04.2015г до 04.00ч. на 02.04.2015г., на територията на селата Брусен, Царевец и Старо село  е проведена специализирана операция с цел: осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението в малките населени места през тъмната част от денонощието.
Констатирани са  2 нарушения  на ЗДвП.
На 02.04.2015г., около 01.00ч. в гр.Козлодуй е спрян за проверка лек автомобил “БМВ”, управляван от А.К./29г./ гр.Козлодуй. Пробата за алкохол на водача е положителна- 0,93 промила.
 За времето от 13.00ч. до 16.00ч. на 01.04.2015г., на територията на РУ-Оряхово е проведена специализирана операция за противодействие на кражбите на метали и за контрол над дейностите свързани с метали. Проверени са два пункта за изкупуване на черни и цветни метали. Нарушения не са установени.
  Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


сряда, 1 април 2015 г.

Укрепват свлачища в Оряхово

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, прие  решение, с което ще бъде предложено Министерски съвет да одобри 13 922 400 лв. от резерва на Държавния бюджет за овладяване и преодоляване на последиците от обилните снеговалежи и наводненията на през последните месеци. Средствата са предназначени за възстановяване на извършените разходи за разчистване на пътната инфраструктура, изграждане на временни диги и почистване на критични участъци от речните корита.
Близо 900 000 лв. от средствата са предвидени за изграждането на нов водонапорен водоем “Средна зона“ в град Оряхово. Старото съоръжение за осигуряване на питейна вода, беше изведено от експлоатация през 2014 г., сред като свлачищните процеси в района нанесоха сериозни щети върху източната му част.
Предвиденият обем на водонапорен водоем “Средна зона“ е 500 куб. м и е възможно да бъде новоизграден до няколко месеца.
С одобрените средства е предвидено да бъдат укрепени също свлачищен процес в квартал „Веселчане“ в град Кърджали и участъкът на пътя Пловдив – Асеновград –кв. Горни Воден  при км 1625+80. Значителна част пък са заделени за възстановяване на водоснабдителните системи и съоръжения в областите Кърджали, Смолян, Хасково и Пазарджик.

Успехи на ПМГ в НС по ИТ, Благоевград 2015

За седма поредна година от 20 до 22 март Благоевград бе домакин на Националното състезание по информационни технологии. Организатори на този национален форум са Община Благоевград, 7 СОУ „Кузман Шапкарев“, ЮЗУ „ Неофит Рилски“ и Регионалния инспекторат по образованието - Благоевград. По традиция състезанието се провежда под егидата на Съюза на математиците в България. В него участват ученици от V до XII клас. Целта му е да се предостави възможност на учениците за интелектуална изява, да мотивира учителите за работа с деца с изявени способности в съответните научни области чрез използването на компютърните технологии.
            От ПМГ „Акад. Иван Ценов“ град Враца участваха ученици от VI до XI клас. От над 200 участници от цяла България нашите представители се класираха в Топ 20 и бяха допуснати до защита на проектите, където журито изказа специални поздравления на възпитаниците на ПМГ за ораторските умения, философското мислене и креативност.
            Най-голяма гордост е първото място в категория „Групов проект“, което бе извоювано от екип в състав: Цветелина Георгиева (VII клас), Вяра Цветкова (VI клас) и Ивелин Николаев (VI клас), с ръководител г-жа Лилия Маркова. Те спечелиха с огромна преднина пред втория в класирането – отбора на домакините от Благоевград (108 т. за нашия екип и 95.5 т. за втория екип). В категория „Видеоклип“ V-VIII клас Роксана Колева (VII клас) е шеста. В същата категория, но в по-голямата възрастова група IX-XII клас, петима ученици бяха допуснати в Топ 20, от които след защита в Топ 10 – двама – Светослав Митински и Милен Цолов от XI клас. Ръководители на учениците са: Албена Цекова, Гергана Василева, Илонка Вутова, Лилия Маркова и Станислава Каменова.
            Ръководството на Природо-математическата гимназия, учителите и учениците изказват своята благодарност на Дома на науката и техниката – Враца, който за поредна година е наш спонсор и подкрепя развитието на нашите ученици в областта на информатиката и информационните технологии.

            Компютърните науки не са просто компютърна дейност, те са начин на разумно мислене, структуриране, ориентиране във времето и пространството. Това са приоритети, които ръководят и учителите и учениците, и са залог не само за настоящи, но и за бъдещи успехи.

ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ НАБЛЮДЕНИЕТО НА РАБОТНАТА СИЛА В ОБЛАСТ ВРАЦА ПРЕЗ 2014 ГОДИНА


            От регулярното статистическо изследване на работната сила през 2014 г. за област Враца са получени следните резултати:
 Икономически активните лица са 72.9 хил. или 64.4% от населението на същата възраст. В сравнение с 2013 г. коефициентът на икономическа активност (15 - 64 навършени години) нараства с  3.1 процентни пункта.
 Общият брой на заетите лица e 60.4 хил., или 39.5% от населението на 15 и повече навършени години. От тях 16.9 хил. са с висше образование , 37.2 хил. – със средно и 6.3 хил. - с основно и по-ниско образование.  Спрямо 2013 г. заетите с висше и основно и по-ниско образование се увеличават съответно с 11.9 % и с 16.7% , а заетите със средно образование намаляват с 8.8 % .

Заетите лица на възраст 15 - 64 навършени години са 59.9 хил.,от тях мъжете са 31.8 хил.,а жените – 28.1 хил. Коефициентът на заетост за населението в същата възрастова група е 52.9 %, съответно 54.6 % за мъжете и 51.1 % за жените. В сравнение с 2013 г. този коефициент се увеличава  с 0.8 процентни пункта, като най-голямо  увеличение се наблюдава във възрастовата група 15 - 24 години с 1.0 процентни пункта и във възрастовата група 55 - 64 години с 6.4 процентни пункта.
 Безработните лица са 13.3 хил., от които 8.2 хил. са мъже и 5.1 - жени.
 Коефициентът на безработица се увеличава с 3.2 процентни пункта (при 1.5 процентни пункта намаление  за страната) в сравнение с 2013 г. и достига 18.1%. При мъжете коефициентът на безработица нараства със 3.5 процентни пункта, а при жените - с 3 процентни пункта, като достига съответно 20.4 и 15.3 %.
Икономически неактивните лица на възраст 15 - 64 навършени години са 40.2 хил., от които 18.3 хил. са мъже и 21.9 хил. - жени.
     Методологични бележки
Наблюдението на работната сила е извадково и се провежда непрекъснато, като осигурява тримесечни и годишни данни за икономическата активност на населението на 15 и повече навършени години. То обхваща обикновените домакинства в страната.
Наблюдаван период - характеристиките на всяко анкетирано лице се отнасят за състоянието му през определена календарна седмица.
Икономически активното население (работната сила) включва всички заети и безработни лица.
Заети са лицата на 15 и повече навършени години, които през наблюдавания период:
    - извършват работа дори за един час, за което получават работна заплата или друг доход;
    - не работят, но имат работа, от която временно отсъстват поради болест, годишен отпуск, отпуск при раждане на дете, родителски отпуск, стачка или друг трудов спор и други.
Безработни са лицата на възраст от 15 до 74 навършени години, които:
    - нямат работа през наблюдавания период;
    - активно търсят работа през период от четири седмици, вкл. наблюдаваната, или вече са намерили работа, която очакват да започнат до три месеца след края на наблюдавания период;
    - имат възможност да започнат работа до две седмици след края на наблюдавания период.
Икономически неактивни (лица извън работната сила) са лицата на 15 и повече навършени години, които не са нито заети, нито безработни през наблюдавания период.
Коефициент на икономическа активност - относителният дял на икономически активните лица от населението в същата възрастова група.
Коефициент на заетост - относителният дял на заетите лица от населението в същата възрастова група.
Коефициент на безработица - относителният дял на безработните лица от икономически активното население.
Годишните данни са осреднени стойности от четирите тримесечия на съответната година.
Поради направените закръгления в някои случаи общите данни могат да се различават незначително от сумата на отделните групи, включващи се в тях.
            По-подробни данни от Наблюдението на работната сила могат да се намерят на интернет страницата на НСИ - www.nsi.bg, раздел „Пазар на труда”, Наблюдение на работната сила.























                                        





























  
ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ НАБЛЮДЕНИЕТО НА РАБОТНАТА СИЛА В ОБЛАСТ ВРАЦА ПРЕЗ 2014 ГОДИНА

            От регулярното статистическо изследване на работната сила през 2014 г. за област Враца са получени следните резултати:
 Икономически активните лица са 72.9 хил. или 64.4% от населението на същата възраст. В сравнение с 2013 г. коефициентът на икономическа активност (15 - 64 навършени години) нараства с  3.1 процентни пункта.
 Общият брой на заетите лица e 60.4 хил., или 39.5% от населението на 15 и повече навършени години. От тях 16.9 хил. са с висше образование , 37.2 хил. – със средно и 6.3 хил. - с основно и по-ниско образование.  Спрямо 2013 г. заетите с висше и основно и по-ниско образование се увеличават съответно с 11.9 % и с 16.7% , а заетите със средно образование намаляват с 8.8 % .

Фиг. 1. Заетост по степени на образование


              




Заетите лица на възраст 15 - 64 навършени години са 59.9 хил.,от тях мъжете са 31.8 хил.,а жените – 28.1 хил. Коефициентът на заетост за населението в същата възрастова група е 52.9 %, съответно 54.6 % за мъжете и 51.1 % за жените. В сравнение с 2013 г. този коефициент се увеличава  с 0.8 процентни пункта, като най-голямо  увеличение се наблюдава във възрастовата група 15 - 24 години с 1.0 процентни пункта и във възрастовата група 55 - 64 години с 6.4 процентни пункта.
 Безработните лица са 13.3 хил., от които 8.2 хил. са мъже и 5.1 - жени.
 Коефициентът на безработица се увеличава с 3.2 процентни пункта (при 1.5 процентни пункта намаление  за страната) в сравнение с 2013 г. и достига 18.1%. При мъжете коефициентът на безработица нараства със 3.5 процентни пункта, а при жените - с 3 процентни пункта, като достига съответно 20.4 и 15.3 %.
Икономически неактивните лица на възраст 15 - 64 навършени години са 40.2 хил., от които 18.3 хил. са мъже и 21.9 хил. - жени.

                        Методологични бележки

Наблюдението на работната сила е извадково и се провежда непрекъснато, като осигурява тримесечни и годишни данни за икономическата активност на населението на 15 и повече навършени години. То обхваща обикновените домакинства в страната.
Наблюдаван период - характеристиките на всяко анкетирано лице се отнасят за състоянието му през определена календарна седмица.
Икономически активното население (работната сила) включва всички заети и безработни лица.
Заети са лицата на 15 и повече навършени години, които през наблюдавания период:
    - извършват работа дори за един час, за което получават работна заплата или друг доход;
    - не работят, но имат работа, от която временно отсъстват поради болест, годишен отпуск, отпуск при раждане на дете, родителски отпуск, стачка или друг трудов спор и други.
Безработни са лицата на възраст от 15 до 74 навършени години, които:
    - нямат работа през наблюдавания период;
    - активно търсят работа през период от четири седмици, вкл. наблюдаваната, или вече са намерили работа, която очакват да започнат до три месеца след края на наблюдавания период;
    - имат възможност да започнат работа до две седмици след края на наблюдавания период.
Икономически неактивни (лица извън работната сила) са лицата на 15 и повече навършени години, които не са нито заети, нито безработни през наблюдавания период.
Коефициент на икономическа активност - относителният дял на икономически активните лица от населението в същата възрастова група.
Коефициент на заетост - относителният дял на заетите лица от населението в същата възрастова група.
Коефициент на безработица - относителният дял на безработните лица от икономически активното население.
Годишните данни са осреднени стойности от четирите тримесечия на съответната година.
Поради направените закръгления в някои случаи общите данни могат да се различават незначително от сумата на отделните групи, включващи се в тях.
            По-подробни данни от Наблюдението на работната сила могат да се намерят на интернет страницата на НСИ - www.nsi.bg, раздел „Пазар на труда”, Наблюдение на работната сила.























                                        






  
ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ НАБЛЮДЕНИЕТО НА РАБОТНАТА СИЛА В ОБЛАСТ ВРАЦА ПРЕЗ 2014 ГОДИНА

            От регулярното статистическо изследване на работната сила през 2014 г. за област Враца са получени следните резултати:
 Икономически активните лица са 72.9 хил. или 64.4% от населението на същата възраст. В сравнение с 2013 г. коефициентът на икономическа активност (15 - 64 навършени години) нараства с  3.1 процентни пункта.
 Общият брой на заетите лица e 60.4 хил., или 39.5% от населението на 15 и повече навършени години. От тях 16.9 хил. са с висше образование , 37.2 хил. – със средно и 6.3 хил. - с основно и по-ниско образование.  Спрямо 2013 г. заетите с висше и основно и по-ниско образование се увеличават съответно с 11.9 % и с 16.7% , а заетите със средно образование намаляват с 8.8 % .

Фиг. 1. Заетост по степени на образованиеЗаетите лица на възраст 15 - 64 навършени години са 59.9 хил.,от тях мъжете са 31.8 хил.,а жените – 28.1 хил. Коефициентът на заетост за населението в същата възрастова група е 52.9 %, съответно 54.6 % за мъжете и 51.1 % за жените. В сравнение с 2013 г. този коефициент се увеличава  с 0.8 процентни пункта, като най-голямо  увеличение се наблюдава във възрастовата група 15 - 24 години с 1.0 процентни пункта и във възрастовата група 55 - 64 години с 6.4 процентни пункта.
 Безработните лица са 13.3 хил., от които 8.2 хил. са мъже и 5.1 - жени.
 Коефициентът на безработица се увеличава с 3.2 процентни пункта (при 1.5 процентни пункта намаление  за страната) в сравнение с 2013 г. и достига 18.1%. При мъжете коефициентът на безработица нараства със 3.5 процентни пункта, а при жените - с 3 процентни пункта, като достига съответно 20.4 и 15.3 %.
Икономически неактивните лица на възраст 15 - 64 навършени години са 40.2 хил., от които 18.3 хил. са мъже и 21.9 хил. - жени.

                        Методологични бележки

Наблюдението на работната сила е извадково и се провежда непрекъснато, като осигурява тримесечни и годишни данни за икономическата активност на населението на 15 и повече навършени години. То обхваща обикновените домакинства в страната.
Наблюдаван период - характеристиките на всяко анкетирано лице се отнасят за състоянието му през определена календарна седмица.
Икономически активното население (работната сила) включва всички заети и безработни лица.
Заети са лицата на 15 и повече навършени години, които през наблюдавания период:
    - извършват работа дори за един час, за което получават работна заплата или друг доход;
    - не работят, но имат работа, от която временно отсъстват поради болест, годишен отпуск, отпуск при раждане на дете, родителски отпуск, стачка или друг трудов спор и други.
Безработни са лицата на възраст от 15 до 74 навършени години, които:
    - нямат работа през наблюдавания период;
    - активно търсят работа през период от четири седмици, вкл. наблюдаваната, или вече са намерили работа, която очакват да започнат до три месеца след края на наблюдавания период;
    - имат възможност да започнат работа до две седмици след края на наблюдавания период.
Икономически неактивни (лица извън работната сила) са лицата на 15 и повече навършени години, които не са нито заети, нито безработни през наблюдавания период.
Коефициент на икономическа активност - относителният дял на икономически активните лица от населението в същата възрастова група.
Коефициент на заетост - относителният дял на заетите лица от населението в същата възрастова група.
Коефициент на безработица - относителният дял на безработните лица от икономически активното население.
Годишните данни са осреднени стойности от четирите тримесечия на съответната година.
Поради направените закръгления в някои случаи общите данни могат да се различават незначително от сумата на отделните групи, включващи се в тях.
            По-подробни данни от Наблюдението на работната сила могат да се намерят на интернет страницата на НСИ - www.nsi.bg, раздел „Пазар на труда”, Наблюдение на работната сила.