Бисквитки

събота, 11 април 2015 г.

Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово на всички наши служители, делови партньори и клиенти!
Да почерпим надежда и сили от чудото на Възкресението 
на своя човешки път, по който вървим с достойнство и вяра!

Ангел Престойски - управител на "ВиК" ООД гр. Враца



Поздрав от кмета на Враца







Скъпи съграждани,
в навечерието сме на Възкресение Христово!
Сърцата ни са изпълнени с очакване и надежда. 
Нека посрещнем светлия празник с обич и благодарност! 
Да пазим в душите си пламъчето на изконните християнски ценности! 
Да предадем на децата си неотменните истини на православната вяра! 
Да съхраним в трудното си ежедневие упованието към Бога!
 Тази вяра е запазила българския род във вековете!

Христос Воскресе!

инж. Николай Иванов,
кмет на Община Враца






Започна плановият годишен ремонт на пети енергоблок



На 11 април в 02:05 часа пети блок на АЕЦ “Козлодуй” бе спрян за планов годишен ремонт. В периода на престоя ще бъдат извършени планираните ремонтни дейности, както и профилактика на оборудването и системите на блока. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво.
Ще бъдат изпълнени голяма част от дейностите, свързани с обследването на ключови компоненти и системи, с цел удължаване на експлоатационния ресурс на пети блок и подновяване на лицензията за експлоатация след 2017 г.
Плановият годишен ремонт се предвижда да завърши през втората половина на месец май.

Другият 1000-мегаватов шести блок на АЕЦ “Козлодуй” работи със 100% натоварване на мощността в съответствие със съгласувания с “Електроенергийния системен оператор” ЕАД график. 

петък, 10 април 2015 г.

Врачанските стрелци са в елита на полицейската стрелба

Отбора по стрелба на СК „Спартак – Враца„ при ОД на МВВрачанските стрелци държат мястото си в елита на полицейската стрелба Р – Враца взе участие  в Републикански турнир по стрелба „Величко Величков„, който се проведе от 07.04.2015г. до 09.04.201г. в гр. Плевен. 
с голямокалибрен пистолет. Николай Милушев спечели бронзовия медал и третото място в турнира с резултат от 165 точки, а Ивайло Флоров взе четвъртото място в индивидуалната надпревара при мъжете. Мъжкия отбор на врачанските полицаи в състав Ивайло Флоров, Николай Милушев и Румен Николов спечели и второ място в отборната надпревара. При при мъжете  шампиони станаха стрелците от ГДБПЗН.
В отборното класиране женския отбор на СК“Спартак-Враца“ в състав Катя Василева и Десислава Иванова останаха на четвърто само на три точки от отбора на ОДМВР-Ловеч. Катя Василева остана на четвърто място и в индивидуалната надпревара, само на точка от бронзовия медал. При жените шампиони станаха домакините от ОДМВР- Плевен.
В комплексното отборно класиране отбора на ОДМВР – Враца заслужи купата за второ място, след отбора на ОДМВР-Плевен. Наградите бяха връчени от олимпийския шампион по спортна стрелба Таньо Киряков.
Републиканския Турнир по стрелба „Величко Величков“ е традиционен и се провежда от Спорта Асоциация на МВР и ОДМВР-Плевен в чест на олимпийския медалист по спортна стрелба на България - Величко Величков. В турнира участие взеха 17 отбора и общо 90  състезатели

СЪОБЩЕНИЕ


“Водоснабдяване и канализация”ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария на водопровод в ж.к.”Дъбника”  водоподаването в жилищният комплекс ще бъде спряно днес 10.04.2015год. до 13:00 ч.
ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
ТЕЛ: 080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

четвъртък, 9 април 2015 г.

„Да изчистим България!”

Днес в Областната администрация – Враца  се пров „Да изчистим България!” еде Областна информационна  среща за предстоящата кампания на BTV „Да изчистим България!”. Мотото за тази година е  „Да изчистим България заедно!”.
Събитието откри Областният управител на област Враца г-жа Малина Николова, която не скри удовлетворението си от значимостта на кампанията и от  активността  на гражданите и институциите за реализирането на тази значима кауза:
„За поредна година Областна администрация – Враца е активен партньор на БТВ, заедно с общините, неправителствените организации, детските и учебни заведения и всички институции на територията на Област Враца, които са доказали своята загриженост към устойчивото екологично развитие на страната.“ – заяви още в приветствието си Малина Николова. Тя акцентира върху резултатите от националната цел през изминалите години,  върху количеството депонирани  отпадъци и включването на голям брой доброволци.
Мария Лазарова – Мениджър „Социални проекти“ на BTV Media Group разясни основните моменти и новостите в тазгодишната кампания, като изрази задоволството си от ангажимента на Областна администрация – Враца и благодари за откровено и съпричастно партньорството:
„Именно тези милион доброволци, които се включиха в кампаниите и които отделят от времето си за тази кауза, ангажираността на институциите и обществото за почистване на природата ни мотивира да продължим да развиваме идеята и да предоставяме своя ефир“.   Мария Лазарова изтъкна  функцията на каузата, която обединява Президентството, различните институции, областни администрации и всички 264 общини.  В доказателство на това е поетото партньорство от Министерство на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазването на околната среда в организирането на „Да изчистим България заедно!”. Осигурено е финансиране в размер на 103 000 лв., които ще се разходват за чували за смет и ръкавици, както и ваучери.
Тази година „Да изчистим България заедно!” обединява и две международни екоинициативи – Европейския ден за почистване 10 май и световната “Let’s do it!”. Затова и първата дата за почистване е определена за 10 май, когато ще се обърне внимание на градските територии. В този ден, Областна администрация – Враца ще стартира кампанията по почистването заедно с градовете Враца, Козлодуй, Мездра, Оряхово и Бяла Слатина.
На 17 май –  Международния ден на спорта ще се почистят крайградските зони за отдих и спорт. Така се постига  едновременно връзката между почистените спортни обекти и стартирането на сезона за спорт.
В навечерието на Деня на детето, на 31 май, ще се организират акции по почистването на детските площадки. Особен акцент тази година и целева група на кампанията са младите семейства и майките, които възпитават своите деца. Около 1 юни, всяка българско семейство се стреми да подали на детето си най-хубавия празник, затова инициативата по почистване на детските площадки е определена за тази дата, като основаната идея на еко акцията е да се възпита обществото към опазване и поддържане на чиста околна среда. „Акцията е особено подходяща като „Да изчистим Враца заедно“ , тъй като реализирането на кампанията ще съвпадне с почистване на града за Празника на Враца“ – добави Малина Николова.
Седмица по-късно, на 7 юни, ще бъдат почистени природни паркове и защитени територии. Традиционно, около Деня на природните паркове, доброволците от област Враца ще почистят Природен парк „Врачански балкан“
Всяка година “Let’s do it!” поставя акцент върху международно значима зона, а тази година зоната за целия свят е Дунав. На 27 юни с еднодневни акции ще бъде почистено крайбрежието на реката и  водоемите, които се вливат в нея . Така България ще обедини усилията си, заедно с доброволците от всички държави – участници в световната инициатива  за едни по-чисти региони в международен мащаб. Тази година може да бъдат включени както водоемите, така и замърсените речни корита, които са причинили наводнения през изминалата година. Река „Огоста“ е включена за почистване  като част от реките, вливащи водите си в река Дунав.
Нововъведения има и в картата на кампанията, благодарение на които всяка доброволческа група ще може да отбелязва района, който е почистила, на принципа на „тагването” в социалните мрежи. Очаква се приложението да започне да работи на 10 май със старта на кампанията.
Областният управител на Област Враца г-жа Малина Николова представи проекта на Областна администрация – Враца по Програма INTRREG V-A Трансгранично сътрудничество България – Румъния, който се разработва в момента и има за цел да осигури почистване и укрепване на речните корита в извънурбанизираните територии на Област Враца.
„Надяваме се да успеем, тъй като е изключително значимо, не само за поречието на река Дунав, но и на всички реки,преминаващи през нашата област. Доказахме, че можем да бъдем единни по време на бедствията. Това е важна и значима дейност и кампанията на БТВ ще допринесе за реализацията на проекта.“
Екипът на БТВ прие да популяризира проекта на национално ниво в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“.

Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“ 

Професионални боксьори отново идват за гала вечер във Враца

            За трета поредна година Враца ще бъде домакин на професионална боксова вечер. Събитието е под патронажа на Община Враца в партньорство с Hatton Promotion и World Sport Promotion, и под контрола на Български професионален боксов съюз.  Гала вечерта ще е на 9 май в спортната зала на Природо-математическата гимназия.  „За мен е изключително удоволствие, че Община Враца има за трети път възможността да подкрепи такова изключително спортно събитие. Вярвам, че то ще се превърне в едно от големите спортни събития в национален и международен мащаб. Всички любители на професионалния бокс ще изпитат удоволствие от боксовите срещи, на които ще станат свидетели в нашия град. Гала вечерта ще докаже възможността на Враца да организира спортни събития от такъв ранг. Желая успех на колегите, с които организираме боксовата вечер и очаквам да се насладим на един бокс от висока класа” – каза днес кметът инж. Николай Иванов. На първата пресконференция по повод събитието присъстваха също Филип Фондю - международен боксов мениджър и промоутър, представител на Хатън промоушънс и Уърлд спорт промоушънс и Георги Езекиев- президент на Български професионален боксов съюз. Двамата разказаха за програмата на гала вечерта.  Предвидени са седем мача, като от тях три са битки за три титли.
Любимецът на феновете Сергей Рабченко се завръща на ринга във Враца в опит да завоюва 26-та победа в професионалната си кариера срещу боксьора от силната аржентинска школа Уолтър Освалдо Калво. За  интерконтинентални титли ще се борят Зинат Закиянов срещу Ектор Гусман и Кирил Релик срещу Ласаро Сантуш де Хесус. Кулминацията на вечерта ще бъде боксовата среща между европейската шампионка Галина Иванова и представителка на унгарската школа. На ринга ще излезе и младата боксова надежда на Враца Мартин Аврамски.
            Началото на гала вечерта е в 19.30 ч. и ще бъде излъчвана на живо в ефира на телевизия с национално покритие.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника

Разкрит извършител на телефонна измама
          След оператнивно-следствени действия служители на ОД МВР-Враца установиха и задържаха 29-годишен мъж, който на 13.01.2015г. въвел в заблуждение 72-годишен мъж от гр.Враца и взел от него 2000лв. Измамата е извършена по телефона, като лицето И.Л./29г./ от гр. Монтана, позвънил на домашния телефон на възрастния човек и му казал, че негов близък му изпраща колет от чужбина, но за да го получи трябва да даде определена парична сума.  И.Л. е криминално проявен и осъждан за измами.
Сигнали за извърпшени престъпления
След допълнителни ОИМ и ПСД по палеж на лек автомобил „Сеат”, извършен на 22.02.2015г. в гр. Враца е установено, че  подбудители  и помагачи за запалването са още две лица от гр. Враца: Н.Н./26г./-криминално проявен за кражба и средна телесна повреда; М.С./41г./- криминално проявен и осъждан за кражба.
На 08.04.2015г., около 23,00ч. в гр.Враца е спрян за проверка лек автомобил „Шевролет”  управляван от Т.М./34г./  от с.Алтимир. Пробата за алкохол е положителна- 0,76 промила.
         На 08.04.2015 г., около 12:00 в гр.Враца е извършена проверка на лек автомобил „Шевролет”,  управляван от К.С./26г./  от гр.Враца. Пробата за алкохол е положителна- 0,61 промила.
На 08.04.15г., в 19.00ч. в РУ-Враца се е явила 81-годишна жена   от гр.Враца, която е заявила, че  около 16.00ч. на домашния й  телефон се обадил мъж, който се  представил, че е от посолството в САЩ и й съобщил,че дъщеря й е блъснала дете което е починало, за което трябва да даде колкото пари има вкъщи. След разговора жената излязла пред жилището си и предала 1200 лв. на непознат мъж. По случая в РУ-Враца е образувано досъдебно производство.
На 08.04.2015г., от 19.00ч.. до 23.00ч. на територията на УП”Дъбника” - с.Тишевица, с.Вировско и с.Върбица е проведена специализирана полицейска операция за установяване на малолетни и непълнолетни лица в нощните увеселителни питейни заведения. Проверки за наличие на стоки без акцизен бандерол, повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Констатирани нарушения –няма.
За времето от 20.00ч. на 07.04.2015г., до 04.00ч. на 08.04.2015г. на територията на селата Долна Кремена, Горна Кремена, Кален, Цаконица и Долна Бешовица е проведена специализирана операция с цел: осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението в малките населени места през тъмната част от денонощието.
        
    Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев
                                                                         


Дежурни групи ще следят за чистотата във Враца по празниците



            Извънредни дежурни групи от общинското дружество „БКС” ще бъдат ангажирани в почивните дни по Великден с поддръжка и почистване на обществените територии във Враца. Групите ще правят оборки и ще поддържат в чист и приятен вид градските паркове и междублоковите пространства. Това е разпоредил кметът инж. Николай Иванов.
В Община Враца ще работи дежурен телефон с номер 092/62-30-00, на който гражданите ще могат да подават сигнали. Дежурни екипи от Общината ще реагират на всеки подаден сигнал на този телефон. Екипи от строителните дружества, които изпълняват интегрирания проект за воден цикъл на Враца, също ще дежурят и ще са на разположение при необходимост.
На 10 и 11 април четири екипа на комуналното дружество ще продължат с измиването на улиците на града, като ще работят по бул. „Мито Орозов”. 

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





сряда, 8 април 2015 г.

3аглавията от театралния афиш през следващите дни:


14.04.`15 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Женитба” от Н.В.Гогол

15.04.`15 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Приказки от виенската гора” от Йодьон фон Хорват

15.04.`15 г. – сряда на Голяма сцена от 19 часа
Концерт на Ансамбъл „Пирин”

16.04.`15 г. – четвъртък на Голяма сцена от 11 часа
„Меко казано” от Валери Петров

16.04.`15 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Бащата” от Аугуст Стриндберг

18.04.`15 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
„Умният, храбър шивач” от братя Грим

20.04.`15 г. – понеделник на Голяма сцена от 19 часа
Гостува Драматичен театър – Ловеч с
„Двойка, четворка, секс” от Щефан Фьогел


Ромският образователен фонд обявява конкурс по Програма за стипендии за студенти от ромски произход


Ромският образователен фонд организира открит конкурс на база академични постижения за студенти от ромски произход. Кандидатите следва да се обучават в бакалавърска, магистърска или докторантска програма в акредитиран университет в България.
              Стипендията е предвидена за разходване при закупуване на учебници, такси за изпити, а при възможност и частично или цялостно финансиране на таксата за обучение.
              Кандидати, които планират да се запишат в университет през предстоящата година, но в момента на кандидатстването все още не са записани в университет, също имат право на участие.
              За да бъдат разгледани кандидатурите  за стипендии през академичната 2014/2015 година, кандидатите трябва да спазят определени крайни срокове.
              Първият етап се състои в изпращане на електронен формуляр за кандидатстване, с правилно и изчерпателно представена информация. Крайният срок за подаване на заявленията е 26 май 2015 г.
              Вторият етап – изпращане на уверения за записана академична година е с краен срок 15 октомври 2015 г.
              В края на месец ноември, комисията, която разглежда документите, ще излезе с решение за одобрените стипендианти.
              Повече информация за критериите, насоките за кандидатстване и приложените документи, можете да намерите на официалния сайт на Ромски образователен фонд http://www.romaeducationfund.hu/kak-da-kandidatstvate-za-stipendiya-0

Надя Гетова
„Връзки с обществеността и протокол“


Приеха празничната програма за Ботевите дни

            На своето трето заседание за годината Ботевският организационен комитет във Враца прие празничната програма за второюнските тържества. По традиция и тази година Ботевите дни ще започнат на 27 май с изпращането на участниците в 69-тия Национален туристически поход „Козлодуй – Околчица”. Над 30 са проявите в официалната и съпътстващата програма на тържествата, с които тази година ще бъде отбелязана 139-тата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета. И на днешното заседание, председателствано от кмета инж. Николай Иванов, бяха правени промени в програмата. Прието бе предложението вечерните концерти, които ще се провеждат всяка вечер от 19 ч. и се радваха на особено голям интерес от страна на врачани, да станат част от съпътстващата програма. В официалната програма ще влязат три от новите предложения – ученически конкурс за рисунка на тема „Земята на Христо Ботев”, фотодокументалната изложба за създаването на Мемориалния комплекс по пътя на Ботевата чета и велопоходът „По пътя на Ботевата чета”. След уточняването и единодушното гласуване на програмата за второюнските тържества, започва организацията на събитията, включени в нея.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”




Крими хроника

 На 07.04.2015г., в 22.00ч. в РУ-Враца е получено съобщение от  86-годишна жена от гр.Враца, която е заявила, че на същата дата около 19.00ч. на стационарния й телефон се е обадил непознат мъж,  който се  представил за служител на пожарната, като същият е заявил, че на работното място на дъщеря й е възникнал пожар, а дъщеря й   е пострадала тежко и в момента е в болница. След това жената разговаряла с друг мъж, който се представил за лекар и попитал, колко пари може да даде за лечението. Около 20.00ч. жената хвърлила през прозореца на апартамента си дамско портмоне в което е сложила сумата от 1700 лева. Образувано  е дознание.
След издирвателни мероприятия за счупено панорамно стъкло на лек автомобил „Опел”, деяние извършено на  23.03.15г. в гр. Криводол е установено, че извършител  е лицето  Б.Н./24г./  от гр.Криводол.
На 07.04.2015г., в 19.00ч. в гр. Козлодуй са установени две неполнолетни лица, които пред жилищен блок в града свивали цигари –канабис. Образувано  е досъдебно производство.

      Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


Няма случаи на туларемия в община Враца


         Заседание на общинската епизоотична комисия се проведе във Враца. Обсъден бе въпросът с възникналите 14 случая на туларемия в страната. Към този момент в община Враца няма регистрирани случаи на заболяването. Комисията разпространява сред гражданите информация за туларемията и мерките за предпазването от нея. Източник на заразата са над 100 вида гризачи. Боледуват предимно диви зайци, мишки, катерици, белки, водни плъхове. Болестта се среща и при хищниците лисица, чакал, вълк, дива котка, както и при ловните птици яребица, пъдпъдък и тетрев. Начините на заразяване са няколко - чрез ухапване на човек от членестоноги,  при консумация на хранителни продукти и вода, замърсени от болни животни, при къпане в езера, реки и т.н., при вдишване на прах, който съдържа туларемни бактерии,  при работа в мелници, зърнени складове, коситба и други, и когато има пряк контакт с болни животни. Симптомите на болестта наподобяват грип - болки в ставите, липса на апетит, втрисане, главоболие, повишена температура, гадене, повръщане, кашлица и други.
         За предпазване от болестта трябва да се спазват следните предпазни мерки:
- да не се ползва вода за битови цели от непроверени водоизточници,
- при обработка на дивеч да се ползват лични предпазни средства,
- поддържане на добри битови и санитарно-хигиенни условия, недопускане заселеност с гризачи на обитавани жилища и ограничаване числеността им в селскостопански постройки.
- ползване на репеленти за предпазване от ухапване от насекоми и оглед на тялото за кърлежи след пребиваване на открито в природата.
- регулярно провеждане на дезинсекционни и дератизационни мероприятия.
         До момента случаи на туларемия са регистрирани в София град, София област,  и областите Стара Загора, Бургас, Хасково и Симеоновград.



Празничен концерт на Великден във Враца


            Стана традиция в последните години на велики четвъртък във Враца да отваря врати работилница за перашки. И тази година традицията ще бъде спазена. На 8 април в 10 ч. в Етнографско-възрожденския комплекс ще започне боядисването на великденските яйца. В работилницата ще участват деца и ученици от града. Майките и татковците могат да заведат своите малчугани.
            На самия Великден в 10 часа на площад „Христо Ботев” започва общоградският празник за децата, организиран от „Интеракт клуб” – Враца със съдействието на Общината. Врачанчетата ще танцуват, ще рисуват и ще се забавляват. В същия ден в 11 ч. пред сградата на читалище „Развитие” започва празничен концерт. В него ще вземат участие Духовия оркестър на града и Ансамбълът за народни песни и танци „Вратица”.



Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността





вторник, 7 април 2015 г.

Подписан е нов колективен трудов договор

            Кметът на Враца инж. Николай Иванов и Десислава Димитрова – председател на Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа” днес подписаха колективен трудов договор. Договорът е между Общината и  работниците и служителите от здравните кабинети в детските градини и училищата, детските ясли, детските кухни и медицинските специалисти в яслените групи на ОДЗ на територията на община Враца.  На официалното подписване присъстваха и медицински специалисти от града. „Искам да ви честитя днешния празник и чрез вас да предадете моите поздрави и на всички ваши колеги! Благодаря ви за ползотворния диалог по време на преговорите преди подписването на новия колективен трудов договор. С него декларираме нашата готовност да бъдем едни социално отговорни партньори” – каза при подписването инж. Николай Иванов. „Подписаният днес договор е във варианта, в който синдикат „Подкрепа” го поднесе на кмета и на преговорния екип. Това означава, че исканията, които синдикатът и работниците и служителите поставят към кмета на общината са удовлетворени изцяло, за което сме благодарни. Това е един чудесен пример за социален диалог. Той продължава в годините. Надявам се, че и в бъдеще ще работим като добри социални парньори” – добави от своя страна Десислава Димитрова.
В документа е постигната договореност синдикатите да участват в подготовката на проектите за вътрешни правила и наредби, които се отнасят до трудовите и свързани с тях отношения. Община Враца ще предоставя своевременна актуална информация за всички проблеми, касаещи заетостта и организацията на труда. Договорен бе удължен размер на основния платен годишен отпуск, като удължаването зависи от стажа и категорията на работниците и служителите. Договорен е допълнителен платен отпуск при встъпване в брак, при кръводаряване, при смърт на близък, за майки на деца под 18-годишна възраст. Възнаграждението за придобит трудов стаж и професионален опит се определя като 1 %  върху брутното трудово възнаграждение, при 0.6 %, които се дават съгласно Кодекса на труда. Работното облекло, което ще предоставя Община Враца, ще бъде на стойност не по-малко от една минимална работна заплата. Община Враца ще покрива до 85 % от пътните разходи на пътуващите служители до работното място. Срокът за предизвестие при прекратяване на трудов договор е договорен на два месеца, при един месец, регламентиран в Кодекса на труда.




Кметът на Враца награди лауреатите в олимпиада по физика


Враца е домакин на 47-та Национална олимпиада по физика. За нея в града пристигнаха 114 участници от 27 града в България. Учениците от 7 до 12 клас бяха разделени в четири възрастови групи – 7 клас, 8 клас, 9 клас и 10 – 12 клас. На празнична церемония кметът на града инж. Николай Иванов връчи златните, сребърните и бронзовите медали на най-добрите в четирите категории. Бронзов медал при седмокласниците получи Евгени Кайляков, сребърен – Борис Панайотов, а златен – Иво Петров. Сред осмокласниците най-добра бе Светлана Тенева, която се удостои със златото. Сребърен медал бе присъден на Мартина Борисова, а бронзов – на Димитър Томов. При деветокласниците класирането в челната тройка бе Александър Атанасов, Константин Шейретов и Марин Димитров. В групата 10 – 12 клас златен медал заслужи Константин Карчев, сребърен – Ангел Шерлетов и бронзов – Никола Пулев. „За мен е привилегия, че имам възможността и удоволствието да наградя лауреатите в Националната олимпиада по физика. На всички участници благодаря за положените усилия в усвояването на тази природна наука. Надявам се да сте имали време да разгледате нашия град и да сте останали с приятни впечатления от него. Пожелавам ви много успехи в бъдещото ви развитие” – каза кметът на Враца.
Грамоти бяха връчени и на учителите на първенците в надпреварата. Първите 10 сред дванадесетокласниците получават правото да се запишат без приемен изпит във всяко висше учебно заведение в България. Днес е вторият кръг на олимпиадата, в който има и практически задачи.
           

Вандали подготвиха кражбата на паметник


                        Поредната вандалска проява стана тази нощ във Враца. Неизвестни лица са съборили паметника на жътварката, който от десетилетия стои на кръговото кръстовище на бул. „Христо Ботев” и ул. „Илинден”. Съборената статуя е забелязана през нощта от автопатрул на полицията. Върху статуята, която е от бронз, има следи от опити да бъде нарязана, но нещо явно е прогонило крадците. На мястото вече е направен оглед от общински служители и служители на общинското дружество „БКС”. Статуята веднага ще бъде преместена и съхранена. Предстои да бъде взето решение къде ще бъде поставен паметникът отново.
Вандалските прояви във Враца се превръщат в бедствие. По този повод кметът инж. Николай Иванов вчера излезе с апел към гражданите за нетърпимост към вандалските прояви. Той приветства идеята вандалите да бъдат фотографирани от гражданите и снимките им да бъдат публикувани в социалните мрежи.


Кметът поздрави здравните работници


            Поздравителни адреси до медиците в община Враца изпрати днес кметът  инж. Николай Иванов. Поводът е Международният ден на здравния работник – 7 април. „Винаги съм приемал вашия труд с респект и с голямо признание за вашата всеотдайност и човечност. Ежедневието ви  е изпълнено с много грижи и изпитания, преодолявайки тях вие превръщате професионалния си избор в мисията на своя живот! На вас и вашите семейства пожелавам здраве, благополучие и нека вашите делници все така да носят надежда и уважението на хората. Бъдете успешни в своята професия - навсякъде където е нужна грижата на добрия лекар и медицински  специалист, и опитът на добрия ръководител!” – се казва в писмото. Поздравителните адреси са изпратени до екипите на всички държавни, общински и частни медицински заведения във Враца.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Малина Николова поздрави лекарските

Областният управител на област Враца  екипи и здравните специалисти по повод Световния ден на здравето и професионален празник на медиците.
В поздравителните адреси до лечебните заведения на територията на област Враца, Областният управител изказва своето уважение и признанието си към професионализма на лекарите в грижата за здравето и живота на хората.
Благородната професия на лекаря изисква уменията да вдъхваш надежда в най-тежките моменти, да внушаваш увереност в най-нуждаещите се!
Бъдете все така отдадени на работата си и мисията на професията лекар!“
Областният  управител пожела на медиците здраве, упоритост, щастие и успехи.
Поздравителен адрес за Световния ден на здравето е изпратен и до Министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. 

Заседание на Областния съвет за сигурност.


Днес се проведе редовно заседание на  Областния съвет за сигурност. То бе  ръководено от заместник областния управител и негов заместник - председател Ирина Иванова. На първата работна среща за тази година, членовете на Съвета се запознаха с актуализирания поименен състав. В него са включени всички териториални звена свързани със сигурността на населението и обезпечаването във военно време. Такива структури са Областна дирекция на МВР, Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Териториална дирекция „Национална сигурност”, Окръжна прокуратура, Окръжен съд, Военно формирование 54 990 - Враца, Военно окръжие – Враца, Регионална здравна инспекция,Областен съвет на Български червен кръст,“ЧЕЗ Разпределение“, „ВиК“ – ЕООД, както и Регионална дирекция „Околна среда и води“ и Областна дирекция „Земеделие“. Акцент  беше поставен върху координацията и комуникацията между структурите в Съвета.
Секретарят на съвета Цветан Василев запозна присъстващите с функционалните задължения на всеки отделен член и предложи на вниманието на присъстващите проекта за Правилник за състава и функциите на Съвета.
След проведените разисквания, Правилникът, регламентиращ състава и дейността на Областния съвет за сигурност беше приет единодушно.



68 проверки на обекти извършиха експертите от РИОСВ- Враца през месец март


Акцентът в дейността на РИОСВ – Враца през март бяха проверки по заповедите на министъра на околната среда и водите, областния управител и кметовете на общини за състоянието на водните обекти – чистотата на речните корита и прилежащите им площи и язовирите и реките на територията на област Враца.
Започнаха проверките в общините по изпълнението на дадените предписания, съгласно заповедта на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева за предприемане на мерки за недопускане на замърсяване на речните корита и прилежащите им територии. По одобрен график бе извършен обход на речни легла и прилежащите им територии в регулационните граници на населени места,  попадащи в административните граници.
Експерти от РИОСВ взеха участие в междуведомствена комисия, която извърши проверка на техническото и експлоатационно състояние на потенциално опасните язовири и защитни диги на територията на областта, както и на участъците от речните корита извън урбанизираните територии. Комисията определи дължините на речните участъци, чиято проводимост е намалена.
Представители на РИОСВ – Враца участваха и в междуведомствени комисии по заповеди на кметовете на община Хайредин, Мизия и Борован. Целта на проверките бе да се обследва проводимостта на речните легла в границите на урбанизираните територии на тези общини.
          През март експерти от екоинспекцията провериха 65 обекта на територията на областта и дадоха 9 предписания за констатирани пропуски и нарушения на екологичното законодателство, като три от тях са изпълнени и проверени в рамките на месеца.
          От извършените 68 проверки, 22 са извънредни, като най-голям брой – 11, са по последващ контрол на дадени предписания, при всички е констатирано тяхното изпълнение.
          РИОСВ – Враца е осъществила проверки по пет постъпили жалби и сигнала. На двама земеделски производители от кв. „Бистрец“, Враца и на кмета на с. Камено поле, общ. Роман, са дадени предписания за почистване и недопускане на повторно замърсяване на нерегламентирани терени с торов отпадък. Акт за нарушение по Закона за опазване на околната среда е съставен на собственика на имот в Мездра, развиващ автотенекеджийска дейност и бояджийски услуги.
Подробна информация за месечната контролна дейност на РИОСВ – Враца можете да намерите на интернет страницата на инспекцията - http://riosv.vracakarst.com в раздел “Контролна дейност”, подменю “Месечни отчети за контролната дейност на РИОСВ – гр. Враца”.
 .
Пресцентър РИОСВ – Враца


понеделник, 6 април 2015 г.

Крими хроника

На 06.04.2015г.,около 07:20ч. на разклона за с.Оходен катастрофират: лек автомобил „Фолксваген Венто” управляван от К.К./38г./ от гр.Враца и  автобус „Мерцедес”, управляван от Г.З./51г./ от гр.Враца. Убити и ранени -няма. Водачите са изпробвани за алкохол, пробите и на двамата са положителни-  0.62 промила на водача К.К., 0.55 промила на водача Г.З.
На 05.04.2015г., в РУ-Враца е постъпил сигнал, че около 11.00 часа на същата дата, в църковен храм в гр.Враца, неизвестно лице е извършило кражба на дамско кожено портмоне в което имало пари, дебитна карта и документи. След От проведените ОИМ е установено, че извършител на кражбата е лицето 14-годишно момиче от село Хърлец.
На 06.04.2015г., по време на полицейска проверка в частен дом в  гр.Козлодуй е намерен  и иззет газов пистолет, който не е  регистриран по законоустановеният ред.
На 06.04.2015 г., около 08.15ч. в гр. Козлодуй  катастрофира като се преобръща извън платното лек автомобил  „Форд”,    управляван от лицето М.Т./51г./ от гр.Лом. Пробата за алкохол на водача е положителна- 1,90 промила. Образувано  е досъдебно производство.
  
    Регионален говорител на МВР:
/Красимир Василев
                                                                         


Народният представител от ГЕРБ инж. Петя Аврамова проведе открита приемна за граждани

Десетки жители на Враца посетиха приемната на народния представител от ГЕРБ инж. Петя Аврамова. Една от най-разискваните теми отново бе високата безработицата в областния град. Гражданин сподели за дългогодишен проблем, касаещ неизплащане на пенсия за минал период, както и отказ за изпълнение на съдебно решение по случая. Инж. Аврамова пое ангажимент да изиска информация по казуса от съответните институции.
По време на срещите народният представител информира за внесените от ПГ на ГЕРБ законопроекти и дебатираните промени в пенсионната система и работата на ТЕЛК-те. Аврамова отговори и на въпроси свързани с работата на Народното събрание и парламентарната комисия по енергетика, на която е член.


IV кръг от Шампионата за автомодели с електрически двигатели

  На 04 и 05 април 2015г. в град Русе се проведе се проведе IV кръг от Шампионата за автомодели с електрически двигатели Electric Balkans Open 2014-2015, съвместен проект на клубовете  МК Кинетик и ХобиДик, включен в Календара на БФАМС за 2015 г. Победители:  в клас 1:10  Electric Beginners  Кристиян Терчев от АЕЦ Козлодуй,  1:10 Electric Super Stock и 1:10 Electric Touring - Андрей Стойцу-Румъния и в най-атрактивния клас 1:10 Electric Team – отборът на Девня и Козлодуй зае второ място пред отбора на Румъния. Гости на събитието бяха г-н Янко Здравков –Председател на БФАМС и г-н Дамян Петров –Зам. Председател, които връчиха купи на победителите.

Крими хроника

На 05.04.15г., в РУ Бяла Слатина е получен сигнал от жител на село Нивянин, който е заявил за извършена кражба на резачка „Хускварна” от домът му. След бързи издирвателни мероприятия е установено, че на 04-05.04.15г., кражбата е извършена от лицето И.А./40г./ от с.Борован, криминално проявен и осъждан за кражби.
На 04-05.04.2015г., на територията на  РУ-Бяла Слатина с  проведена специализирана операция с цел опазване на общественият ред и противодействие на престъпността в малките и отдалечените населени места. Няма констатирани нарушения. 
На 05.04.2015г., около 03.00ч. в село Зверино е спрян за проверка лек автомобил ”Фолксваген”, управляван от Х.И./24г./ от село Елисейна.Пробата за алкохол на водача е положителна- 0,86 промила 
На 05.04.2015г., в 04.30ч. в село Елисейна е извършена проверка на лек автомобил ”Фолксваген Голф” управляван от Д.М./24г./ от с.Очин дол. Водачът шофирал след употреба на алкохол- 0,74 промила.
За времето от 19.00ч.  на 04.04.2015г. до 07.00ч. на 05.04.2015г.,  на територията на селата Ребърково, Люти брод, Зверино и Елисейна е проведена специализирана операция с цел: осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението в малките населени места през тъмната част от денонощието.
 Проверени са 14 МПС и 14 лица. Съставени са 4 акта и фиш по ЗДвП, 1 акт по КЗ.
За времето от 30.03.2015г. до 06.04.2015г.,  на територията на РУ - Козлодуй е проведена комплексна специализирана операция с цел: предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, ,проверки на дискотеки, барове, ресторанти и клубове, в които има данни за посещение от деца. Проверени са 54  МПС  и 213 лица.  Констатирани са 45 нарушения.Съставени са  21 акта и 10 фиша по ЗДвП, 9 акта по ЗБЛД, 2 акта по КЗ, 1 акт по Наредба на Община-Козлодуй, 1 акт по ЗМВР и 1 акт по ЗАДС. Образувани са досъдебни производства и едно БП.

   Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


Национална олимпиада по физика

И Н Ф О Р М А Ц И Я
На 06. и 07.04.2015 г. ПМГ „Академик Иван Ценов“, Враца ще бъде домакин на XLVII Национална олимпиада по физика. В нея ще вземат участие 120 ученици от 4 възрастови групи (VII, VIII, IX и X-XIIклас). Състезателите са представители на 26 града от страната от около 40 учебни заведения. От област Враца  участват 6 ученици:
ü  4 ученици от ПМГ „Академик Иван Ценов гр.Враца“ - Теодора Ивайлова Иванова - IX клас, Иван Георгиев Стоянов - X клас, Христина Калинова Христова - XI клас, Владислав Петров Катранкиев - XI клас
ü  Николай Николов Пановски - VII клас, Прогимназия „Св.Климент Охридски“ гр.Бяла Слатина
ü  Калоян Николов Караиванов - IX клас, СОУ „Св.Св.Кирил и Методий“, гр.Козлодуй
Учениците от VIIIX клас работят върху три задачи, които се оценяват от 0 до 10 точки всяка. Максималният брой точки е 30. Учениците от възрастова  група X-XII клас решават по четири задачи, които се оценяват от 0 до 15 точки, като максималният брой точки е 60. Участниците в олимпиадата, класирани на първите 20 места, участват във втори етап. В него учениците решават три теоретични задачи в продължение на два астрономически часа и една експериментална задача в продължение на три астрономически часа. Максималният брой точки във втори етап е 40 (20 точки за теоретичните задачи и 20 точки за експерименталната задача). За ученици от възрастова група X-XII клас Националната комисия определя оценки, както следва:
ü  отличен (6) на учениците, класирани от първо до десето място включително от първия етап и получили от първо до десето място включително от втория етап на националния кръг на олимпиадата;
ü  отличен (5,75) на учениците, получили от 90 % до 100 % от точките на класирания на десето място от съответния етап;
ü  отличен (5,50) на учениците, получили от 75 % до 89 % от точките на класирания на десето място от съответния етап;
На учениците от възрастова група X-XII клас, получили оценка отличен (6) от националния кръг на олимпиадата и завършващи средно образование през настоящата учебна година, МОН издава документ, удостоверяващ статута им на лауреати на националната олимпиада.
На учениците от възрастова група X-XII клас, получили оценка отличен (от 5,50 до 6) от националния кръг на олимпиадата и завършващи средно образование през настоящата учебна година, МОН издава служебна бележка, която да послужи за приемането им във висши училища при решение на съответното висше училище.

На учениците от VII, VIII, IX и X-XIIклас (до 18-годишна възраст), класирали се на първо, второ и трето място в националния кръг, МОН връчва индивидуални грамоти, с които могат да кандидатстват за стипендия съгласно Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.