Бисквитки

събота, 2 май 2015 г.

Кметът на Враца посрещна руски вицеконсул

         Кметът на Враца инж. Николай Иванов днес посрещна Андрей Лосев – вицеконсул на посолството на Русия в България. Срещата бе опознавателна и премина в приятелски тон. Посещението на вицеконсула във Враца е част от обиколката му в различни населени места за поднасяне на цветя пред паметниците на руските войни в навечерието на 9 май. Във врачанския регион ще бъдат посетени селата Малорад, Ракево и Бърдарски геран и град Бяла Слатина. Андрей Лосев благодари на кмета за съдействието при организирането на тази обиколка. От своя страна инж. Николай Иванов го покани да присъства на тържествата на 1 и 2 юни. Лосев се извини, че няма да може да дойде, заради служебни ангажименти в Русия по същото време. „Скъпи приятели и жители на хубавия, зелен град Враца! Много съм впечатлен от показаното от вас гостоприемство и душевност! В навечерието на 70-годишнината от победата над фашизма във втората световна война, бих искал да ви пожелая чисто и мирно небе, много години здраве и късмет!” – написа в почетната книга на Община Враца вицеконсулът.
 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





петък, 1 май 2015 г.

Театърът представя

През следващата седмица акцентът в проявите на ДКТ-Враца е поставен върху детските представления. Наша постановка ще бъде изиграна на 3 сцени в България, благодарение на „Холсим (България)” АД, а друг наш спектакъл ще се включи в международен фестивал. Вижте повече подробности в програмата, има и допълнителна информация за турнето, което реализираме, благодарение на „Холсим”…

ПРОГРАМАТА

02.05.`15 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Малки куклени истории” от Рада Москова

04.05.`15 г. – понеделник в детска градина на с. Чепинци, общ. Нови Искър
от 9.30 часа
„Не пресичай на червено!”

04.05.`15 г. – понеделник в начално училище в с. Белащица, Пловдивско
от 15 часа
„Не пресичай на червено!”

05.05.`15 г. – вторник в детска градина на с. Бели извор от 10 часа
„Не пресичай на червено!”

05.05.`15 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Шекспир – събрани съчения” от Джес Адам Даниъл

07.05.`15 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Вик за любов” от Жозиан Баласко

08.05.`15 г. – петък ТУРНЕ  в програмата
на МФ „Вълшебната завеса” – Търговище от 15 часа
„Умният, храбър шивач” от братя Грим

08.05.15 г. – петък на Голяма сцена от 18 часа
Външно мероприятие:
45 години от създаването на ЕГ „Йоан Екзарх” - Враца

09.05.`15 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Червената шапчица” от Шарл Перо

Кмет: „Ремонтът на улиците във Враца е неотложен”


            Важна докладна за решаването на основния проблем на община Враца – състоянието на улиците – бе внесена днес от кмета инж. Николай Иванов за разглеждане на заседанието на общинския съвет.  Предложението бе за допълване на Програмата за управление и разпореждане с общински имоти, след продажбата на които да се осигурят средства за неотложните ремонти на улиците. Продажбата на общински имоти е единственият законен начин Общината да финансира основния ремонт, от който пътищата се нуждаят. Предложението бе да бъдат продадени малко над 4 000 декара общинска земя в различни населени места, при общински фонд от над 54 000 декара. Ето и част от мотивите, с които кметът внесе докладната записка: „Един от най-тежките проблеми в общинската инфраструктура е уличната мрежа. Не случайно във всяка анкета, която правим сред гражданите за определяне на приоритетите преди приемането на бюджета, на първо място, далеч преди безработицата, се поставя въпросът със състоянието на улиците в града и селата. Интегрираният проект за воден цикъл на Враца допълнително влоши ситуацията.  Едва ли е нужно да се убеждаваме колко необходима е една спешна инвестиция във възстановяването на уличната мрежа. През изминалата година – и тук няма да говоря за политически цветове на управлението – държавата подпомогна Община Враца в тази тежка задача. Естествено не можем да очакваме непрекъснато държавата да ни помога. Въпреки че, и с удоволствие го съобщавам, на вчерашното си заседание Министерски съвет отново ни подкрепи с 1 милион лева. Тази сума обаче не е достатъчна за огромните ремонти, които ни предстоят. Необходимо е да положим солидарно и нашите усилия за тази важна задача. Дългосрочното изчакване на събиране на приходи от тази земеделска земя не е решение, защото вече са необходими спешни мерки. Към предложените за продажба общински имоти има интерес от купувачи и се очаква от тях да постъпят сериозни финансови постъпления в общинския бюджет, които да бъдат вложени в основния ремонт на улиците” – каза инж. Николай Иванов.
            Дискусията по темата продължи близо един час, но в нея не бяха изложени сериозни аргументи „против”. Политическото говорене взе превес  над обсъждането по същество. Общински съветници от ПП „ГЕРБ” се изказаха против приемането на докладната. Съветници от другите политически партии, които взеха думата, изразиха своето положително становище в подкрепа на предложението на кмета. Съветниците от ПП „ГЕРБ” обаче настояваха преди да се гласува докладната да се направят допълнителни анализи, които да определят дали наистина продажбата на имоти би била целесъобразна. Така се стигна до решението кметът да оттегли докладната записка. „Предполагах голяма част от аргументите, които ще бъдат извадени в противовес на предложения проект за решение и имах готовност да им отговоря. Относно въпроса дали най-вярното решение е да оставим цяло село без земя. Аз искам да попитам къде ще отиде земята на селото? Къде е земята в момента и кой я обработва? Нима хората от селото я обработват? Нима кметството я обработва? Обработва се от арендатор. Земята си остава в селото и отново ще бъде обработвана от собственик, който също ще е арендатор. Не съм съгласен, че това не поражда създаване на работни места, защото най-малкото кметовете на населените места знаят, че арендаторите наемат хора и за механизацията и за сезонна работа” – каза кметът на Враца. Той бе категоричен, че не е редво да се противопоставя асфалтирането на продажбата на земя. „Не очаквам от вас да получим добра оценка за асфалтирането през миналата година. Разбирам политическата завист – не ми се сърдете, че ще бъда откровен. Преасфалтирани бяха близо 8 километра улици. И продължавам да търся решения за този основен проблем. Мисля, че целия общински съвет, и той не един път го е доказвал, трябва да бъде част от този процес, да търсим решенията. Иначе можем да си водим политически дискусии, но в крайна сметка трябва да има резултат от нашата работа” – допълни инж. Николай Иванов.
Кметът попита защо народното представителство от Политическа партия „ГЕРБ” не се ангажира с целевото финансиране на основния ремонт на улиците в община Враца, след проведена среща по темата. Единственият, който направи сериозни усилия е народният представител Явор Хайтов. „Благодарение на него и на доброто разбиране на министъра на финансите, успяхме да получим това целево финансиране от 1 милион лева. Наистина, пак казвам - не е достатъчно, но това е жест.” – поясни кметът. Според него, не е вариант още 5 години да се събират приходите, и чак тогава да инвестираме в асфалтиране, каквото предложение бе направено по време на заседанието. Продажбата на общинска земя е единственият вариант да се осигурят средства, с които да бъде направен спешният основен ремонт на улици в града и селата от общината.
„Вероятно, уважаеми колеги от „ГЕРБ”, подсъзнателно го има и притеснението дали сегашният екип на изпълнителната власт на Общината, ако свърши това мащабно асфалтиране, няма да има известно предимство, ако съм кандидат за следващ мандат. Но това мисля, че е честно предимство, защото е с работа, не е с нещо друго” – каза кметът инж. Николай Иванов. Той се ангажира до следващото заседание на общинския съвет през май да бъдат подготвени исканите допълнителни анализи, да внесе докладната отново и да участва лично в повторните обсъждания на неговото предложение във всички комисии. Защото хората повече не могат да чакат решаването на този толкова важен проблем.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





четвъртък, 30 април 2015 г.

Кметът на Враца отмени участието си в празнична церемония


Кметът на Враца инж. Николай Иванов отменя участието си в награждаването на участниците в X-ия Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет”, планирано за тази вечер. Това решение бе взето, заради трагичната смърт на 17-годишния Любомир Светлинов Петров, който загина в катастрофа при с. Люти дол. Погребението на младежа бе днес в родното му село Бели извор. Кметът изказва своите дълбоки съболезнование на семейството и близките на Любомир Петров.


Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Театрален фестивал


 
 
 
Визуализация на прикачения файл „Vazhvala na kolebanieto (1).jpg“
Визуализация на прикачения файл „Bashtata.JPG“
Визуализация на прикачения файл „Cherveno.jpg“
Визуализация на прикачения файл „Kushtata na gneva.jpg“
Визуализация на прикачения файл „Lazaritsa.jpg“
Визуализация на прикачения файл „Prikazki ot Vienskata gora.jpg“
Визуализация на прикачения файл „Svalyachi.jpg“
Визуализация на прикачения файл „Svalyachi (1).jpg“
Визуализация на прикачения файл „Vazhvala na kolebanieto.jpg“
ХХVІ  Национален фестивал на малките театрални форми
и V Международен фестивал на НЕТА – Враца 2015 година

16 май /събота/
Откриване – 17 часа, Фоайе на ІІ етаж в ДКТ – Враца

1.Център за култура „Марко Чепенков” и Национален театър „Водан Чернодрински” – Прилеп, Македония представят:
БУРЕ БАРУТ
от Деян Дуковски
режисьор Наташа Поплавска
участват: Игор Трпче, Мариан Чомакоски, Виолета Чакарова, Димитар Црцорски, Илия Волчески, Димитар Горгиоски, Владимир Гьоргиоски, Даниела Иваноска, Зоран Иваноски, Наташа Наумоска, Мария Спироска, Михайло Миленкоски, Катерина Чомакоска, Александар Степанулески, Методия Костоски.
На голяма сцена от 17.30 до 19 часа
  
2. ДКТ – Враца представя:
„ПРИКАЗКИ ОТ ВИЕНСКАТА ГОРА”
от Йодьон фон Хорват
режисьор Венцислав Асенов
участват: Димитър Костадинов, Капка Пеняшка, Ивелина Полякова, Борислав Сарафанов, Ралица-Ковачева-Бежан, Красен Ханджиев, Юлия Колова, Милена Милчева, Калин Костадинов, Явор Зехиров, Ивелина Попова, Ина Георгиева, Огнян Симеонов, Цветана Горкиева, Йоланда Михайлова, Ивайло Кирев, Сабина Коен, Янна Генчева, Георги Грозев, Кирил Стаменов.
Представление за живота на малкия човек в гранично състояние – на безпаричие, глад, мизерия и духовна несъстоятелност. Макар и създаден за друго време, текстът на Хорват е особено актуален за съвременния българин, който живее в средата на европееца от преди век. А единственият въпрос е има ли смисъл да се изживее всичко това.
В камерна зала от 19.30 до 21.15 часа

17 май /неделя/

3.Фестивал на монодрама и пантомима – Земун, Сърбия представя:
НАДЕЖДА ПЕТРОВИЧ
от Божидар Джурович
Моноспектакъл на Биляна Джурович
В Балетна зала от 17.30 до 18.30 часа

4. Театър „Алесандру Давила” – Питещ, Румъния представя:
ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ЛУД
от Н.В.Гогол
режисьор Лумница Борта
участват: Дан Андрей, Андрей Неделеа.
В камерна зала от 19 до 20 часа

5.Родопски драматичен театър „Николай Хайтов” – Смолян представя:
ЛАЗАРИЦА
от Йордан Радичков
режисьор Крум Филипов
участват: Кънчо Кънев, Ивайло Иванов, Янко Хусаров.
Спектакълът е номиниран за награда „Икар” за дебют, което е признание. Иначе страхотният текст на Радичков за пореден път ще прикове вниманието на публика, жури и естети, защото Мъдрецът на Северозападна България отдавна е превърнал „Лазарица” в класика на съвременната българска драматургия.
На голяма сцена от 20.30 до 22.05 часа

18 май /понеделник/

6. Театрално-музикален център Разград & Kота 97 представя:
СВАЛЯЧИ
от Елин Рахнев
режисьор Пламен Панев
участват: Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро и Мариела Топалова.
В този спектакъл Малин Кръстев и Герасим Георгиев–Геро ще разплакват публиката от смях, разказвайки историята на живота и перипетиите на двама странични съдии от „Б“ футболна група.
Новият спектакъл е своеобразно продължение на друга постановка на Рахнев - „Фенове”, която е най-поставяния драматургичен текст от съвременен български автор, игран в над 30 държави от 2 континента, гледан от хиляди зрители. „Свалячи” дава отговор на един култов за „Фенове” въпрос – „Какъв човек трябва да се родиш, за да станеш страничен съдия?”
На голяма сцена от 17.30 до 18.50 часа

7. Театър „Възраждане” – София представя:
КЪЩАТА НА ГНЕВА
по Федерико Гарсия Лорка
режисьор и сценограф Диана Добрева
участват: Георги Златарев, Жана Рашева, Ивет Радулова, Филипа Балдева, Донка Аврамова-Бочева, Яна Кузова, Николина Янчева, Лиляна Шомова, Алексия Йосифова.
Това е историята на осем жени, затворени в една къща и принудени да живеят в траур, загърбвайки всяка частица удоволствие и радост от живота, вехнещи, раздирани от бурите, които техните емоции предизвикват. „Къщата на гнева“ сблъсква човешката природа с неразбиваемите стени на забрани и табута, които отново само човек може да създава. Любовта като копнеж и мираж присъства най-осезаемо в цялото представление и в същото време е забраненият плод, заради който се погубват животи.
Яна Кузова и Жана Рашева са с номинации за „Аскеер” за поддържаща женска роля. Номинация за костюмография и режисура за „Аскеер” има и Диана Добрева.
В камерна зала от 19 до 20.50 часа

8. AEON – Братислава, Словакия, Театър „Skuc” и фестивал „ExPonto”Любляна, Словения представят:
СЛОВЕНКА НА КВАДРАТ
от Станислава Репер
режисьор Ник Ъпър
Моноспектакъл на Луция Сипосова
В балетна зала от 21 до 22.20 часа

19 май /вторник/

9. Театър 199 „Валентин Стойчев” – София и ДКТ „Иван Димов” - Хасково представят:
РАЗБИВАНЕ
от Нийл Лабют
постановка Стойко Мурджев
участват: Христо Петков, Луиза Григорова, Дамян Тенев, Анастасия Лютова, Стелиян Николов.
Една от най-качествените постановки през тази година в родния театър. Неслучайно има 3 номинации за най-престижната театрална награда: Дамян Тенев е номиниран за „Аскеер” в категорията за изгряваща звезда.
Христо Петков е номиниран за „Аскеер” за главна мъжка роля, а Анастасия Лютова – за главна женска роля, също за наградата „Аскеер”.
На голяма сцена от 17.30 до 19.10 часа

10.Театрална академия - Санкт-Петербург, Русия представя:
ПРОГРАМА КАБАРЕ
режисьори Александър Исаков, Александър Ануфиев
участват: Евгения Глотова, Вера Егорова, Елисавета Захаренкова, Игор Новиков, Дмитрий Кирюшин, Кирил Долгов
В камерна зала от 19.30 до 20.30 часа

11. Студио 3133 и Университетски театър на НБУ – София представят:
ХОЛСТОМЕР. ИСТОРИЯТА НА ЕДИН КОН
от Лев Толстой
режисьор и сценограф Веселин Мезеклиев
Моноспектакъл на Веселин Мезеклиев.
Създаването на спектакъл по „Холостомер”, използването на текста, изразен чрез сръчни актьорски превъплъщения на герои - животни и герои - хора има за цел да постигне максимално доближаване до дълбокото внушение на автора. Спектакълът дава възможност на младата аудитория да се запознае с един от високите образци на световната литературна класика и да открие съвременното му звучене. Изразните му средства са поместени в онази равнина, в която изпъкват ясно бруталните отношения между живи същества, описани в старата повест, чувства съпреживявани и днес с примес от горчиви предчувствия за бъдещето.
Веселин Мезеклиев  хоноруван преподавател НБУ в департамент  „Кино, реклама и шоубизнес“ програма „Кино и телевизия“ и департамент „Театър“.
В балетна зала от 21 до 22 часа

20 май /сряда/

12.ДТ „Стефан Киров” – Сливен представя:
ВЪЗХВАЛА НА КОЛЕБАНИЕТО
от Георги Господинов
режисьор Маргарита Младенова
участват: Таня Йоргова, Деница Даринова, Десислава Касабова, Добромир Цветков, Ивайло Гандев, Димитър Костадинов, Михаил Илийков.
Това е представление за участта на българина от времето на прехода. За живия човек, който вече 25 години се съпротивлява на превръщането му в „електорална единица”; пази в паметта си трепетите, мечтите, мислите и вълненията на своето лично битие, които оречтават човешкото му пространство, достойнството му на един „свят в света”.
В камерна зала от 18 до 19.20 часа

13. Театър 1999 „Валентин Стойчев” – София представя:
ЧЕРВЕНО
от Джон Лоугън
постановка Владлен Александров
участват: Георги Кадурин и Иван Юруков.
Изкуството е начин да се идентифицираш като човешко същество – това ни показва тази творба, дело на латвиец, който от 10-годишен заминава със семейството си в САЩ. „Червено” е истинско сражение на поколенията и отразява какви са цветовете на героите в творбата, защо и с кого се сражават те, какво търсят и как го постигат. Едно голямо пътуване към себе си.
На голяма сцена от 20 до 21.20 часа

21 май /четвъртък/

14. Театър „Нотара” – Букурещ, Румъния представя:
POKER FACE
от Петр Колечко
режисьор Адела Бицика
участват: Виктория Кочиаш, Йон Хайдук, Кристина Йоница, Костин Доджиою.
В камерна зала от 17.30 до 19 часа

15. Театър от Шабац, Сърбия представя:
ПЛЕШИВАТА ПЕВИЦА
от Йожени Йонеско
постановка Никита Миливойевич
участват: Зоран Караджич, Деян Костич, Иван Томасевич, Анета Томасевич, Драгана Радойевич, Любиша Барович.
Когато е представена премиерно от театъра в Шабац през 1994 г., постановката на „Плешивата певица” е класирана сред петте най-добри представления в Сърбия. Спектакълът получава многобройни награди, отличена е режисурата му и отделните актьорски постижения на различни фестивали, където е представен. Особено успешно бе участието му на Световния фестивал на Йонеско, където в състезание с представления от цял свят получи наградите за постановка, режисура и актьорско майсторство. Преди година спектакълът трябваше да се играе на фестивала на НЕТА във Враца, но природно бедствие – невиждано наводнение заля Сърбия, и попречи на трупата да пристигне.
На голяма сцена от 19 до 20.30 часа

22 май /петък/

16. НЕТА и ДКТ – Враца представят:
БАЩАТА
от Аугуст Стриндберг
режисьор Люпчо Горгиевски
участват: Анастас Попдимитров, Румяна Мерджанска, Йоланда Михайлова, Борислав Борисов, Димитър Димитров, Марина Котева, Борислав Сарафанов.
Спеткакълът разкрива преди всичко взаимоотношенията между мъжа и жената. Не само като социални и битови в един обществено-исторически контекст, но и в чисто биологичен смисъл. Ако е истина, че произхождаме от маймуните, нека поне мъжът и жената да са от два различни вида.
Основната тема на творбата е детето и властта над него. В жестоката борба за надмощие жената сипва в ухото на мъжа отрова, поставяйки под съмнение неговото бащинство, което го кара да полудее. Днес, имайки предвид категоричното доказване на бащинството чрез ДНК-тест, тази драма е излишна, но времето, в което твори Стриндберг е друго.
Детето вярва, че е дете на своя баща и в този смисъл всички ние вярваме, че сме чеда на нашия Отец, на нашия творец Бог. Но вярва ли самият Бог, че сме негови деца?
В камерна зала от 18 до 19.30 часа

17. „Eurokaz - Академия за драматични изкуства – Загреб, Хърватия представя:
БЪРКОТИИ
от Роберт Музил
режисьор Бранко Брезовец
участват: Романо Николич, Хрвойка Бегович, Адриан Пездрич, Домагой Янкович, Дадо Чосич, Сузана Брезовец, Тихомир Миловац.
На голяма сцена от 20 до 21.20 часа

сряда, 29 април 2015 г.

Първа копка

Дирекция на ПП „Врачански балкан“ към Изпълнителна агенция по горите даде началото на още една от дейностите включени в проекта „Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП „Врачански Балкан“. Проектът е на стойност 4 533 937,85 лева, от които 85 % е финансиране от Европейския фонд за регионално развитие, а 15 % от държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.”. На официална церемония в село Очин дол стартираха строителните дейности за реконструкция на Младежки интерпретационен еколагер. Младежкият еколагер ще бъде разположен бившата училищната сграда. 

            На събитието присъстваха: г-жа Николинка Кътовска – кмет на община Мездра, г-н Иван Аспарухов – заместник – министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, инж. Красимир Каменов – зам. изпълнителен Директор на Изпълнителна агенция по горите, инж. Николай Ненчев- директор на Дирекция на Природен парк „Врачански балкан“, инж. Евгения Христова - директор на Държавно горско стопанство, г-жа Калина Меродийска – архитект, г-н Иван Иванов - Управител на „Ситистрой - 2000“ ООД - фирмата строител на обекта, гости и жители на село Очиндол и региона.

            В своето приветствие г-жа Николинка Кътовска сподели, че е радостна отново да се съберем в едно от красивите кътчета на община Мездра и допълни: „За мен е удоволствие, че работата на ПП „Врачански балкан“ продължава и дългогодишните усилия дават резултат. Днес сме тук да дадем нов живот на тази сграда, като я превърнем в детски и младежки еколагер. Място, което ще даде възможност да се организират зелени училища и други образователни инициативи за деца и младежи. За нас случващото се е и голяма мотивация да подкрепим дейностите на парка, заради възможността да популяризираме красивата ни природа и да възпитаваме младите, в отговорно отношение към нея“

            В обръщението си към присъстващите зам.-министър Иван Аспарухов припомни, че преди години, когато ключови предприятия са затворили врати, той е успокоил местните, че единствената съдба на населените места по поречието на р. Искър остава туризма и подчерта: „Виждате, че това вече е факт. Радостен съм, че този проект на ПП „Врачански балкан“ дава отговор на въпроса „Какво  се случва със старите училищни сгради?“. Стъпките, които прохождаме днес, ще дадат възможност туризма в този регион да бъде основата на нова възраждане.“

            „Уверен съм, че настоящото събитие е част от общите ни усилия за провеждане на екологична политика, която да мотивира, подпомага и насърчава младото поколение да изразява своето отношение към природата като я обича и опазва“, заяви инж. Красимир Каменов в своето приветствие към присъстващите на събитието и подчерта, че Изпълнителна агенция по горите ще подкрепи всяка една инициатива на ПП „Врачански балкан“, която е свързана с популяризирането на природните, културни и исторически забележителности на района.

            Директорът на ПП „Врачански балкан“ инж. Николай Ненчев сподели пред гостите, че на територията на парка има над 20 села, но гостоприемството на жителите на Очиндол е запомнящо се и допълни: „Уверявам Ви, че изграждането на този детски и младежки еколагер ще съживи селото и Вие все по-често ще чувате детски смях“

            Водосвет за успех на начинанието отслужи отец Антон. В рамките на реконструкцията е включено реновирането на сградата и изграждането на спални помещения за 32 човека, кухненско помещение, зала за занимания, вътрешни бани и тоалетни.
            Младежкия интерпретационен лагер ще има за цел да служи за база за провеждането на разнообразни образователни инициативи (зелени училища, открити уроци, лагери и др.) с младежи и ученици на територията на ПП „Врачански Балкан”.
           
            Районът на село Очин дол е богат на  природни, културни и исторически забележителности. Тук може да се посетят исторически комплекс „Дядо Йоцо гледа“, екопътека „Горски свят“, останки от Ранно-християнски храм от – VІ век, хижа „Пършевица,  „Черепишки манастир”,  защитена местност Лакатнишките скали.

            Село Очин дол  се намира на 45 км от гр. Враца и на 70 км от гр. София. В близост до селото минава главен път и ж.п линия, което го прави лесно достъпно от различни краища на страната.

Kонкурс за най-добра снимка от резерват “Врачански карст”


РИОСВ – Враца обявява конкурс за най-добра снимка от резерват “Врачански карст”. Снимките трябва да вдъхновяват зрителя да посети уникалните и красиви места и да отразяват богатството и разнообразието на местната фауна и флора.
Изисквания за участие:
·         Фотографиите, трябва да бъдат не по-малки от 1600 пиксела по широката си страна и от 3 MB размер на файла
·         Те следва да бъдат във формат jpg, а името на файла трябва да е съставено от името и фамилията на автора
·         Кандидатстващите за участие в конкурса фотографии се изпращат в срок до 31.05.2015 г. на организаторите по електронна поща на адрес riosv_vr@m-real.net
·         Заедно с файловете, изпратени на електронен адрес, изпращайте и данни за автора и описание на мястото където е направена снимката
     Критерий за оценка на фотографиите:
  1. Критерий А: съответствие на темата – относителна тежест 30%
  2. Критерий В: техническо изпълнение – относителна тежест 30%
  3. Критерий С: художествена стойност - относителна тежест 40%
Авторите на три от най-добрите снимки ще получат награди. Фотографиите ще бъдат подредени на специална изложба, организирана от РИОСВ – Враца.
Организаторите получават авторските права върху отпечатаните фотографии.
Организирането на конкурса е част от дейностите по работа с деца, провеждани в рамките на проект „Дейности по устойчиво управление на резерват „Врачански карст” – изключителна държавна собственост, попадащ в териториалния обхват на РИОСВ - гр. Враца”, финансиран по Приоритетна ос 3: „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие" на оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Оперативна програма “Околна среда 2007-2013 г.”. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от РИОСВ – Враца и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и правителството на Република България, представлявано от Министерство на околната среда и водите.