Бисквитки

петък, 8 май 2015 г.

Поздрав от кмета на Враца

Уважаеми съграждани,
9 май е една значима дата в най-новата история на човечеството. Преди 70 години на този ден бе сложен краят на най-гибелната война, след която Европа пое по нов път. Път на обединените усилия в името на съзиданието. В този празничен ден, отдавайки почит към героите от миналото, ние си пожелаваме мирно небе, единение в общата грижа за европейския ни дом и отговорност пред бъдещето!
Честит празник!

                                                                  инж. Николай Иванов,
                                                                  кмет на община Враца

МИНИСТЪР ЛУКАРСКИ ЩЕ СЕ СРЕЩНЕ С БИЗНЕСА В ГР. ВРАЦА

 ЗА ОТВАРЯНЕТО НА ПЪРВАТА ПРОЦЕДУРА
„ПОДОБРЯВАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВЕНИЯ КАПАЦИТЕТ В МСП“


На 11 май 2015 г., от 11 часа, в гр. Враца, министърът на икономиката Божидар Лукарски ще се срещне с бизнеса по повод отварянето на първата процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ по одобрената Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020.

Информационният ден ще се проведе в залата на Търговско-промишлената палата – гр. Враца /Дом на културата, 2 ет/, от 10.00 часа до 14.00 часа (регистрация: 9.30 - 10.00 ч.) и е открит за всички заинтересовани страни, както и за медии. Събитието се организира в сътрудничество с Областния информационен център-Враца.

Допълнителна информация за процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ е публикувана на интернет страницата на Управляващия орган:www.opcompetitiveness.bg.


Работна среща с кметовете

Областният управител на област Враца Малина Николова проведе днес работна среща с кметовете на общини от област Враца, на която основна тема бе съгласуването на съвместни действия по разпределение на средствата от фонд "Солидарност", запознаване с критериите и механизма по приоритизиране на операциите за финансиране.
През юли 2014 г., Управляващият орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ подаде Заявление  за подкрепа от Фонд „Солидарност“ на ЕС за покриване на част от разходите по спешните мерки за възстановяване на инфраструктурата, пострадала от наводненията в края на месец юни, 2014 г.
В резултат на това е одобрена помощ за страната в размер на 3 879 524 лв. Тъй като област Враца е най-пострадала от природната стихия, всички одобрени средства ще бъдат използвани на територията й.
„Отпусната помощ следва да се разпредели по общини за финансиране на приоритетни и резервни операции, след приоритизиране от Областния управител, въз основа на индивидуални за областта механизъм и критерии“ – допълни  Малина Николова.
Тя детайлно разясни на кметовете на общини основните параметри на изготвения механизъм, разработен съгласно Постановление на Министерски съвет за определяне на органите и реда за управление и контрол на средствата от Фонд „Солидарност“ на Европейския съюз, Методология за разпределение на средствата, получени от България по линия на Фонд „Солидарност“ на Европейския съюз и Писмо на Заместник-министъра и Ръководител на УО на ОПРР - Деница Николова.
Механизмът определя реда и критериите за разпределение на средствата, Изпълнителните органи, отговорни за възлагането и изпълнението на операциите, Списък на недопустимите за финансиране операции, въз основа на които направените предложения се отхвърлят от оценителна комисия, назначена със заповед на Областния управител на Област Враца.
Най-съществена структурна част от така представения Механизъм са критериите за оценка на предложените за финансиране от Изпълнителните органи операции, въз основа на които направените предложения получават комплексна оценка от оценителната комисия.
            Областният управител Малина Николова детайлно разясни Критериите за оценка на предложените за финансиране операции: Операции с висока степен на риск за живота и здравето на населението, операции, които осигуряват ежедневния достъп на гражданите до основни услуги и операции, които не са получавали финансиране от други източници за щетите, пряко свързани с бедствията от края на юли, 2014 г.
            Отпуснатите близо 3 900 000 лв. могат да бъдат използвани за финансиране на операции, касаещи възстановяване на функционирането на инфраструктурата в сферата на енергетиката, водоснабдяването и отпадъчните води, телекомуникациите, транспорта, здравеопазването и образованието. Операциите могат да осигуряват временно настаняване на пострадали, финансиране на спасителни операции, изграждане на превантивна инфраструктура и  създаването на мерки за защита на културното наследство. С предвидените средства могат да се финансират и дейности, осигуряващи почистване на засегнатите от бедствието области, включително природни зони.
            Механизмът за разпределение на средствата  беше съгласуван и одобрен от  кметовете на всички общини от област Враца. Разпределението на средствата по общини ще се извърши съвместно между Областния управител и кметовете от областта на 13 май.
           
Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“

Прави се усърдна подготовка за Ботевите дни


            Извършва се сериозна подготовка за всички събития, включени в Ботеви дни`2015 във Враца. Това стана ясно на днешното заседание на техническата комисия, ангажирана с организацията. Заседанието бе водено от кмета инж. Николай Иванов. В срещата участваха представители на РУ „Полиция”, КАТ, ДАИ, Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, военно формирование 54 990, Туристическо дружество „Веслец”, Областната дирекция по безопасност на храните, „Автобусни превози”, „БКС”, Мемориален комплекс „Ботев път”, областна администрация и служители от няколко дирекции на общинската администрация. Всеки докладва на какъв етап е изпълнил задълженията си по подготовката за празниците към момента.
По време на заседанието стана ясно, че е готов план-сценарият за митинга-заря на 1 юни. В него ще участват 136 военни от врачанското поделение, разпределени в три роти. Към тях ще се присъединят и две роти  - от ученици и от студенти. Областна администрация е пуснала двете обществени поръчки за почистване на 120-километровото трасе по пътя на походниците и за избор на фирма, която ще доставя храната им. Екипи на Областната дирекция по безопасност на храните ще следят за качеството на храна, която ще се предлага на походниците и на гостите на връх Околчица. Готови са и плановете за охрана на похода и на събитията от празничния календар. През следващата седмица кметът лично ще провери какво е състоянието на тревните площи, подхода към паметника и на самия паметник на връх Околчица. Общо 24 бяха точките в организационно-техническия план, по които бяха направени доклади. „Досега сме се справяли перфектно. Вярвам, че това ще е така и през тази година” – обобщи кметът инж. Николай Иванов.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

САМО ПО TV7 И NEWS7: ПАРАДЪТ НА ПОБЕДАТА


На 9-ти май (събота) от 9:30ч. TV7 и NEWS7 директно от Червения площад в Москва ще излъчат Парада на победата.  шини. На 9 май на Червения площад ще бъде представено и най-доброто от новото руско въоръжение. Легендарните танкове Т-34 и самоходните установки СУ-100 ще водят колоната, а след тях ще преминат дългоочакваните нови машини на руската военна промишленост: най-новият танк „Армата“, самоходната артилерийска установка „Коалициа-СВ“, подвижният противотанков Очаква се отбелязването на 70-тата годишнина от края на Великата Отечествена война да се превърне в най-мащабното събитие в историята на съвременна Русия.
По площада ще преминат 16 хиляди военни и офицери, както и над 200 бойни маракетен комплекс „Корнет-Д“, бойната машина на пехотата „Курганец-25“ и бронетранспортьорът „Курганец-25“. В небето над руската столица ще прелетят 143 самолета и хеликоптера.
Единствено TV7 и NEWS7 ще дадат възможност на своите зрители да видят всичко, което се случва на Червения площад на 9- ти май.
В студиото водещите Николай Чадаров и Анатоли Стайков ще коментират отбелязването на 70-тата годишнина от края на фашизма, заедно с историци, военни експерти, политолози, анализатори, журналисти.
9-ти май „Парадът на победата“
директно от Червения площад в Москва

Изложба карикатури на Ивайло Никодимов


„За света, хората и адетите”

...25 карикатури – 25 кадъра, на един дъх „изживени” истини, които превръщат мига в поле за  размисъл и самооценка…

12 май 2012 година – 16,30 часа
Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца


Враца - културна столица

В края на следващата седмица Враца ще се превърне в културна столица на Европа, тъй като в града ни идват повече от 300 актьори, режисьори и театрали от 8 държави на Стария континент. 26-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми и 5-ото издание на Международния фестивал на камерните театри, организиран от НЕТА, са между 16 и 22 май. На 3 сцени ще се изиграят 17 постановки, 9 от тях са български.

09.05.`15 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Червената шапчица” от Шарл Перо

11.05.`15 г. – понеделник в Камерна зала от 20 часа
„Приказки от виенската гора” от Йодьон фон Хорват

12.05.`15 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Бащата” от Аугуст Стриндберг

12.05.`15 г. – вторник на Голяма сцена от 18 часа
Концерт на Юри Крумов

13.05.`15 г. – сряда в Младежки театър - София от 19 часа
„Приказки от виенската гора” от Йодьон фон Хорват

14.05.`15 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Забрадка на слънцето” от Кирил Топалов

16.05.`15 – събота във фоайе на ІІ етаж в ДКТ от 17 часа
ОТКРИВАНЕ на НФМТФ и ФЕСТИВАЛ на НЕТА*

/*Програмата на фестивалите с кратки анотации:
ХХVІ  Национален фестивал на малките театрални форми
и V Международен фестивал на НЕТА – Враца 2015 година

16 май /събота/
Откриване – 17 часа, Фоайе на ІІ етаж в ДКТ – Враца

1.Център за култура „Марко Чепенков” и Национален театър „Водан Чернодрински” – Прилеп, Македония представят:
БУРЕ БАРУТ
от Деян Дуковски
режисьор Наташа Поплавска
участват: Игор Трпче, Мариан Чомакоски, Виолета Чакарова, Димитар Црцорски, Илия Волчески, Димитар Горгиоски, Владимир Гьоргиоски, Даниела Иваноска, Зоран Иваноски, Наташа Наумоска, Мария Спироска, Михайло Миленкоски, Катерина Чомакоска, Александар Степанулески, Методия Костоски.
На голяма сцена от 17.30 до 19 часа
  
2. ДКТ – Враца представя:
„ПРИКАЗКИ ОТ ВИЕНСКАТА ГОРА”
от Йодьон фон Хорват
режисьор Венцислав Асенов
участват: Димитър Костадинов, Капка Пеняшка, Ивелина Полякова, Борислав Сарафанов, Ралица-Ковачева-Бежан, Красен Ханджиев, Юлия Колова, Милена Милчева, Калин Костадинов, Явор Зехиров, Ивелина Попова, Ина Георгиева, Огнян Симеонов, Цветана Горкиева, Йоланда Михайлова, Ивайло Кирев, Сабина Коен, Янна Генчева, Георги Грозев, Кирил Стаменов.
Представление за живота на малкия човек в гранично състояние – на безпаричие, глад, мизерия и духовна несъстоятелност. Макар и създаден за друго време, текстът на Хорват е особено актуален за съвременния българин, който живее в средата на европееца от преди век. А единственият въпрос е има ли смисъл да се изживее всичко това.
В камерна зала от 19.30 до 21.15 часа

17 май /неделя/

3.Фестивал на монодрама и пантомима – Земун, Сърбия представя:
НАДЕЖДА ПЕТРОВИЧ
от Божидар Джурович
Моноспектакъл на Биляна Джурович
В Балетна зала от 17.30 до 18.30 часа

4. Театър „Алесандру Давила” – Питещ, Румъния представя:
ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ЛУД
от Н.В.Гогол
режисьор Лумница Борта
участват: Дан Андрей, Андрей Неделеа.
В камерна зала от 19 до 20 часа

5.Родопски драматичен театър „Николай Хайтов” – Смолян представя:
ЛАЗАРИЦА
от Йордан Радичков
режисьор Крум Филипов
участват: Кънчо Кънев, Ивайло Иванов, Янко Хусаров.
Спектакълът е номиниран за награда „Икар” за дебют, което е признание. Иначе страхотният текст на Радичков за пореден път ще прикове вниманието на публика, жури и естети, защото Мъдрецът на Северозападна България отдавна е превърнал „Лазарица” в класика на съвременната българска драматургия.
На голяма сцена от 20.30 до 22.05 часа

18 май /понеделник/

6. Театрално-музикален център Разград & Kота 97 представя:
СВАЛЯЧИ
от Елин Рахнев
режисьор Пламен Панев
участват: Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро и Мариела Топалова.
В този спектакъл Малин Кръстев и Герасим Георгиев–Геро ще разплакват публиката от смях, разказвайки историята на живота и перипетиите на двама странични съдии от „Б“ футболна група.
Новият спектакъл е своеобразно продължение на друга постановка на Рахнев - „Фенове”, която е най-поставяния драматургичен текст от съвременен български автор, игран в над 30 държави от 2 континента, гледан от хиляди зрители. „Свалячи” дава отговор на един култов за „Фенове” въпрос – „Какъв човек трябва да се родиш, за да станеш страничен съдия?”
На голяма сцена от 17.30 до 18.50 часа

7. Театър „Възраждане” – София представя:
КЪЩАТА НА ГНЕВА
по Федерико Гарсия Лорка
режисьор и сценограф Диана Добрева
участват: Георги Златарев, Жана Рашева, Ивет Радулова, Филипа Балдева, Донка Аврамова-Бочева, Яна Кузова, Николина Янчева, Лиляна Шомова, Алексия Йосифова.
Това е историята на осем жени, затворени в една къща и принудени да живеят в траур, загърбвайки всяка частица удоволствие и радост от живота, вехнещи, раздирани от бурите, които техните емоции предизвикват. „Къщата на гнева“ сблъсква човешката природа с неразбиваемите стени на забрани и табута, които отново само човек може да създава. Любовта като копнеж и мираж присъства най-осезаемо в цялото представление и в същото време е забраненият плод, заради който се погубват животи.
Яна Кузова и Жана Рашева са с номинации за „Аскеер” за поддържаща женска роля. Номинация за костюмография и режисура за „Аскеер” има и Диана Добрева.
В камерна зала от 19 до 20.50 часа

8. AEON – Братислава, Словакия, Театър „Skuc” и фестивал „ExPonto”Любляна, Словения представят:
СЛОВЕНКА НА КВАДРАТ
от Станислава Репер
режисьор Ник Ъпър
Моноспектакъл на Луция Сипосова
В балетна зала от 21 до 22.20 часа

19 май /вторник/

9. Театър 199 „Валентин Стойчев” – София и ДКТ „Иван Димов” - Хасково представят:
РАЗБИВАНЕ
от Нийл Лабют
постановка Стойко Мурджев
участват: Христо Петков, Луиза Григорова, Дамян Тенев, Анастасия Лютова, Стелиян Николов.
Една от най-качествените постановки през тази година в родния театър. Неслучайно има 3 номинации за най-престижната театрална награда: Дамян Тенев е номиниран за „Аскеер” в категорията за изгряваща звезда.
Христо Петков е номиниран за „Аскеер” за главна мъжка роля, а Анастасия Лютова – за главна женска роля, също за наградата „Аскеер”.
На голяма сцена от 17.30 до 19.10 часа

10.Театрална академия - Санкт-Петербург, Русия представя:
ПРОГРАМА КАБАРЕ
режисьори Александър Исаков, Александър Ануфиев
участват: Евгения Глотова, Вера Егорова, Елисавета Захаренкова, Игор Новиков, Дмитрий Кирюшин, Кирил Долгов
В камерна зала от 19.30 до 20.30 часа

11. Студио 3133 и Университетски театър на НБУ – София представят:
ХОЛСТОМЕР. ИСТОРИЯТА НА ЕДИН КОН
от Лев Толстой
режисьор и сценограф Веселин Мезеклиев
Моноспектакъл на Веселин Мезеклиев.
Създаването на спектакъл по „Холостомер”, използването на текста, изразен чрез сръчни актьорски превъплъщения на герои - животни и герои - хора има за цел да постигне максимално доближаване до дълбокото внушение на автора. Спектакълът дава възможност на младата аудитория да се запознае с един от високите образци на световната литературна класика и да открие съвременното му звучене. Изразните му средства са поместени в онази равнина, в която изпъкват ясно бруталните отношения между живи същества, описани в старата повест, чувства съпреживявани и днес с примес от горчиви предчувствия за бъдещето.
Веселин Мезеклиев  хоноруван преподавател НБУ в департамент  „Кино, реклама и шоубизнес“ програма „Кино и телевизия“ и департамент „Театър“.
В балетна зала от 21 до 22 часа

20 май /сряда/

12.ДТ „Стефан Киров” – Сливен представя:
ВЪЗХВАЛА НА КОЛЕБАНИЕТО
от Георги Господинов
режисьор Маргарита Младенова
участват: Таня Йоргова, Деница Даринова, Десислава Касабова, Добромир Цветков, Ивайло Гандев, Димитър Костадинов, Михаил Илийков.
Това е представление за участта на българина от времето на прехода. За живия човек, който вече 25 години се съпротивлява на превръщането му в „електорална единица”; пази в паметта си трепетите, мечтите, мислите и вълненията на своето лично битие, които оречтават човешкото му пространство, достойнството му на един „свят в света”.
В камерна зала от 18 до 19.20 часа

13. Театър 1999 „Валентин Стойчев” – София представя:
ЧЕРВЕНО
от Джон Лоугън
постановка Владлен Александров
участват: Георги Кадурин и Иван Юруков.
Изкуството е начин да се идентифицираш като човешко същество – това ни показва тази творба, дело на латвиец, който от 10-годишен заминава със семейството си в САЩ. „Червено” е истинско сражение на поколенията и отразява какви са цветовете на героите в творбата, защо и с кого се сражават те, какво търсят и как го постигат. Едно голямо пътуване към себе си.
На голяма сцена от 20 до 21.20 часа

21 май /четвъртък/

14. Театър „Нотара” – Букурещ, Румъния представя:
POKER FACE
от Петр Колечко
режисьор Адела Бицика
участват: Виктория Кочиаш, Йон Хайдук, Кристина Йоница, Костин Доджиою.
В камерна зала от 17.30 до 19 часа

15. Театър от Шабац, Сърбия представя:
ПЛЕШИВАТА ПЕВИЦА
от Йожени Йонеско
постановка Никита Миливойевич
участват: Зоран Караджич, Деян Костич, Иван Томасевич, Анета Томасевич, Драгана Радойевич, Любиша Барович.
Когато е представена премиерно от театъра в Шабац през 1994 г., постановката на „Плешивата певица” е класирана сред петте най-добри представления в Сърбия. Спектакълът получава многобройни награди, отличена е режисурата му и отделните актьорски постижения на различни фестивали, където е представен. Особено успешно бе участието му на Световния фестивал на Йонеско, където в състезание с представления от цял свят получи наградите за постановка, режисура и актьорско майсторство. Преди година спектакълът трябваше да се играе на фестивала на НЕТА във Враца, но природно бедствие – невиждано наводнение заля Сърбия, и попречи на трупата да пристигне.
На голяма сцена от 19 до 20.30 часа

22 май /петък/

16. НЕТА и ДКТ – Враца представят:
БАЩАТА
от Аугуст Стриндберг
режисьор Люпчо Горгиевски
участват: Анастас Попдимитров, Румяна Мерджанска, Йоланда Михайлова, Борислав Борисов, Димитър Димитров, Марина Котева, Борислав Сарафанов.
Спеткакълът разкрива преди всичко взаимоотношенията между мъжа и жената. Не само като социални и битови в един обществено-исторически контекст, но и в чисто биологичен смисъл. Ако е истина, че произхождаме от маймуните, нека поне мъжът и жената да са от два различни вида.
Основната тема на творбата е детето и властта над него. В жестоката борба за надмощие жената сипва в ухото на мъжа отрова, поставяйки под съмнение неговото бащинство, което го кара да полудее. Днес, имайки предвид категоричното доказване на бащинството чрез ДНК-тест, тази драма е излишна, но времето, в което твори Стриндберг е друго.
Детето вярва, че е дете на своя баща и в този смисъл всички ние вярваме, че сме чеда на нашия Отец, на нашия творец Бог. Но вярва ли самият Бог, че сме негови деца?
В камерна зала от 18 до 19.30 часа

17. „Eurokaz - Академия за драматични изкуства – Загреб, Хърватия представя:
БЪРКОТИИ
от Роберт Музил
режисьор Бранко Брезовец
участват: Романо Николич, Хрвойка Бегович, Адриан Пездрич, Домагой Янкович, Дадо Чосич, Сузана Брезовец, Тихомир Миловац.
На голяма сцена от 20 до 21.20 часа



четвъртък, 7 май 2015 г.

Eкспертите от РИОСВ- Враца са извършили 80 проверки на обекти през април



През април експертите на РИОСВ – Враца са извършили 80 проверки на 73 обекта на територията на област Враца - 45 планови и 35 извънредни. За констатирани нарушения на екологичното законодателство са дадени 26 предписания. Съставени са 5 акта и са издадени 2 наказателни постановления  на обща стойност 5 150 лева.

Комплексни проверки са извършени на 13 фирми в общините Враца, Бяла Слатина, Мездра и Криводол, като за установени пропуски и нарушения са дадени три предписания.

През месеца продължиха проверките на речните корита и прилежащите им територии в 103 кметства, попадащи в административните граници на 10-те общини. Те се извършиха в изпълнение на заповед на министъра на околната среда и водите за предприемане на ефективни мерки за почистване от нерегламентирани замърсявания с отпадъци на речните корите и прилежащите им територии.

За изпълнение на условията в комплексните разрешителни са проверени и двете регионални депа на територията на област Враца – Регионално депо за неопасни отпадъци /РДНО/ Враца - Мездра (обслужващо двете общини) и РДНО – Оряхово (обслужващо 6 общини от областта). За допуснати пропуски и нарушения от депото в Оряхово са дадени 5 предписания.

Подробна информация за месечната контролна дейност на РИОСВ – Враца можете да намерите на интернет страницата на инспекцията - http://riosv.vracakarst.com в раздел “Контролна дейност”, подменю “Месечни отчети за контролната дейност на РИОСВ – гр. Враца”.

07.05.2015г.
Пресцентър РИОСВ – Враца

Стартира процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“


            На 11 май от 10.00 ч. в залата на Търговско промишлена палата Враца, ОИЦ Враца организира информационният ден за новата процедура  „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ за Северозападна България. Експерти от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” ще представят процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“, която цели предоставяне на инвестиционна подкрепа на българските малки и средни предприятия (МСП) с цел подобряване на производствените процеси, повишаване на производствения капацитет и засилване на експортния потенциал на предприятията. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е  150 000 000 евро. Минималният и максималният размер на проектите по процедурата в зависимост от категорията предприятие са както следва: за микро предприятия между  100 000 и 500 000 лв., за малки между 200 000 и 750 000 лв., а за средни между 300 000 и 1 000 000 лв.

Процедурата е с три крайни срока за кандидатстване, като в рамките на един краен срок ще бъде допустимо подаване на проектни предложения само от кандидати с код на основна икономическа дейност по Класификация на икономическите дейности (КИД - 2008) в една от определените три групи сектори на икономическа дейност съгласно тяхната технологична интензивност (нискотехнологични и средно нискотехнологични  промишлени производства, високотехнологични и средно високотехнологични промишлени производства, интензивни на знание услуги).


вторник, 5 май 2015 г.

Затварят за три дни улица във Враца


            За три дни ще бъде затворен участък от ул. „Кръстьо Българията” във Враца в района от площад „Родина” до кръстовището й с улиците „Христанчо Матов” и „Плиска” (при рокерското кафене). Затварянето за движение ще бъде от 8 часа на 8 май до 20 часа на 10 май. Причината е наложителен ремонт на дъждоприемните решетки, които пресичат улицата в този участък.
На 8 май маршрутката, която се движи по автобусна линия № 2, ще пътува от площад „Св. Софроний Врачански”, по бул. „Демокрация”, ул. „Иваница Данчов”, ул. „Ген. Скобелев”, по ул. „Кръстьо Българията” и продължава по редовния си маршрут. В обратна посока движението ще се извършва по същите улици. 

Празник „Гергьовден – Едерлези” събра гости от цяла община Враца

 Три дни, според ромския обичай, продължават празниците по Гергьовден – на 5, 6 и 7 май. Цялата палитра от ритуали в този най-почитан от ромския етнос ден бе разказана и представена от ученици от четирите средищни училища в община Враца – в селата Паволче, Баница, Девене и Тишевица. Домакин бе Основното училище „Св. Климент Охридски” в с. Тишевица, в чийто двор се залюляха пъстрите гергьовски люлки, извиха се кръшните хора и се направиха възстановки на обичаите. „Има празници, които със своята красота и традиции ни убеждават колко близки по между си са различните етноси. Такъв празник е Гергьовден. За мен е удоволствие да съм ваш гост на този истински празник! Нека вярваме и продължаваме да сме все така близки едни с други!” – с тези думи кметът на община Враца инж. Николай Иванов се обърна към домакините и гостите. Той благодари на организаторите от „Младежки център” – Враца, на училището-домакин и на колегите кметове от други населени места, които също уважиха събитието с присъствието си.
Добавете надпис
След края на концерта в няколко шатри бяха отворени творчески работилници, в които се правеха тематични картички за празника, плетяха се венци, украсяваха се с рисунки лицата на малчуганите. До тях по-големите ученици се хванаха на хоро или търпеливо чакаха реда си, за да се полюлеят на гергьовските люлки за здраве. За доброто настроение на всички се погрижи и духовият оркестър „Зелени дел” от гр. Вършец.

Празникът „Гергьовден – Едерлези” бе организиран в изпълнение на общинския проект „За подобряване благосъстоянието на децата и младежите в риск в община Враца – създаване на устойчив модел за интеграция и социално включване”. 

Откриха обновената градинка пред МЦ „Св. Ана”


            Кметът на Враца инж. Николай Иванов и д-р Адриан Николов – управител на Медицински център „Св. Ана” във Враца днес откриха обновената зелена площ пред медицинското заведение. Градинката е изцяло променена – изграден е фонтан, направен е алпинеум, извършено е озеленяване с цветя и ниски храсти. Красотата на фонтана може да бъде видяна както през деня, така и в тъмната част на денонощието, когато се включва вграденото осветление с различни цветове. Обновяването, което е на стойност 20 000 лева, е финансирано изцяло от екипа на Медицинския център. Техен ангажимент ще е и поддържането му. „Искам да благодаря на д-р Николов, че подкрепиха нашата ин
ициатива „Да осиновим градинка”. Благодаря за направеното дарение и за съдействието в това градът ни да стане по-красив” – каза при откриването кметът инж. Иванов. „Радвам се, че успяхме да реализираме този проект и да облагородим зелената площ пред нашия център. Присъединихме се с удоволствие към Вашата инициатива, инж. Иванов. Не беше трудно да го решим, след като бе завършен основният ремонт на бул. „Демокрация”.– отговори д-р Николов. Кметът връчи на управителя благодарствен адрес.
Проектът за градинката е направен от младия архитект Виолета Дилова, а строителните дейности са извършени от врачанската фирма „СП – 90”.


Кмет поздравява военните

 
            Над 1 000 картички изпрати кметът на Враца инж. Николай Иванов. Получателите им са офицери и сержанти от резерва и запаса и всички военнослужещи от военното формирование 54 990 в града. Поводът е Денят на храбростта и празник на българската армия – 6 май. „Гордея се, че съм кмет на героичен град като Враца, който е дал толкова много на България и българската армия” – е написал кметът. Всяка картичка е лично подписана от инж. Николай Иванов. На запасните офицери и сержанти поздравителните писма са изпратени до личните им адреси, а на действащите военнослужещи са раздадени от командира на военното формирование.






Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

„Екология и опазване на околната среда"

Областната комисия „Екология и опазване на околната среда" проведе редовно заседание днес. Заместник областният управител Ирина Иванова председателства срещата , на която присъстваха представители на общини от област Враца, на Регионалната инспекция по околна среда и води и на Регионален инспекторат по образованието – Враца.
Членовете на Комисията приеха Правилник за организацията и дейността и бяха запознати с Годишния доклад за 2014 година, в изпълнение на Областната стратегия за опазване на околната среда 2010 – 2015 г. Обобщеният доклад е разработен съгласно отчетите на Общинските програми за опазване на околната среда, Програмите за управление на отпадъците, както и доклада за дейностите на РИОСВ – Враца за 2014 г.
В изпълнение на специфична стратегическа цел по подобряване на управлението на биологични и битови отпадъци от населените места, се наблюдава повишаване на културата на населението по отношение на битовата екология и личния принос в опазването на жизнената среда. Отчетено беше активното участие на институциите в стремежа им към устойчиво развитие чрез екологични инициативи и информационни мероприятия.
Област Враца е кандидатствала с 132 проекти в Националната програма „За чиста околна среда – 2014“ , от които класирани са 15. Всеки един проект е на стойност 10 000 лева, а участие са взели кметства, общини , училища и детски градини.
По отношение на въвеждането на системи за събиране, извозвание и депониране на твърди битови и биологични отпадъци, се отчита подобряване на системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки, чрез сключени договори с фирми за оползотворяването им.
В изпълнение на Мярка 3.3, касаеща проектиране и изграждане на диги и съоръжения за укрепване на речни корита и свлачища, Областна администрация – Враца е сформирала Междуведомствена комисия за извършване на проверки на потенциално опасните язовири на територията на цялата област. Извършено е и обследване на дигите по р. Скът, р. Огоста и Дунавските диги.
В общините Борован, Бяла Слатина, Враца, Козлодуй, Мездра и Роман е извършена реконструкция и изграждане на водопроводната мрежа по Интегрираните инвестиционни проекти, като в гр. Бяла Слатина и гр. Мездра са на лице и нови пречиствателни станции за отпадни води.
Във връзка с подобряването на качеството на атмосферния въздух, общините от област Враца са предприели всички мерки по озеленяване и почистване на уличната мрежа, поддържане на паркове и алеи.
Цветинка Нейкова, директор на Регионалната инспекция по околна среда и води – Враца, предложи в Годишния доклад да бъдат включени и дейностите по изпълнение на проект „Врачански карст“, тъй като неговата реализация пряко касае опазване на околната среда.
В хода на заседанието, представителите на общините заявиха готовността си за провеждането на инициативата на БТВ „Да изчистим България заедно“. Заместник областният управител Ирина Иванова направи кратко представяне на кампанията. Тя припомни основните идеи на инициативата и 5-те еднодневни акции за почистване на най-уязвимите населени и водни зони.
Тази година акциите за почистване ще стартират на 10 май  - Европейски ден за почистване. Акцент в този ден ще бъде почистването на зони в населените места, които са останали извън обсега на традиционните пролетни почиствания, организирани от общините – междублокови пространства, замърсени улици и градини“ – допълни още Ирина Иванова.
На този ден, гражданите могат да започнат участието си в кампанията, като почистят около домовете си, междублокови пространства или на специално оказани места от съответните общински институции.
17 май е предвидената дата за почистване на места за отдих и спорт в близост до населените места и е определена във връзка с отбелязване на Деня на българския спорт.
31 май, ден преди Международния ден на детето, ще бъдат почистени детските площадки в населените места, а на 7 юни - защитени територии, национални и природни паркове.
На 27 юни ще бъде  почистена река Дунав, както и речни корита и водоеми в цялата страна.
Основен партньор на проекта е Министерството на околната среда и водите (МОСВ), чрез Предприятието за управление на дейности за опазване на околната среда, което подкрепя усилията на всички общински и областни администрации за участие в кампанията.
Всички общини са направили своята организация по участието си в кампанията, определени са вече местата, информирани са гражданите за началния час на акцията, осигурени са чували, ръкавици и други консумативи, които ще бъдат раздавани в определени за целта пунктове.
Новост в "Да изчистим България заедно" ще бъде и интерактивната карта на кампанията, достъпна чрез новото мобилно приложение, на която ще бъдат отбелязвани почистените от доброволците зони. Слоган на кампанията е "Спри порочния кръг" и чрез него  ще се визуализира по любопитен начин най-разпространените порочни и безотговорни дейности, свързани със замърсяване на населените места и природата.


Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“

Трапезарии

      В Община Враца се изготвя формуляр за финансиране по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ 2014BG05FMOP001-03.01 “Осигуряване на топъл обяд в област Враца, община Враца, град Враца” – 2015 г. по оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Общата цел на оперативната програма е свързана с намаляване на броя на живеещите в бедност лица, чрез подпомагането им с храни, с оглед преодоляване на основно материално лишение.
Във тази връзка ще се извърши подбор на потребители за позване на услугата. Периодът, през който ще се предоставя е 25.05.2015 г. - 31.12.2015 г. Целта е да се осигури помощ и подкрепа за най-уязвимите групи от населението в нашата община. Услугата предвижда ежемесечно контролиране на статуса на ползвателите, чрез съответните Дирекции по компетенции. Със Заповед на Кмета на Община Враца ще се сформират Комисия по подбор на бенефициенти, която ще извърши подбора, и Комисия по разглеждане на жалби и сигнали.
От проекта ще се възползват 120 деца и лица, от следните целеви групи:
-   Лица и семейства на месечно подпомагане с доход по-нисък от диференцирания минимален доход;
-   Неосигурени, самотно живеещи лица с децата си, подпомагани по Закона за семейни помощ за деца.
-   Самотно живеещи лица, получаващи минимални пенсии /за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, социални и наследствени пенсии/;
-   Скитащи и бездомни лица и деца;
Услугата ще се предоставя в стола на ул. „Стоян Заимов” №2 и стола на ул. „Екзарх Йосиф” № 75 във Враца.
Срок за подаване на документи: 11.05.2015 г. до 15.05.2015 година.
Документите ще се приемат в сградата на ОП ”Социални дейности” гр.Враца, ул.”Ст.Заимов” № 1 от 8.30 до 16.00 ч. Одобрените лица ще бъдат информирани своевременно, чрез списъци, поставени на таблата на Информационния център на Община Враца и двата стола, в които ще се реализира услугата.

Тел. за повече информация:

092/62 05 79 – Райна Лещарска;
092/62 45 81/378 – Мария Йорданова.


Младежи ГЕРБ Криводол организира приятелски футболен мач със сборния тим на село Лесура

За първа година младежите от ГЕРБ Криводол организираха приятелска футболна среща със сборния тим на село Лесура. Спортното събитие се проведе на стадиона в селото и се превърна в истински празник за жителите. Въпреки облачното време дойдоха и запалянковци, които останаха приятно изненадани от идеята за подобна приятелска среща.
Отборът от с. Лесура, носещ бели екипи с логото на ГЕРБ победи с 5:2, другия тим, в който участие взеха момчета от гр. Криводол и с. Пудрия.
За месец май младежи ГЕРБ Криводол обещаха да организират реванш, на който домакин ще бъде с. Пудрия.


Проверяваме безплатно в сайта на НАП и за местни данъци



От днес потребителите на електронните услуги на НАП могат да проверяват задълженията си за местни данъци и такси за над 200 общини в сайта на приходната агенция. За достъп до услугата е необходим или безплатният персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Новата услуга става възможна благодарение на Министерството на финансите, където повечето от общините в България изпращат данни за задълженията за местните налози.
Задълженията в онлайн справката се визуализират към определена дата, като от НАП обръщат внимание, че заплащането на местните данъци трябва да стане по сметките на съответната община – по местонахождение на недвижимия имот или по регистрация на превозните средства. Предстои в близките месеци и нови общини да се присъединят към системата, допълват от НАП.
Допълнителна информация за ползването на новата електронна услуга може да се получи на информационния телефон на НАП 0700 18 700.
Юлия Грънчарова                
             


понеделник, 4 май 2015 г.

Приемен ден за граждани проведе народният представител от ГЕРБ Враца инж. Петя Аврамова

В офиса на ПП ГЕРБ във Враца народният представител от ГЕРБ Враца и областен координатор на ПП ГЕРБ Враца инж. Петя Аврамова проведе поредния приемен ден. Приемната посетиха над 10 жители от областния град. Бяха обсъдени различни въпроси от социален и обществен характер. Съдействие от народният представител потърсиха граждани във връзка със спор за имот, приобщен към частен имот след влизането в сила на подробен устройствен план. Друг гражданин сподели свой проблем, свързан с неправомерно според него изчисляване на пенсията му от НОИ, както и се обсъди въпроса в предстоящата пенсионна реформа. Майка с две деца помоли инж. Аврамова за съвет и съдействие по личен казус, свързан с настаняване във временно жилище. Народният представител разясни на група младежи, търсещи работа за възможностите по програми за младежка заетост към бюрото по труда. „Хората са удовлетворени, когато срещат разбиране и конкретни действия по поставените от тях проблеми” заяви инж. Аврамова и пое ангажимент да помогне при разрешаването на поставените казуси от посетилите приемната.


Стартира Третата глобална седмица за пътна безопасност

Област Враца се присъединява към мероприятията, предвидени в Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН в Република България, в дните от 4 до 10 май. Националната кампания е обявена с решение на Общото събрание на ООН и се провежда в цялата страна под патронажа на министъра на вътрешните работи и председателя на Държавната агенция за закрила на детето. Мотото на тазгодишната Глобална седмица е „Спаси живота на децата“ и цели да  предизвика широка обществена дискусия и обединяване на усилията на семействата, институциите, неправителствения сектор и медиите срещу агресията на пътя и превенцията на пътни инциденти.
Областният управител на Област Враца Малина Николова проведе днес пресконференция по повод стартирането на кампанията и анонсира  Националната програма и дейностите по провеждане на Глобалната седмица за пътна безопасност. Малина Николова акцентира върху важността от активното участие на всички отговорни институции, както в тематичната седмица, така и всеки един ден от съвместната работа. 
„Защото всеки ден повече от 500 деца губят живота си при пътнотранспортни произшествия в световен мащаб. Защото в България над 1 000 деца ежегодно стават жертва на пътя, над 30 губят живота си, а повече от 100 остават с трайни увреждания“ – допълни още Областният управител Малина Николова.
По време на срещата бяха представени видео- и аудиоклиповете, насочени към опазване на живота и здравето на децата в пътното движение.
По предложение на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето, България има своя визитната картичка на Третата глобална седмица за пътна безопасност на движението. Тя съдържа посланието на децата на България към всички участници в движението. Лице на визитката е 11-годишната Елица Ганева, отличена в конкурса „Победи опасността!“.
На пресконференцията присъстваха представители на част от общините в област Враца и партньори на Националната кампания, които заявиха своите мероприятия, посветени на инициативата за пътна безопасност.
Пламенка Ангелова, експерт в Регионалния инспекторат по образованието – Враца направи обобщена справка за резултатите от инициативата „Безопасният път на първокласника“, проведена през месеците октомври и ноември 2014 г., която обхваща 52 училища на територията на цялата област и общо 1582 ученици в първи клас.
Проведено е и проучване сред родителите за условията по придвижване на учениците до учебното заведение. Най - често срещаните трудности, които застрашават безопасността на първокласниците, са липсата на тротоари, а на места, където има, те са с нарушена конструкция и с  паркирали коли върху тях. В справката фигурират още сигнали за изтрити пешеходни пътеки и маркировка.
„Целогодишно преподавателите по Безопасност на движението работят по глобалните теми: „Отивам сам на училище“, „Отивам на училище с обществен транспорт“, „На пътя е опасно“ – допълни още Пламенка Ангелова.
Тя сподели също, че предстоят нагледни демонстрации на учебната площадка за безопасен път, както и провеждането на информационни дни на тема “Децата и безопасността на движението по пътищата“.
Представителите на общините Бяла Слатина, Враца, Криводол и Оряхово заявиха своите ангажименти към разпространяването на визитната картичка на кампанията, организиране на забавно – състезателни програми по темата за безопасността на децата като участници в пътното движение, както и опресняване на пътната маркировка. Организирани са също така срещи с участието на представителите на институциите на местно ниво и заинтересованите страни с цел генериране на мерки и действия за по-добра защита на децата на пътя.
Областната дирекция на МВР- Враца ще се включи в беседи с тематична насоченост в начален курс на обучение, а на 6 май предстои провеждането на специализирани полицейски операции по метода „Широкообхватен контрол“ над използването на обезопасителни системи за деца, колани, защитни маски и проверка на правоспособността на водачите на моторни превозни средства.
Областната организация на Български червен кръст – Враца ще се включи с мероприятия за превенция, заедно с всички институции. Предвидени са открити уроци, беседи в училищата, както и  демонстрация на оказване на първа лекарска помощ. Доброволците на червенокръстката организация ще се включат в разпространението на визитната картичка на кампанията.
На 8-ми май, в 12.00 ч.,  чрез пуснати звукови сигнализации на патрулните автомобили, България ще даде почит на децата, загинали в пътнотранспортни произшествия.
Финалът на Глобалната седмица за пътна безопасност е 10 май и в този ден е предвидено представяне на детските рисунки или произведения на приложното изкуство на тема „Пътна безопасност“.
            Програмата за провеждане на Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН, както и визитната картичка на кампанията и Декларацията на децата за безопасност на движението по пътищата са поместени на Официалния сайт на Областна администрация – Враца.


Математически състезания

На 05.05.2015г от 12:45ч. в актовата зала на Природо-математическа гимназия „Академик Иван Ценов“ ще се състои награждаване на победителите от последните Математически състезания.
            В математическото състезание „Европейско кенгуру“ от ПМГ взеха участие 40 ученици от V до XI клас, от които 19 са класирани на призови места, както следва: 7 първи, 5 втори и 7 трети.
            Във Великденското математическо състезание от нашето училище взеха участие 70 ученици от V до XI клас. 23-ма от тях са класирани от I до III място, както следво: 9 първи, 7 втори и 7 трети.
            В пролетния кръг на международното състезание „Математика без граници“ от училище се включиха 41 ученици, от тях 4-ма получиха златни медали, 4-ма – сребърни и 12-бронзови.
            До финалния кръг, който ще се проведе от 30.06 до 02.07.2015г в гр.Несебър, бяха допуснати 7 ученици.
            Георги Игнатов – V клас
            Йоан Найденов – VI клас
            Вяра Цветкова – VI клас
            Цветелина Георгиева – VII клас
            Мария Пламенова – IX клас
            Ангел Пламенов – XI клас
            Инна Иванова – XI клас
Ръководството на гимназията ви кани да станете част от това събитие и за вашето съдействие като медии да го отразите.



ПМГ "Академик Иван Ценов"
Враца