Бисквитки

събота, 16 май 2015 г.

ГЕРБ Враца се включи в традиционното пролетно почистване



И тази година членове и активисти на ПП ГЕРБ Враца участваха в националната кампания „Да изчистим България заедно“. В акцията се включиха народните представители инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев, членове на общинското партийно ръководство, общински съветници, представители на областните клубни структури на ПП ГЕРБ и др. Те почистиха района на прохода „Вратцата“.

Инж. Аврамова подчерта значимостта на подобни екологични инициативи, каквато е днешната и тяхната важна роля в местен и национален план.  „С общи усилия успяхме да отстраним множество неразградими отпадъци от тревните площи на живописната местност, любимо място за отдих на врачани. Смятам за изключително важно да проявяваме отговорно отношение и да опазваме околната среда чиста, защото така се грижим и за собственото си здраве и това на децата ни!“, допълни още народният представител от ГЕРБ.

Лекоатлетическа щафета се проведе във Враца


            Близо 100 ученици от врачански училища участваха в лекоатлетическата щафета, която днес организира Община Враца. Поводът  бе  Денят на българския спорт, който се отбелязва на 17 май, а също Международният ден на превизвикателството и Денят на движение за здраве. Кметът на Враца инж. Николай Иванов приветства участниците и връчи част от медалите на най-бързите. Състезателите бяха разделени в три възрастови групи – 3 – 4 клас, 5 – 8 клас и 9 – 12 клас. При най-малките първи се класира отборът на НУ „Иван Вазов”, втори – този на НУ „Иванчо Младенов”, а трети – на СОУ „Христо Ботев”. При по-големите най-бързи бяха тийнейджърите от СОУ „Христо Ботев”, последвани от тима на СУ „Св. Климент Охридски” и на СОУ „Козма Тричков”. В третата възрастова група спортистите от СУ „Св. Климент Охридски” пробягаха разстоянието за най-кратко време, втори се класира отборът на ПМГ „Акад. Иван Ценов”, а трети – на СОУ „Христо Ботев”. Победителите облякоха тениски в бяло, зелено и червено и така при награждаването с телата си рисуваха българския национален флаг.
         За участниците в щафетата и зрителите бяха организирани и игри на открито – стрелба с топка в баскетболен кош, скачане на въже и слалом с автомодели. За най-активните също имаше награди. Всички купи, медали и материални награди бяха осигурени от Община Враца.


Започва строежът на параклис в с. Оходен


         Днешният ден – 16 май 2015 г. - ще остане завинаги в летописната книга на врачанското село Оходен, защото на този ден бе направена първата копка на жадувания от десетилетия православен храм. През далечната 1943 г. в селото е било определено място за параклис и дори е положен основният камък, но до строеж така и не се стигнало. Същият камък днес бе поставен на мястото, където ще е новият храм и бе осветен. Земята, на която ще се строи православният храм е общинска и всички средства, необходими за изграждането му, също са заделени в капиталовата програма на Община Враца. Затова днес сред най-уважаваните гости на празника бе кметът инж. Николай Иванов. Той, заедно с кметския наместник на Оходен Иван Иванов, направиха първата копка на новия параклис. Името му ще бъде „Св. Дух”. Мястото, където ще бъде построен, бе осветено от траянополския епископ Киприян, който отслужи и тържествен водосвет за здравето на жителите и гостите на селото. Сред официалните гости бяха също народните представители Георги Божинов и Красимир Богданов, общински съветници, кметове от други населени места в общината и жители на селото и на съседни села. „Наистина днешният ден е знаменателен, защото винаги усилието да съградиш храм е голяма кауза. Най-сетне хората от  Оходен ще имат свое място за упование в празнични и в делнични дни, в радостни и в трудни моменти. Радвам се, че успяхме да осигурим финансиране за храма. На строителите желая срочна и качествена работа. На добър час!” – пожела кметът инж. Николай Иванов.
         Предвижда се строителните работи да започнат през юни и да завършат в края на есента. Храмът ще бъде около 40 квадратни метра. Ще е еднокупулен с двускатен покрив. Изпълнител на обекта ще бъде врачанската строителна фирма „ОПАЛ – 94” АД, чийто представител Тодор Христов днес също присъства на първата копка. Проектът е изготвен от архитект Пламен Стоянов. Стойността на строителните дейности по изграждането на параклиса е 45 177 лева.





Над 400 доброволци днес почистваха Враца


            Над 400 врачани се включиха в днешното пролетно почистване на общината. Кампанията, организиране от Община Враца, започна в 9.30 ч. На 24 места в центъра на града и различните райони и квартали бяха организирани 24 пункта за раздаване на базплатни чували и ръкавици. Групите от доброволци почистваха при прохода „Вратцата”, храстовите масиви от двете страни на бул. „2 юни” при бившия химически техникум до табелата на изхода на Враца, района над турската чешма, по ул. „Беласица” до Дома за възрастни хора и междублокови пространства. В инициативата се включиха служители от Община Враца и от детските заведения в града, Политическа партия „ГЕРБ” и граждани. Фирмата „Пътремонт” подпомогна почистването като осигури техника и премахваше отпадъците, останали след разрушаването на бившите сгради на „ХЕИ” на ул. „Георги Апостолов” № 2. Деца от Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Ценов”  с ръководител Жулиета Босилкова се включиха в пунктовете за раздавене на помощни материали за чистенето. В кампанията участваха и жители на квартал Кулата и селата Челопек и Три кладенци.
         До обяд в строителното разтоварище, което се намира до квартал Бистрец, бяха разтоварени 55 кубически метра отпадъци. На регионалното депо за неопасни отпадъци бяха извозени над 30 тона смет, събрана в кампанията. До края на деня камиони на „БКС” ЕООД ще продължат да извозват събрания в чували боклук и натрупаните отпадъци.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Николай Иванов разговаря с деца от училище „Васил Левски”

         Деца от 4 „а” и 4 „б” клас на Основното училище „Васил Левски” поискаха среща с кмета на Враца. В двата класа по проект предстои избор на кмет и искаха лично от Николай Иванов да научат какво е да си кмет. Срещата се проведе днес и продължи колкото един учебен час, в който момичетата и момчетата не спираха да питат. Обсъдено бе всичко – от това кой може да стане кмет, през това как протича един негов ден до това той смята ли, че е успешен кмет. На въпросите на малчуганите кметът отговори обстойно. Включително разказа, че детската му мечта била да стане футболист. Инж. Николай Иванов помогна  на шестте кандидати за кметове от двата класа с конкретни съвети как да направят предизборната си кампания. Отговорното решение да се кандидатират са взели едно момче и пет момичета. Най-смелата сред тях – София Макавеева – призна, че вече има платформа и иска да стане кмет, за да помага на другите деца. Изборът на кмет в двата класа ще се проведе на 1 юни. „Срещата ни ми беше много приятна! На кандидатите за кметове желая успех, а на останалите – да направят правилния избор. Мили деца, успешно завършване на учебната година и весела ваканция!” – каза в края на срещата кметът на Враца.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





петък, 15 май 2015 г.

РИОСВ – Враца отбелязва Международния ден на биологичното разнообразие - 22 май


РИОСВ-Враца ще проведе открит урок пред ученици по повод Международния ден на биологичното разнообразие – 22 май.
На 18 май от 11.30 ч. в Информационния център, експерти от инспекцията ще представят презентация за биологичното разнообразие и защитените видове, характерни за областта. Ще бъде показан и филм за защитените зони по екологичната мрежа “Натура 2000” в България, чиято цел е запазване на най-ценните и застрашени от изчезване растения и животни и техните местообитания.

Темата на Международния ден на биологичното разнообразие, обявена за 2015 г. от Секретариата на Конвенцията за биологично разнообразие в Монреал, Канада, е "Биоразнообразие за устойчиво развитие". Посланието отразява важността на усилията на всички държави, за създаване на цели за устойчиво развитие (SDGs), като част от Програмата за развитие на Организацията на обединените нации (Post-2015)  за периода от 2015-2030 г. и значението на биологичното разнообразие за постигане на устойчивото развитие.

            Повече информация за Международния ден на биологичното разнообразие може да намерите на уеб сайта на Конвенцията  http://www.cbd.int/idb/2015 /.



Пресцентър РИОСВ

Кмет поздрави абитуриенти

            Дворът на СОУ „Васил Кънчов” във Враца днес се изпълни с развълнувани абитуриенти, букети с цветя, пъстри балони и много приятели. За последен път училищния праг прекрачиха 65 дванадесетокласници. За първи път в най-новата история на училището едновременно завършват училище три паралелки с различни специалности. „За мен също е изключително емоционално в такъв ден да бъда заедно с вас. И наистина в тези празнични дни най-вълнуващо е когато поредният випуск тръгва по пътя си. Скъпи абитуриенти, вероятно в тези дни ще чуете много съвети колко трудно е оттук нататък. Поемете по пътя си към новите простори смело и не се плашете! Извървете този път достойно! Бъдете здрави и постигнете много във всичко, което ви предстои, но най-вече продължавайте да бъдете добри хора, истински българи и разбира се пожелавам ви да се върнете и останете във Враца!” – с тези думи кметът инж. Николай Иванов се обърна към абитуриентите.
Тържеството по изпращането на завършващите ученици бе особено вълнуващо. Всеки от тях получи символичен подарък – по стръкче здравец, червено сърчице и четирилистна детелина, за да са здрави, обичани и много щастливи в живота. Отличниците и тези дванадесетокласници, които имат особен принос за популяризирането на училището, получиха почетни плакети и грамоти. В края на празника абитуриентите се хванаха на кръшно българско хоро.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”



3онално състезание



                На 14.05.2015г. в град София се проведе зонално състезание „Зона I - запад” по Полицейска Лична Защита,  за служители на МВР от ОДМВР-Благоевград  до ОДМВР- Видин, организирано от Спортна Асоциация на МВР. В състезанието взеха участие представители на седем   Областни дирекции на МВР , две  Регионални дирекции „Гранична полиция” и едно Зонално  жандармерийско управление.
                Отборът по ПЛЗ  от СК”Спартак –Враца” при ОД на МВР Враца в състав: Ивайло Мирославов и Пламен Петров се представиха успешно, класирайки се на второ място след отбора на ОД на МВР Монтана. Трети в надпреварата е отбора на ОД на МВР Видин. Наградите на призьорите бяха връчени от ръководителя на първенството Тони Петров – служител в Центъра за бойна подготовка и спорт към Академия на МВР.
                Проведеното състезание беше последна проверка преди Републиканското първенство, което ще се проведе през месец септември в Созопол.

Oбсъдена e дейността на дружествата на ЧЕЗ на територията на Област Враца.

Съобщение до медиите
Заместник областните управители на област Враца – Ирина Иванова и Мирослав Комитски проведоха днес работна среща с Душан Рибан – Изпълнителен директор и Председател на Управителния съвет на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, Стефан Апостолов, Главен оперативен директор на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД  и представителите на общини от област Враца. От страна на електроразпределителната компания присъстваха също Петьо Петков, отговарящ за отдел „Обновяване, проучване и предоставяне на мрежи” и Михаил Радевски, заместник ръководител на отдел „Мерене и управление на ниско напрежение” в ЧЕЗ България.
По време на срещата беше обсъдена дейността на дружествата на ЧЕЗ в България и възможностите за подобряване на качеството на услугите, предоставяни от тях на територията на Област Враца.
„Вече 10 години подобряването на обслужването е наш основен приоритет, а местните власти и кметствата са ценни партньори на ЧЕЗ в България за постигането на тази цел“ – заяви в началото на работната среща Душан Рибан.
По време на дискусията бяха обсъдени и възможностите за подобряване на качеството на доставките на електроенергия и обслужването на клиентите в района. Представителите на общините от областта изложиха конкретните проблеми, касаещи дейността на разпределителното дружество и пожелаха по-бърза реакция за тяхното разрешаване.
По време на работната среща, заместник- ръководителят на отдел „Мерене и управление на ниско напрежение” в ЧЕЗ България – г-н Михаил Радевски, проведе разговор с представители на бизнеса от областта, на която беше запознат с проблемите, които срещат фирмите.
ЧЕЗ планира да инвестира през 2015 г. средства от около 1 млн. лева за повишаване на качеството и сигурността на захранването, и за подобряване на услугите за клиентите си на територията на област Враца.
Обсъдени бяха и  възможностите за сътрудничество между ЧЕЗ и местните власти по отношение сроковете за издаването на различни документи и разрешителни.

Надя Гетова
„Връзки с обществеността и протокол“

четвъртък, 14 май 2015 г.

Кметът получи плакет за развитие на спорта във Враца

            Плакет за особени заслуги в развитието на спорта и спортната инфраструктура получи кметът на Враца инж. Николай Иванов. Наградата му бе връчена от Георги Асенов – председател на Спортно дружество „Ботев” – Враца на официална церемония на сдружението на спортните клубове в града. Поводът бе Денят на българския спорт – 17 май. „Тази награда не е формална. Тя е знак на признателност за това, което кметът инж. Иванов право за развитието на спорта в нашия град. Нека все така е близо до спортните проблеми в общината” – каза при връчването на отличието Георги Асенов. „За мен е изключително признание тази награда. Благодаря, че съм сред вас! На спорта и културата през последните години се крепи нашето общество. Желая ви с вашите спортни постижения и лични качества да сте тази важна част от обществото, пред която ние се прекланяме и ще продължаваме да ценим високо! Честит празник!” – пожела кметът инж. Николай Иванов.
         За трета поредна година сдружението присъжда награди. Плакети за заслуги към развитието на спорта във Враца получиха също доц. д-р Йордан Йотов – бивш завеждащ катедра „Спорт” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, инж. Иван Иванов – член на УС на Спортното дружество „Ботев” – Враца и Петър Петров – главен счетоводител в Община Враца. На церемонията бяха наградени също десет спортисти-юбиляри на възраст от 50 до 70 години. Юбилярите, които получиха отличия, са бивши състезатели по борба, лека атлетика, футбол и водна топка.

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Pаботна среща с кметове

На работна среща с кметовете на общини, Областният управител на област Враца Малина Николова представи Списъка на приоритетните операции, изготвен съгласно  Механизмът за разпределение на средствата от фонд "Солидарност".
През 2014 г., Управляващият орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ подаде Заявление  за подкрепа от Фонд „Солидарност“ на ЕС за покриване на част от разходите по спешните мерки за възстановяване на инфраструктурата, пострадала от наводненията в края на месец юли, 2014 г.
В резултат на това е одобрена помощ за страната в размер на 3 879 524 лв. Тъй като област Враца е най-пострадала от природната стихия, всички одобрени средства ще бъдат използвани на територията й.
Комисия, назначена от Областния управител на област Враца, разгледа подадените от кметовете на общини предложения и изготви Списък на приоритетните операции.
Приоритетният списък е съгласуван от представители на всички общини и в него са залегнали операции, касаещи разходи за възстановяването на функционирането на инфраструктурата в сферата на енергетиката, водоснабдяването и отпадъчните води, телекомуникациите и транспорта. Към тази категория операции спадат предвидените близо 970 хил. лева за възстановяване на пътната настилка в гр. Бяла Слатина, 379 хил. лева пък са предвидените средства за възстановяването на засегнатата водопроводна мрежа на града.
Почти 200 хил. лева са предложените средства за ремонт на преливника на яз. „Мраморчица“ в с. Голямо Пещене, а 150 хил. лева са средствата за извършване на  реконструкция на язовирната стена на яз. „Желязковец“ в с. Баница.
300 хил. лева е сумата, предвидена за неотложните аварийно-възстановителни работи на съоръженията – мост при с. Малорад, община Борован, с цел предотвратяването на последиците от притока на р. Бързица, 80 хил. лева общо са средствата за изграждане на  нова подпорна стена северно от жилищен блок „Балкан“, възстановяване на подпорната стена на яз. „Стадион“ в гр. Мездра, както и за укрепване на устоите на моста в с. Оселна.
Най-голям е размерът на средствата от операциите, предвидени за превантивна инфраструктура. Близо 1 млн. и 780 хил. рева са средствата за възстановяване на проводимостта на р. Скът, намираща се в регулацията на община Мизия, като в тази операция са предвидени дейности по почистването от наноси, вследствие на наводнението.
В община Криводол ще бъде възстановена охранителната дига на р. Ботуня при с. Ракево, а на територията на община Хайредин ще бъде частично ремонтиран отводнителният канал „Янкова падина“.
Всичките 11 проекти, структурирани в Списъка на приоритетните операции, са предоставени на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“

Враца е домакин на турнира „Да играем заедно”

            За първи път във  Враца днес се провежда регионално състезание в рамките на Национална спортна инициатива за деца с и без интелектуални затруднения „Да играем заедно”. Организатор е Ресурсният център във Враца, а кампанията се подкрепя от Спешъл Олимпикс Европа/Евразия и Български футболен съюз. За участие, на обновеното спортно игрище под „Хижата”, се събраха над 60 деца със и без специални образователни потребности. „За мен е изключително удоволствие заедно да сложим началото на тази прекрасна инициатива, за която благодаря на Спешъл олимпикс, на Ресурсен център – Враца и на всички вас, които се включихте в нея. Сигурен съм, че на това красиво място днес ще изживеете един изпълнен със спортни забавления ден. Радвам се, че сме домакини и мога да подпомогна това мероприятие. Благодаря на всички вас, които работите и помагате за развитието на децата” – каза кметът инж. Николай Иванов при откриването на игрите.
         Две са дисциплините, в които децата ще мерят сили – народна топка и футбол. Учениците са разделени в седем отбора, в които ще се включат възпитаници на врачанските училище „Кирил и Методий”, „Никола Войводов”, „Васил Левски”, „Иван Вазов”, „Христо Ботев”, „Васил Кънчов”, от основните училища в селата Търнава и Баница, и Ресурсният център в Монтана. Турнири като този във Враца ще се проведат в общо 11 града в България.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Ученици посетиха необлагородена пещера


РИОСВ – Враца организира посещение с ученици в необлагородена пещера. Мероприятието се проведе на 12.05.2015г. и в него участваха възпитаници на Клуб по екология Таралежите към ПМГ “Академик Иван Ценов”, гр.Враца. След прехода до входа на пещерата и проведено обучение за навлизане в пещери, с помощта на опитни спелеолози и подходяща екипировка и осигуровка децата влязоха в пещерата. На място имаха възможността да се запознаят с пещерните обитатели и заплахите за тях, чрез проведения открит урок за пещерите в резервата. Информация по темата Пещери и пещерообразуване беше поднесена от представители на пещерен клуб Стрешеро”. Всички участници в мероприятието получиха като награди литература и материали за пещерите.
Целта на посещението е популяризиране на характерните за резерват “Врачански карст” множество пещери и организирането му е част от дейностите по работа с деца, провеждани в рамките на проект „Дейности по устойчиво управление на резерват „Врачански карст” – изключителна държавна собственост, попадащ в териториалния обхват на РИОСВ - гр. Враца”, финансиран по Приоритетна ос 3: „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие" на оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г”.
Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България, чрез Оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013”
Сума на предоставената безвъзмездна финансова помощ: 352 900.00лв..
Европейски фонд за регионално развитие: 299 965.00лв.
Национално съфинансиране: 52 935.00лв.
Име на бенефициент: Регионална инспекция по околна среда и води – Враца


Повече информация по реализацията на проекта може да намерите на страницата на РИОСВ - Враца http://riosv.vracakarst.com

Подготвят писта за автомодели

В седмицата, в която се чества Деня на спорта  -17 май, Спортно – технически моделен клуб – Враца започна подготовката на пистата за автомодели, намираща се в Социалния комплекс  / до Езикова гимназия/ за спортно-състезателната 2015г. На нея  тази година предстои да се провеждат  два кръга от Националния шампионат и един турнир, заложени в календара на Българска Федерация по автомоделни спортове.
Днес със съдействието на Община Враца и  БКС се извърши цялостно  почистване на пистата, тревните площи и оформяне на храсти и дървета. Освен за провеждане на тренировъчна – състезателна дейност тя  е и притегателно място за отдих и игри на децата от квартала, които  още тази вечер  играеха и се радваха на  добре изглеждащата писта!
Състезателите от Спортният клуб по автомоделни спортове благодарят за добре свършената работа от служителите на БКС-Враца!

Двоен спортен празник във Враца


         Тази събота – 16 май във Враца ще се проведе традиционната лекоатлетическа щафета по повод Деня на българския спорт. Организатор на събитието е Община Враца, която ще отбележи и Международния ден на предизвикателството по същото време.
         Трасето на щафетата преминава по централните врачански улици. Стартът е в 9.30 ч. на площад „Македония”, през площад „св. Софроний Врачански” и площад „Руски” до финала, който ще е пред сградата на Общината. Състезателите са ученици от врачанските училища, разделени в три възрастови групи: I група  (IIIIV клас), II  - (V - VІІІ клас ),  III  - (ІХ - ХIІ  клас).
         На финала пред общинска администрация ще се проведат няколко свободни спортни занимания – скачане на въже, стрелба в баскетболен кош и др. Тези спортни инициативи са част от програмата за Международния ден на предизвикателството.
         За класиралите се отбори от първо до трето място са предвидени медали, купи и материални награди.  Награди  ще има и за най-активните в свободните спортни занимания.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





сряда, 13 май 2015 г.

Награди за спортисти

На официална церемония днес, в Ритуалната зала на община Враца, Областният управител Малина Николова и нейните заместници - Ирина Иванова и Мирослав Комитски удостоиха с награди на най-изявените спортни деятели, спортисти и треньори на област Враца за 2014 година. Награждаването традиционно се организира от Областна администрация – Враца и е посветено на 17 май – Деня на българския спорт. Специални гости на събитието бяха г-н Цветан Антов - Съветник на Министъра на младежта и спорта, Росица Стаменова -  Главен експерт за Северозападния регион на Министерство на младежта и спорта, змс Емил Кръстев – Европейски шампион по кик бокс, общински съветници, представители на медиите и елитът на спорта във Враца.
Специална комисия към Областна администрация – Враца разгледа и обсъди номинациите и реши да награди 25 състезатели, треньори и деятели за особени спортни постижения и принос в развитието на спорта.
За своите 12 попадения с приз беше удостоен голмайсторът на Футболен клуб „Ботев 2013”- Криводол Александър Аврамов и с треньорът му Румен Славков.
Наградени съща така са мс Асен Асенов от Спортен клуб по муай – тай „Арис” – Враца и неговият треньор Ангел Иванов. Асен Асенов е носител на златни медали от Световно и Европейско първенство, три пъти държавен шампион за мъже, категория до 60 кг.
Най-малката участничка в церемонията бе 8-годишната Жанет Карагеоргиева, завоювала два бронзови медала от зонални турнири и седмо място в Националния турнир „Търновска царица”. Неин треньор е мс Енчо Димитров.
За високи спортни постижения и принос в развитието на спорта беше награден Иван  Лалев от „Златните момчета” на община Козлодуй, Републикански шампион за юноши старша възраст и бронзов медалист от Световното първенство за кадети до 18 години, с треньор Георги Вачев.
С награди бяха удостоени златният медалист от Зоналния турнир и втори в квалификациите за Републиканско първенство -  спортистът на община Хайредин - Марио Димитров и неговият треньор Румен Димитров; Държавният шампион за девойки старша възраст в дисциплината хвърляне на копие Мария Тенджерска, от община Мизия и нейният треньор Красимир Тенджерски; Националният състезател по лека атлетика – младежи до 23 години, поставил Национален рекорд на 3000 метра  Митко Ценов и неговия треньор Йоло Николов.
Сред отличените бяха Републиканският шампион по джу джизцу – Дуо система, възрастова група до 14 години, златен медалист и носител на Националната купа по джу джицу – Никол Петкова от  Централен полицейски карате клуб, Школа – гр. Бяла Слатина с  треньор Добромир Грамов; Пламен Петков от Атлетически клуб „Враца“ с треньор змс Ивайло Младенов, както и Силвия Петкова, състезател по тенис на маса на спортен клуб „Искър” – Роман с треньор Росен Цолов.
В категорията „Спортен деятел“ на област Враца за 2014 г.  наградите получиха   мс Катя Семкова, състезателят по борба и бронзов медалист от Световното първенство мс Николай Каменов и Сребърният медалист от Световното първенство по борба за ветерани – майсторът на спорта Юлиян Георгиев.
В категорията „Принос към развитието на спорта в област Враца” Областният управител Малина Николова връчи награда на кмета на Община Оряхово г-н Росен Добрев.
Заслужилият майстор на спорта Росица Стаменова бе удостоена с почетен приз за  цялостен принос в развитието на спорта в област Враца.
Областният управител Малина Николова поздрави всички наградени за техните успехи и им пожела още спортни постижения.
„Съдбата обича смелите, а Вие сте безспорно доказателство, че само тези, които проявяват смелост да се състезават, успяват да спечелят“ – добави още Малина Николова.
14 –та официална церемония завърши с изискан коктейл на Областния управител, на който спортисти треньори и деятели се поздравиха за своите настоящи и бъдещи успехи.


Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“

Враца участва и в „Зелени дни” в София



Община Враца ще се включи във Фестивала на свободното време и туризма „Зелени дни”, който ще се проведе от 21 до 24 май в София. Борсата се провежда за шести път пред Паметника на съветската армия. Организатор е Българската асоциация за алтернативен туризъм. Изложбеният щанд, на който ще се представи община Враца съвместно с ПП”Врачански Балкан”, тази година ще бъде финансиран от Изпълнителната агенция по горите. Участието на община Враца е в изпълнение на проекта „Враца - врата към древността”. На щанда ще бъдат предложени разработените по проекта туристически пакети, с които ще могат да се запознаят туроператорите и другите гостите изложението. Посетителите ще могат да видят и най-новите рекламни материали на Община Враца, които рекламират съкровищата на Регионалния исторически музей, обединената брошура на местата за настаняване в района и подробната двуезична карта на Враца и околностите.
От началото на годината Община Враца участва в Международната туристическа борса „Ваканция Спа Експо” в София, Международното туристическо изложение „Културен туризъм” във Велико Търново и Туристическото изложение „Вашата ваканция” в Бургас. Миналата година по време на  Фестивала „Зелени дни” община Враца получи престижна награда за активно участие през последните 5 години.



Да почистим заедно Враца на 16 май


            Единадесет са местата, които Община Враца предлага да бъдат почистени в рамките на пролетната кампания тази година. Денят за почистване е 16 май (събота), а началото е в 9.30 ч. Замърсените райони са паркът над магазин „Кауфланд” при ул. "Войнишка", парк "Хижата", проходът "Вратцата" и коритото на р. Лева, зелената площ на бул. „Втори юни” преди магазин „Технополис”, ул. „Шипка”, Криводолско шосе, каналът при бул. "България", боровата гора преди базата на „Областно пътно управление”, гората към ТЕЦ "Младост", бивша база на ХЕИ, намираща се на ул. "Георги Апостолов" № 2 и Околовръстният път под лозята. В случай, че организирани групи са си определили и искат да почистят друг терен извън града и селата от общината, трябва предварително да го заявят в отдел „Екология”, за да бъде организирано извозването на събрания отпадък. Почистването на околоблоковите пространства също е инициатива, която се адмирира. Забранява се единствено рязането на клони и на дървета без предварително разрешение от Община Враца. Събраните торби със смет трябва да се поставят до контейнерите за битови отпадъци.
            В центъра на Враца и във всички райони и жилищни комплекси ще има общо 24 пункта за раздаване на безплатни чували и ръкавици, необходими за почистването. След края на кампанията събраният боклук ще бъде извозен на градското депо за неопасни отпадъци.
            На 16 май може да се освободите и от излязлото от употреба електронно и електрическо оборудване. Вариантите за изхвърлянето му са два – гражданите да закарат техниката в базата на фирма „Ровотел стил” на ул. „Хр. Смирненски” № 7 във Враца или да я поставят до цветните контейнери за разделно събиране на отпадъци.
            В кампанията ще се включат и селата от община Враца. До момента своето участие са заявили селата Власатица, Девене, Лютаджик, Мало Пещене, Оходен, Паволче, Челопек и квартал Кулата.      
За допълнителна информация за кампанията или записване за изкарване на събраният боклук може да се обадите на тел. са 092/62-30-00, 092/62-22-61 и 0882/21-76-22.
Надяваме се врачани да се включат активно в кампанията на 16 май и да помогнат да почистим заедно нашия общ дом община Враца. За най-инициативните ще има награди.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


Карикатурна изложба на Ивайло Никодимов


Седмата самостоятелна изложба на Ивайло Никодимов – „За света, хората и адетите” е новото залепено и подмладено вълшебното огледало на твореца-хуморист, в което се оглежда съвременникът и неговия свят в своите „нови дрехи”, но и вълшебното кълбо на гадателя, в което пулсира нашият град – вчера, днес, утре - с ритъма на живота – „панаир на суетата” и „сцена на слава и позор”. Свят на противоположности и абсурди, където времето се измерва с промяната в обществените приоритети, но и с личната жажда за духовна ситост, за традиционна, наследена от предците „благост”, но и прословутата врачанска мюзовирска „лютост”, под маската-желание с „памук душа да вадиш”. Твоята или на ближния? Да даваш или да ти дават? Да бъдеш себе си или някой друг? 25 карикатури – 25 кадъра, уж набързо, на един дъх „изживени” истини, които превръщат мига в поле за размисъл и самооценка, без обаче да забравяш „с какъв аршин мериш, с такъв тебе ще мерят”…
Изложбата е подредена в Регионална библиотека „Христо Ботев” и ще остане до 1 юни 2015 г. По традиция творбите авторът дарява на отдел „Краезнание”. Така отделът притежава вече една богата колекция от 80 карикатури, които ще бъдат включени в дигиталната библиотека на институцията.

За автора – откъс от съкратена автобиография в 3 л. ед. ч.:

ПОЧНАЛ ДА СЕ РАЖДА В СЕЛО ГАБАРЕ, А СЕ РОДИЛ НАПЪЛНО В РОДИЛНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА БОЛНИЦАТА В БЯЛА СЛАТИНА (ЕДИНСТВЕНАТА МУ ВРЪЗКА С ТОЗИ ГРАД) ПРЕЗ 1969 Г. ПОСЕЩАВАЛ ДЕТСКА ГРАДИНА В ГР. РОМАН, УЧИЛИЩЕ - В С. СУХАЧЕ (1 КЛАС), С. ГАБАРЕ (2 КЛАС) И ГР. ВРАЦА (ОТ 3 КЛАС). СЛУЖИЛ В СИМЕОНОВГРАД. СЛЕДВАЛ В СТАРА ЗАГОРА. УСЕДНАЛ И ЗАСЕДНАЛ ВЪВ ВРАЦА. ПО ОБРАЗОВАНИЕ - ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР, ПО ПРИЗВАНИЕ -КАРИКАТУРИСТ. МЕСТОРАБОТА: СКЛАД ЗА ВЕТЕРИНАРНО-МЕДИЦИНСКИ ПРЕПАРАТИ НА ФИРМА “ГЕРГЬОВЧЕ“ ООД - ВРАЦА. ИЗЯВИ: КАРИКАТУРИСТ НА В. „КОНКУРЕНТ“ И СЪТРУДНИК НА В. „СТЪРШЕЛ“. ЩАСТЛИВО ЖЕНЕН, ДАРЕН С ПРЕКРАСНА ДЪЩЕРЯ. 

вторник, 12 май 2015 г.

Отличияв за врачански полицаи

Отборът  по стрелба   на СК „ Спартак -Враца„ при ОД на МВР – Враца взе участие  в Републикански турнир по стрелба „ БИНЕВ , ТРОШАНОВ , АНГЕЛОВ „  , който се проведе на 12.05.2015г. в гр. София на стрелбището на  Академия – МВР. Турнира се провежда за 19– ти пореден път и е в памет на  полицаите загинали при изпълнение на служебния си дълг – старши сержант Ангел Ангелов от IX РПУ, капитан Йордан Бинев и старши сержант Красимир Трошанов от РДВР – София, които бяха застреляни на 3 май 1996 г. на улицата в София.     
 Катя Василева спечели златния медал в инидивидуалната надпревара и се класира за втори път тази година на първо място при жените .  
В отборната надпревара женския отбор  по стрелба се наредиха при призьорите и излязоха на  почетната лента . Женския отбор в състав Катя Василева и Десислава Иванова заеха четвърто място и взеха грамота, след отборите на  Академия  - МВР – шампиони  при жените,   Главна Дирекция Гранична Полиция  и  ОДМВР – Пазарджик.   Мъжкия отбор в състав Ивайло Флоров, Николай Милушев и Румев Николов остана на седмо място, като при мъжете в отборното класиране шампиони станаха стрелците от ОД на МВР – Стара Загора.
В комплексното отборно класиране отбора на ОДМВР – Враца също зае седмо  място, а купата на турнира  спечелиха представителите на ОДМВР – Стара Загора.

В турнира взеха участие 20 отбора и 113 състезатели, като е последна проверка на стрелковите умения преди репу
бликанското първенство, което ще се проведе  от 23– ти до 26 юни 2015 в гр. Плевен. 
Дамянб Петров

ПМГ - Враца изпраща абитуриентите си


198 възпитаници на ПМГ „Академик Иван Ценов“ гр.Враца ще прекрачат за последен път прага на гимназията на 14 май. Тържественото изпращане на зрелостниците ше започне в 11 часа с последния час на класния ръководител. След това зрелостниците ще бъдат изпратени от своите по-малки съученици. С тържествено шествие през града те ще стигнат до площад
 „Христо Ботев“, където, по създадена вече традиция ще пуснат в небето 198 балона със своите послания и пожелания.
Ръководството на ПМГ, учителския колектив, всички зрелостници, както и техните родители тържествено Ви канят да присъствате и отразите това тържествено за всички нас събитие! 


Тринадесетата отчетно-изборна конференция на Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа”

На 14.05.2015г, в заседателната зала на хотелски комплекс „Чайка” ще се проведе Тринадесетата отчетно-изборна конференция на Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа” – Враца. Конференцията ще започне в 10.30 ч. Гост на конференцията е Президента на КТ „Подкрепа”, инж. Димитър Манолов. Председателят на регионалния съюз ще отчете пред делегатите, дейността на организацията за периода от 2011 до началото на 2015година. Конференцията ще избере екип от председател, заместник-председател и регионални секретари за следващия четиригодишен мандат. Отчетно-изборната година съвпада с 25 години от учредяването на регионалната организация на КТ „Подкрепа” във Враца. Тя е учредена на 05.03.1990г. като Териториална организация на Независима федерация на труда „Подкрепа”. За председател на организацията, тогава е избран д-р Людмил Бонев, а първите създадени секции са на Медицински синдикат при Окръжна болница – Враца, Топлофикация – Враца, СМП „Бели извор”, Завод „Велислав Драмов”, Завод „Дружба”. Следват, като председател, Петър манов, в екип с д-р Езекиев, д-р Владо Донев, д-р Людмил Пантеров, Радко Радков, Красимир Вътов. След избирането на Манов за народен представител от СДС в 36-то ОНС, а председател става д-р Пантеров. През 1992г. Четвъртата конференция на синдиката избира за председател инж. Тотю Младенов. Същата година са създадени 10 регионални браншови синдиката и общински съюзи в Оряхово и Бутан. През 1996г, д-р Тренчев, кани Тотю Младенов в София, а врачанската организация се поема от Цецко Чакалски като председател и Румен Младенов като заместник-председател, в продължение на два мандата. От 2007 година до момента, два мандата, организацията е с председател Десислава Димитрова.

„Четвърт век съществуване е един добър период да си направим обективна, а може би и критична преценка на миналото и настоящето, да набележим бъдещите си ходове,, за да успеем да оцелеем и се развиваме, като самобитна и демократична организация.
Четвърт век е време, да си припомним, че още от създаването си ние сме символно натоварени – с идеали, промяна, бунтарство, свободомислие, свободолюбие и демокрация.
Ние сме Организацията, в центъра на която е отделния трудов човек, и цялата нейна дейност, капацитет и умения, са насочени към неговата защита”

Из отчетния доклад на председателя на СРС на КТ „Подкрепа”, пред настоящата конференция

Десислава Димитрова
Председател на КТ „Подкрепа” – Враца





„26-ият Национален фестивал на малките театрални форми /НФМТФ/ е едно значимо събитие и завоевание.

 Наистина са малко фестивалите, учредени през 1977 години и оцелели без прекъсване до наши дни, без значение какви са политическите и икономическите дадености в държавата, в която живеем и работим… Може би освен Врачанският, друг подобен фестивал е само „Варненско лято”, но той е значително по-млад от нашия”, това обяви днес директорът на Драматично-куклен театър – Враца Анастас Попдимитров на традиционната пресконференция преди началото на най-значимото културно събитие за Северозападада.
„За пети пореден път във Враца ще се проведе и Международния фестивал на Нова европейска театрална асоциация /НЕТА/, което е едно огромно признание за врачанския театър”, допълни още Попдимитров.
В събота, на 16 май ще бъдат открити двата фестивала, като до 22 май на 3 сцени ще бъдат изиграни 17 постановки, дело на трупи от страната и Европа. 9 са българските творби, като домакините участват с две свои заглавия, а 7 са представленията от чужбина.
Селекционерът на НФМТФ Ина Шкарова направи свой преглед на избраните от нея 7 заглавия, като допълни, че онова, което се играе във Враца, е „най-доброто от камерните форми, правено в България, през последната година… и че на журито ще му е много трудно при избора на най-добрите”.
Председател на журито на НФМТФ 2015 е театроведът Красимира Филипова, доскоро директор на дирекция „Сценично изкуство и художествено образование” в Министерство на културата, а членове Ромео Попилиев и Светла Бенева.
Селекционер на международната програма е президентът на НЕТА Благой Стефановски от Македония /бивш културен министър на югозападната ни съседка/, който е направил избор на най-атрактивните представления от европейския театър с представители от Русия, Словакия, Румъния, Сърбия, Хърватия, Македония, Словения…
Международното жури ще е съставено на принципа на миналата година и ще се концентрира върху обсъжданията на отминали представления на кръгла маса. Председател на журито ще е Нора Макарова от Русия, Веселина Гюлева /България/, ще има представители на Сърбия и Македония.
Наградният фонд на НФМТФ`15 е в рамките на 6 000 лева в традиционните категории: за режисура, сценография, мъжка и женска роля, като са предвидени по 3 награди за всяка категория. Наградите на НЕТА са ангажимент на Управителния съвет на НЕТА.
Бюджетът на фестивала е около 90 000 лева, като в голямата си част тези средства отиват за транспортни разходи, хотели, храна и хонорари на актьори, режисьори, сценични работници, вместо за наградния фонд, отбеляза Анастас Попдимитров: „Една част от тези средства са все още проблем на близкото бъдеще, но аз съм оптимист, че ще ги осигурим…”. Директорът на врачанския театър благодари на спонсорите, без които фестивалите не биха били възможни:
„Изразявам огромната си благодарност към община Враца, която спази ангажиментите си коректно и точно, и осигури онези 20 000 лева, които общинският съвет е отпуснал за провеждането на проявите.
В тази връзка искам да благодаря на кмета на Враца инж. Николай Иванов, който ни съдейства да получим една огромна сума от спонсор – хотел „Дива”, в размер на 30 000 лева. Това се случва за първи път, откакто аз съм директор на НФМТФ от 21 години насам. Без тази помощ нямаше да се оправим…
Тази година Министерството на културата осигури рекордно малко пари за проекти и сесии – 24 проекта са финансирани с 80 000 лева, като от тях 11 000 са за фестивала във Враца!”
Благодарение на тези усилия, са събрани 2/3 от парите, необходими за нормалното провеждане на театралните форуми. Останалите са грижа на ръководството на домакините от ДКТ-Враца и на останалите спонсори като: Гражданско сдружение „Атлит”, Български енергиен холдинг, „Лафка”, Банка ДСК, „Чех Пласт”, „Пътстройинженеринг АД – Враца”, „Екопроект”, „Майстор Цветко” („Лалов и Вачев), както и на депутатите от Враца Явор Хайтов и Красимир Богданов, които също помогнаха с лични средства. Очаква се в дните до началото на фестивала и още местни бизнесмени и народни представители да дадат своята лепта в полза на културата. Попдимитров допълни в отговор на журналистически въпрос, че за да се проведе нормално подобен културен форум, биха били необходими 150 – 160 000 лева, но и че Врачанският театър ще се оправи и този път с наличните средства.

Лов на съкровища Враца ­


В деня на победата 09.05 от 14:00ч в центъра на град Враца се проведе събитие  игра от тип Лов на съкровища. Участниците се пренесоха в януари 1944г и всъщност не  търсеха съкровище, а опитваха да предотвратят предстоящи бомбардировки над  Враца. В играта участваха общо 100 участника на възраст 10­55 години, разделени в 26  отбора. Победител с време 1 час и 35 минути е отбора Младоците, които минаха през  всички 13 загадки и пренасочиха бомбардировачите на Антантата.  Организатори на събитието са ​“Враца софтуер общество”​, а спонсори:  софтуерната компания ​BGOsoftware​ , ​ ICN​ , ​ Nova TV​  и ​Reach for Change​. За случването  на събитието спомогнаха и СОУ “Козма Тричков”, където се състоя награждаването и  Дома на художника, където беше щаб квартирата, а също и доброволците Владимир  Попов и Тихомир Кръстев. Повече за Лова на съкровища може да видите на сайта  http://hunt.vratsa.net/​  .    Ловът на Съкровище е популярен тип игра, свързана с разрешаване на загадки,  разбиване на шифри и посещаването на различни забележителности. Всяка загадка  води състезателите до определено място, на което трябва да се открие следващата  загадка или да се изпълни някакво предизвикателство за да получат нова улика.
Ловът на Съкровище предизвиква интелектуално и физически участниците. Те  се научават взаимно да използват силните си страни, да мислят креативно и да  действат като екип. Всеки отбор трябва заедно да реши загадките, които трудно се  решават самостоятелно. От голямо значение са уменията за ориентиране по карта,  наблюдателност и съобразителност. Участниците разполагат с оскъдно време,  информация и с малко ресурси да отсеят най­добрите идеи, изберат план за действие и  оценят неговата ефективност. Когато непредвидени обстоятелства го налагат, отборите  трябва да са достатъчно гъвкави и готови за бърза реакция.

понеделник, 11 май 2015 г.

Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност


Областният управител на област Враца Малина Николова присъства днес на организирания от Министерство на икономиката Информационен ден за представяне на възможностите за кандидатстване по Процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ по одобрената Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020. На срещата присъстваха министър Божидар Лукарски, представители на бизнеса и неправителствени организации, експерти от Областния информационен център в града.
При откриването на форума, областният управител Малина Николова изрази личната си удовлетвореност, че Информационните дни стартират от Враца и изказа благодарността си към Министерство на икономиката и в частност на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” за инициативата по провеждането на информационната кампания.
В рамките на първия за страната информационен ден, експертите от  Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” представиха в детайли процедурата и допустимите проекти. Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Проектите следва да се изпълняват на територията на Република България. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е в размер на 293 374 500 лева.
Допустими по процедурата са проекти, включващи дейности за подобряване на производствените процеси и такива, които добавят нови характеристики на съществуващите продукти и услуги. В проектните предложения могат да залегнат и дейности за разнообразяване на асортимента от продукти и услуги на предприятията и за внедряване на нови технологии за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност в производствения процес.
Подаването на проектните предложения по процедурата се извършва чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020) без използването на електронен подпис, чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg. 
Всички останали документи са придружителни към формуляра за кандидатстване и се подават на хартиен носител на адреса на Управляващия орган – Министерство на икономиката, Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност”: София 1000, ул. „6-ти септември” № 21.
Процедурата е с три крайни срока за подаване на проектни предложения както следва:
1/ 08 юли 2015 г. за кандидати с код на основна икономическа дейност в секторите на нискотехнологичните и средно нискотехнологичните  промишлени производства;
2/ 08 септември 2015 г. за кандидати с код на основна икономическа дейност в секторите на високотехнологичните и средно високотехнологичните  промишлени производства, и
3/ 09 ноември 2015 г. за кандидати с код на основна икономическа дейност в секторите на интензивните на знание услуги.
Пълният пакет документи и Насоките за кандидатстване по процедурата са публикувани на интернет адреса на оперативната програма: www.opcompetitiveness.bg, както и на Единния информационен портал за обща информация за управлението на Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз в Република България: www.eufunds.bg.

Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“

Избраха кандидатите за наградите на Враца

            С пълно единодушие днес бяха гласувани имената на кандидатите за „Наградата на Враца” и „Почетен гражданин на Враца”. В началото на второто заседание на специалната комисия, кметът инж. Николай Иванов, който е и нейн председател, оповести имената на номинираните, избрани след селекция и гласуване по време на първото заседание. Номинирани за „Наградата на Враца” за 2015 г. са Бойка Дичева и Марин Ботунски. Пет са номинациите за „Почетен гражданин на Враца” – Георги Павлов и Евгени Тодоров, и посмъртно генерал-майор Горан Тодоров, Васил Драганов и Огнян Филипов. За всеки от тях членове на комисията направиха изказвания в подкрепа на кандидатурите. Общинският съветник Митко Костов представи художника и преподавател по изобразително изкуство Евгени Тодоров. Съветничката Соня Илчева говори за учителя по география Георги Павлов, за който бяха направени четири независими една от друга номинации. За журналиста и писател Марин Ботунски разказа Виктор Шонев. Над 40-годишното присъствие в културния живот на града на треньора по спортни танци Бойка Дичева бе подчертано от Радосвета Крумова. Обществената дейност на дългогодишния съветник Васил Драганов бе представена от учителката Иванка Стоянова. Обшинските съветници Иван Узунов и Радка Тошева говориха за тримата врачани, които ще бъдат наградени посмъртно. „Благодаря ви колеги за задълбочените обсъждания и изказаните становища и на двете наши заседания. Комисията се обедини около номинациите, които сега ще гласуваме. Благодаря ви също за това, че с вашата ангажираност доказахте, че е заслужен авторитетът ви, заради който сте избрани да направите тези важни предложения до общинския съвет. Това наистина са врачани, които заслужават цялото общество да им направи поклон” – каза преди гласуването кметът инж. Николай Иванов.
Всичките 15 членове на комисията подкрепиха единодушно двете кандидатури за „Наградата на Враца” и петте за „Почетен гражданин на Враца”. Тези номинации ще бъдат предложени за гласуване на общинския съвет, който ще ги обсъди и гласува на свое заседание. Комисията днес реши към присъдените звания да има и материална награда в размер на 1 000 лева.
 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Народният представител от ГЕРБ - Враца инж. Петя Аврамова присъства на юбилейно тържество в гр. Криводол

Народният представител и областен координатор на ПП ГЕРБ - Враца инж. Петя Аврамова присъства на юбилейно тържество, по повод 70-годишнината от създаването на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – едно от най-авторитетните училища на територията на общината и 180-години просветно дело гр. Криводол. Празничният ден бе отзнаменуван с тържествено шествие и празничен концерт в местното читалище.
„Всички вие – учители и ученици – заедно създавате дълголетната духовна традиция на българската просвета. Във вашите ръце е европейското ни и национално бъдеще. Съхранете в сърцата си българското и българските традиции Гордейте се с това, което сте постигнали и все така с ентусиазъм преследвайте целите си в защита на училището като притегателен център за младите хора, които търсят най-добрата подготовка за своята бъдеща реализация.” каза инж. Петя Аврамова и поднесе цветя от името на ПП ГЕРБ.


Областна администрация – Враца се включи в кампанията на БТВ „Да изчистим България заедно“

На 10 май – Европейския ден за почистване, служителите от Областната администрация – Враца  почистиха велоалеята от парк „Хижата“ до комплекс „Чайка“. Акцент в този ден беше  почистването на зони в населените места, които са останали извън обсега на традиционните пролетни почиствания, организирани от общините.
В мащабната акцията на БТВ се включиха шест от десетте общини на областта – Борован, Мездра, Оряхово, Криводол, Роман и Хайредин. Доброволците почистиха около домовете си и междублоковите пространства. Най - изявени бяха жителите на Община Оряхово. Повече от сто доброволци се включиха заедно в почистването и освежаването на крайдунавския град, а  най-малкият участник беше шестгодишният Искрен.
Кампанията продължава, като на 17 май – Международен ден на спорта, приоритетно ще се чистят зони за отдих и спорт, разположени
в близост до населените места, спортни площадки, стадиони, екопътеки.
Доброволците от общините, семействата или приятелите, които не разполагат с достатъчно време, могат да организират акция по почистване в кварталната градинка, на улицата или на спортното игрище на 17 май или 31 май, като поставят съобщения на видни места или в социалните мрежи. Събраните отпадъци ще бъдат събрани до контейнери и кофи за смет, за да могат безпроблемно да се извозят.
През 2014 г., включилите се в инициатива са повече от 326 хил. души , които с общи усилия са  събрали близо 16 хил. тона отпадъци.
Рекордно, в област Враца, количеството събрани и депонирани отпадъци е 838 тона, а участвалите в доброволната кампания са повече от 11 000.
„Първата крачка за намаляване на замърсяването е пълното осъзнаване, че природата е в ръцете на всеки един от нас и  нейното опазване зависи от нашата отговорност“ – това споделиха след екоакцията служителите на Областна администрация - Враца.
           

Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“

неделя, 10 май 2015 г.

„Стелди еър Банкя“

На 09 и 10.05.2015г. на пистата край град Банкя се проведе втори кръг от турнира  „Стелди  еър  Банкя“ по автомоделни спортове  за модели с висока проходимост – off road.  В него взеха участие над  30 състезатели от страната. Състезанието е включено в календара на Българската федерация по автомоделни спортове за 2015 година.
 Първият ден се проведе състезанието за off road модели с електро двигатели.
 В клас 1:10 сборен клас модели,  Самуил Кулев -  представител на СТМК-Враца , във второто си участие на състезание,  зае трето място в надпреварването.
В  клас 1:8 електро бъги победител стана  Марио Вутов от отбора на АЕЦ Козлодуй,  Александър Димитров от град Вършец, който се състезава от отбора на СТМК-Враца зае второ място, а Самуил Кулев – дебютант в този клас  - зае шесто място.
Вторият  ден се проведе състезанието за off road модели  с двигатели с вътрешно горене.
В клас  клас 1:8  бъги победител отново стана  Марио Вутов.
В  клас 1:5 бъги Дамян Петров от СТМК –Враца  зае трето място, поради технически проблем във 26 минута-  4 минути преди края на финала, отстъпвайки  лидерското място на Емил Карамфилов от София
Следващото състезание от календара на БФАМС  е Първи  кръг Клас Електро автомодели  - On road  и ще се проведе на 16 и 17 май 2015г. в град Сливница.
Спорт за деца и младежи с увреждания и деца в риск

На 09.05.2015г. на пистата за автомоделни спортове в Град Враца се проведе  състезание  - Първи етап  от  реализацията на проекта на СТМК-Враца по Програмата „Спорт за деца и младежи с увреждания и деца в риск” на Министерство на младежта и спорта. В състезанието взеха участие младежите от Дома в с. Три кладенци.Те демонстрираха завидни умения и показаха много добри резултати в управлението на автомоделите.
 На трето място с резултат 33,2 секунди се класира Силвия Николова, втора с  27,9 секунди е Мая Гошова, а победител с време 25,8 секунди е Цветан Емилов. На всички участници в състезанието бяха връчени грамоти и предметни награди.Турнира  се проведе под ръководството на Дамян Петров – Зам. Председател на Спортно – технически моделен клуб –Враца, а грамотите и наградите бяха връчени от Георги Парасков – състезател на клуба.
След проведеното състезание младежите взеха участие в събитията, посветени на 9 май –Деня на Европа пред Община Враца и по повод инициативата „Как бихме искали да изглежда нашия град през 2020”, където се включиха активно в мероприятията и показаха завидни творчески умения.

Дамян Петров