Бисквитки

петък, 29 май 2015 г.

Работна среща в Румъния

Отният управител на Област Враца Малина Николова и нейният екип посетиха град Крайова, Република Румъния.
Официалното посещение бе по покана на Председателя на Окръжен съвет Долж г-н Йон Приотеаса и протече в изключително доброжелателна и приятелска атмосфера.
Двете страни се срещнаха на ниво ръководители на трансгранични области и обсъдиха  темите, свързани със създаденото досега сътрудничество и бъдещите съвместни проекти в рамките на новата програма Интеррег V-A Румъния-България 2014-2020.

Областният управител Малина Николова взе участие и в пресконференцията, организирана от Водещия партньор- Окръжен съвет Долж по проект „Център за управление и координация на действията при бедствия в трансграничната зона“ MIS ETC Code 692, в който Областна администрация – Враца участва като партньор 2. Проектът е съвместен и е одобрен за финансиране по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013 г.
По време на визитата, беше организирано и посещение на обновения с европейски средства Музей на изкуствата в гр.Крайова. 

Надя Гетова
„Връзки с обществеността и протокол“

„Истината е свята, свободата е мила – да се гордеем с Ботев!“

Заместник областният управител на Област Враца Ирина Иванова поздрави днес участниците в Четвъртото издание на Областното ученическо състезание за деца от 5-ти и 6-ти клас на тема: „Истината е свята, свободата е мила – да се гордеем с Ботев!“
В състезанието взеха участие ученици от община Враца – СОУ „Христо Ботев“ - Враца, ОУ „В. Левски“ и СОУ „Отец Паисий“ - Враца,– ОУ „Христо Ботев“  - село Баница, от  община Оряхово– ОУ „Н Й. Вапцаров“ -  село Селановци, от община Козлодуй-  СОУ „Христо Ботев“, и от община Мизия– ОУ „Отец Паисий“ -  село Софрониево.
В своето приветствие Ирина Иванова изрази задоволство от големия брой участници и тяхната отлична подготовка:
„Много ентусиазъм и творчески талант днес събира Вас – участниците, за да представите своите творби, посветени не просто на няколко думи, написани в златните страници от бурната ни история.
Много повече! Вие мерите ръст чрез възхвала на подвига и огненото слово на най – свидния син на Майка България – Христо Ботев.
Гениалният поет и публицист подема журналистическото си дело през 1871 г. в Браила, където издава вестник „Дума на българските емигранти”, под надслов „Истината е свята, свободата е мила”.
Неговото публицистично творчество „само по себе си създава епоха в развитието на българската литература, език и култура”.
Много силно звучат и до днес заветните думи на Ботев. Те са Ваша вярна посока, израз на историческото му безсмъртие, израз, че Ботев вдъхновява младото поколение на България.
Нека всеки един от Вас докаже своите умения, своя талант и творческо мислене. Те са символ на вашата гордост пред гениалността, живота, делото и безсмъртието на Христо Ботев.
На всички Вас, скъпи участници от училищата в област Враца,  желая отлично представяне, много награди  и успехи!“ – завърши приветствието си г-жа Иванова.
Жури в състав Румяна Цветкова – експерт в Регионален инспекторат по образованието – Враца, Петя Николаева – експерт в Регионален инспекторат по образованието – Враца и Силвия Врачовска – директор на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца присъдиха следните награди.
Първо място на Областното ученическо състезание спечели отборът на ОУ „Н Й. Вапцаров“ -  село Селановци, община Оряхово.
Втора награда бе присъдена на учениците от  ОУ „В. Левски“ – Враца, а третото място бе завоювано от участниците от  ОУ „Отец Паисий“ -  село Софрониево, община Мизия.
Журито присъди три специални награди.
За отличното си представяне в първия кръг на състезанието „Христо Ботев – живот и дело“ бе награден Мартин Николаев от ОУ „В. Левски“ – Враца.
За артистичност при представянето си във втория кръг и рецитиране на Ботево стихотворение бяха отличени Ралица Иванова от ОУ „Отец Паисий“ -  село Софрониево и Денис Бошнакова от ОУ „Н Й. Вапцаров“ -  село Селановци.
Всички наградени получиха енциклопедични сборници и грамоти.

Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“

Кметът се срещна с бивши кметове на Враца

            Уникална по рода си среща се проведе днес във Враца. В навечерието на Деня на Враца, 1 юни, кметът инж. Николай Иванов покани за разговор бившите кметове на града. За срещата пристигнаха Костадин Шахов, Тотю Младенов, Чавдар Савов, Кръстьо Трендафилов и Ангел Вушков. „Благодаря ви, че приехте поканата. Преди около месец с д-р Шахов си говорихме, че в тези години повече са темите, които разделят хората, а по-малко нещата, които ги обединяват. За мен е удоволствие, точно по времето на Ботевите дни, да се видим и да ви изкажа своята човешка признателност, защото всеки от вас е направил много за града. Всички ние в тази зала най-добре разбираме как сме се чувствали в тези празнични дни – тържествено, но и много напрегнато.  И тъй като рядко получаваме признание за своите усилия, аз като кмет на града, от името на всички врачани, си позволявам да ви благодаря” – каза в началото инж. Николай Иванов. По време на разговорите той представи и своята идея бившите кметове да станат част от подготвящото се през следващата година национално честване на 140-тата годишнина от подвига на Христо Ботев. Бившите кметове приеха идеята и представиха свои идеи, които да станат част от тържествата. Разговорът бе откровен и постави началото на бъдещи общи действия за популяризирането на предстоящата годишнина. Инж. Николай Иванов подари на всички бивши кметове медна пластика с образа на Христо Ботев и послание: „С благодарност за стореното от Вас за Враца – градът на Ботевата слава”.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





НАП търси 29 инспектори за „Фискален контрол”

   
Национална агенция за приходите търси 29 служители за специализираното звено „Фискален контрол“. Агенцията е обявила конкурс за длъжността „инспектор по приходите”, които ще работят в екипи на смени на граничните пунктове Кулата, Калотина, Дунав мост 2, Бургас Уест, както и в мобилни екипи в Плевен, Велико Търново и Сливен.
Конкурсът за свободните работни места ще се проведе на два етапа. На първия участниците ще решават тест, чиято цел е да се установят професионални им знания и умения. Допуснатите до втория етап кандидати ще бъдат  интервюирани.
Работата на инспекторите във фискалното звено ще бъде свързана с физически и документален контрол на стоки, представляващи висок фискален риск. Данъчните ще следят как се движат стоките, дали се реализират на територията на Република България, изнасят ли се за трети страни и дали всички транзакции се отразяват коректно в счетоводните и финансови документи на превозвача, получателя и доставчика. Служителите в звеното ще бъдат обезпечени с транспортни средства и техническо оборудване за изпълнение на функциите си.
Кандидатите за работа в НАП трябва да подадат документи до 7 юни лично или чрез пълномощник с нотариално заверено пълномощно-оригинал в сградата на съответната структура на НАП във Велико Търново, Бургас и Благоевград. Тъй като 7 юни е неделя, от НАП уточняват, че ще приемат документи включително и в понеделник.
Описание на длъжностите, изискванията за конкурса и образци на заявление за участие, могат да бъдат намерени на интернет страницата на НАП www.nap.bg.

 Юлия Грънчарова            

Детска градина „Зора” изпрати бъдещи първокласници

            С българския химн и издигането на националния флаг започна днес празникът в ОДЗ „Зора” във Враца. Детската градина бе подготвила вълнуващо тържество, с което изпрати 38 бъдещи първокласници. „Днес е незабравим ден за всички вас. Бъдещите първокласници преди четири години пристъпиха тук неуверени и плахи. Днес сте готови да прекрачите училищния праг. За вас, педагози, денят е изпълнен с незабравими чувства – удовлетворение от благодарността в очите на родителите и децата за получените грижи, и тъга, че от детската градина отлита следващото ято. Желая ви здраве и сили да изпълнявате тази изключителна мисия. На вас, деца, пожелавам едно вълнуващо, изпълнено с игри лято, а на вас – първокласници да се забавлявате и укрепнали, и с нови сили да пристъпите наесен в първи клас” – пожела кметът инж. Николай Иванов, който бе гост на събитието. Сред официалните лица бе и кметският пълномощник на жк „Дъбника” Сашо Вълков. Малките възпитаници на детската градина бяха подготвили богата празнична програма. Родители и гости се насладиха на модерен и класически балет, мажоретки, български народни танци и много музика. В ОДЗ „Зора” се обучават общо 230 деца.


Поети от цяла България четоха свои стихове във Враца



            С „Жив е той, жив е...” в изпълнение на средношколския смесен хор при СОУ „Отец Паисий” започна традиционното литературно четене на български писатели, което се провежда в рамките на Ботевите дни. За събитието се събраха творци от различни градове на България. Празникът на словото бе уважен от кмета на Враца инж. Николай Иванов и от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. „Благодаря за това, че Община Враца прави един национален празник на поезията. Броят се на пръсти общините в България, които имат такова отношение към поетите” – каза в словото си Боян Ангелов. Марин Ботунски представи новото издание на алманах „Околчица”. Книгата започва със стихотворението на Христо Ботев „Елегия” и включва творби на утвърдени и млади автори, вдъхновени от ботевото слово и дело. За първи път в томчето са поместени стихове на двете млади писателки Мария Василева и Иглика Дионисиева. В литературното четене участваха авторите Андрей Андреев, Петър Анастасов, Яна Кременска, Валери Станков, Камелия Кондова, Върбан Велчев, Илияна Илиева, Людмил Рашев и Иван Есенски.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





четвъртък, 28 май 2015 г.

Театърът представя

Заглавията през следващите 7 дни:

ПРОГРАМАТА

30.05.`15 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
„Умният, храбър шивач” от братя Грим

01.06.`15 г. – понеделник в Бойчиновци от 10 часа
„Червената шапчица” по Шарл Перо

03.06.`15 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Забрадка на слънцето” от Кирил Топалов

04.06.`15 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Бащата” от Аугуст Стриндберг

06.06.`15 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
„Хитър Петър” от Панчо Панчев

Ти Ви ми Янко

Едно истинско и много смешно комедийно шоу…

“Това не е представление, това не е театър...Това е раждането на една телевизия!
Една социална телевизия, занимаваща се с проблемите на хората...на обикновенните хора, които никога няма да бъдат известни.”, описват спектакъла актьорите Филип Аврамов, Петър Калчев и Даниел Рашев. „Елате и ще видите абсурдните ситуации, в които са поставени водещите и техните гости. Заповядайте и се забавлявайте заедно с нас – на 11 юни от 19 часа в голямата зала на Драматично-куклен театър – Враца.

Врачани пътуват безплатно в тролеите на 1 юни


            Врачани и гостите на града на 1 юни ще пътуват безплатно по всички линии на тролейбусната мрежа. Това решение бе взето днес на среща между кмета инж. Николай Иванов и новия управител на „Тролейбусен транспорт” ЕООД Николай Вълков. Община Враца ще поеме финансирането на разходите, които дружеството ще направи в този ден. „Правим този жест към врачани и нашите гости от различни градове и държави на 1 юни, за да могат всички, които пожелаят, да се включат в многобройните мероприятия в този празничен за града ни ден. Нека заедно отбележим Деня на Враца, а вечерта да присъстваме на тържествения митинг-заря в памет на Христо Ботев и героите, загинали за свободата на България” – покани кметът на Враца.
           Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”




Право на отговор

 

Недопустимо е в деня, когато във Враца тържествено се откриват традиционните „Ботеви” дни, в чест на легендарния Войвода и юначната му чета, един от водещите и популярни национални ежедневници, какъвто е в. „24 часа” да помества скандалния материал „Как Враца предаде Ботев”.

Още повече, че тенденциозно поднесените обстоятелства нито са нови, нито безпристрастни.
Нека припомним, че Враца първа започва интензивна подготовка за бъдещото въстание, още преди сформирането на Гюргевския революционен комитет, че за да подсигурят оръжие врачани прибягват до прословутата сделка с лой и пастърма на почек (кредит), пренесени и продадени във Влашко, със средствата от които действително се закупува оръжие, но поради засилената турска охрана на дунавския бряг не може да бъде прехвърлено в България и с него е въоръжена част от Ботевата чета, че с врачански пари са подпомагани и бъдещите апостоли.
Що се отнася до зле въоръжените две врачански чети, то те дори да бяха се присъединили към Ботевата чета, резултатът щеше да бъде същият.
Самият Ботев е знаел, че с 200 четника, а дори цифрата многократно де се беше увеличила, не би могъл да разгроми турските войски. Даже за руската армия в последвалата руско-турска война от 1877-1878 г. това е било трудно. Целта на Ботев е да предизвика вниманието и намесата на Европа, видно от неговите телеграми до френския „Ла Републик Франсез“ („La Republique Francaise“) и швейцарския вестник „Журнал дьо Женев“ („Le Journal de Geneve“), както и става.
Вярно е, че въоръжението във всички революционни окръзи е лошо, но едно е да се надигнеш пръв, друго е, когато въстанието в Средногорието е потушено с небивала жестокост и погроми. При това на 11 май 1876 г. по заповед на врачанския каймакамин са предприети масови арести на „някои измежду поповете, даскалите и по-предните хора в някои села на Врачанска каза в качеството си на комитетски председатели и секретари не само, че са се осмелили да подстрекават населението в собствените си села, но са ходели да подбуждат и населението от околните села“, т.е. окръжната революционна организация е обезглавена.
Въпреки това на 18 срещу 19 май 1876 г. въстанието във Враца е провъзгласено от главния апостол Стоян Заимов и знамето на врачанските съзаклятници е развято. Удивително е, че това знаме е единството сред останалите въстанически знамена, върху което е извезана само думата „Свобода”, ярко указание, че друга алтернатива за врачани не е съществувала.
III-ти Врачански революционен окръг е и единственият окръг, който има своя „Закон за всички бунтовници“, изготвен от Стоян Заимов.
Призори на 19 май обаче във Враца нахлуват черкези и башибозуци, които посичат кой където срещнат. „А в същия ден във Враца ставаше клане на български граждани… ставаше нещо страшно и ужасно. По улиците сновяха турски войници, башибозуци и черкези с големи ятагани…, които за сплашване на българското население носеха забити отсечени български глави на колове.“ - пише очевидецът на събитието Христо Николчов.
Враца е спасена от опожаряване благодарение на предоставения от страна на чорбаджиите откуп (от общинската каса), а репресивните действия се ограничили само с арести.
Дори турските документи потвърждават, че бунтът във Враца е започнал, но е пресечен. Ясно е, че врачани „са направили всичко, което им допуснали обективните условия“. И летописецът на Априлското въстание Захари Стоянов посочва, че „зародишът на въстанието във Враца е предизвикал жестоко клане от войските, превърнали вече Батак в пепелище“.
Обвиненията към Стоян Заимов в „нерешителност” и воля да поведе на решителен бой въстаниците са неоснователни, защото независимо, че съзнава трудностите и незначителните комитетските сили, той употребява всичките си усилия, прибягвайки дори към подпалването на града, за да подтикне населението да въстане.
Безпристрастният анализ на наличните документи потвърждава водещата роля на Стоян Заимов в революционното дело и заслугите на стотиците предани на освободителната кауза дейци от Врачанския край.
На 2 август 1876 г. Стоян Заимов е осъден на смърт чрез обесване, а на 12 с. м. той и Никола Обретенов са подложени на жестоко „символично“ обесване.
Стоян Заимов е единственият българин, осъждан два пъти от турските власти на вечно заточение. Не случайно народният поет Иван Вазов го избира за прототип на своя герой от „Под игото“ - Бойчо Огнянов.
Едва ли някому е нужно да се омаловажава и принизява приносът, както на Стоян Заимов, така и на стотиците верни на делото комитетски дейци във Врачанския край.



Валерия Тарашоева – главен уредник в отдел „История на България ХV-ХІХ в.” при РИМ-Враца

Кмет награди художници

            Кметът инж. Николай Иванов награди отличените художници, които участват в Регионалната художествена изложба „Земята на Ботев” във Враца. Над 70 творби бяха представени в тазгодишното издание на традиционния за Ботевите дни конкурс. От тях бяха селектирани 66 на 28 творци от Враца, Лом, Видин и Мездра. „Непреходно е Ботевото дело. Навсякъде и във всичко, което ражда българската духовност, има частица от Ботевия дух, устрем и порив. Особено емблематични и въздействащи са творбите на художниците, чрез които личността на Ботев прониква в нашия свят с уникални творчески послания. И тазгодишната Регионална художествена изложба „Земята на Ботев” ни прави съпричастни с магнетизма на Ботевата личност, с безмерния свят на поета, публициста, войводата Ботев, с природата, земята и хората, със сътвореното от техния ум и ръце! За мен е удоволствие да отбележа, че Регионалната художествена изложба „Земята на Ботев” и в тазгодишното си издание отразява високите критерии, достигнати през годините, и заедно с това разширява  художественото пространство с нови мотиви и послания. Убеден съм, че всички, които ще я посетят, ще усетят пълнотата от  преживените емоции и досег с изкуството!” – каза при откриването кметът на Враца.
            Всички творби бяха оценявани от жури с председател Десислава Денева -представител на СБХ – София. След обстойно разглеждане и оценяване бяха определени и наградите. В раздел живопис първа награда получи  Бисера Вълева от гр. Лом за творбата си „Небе”. Най-добра бе графиката „Следи на времето II” на Росен Спасов от Враца. Двама врачански скулптори Красимир Кръстев и Цено Ценов получиха награди за цялостно представяне. В раздел „приложни изкуства” награда бе за Пламен Петков за творбата му „Пейзаж”. Награди за картините си получиха Александър Василев – Василевса (за „Борба”) и
Теодосий Антонов от Монтана (за „Пирински орли”). Общата стойност на наградния фонд е 3000 лева, като всички наградени даряват по една своя творба за фонда на Художествената галерия при Регионалния исторически музей във Враца, където са подредени творбите.
Общата художествена изложба се провежда от 1976 г. без прекъсване през годините.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Изложба „Земята на Ботев“

Заместник областният управител Ирина Иванова присъства на откриването на Регионалната художествена изложба „Земята на Ботев“, която се провежда за 39 –ти път и е част от програмата на „Ботеви дни“. В изложбата са представени 66 платна в разделите живопис, графика, скулптура и приложно изкуство, избрани от общо представени 72 творби на 28 художници от градовете Видин, Лом, Монтана, Мездра и Враца.
Жури с Председател Десислава Денева - Представител на Съюз на българските художници - София и членове Иван Чолаков  - Представител на Съюз на българските художници - София,  Румена Калчева – изкуствовед, Милен Василев -  Представител на Съюз на българските художници – Враца и Генка Филипова – експерт в Община Враца, след обстойно разглеждане и обсъждане определи наградените.
В раздел „Живопис“ първа награда получи Бисера Вълева от гр. Лом, за творбата си „Небе“.
В раздел „Графика“ бе отличен Росен Спасов от Враца за творбата си „Следи на времето II”
В раздел „Скулптура“ награди получават Красимир Кръстев за цялостно представяне  и Цено Ценов.
В приложните изкуства наградата е за творбата "Пейзаж" на Пламен Петков.
Журито присъди две поощрителни награди - на Александър Василев- Василевса за картината му „Борба” и на  Теодосий Антонов за „Пирински орли”.
Всички наградени дариха по една своя творба за фонда на Художествената галерия при Регионален исторически музей – Враца
Картините в "Земята на Ботев" са изложени в залата на галерия "Иван Фунев" във Враца.

Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“

Покана

И тази година ПП ГЕРБ Враца организира детски празник под наслов "Моето детство - цветно, звънливо, игриво вълшебство". Събитието ще се проведе на 01.06.2015 г. от 11:30 часа на детската площадка зад бившето кино "Коларов". Малчуганите ще имат възможност да участват в конкурси за рисунка на картон по избрана тема, изпълнение на песен и танц по избор.

Заповядайте! Очакваме Ви!

сряда, 27 май 2015 г.

Моделистите се готвят за участие в Първия кръг на Държавния шампионат

Врачанските състезатели от Спортно технически моделен клуб – Враца се подготвят за участие в Първия кръг на Държавния шампионат, включен в календара на Българската федерация по автомоделни спортове за 2015г. На 30 и 31 май на пистата  край град Банкя ще се проведе състезание в класовете Електро-Бъги, Бъги и Монстер с двигатели с вътрешно горене. Домакин на шампионата ще е  Асоциация на RC  моделистите в България и  ще се проведе под наблюдението на  Председателя на БФАМС г-н Янко Здравков. Това състезание е и основна проверка на състезателите за Гран При Леденика” от календара на Европейската федерация, планувано за края  на месец юни. В отбора на СТМК-Враца ще бъдат включени състезателите: з.м.с.Дамян Петров, Марио Вутов, Самуил Кулев, братята Александър и Мирослав Димитрови, Борис Иванов и Боби Иванов.


Покана

В „Деня на детето” – 01.06 фондация „Искам бебе” организира информационна кампания и благотворителен базар в гр. Враца .
Базара е посветен на двойките с репродуктивни проблеми, чиято съкровена мечта е да имат свое дете.

Събитието ще се състои на 01 юни 2015 г. с начален час 10:30 ч. пред кино Коларов


Заповядайте!

Нека заедно подадем ръка, за да помогнем в сбъдването на най-голямата мечта!

Събраните средства ще бъдат разпределени за подпомагане лечението на двойки с проблемно забременяване от нашия регион и реализиране на ин-витро процедури в България.

Първолета Николова
Координатор на фондация „Искам бебе” за област Враца


Малина Николова и заместник областните управители Ирина Иванова участва официалното откриване на „Ботеви дни

Областният управител на Област Враца Малина Николова и заместник областните управители Ирина Иванова и Мирослав Комитски участваха днес в официалното откриване на Националните чествания „Ботеви дни 2015“ и изпращането на участниците от 69-ти Национален туристически поход „Козлодуй – Околчица“. Тържествата бяха открити  с кратка възстановка, проследяваща развитието на борбата за Освобождението на България от турско робство. Участие взеха Духов оркестър при Народно читалище „Развитие 1869" - Враца, Средношколски смесен хор при СОУ „Отец Паисий", танцьори от Танцов състав „Хемус" при община Враца. По време на официалното откриване на площад „Христо Ботев бе издигнат националният флаг и запален вечният огън.
Повече от 730 са участниците, които ще преминат по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица в 69-тия Национален туристически поход . Те са от градовете Враца, Велико Търново, Стара Загора, Крумовград. Тази година към тях се присъединяват новите групи са от Айтос и Гоце Делчев. Главен ръководител на похода е Георги Петков.
Областна администрация – Враца е създала отлична организация на туристическия поход, с богата художествена и културна програма. В дните на провеждането са предвидени тържествени вечери в селата Софрониево и Борован,  с участието на ансамбъл „Радост“ към Център за работа с деца – Враца, Танцов състав „Хемус“, творчески формации от Софрониево и Борован, представление и огнено шоу на театрална група „Темп“ към Младежки дом – Враца, Вокална група „Черити“. Предвидени са конкурси, викторини и пищна заря.
В походните тематични вечери в село Баница и м. Речка са предвидени концерти и викторини, с участието на Диско балет „Дива“, група „СкандалУ“, както традиционни конкурси за кулинарни умения и „Мис и Мистър Поход“.
В свободното време през деня, участниците ще се включат в различни турнири и ще мерят сили в дисциплините стрелба, стрелба с лък, пейнт-бол и турнир по преодоляване на препятствия. За всички тях са предвидени много награди.
По време на провеждането на 69-ти Национален туристически поход се предвижда заснемане на документален филм, посветен на подвига на Христо Ботев и неговата чета и героичните събития от 1876 година.


Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“

Започнаха Ботевите дни във Враца


            С кратка театрализация, която проследява развитието на борбите за освобождението на българския народ, започна днес тържественото откриване на „Ботеви дни`2015” във Враца. На централния градски площад пред паметника на Христо Ботев врачански ученици представиха въстанията, четата на Хаджи Димитър, Априлското въстание, изготвянето на знамената от сестрите Мица и Калица Хаджикръстеви и Райна Княгиня, Баташкото клане, кървавото писмо, Ботевата чета и Освобождението. Пред строените колони на участници в 69 национален туристически поход „Козлодуй – Околчица” и събралите се граждани, под звуците на българския химн на площада бе издигнат националния флаг и бе запален вечният огън до паметника на Войводата.
„Днес Ботевият площад отново прелива от възторженост! Химнът, Ботевият марш, безсмъртното „Жив е той!” ни изпълват с гордост, самочувствие и вяра. Нашият град, нашата Ботева Враца е озарена от паметните дни на признателност и преклонение пред  безсмъртния подвиг на Христо Ботев и неговите юначни четници! Десетилетия наред всяко поколение ги изпълва със смисъл, дела и съдържание и в тях е събрана синовната почит към героите, искрената обич към родния град, към неговата история, настояще и бъдеще. Какъв огромен заряд носят Ботевите дни, каква клетвеност, вдъхновение и всеотдайност лъхат от тях! Сякаш тук, на площада, в тези тържествени минути, от дълбините на историята и високо от „Околчица” долитат думи крилати, призивни, огнени: „Аз ще направя ръцете си на чукове, кожата си на тъпан и главата си на бомба, пък ще да изляза на борба със стихиите!”.  139 години са изминали от великата саможертвата на войводата Ботев, а неговото слово и знаме са и днес с нас! Обединяват и вдъхновяват да постигаме още по-високи цели за доброто на нашите градове и села. Нека горят буйно пламъците на вечния огън, да разпалват в душите и сърцата ни родолюбие и почит към героите, и нека Ботевата Враца посрещне достойно приятели и гости от страната и чужбина!” – с тези думи кметът инж. Николай Иванов откри Ботевите дни във Враца.
Кметът прие строя на походниците и доклада на главния ръководител на похода Георги Петков. Тази година по стъпките на Ботевата чета ще преминат 756 участници от цялата страна. Най-многобройни са групите от Карнобат, Айтос, Стара Загора, Шумен, Враца, Роман и Козлодуй. За първи път в редиците на националния поход се включват групи от градовете Гоце Делчев и Айтос. На ръководителите на тези групи кметът на Враца подари знамена, а на всички ръководители – по китка здравец с пожеланието да им е лек пътя. За здравето на походниците траянополският епископ Киприян в съслужение със свещеници от Враца извърши водосвет. Сред официалните гости на церемонията бяха също врачанският митрополит  Калиник, областният управител Малина Николова и заместниците й Ирина Иванова и Мирослав Комитски, заместник кметът инж. Красимира Георгиева и председателят на общинския съвет Борислав Стоев.
            Пред паметника на Христо Ботев бе поднесен гирлянд от цветя. Участие в церемонията взеха Духовият оркестър при Читалище „Развитие – 1869” във Враца, Средношколският смесен хор при СОУ „Отец Паисий”, танцьори от Танцов състав „Хемус“ при Община Враца, актьори и ученици от СОУ „Христо Ботев”.
Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Поклонихме се пред паметта на Перо Херцеговинеца

 Кметът на Враца днес участва в поклонението пред паметната плоча, отбелязала мястото, където през далечната 1876 г. загива ботевият четник Петър Спасов Симеонов. Перо Херцеговинеца, както всички го наричали, бил подвойвода и след смъртта на Христо Ботев, с голяма група от четата, слизат в местността Кривольо над с. Челопек. Там черкезите ги обграждат и го убиват. На мястото днес има паметна плоча, пред която кметът инж. Николай Иванов и ученици от основните училища, носещи името на Христо Ботев, в селата Баница и Паволче поднесоха цветя. Букети в знак на признателност положиха също кметът на Челопек Гриша Григоров и Росица Кузманова – директор на Мемориален комплекс „Ботев път”. Децата представиха и кратка биографична справка за Петър Симеонов. След това под местността „Погледец” учениците направиха спортни състезания и получиха награди, осигурени от Община Враца.


Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Христо Ботев изпрати участниците в Националния туристически поход Козлодуй-Околчица от Враца



"Живият Ботев" - Филип Филипов, изпрати днес, 27 май 2015г. от гр. Враца участниците в Националния туристически поход Козлодуй-Околчица. Утре - 28 май, от Козлодуйския бряг Филипов ще поведе походниците на бял кон и пълна бойна униформа. Всичко това е част от новия художествено-документален филм на Искрен Красимиров - "100 000 крачки с БОТЕВ", който ще покаже как 750 Ботеви поклонници от всички възрасти и от цялата страна ще преминат по Пътя на безсмъртието от парахода "Радецки" до лобното място на Войводата във Врачанския Балкан.


Искрен Красимиров,
Режисьор и продуцент
New School Productions/Ню Скул Продакшънс
0894430550iskrenkr@abv.bg

вторник, 26 май 2015 г.

НАП спря опит за нелегален внос на 20 тона пилешки бутчета


Всяка пета доставка е рискова, зачестяват опитите за злоупотреба с фирмени данни
                          
Звеното „Фискален контрол“ в НАП пресече опит за документна измама при внос на близо 20 тона замразени пилешки бутчета. При проверка на камион фискалните инспектори се усъмнили в документите, придружаващи стоката, тъй като мястото на разтоварване не било упоменато коректно. В последствие станало ясно, че дружеството, посочено документално като вносител на пилешките бутчета, въобще не търгува с месни продукти, а представилият се за служител на фирмата не работи там и представя фалшиво пълномощно.
Със случая вече се занимава Междуведомственият координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари, извършват се съвместно с полицията насрещни проверки, образувано е и досъдебно производство.
За последните два месеца Дирекция "Фискален контрол" в НАП е предотвратила незаконен внос на 40 тона месо. От началото на 2015 г. фискалните агенти са извършили над 100 000 проверки на транспортни средства, като на над  20 000 са поставени технически средства за контрол. В резултат на извършените контролни действия са наложени  600 обезпечения, за да се избегне отклонение от облагане, допълват от НАП.

„Схемите за злоупотреби при внос стават все по-разнообразни, но използването на чужди фирмени данни няма никакъв шанс, защото звеното разполага със софтуерна система за контрол. Опитите за заобикаляне на правилата показват, че звеното за фискален контрол си върши работата добре“, каза по повод предотвратената злоупотреба директорът на „Фискален контрол“ Ивайло Тодоров.
 Юлия Грънчарова  

Близо 12 000 обявиха доходи пред офис на НАП Враца


В офис Враца досега са приети и обработени 11 950 декларации за облагане на доходите, от тях 1995 са подадени по електронен път, в т.ч. 620 чрез ПИК. Изпратените по интернет представляват 16,71 % от общия брой, през м.г. относителният им дял е бил 10.43 %. И тази година най-голям е броя на тези лица, които са предпочели да дойдат лично в офиса на НАП – 6034, подалите декларации по пощата с обратна разписка са 3007 и в пощенски клон с входящ номер – 914 броя. Близо 1000 клиенти на офис Враца, които са подали декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. по електронен път, са се възползвали от предоставената възможност за 5 % отстъпка от данъка за внасяне.
През 2014 година са приети 9 957 декларации по чл.50 от ЗДДФЛ. Увеличението през тази година от близо 2 хиляди се дължи на допълнително подадените декларации във връзка с облекчението, за възстановяване на внесения данък от лицата, работещи на минимална заплата през 2014 г.
Отчита се нарастване и на броя на подадените по електронен път декларации спрямо м.г. с 857. Този ръст се дължи изцяло на възможността от тази година да се подават чрез ПИК.
От приетите 1098 декларации от еднолични търговци се формира годишна данъчна основа в размер на 16,2 млн.лв., данък за внасяне 1,1 млн.лв. и надвнесен данък 139 хил.лв. Направените авансови вноски от ЕТ през 2014 година са в размер на 755 хил.лв.
10 232 физически лица са подали декларации за доходи от свободни професии, граждански договори и др. Общата сума на декларираната от тях годишна данъчна основа е 85,8 млн.лв., данъка за внасяне е в размер на 1,6 млн.лв., надвнесения данък 213 хил.лв. и авансовите вноски през 2014 г. са 578 хил.лв.
             Неподаването в срок на годишна данъчна декларация от физическо лице се санкционира с глоба до 500 лева. Ако посочените в декларацията данни са неточни и водят до освобождаването от данък или намаляването му, глобата е до 1000 лева.      
Юлия Грънчарова                
             


Cреща на народните представители от Северозападна България


Заместник областният управител на Облас
среща на народните представители от Северозападна България т Враца Ирина Иванова участва днес в организирана от всички политически партии, представени в 43-то Народно събрание. Срещата  е по инициатива на Парламентарната група на Реформаторския блок и на нея присъстваха Явор Хайтов – заместник – председател на Народното събрание, заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, народните представители доц. д-р Борислав Великов, проф. д-р Вили Лилков и Красимир Богданов, г-н Румен Христов, председател на Комисията по земеделието и храните в Народно събрание, областният управител на Област Видин Момчил Станков, кметовете на общи

Pаботна среща c Ивайло Калфин


Заместник областният управител на Област Враца Мирослав Комитски участва в работна среща на Вицепремиера и Министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин с местните структури на трите агенции към Министерството – „Бюро по труда“, Дирекция „Социално подпомагане“ и Областна инспекция по труда.
На срещата бяха обсъдени проблеми по прилагането на стартиралите и предстоящи да стартират Програми за заетост – Схема „Младежка заетост“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Програма „Обучение и заетост на продължително безработни лица“. Акцент в обсъждането беше стартирала на 25.05.2015 г. Втора процедура по схема „Младежка заетост“, която ще осигури стаж и обучение на работното място на  младежи на възраст до 29 години включително. Процедурата по одобряването им се извършва текущо, за разлика от предишния прием, с цел да се избегне забавянето при подбора и оценката. Работодатели от реалния сектор могат да подават заявки за свободни работни места до 31.12.2015 г. или до изчерпване на финансовия ресурс по схемата.
На срещата стана ясно също, че в Програмата „Обучение и заетост на продължително безработни лица“, за която в момента е отворена процедура за подаване на документи  от работодатели, срокът за подаване на заявления  за участие е 29.05.2015 г.
С директорите на Дирекциите „Социално подпомагане“ бе обсъден предстоящия прием на молби за отопление на социално слаби лица.
В хода на заседанието бяха дадени конструктивни мнения и препоръки от директорите на Бюрата по труда в област Враца за изменение на нормативната уредба, която е свързана с опростяване на процедурите на наемане на безработни лица от страна на работодателите.
От своя страна, Министър Калфин пое ангажимента да разгледа и обсъди поставените въпроси с експерти от своя екип.

Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“

понеделник, 25 май 2015 г.

„Трансграничен Център за Информация и Комуникация Долж-Враца“

Областният управител на Област Враца Малина Николова участва днес в Осмата работна среща, организирана в рамките на проект „Трансграничен Център за Информация и Комуникация Долж-Враца“ 2(4i)-1.2-6 и MIS-ETC Code 666, одобрен за финансиране по програма за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013 г. Представители от екипите за управление на партньорите по проекта - Окръжен съвет Долж, Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца, Окръжна библиотека „Александр и Аристия Аман“ и Областна администрация Враца обсъдиха оставащите дейности по проекта, координацията и съвместната си работа, както  и софтуера, който ще позволи да се реализира комуникационната мрежа и да се постигне съвременен начин за публичен достъп до интересни архиви, книги и документи. Беше изразено желание и от двете страни да се продължи работата по съвместни проекти по новата програма Intetterg V-A Румъния-България 2014-2020.


 Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“

Жана Рашева получи „Аскеер”

Актрисата от врачанския театър Жана Рашева получи „Аскеер” за поддържаща женска роля за участието си в спектакъла „Къщата на гнева” от Фернандо Лорка, продукция на театър „Възраждане”. Творбата беше отличена и за представление №1 – това се случи на 24 май по време на 25-ата церемония по връчване на най-престижните театрални награди.
Два дни по-рано Жана Рашева получи за същото представление и първа награда за женска роля на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца. С награда си тръгна и режисьорката Дияна Добрева, както и Николина Янчева, с втора награда за женска роля.
По време на награждаването във Враца Жана Рашева не вярваше, че ще докосне „Аскер”-а, но тайно си мечтаеше за него: „Не мога да повярвам, че това се случва, още треперя от вълнение… По-важното е не моята награда, а фактът, че във Враца оцениха като №1 представлението като дадоха първа награда за режисура на Дияна Добрева, а и още едно от момичетата, с които играем в „Къщата на гнева” беше отличено – Николина Янчева получи втора награда за женска роля”, заяви Рашева след награждаването във Враца в петък.

Благодарение на ДКТ – Враца за поредна година най-доброто в областта на театъра можеше да бъде видяно между 16 и 22 май  града под Околчица.

Над 26 хиляди клиенти са обслужени от началото на годината в офис на НАП Враца

                          
От началото на годината обслужените клиенти от офис на НАП Враца са 26 300. Средното време за обслужване на един клиент е по-малко от 6 минути.
 Най-често използваните услуги са - подаване на данъчни и осигурителни декларации, информация във връзка със здравния статус, извършване на регистрации и издаване на удостоверения.
Близо 9 хиляди са приетите на гише и обработени годишни данъчни декларации по ЗДДФЛ и ЗКПО.
Издадените документи свързани със здравно-осигурителния статус са над 6 хиляди броя.
Обслужените клиенти във връзка с извършване на регистрация и промени в регистрацията са близо 2 хиляди.
Общият брой на удостоверенията надхвърля 1 500 бр.
Справки за уточняване на задълженията са поискали до момента над 1 400 граждани.
Служителите от сектор „Услуги за клиента” се стремят, да обслужат своевременно и с необходимото качество многобройните клиенти посетили офис  Враца
.Юлия Грънчарова   



„Интегриран проект за воден цикъл на град Враца”,


            На 25.05.2015 г., от 10.30 часа, в пълномощничеството на кв. Кулата се проведе поредната работна среща, част от разяснителната кампания сред населението за ползите от проекта „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца”, Договор № 58111-С065-256/ 21.12.2009 г. Проектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”.
            Работната среща бе организирана от Консорциум „АИП – АГЕНЦИЯ ЗА ИНФОРМАЦИЯ И ПУБЛИЧНОСТ”. Директорът на Звеното за изпълнение на проекта – инж. Марияна Рашева откри събитието. Срещата премина при голям интерес от страна на жителите на квартала , които поставиха множеството въпроси, свързани със сроковете за завършване на проекта, в частта му за квартала, качеството и контрола на строителните дейности. Един от въпросите беше: “Защо новата канализация се пълни с вода, при условие, че тя трябва да е затворена система“. Жителите на кв. Кулата се интересуваха и от сроковете за възстановяване на уличните настилки след изграждането на новата канализация и водопровод. Отговор на поставените въпроси дадоха инж. Емил Йочев - представител на строителния надзор и контрол, инж. Тихомир Поповски - началник район „Враца“ в асоциирания партньор по проекта „В и К“ ООД Враца, експерти от ЗИП, инж. Григор Янев представител на фирмата изпълнител на ЕТАП-1 „Воден цикъл 2011“, както и инж. Веселин Попов - представител на фирмата, изготвила проекта за канализацията в кв. Кулата. Инж. Попов увери местното население, че цялата канализационна мрежа e проектирана според всички изисквания на българското законодателство, а самият проект е съгласуван с всички институции на държавно и местно ниво. Представителят на фирмата изпълнител инж. Григор Янев заяви, че канализацията се пълни с вода през незавършените участъци и този проблем няма да съществува след цялостното изграждане на системата.  
            За да се усети положителният ефект от новоизградената канализация и да се затворят септичните ями, които не са най-доброто решение за къщите, трябва в кратки срокове да започне изграждането на канализационната помпена станция и да завърши полагането на тръбите. Около това се обединиха жителите на квартала, ЗИП, представителите на фирмата изпълнител, проектантът, екипът на строителния надзор и контрол.
            В края на срещата,  инж. Тихомир Поповски - началник район „Враца“ в асоциирания партньор по проекта „В и К“ ООД Враца увери жителите на кв. Кулата, че дружеството стриктно контролира изпълнението на проекта и няма да разреши да бъдат въведени в експлоатация участъци не отговарящи на заложеното при проектирането или некачествено изпълнени. От своя страна инж. Марияна Рашева, както и инж. Емил Йочев посочиха, че фирмата изпълнител ще разкопава и полага на ново тръбите, ако бъде установена некачествена работа. „Всичко това ще е за тяхна сметка и няма да се заплаща със средства по проекта“ - подчерта директорът на Звеното за изпълнение на проекта.                       
Бенефициент по проекта е община Враца, общата стойност на проекта е 136 373 288,07 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 123 523 616,01 лв. Проектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”, http://ope.moew.government.bg
            Продължителността на „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца” е 72 месеца, считано от датата на влизане в сила на договора за безвъзмездна финансова помощ с начало 15.01.2010 г. и край 15.01.2016 г.
            Проектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”, Приоритетна ос 1.
                       

            Повече информация вижте на сайта на проекта: www.vratsawaterproject.eu

Обстановката в община Враца е спокойна


         В община Враца ситуацията след снощната буря е нормална и спокойна – обобщи днес кметът инж. Николай Иванов. Няма нанесени сериозни щети от поройния дъжд и силния вятър. В региона имаше няколко аварии на електрозахранването, като част от тях вече са отстранени от „ЧЕЗ”, а останалите се отстраняват в момента. Речните корита са спокойни. Към този момент на язовир „Агов дол” има незначителен воден стълб през преливника и пренебрежимо малко вода изтича през преливника на язовир „Мраморчица”. Всички останали язовири са в нормално състояние, като нивото на водата е доста под ръба на преливника. Въпреки спокойната обстановка, общинска комисия днес посещава всички язовири, канали и речни корита в населените места на територията на община Враца. И преди почивните дни, и в момента, а и в следващите дни ще продължи да се извършва ревизия на дъждоприемните шахти в града. „Ако трябва да обобщим – нямаме сериозни щети или ситуации, застрашаващи живота и здравето на хората” – каза в заключение инж. Николай Иванов.

Президентът пристига на 1 юни във Враца

Президентът на България Росен Плевнелиев ще участва в митинга-заря на 1 юни във Враца. Това обяви днес кметът инж. Николай Иванов. Плевнелиев е приел поканата за лично участие в Ботевите дни, които за четвърта година се провеждат под неговия патронаж. „В сряда – 27 май – започват най-значимите дни за Враца в годината. Каня нашите съграждани на всички мероприятия, свързани с Ботевите дни. Официалното им откриване е в 10 ч. на 27 май на площад „Христо Ботев”. Традиционно в този ден ще изпратим и участниците в похода „Козлодуй – Околчица” – покани кметът на Враца.
Освен традиционните прояви в културния календар на второюнските тържества са включени и нови събития. Това са фотодокументалната изложба „Ботевият път от Козлодуй до Околчица” на Държавния архив във Враца, велопоходът „По пътя на Ботевата чета”, пешеходният преход до лобното място на знаменосеца Куруто на връх Милин камък и до лобното място на Давид Тодоров. Тази година за голям концерт са поканени оперната прима Еделина Кънева и Орлин Горанов, които ще пеят на 28 май в 18.30 ч. в градската концертна зала. Продължава добрата традиция на вечерните концерти – те ще са всяка вечер от 27 май до 31 май на открита сцена пред сградата на Общината. Сред гостите, които ще имат свои концерти там, са „Петте сезона” и Стефан Диомов, Трио „Гранди” и Борис Солтарийски. За първи път на 30 и 31 май и на 1 юни в града ще има изложба-базар на открито на врачански художници. Творбите им ще бъдат подредени в пространството между Сувенирната палата и паметника на Васил Левски.


Откриват новия парк в жк „Дъбника” във Враца

            Откриването на новоизградения парк в жк „Дъбника” във Враца ще се състои на 5 юни в 20 ч. – обяви днес кметът инж. Николай Иванов. Той покани всички врачани да присъстват на празничната церемония. Най-голямата атракция ще са светещите и пеещи фонтани. Предвидени са също концерти и атракции за гостите.
         „Паркът е готов, имаме вече разрешение за ползване. Това е най-значимият обект от проекта „Враца – привлекателно място за живеене”. Вярвам, че мястото ще стане любимо за всички врачани. Началото на откриването е в 20 ч., но още от към 17 ч. в парка ще има изяви, които ще забавляват гражданите преди церемонията” – каза кметът.


Община Враца получи европейски етикет за добро управление

         Община Враца получи присъдения й европейски етикет за иновации и добро управение. Наградата получи кметът инж. Николай Иванов на официална церемония по време на годишната среща на местните власти в Югоизточна Европа, провела се в Пловдив. „Тази награда е едно голямо признание. На това звание Община Враца ще бъде носител 2 години. Отличието е изключителна отговорност и присъждането му е задължаващо за усилията на общински съвет и на общинска администрация да поддържаме това ниво на местно самоуправление, което получи тази висока оценка от независими експерти на Съвета на Европа. Само 18 от общо 265-те български общини са получили това признание. И за нас е чест, че сме сред тях, макар и за първи път. Но няколко годишните усилия на всички институции на местното самоуправление в града ни бяха оценени” – каза кметът на Враца.
Принципите, които трябва да се изпълняват в една Община, за да се получи този сертификат, са 12 - Честно провеждане на изборите, представителност и гражданско участие, Върховенство на закона, Етично поведение, Отзивчивост, Иновации и отвореност за промени, Компетентност и капацитет, Стабилно финансово управление, Ефективност и ефикасност,  Откритост и прозрачност, Човешки права, културно разнообразие и социално единство, Устойчивост и дългосрочна ориентация и Отчетност.
„Надявам се, че с работата си през следващите години Община Враца ще продължи да има привилегията да бъде отличена с такъв етикет” – обобщи кмеът инж. Николай Иванов.
     Европейският етикет се присъжда от Комисия с председател министърът на регионалното развитие и благоустройство и нейни членове - представители на Омбудсмана, на общините и областите, на националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Българска стопанска камара, Център за изследване на демокрацията, Българска национална телевизия и на академичните среди, която приема оценка, извършена от независими експерти на Съвета на Европа.


 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”