Бисквитки

събота, 6 юни 2015 г.

Наградиха Ивайло Данчев от СК”Спартак-Враца” за голмайстор на турнир по футбол

                Завърши Републиканското първенство по футбол за служители от системата на МВР, което се проведе от 31.05. до 06.06.2015г.в Албена. Победител в днешния финал е отбора на ОД МВР Стара Загора, който победи отбора на ПБЗН с резултат 4 на 0. Отбора на СК”Спартак –Враца” отпадна на четвъртфинала от шампиона с резултат 2 на 1. Трето място зае отбора на ОД МВР Пловдив.
 Заслужена награда за голмайстор на турнира получи най- резултатния футболист Ивайло Данчев от СК”Спартак-Враца”с 10 гола.

Следващите срещи на футболистите ще бъдат на турнир във Враца, във връзка с професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли, организиран от СК”Спартак-Враца”.

Инж. Петя Аврамова уважи откриването на развлекателен парк във Враца

Народния представител от ГЕРБ Враца инж. Петя Аврамова и областния управител Малина Николова бяха гости на официалното откриване на новопостроения парк в ж.к. „Дъбника“. Развлекателната зона е разположена на площ от 33 535 кв.м и е най-значимия обект, реализиран по проекта „Враца – привлекателно място за живеене“.

Инж. Аврамова сподели, че е радостна да присъства на откриването на парка в най-големия жилищен квартал, тъй като инициативата за построяването му е от времето, когато Община Враца е ръководена от екип и кмет на ГЕРБ. „Техническите проекти на големия и малък парк в ж.к. „Дъбника“ са още от 2010 г. Настоящия кметски екип е осъществил тази наша идея за подобряване на градската среда, като е включил и други обекти в проекта“, посочи още народния представител.

петък, 5 юни 2015 г.

Турнир по женски футбол ще се проведе във Враца


         На 7 юни във Враца ще се проведе 10-тият Общински турнир по женски футбол. Срещите ще се играят на тренировъчното игрище в спортен комплекс „Христо Ботев”. Началото е в 10 ч. и всички врачани и гости на града са поканени да присъстват безплатно.
В надпреварата ще се включат четири отбора от градовете Велико Търново, Севлиево, Троян и Враца.  От Българския футболен съюз ще бъде определен съдия за срещите. Община Враца е осигурила купа за победителя, както и  грамоти за най-добър защитник, най-добър нападател, най-добър халф, най-добър вратар и голмайстор на турнира.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





По повод Световния ден на околната среда РИОСВ – Враца организира детски празник


С рисунки на асфалт възпитаници на ЦДГ „Българче” отбелязаха Световния ден на околната среда. Децата рисуваха по темата на Световния ден на околната среда, която през 2015 г. е „Седем милиарда мечти. Една планета. Нека се погрижим.“ Със специално подготвена програма от песни и стихотворения за природата децата поздравиха присъстващите с празника. Всички участници получиха награди от РИОСВ – Враца.
Световният ден на околната среда се отбелязва в над 100 държави по света, членки на ООН. Датата за честването – 5 юни  е избрана на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда през 1972 г. На този форум е приета декларация за околната среда, представляваща първия международен договор за принципите на екологична защита на Земята. През годините честването на този ден се е превърнало в значима глобална платформа за въвличане на обществото в проблематиката за опазване на околната среда.


Драматична загуба за футболистите на СК “Спартак-Враца“ на четвъртфинала

 Отборът на СК “Спартак-Враца“ загуби на четвъртфинала от ОД МВР Стара Загора  в Републиканското първенства по футбол за служители от системата на МВР в Албена с резултат 2 на 1.
През двете полувремена играта се водеше пред вратата на отбора на противника, с множество удари отбелязани към нея,  но малшанс не позволи на нашите състезатели да отбележат победен гол,  въпреки демонстрираното от тях превъзходство.
Срещата бе наблюдавана от министъра на младежта и спорта Красен Кралев и изпълнителния директор на ваканционен комплекс „Албена“ АД Красимир Станев.
За полуфинала, който ще се играе в петък 05.06.2015г. продължават отборите на  ОД МВР Стара Загора срещу ОД МВР Пловдив и РДВР София срещу ПБЗНС.

Среша в Балчик

Заместник областният управител на област Враца Мирослав Комитски взе участие в заседанията на  Комитета за наблюдение на Програмата INTERREG V-A Румъния –България 2014 – 2020 и на Съвместния комитет за наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013, които се проведоха в дните от  2 до 4 юни в град Балчик.
На проведеното Второ заседание на Комитета за наблюдение на Програмата INTERREG V-A Румъния – България 2014 - 2020 бяха разгледани и одобрени документи, касаещи Системата за управление и контрол на Програмата, Наръчника за визуална идентичност, както и Стратегията за борба с измамите .
На Тринадесетото заседание на Съвместния комитет за наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013, органите за управление представиха основните резултати за дейността й. Усвоени са приблизително 69% от евросредствата, като чрез тях са изпълнени 28 от общо 39 програмни индикатори. Въз основа на представените данни от договорените проекти, се предвижда изпълнение и на останалите 11 индикатори, в рамките на допустимите срокове .
На заседанието на Съвместния комитет за наблюдение бяха дискутирани и одобрени Годишния доклад за изпълнение за 2014 г., преработения Финансов план и Плана за действие за приключване на Програмата.
Заместник областният управител Мирослав Комитски участва и в Годишната конференция на Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013, организирана от органите за управление.
На нея бяха очертани постигнатите резултати и споделен опита на румънските и българските бенефициери, придобит от успешно изпълнените проекти. Акцент в събитието беше представянето на победителят от конкурса „Каква промяна бихте желали да видите?“ Александър Йоническу.

Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“

четвъртък, 4 юни 2015 г.

Театърът представя

заглавията през следващите 7 дни:

06.06.`15 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
„Хитър Петър” от Панчо Панчев

09.06.`15 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Кавказкият тебеширен кръг” от Бертолт Брехт

10.06.`15 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Вик за любов” от Жозиан Баласко

11.06.`15 г. – четвъртък на Голяма сцена от 19 часа
ГОСТУВА „Ти Ви ми Янко” – комедийно шоу

13.06.`15 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
„Мечо Пух” от Алън Милн


Народният представител Красен Кръстев подкрепи благотворителна инициатива с дарение

Сдружение "Първи юни" и група граждани от Бяла Слатина инициираха учредяването на първия Обществен дарителски фонд в града, част от проекта „Участвам, дарявам, променям – Бяла Слатина“.  Неговата цел е създаване, развитие и финансиране на местни инициативи, решаване на социални проблеми, доброволчество на местно ниво, реализиране на идеи в областта на културата, опазването на околната среда, ранното детско развитие и  социалното включване. Средствата ще бъдат набирани чрез дарения или завещания, както от физически, така и юридически лица. Със събраната сума ще бъдат реализирани проекти на територията на община Бяла Слатина, които са разработени от местни организации или инициативни групи. Народният представител от ГЕРБ Враца Красен Кръстев подкрепи благородната кауза с лично дарение. 

Втора победа за футболистите на СК “Спартак-Враца“


Продължава победната серия на отбора на СК “Спартак-Враца“ в турнира по футбол в Албена. На провелата се днес ,  03.06.2015г.  среща, футболистите от град Враца победиха отбора на ОДМВР Разград с резултат 4 на 0. Ивайло Данчев отбеляза  три гола с асистенцията на Мирослав Казачки, а Венелин  Палански се разписа с един  гол.
Тази вечер организаторите на турнира Спортна Асоциация на МВР ще теглят жребия, с който ще се определи противника на Враца за четвъртфинала.

Продължава отличното представяне и на врачанския съдия Кирил Иванов – син на бившия директор на ОДМВР Враца Иван Кирилов.

вторник, 2 юни 2015 г.

Футболистите от СК”Спартак -Враца” стартираха с разгромяваща победа

От  01  до 07 юни  2015г. в КК ”Албена” се провежда Републиканско първенство по футбол за служители на МВР. В първенството вземат участие 19 отбора от страната, разпределени чрез жребий в шест предварителни групи. Отборът на СК”Спартак –Враца” при ОД МВР Враца е в група с ОД МВР Шумен и ОД МВР Разград. Днес футболистите от града под  Околчица разгромиха отбора на Шумен с резултат 8 на 2. Голмайстори са: Ивайло Данчев с шест  гола, Цветослав Божинов и Георги Иванов с по  един гол. Следващата среща на отбора е на 03 юни от 9.00 часа с отбора на Разград.
 Представителя на СК”Спартак – Враца”  Кирил Иванов  дебютира като  страничен съдия на мача Плевен –Перник, завършил с резултат 1 на 0 за отбора на Плевен.

Дамян Петров
Секретар на СК"Спартак-Враца"

Представителите на СТМК-Враца завоюваха 8 медала в Банкя

На 30 и 31 май в град Банкя,  на писта „Стелди еър”, се проведе състезание от  Първи кръг от ДШ на БФАМС - Модели Бъги, организирано от Асоциация на RC  моделистите в България. В надпреварата взеха участие 28 състезатели от 5 клуба, членове на БФАМС.
В клас 1:10 Ел.Бъги първо и второ  място заеха състезателите от Модел Яхт Клуб -Пазарджик Николай Георгиев и Стойко Нейчев, а бронзовия медал завоюва състезателя на СТМК –Враца Мирослав Димитров.
Клас 1:8 Тръги  първо и трето място заеха представителите на СТМК-Враца  Славена Трънчева и Григор Стоичков, а  второ място зае  Мартин Мартинов от Асоциация на RC моделистите.
В клас 1:8 Бъги първо място зае Димитър Лесковски от Кинетик –Русе, а второ и трето място заеха представители на СТМК-Враца  - Марио Вутов и Борислав Трънчев.
В клас 1:5 победител е Емил Карамфилов от отбора на Асоциация на RC моделистите. Представителя на СТМК-Враца не успя да влезе в челната тройка, поради повреда на модела в двайсетата минута на финала.
В клас 1:8 Електро в челната тройка са състезателите  на СТМК –Враца:Марио Вутов, Борислав Трънчев и трето място за Емил Кръстев. И тримата състезатели са дебютанти в отбора на Враца.
Следващото състезание, организирано от Двореца на децата  София, БФАМС и Модел Яхт Клуб- Пазарджик ще се проведе на 05.06.2015г. в град Пазарджик. Състезанието е  по повод Деня на детето и в него ще вземат участие ученици в две възрастови групи: 5-8 клас и 9-12 клас.


Ж ГЕРБ Козлодуй отбеляза 1-ви юни с инициатива посветена на здравословно хранене при децата


Клубната структура на Жени ГЕРБ в Козлодуй отбеляза Деня на детето с информационна кампания за здравословното хранене на подрастващите. Инициативата „Здрави и активни“ се провежда с превантивна цел, така че да ограничи затлъстяването в детска възраст.  
Информационните флаери, които получиха майките от крайдунавския град посочват добри примери и практики, които доказано предотвратяват проблема.
„Наднорменото тегло не е задравословно за никого, а затлъстяването в детска възраст е сериозен проблем на съвременното общество. Необходимо е да изградим здравословен хранителен режим на малчуганите, както и да поощряваме желанието им за спорт”, споделиха още организаторите.



Янаки Стоилов: Всеки от нас трябва да носи поне малко от искрата на Ботев

Зам.-председателят на БСП и на 43-то НС Янаки Стоилов произнесе слово на лобното място на Христо Ботев в местността Йолковица във Врачанския балкан пред участниците в традиционния национален поход „По стъпките на Ботевата чета“. Тази година се навършват 139 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. “Вярно е, че националните интереси донякъде зависят от епохата, в която живеем. Но когато днес най-високи официални говорители ни призовават да бъдем модерни патриоти, аз предпочитам да останем близо до Ботев“, каза Стоилов. Той е категоричен, че в искреността на поета-революционер не може да има и сянка съмнение и приспособяване. „Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество“, цитира той думите на поета.   
Народният представител е на мнение, че не всеки може да има таланта на Ботев, да има неговото безстрашие и саможертва, както и да понесе толкова лишения, принасяйки се в служба на отечеството и справедливостта. „Но всеки от нас трябва да знае не само кой е Ботев, но и какво е мислил и какво е направил. Всеки от нас трябва да носи поне малко от искрата на Ботев и от неговото достойнство и да има за пример неговата отдаденост на идеала и родината“, заключи Янаки Стоилов.
Стоилов ще присъства на тържествения концерт в Драматично-куклен театър в гр. Враца и на тържествения митинг-заря в памет на загиналите за свободата на България.



понеделник, 1 юни 2015 г.

Поклонихме се пред подвига на Ботев

            Стотици врачани и гости на града се събраха на 1 юни вечерта на централния градски площад във Враца, за да сведат глави пред подвига на Христо Ботев и неговата чета. До паметника на Войводата в знак на почит застанаха президентът Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, заместник председателите на Народното събрание Янаки Стоилов, Явор Хайтов и Иван Иванов, евродепутатите Владимир Уручев и Николай Бареков, депутати от различни политически партии, посланници, ръководители на делегаци на побратимените на Враца градове Вилньов Льо Роа, Суми и Бор, врачанският митрополит Калиник, областният управител Малина Николова и заместниците й, заместник кметовете инж. Красимира Георгиева и инж. Николай Йорданов, кметове на населени места, синдикалисти и общински съветници. На площада бяха строени войници от военното формирование 54 990 и отряди от ученици и студенти.
            „Тържествен и паметно озарен, Ботевият площад отново ни събира  в първоюнската вечер, тук, в подножието на  „Околчица”  - символ на безсмъртието и славата! Величествен и горд, паметникът на войводата Ботев сияе от дълбоката синовна почит  на цял един народ към своя гениален син! България се прекланя пред най-достойните синове и дъщери, отдали живота си за свобода и независимост. Каква славна история сме наследили и как безценна е дирята на нашите предци! Сред тях Ботевата личност блести като неповторима  емблема на Българското Възраждане, знаме в борбата за национална свобода, символ на свято родолюбие! Именно той, войводата, гениалният поет, публицист и революционер, издигна на най-висок пиедестал великата саможертва на априлските бунтовници от 1876-та  и обърна погледа на свободна Европа към мъките и страданията на поробения български народ. И сам остави диря – огнено лъчиста, от Дунава до Околчица. Оттам, от върха на славата,  лъчите й озаряват цяла България! И в нас отекват думите заветни: достойни да бъдем за Апостолските жертви,  за песните бунтовни. И парят думите-въпроси: вървим ли в пътя на единението, за да стигнем там, където жертвените чеда  на родината не достигнаха? Нека с ум и сърце продължим в пътя, осветен от великата саможертва на нашите предци, към възхода  на нашата България!” – каза в тържественото си слово инж. Николай Иванов – кмет на община Враца.
            В обръщението си президентът Росен Плевнелиев припомни думите на Стефан Стамболов от далечната 1890 г., казани във Враца по повод откриването на първия паметник на Христо Ботев – „Великите примери от доблест и патриотизъм озаряват великите нации. Народ, който няма своите велики мъже, не може да има добро бъдеще”. Президентът призова ботевият огън да бъде съхранен и предаден на бъдещите поколения.
            Отбелязването на 139-тата годишнина от героичното дело на Христо Ботев завърши с пищна заря над площада и лазерно шоу върху скалите на врачанския Балкан. Пред паметника на Войводата бяха поднесени стотици венци и букети с цветя.

Вълнуващ концерт обра аплодисментите на врачани

            С българския химн в изпълнение на врачанската симфониета започна тържественият концерт, посветен на 139-тата годишнина от подвига на Христо Ботев и четниците му. Врачани и гостите на града изпълниха голямата зала на Драматично-кукления театър във Враца. Актьорите от врачанския театър Петко Петков и Борислав Борисов рецитираха парещите и днес думи от творчеството на Христо Ботев. Деси Добрева изпя емблематични за всяко българско сърце песни като „Я кажи ми, облаче ле бяло” и „Хубава си, моя хоро”. Медният кавал на Теодосий Спасов рисуваше приказни картини от България. Танцьорите от формацията на Нешка Робева припомниха жертвоготовността и силния дух на българина. С подбрани възрожденски песни хор „Орфей” към Читалище „Развитие” във Враца припомни духа на онази епоха. Целият концерт бе поклон пред загиналите герои и напомняне за непреходните ценности на българския дух. Публиката дълго аплодираше всяко изпълнение, докоснало сърцата на зрителите. Концертът завърши с предсказанието на Ботев – „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!”.
Режисьор на концерта тази година бе директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров.


 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

ПП ГЕРБ подари празник на децата от Враца

С конкурс за най-красива детска рисунка, песен и танц, ГЕРБ отново зарадва децата на Враца. Инициативата под наслов „Моето детство – цветно, звънливо, игриво вълшебство“ се проведе на детската площадка, подарена от ГЕРБ, а поводът е отбелязването на Международния ден на детето – 1-ви юни.
Празничният хепънинг събра над 50 деца, които се състезаваха в различните категории. Всеки участник получи комплект за рисуване, пъстри балони и  лакомства, а весели клоуни се грижеха за доброто настроение на малчуганите.
Евродепутатът инж. Владимир Уручев награди най-изявените певци и танцьори сред децата, а областният координатор инж. Петя Аврамова и общинският ръководител на партията Малина Николова връчиха награди на най-талантливите малки художници.
„Радостен съм, че днес виждам цвета на Враца – толкова много и усмихнати дечица. А тази красива площадка е станала притегателен център за десетки млади семейства и техните деца!“, каза още инж. Владимир Уручев.

Враца раздаде най-престижните си награди

            В деня на Враца 1 юни по традиция бяха раздадени най-високите обществени отличия – почетен гражданин и наградата на Враца за 2015 г.  Званията бяха присъдени на тържествена сесия на общинския съвет, която започна с българския химн и химна на Европа в изпълнение на духовия оркестър на града.
„За мен е чест и удоволствие да се обърна към вас в празничния  и тържествен Първи юни – Денят на град Враца, денят, в който посрещаме скъпи гости – Ботеви поклонници и наши приятели от страната и чужбина! Ботевите дни, изпълнени със събития и прояви, завладяват със своята емоционалност! Сред тях 1 юни е неповторимо съчетание на минало, настояще и бъдеще! Настоящето – то е в нашия ден, в труда и помислите ни да направим най-хубавото за своя град. Имаме заветните слова на нашите предци да работим в единение и търсим най-добрите подходи и решения да вървим към успехите. Стремим се да създаваме по-добри условия за възпитанието, отдиха и здравето на децата на Враца, наше бъдеще! Децата и младите хора на Враца имат повече възможности за отдих, спортуване и занимания с изградените детски и фитнес площадки, комбинирани спортни игрища и паркове в целия град. Емблематичният парк „Хижата” отново е любимо място за всички. С привличане на инвестиции в публичната сфера осигуряваме по-добра икономическа и инвестиционна среда,   утвърдихме се като община, умееща да подготвя, печели и реализира  проекти и отново сме сред водещите общини  в страната. Това е една от предпоставките да ни бъде присъден европейски етикет за иновации и добро управление. Предприехме значими стъпки за изграждане на съвременна жизнена среда и обновяване на индустриалните зони, с предстоящото изпълнение на Интегрирания план за развитие на града ни. Дълбоко вярвам, че новите обекти и подобрената инфраструктура ще привличат нови инвестиции и интереса на бизнеса, ще стимулират развитието на икономическия климат на града, общината и региона” – каза кметът инж. Николай Иванов в приветствието си по време на сесията. Той благодари на общинските съветници, на народните представители и на областната администрация за добрия диалог и общите цели в името на развитието на Враца.
Тази година званието „почетен гражданин” бе присъдено на шест врачани. Отличието е за Георги Павлов – дългогодишен учител по география, за неговия принос в хуманитарните науки и за преподавателя по рисуване и основател на школа по изобразително изкуство Евгени Тодоров за заслугите му в областта на културата и обществения живот. Посмъртно със званието бяха удостоени ген. майор Горан Тодоров – за особен принос в обществения и социални живот на Враца, на общинския съветник Васил Драганов – за особени заслуги в обществено-политическия живот, на треньора по автомоделни спортове Огнян Филипов – за приноса му в обществения и спортния живот и на журналиста Добрин Мермерски за изключителни заслуги в областта на журналистиката и обществения живот. Наградите на четиримата бяха връчени на техни близки. Наградата на Враца за 2015 г. получиха дългогодишната треньорка по спортни танци Бойка Дичева и журналиста Марин Ботунски. Всички наградени и близките на наградените посмъртно благодариха за високите отличия.
Приветствия към наградените, общинските съветници и гостите от страната и чужбина в залата поднесоха заместник-кметовете на побратимените на Враца градове Вилньов Льо Роа, Суми и Бор, а също представители на делегациите от област Нитра – Словакия, окръг Долж – Република Румъния и от гр. Голо бърдо – Албания. Заместник кметът на гр. Суми Виктор Волонтирец подари на кмета рядкосрещана икона на Иисус Христос, на която Господ е изобразен като светото причастие. „Нека светото причастие води нас и нашите народи към духовно съвършенство и благополучие” – пожела гостът. Ладислав Маренчек, който е зам.-председател на област Нитра, подари на инж. Николай Иванов символът на региона.
На празничното заседание присъстваха заместник председателят на 43-тото Народно събрание Явор Хайтов, депутатите Георги Божинов, Красимир Богданов и инж. Петя Аврамова, областният управител Малина Николова, заместник кметовете инж. Красимира Георгиева и инж. Николай Иванов и почетните консули на България в Марсилия и в Демократична република Конго и гости от града.
             
Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Делегации разгледаха обновения парк „Хижата”

            Трите делегации от побратимените на Враца градове Бор, Суми и Вилньов Льо Роа и почетният консул на България в Марсилия Жан-Мари Мартен снощи разгледаха обновения парк „Хижата” в града. Делегациите бяха придружени от заместник кметовете инж. Красимира Георгиева и инж. Николай Йорданов. Разходката започна от площадката при паметника на Вестителя, където гостите видяха вечерна Враца и си направиха снимки за спомен. След това обиколката продължи през новите детски кътове, изградени на мястото на бившия пикник. Групата разгледа и новоизградената алея, която тръгва от една от алеите в парк „Хижата” и стига до комплекс „Чайка”. По цялата дължина на алеята е изградено ново осветление. На няколко места има насочено осветление към красивите врачански скали. Делегациите бяха впечатлени от панорамната гледка, която се разкрива пред тях.


неделя, 31 май 2015 г.

Отслужиха панихида за Христо Ботев и четниците

  Възпоменателна панихида в памет на Христо Ботев и четниците му бе отслужена тази сутрин в храма „Св. Възнесение” във Враца. Богослужението бе извършено от траянополския епископ Киприян в съслужение с врачански свещеници и в присъствието на врачанския митрополит Калиник. В храма бяха също кметът на общината инж. Николай Иванов, областният управител Малина Николова, заместник кметовете инж. Николай Йорданов и инж. Красимира Георгиева и други врачани. По време на панихидата бяха прочетени имената на Войводата и на загиналите за свободата на България негови четници.


Кмет прие три делегации на побратимени градове от чужбина


            Кметът на Враца инж. Николай Иванов днес прие делегации от побратимените градове Вилньов Льо Роа, Суми и Бор. Френската делегация бе водена от Жан-Пиер Ромпийон – зам.-кмет по спорта, поддръжката, честванията и побратимяването. Начело на делегацията от Украйна бе зам.-кметът Виктор Волонтирец. Саша Вукадинович – зам.-кмет на гр. Бор предвождаше сръбската делегация. И трите срещи преминаха в приятелски диалог.
 „С колегите от Вилньов Льо Роа обсъдихме бъдещите съвместни партньорства, произтичащи от добрите ни отношения с Пиер Брюзел, който е член на комитета по побратимяването и бе наш гост. Гостите от Франция споделиха впечатленията си от това, че градът ни с всяка изминала година се променя в положителна посока и всеки път като идват за празника на Враца тук виждат нещо ново и красиво.  Разбира се, предадохме поздравления на кмета на Вилньов Льо Роа – Дидие Гонзалес” – разказа кметът на Враца.
С гостите от Украйна се обединиха около това, че културното сътрудничество между двата града трябва да продължи. Съвсем скоро сумският представителен фолклорен състав взе участие в Международния фолклорен фестивал „Врачанска пролет”. По време на срещата с делегацията от Украйна бе взето решение във връзка с 50-годишнината от побратимяването между Враца и Суми, което е догодина, да бъде подновен договорът за побратимяване. Днес бе подписана спогодба за това подновяване.
„Сред гостите от Бор бе Славиша Буджелан, който е председател на комисията по европроекти в Общинския съвет на града. С него обсъдихме нашето партньорство по програмата за трансгранично сътрудничество „България – Сърбия”. Съвсем скоро предстои да уточним общите теми, с които да кандидатстваме. С директора на тяхното комунално дружество Далибор Орсованович обсъдихме добрия им опит в управлението на всички комунални услуги от едно предприятие. С всички делегации потвърдихме отново нашите добри отношения и най-вече приятелските чувства между жителите на нашите побратимени градове” – обобщи кметът инж. Николай Иванов. В края на деня той се срещна и с Жан-Мари Мартен – почетен консул на България в Марсилия и неговата съпруга Миреи Мартен. Двамата са основатели на асоцияцията „Прованс България”, която вече 19 години популяризира българските традиции.
 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Честит празник!

Уважаеми съграждани и гости на Враца,
1 юни събира в едно синовната почит към подвига на Христо Ботев и искрената обич към нашия град. Този ден винаги е вълнувал с непреходността на изконния идеал за свобода и превизвикателствата на нашето съвремие. Той е мерило за нашата отговорност пред историята и идващите поколения. Нека пишем достойно най-новата летопис!
Честит празник!

                                                                  инж. Николай Иванов,

                                                                  кмет на община Враца

Завърши ремонтът на комбинираната сграда в Мраморен

            Село Мраморен днес отбелязва своя празник. Радостното събитие бе съчетано с приключването на основния ремонт на покрива на комбинираната сграда в селото. В нея се помещават кметството, читалището, библиотеката, пощенската станция, лекарският кабинет и детската градина. В ремонта на покрива бяха вложени  близо 112 000 лева от капиталовата програма на Община Враца. Строителните дейности бяха извършени от фирма „ОПАЛ 94” АД.
„Честит празник на всички! Възхищавам се и ви благодаря за тази енергия, с която пазите традициите. Радвам се, че един сериозен ангажимент към вас е изпълнен. Съвсем скоро ще започнат и ремонтите по нарушената инфраструктура от поройните дъждове в края на юли миналата година. Пожелавам ви здраве и много усмивки не само днес. Искам пред вас да благодаря на господин Топалски, чиято фирма свърши своята работа прекрасно” – каза кметът инж. Николай Иванов в приветствието си към жителите на Мраморен. За доброто настроение на домакините и гостите се погрижиха самодейците от местното читалище.
           



Възрожденски песни звучаха в пещерата „Леденика”

            За първи път в пещерата „Леденика” във Врачанския Балкан днес прозвучаха възрожденски песни. Те бяха част от традиционния годишен концерт на камерен състав „Враца” към врачанската симфониета, който се провежда в концерната зала на пещерата. Да чуят невероятното изпълнение се събраха над 200 врачани, гости от страната и чуждестранни делегации. Събитието бе уважено от кмета на Враца инж. Николай Иванов, зам.-кметът инж. Красимира Георгиева и зам.-областният управител Ирина Иванова.
         Концертът в пещерата „Леденика” влиза в културния календар на Ботевите дни. Сред чудните фигури, изваяни от природата, звучаха творби на Моцарт, Бах, Шуберт, Хенри Пърсел. Възрожденските песни „Хубава си, моя горо” и химнът на панагюрските възстаници бяха в изпълнение на средношколския хор при СОУ „Отец Паисий” в съпровод на камерния състав „Враца”. Гостите се насладиха и на аранжимент на песента по ботевото стихотворение „Пристанала”.
         След края на концерта за зрителите имаше изненада – лазерно шоу, което се прави за първи път в пещерата и е част от бъдещия подземен атракцион.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Алея на признателността откриха в училище „Христо Ботев” във Враца

            Кметът инж. Николай Иванов, областният управител Малина Николова и директорът Виктор Кръстев днес откриха алея на признателността в двора на СОУ „Христо Ботев” във Враца. В нея на постаменти са изписани имената и са поставени фотографиите на 16 видни възрожденци и достойни възпитаници на училището. Откриването стана в деня, в който училището чества патронния си празник. „Днес е вълнуващ, празничен ден за всички вас! Да имаш за патрон името на гениалния поет и революционер Христо Ботев, е гордост и чест! Вие, уважаеми педагози и ученици показвате с делата си, че тази чест е и ваше призвание, дълг на Ботеви поклонници, наследници на  богата история, на талантливи предци! Години наред вашите редици изпълват най-важните прояви и събития в града и общината. Запалихте искрата на нови инициативи, с присъщата си активност разнообразихте дейността на Ученическия общински съвет. Безспорният авторитет на СОУ „Христо Ботев”  не е мимолетно явление. Той е изграждан ден след ден – в учебните стаи, кабинети и лаборатории, на състезания и  конкурси, с всеотдайността на учители и възпитатели, с порива на учениците към знания и изяви. Днес вече имате и своята алея на признателността! Нека тази алея изпраща своите послания към нови хоризонти! Високо ценим доброто партньорство между училище и община и резултатите от това са видими и вдъхновяващи. Нека празничният ден донесе радост на вас, днешните ученици и педагози и на всички, които са преминали през класните стаи на СОУ „Христо Ботев” в нашия град! Да продължим с доверие и партньорство да творим историята на училището!” – пожела в приветствието си кметът инж. Николай Иванов.
Сред официалните гости бяха също врачанският митрополит Калиник, евродепутатът Владимир Уручев, народните представители инж. Петя Аврамова, Красимир Богданов и Красен Кръстев, съветникът на министър-председателя Тотьо Младенов, заместник министърът на младежта и спорта Калин Каменов, зам.-областният управител Ирина Иванова, председателят на общинския съвет Борислав Стоев, зам.-кметът инж. Красимира Георгиева и общински съветници.
Алеята се изгражда по инициатива на Ученическия съвет при СОУ „Христо Ботев”. Идейният проект е на Ивайло Рацов. Сред имената, изписани на постаментите, са тези на Петко Р. Славейков, Васил Кънчов, проф. Димитър Йоцов, проф. Андрей Николов, Козма Тричков, Константин Огнянович и Цвета Кръстенякова. Оставени са и три празни постамента, на които бъдещите поколения да впишат имената на следващите видни българи, завършили това училище.
Водосвет за здравето на учениците, учителите и техните гости отслужи траянополският епископ Киприян в съслужение с врачански свещеници. Директорът на училището Виктор Кръстев награди четирима ученици за особени заслуги в учебния процес и повишаване рейтинга на учебното заведение. Златен плакет получи дванадесетокласникът Николай Николов, който е председател на Ученическия общински съвет и чията е била идеята за изграждането на новоткритата алея.
В днешния ден в СОУ „Христо Ботев” бе открита и нова електронна учебна стая в кабинета по география. В нея всяко място на ученик е оборудвано с таблет.

                                                                Даниела Хитова, гл. експерт „Връзки с обществеността”

Областният управител на Област Враца Малина Николова и заместник областният управител Ирина Иванова присъстваха на тържественото отбелязване на патронния празник на Средно общообразователно училище „Христо Ботев” – Враца.
По звуците на химна на училището, учители, ученици и гости посрещнаха знамената на Общината, на България и на Европа, а пред паметника на поета и революционер бяха положени цветя.
В деня на  патронния празник на училището, който е част от националните чествания „Ботеви дни”, беше официално открита Алеята на признателността. В нея са поставени 16 постамента на възрожденци, видни врачани, възпитаници на училището, допринесли за развитието на образователното дело не само във Враца, но и в страната. Сред имената им са Димитраки Хаджитошев, Константин Огнянович, Цвета Кръстенякова, Кръстьо Пишурка, Васил Кънчов, Петко Рачев Славейков, акад. Иван Ценов, Мистър Сенко, проф. Тодор Рачински и други. На постаментите са гравирани, посредством лазер, имената на личностите, кратка биографична справка и техните портрети. Алеята е изградена като младежки патриотичен парк, а на територията му е обособена и свободна интернет зона.
В своето приветствие към ръководството, преподавателите и учениците, Областният управител Малина Николова със задоволство  заяви:
„Вашето учебно заведение, приемник на първото светско училище във Врачанския край, запази и доразви добрите просветни традиции и се превърна в символ на успехите и качественото образование! Защото тук, в това училище – паметник на културата, се изграждат и знаещи, и можещи, но и добродетелни личности, част от елита на нашето обществото!
Повече от вековна е история на Вашето училище и това е повод за гордост! Врачанското класно школо увековечава просветния живот в летописна книга! Величаво е преклонението Ви днес пред личността на видни врачани, когато претворявате значимостта на историята в Алеята на признателността! Похвално е, че изграждането на монументите е идея на ученическия съвет! Това е доказателство, че младите хора на Враца почитат и славят своето училище, своя народ и родина!
Празничният ден е израз на почит и уважение към личността и подвига на Христо Ботев и съм убедена, че всички Вие сте носители на частица от неговия несломим светъл заряд и порив!
Бъдете горди със своите достижения, бъдете вдъхновени и креативни, модерно мислещи личности, отстояващи престижа на своето авторитетно училище!
Желая на всички здраве, щастие и успехи!” – завърши словото си г-жа Николова.  

         След края на тържествената част, директорът на СОУ „Христо Ботев” - Виктор Кръстев показа базата на училище, новият свръхмодерен кабинет по история, интерактивния кабинет по география, както и електронната класна стая. Интерактивните методи, внедрени в процеса на обучение, са единствени в цяла Северозападна България. 
Надя Гетова
„Връзки с обществеността и протокол“