Бисквитки

събота, 27 юни 2015 г.

Спортно –технически моделен клуб –Враца организира едни ден,за младежите с увреждания от Дома в с. Три кладенци.


Спортно –технически моделен клуб –Враца организира едни ден, изпълнен с много преживявания  и емоции за младежите с увреждания от Дома в с. Три кладенци. В местността „Леденика“  те взеха участие в  състезание от Втори кръг по Програма „Спорт за деца и младежи с увреждания и деца в риск“ 2015 г.  на Министерство на младежта  и спорта. Победител стана Цветан Емилов, втора е Мая Веселкова, а трета Севда Иванова. Младежите показаха уменията си да управляват моделите, научени по проекта  и бяха наградени от наши и международни състезатели, които участват в GP България Леденика –  Европейски шампион от Германия Марк Крейг, Алайн Сарафиян , Ердал Килавюз , Орхан Техкан от Турция, з.м.с Дамян Петров, Сивил Антимов, Светослав Янакиев и др. от България.  Младежите бяха изненадани и с посещение на Кинопрожекция на 5Д кино в Развлекателен парк „Леденика“. Продължават заниманията на младежите с увреждания по управление на автомодели в очакване на  следващите състезания през годината.

АЕЦ „КОЗЛОДУЙ” ПОСРЕЩНА 542 ПОСЕТИТЕЛИ

  
 На 27 юни в АЕЦ „Козлодуй” се проведе Ден на отворените врати – традиционна инициатива, очаквана с голям интерес. В съботния ден 542 посетители пристигнаха в атомната централа от градовете Пловдив, Бургас, Габрово, София, Плевен, Симитли, Казанлък, Благоевград, Берковица, Етрополе, Петрич, Ямбол, Сливен, Враца, Лом, Ботевград и още много малки и големи селища на страната. Сред тях бяха цели семейства и специално сформирани за посещението групи. Гости на българската централа бяха и граждани на Румъния, Швейцария и Италия.
Най-малките посетители бяха от София – двумесечните Анна Петрова и Даниел Лазаров, а най-възрастният – Цветан Мързов от Козлодуй, на 79 години.
Водени от експерти от АЕЦ, посетителите от всички възрасти разгледаха машинните и командните зали на най-големите генериращи мощности в България – хилядамегаватовите 5 и 6 енергоблок.  Те получиха непосредствени впечатления и задълбочена информация за това как работи българската атомна централа.
Богатата програма, подготвена за деня, удовлетвори очакванията и на най-любознателните. Свидетелство за това бе и непрекъснатият поток от желаещи да наблюдават как в мобилната лаборатория за радиоекологичен мониторинг, разположена пред Информационния център, се измерват в реално време гама фонът и други параметри на околната среда.
Десетки деца и възрастни се насладиха на уникалното преживяване да се издигнат на повече от 50 метра с една от най-високите стълби на противопожарен автомобил в страната. В програмата бяха включени и демонстрации на огнеборци по бързо гасене на огън с най-модерна техника.
Всички посетители отнесоха със себе си разнообразни информационни материали на АЕЦ „Козлодуй”, както и много спомени от всичко, видяно през деня.

АЕЦ „Козлодуй” организира първото групово посещение на граждани за запознаване с работата на атомната централа на 9 октомври 1994 г. Оттогава до днес, само в рамките на инициативата Ден на отворени врати, лични впечатления от високотехнологичните съоръжения и тяхната безопасна експлоатация са получили близо 14 хиляди души.


петък, 26 юни 2015 г.

ПОЛОЖИТЕЛНА ОЦЕНКА ЗА РАБОТАТА НА БЛОКОВЕ 5 И 6

От 22 до 26 юни в АЕЦ Козлодуй” се проведе последваща партньорска проверка на Световната асоциация на ядрените оператори (WANO).
Съгласно правилата на WANO тя се извършва приблизително 18 месеца след партньорската проверка в АЕЦ “Козлодуй” от края на 2013 г. Целта на мисията на Световната асоциация е да оцени степента на изпълнение на препоръките, отразени в официалния доклад на проверката от 2013 г, а също така и постигнатия от централата напредък за изминалия 18 месечен период.
При провеждането на последващи партньорски проверки се прилага същата методология, ориентирана към резултатите, която се използва и по време на основните проверки. Областите, наблюдавани от експертите на WANO, бяха: организация и администрация; експлоатация; ремонт; радиационна защита, експлоатационен опит, обучение и квалификация, пожарна безопасност и аварийно планиране и готовност. На заключителната среща, проведена на 26 юни, ръководителят на мисията Ян Наньо (Slovenske Elektrarne, Словакия) представи предварителен доклад с резултатите от проверката. В своето изказване той заяви, че екипът на WANO оценява много високо извършеното до момента от атомната централа, а резултатите от проверката дават основание на АЕЦ Козлодуй” да се гордее с постигнатото. Той изрази възхищението си от персонала на АЕЦ, който през дните на мисията е демонстрирал професионализъм и откритост в поведението си.

Заместник изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй” Иван Андреев благодари на петимата експерти от WANO и на техните партньори от атомната централа за ползотворната работа. Той изтъкна, че атомната централа ще продължи да прилага най-новите стандарти в ядрената индустрия за да гарантира високо ниво на безопасност и надеждна експлоатация. 

Самодейци от 19 читалища от област Враца са класирани за участие в е на Националния събор в Копривщица

Самодейци от 19 читалища от област Враца са класирани за участие в юбилейното издание на Националния събор на българското народно творчество Копривщица 2015. В дните от 7 до 9 август, на седем изградени сцени в местността „Войводенец“ и на две сцени в град Копривщица, тридесет и три танцови и певчески състави от област Враца ще представят своите изпълнения и талант.
Изявите им бяха селектирани от експертно жури на Регионален преглед на българското народно творчество, който премина под патронажа на Областния управител Малина Николова.
Комисия с Председател доц. д-р Йорданка Манкова, секретар Мария Димитрова и членове Калина Тодорова – завеждащ отдел „Краезнание“ в Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца, Георги Евденов- хореограф и Любомир Маринков - главен експерт в Областна администрация-Враца оцени изпълнителите и класира 33 от общо 50 групови и индивидуални изпълнители.
Квота за представяне на област Враца в град Копривщица получават Женски хор и Танцов състав за автентични хора при НЧ „Надежда -1871“ – гр. Оряхово, Танцов състав „Северняци“ към НЧ „Самообразование 1894“ – с. Селановци, САФ –„Калушари“ при НЧ „Н.Й. Вапцаров 1927“ – с. Хърлец, Танцов състав „Бутан“ при НЧ „Заря-1911“ –с. Бутан, Танцов състав за стари обичаи и изворен фолклор –„Сърбеница“ при НЧ „Пробуда-1927“- с. Софрониево, Танцов състав “Палкенче“ при НЧ „Съединение - 1923“- с. Бърдарски геран, Певчески състав за банатски български фолклор – община Бяла Слатина, индивидуалните изпълнители Надежда Митева от НЧ „Н.Й.Вапцаров-1920“ с. Соколаре и Теменужка Данова и Валери Гешев от Клуба на инвалида- гр. Бяла Слатина, Мъжката певческа група, Женски танцов състав и Танцов състав „Златия“ към НЧ „Просвета-1909“ - с. Хайредин, Детски танцов състав „Изворче“ и Женски танцов състав „Светлина“ при НЧ „Светлина-1928“ - с. Манастирище, Танцов състав „Буен ритъм“ при НЧ „Съзнание -1912“ - с. Михайлово и индивидуалният изпълнител от община Борован Калинка Костадинова.
Участие в празника на народното творчество в град Копривщица ще вземат също Фолклорна група за народни обичаи, песни и танци и Женска певческа група „Балкански славей“ при НЧ „Фар-1930“ – с. Паволче, Женска певческа група при НЧ „Огнище-1930“ от село Челопек, индивидуалният изпълнител към НЧ „Пробуда 1926“ – с. Голямо Пещене - Мариян Стоянов,  Певческа група при НЧ „Съзнание-1926“ – с. Девене с ръководител Петър Павлов, Женски народен хор „Балканска китка“ при НЧ “Пробуда 1926“ – с. Згориград с ръководител Любомир Гешковски, Танцов състав за автентични местни хора на НЧ „Отец Паисий - 1927“ –с. Три Кладенци, както и Женско акапелно трио –с. Лиляче, Квартет на НЧ „ Пробуда-1931“ – кв. Бистрец, гр. Враца, народната певица Калинка Костадинова, Група за народни обичаи и индивидуалният изпълнител Георги Тодоров към НЧ „Наука-1919“ –с. Лик, МФГ „Змей горянин” и Женска певческа група „Плетенеца” към НЧ „Факел-1926“- с. Зверино, Самодеен състав за изворен фолклор на НЧ „Искра -1921“-с. Синьо бърдо.
Повече от три часа ще продължи съставената вече програма на изпълнителите от област Враца, които ще участват 50 - то издание на Събора в град Копривщица.

Надя Гетова
„Връзки с обществеността и протокол

четвъртък, 25 юни 2015 г.

Министър Танева: „Над 1 млрд. евро са инвестирани за подобряване условията на живот в селските райони в България“

Областният управител на област Враца Малина Николова и Министърът на земеделието и храните Десислава Танева, заедно с кметът на община Оряхово Росен Добрев официално откриха днес Дневен център за стари хора в град Оряхово.
Цялостното реновиране на сградата е осъществено по Проект: “Подобряване на „Дневен център за стари хора“ чрез реконструкция и ремонт (обект 1) и Рехабилитация на общински път VRC 2127/II-11,Галово-Крушовене/-Остров/, както и път VRC 1126/ II-11, Оряхово-Галово/Остров-пристанище Остров (обект 2)“.
Договорът за изпълнение на проекта е сключен през 2011 г. между Община Оряхово и ДФ „Земеделие“. Двата обекта са на обща стойност 4 731 206 лв. и са реализирани по  Мярка 321 от „Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013“.
В хода на изпълнението на проекта е направена реконструкция и ремонт на сградата на бившето училище „Кирил и Методий“ в град Оряхово, където вече се помещава Дневният център. Извършен е цялостен ремонт на покрива и на вътрешните помещения, с подмяна на водопровода и канализацията, изградена е нова отоплителна инсталация, оборудван е самостоятелен кухненски блок. Всички ремонтни дейности са в съответствие с европейските изисквания за енергийна ефективност и качество.
Във втория обект по проекта е извършена рехабилитация на участък от четвъртокласната пътна мрежа в с. Остров.
Министър Танева изказа задоволството си от проекта и поздрави кметския екип за отлично свършената дейност.  
С официалната церемония „Първа копка” в с. Търнак, община Бяла Слатина,  Областният управител Малина Николова и Министър Десислава Танева дадоха началото на изпълнението на Проект „Рехабилитация на водоснабдителната мрежа в селата Търнак, Габаре, Галиче, Попица, община Бяла Слатина, област Враца“. Проектът е одобрен за финансиране по Мярка 321 „Основни услуги за икономиката и населението на селските райони“ по Програмата за развитие на селските райони” и е на стойност близо 5 600 000 лв.
С изпълнението на дейностите по проекта за реконструкция на водоснабдителната мрежа ще се осигури непрекъснатост на водоподаването в 4 села и достъп на населението до чиста питейна вода за домакински нужди. Дейностите по проекта ще се изпълняват до 15 септември 2015 г.
„Над 1 млрд. евро са инвестирани за подобряване условията на живот в селските райони в България“ – заяви Министър Танева на официалната церемония и припомни, че в стария програмен период общините можеха да кандидатстват по три мерки.
„До момента  има подписани 1306  проекта. За подобряване на ВИК инфраструктурата има 234 проекта за близо  800 млн. лева, като 89 проекта от тях са приключени и окончателно разплатени“, каза още министърът.
„Вярвам, съгласно работата, която досега е показал кметът на община Бяла Слатина и неговият екип, че тази бройка с приключените проекти ще се увеличи и с този проект, чието начало даваме днес, всички жители на тези села ще могат да живеят в по-добри услови”, допълни още Десислава Танева.
Посещението на Министъра продължи със среща – дискусия с представители на браншовите асоциации и земеделски производители. На срещата беше представена „Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020“, като акцент се постави върху мерките за общините. Обсъдени бяха законодателни промени, които пряко касаят дейността на Програмата и мерките при изпълнението й.
Областният управител Малина Николова изрази задоволство от факта, че за пореден път на територията на област Враца се провежда разясняване на Програмата.
„Това е възможност за разширяване на политиките за стимулиране на местното развитие, създаване на малки предприятия, разкриване на работни места, както и подобряване на достъпа до информационни и комуникационни технологии.“
Тя благодари на Министър Танева и на нейния екип за визитата.
„Благодаря на народния представител инж. Петя Аврамова, по чиято покана тази среща се реализира“! – допълни още Малина Николова.

Надя Гетова
Връзки с обществеността и протокол

Театърът представя

Заглавията през следващите дни:

ПРОГРАМАТА

26.06.`15 г. – петък в Камерна зала от 20 часа
„Женитба” от Н.В.Гогол

27.06.`15 г. – събота в Куклена зала от 10.30
„Малки куклени истории”

29.06.`15 г. – понеделник в Камерна зала от 19 часа
„Бащата” от Аугуст Стриндберг

30.06.`15 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Забрадка на слънцето” от Кирил Топалов

01.07.`15 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Приказки от Виенската гора” от Йодьон фон Хорват

02.07.`15 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Приказки от Виенската гора” от Йодьон фон Хорват

03.07.`15 г. – петък в Камерна зала от 19 часа
„Приказки от Виенската гора” от Йодьон фон Хорват

Сигнал за замърсяване на Искър край Мездра провери РИОСВ – Враца


Сигнал за замърсяване на река Искър в района на Мездра провери РИОСВ-Враца
Сигнал, получен на тел. 112 за замърсяване на река Искър в района на Мездра  е проверен  от експерти на инспекцията,  Регионалната лаборатория – Враца и представители на общинска администрация Мездра.
Извършен е оглед на коритото на реката, в района от моста при Мездра на главен път Е-79 до село Зверино по пътя Мездра - Своге. Констатирано е, че след ВЕЦ „Черепиш“  по посока Зверино след падналите през последното денонощие дъждове са се активирали свлачищни процеси по посока на реката.
В следствие на тези процеси големи количества земни маси са попаднали в речното корито и водите на реката са силно замътнени и с наситено кафяв цвят. По информация на служители от общинска администрация свлачищните процеси са се активирали в нощните часове.
Регионалната лаборатория-Враца е взела проби от водите на реката при моста на село Ребърково. Измерените на място показатели са рН –7,87, елекропроводимост-345µS/см, разтворен кислород-9,40mg/dm3 и са характерни за състоянието на речната вода в този сезон.  
Пресцентър РИОСВ-Враца
25.06.2015г.

Ученици рисуваха сред природата на резерват “Варчански карст”

РИОСВ - Враца проведе пленер с ученици от Професионална гимназия по каменообработване, село Кунино. На 23 юни възпитаници на училището с интерес към изучаване на изобразително изкуство рисуваха сред природата на резерват “Врачански карст”. Младите художници пресъздадоха в рисунки уникалния характер на карста и част от неговите обитатели. Всички участници получиха материали за рисуване, а авторите на най-добрите творби взеха специални награди.  
Рисунките ще бъдат изложени на организирана от РИОСВ – Враца изложба. Всички участници и гости на предстоящата изложба ще получат картички с отпечатани върху тях рисунки от проведения пленер.
Провеждането на пленера е само част от дейностите на РИОСВ – Враца по проект „Дейности по устойчиво управление на резерват „Врачански карст” – изключителна държавна собственост, попадащ в териториалния обхват на РИОСВ - гр. Враца”, финансиран по Приоритетна ос 3: „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие" на оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.




Кметът инспектира ремонта на Старата къща във Враца


         
Кметът на Враца инж. Николай Иванов днес провери на място как се извършва ремонтът на Старата къща на ул. „Търговска” във Враца. От доста години емблематичната сграда бе изоставена и се нуждаеше от спешен ремонт. Тази година средства за цялостното й обновяване бяха заделени в общинския бюджет. Почти е завършен ремонтът на покрива, който е с каменни плочи. В къщата е приключило премахването на старата шпакловка и стените са импрегнирани със специални разтвори против мухъл. Предстои те да бъдат шпакловани и боядисани. Премахва се старата шпакловка и на външните стени, където се обработват компрометираните участъци от мазилката. Там ще бъде направена нова шпакловка и боядисване. Целта на ремонта и да се съхрани автентичната архитектура на къщата и да се запази старинния й вид.
         „Доволен съм от работата на строителите. Работи се качествено и в срок. Има риск от леко забавяне, заради необходимостта от изсъхване на влагата на стените, но това не ни притеснява. Няма да правим компромиси с качеството” – каза след проверката инж. Николай Иванов.
Ремонтът трябва да приключи за 45 дни. Предвидените средства за обновяването са 80 000 лева.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





сряда, 24 юни 2015 г.

Ден на служителите в държавната администрация.


Областният управител на област Враца Малина Николова поздрави директорите и служителите на териториалните органи на изпълнителната власт от областта, по повод Деня на служителите в държавната администрация.
„Обръщам се към Вас, в този празничен ден, за да изразя своето уважение и благодарност за уменията и усилията, които влагате в работата си по провеждането на държавната политика и в изпълнението на високите й цели, основани на принципите на законност, лоялност и отговорност пред обществото!
Държавният служител има нелеката задача да укрепва доверието в институциите, да съдейства и подпомага честно и обективно органите на изпълнителната власт и на местното самоуправление с цел вземане на важни решения, касаещи пряко гражданите на нашата правова държава.
Поздравявам Ви за изключителната ерудиция и достойнство, с които изграждате европейския облик на служителя в българската администрация!
Бъдете все така отговорни, съпричастни и отдадени във Вашата дейност!
Желая на всички Вас здраве и щастие, пълноценна работа и удовлетворение от постигнатите успехи! Честит професионален празник!“ – се казва още в поздравителния адрес.




Общинският ръководител на ГЕРБ Криводол присъства на откриването на детска площадка в с. Пудрия


Представители на общинска структура на ПП ГЕРБ в Криводол присъстваха на откриването на новоизградената детска площадка в с. Пудрия. Сред официални гости на събитието бяха Областният управител Малина Николова и заместник областния управител Мирослав Комитски. Обекта е финансиран от ПУДООС и МОСВ по националната кампания „За чиста околна среда – 2015 г.” 
Общинският на ръководител на местаната партийна структура Петър Комитски изказа поздравления и благопожелания към присъстващите, а на най-малките жители на селото пожела щастливо детство, радост и весели игри на новите люлки и пързалки.

Малчуганите от детска градина  „Здраве” с и танцова група „Етно ритъм” зарадваха гостите с  празнична програма.

Красен Кръстев направи първа копка по проект за рекултивация на сметище за битови отпадъци


Народният представител от ГЕРБ Враца Красен Кръстев бе официален гост на тържественото откриване на проект за рекултивиране на депа за битови отпадъци, които не отговарят на нормативните изисквания в Бяла Слатина. Заедно с кмета на града инж. Иво Цветков те направиха първа копка, с която бе даден старт на проекта, възлизащ на стойност от 100 000 лв.
„Благодарение на добрия административен капацитет, с който Община Бяла Слатина разполага е спечелен поредния Европейски проект. По този начин жителите на града не само ще получават качествени комунални услуги, но и ще бъдат спазени екологичните норми за депониране на отпадъците“, подчерта още Кръстев.

Голям интерес към стрийтбол турнира във Враца


            За първи път с турнир по стрийтбол във Враца бе отбелязан Международният олимпийски ден. В състезанието се включиха 9 отбора от по трима души – юноши от баскетболен клуб „Ботев`2012”. Тур
нирът премина при голям интерес от страна на участниците и зрителите, които пожелаха да стане традиционен. Първо място завоюваха отбор „Младите мечки”, последвани от „Гайдарите” и „3 Пи”. За достойното си представяне те получиха медали, грамоти, баскетболни топки и тениски, осигурени от организаторите – Община Враца и Български олимпийски комитет.

         Тази година, преди награждаването на участниците в стрийтбола, своите нови композиции показаха малките грации от спортен клуб „Ритъм” към Младежки дом – Враца.  Те играха съчетания по художествена и естетическа гимнастика.

Най-силните мъже пристигат във Враца


         Най-добрите български силови атлети пристигат във Враца по повод 26 юни - Международният ден за борба с наркотиците. Поканата е от Община Враца, която е и основен организатор на спортното събитие. Състезанието „Силните срещу дрогата” ще се състои в петък – 26 юни от 17 ч. на площад „Христо Ботев”. Предизвикателството за купата „Айрън мен” е за непрофесионалисти – мъже и жени и има награден фонд. Присъстващите ще могат да видят как 10 силови атлети се състезават в шест дисциплини - „Фермерска разходка”, „Логлист”, „Кобилица”, „Морски спринт”, „Камъните на Атлас” и „Ръчна количка”.
         Програмата предвижда още рок-концерт от 20.00 ч., организиран съвместно с Военен клуб - Враца. Участие ще вземат групите „Distorted Fuse” и „Incident”.
         Съорганизатори са Общински съвет по наркотичните вещества и Българска федерация на силовите атлети „Айрън мен”.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





вторник, 23 юни 2015 г.

Абитуриентите плащат сами здравните си вноски


            Абитуриентите сами плащат здравните си вноски след завършване на училище, но преди това трябва да подадат осигурителна декларация образец 7. Това е необходимо, тъй като учениците завършват средното си образование до края на юни на текущата година, а започват следването си във висше училище през септември или октомври. За периода от завършването на средно образование до записването им като студенти, те не са осигурени за сметка на бюджета, защото не попадат в нито една от двете категории – студенти или ученици. За този период бъдещите студенти трябва да подадат до 25 – ти август в НАП по постоянен адрес декларация образец 7 и да внесат здравноосигурителните си вноски.
Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.
Абитуриентите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравния статус се извършва и автоматично с въвеждане на ЕГН на  телефон  0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. С електронния калкулатор на сайта на НАП може да се изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 г. досега.
От началото на годината в офис Враца са подадени близо 4000 декларации образец 7, през м.юни са приети 380 декларации.
Повече информация за възможностите за проверка на здравноосигурителния статус, възстановяване на здравни права, както и друга информация, завършващите средно образование могат да получат на телефон 0700 18 700.

 : Юлия Грънчарова                 
                         
           


понеделник, 22 юни 2015 г.

Във Враца ще бъде отбелязан Международният олимпийски ден


С турнир по стрийтбол и съчетания по художествена и естетическа гимнастика Община Враца ще отбележи Международния олимпийски ден – 23 юни. На тази дата преди 121 години е учреден Международният олимпийски комитет /МОК/. Международният олимпийски ден традиционно се отбелязва с различни спортни мероприятия в цял свят.
В турнира по стрийтбол ще вземат участие 10 отбора – юноши 8-10 клас. Началото ще е в 9 ч. пред Община Враца,  в пространството между общинска администрация и СОУ „Козма Тричков.
         Програма включва още представяне на съчетания по художествена и естетическа гимнастика на клуб „Анелия” към Младежки дом – Враца, което ще започне в 12.00 ч. на същото място.  След това ще започне награждаването на класиралите се до трето място в баскетболния турнир. Организатори са Община Враца, Български олимпийски комитет и Баскетболен клуб „Ботев-2012”.                                                         

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





ЕДНО ПОСЕЩЕНИЕ НА ДОБРА ВОЛЯ


            На 20.06.2015 г  Жени социалистки от област Враца посетиха  Калафат Румъния. Идеята за  срещата  дошла на конференция с  международно участие, проведена в София с участието  на жени  ПЕС- Зита Гурмай и  Маруся Любчева . Делегацията от Враца се водеше от председателката на  Областния  съвет на ОбЖС  Наталия Христова . Участваха председателките на Враца, Роман, Мездра . Посещението се осъществява съвместно  с жени социалистки от Видинска област, ръководени от Маргарита Велкова . Впечатлението беше посрещането на жените от България  пред  историческия музей , с хляб и сол  и червена роза за  всяка  българка от кмета на Калафат Мирча  Гуца.
            Срещата с  него се проведе в  прекрасна зала за прием на гости, видяхме  залата, в която са водени  преговорите и  подписано  Договора за строежа  Дунав  мост . По всичко  личеше, че  румънците ценят  историческото  наследство,  поддържат  паметници на  културата, гордеят се с това, разположили са  местната управа в старинни, поддържани зали, които  респектират. Кметът замина на сватба, беше  кум на младоженците. Срещите  продължиха в залата на  Общински съвет. Чаровни дами,  изискан стил, активен диалог,  желание за съвместна работа по социални проблеми, отглеждане и възпитание на децата, равнопоставеност на  половете. Налагаше се присъствието на  млади хора на  различни управленски  нива Окръг Долж, Крайова, Калафат. Очарователната  Кармен Чуйка – председателка на жените и общински съветник Калафат ни посрещна  с думите „ Знаете ли откога ви чакаме”. Имаме общи женски  радости, грижи, проблеми. Можем и ще си сътрудничим. Реката ни разделя като  територия, но и ни свърза като  съдба,  възможности, желания.  Усещахме се приятелки.  Свои послания  изразиха  Александра  Пресура Председателка на  окръжното ръководство на  Социалдемократите  Крайова , която силно подкрепя трансграничното женско  сътрудничество,.
            Жанина Владой -  член  бюро жени окръжно ръководство Крайова, директор . Организъм за развитие на  хуманитарни дейности -  акцентува на  европейските  проекти и възможности да  търсим заедно  решения за  успешно решение за  успешно  развитие на младите, жените, безработните. Сподели за  досегашно  сътрудничество между област Враца  и Окръг  Долж и  затова  дошли на срещата , за да сме  заедно  и през следващия  програмен период  2013 – 2020 г. В  тази насока  на  утвърждаване и разширяване  сътрудничеството  между  жените социалистки и  румънските жени социал-демократи бяха  поздравленията и  предложенията на  съветничката на  евродепутата  Виктор   Бощинару. Самият евродепутат проявил  интерес към срещата в Калафат и сътрудничеството в областта на   минималната  заплата, домашното насилие , равнопоставеността на  половете , възможност за  реализирането на жените в  политиката . Следващата година им  предстоят  избори и им се иска да имат значимо участие на жените в управлението.  Вицепрезидент  Стоинина  Ирина на жените в Крайова е  и окръжен  съветник, информирана е за всички  съвместни проекти, уверена е, че и  занапред ще сме редом жените от двете съседни страни. Тя ще подкрепя  нови  инициативи и  добри  практики .
,Маргарита  Велкова  предложи обща  Резолюция на участници в срещата , в която са  заложени  основни положения на сътрудничество – образование и възпитание, здравеопазване и  профилактика  на  социалнозначими  заболявания, култура , проблеми на  родителството, работа за реализация  на жените , актуални проблеми на   джендър  политиките.  Направи предложения от името на българската  делегация за  среща в Зайчар и създаване на  балканско женско  сътрудничество .
            Г-н Козмин  Васили – зам. председател на Окръжното  ръководство на  СДП  Крайова, Долж  започна своето приветствие  с анекдот за приликите между  страните от  двете страни на  Дунав – и двата района са бедни, но и във Видин и в Калафат има  много хубави жени, колите им имат  едни  номера . „ Може и вярвам, че дамите  от трите  организации в България, Румъния и Сърбия ще  се обединят и  сътрудничат , те могат да обединят и трите  партии  и трите български държави. Подкрепям Ви.
            Деловата  среща прие  Резолюция, Решения за  действие  и предложението  следващата среща да е във Враца през август  2015 г. , насрочи  Конференция за  трансгранично  сътрудничество по женските  политики  в Крайова  през 2016 г. Продъжиха приятелски разговори, размяна на подаръци, румънките  саморъчно бяха направили  част от тях. Отправи се призив , Обръщение към всички жени да  са активни с решаване  проблемите на децата, семейството, развитието към по-добър и  спокоен живот на хората от двете страни на  Дунав,  на  традиционната култура, приемане на   иновациите.
            Крайдунавският  парк в  Калафат,  направен с Европейско  финансиране е прекрасно място за отдих, срещи и респектира с  чистотата, спокойствието,  гледката към Дунав мост.

                                                                       РАДКА  ТОШЕВА