Бисквитки

петък, 10 юли 2015 г.

МГЕРБ ще проведе младежки форум „Политика на Северозапада-време за действия“ във Враца


Младежи ГЕРБ ще проведе младежки форум „Политика на Северозапада-време за действия“ във Враца на 11 и 12 юли, в който ще участват над 100 членове на МГЕРБ от Северозападна България. На форума ще присъстват председателят на 43-тото Народно събрание Цецка Цачева, председателят на МГЕРБ Георг Георгиев, народните представители от ГЕРБ-Враца Петя Аврамова и Красен Кръстев, общинският ръководител на ГЕРБ във Враца Малина Николова и Рангел Трифонов от фондация „Конрад Аденауер“.

Своите презентации пред младежите от ГЕРБ ще представят вицепремиерът  по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, заместник-министърът по регионално развитие и благоустройство  Деница Николова, зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов и евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, Ева Паунова и Андрей Новаков.
Форумът ще бъде официално открит на 11 юли от 10:30 часа в хотел „Хемус“, град Враца.

Заместник-министър Деница Николова ще вземе участие в Северозападен младежки форум на тема „Политика за Северозапада – време за действия“

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова ще вземе участие в Северозападен младежки форум на тема „Политика за Северозапада – време за действия“. Събитието ще се проведе от 10 до 12 юли в гр. Враца.
Зам.-министър Николова ще представи ролята на младите хора при формиране на активно гражданско общество и възможностите, Националната стратегия за младежта и младежките политики, както и възможностите, залегнали в новите програми за трансгранично сътрудничество и ОП „Региони в растеж“.

сряда, 8 юли 2015 г.

СЪОБЩЕНИЕ


“Водоснабдяване и канализация”ООД – Враца уведомява своите потребители, че във връзка с извършване на планирани строително ремонтни дейности и изграждане на връзка стар – нов водопровод от изпълнителите на проекта по Водният цикъл на гр.Враца - Етап 2 , утре –  09.07.2015г. от 09:00ч.  до  17:00ч. водоподаването ще бъде спряно в района разположен между ул. "Петропавловска"(от ул. "Булаир" до ул. "Одрин"), ул. "Грънчарска", ул. "Баба Йота" и ул. "Река Лева"( от ул. "Булаир" до ул."Одрин").
 
За информация:
 
Технически ръководител на екипа изпълняващ СМР
Здравка Димитрова – 0887/ 748 020

Концерт на млади таланти в парк „Дъбника” във Враца

 В петък – 10 юли – в новия парк в жк „Дъбника” във Враца ще има концерт. Концертът е на деца от „Талантите на Северозапада”. Голяма част от изпълнителите са врачанчета. На сцената на амфитеатъра те ще пеят, ще показват фокуси, ще танцуват и ще играят художествена гимнастика. Началото на празника е в 20 ч. и за него са поканени всички деца и възрастни. Концертът се организира със съдействието на Община Враца.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


СЪОБЩЕНИЕ


“Водоснабдяване и канализация”ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария  водоподаването в района разположен между ул. "Хан Аспарух", ул. "Стоян Кялъчев" и част от бул. "Мито Орозов"  ще бъде спряно днес 08.07.2015год. до отстраняване на аварията.
ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
ТЕЛ: 080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

вторник, 7 юли 2015 г.

Младежите от ГЕРБ Враца организират форум с акцент Северозападна България

Областната младежка структура на ГЕРБ във Враца организира форум на тема „Политика за Северозапада – време за действия“. Събитието ще се състои на 10-12 юли и се очаква да събере над 100 участника от областите Монтана, Видин, Плевен, Ловеч и Враца.
Ще бъдат разисквани теми, свързани с възможностите за развитие на младите хора в Северозападна България, тяхната роля във формирането на активно гражданско общество, прехода от образование към заетост, европейската година за развитие и младите хора, енергийните предизвикателства пред България, както и подготовка за предстоящите местни избори.
Очаква се форумът да бъде открит от председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, а официални гости са председателят на НС г-жа Цецка Цачева, зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов, представителят на Фондация „Конрад Аденауер“ Рангел Трифонов, председателят на М ГЕРБ Георг Георгиев, народни представители и областни координатори от ГЕРБ.
Лектори на младежкия форум ще бъдат вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП инж. Владимир Уручев, Ева Паунова и Андрей Новаков. Събитието ще завърши с инициатива на Младежите от ГЕРБ.
Северозападният младежки форум започва от 10:30 часа на 11.07.2015 г. (събота) в х-л „Хемус“ Враца, а час по-рано официални гости и участници ще разгледат проекти, реализирани от ГЕРБ в центъра на областния град.


Деца творят в новия парк във Враца


            В новият парк в жк „Дъбника” във Враца ще се състои един от етапите на първите в света детски номинации за опазване на природата и животните. Инициативата е на фондация „АФА – България”, а събитието се реализира с подкрепата на Община Враца.
Номинациите „Най-големият малък приятел на животните – BLFA 2014/15” ще започнат в 10 ч. на 9 юли. В тях ще вземат участие малчуганите от детските градини в жк „Дъбника”. Малките врачанчета първо ще гледат еко-спектакъла „Нашата улица”, представен от „Илкова театър”. След това ще рисуват по темата, която ще бъде дискутирана по време на тетралната постановка. Най-добрите творби ще участват в детска изложба в Народното събрание, която ще е на 7 октомври.

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

понеделник, 6 юли 2015 г.

Започва асфалтирането на врачанските улици


            Най-късно до 16 ч. утре Община Враца ще подпише договора за основния ремонт на улици в града и в общината. Това съобщи днес кметът инж. Николай Иванов. Организацията по ремонтите вече е създадена и до няколко дни след подписването на договора ще започне реалната работа по улиците на града. Кметът представи и улиците, по които с приоритет ще бъде извършен ремонт във Враца през тази година. Това са ул. „Славянска” (в частта от Криводолско шосе до края й), ул. „Атанас Йованович”, ул. „Скакля”, бул. „Демокрация” (от ул. „Екзарх Йосиф” до ул. „Спортна”), ул. „Подбалканска”, ул. „Веслец”, ул. „Иваница Данчов”, ул. „Георги Бързашки”, ул. „Вардар”, ул. „Скобелев”, ул. „Райна Княгиня”, ул. „Морава”, ул. „Иван Тричков”. „Търсим решение  да бъде завършена и ул. „Ген. Леонов”, тъй като там все още не е намерено техническо решение за поставянето на В и К инфраструктурата, поради съществуващите комуникации. Крайно време е да намерим решение и да се асфалтира и тази част от улицата” – коментира инж. Николай Иванов. Кметът каза също, че има ангажимент и за улица „Венец”, за която бе поставен въпрос на публичното обсъждане на бюджета. Тази улица ще бъде изградена по друга технология. „Започваме работа – да си пожелаем успех” – каза кметът на Враца.
            Към този момент за ремонтите от общинския бюджет са заделени 1 100 000 лева. „Общият размер беше 1 600 000 лева, като 500 000 лв. бяха предвидени от приходи от приватизация. Областният управител възрази срещу програмата за приватизация на общинския съвет и спорът влезе в съда. И в момента общинският съвет и областна администрация водят спор в съда относно законосъобразността на програмата за приватизация. Затова тези 500 000 лева засега не можем да ги предвидим в бюджета на ремонтите на улици” – поясни инж. Николай Иванов.

Още над 23 милиона лева ще бъдат вложени в европроекти във Враца

         На 26 юни кметът на Враца и ръководителят на Управляващия орган по Оперативна програма „Региони в растеж” подписаха споразумение за делегиране на функции на оценка и избор на проекти за финансиране. Бюджетът, който е определен за община Враца,  е 23 254 828 лева. „С решение на Министерски съвет Общината получава и правото да направи подбора на проектите, които отговарят на условията за допустимост на разходите. Общината ще има функциите на т.нар. „междинно звено”, което ще приема, оценява и одобрява своите проекти. Това ще стане с една инвестиционна програма, която ще включва списък с основните проекти за финансиране. Проектите, които бъдат изведени в тази инвестиционна програма, ще бъдат финансирани на 100 % от тези средства” – поясни кметът инж. Николай Иванов. И допълни, че това е изключително важен инструмент за развитието на Враца през следващите години.
            Според указанията на ОП „Региони в растеж”, ето разпределението на бюджета по дейности и по приоритети:
 – „Енергийна ефективност в административни, жилищни сгради и студентски общежития” – максимумът е 40 % от общия размер, т.е. 9 301 931 лв., от тях за многофамилни жилищни сгради около 4 650 000 лева.
- „Градска среда” -  6 976 448 лева.
- „Образователна инфраструктура” – 1 162 000 лева.
- „Социална инфраструктура” – 1 162 000 лева.
„ С финансирането по „Градска среда” ще осъществим един от най-важните проекти в следващите години – за цялостната реконструкция на централната пешеходна зона на Враца” – поясни кметът на Враца.
За осъществяването на избора на проекти ще се сформира работна група, която включва представители на Общината и на институции или организации, чиито проекти са залегнали в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Сред тях са представители на училища, на детски градини, социални и културни институции, държавни висши учебни заведения, на фирми, ползващи бази в индустриалните зони на Враца и от неправителствения сектор. Оценката на проектите ще се извършва паралелно с  оценката на инвестиционната програма, като огтоворността за това ще е на специално сформирано междинно звено от експерти от Общината и външни експерти. Очаква се до края на септември да започне внасянето на проекти.
 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Кметът на Враца зададе „горещи” въпроси на държавата

      След последния опит за дискредитиране на проекта „Леденика – туризъм без сезони” кметът на Враца е разпоредил пълна проверка на всички факти по него. „Целта е да дадем публични отговори на всички въпроси – от това кой измисли идеята за проекта до реализацията му. Ангажирам се в кратък срок публично да представя резултати от тази проверка” – заяви днес на пресконференция инж. Николай Иванов. Кметът на Враца поясни, че поводът за проверката, освен информациите в медиите, е един от сигналите до Управляващия орган, според който „има некачествено СМР и нецелесъобразна инвестиция, относно оборудването, свързано с атракциона, което не е обмислено, проектирано и реализирано, съобразно природните дадености на района”. „Напомням и подчертавам, че проектът, включително в тази му част, бе одобрен още през лятото на 2011 г. Да, знаем, че има шест сигнала за нередности до Управляващия орган, както сме наясно и кой стои зад тях. Съдействаме и ще съдействаме в пълна степен на всички проверки, но след приключването им отново ще поговорим за авторите им. Няма никакво съмнение, че сме свидетели на поредната политическа атака, която е предизвикана от предстоящите местни избори и вече трябва ясно да си го кажем. Многократно говорих на тази тема, затова няма да я коментирам отново. Некоректното обаче е това, че този път в дескридитацията на проекта се включва цялата държавна машина” – категоричен бе кметът. Според него е необяснимо, че хората, които представляват държавата, се впускат в тази опасна игра, която със сигурност ще им донесе негативи. И това, вместо усилията и възможностите да се хвърлят в подобряване инфраструктурата в региона и живота на врачани. Кметът подчерта, че за съжаление много самодоволни усмивки са се видяли по лицата на представителите на „ГЕРБ” във Враца, на пресконференцията на министър Лиляна Павлова на 20 март, когато тя е заговорила за финансови корекции по проекта. „На всички е ясно, че тези корекции, ако бъдат наложени, няма да са от джоба на кмета, а от джобовете на всички врачани” – каза инж. Николай Иванов.
            Кметът инж. Николай Иванов зададе и няколко въпроса. „Чие задължение е да се ремонтира пътят до „Леденика”, който вече е в катастрофално състояние? Чие задължение е да се осигури безопасното и безпроблемно преминаване по кръговото на Обходния път на Враца и при преминаването през него, особено на Криводолско шосе, където броят на катастрофите нараства лавинообразно?  Напомням ви, че при същото посещение на министър Павлова тя възложи на областния управител екип да идентифицира проблемите и да предложи решение.  Вече четири месеца такова решение няма. Чудя се, ако се намери, още колко месеца ще трябват, за да се реши въпросът. Следващият ми въпрос е чия собственост е бул. „Васил Кънчов”, по които преминаването вече е почти невъзможно?  Видяхме, че беше осигурено финансиране за един съвсем семпъл ремонт, който изобщо не реши проблемите по булеварда” – попита кметът на Враца. Той се обърна към журналистите с предложението да проучат дали в друга община на врачанска област не са вложени много повече средства за ремонт на републиканска пътна мрежа и да попитат защо е избрана тази община. „Спомням си, че в 2011 г., в навечерието на предизборната кампания, по бул. „Васил Кънчов” започна преасфалтиране и бяха направени 100 метра. Дано предстоящите местни избори помогнат да се преасфалтират поне още 100” – коментира инж. Николай Иванов.
И продължи - „Защо представителите на държавата в лицето на областния управител и народният представител Петя Аврамова не направят нещо съществено в тези посоки, вместо да се концентрират върху демонизирането на проекта „Леденика” и да водят преговори с „Господари на ефира”? И накрая искам да благодаря на екипа на „Нова телевизия”, който направи репортажа, излъчен на 1 юли. Защото там г-жа Десислава Георгиева зададе точно въпросите, които и аз задавам, а именно – защо пътя до „Леденика” е в това състояние и кой измисли концепцията на проекта. Благодаря й за това, че отбеляза, че туристопотокът, вследствие на този проект се увеличи над пет пъти, като само до края на май туристите са над 17 500. Тези цифри много ясно говорят, а този проект създаде и 10 работни места за млади хора” – припомни кметът инж. Николай Иванов.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





неделя, 5 юли 2015 г.

GP On-road България 2015

На 04 и 05 юли 2015г. на автомоделната писта край град Шумен се проведе GP On-road  България 2015 и  Втори кръг от Държавния шампионат по автомоделизъм радио управляеми модели с ДВГ.
В клас  1/10 I.C. 200  MM на първо място се класира Тодор Томов от отбора на МК Кинетик-Русе, второ място зае   Теодор Трънчев от отбора на Тим Спец RC –Варна и трето място завоюва  отново  представител на МК Кинетик-Русе – Свилен Манев.
Победител в Клас 1/8 I.C. TRACK  4WD е  Славена Трънчева от отбора на  Тим Спец RC –Варна , следвана от   Константин Йорданов от отбора на МК Кинетик – Русе, трето място за Борислав Трънчев от Тим Спец RC –Варна. Представителят на СТМК –Враца Дамян Петров зае четвърто място.
В клас 1/5  ON ROAD след оспорвана борба първо място зае Емил Карамфилов от Асоциация на моделистите –София, второ място завоюва  Дамян Петров от СТМК-Враца и на трето място се класира  Станимир Иванов от Спортен Клуб  ФИЪР –София.
Дамян Петров от СТМК –Враца получи и купата  за Феърплей на турнира.
Следващото състезание от ДШ на БФАМС  - Втори кръг Електромодели ще се проведе на 18-ти  и 19 –ти юли на автомоделната писта в град Враца.